Dodaj do ulubionych

Czy warto?

04.04.06, 15:14
Czy warto przeczytać kontynuacje:
Pan samochodzik i skarby Winikngów, Projekt "Chronos" i Pasażer von
steubena???
Obserwuj wątek
    • lukas1492 Re: Czy warto? 04.04.06, 20:29
      To jest coś takiego jak 'projekt Chronos' ?! :)))
      • nchyb Re: Czy warto? 05.04.06, 07:53
        właśnie na stronach Warmii doczytałam, że doszło już do pozycji 82. Tytuły
        wielce ciekawe, np. PS i Święty Graal (bardzo na czasie, ciekawe Niemirski
        stworzył ten tomik w umiłowaniu do Dana Browna, czy też wręcz przeciwnie...).
        Inna ciekawostka to Listy Mikołaja Kopernika, ale ta to przynajmniej w kręgu
        polskich tradycji pozostaje,a być może i jeszcze nawiązuje do oryginału :-)
        Bo w końcu we Fromborku w tym tomie (jak wynika z opisu) też będą i może Tomasz
        wspomni, że tu a tu znalazł puchar, itp itd...

a tu link do stronki z zapowiedziami tych nowości właśnie:
        www.wydawnictwo-warmia.pl/Pan%20Samochodzik/PS%2079%20-%2082.html
        Ja sama, mimo wszystko, jestem bardzo ciekawa ksiażki Igi Karst o zamku Książ,
        ale to dlatego, że mieszkam niemal u jego podnóża... :-)
        I z kontynuazji lubię właśnie te dziejące się na Dolnym Śląsku, mimo że
        Nienacki z kolei wolał zdecydowanie mazurskie klimaty... :-)

A sam Projekt Chronos z opisu, hmmm. gdzieś na Szetlandach rzecz się dzieje,
        jakaś wyspa Samso... Jednak wolę polskie realia. Ale to rzecz gustu oczywiście.

Ale odnoszę wrażenie, że wszystkie wymienione w poście książki dotyczą
        nurkowych perypetii, zatopionych skarbów. Jeżeli ktoś tematykę lubi - to pewnie
        dla niej samej warto. W tej sytuacji dołożyłabym do lektur obowiązkowych 3
        tomiki Andrzeja Perepeczki o przygodach Dzikiej Mrówki. Książek było w sumie 5,
        ale tylko 3 dotyczyły kariery Marka jako płetwonurka...
        • kris.m Re: Czy warto? 05.04.06, 11:56
          Pamiętam - czytałem Dziką Mrówkę i Tam-tamy - jak chłopcy ruszyli w rejs do Afryki i chyba Dzika Mrówka i...złote jezioro (?) - nie pamiętam tytułu - w każdym razie nawiązanie do skarbów Inków.
          • nchyb Re: Czy warto? 05.04.06, 12:13
            DM i tam tamy - pierwsza podroż, rejs
            DM pod żaglami, tu na końcowych stronach, po wizycie w muzeum Vasa Marek
            przekonuje się, że podwodne poszukiwania to jest to!
            Podwodny świat DM - znalezienie zatopionego piastowskiego grodu i potem wizyta
            w chorwackich stronach...
            DM i jezioro złotego lodu - faktycznie, poszukiwanie skarbu inków gdzieś w
            peruwiańskim, nigdy nie zamarzającym jeziorku
            DM i tajemnica U2002 - poszukiwanie zatopionego uboota, na jego pokładzie były
            zrabowane skarby

Podobno A.Perepeczko napisał ciąg dalszy przygód Marka i Jarka, ale niestety,
            jeszcze nie wydano i nie wiadomo, czy wydane będzie :-((

Teraz dopiero sobie uświadomiłam, że podobne imiona mają bohaterowie książek
            Cezarego Leżeńskiego - również bracia Marek i Jarek... Tylko czasy ciut
            wcześniejsze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka