Dodaj do ulubionych

Ktoś wyklikał fajny wątek o Indianach w Polsce

22.02.10, 20:18
No bo któż inny mógłby podpadać pod "America's Heritage Abroad" ?
Obserwuj wątek
    • hasznachszach Re: Ktoś wyklikał fajny wątek o Indianach w Polsc 22.02.10, 20:20
      A kto był autorem?
      #
      • marouder.eu Haszysta pewnie wyklikal z czystej zlosci! 22.02.10, 20:28
        Toto nie lubi, gdy Polacy sie np. indianizuja, gdyz oznacza to dla niego
        depolonizacjesmile
        • hasznachszach Re: Haszysta pewnie wyklikal z czystej zlosci! 22.02.10, 20:52
          smile
    • marouder.eu Re: Ktoś wyklikał fajny wątek o Indianach w Polsc 22.02.10, 21:02
      Sie smiejesz, a on tu kiedys o jakiejs osobie publicznej napisal, ze gdyby byla
      userem FAQ, to zapewne przylaczylaby sie do tzw. nagonki na Haszasmile
      Symptomatyczne, nieprawdaz?..Tyle, jesli idzie o haszysty wiez z rzeczywistosciasmile
      • dachs Re: Ktoś wyklikał fajny wątek o Indianach w Polsc 22.02.10, 21:12
        To raczej nie Hasz wyklikał. Co Haszowi do America's Heritage in Poland? Pozatem
        to raczej wyklikują, nie on.
        • marouder.eu Bylbym sie z toba zalozyl, ze klika.. 22.02.10, 21:22
          ...ale nie dowiode, bo nawet jesli bym uzyskal takie info od kogos zblizonego do
          administracji, to nie bede sie mogl tym argumentem posluzycsmile
          Ale pomysl, lze, zniewaza wszystkich, pomawia kazdego o wrogosc wobec siebie,
          jest, zdaje sie, od jakiego czasu wycinany, a nie msci sie w jedyny dostepny mu
          obecnie sposob?
          • pozarski Re: Bylbym sie z toba zalozyl, ze klika.. 22.02.10, 21:26
            Na moj nos, Maruderze, haszo nie klika. On kocha te posty innych,bo to one mu
            upiekszaja jego nedzna egzystencje na tym forum. Klika w 100% okraglactwo.
            • marouder.eu Re: Bylbym sie z toba zalozyl, ze klika.. 22.02.10, 21:28
              Ale za co mialo by wyklikiwac watek o Indianach??!!
              • dachs Re: Bylbym sie z toba zalozyl, ze klika.. 22.02.10, 21:31
                marouder.eu napisał:

> Ale za co mialo by wyklikiwac watek o Indianach??!!
                Okazało sie, że to nie o Indianach. Tytuł mnie zmylił, ten "America's heritage".
                Ale wyguglałem.
                www.heritageabroad.gov/poland.html
                To chyba nie okrąglactwo wyklikało.
                • pozarski Re: Bylbym sie z toba zalozyl, ze klika.. 22.02.10, 21:34
                  Ty chyba z ksiezyca spadles,Borsuku.

* Auschwitz Revisited: The Fullest Picture, New York Times - Jan. 28, 2001

Projects

* Auschwitz Book Translation
                  * Holocaust Commemorative Plaque
                  * Karczew Jewish Cemetery
                  * Ozarow Jewish Cemetery
                  * Serock Jewish Cemetery
                  * Treblinka Visitor’s Center
                  * Wyszkow Jewish Cemetery

Tylko okraglactwo.
                  • dachs Re: Bylbym sie z toba zalozyl, ze klika.. 22.02.10, 21:43
                    pozarski napisał:

> Tylko okraglactwo.

Może i okrąglactwo.
                    • marouder.eu Orkaglactwo? 22.02.10, 21:45
                      No, nie wiem..ze miejscami zaglady interesuje sie komitet d/s dziedzictwa
                      amerykanskiego?
                      Toz to by bylo nawet jak na Okraglakow zbyt zalosnesad
                      • pozarski Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 21:48
                        Wiesz co, Maruder. Nie wiesz,ze Zydzi nie maja nic wspolnego z dumnym jackowym
                        amerykanskim patriotyzmem? Co to za heritage ta Treblinka i Auschwitz?
                        • dachs Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 21:52
                          pozarski napisał:

> Wiesz co, Maruder. Nie wiesz,ze Zydzi nie maja nic wspolnego z
                          > dumnym jackowym amerykanskim patriotyzmem? Co to za heritage ta
                          > Treblinka i Auschwitz?

Też sie dziwię, jakim cudem Amerykanie uznają Auschwitz i Treblinkę za swój
                          heritage.
                          Ale ta stronka ma końcówkę .gov.
                          W najwyższym stopniu osobliwe.
                          • pozarski [...] 22.02.10, 21:57
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • dachs Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:03
                              pozarski napisał:

> Amerykanscy Zydzi to tez Amerykanie. Az wstyd powiedziec - jak
                              > charch i narciara.

Co prawda, to prawda, ale co ma wspólnego Treblinka z amerykański heritage.
                              Jeżeli to już raczej z niemieckim.
                              • pozarski Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:06
                                Maruder to wyjasnia lepiej ode mnie. Po prostu w Ameryce zyja Amerykanie,ktorzy
                                byli wiezniami tych obozow albo ich potomkowie, dla ktorych te miejsca sa waznym
                                odniesieniem ich historii.
                                • dachs Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:17
                                  pozarski napisał:

> Maruder to wyjasnia lepiej ode mnie. Po prostu w Ameryce zyja
                                  > Amerykanie,ktorzy byli wiezniami tych obozow albo ich potomkowie, > dla
                                  ktorych te miejsca sa waznym
                                  > odniesieniem ich historii.

I jest to zrozumiałe i słuszne jest by o tym pamiętać, by miejsca pamięci
                                  pielęgnować.
                                  Pięknie jest, że Ameryka pomaga swoim obywatelom w tym dziele, ale
                                  przedstawianie tego jako America's Heritage jest nieco przesadzone.
                                  To nie jest heritage Ameryki. To jest heritage Polski, Niemiec i przedewszystkim
                                  Żydów
                                  • pozarski Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:19
                                    Widac Amerykanie maja do tego inny stosunek niz ty, Borsuku. Nie moge im odmowic
                                    sympatii w tej materii.
                                  • marouder.eu Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:20
                                    A ktoz broni Ameryce, by wziela tez te czesc historii swojego narodu za swoje
                                    dzidzictwo.
                                    Ja np. uwazam dziedzictwo zydowskie w historii Polski za czesc mojego
                                    dziedzictwa, mimo, ze nie jestem Zydem.
                                    • pozarski Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:24
                                      W tym jest wielkosc Ameryki i malosc amerykanskich polaczkow.
                                      • marouder.eu Ale jak to mozna w ogole negowac?! 22.02.10, 22:30
                                        Jest sobie czlowiek, jest setka, jest tysiac, jest milion ludzi..nie wyciagali
                                        reki, przysluzyli sie krajowi, wzmocnili go..a gdzie indziej dziala im sie, ich
                                        bliskim krzywda. Mnie dziwi pytanie nie dlaczego o tym pamietac, ale czemu mialo
                                        by sie o tym zapomniec?
                                        • pozarski Re: Ale jak to mozna w ogole negowac?! 22.02.10, 22:33
                                          No ale pamiec wlasnie zapobiega zapomnieniu. Jackowi chca niepamietania
                                          Treblinki, ale juz Czestochowa - na wieki wiekow (jakesmy pogonili Szwedziola).wink
                                          • marouder.eu Proszempana, mamy rok 2010.. 22.02.10, 22:41
                                            ..jajca sie beda odbywaly w zwiazku z bitwa pod Grunwaldem (przypominam date:
                                            1kg cukru, 4 litry wody, 10 dag drozdzy)..boc przecie po obu stronach dominowalo
                                            rycerstwo polskie, po krzyzackiej takzesmile
                                            • pozarski Re: Proszempana, mamy rok 2010.. 22.02.10, 22:49
                                              No wlasnie. Ich Polacy naszych Polakow,ale Zydzi to juz insza inszosc, jak wiadomo.
                                            • marouder.eu O, przepraszam! 22.02.10, 23:00
                                              Ale rycerstwo polskie wystepujace pod egida zakonu jako rycerstwo wasalne lub
                                              zaproszone(Slask, rozne tam Pomorza) juz dawno zostalo okrzykniete jako niemnieckie!
                                              Sam kiedys zainteresowalem sie tym tematem i w jednej z kronik niemieckich
                                              znalazlem passus mowiacy o niejakim "Tchtiborze", ktory jako silacz opowiadal
                                              sie kilku rycerzom polskim, ktrorych w wiekszosci pozabijal nim sam poleglsmile
                                              Znane imie niemnieckie Czciborsmile
                                              • pozarski Re: O, przepraszam! 22.02.10, 23:05
                                                To ladne. To samo slyszalem o Bialej Gorze,gdzie Niemcy walili Niemcow,a Czesi
                                                przegrali.wink
                                                • marouder.eu Niestety! I tu jest akcent polski:( 22.02.10, 23:16
                                                  Bo gdyby nie zajadlosc Lisowczykow, ktorzy przedtem ogniem i mieczem
                                                  spacyfikowali Slask, rozmiar kleski wojsk protestanckich bylby mniejszysmile
                                              • rycho7 Obodryta z okregu Baczka serbskiej Wojewodiny 23.02.10, 08:21
                                                marouder.eu napisał:

> Znane imie niemnieckie Czcibor

To takze znane wegierskie imie Csobor.

Polacy zemscili sie ratujac Swieta Wiare Katolicka pod Mohaczem 1526 w liczbie
                                                37. Rujnujac przy okazji imperium Jagiellonow, czyli "pogan" pod Grunwaldem.
                                            • rycho7 zajob nacjonalizmu 23.02.10, 08:28
                                              marouder.eu napisał:

> rycerstwo polskie, po krzyzackiej takze

Szlachcic byl wasalem swojego pana lennego. Nie wiem czy oni wtedy mieli
                                              jakakolwiek narodowosc. W wesolych kompaniach z wielu stron chadzali na wyprawy
                                              krzyzowe. Do Prus lub nad Dunaj.

Wiem, ze w tamtych czasach moi przodkowie walczyli po obu stronach. Po polskiej,
                                              krzyzackiej i tureckiej. Po polskiej zawsze tracili ekonomicznie. No bo zyskiwac
                                              musial Watykan.
                                            • oleg3 Poprawka 23.02.10, 12:56
                                              marouder.eu napisał:

> 1kg cukru, 4 litry wody, 10 dag drozdzy

Nie wiem czy ten przepis jest poprawny technologicznie. Z całą pewnością nie daje 1410 tylko 1, 4 i 10 w różnych jednostkach. Ja zapamiętałem taką wersję

1000 g wody, 400 g cukru i 10 g drożdży
                            • pozarski Dowod na 23.02.10, 08:39
                              okraglactwo, mistrzow klikania.wink
                              • ewa8a Re: Dowod na 23.02.10, 10:27
                                Zainteresowały mnie te klamerki, więc sprawdziłam, czy przypadkiem
                                ktoś poniżej nie zacytował usuniętego postu. No i rzeczywiście,
                                Dachs zacytował : ,,Amerykanscy Zydzi to tez Amerykanie. Az wstyd
                                powiedziec - jak charch i narciara.'' Nie padły tam żadne
                                konkretne nicki, nie użyto niecenzuralnych słów, a jednak post
                                wcięło.

>Dowod na
                                > okraglactwo, mistrzow klikania.wink

No i popatrz, jakie to wrażliwe, taki niewinny poscik , a zabolało.
                                Nawiasem mówiąc, świetnie to ująłeś.
                                • pozarski Re: Dowod na 23.02.10, 12:44
                                  Dziekuje, Ewo. Jacy wrazliwi ci Panstwo Okraglaccy. Kto by pomyslal,co?wink
                          • marouder.eu Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:00
                            Łaj?
                            Czyz Zydzi nie sa integralna czescia spoleczenstwa amerykanskiego? Czyz nie
                            pochodza a Europy? Czy zdazylo sie ktorejs z etnicznych grup, ktore tworzyly
                            amerykanski narod, ze ja chciano nie tylko z imienia wyniszczyc tam, gdzie
                            dotychczas mieszkaly, do szczetu zetrzec z oblicza ziemi?
                            • dachs Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:11
                              marouder.eu napisał:

> Łaj?
                              > Czyz Zydzi nie sa integralna czescia spoleczenstwa amerykanskiego?
                              Są. Jak wszystkie inne grupy etniczne. Tak mi się wydaje... chyba...
                              > Czyz nie pochodza a Europy?
                              Pochodzą, jak większość innych grup etnicznych. Tak mi się wydaje... chyba...

> Czy zdazylo sie ktorejs z etnicznych grup, ktore tworzyly
                              > amerykanski narod, ze ja chciano nie tylko z imienia wyniszczyc
                              > tam, gdzie dotychczas mieszkaly, do szczetu zetrzec z oblicza
                              > ziemi?

No właśnie... Indianom.
                              • marouder.eu Re: Orkaglactwo? 22.02.10, 22:17
                                Znasz dokumenty swiadczace o tym, ze chciano ich wyniszczyc?
                                Ze przedsiebrano O D P O W I E D N I E srodki, by tego dokonac?
                                Ja wiem, rozpijano ich, nawet zainfekowane koce podsylano, ograbiano ich z
                                dzieci..wszystko w ROZNYM CZASIE, w roznych miejscach i nie wobec CALEJ populacji.
                                • dachs OK Marouder 22.02.10, 22:19
                                  Przekonać mnie nie przekonałeś, ale zamknąłeś mi usta.
                                  Też jakiś sukces.
                                  Dobranoc.
                                  • marouder.eu Dobrej Nocy:)/nt 22.02.10, 22:20

• oleg3 Mitomania 23.02.10, 13:10
                                  marouder.eu napisał:

> Znasz dokumenty
                                  Tak sobie myślę, że albo masz fioła albo skopiowałeś czy wymyśliłeś kryterium
                                  wyróżniające ofiary żydowskie: najważniejszy jest papier. Nawet Cyganie -Twoim
                                  zdaniem- nie startują w tej samej kategorii bo podobno (ja tam nie wiem) nie
                                  było romskiego Wannsee.
                                  • pozarski Re: Mitomania 23.02.10, 13:11
                                    No olus,masz szczescie,zes mnie wygasil,palancie. Czytac chyba nie umiesz.wink
                                  • haszszachmat Re: Mitomania 23.02.10, 13:12
                                    Po co Ty z nimi rozmawiasz gdy obsikują wątki antypolonizmem
                                    najczystszej postaci?
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,13,107733025,107733025,_piq_pomoz_debilom_zrozumiec_.html
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,13,107651752,107732592,_jak_PO_rabani_widza_rozwoj_.html
                • marouder.eu Ha, ale co tu jest i dla kogo nie ten?!/nt 22.02.10, 21:37

• pozarski Re: Bylbym sie z toba zalozyl, ze klika.. 22.02.10, 21:32
                Tego nie wiem,bo nie siedze w ich lepetynach. Moze nikt nie wyklikal,a jakis
                dyzurny cenzor uznal,ze to niezgodne z jakimis lewackimi chjumen rajts? Sam
                watka nawet nie czytalem i nie wiem o co w nim chodzilo.wink
                • g-48 Re:Kotlecik! 22.02.10, 23:13
                  Tego nie wiem,bo nie siedze w ich lepetynach. Moze nikt nie
                  wyklikal,a jakis
                  > dyzurny cenzor uznal,ze to niezgodne z jakimis lewackimi chjumen
                  rajts? Sam
                  > watka nawet nie czytalem i nie wiem o co w nim chodzilo.wink

Ty do teraz wierzysz ze bocian dzieci nosi?
                  • marouder.eu Goowienka nosi bocian i je wysrywa.. 22.02.10, 23:23
                    ..zadowolonys, gowienko, ze o tobie napisalem?
                    • nielubiszprawdy do Marudy i do Dascha...zadanko mi gościu zadałeś? 23.02.10, 10:04
                      4=5....? kogo Ty dasch zrónujesz i z czym?

Naprawdę Cię proszę szczerze mi odpowiedz?

Poniżyć mnie chviałeś ?

Udało Ci się...? twoim zdaniem?....tak jak tym postem
                      w ktorym opisałeś swe credo jako fan piq-a
                      zacytuje też pytanko (niedosłownie):
                      ..."postaraj się, ćwicz a moze dorównasz iq i stylem piq-owi"

Nie wstyd Ci? Ani troche?
                      forum.gazeta.pl/forum/w,13,107713626,107720453,_padalcu_pytajnikowy_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,13,107713626,107720453,_padalcu_pytajnikowy_.html
                      • haszszachmat Ucichłęś schowałaes łeb w piaseczek z "mocz"ony 23.02.10, 11:59
                        forum.gazeta.pl/forum/w,13,107722196,107728905,DA_REM_gdzie_piq_czytal_to_co_napisal_znajomym_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka