Dodaj do ulubionych

22% VAT za internet

05.03.04, 19:38
Senatorowie SLD przegłosowali poprawkę w ustawie, która spowoduje zwiększenie
stawki VAT za połączenia z internetem z 7 do 22 procent.

Jak sądzę, jesteście z tego powodu bardzo zadowoleni?

Jeśli rzeczywiście informacja ta sprawia Wam radość, możecie pogratulować
dobrych pomysłów parlamentarzystom Sojuszu wysyłając im e-mail na adres klubu
parlamentarnego:

kp-sld@sejm.pl

Ponieważ podwyżkę muszą przyklepać jeszcze posłowie, możecie wpłynąć na
Marszałka Borowskiego, aby poprosił swoich kolegów o głosowanie za wyższą
stawką:

borowskibiuro@wp.pl

Pozdrawiam wesołosmile
Obserwuj wątek
    • indris O stawkach VAT i podziękowaniach 05.03.04, 19:50
      Wyższej stawki VAT ustanowić NIE MOŻNA. Natomiast podziękowania za 22% należą
      się tej ekipie, która wprowadzała VAT. NIE była to ekipa SLD. Wprowadziła ona
      stawkę PODSTAWOWĄ 22%, jedną z najwyższych w Europie. A można było wprowadzić
      niższy VAT i progresywne opodatkowanie z wyższymi stawkami dla wyższych
      dochodów. Ale już Balcerowicz dopilnował, żeby bogatszych nie "pokrzywdzić".
      • bykk Re: O stawkach VAT i podziękowaniach 05.03.04, 19:55
        Indris, nigdy Cię ni wyzywałem, ale teraz, to zostałeś u mnie bucem, takim
        normalnym, bez dodatków!!!
        hej!
      • monopol Tak Indris, Balcerowicz musi odejść! 05.03.04, 20:03
        Skąd ja to znam... Całe zło to Balcerowicz. Jak Ty ładnie potrafisz obronić
        naszą lewicę parlamentarną...
        Tymczasem Balcerowicz z obecną podwyżką stawki VAT za internet nie ma nic
        wspólnego. Nie kazał on bowiem senatorom Sojuszu niczego podnosić. Sami to
        sobie wymyślili, a zrobili to dlatego, że rządowi Millera budżet się sypie.
        Proste.
        • indris Balcerowicz musi odejść! 05.03.04, 20:10
          To swoją drogą. Ale ja NIE zarzucałem mu podnoszenia stawek ale ich USTALENIE.
          Gdyby stawka podstawowa była 18%, to w NAJGORSZYM razie byłoby za Internet 18%
          A żeby nie było nieporozumień, to uważam, że stawka za Internet w Polsce
          powinna być ZEROWA
          • oleg3 Re: Balcerowicz musi odejść! 05.03.04, 20:17
            indris napisał:

> Gdyby stawka podstawowa była 18%, to w NAJGORSZYM razie byłoby za Internet 18%

Balcerowicz, za Buzka, był autorem 19% stawki podstawowej VAT. Na tym samym
            poziomie PIT i CIT. Kwaśniewski to uwalił. Tak ku pamięci.
            • indris Sprostowanie 05.03.04, 20:26
              Uwalone przez Kwasa propozycje Balcera odnosiły sie TYLKO do podatków
              dochodowych. A VAT nie było tam nic.
              • oleg3 Re: Sprostowanie 05.03.04, 20:45
                Ja nie pisałem, że było. 19% podstawowa stawka VAT miała być następnym krokiem.
                Kwaśniewski uwalił CAŁĄ reformę podatków.
          • monopol Indris - daj już spokój Balcerowiczowi 05.03.04, 21:23
            indris napisał:

> A żeby nie było nieporozumień, to uważam, że stawka za Internet w Polsce
            > powinna być ZEROWA

To napisz to tym komuchom z Senatu, adres podałem wyżejsmile
      • Gość: Mariner4 Re: O stawkach VAT i podziękowaniach IP: *.visp.energis.pl 05.03.04, 20:14
        Jedna z najwyższych opłat za internet i za łączność w ogóle to nie tylko VAT.
        To kolejne ekipy socjalistów, i tych bezbożnych, i tych pobożnych spowodowały
        to co obserwujemy.
        Jeśli chodzi o Internet, to po co to kmiotom!
        M.
      • pan.scan Balcerowicz musi odejść 05.03.04, 20:35
        a odszedł w grudniu 1991. Po nim byli Lutkowski, Olechowski i Osiatyński.
        Ustawę o Vat uchwalono w styczniu '93 o ile pamiętam.
        Co ma do tego Balcerowicz, zaślepiony nienawiścią komunistyczny miłośniku
        Leppera?
        ---
        Dla jasności - podniesienie Vatu do 22% czyli stawki UE na I-net jest zapisane
        w zobowiązaniach akcesyjnych. Pogrzeb w informacjach sprzed 2 miesięcy- są
        zapowiedzi TPSA o obniżeniu opłat dla internautów by wyrównać podwyżkę podatku.
        Miłość do Leppera odbiera ci zdolność kojarzenia.
        • lisekrudy Mimo wszystko Indris ma racje 05.03.04, 20:50
          A w kazdym razie racje co do rzeczy zasadniczej. Nie rozumiem, dlaczego
          ustalono (Balcerowicz czy ktokolwiek inny) 22% jako stawke podstawowa VAT,
          czyli jedna z najwyzszych w Europie. O ile wiem, w wielu krajach podstawowa
          stawka VAT wynosi okolo 15%.

L.
        • lisekrudy Mimo wszystko Indris ma racje 05.03.04, 20:51
          A w kazdym razie racje co do rzeczy zasadniczej. Nie rozumiem, dlaczego
          ustalono (Balcerowicz czy ktokolwiek inny) 22% jako stawke podstawowa VAT,
          czyli jedna z najwyzszych w Europie. O ile wiem, w wielu krajach podstawowa
          stawka VAT wynosi okolo 15%.

L.
          • pan.scan Re: Mimo wszystko Indris ma racje 05.03.04, 20:54
            Obowiązujący przed Vatem podatek tzw. obrotowy wynosił 20%. Na wszystko.
        • monopol Do Scana 05.03.04, 21:08
          pan.scan napisał:

> Dla jasności - podniesienie Vatu do 22% czyli stawki UE na I-net jest

A ja gdzieś słyszałem ( nie pamiętam za cholerę gdzie ), że wcale nie jesteśmy
          zobligowani do podniesienia tej stawki. Zresztą w pierwszym czytaniu ustawy
          Sejm pozostawił stawkę 7%. Wciąż upieram się, że chodzi tu o kolejny sposób
          wydzierania pieniędzy od podatników celem łatania dziurawego budżetu państwa.

Tak w ogóle Scanie to pozdrawiam. Rzadko zaglądam na forum od jakiegoś czasu.
          Miło Cię widziećsmile
          • pan.scan Czołem, Monopolu. 05.03.04, 21:25
            Istotnie,tam gdzie trzeba nie zaglądasz, a ja z kolei na FA niezbyt często
            przebywam - bo i po co?
            Sprawdzę te kwestię - jakis czas temu słyszałem w radiu rozmowę na ten temat
            i informację o dostosowaniu stawki podatkowej do tej unijnej.
            Że to fakultatywne - nie wiedziałem.
            Pozdrawiam Was oboje,
            S.
            • monopol Poszukałem i nie podoba mi się to, co znalazłem 05.03.04, 22:02
              Z tego, co można przeczytać na stronie, do której link podaję poniżej, wynika,
              że dyrektywa UE nie daje wyboru i jednoznacznie nakazuje objąć usługi
              internetowe podstawową stawką VAT:

www.kbn.gov.pl/vat_internet/oswiadczenie_20030925.html

W tej sytuacji dziwi mnie pierwotna decyzja Sejmu, który postanowił, że stawka
              VAT za internet pozostanie na poziomie 7%.

Znalazłem też stronę ( nie wiem na ile jest ona wiarygodna ), na której można
              znaleźć informację, iż w niektórych krajach Unii Europejskiej internet nie jest
              obłożony podstawową stawką VAT:

www.internetstandard.com.pl/news/59087.html

Cholera wie, jak jest naprawdę.
              Tak czy inaczej nie ulega wątpliwości, że internet w Polsce jest za drogi już
              obecnie, a podwyżka VAT spowoduje dalsze spowolnienie rozwoju sieci. Rządzący
              tym krajem lekceważą jednak ten fakt i to mnie właśnie wkurza najbardziej.

Dziękuję za pozdrowienia w imieniu M. i przekazuję odwzajemnione.
              Może niedługo nasz real nieco zwolni i wówczas będę częściej zaglądał tam gdzie
              trzebasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka