manny-jestem 30.06.10, 14:47 Zamiast pokusic o decentralizacje to mamy przyklad kolejnej ingrencji rzadu centralnego w zycie obywateli. praca.gazetaprawna.pl/artykuly/432625,rzad_zagania_nauczycieli_do_pracy_w_wakacje.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t_ete Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 15:02 nie policzylabym - pewnie z lenistwa ale w komentarzach do artykulu w GW znalazlam post alabama8 - i przytocze : "Nauczyciele mają wolne w wakacje i ferie? 6 dni roboczych ekstra = zimowa PRZERWA świąteczna od 23.12. - 31.12.2009? 9 dni (wliczając weekend) z których ja - zwykły etastowiec musiałam być w pracy przez 6. 10 dni roboczych wolnego = ferie zimowe 1-12.02.2010 4 dni roboczych wolnego = wiosenna przerwa świąteczna 1-6.04.2010 1 dzień ekstra = 4 czerwca "dodatkowy dzień wolny od zajęć" po Bożym Ciele ------------- 21 dni wolnego (pracownik etatowy ma 26 dni urlopu) , lecimy dalej? 3 dni w czerwcu (po zakończeniu roku szkolnego) 22 dni pracujące w lipcu 22 dni w sierpniu ----- razem 68 dni wolnych w roku + weekendy. Kurka zaczyna mnie bawić to podliczanie, doliczę jeszcze te weekendy w roku szkolnym 2009/2010 = 103 dni. RAZEM: 171 DNI WOLNEGO W ROKU ŁAŁ Plus 18 godzin pracy w tygodniu" Bez komentarza pozostawiam. tete Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Tak jest. 30.06.10, 15:22 Mam siostrę, nauczycielkę. Ma najwyższą drabinkę zawodową "nauczyciel dyplomowany" z pensją, że ho, ho. Przez ponad trzy tygodnie czerwca miałem okazję przyjrzeć się jej "ciężkiej" pracy z osławionym sprawdzaniem prac domowych i przygotowywaniem się do zajęć (jest polonistką). No, może jak wyjedzie z 24 dziećmi z klasy na 3-dniową wycieczkę, to się spracuje głosem. Ale normy przewidują 1 opiekuna na 10 łebków. Pracodawcą jest budżet i budżet ma prawo wymagać. PS. Mają podnieść pensum do 26 godzin tygodniowo. Jest wielki płacz, bo po dodatkowe godziny trzeba będzie jeździć do sąsiedniej szkoły. Karta nauczyciela, jeszcze z czasów komuny (1982) przez lata obrosła takimi przywilejami,że złośliwe kiedyś powiedzenie "bodajbyś cudze dzieci uczył" teraz brzmi jak błogosławieństwo. Górnicy, nauczyciele, wojskowi, leśnicy, stoczniowcy i metalowcy plus co tam jeszcze. A w cholerę z przywilejami! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Tak jest. 30.06.10, 15:38 pan.scan napisał: > Mam siostrę, nauczycielkę. Ma najwyższą drabinkę zawodową "nauczyciel > dyplomowany" z pensją, że ho, ho. ja mam w rodzinie trójkę nauczycieli... pensje większe niż rówieśnik po polibudzie, 18 godzin pracy - zamiast 42 jak reszta....zyc nie umierać... Ja to bym nauczycielom płaciła proporcjonalnie do wyników nauczania. Jeśli szkołę opuszcza człowiek grzeczny, inteligentny, elokwentny, asertywny, mający opanowaną wiedzą w stopniu przedwojennej matury... to takim nauczycielom warto płacić i 10tys.... Ale jeśli szkołę opuszcza stado rozwydrzonych nieuków - to co, Skański? co proponujemy? baty? Bo płacenie za złą robotę to psucie przestrzeni wspólnej, niszczenie młodych pokoleń....działalność antypaństwowa. A tego, który w 1978 r uczynił maturę z matematyki nieobowiązkową to bym, panie dziejku, na pal wbiła. Komu zależy na tym, aby społeczeństwo tumaniało? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 15:28 KONIEC ŚWIATA!!! – Nauczyciele nie dość, że będą zmuszani do pracy, to jeszcze z braku środków w gminnej kasie za śmieszne pieniądze lub darmo – przewiduje szef ZNP. ja nie miałam pojęcia, że nauczycielom za miesiące wakacyjne pensji nie wypłacano!!! Ogólnie nauczyciele mają urlop w czasie ferii zimowych: 2 tygodnie, a także w czasie wakacji 9 tygodni.... razem płatnego urlopu mają 77 dni, plus dni wolne wokół świąt do urlopu nie zaliczone, a też płatne. A ponad to mają DWA LATA płatnego urlopu na "poratowanie zdrowia". W Karcie Nauczyciela jest zapis, że nauczyciel ma pracować 40 godzin tygodniowo, z czego dydaktycznych - 18. Pozostałe: do dyspozycji dyrektora. A ponieważ nauczyciele raczej się nie wywiązują z tych godzin "do dyspozycji" - dyrektor może je przesunąć na wakacje - każdy nauczyciel tydzień. Wystarczy do przypilnowania maluchów. Jeśli PO ruszy z posad tą grupę świętych krów, to mają mój głos nad urną. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 16:06 Azerko, Tu nie chodzi tyle o meritum, bo tu pewnie doszlibysmy do zgody, ale o sposob jaki PO przyjelo aby rozwiazac kwestie. Sposob taki jaki przystalo socjalistycznej partii... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 16:11 manny-jestem napisał: > Azerko, > > Tu nie chodzi tyle o meritum, bo tu pewnie doszlibysmy do zgody, ale o sposob > jaki PO przyjelo aby rozwiazac kwestie. Sposob taki jaki przystalo > socjalistycznej partii... A jakby to zrobił demokratyczny rząd ? Rozpisałby referendum ? Tylko wtedy po co rząd ? Tylko po to, aby referenda ogłaszać ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 16:42 snajper55 napisał: > A jakby to zrobił demokratyczny rząd ? Rozpisałby referendum ? Tylko wtedy po c > o > rząd ? Tylko po to, aby referenda ogłaszać ? > > S. Niestety nie żyjemy w Szwajcarii lecz w koślawej karykaturze państwa demokratycznego, należy zatem korzystać z tego, czego nas jeszcze nie pozbawiono. Powinno to być coś na kształt komisji trójstronnej, czyli przedstawiciele min.edukacji, samorządów i organizacji związkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marudna.menda Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 16:44 Moherowa zapomniala dodac: A na czele Matka Polka z krzyzem w łapie. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete alez jest :) 30.06.10, 17:07 off_nick napisała: > Powinno to być coś na kształt komisji trójstronnej, czyli przedstawiciele > min.edukacji, samorządów i organizacji związkowych. Oczywiscie ze JEST Trojstronna Komisja, od 1994 r. zreszta www.dialog.gov.pl/komisja_trojstronna Uczestnicza w niej zwiazki zawodowe ; zdaje sie ze nauczycielski ZNP - w ramach Forum Zw.Zawodowych tete Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete sprostowanie ! 30.06.10, 17:12 pomylilam sie; ZNP jest czescia OPZZ ; przewodniczacy ZNP - pan Broniarz jest stalym przedstawicielem OPZZ w Trojstronnej Komisji opzz.org.pl/dialog_spoleczny/glowna.html tete Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: alez jest :) 30.06.10, 17:15 t_ete napisała: Wiem, że jest taka komisja, tylko że w jej skład wchodzą przedstawiciele Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych, Konfederacji Pracodawców Polskich, Związek Rzemiosła Polskiego oraz Business Centre Club. Zatem ni pricziom, w ich miejsce powinni wejść przedstawiciele samorządów jeśli chodzi o rozmowy z nauczycielami. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete na poziomie wojewodztw 30.06.10, 17:38 sa Wojewodzkie Komisje Dialogu Spolecznego (przy Wojewodach); w ich sklad wchodza przedstawiciele samorzadow, zwiazki zawodowe, zwiazki pracodawcow ; tete Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: na poziomie wojewodztw 30.06.10, 17:47 t_ete napisała: > sa Wojewodzkie Komisje Dialogu Spolecznego (przy Wojewodach); w ich sklad > wchodza przedstawiciele samorzadow, zwiazki zawodowe, zwiazki pracodawcow ; > > > tete Ufajmy więc, że na poziomie województw sprawa zostanie rozwiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: na poziomie wojewodztw 30.06.10, 17:56 I sprawa powinna zostac rozwiazana na poziomie wojedztw badz nizej a nie przez dyktat rzadu centralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: na poziomie wojewodztw 30.06.10, 21:48 manny-jestem napisał: > I sprawa powinna zostac rozwiazana na poziomie wojedztw badz nizej a nie przez > dyktat rzadu centralnego. I w każdym województwie było by inaczej. TO może rządy wojewódzkie wprowadźmy ? Ale dlaczego wojewódzkie a nie powiatowe ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: na poziomie wojewodztw 30.06.10, 22:23 snajper55 napisał: > manny-jestem napisał: > > > I sprawa powinna zostac rozwiazana na poziomie wojedztw badz nizej a nie > przez > > dyktat rzadu centralnego. > > I w każdym województwie było by inaczej. Dokladnie i coz w tym zlego/ Kazde wojewodztwo ma inne potrzeby. TO może rządy wojewódzkie wprowadźmy ? Dlaczego nie. > Ale dlaczego wojewódzkie a nie powiatowe ? > Tez moze byc. U nas to gminy zarzadzaja sprawami szkolnictwa. > S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 21:47 off_nick napisała: > Powinno to być coś na kształt komisji trójstronnej, czyli przedstawiciele > min.edukacji, samorządów i organizacji związkowych. To już było za PRL. S. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 21:53 snajper55 napisał: > To już było za PRL. > > S. W UK też to funkcjonuje, w BRD również. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:04 Kaczy cyrk. Najpierw sa zarzuty że rząd nie reformuje państwa, nie zmiejsza długu itp. Gdy rząd chce zracjonalizować zatrudnienie, renty czy emerytury, cokolwiek zaoszczędzić by ustrzec sie greckiego scenariusza, odzywaja sie socjalistyczni obrońcy "ludzi pracy", że nie wolno, nie wolno, nie wolno... . Dla objecia władzy gotowi sa do utrzymania wszelkich absurdalnych przywilejów i przyznawania nowych. Jak można cokolwiek z taka opozycją zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:10 wikul napisał: > Jak można cokolwiek z taka opozycją zrobić ? Można. Wystrzelać , wypatroszyć i skórę sprzedać, w końcu ten ustrój po coś i dla kogoś zmieniono. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:20 off_nick napisała: > wikul napisał: > > Jak można cokolwiek z taka opozycją zrobić ? > > > Można. > Wystrzelać , wypatroszyć i skórę sprzedać, w końcu ten ustrój po coś i dla kogo > ś zmieniono. > > Czy ty sie dobrze czujesz offniczko? Pan na tym rysuneczku przypopmina profesora Geremka. Panujesz nad tym co robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:34 mate_lot napisał: > Czy ty sie dobrze czujesz offniczko? Pan na tym rysuneczku przypopmina profesor > a > Geremka. Panujesz nad tym co robisz? Doskonale się czuję Matelotku, ten pan na rysunku bardzo szkodził Polsce, a jego koledzy z korporacji czynią to nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:46 Masz na mysli ten słynny układ? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:31 off_nick napisała: Jesteś pewna że cokolwiek zrozumiałas z tego co napisałem ? Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:15 Zadałes, Wikuł, retoryczne pytanie. Z taką opozycją nic nie mozna zrobić trzeba zatem wysłać ich do diabła stawiając krzyzyk przy osobie pana marszałka Komorowskiego. A o pomysle krakowskich pissmanów czytałes? wybory.gazeta.pl/wybory/1,106728,8082805,Strasza_emerytow__Komorowski_nie_podniesie_emerytur.html Dziwnym trafem nasz wielki amerykański przyjaciel, Manny Ramirez, tego nie zauwazył bo pewnie zanosiłby sie od protestów... Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:20 mate_lot napisał: Z taką opozycją nic nie mozna zrobić trzeba > zatem wysłać ich do diabła stawiając krzyzyk przy osobie pana marszałka > Komorowskiego.== No pewnie. Najlepiej rozstrzelac i przywrocic PRL. > > wybory.gazeta.pl/wybory/1,106728,8082805,Strasza_emerytow__Komorowski_nie_podniesie_emerytur.html > Dziwnym trafem nasz wielki amerykański przyjaciel, Manny Ramirez, == To juz nie moj nick jesli nie zauwazyles. tego nie > zauwazył bo pewnie zanosiłby sie od protestów... A Ty protestowales przeciw temu politycznemu chuliganstwu? wiadomosci.onet.pl/2191755,11,na_prosbe_msz_clinton_nie_zlozy_kwiatow_na_grobie_kaczynskich,item.html "Sekretarz stanu Hillary Clinton, która przyjeżdża do Krakowa na konferencję 10-lecia Wspólnoty Demokracji z udziałem ministrów spraw zagranicznych z całego świata, nie złoży kwiatów na grobie Marii i Lecha Kaczyńskich. Była to wyraźna prośba polskiego MSZ - informuje radio RMF FM. " Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:52 manny-jestem napisał: > No pewnie. Najlepiej rozstrzelac i przywrocic PRL. Marzyciel... > To juz nie moj nick jesli nie zauwazyles. Zauwazyłem, ale przyzwyczajenie druga naturą człowieka, Manny. Masz jakies traumy zwiazane z tym pieknym nickiem? > A Ty protestowales przeciw temu politycznemu chuliganstwu? Tak: forum.gazeta.pl/forum/w,13,113600540,113600865,Re_takiego_sku_synstwa_to_juz_dawno_nie_widzia.html Jest juz dementi w tej sprawie. Ja bym tych fantastów, którzy puścili plotkę w celu wywołania zamieszania zamknał w ciupie... nie teraz, po wyborach bo znów obroncy zwierzat zaczną protestowac. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:22 mate_lot napisał: > A o pomysle krakowskich pissmanów czytałes? wybory.gazeta.pl/wybory/1,106728,8082805,Strasza_emerytow__Komorowski_nie_podniesie_emerytur.html Autor tej informacji jest tak samo wiarygodny jak jego kumpel Paweł Smoleński. Ten sam sort blagierów. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:36 off_nick napisała: > Ten sam sort blagierów. a od kiedy to pan prezydent DAJE PODWYŻKI emerytom??? O ile się orientuję, to PODWYŻEK emeryci nie mają od wielu lat... to co dostają, to jest REWALORYZACJA inflacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:45 a000000 napisała: > a od kiedy to pan prezydent DAJE PODWYŻKI emerytom??? O ile się orientuję, to > PODWYŻEK emeryci nie mają od wielu lat... to co dostają, to jest REWALORYZACJA > inflacyjna. Toć napisałam, że blagierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 19:06 off_nick napisała: > Toć napisałam, że blagierzy. wiem, czytałam. Napisałam, aby podkreślić poziom źródła tego niusa... i na pewno nie jest to ktoś kto ma choć blade pojęcie o temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:34 mate_lot napisał: > Zadałes, Wikuł, retoryczne pytanie. Z taką opozycją nic nie mozna zrobić trzeba > zatem wysłać ich do diabła stawiając krzyzyk przy osobie pana marszałka > Komorowskiego. > > A o pomysle krakowskich pissmanów czytałes? > wybory.gazeta.pl/wybory/1,106728,8082805,Strasza_emerytow__Komorowski_nie_podniesie_emerytur.html > Dziwnym trafem nasz wielki amerykański przyjaciel, Manny Ramirez, tego nie > zauwazył bo pewnie zanosiłby sie od protestów... Widziałem wiele podobnych pisowskich kłamstw. Dla władzy własne gó... by zjedli. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:38 wikul napisał: > Widziałem wiele podobnych pisowskich kłamstw. Dla władzy własne > gó... by zjedli. i vice versa Wikulcu. Władza to narkotyk. Kto raz jej zażył - ten się uzależnia. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 18:59 a000000 napisała: > wikul napisał: > > > Widziałem wiele podobnych pisowskich kłamstw. Dla władzy własne > > gó... by zjedli. > > i vice versa Wikulcu. Władza to narkotyk. Kto raz jej zażył - ten się uzależnia. To prawda, ale są granice których sie nie przekracza. Mówienie że emeryci przez 5 lat nie dostaną rewaloryzacji, jest przekroczeniem takiej granicy. Niezależnie od tego kto tak mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 19:48 wikul napisał: > > To prawda, ale są granice których sie nie przekracza W zdobywaniu WŁADZY??? mógłbyś coś o tych granicach nie do przekroczenia powiedzieć? Bo jak historia naucza - kłamliwe ulotki to malutki pikuś wobec wszelkiej gamy znanych przypadków przekraczania granic... Mówienie że > emeryci przez 5 lat nie dostaną rewaloryzacji, jest przekroczeniem > takiej granicy. Niezależnie od tego kto tak mówi. to jest tylko realizacja hasła: zabierz babci dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Kolejny liberalny pomysl rzadu PO 30.06.10, 21:01 a000000 napisała: > W zdobywaniu WŁADZY??? mógłbyś coś o tych granicach nie do przekroczenia > powiedzieć? Bo jak historia naucza - kłamliwe ulotki to malutki pikuś wobec > wszelkiej gamy znanych przypadków przekraczania granic... Przecież podałem przykład, nie umiesz czytać ? > Mówienie że > > emeryci przez 5 lat nie dostaną rewaloryzacji, jest przekroczeniem > > takiej granicy. Niezależnie od tego kto tak mówi. > > to jest tylko realizacja hasła: zabierz babci dowód. Straszenie emerytów i rencistów to poważna sprawa, hasełko o babci to dowcip. Trudno dyskutować z kims kto równoważy. Odpowiedz Link Zgłoś