Dodaj do ulubionych

Trybunał Stanu

12.10.10, 15:31
'Żeby bronić demokracji, trzeba stosować czasem antydemokratyczne metody', tako rzekł był diament polskiej nauki, filozof, czołowy intelektualista opozycji demokratycznej prof.Marcin Król o partii opozycyjnej.
Oznacza to, że opozycję można unicestwić metodami niedemokratycznymi.

Tekst linka

Dedykuję p.Profesorowi:

Jestem postacią na wskroś tragiczną
Najtrudniejszegom dokonał wyboru:
Między obozem dla nieprawomyślnych
A honorami i łaską dworu.

Obeznanemu w snach filozofów
Trudno jest mówić gwarą kaprali
I nosić mundur, ale po trochu
Co tylko można - trzeba ocalić!

Inni odeszli. Łatwa decyzja
Zwłaszcza, że nikt ich o nią nie pytał,
Lecz trudno - tego wymaga Ojczyzna,
Rzecz niepodzielna i jednolita.

Ja wiem, ja także z wami marzyłem
Dałem się ponieść mglistym mirażom
Lecz tylko siłą zwalczymy siłę
I zadepczemy groby, gdy każą!

Niech nikt mi kartą praw nie wywija,
Gdy chcę mam prawo piętnować Żyda!
Żołnierz jest po to, żeby zabijać,
Nawet gdy rozkaz sam sobie wyda.

Nie będzie pisał oszczerczych bredni
Drań, co Helsinki bierze za Jałtę
Bój o pryncypia - mój chleb powszedni,
Bez wahań zmienię pióro na pałkę!

Niech nikt krwią cudzą rąk mi nie kala,
Dzieje nie takie znają ofiary!
Niech wie, kto chciał już pomniki zwalać -
Winny nie ujdzie w tym kraju kary!

I wypiszemy wszystkim na skórze
Prawa człowieka i obywatela!
Prawo do pracy! Miejsce - przy murze!
I syna twarz w plutonie, co strzela!

A kiedy wszystko do ładu wróci
W szafach należne miejsce mundurom,
Snów filozofów młodzież się uczy
A ręka zmienia pałkę na pióro...

(Jacek Kaczmarski 4.3.1982)
Obserwuj wątek
    • gini Re: Trybunał Stanu 12.10.10, 15:35
      A nie powiedzial pan profesor w jaki sposob niedemokratycznie bedzie zwalczal elektorat PIS, bo to mnie tez ciekawi.
    • gini Re: Trybunał Stanu 12.10.10, 15:35
      A nie powiedzial pan profesor w jaki sposob niedemokratycznie bedzie zwalczal elektorat PIS, bo to mnie tez ciekawi.
      • hasz0 _______mamy takich komisarzy ludowych PO tutaj!___ 12.10.10, 15:42
        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kaftan-bezpieczenstwa-dla-poslow-PiS-To-ponizej-pasa,wid,12738237,wiadomosc_video.html
        Lekarz poszukiwany!!!
        Mamy właśnie prosty przykład jak się w naszym kraju rozmawia.... Wystarczy mieć inne poglądy i już jest diagnoza.... Robienie z ludzi wariatów doskonale obrazuje brak argumentów, jak również brak woli rozmowy... Na wszystkich forach wp, można znależć pełno dyżurujących *lekarzy z *PO, stawiających diagnozy..., a co z chorymi w szpitalach, nimi już nie trzeba się zajmować, bo brakuje na to funduszy??? *Wszyscy po jednej szkole..., a nawet więcej, wszyscy mają jednego *nauczyciela!!!

Tak właśnie wygląda *pacjent wariatkowa
        Psychiatrzy powinni tu już interweniować i zabrać prosto z Sejmu tego *czubka.Na co czeka ochrona? Przecież ten człowiek jest niebezpieczny!
        2010-10-11 23:37

~No No, mamy nowych komisarzy ludowych
        Komuna wraca wraz z nowymi pokoleniami *ludzi, którzy gotowi są więzić i szykanować za działalność polityczną. Ten sam wiek, ta sama retoryka, ten sam cynizm i pewność siebie. Spójrzcie na twarz *tego młodocianego *rewolucjonisty. Widać, że zaplanował sobie karierę. Boże, chroń przed takimi.
        »

2010-10-12 05:52
        *Slijde* Kaftany bezpieczeństwa PIS-im szaleńcom już nie pomogą, trzeba im dać broń palną
        z jednym nabojem, aby odstrzeli sobie nafaszerowaną psychotropami makówkę.
        2010-10-12 01:28

~*mery kaftan to zamało dla PiS
        trzeba jeszcze pokoi bez klamek,aby ta banda *PO?myleńców nie wyszła na świat
        2010-10-11 22:57
        rafam A ja bym przyjął taki kaftan - jako zaproszenie...
        ... do założenia go wręczającemu. W końcu trzeba mieć we łbie niezłe szambo, żeby nie tylko wstąpić do lewicowej młodzieżówki, ale jeszcze w niej aktywnie działać. To było najwyraźniej rozpaczliwe ... »
        2010-10-11 21:01
        ~zez45 KAFTAN
      • off_nick Re: Trybunał Stanu 12.10.10, 15:48
        Dla J.Kaczyńskiego Trybunał Stanu, a te 8 milionów, które na niego głosowały pewnie należy poddać eutanazji.
        Nu, trockizm w czystej postaci.

gini napisała:
        • absztyfikant Re: Trybunał Stanu 12.10.10, 16:03
          Program eutanazji dla uposledzonych to raczej nazim, a nie trockizm.
        • gini Re: Psychiatra 12.10.10, 16:12
          Pilnie potrzebny tym wszystkim co glosuja na donka i jego pilkarzykow.Kraj zadluzony po uszy, o umowe gazowa musi sie unia martwic, a donek sobie teraz wymyslil walke "na krawedzi prawa" z dopalaczami, ciekawe kiedy ruszy ta obiecana ofensywa z reformami, smiem twierdzic, ze na swiety nigdy .
          Ale do lemingow nie dociera.
          • hasz0 Tylko poskei kutry nie dostaną za RURĘ odszkodowań 12.10.10, 16:16
            bo RZĄD nie tylko zaspał ale jeszce sie ustami Sawickiego dziwi...że z Putinem nie rozmawia
            Kożden z osobna RYBAK jak z córką RYBAKA albo jak

........ Żonka Bronka z suprugą Niedźwiedzia.
          • off_nick Re: Psychiatra 12.10.10, 16:21
            Teraz będzie batalia 'antybusowa'.
            To jest priorytet, potem cuś wynajdą i do wyborów parlamentarnych będą się bujać z tematami zastępczymi.
            Mistewicz czuwa.
            A reformy?
            Na jaką cholerę są potrzebne, przecież tu chodzi o władzę, a nie o reformy.

gini napisała:
            • absztyfikant Re: Psychiatra 12.10.10, 16:33
              www.youtube.com/watch?v=1ekQq9W8QDs
            • gini Re: Plemiel bohater i piraci( drogowi) 12.10.10, 16:38
              Płemieł- bohateł i piraci ( drogowi)
              Ponieważ histeria z dopalaczami po pierwsze, nie udała się specjalnie, po uwolnieniu przez sąd głównego dealera, oraz wzroście obrotów w internecie, a po drugie ileż można podgrzewać jedną aferę, publika na trybunach Koloseum domaga sie nowych rozrywek, zatem najdalej jutro niewyspany Płemieł ogłosi nową krucjatę- przeciwko piratom drogowym!
              Alternatywa były cukiernie, ale, jak na złość nie zdarzyło się ostanio żadne większe zatrucie salmonellą, ani norowirusem, więc na razie cukiernicy i lodziarze mogą spać spokojnie. Nie na długo, oczywiście, bo młyny sprawiedliwości mielą powoli, ale nieubłaganie. Langsam, langsam, aber sicher! Ich kolejka przyjdzie, jak juz wyczerpie się lista celów dwutygodniowych kampanii Tuska- po pedofilach ( iluż to wykastrowano, liczył ktoś?), po wchodzeniu do Euro ( jesteśmy od Euro dalej, niż kiedykolwiek, zresztą , to dobrze!), po zmanach w konstytucji ( ma się dobrze!), po niezliczonych innych akcjach- zrywach, po których już nawet pamięć nie została. Pamięta ktoś listę obietnic Tuska z wyborów? Tą wielką, co to ją podpisywał przed kamerami? Chyba juz tylko na tuskwatch można ja sobie obejrzeć.
              Zatem niewyspany ( bo tylko mięczaki podejmują decyzję w dzień, twardziele podejmują decyzję w nocy, wśród słabego światła lamp, dymu papierosów, zmęczonych, ale rozognionych wolą walki i zwycięstwa oczu, nad rozłożona na stole mapą drogową Polski, na której minister – dozorca domu Graś zadecydowanie, żeby nie powiedzieć, brutalnie rozstawia matchboxy imitujące radiowozy) bez krawata, w skórzanej kurtce z opaską na ramieniu ( nie dojrzałem, czy opaska jest biało- czerwona, czy niebieska z gwiazdkami, była przysypana pyłem) , z włosami przysypanymi tynkiem z ostrzału artyleryjskiego piratów drogowych oblegających kancelarię Rzeszy, to jest , chciałem powiedzieć Rządu, przemawia nasz Płemieł- bohater. W tle, zamiast zwyczajowej mapy z zielona wyspą wielkie zdjęcie rozwalonego busa i ofiar wypadku.
              -„Dosyć piractwa drogowego. Straszna tragedia busa musi być dla nas wszystkich sygnałem! Wczoraj w nocy specjalny zespół rządowy z moim udziałem podjął stosowne decyzję i tę kwestię rozstrzygniemy w trybie błyskawicznym, w sposób zdecydowany, żeby nie powiedzieć brutalny. Nie będzie litości dla tych, którzy życie młodych obiecujących ludzi chcą zamienić w piekło śmierci i kalectwa w wypadkach drogowych! Potraktujcie ten komunikat także jako swój komunikat, bo wasz wybór waszej drogi życiowej jest największym, najmocniejszym i najmądrzejszym uzasadnieniem takich decyzji, jakie my podejmujemy, kiedy trzeba walczyć ze złem! Dla takich ludzi jak wy, warto podejmować nawet najtrudniejsze decyzje" - powiedział szef rządu.
              „Podkreślam, nie będę więcej namawiał kolegów, ani starał się namawiać parlamentarzystów, ani starał się przekonywać ministrów, PODJĄŁEM DECYZJĘ , o q.. ale to brzmi, aż mi ciarki po plecach przeszły, muszę to robić czesciej!
              Na wszystkich drogach i rogatkach staną wzmocnione zdwojone, potrojone, poczworzone patrole, wzmocnione siłami ABW, CBA, Sanepidu ( na wszelki wypadek, gdyby przewożono kanapki bez zachowania norm sanitarnych). Chciałem też rozstawić żołnierzy z koksownikami, ale zapomniałem, że najbliższa jednostka zdolna do samodzielnego wyjazdu z koszar stacjonuje w prowincji Ghazni.
              Wspomniane patrole maja surowe rozkazy zdecydowanie, żeby nie powiedzieć brutalnie kontrolować wszytkie pojazdy.
              Wszyscy uczestnicy wypadków i kolizji drogowych, niezależnie od winy, będą dożywotnio tracić prawo jazdy. Dożywotnio podwójnie, to znaczy również w przyszłym życiu tracić będą prawo jazdy ci, którzy przewożą pasażerów niezgodnie z przepisami. To znaczy na przykład większą ich liczbę, niż dopuszcza samochód.
              Oczywiście, będę namawiał również, by przyspieszono budowę dróg, będę się starał przekonac moich ministrów do przyspieszenia prac nad przygotowaniem założeń do ustawy o przygotowaniu przyspieszenia prac nad przygotowaniem podstaw prawnych przygotowania projektów budowy autostrad.
              Ale to, jak wszyscy rozumiemy, musi troche potrwać, zwłaszcza wobec jątrzącej i dzielącej Polaków destrukcyjnej postawy szefa opozycji. Tymczasem podjęte zdecydowane, zeby nie powiedzieć brutalne działania przyniosą z pewnością zdecydowany, żeby nie powiedziec brutalny skutek- radykalne zmniejszenie liczby samochodów na drogach, zatem , siłą rzeczy także i liczbę wypadków.”- zakończył przemowę Płemieł- bohateł

Kilkanaście starszych pań- fanek ukochanego Szkiełka Kontaktowego omdlało w tym momencie z zachwytu , po czym zaczęło wydzwaniać pod doskonale znany numer, by ponownie wyrazić uwielbienie dla Grzesia i dla Pana Premiera Donalda Tuska, a nienawiść do pokurczów i parchów z PiSu.

www.niepoprawni.pl/blogs/seawolf
              Odsłon: 20 | Tagi: tusk, hucpa
    • absztyfikant Zaraz trybunal... wystarczy psychiatra 12.10.10, 15:43
      Zaaplikowac oblakanemu kurduplowi silne leki i zrobic lewatywe profilaktycznie. Od razu pomozewink
    • benek231 Kiedy i gdzie Krol to powiedzial? 12.10.10, 16:28
      Bardzom ciekaw. Czy mozna liczyc na link(?)
    • snajper55 Gdzie tak powiedział ??? 12.10.10, 16:37
      off_nick napisała:

> 'Żeby bronić demokracji, trzeba stosować czasem antydemokratyczne metody'
      > ], tako rzekł był diament polskiej nauki, filozof, czołowy intelektualista opo
      > zycji demokratycznej prof.Marcin Król o partii opozycyjnej.

Daj linka do wiarygodnego źródła ?

Kolejna manipulacja i zmyślenie ?

S.
      • hymen Re: Gdzie tak powiedział ??? 12.10.10, 16:42
        Tu, wypowiedź Króla i Kaczyńskiego
        • benek231 Ja to czytalem wczesniej, ale tam nic takiego :O) 12.10.10, 16:55
          nie zostalo powiedziane.

jesli jednak autorka oparla sei na tym artykule to zapewne zle zrozumiala nast. fragment;

"- Powiem brutalnie: z przeciwnikami tej formy życia, jaką zaakceptowaliśmy - a zaakceptowaliśmy demokrację - trzeba walczyć. Walczyć przy pomocy metod dostępnych władzy. W tym przypadku zastanawiałbym się nad Trybunałem Stanu dla Jarosława Kaczyńskiego - mówi prof. Król. - My, choć mamy najróżniejsze zdanie o rządzie i o jakości naszej demokracji, nie powinniśmy się godzić na mniejszość, która nam zagraża i która podważa nasze systemy wartości: lewicowe, prawicowe, konserwatywne, ale demokratyczne - dodał".

Wymienione "metody dostepne wladzy" nadinterpretowala sobie jako wszelkie istniejace metody (dopuszczalne i niedopuszczalne), gdy tymczasem metody dostepne wladzy to jedynie metody dopuszczane przez prawo. To dlatego Krol mowi o Trybunale Stanu a nie o zwolaniu jakiegos trybunalu ludowego, w okolicach jakiegos muru.
      • off_nick Re: Gdzie tak powiedział ??? 12.10.10, 16:55
        Snajper, ja nie zmyślam i nie manipuluję, niech to wreszcie do Ciebie dotrze.

Tekst linka

snajper55 napisał:
        • snajper55 Re: Gdzie tak powiedział ??? 12.10.10, 17:45
          off_nick napisała:

> Snajper, ja nie zmyślam i nie manipuluję, niech to wreszcie do Ciebie dotrze.
          >
          > Tekst linka

Masz rację, tak powiedział. No to ja się z nim nie zgadzam. Mamy wystarczające demokratyczne metody, aby z szaleńcami siejącymi nienawiść i rzucającymi oszczerstwa walczyć.

S.
          • benek231 Czy bylbys uprzejmy przytoczyc odnosny fragment :) 12.10.10, 18:16
            wypowiedzi Krola, w ktorym znalazlo sie kwestionowane zdanie(?)

Na S24 tez to znalazlem, ale nie w tekscie za linkiem - nie udalo mi sie znalezc video z jego prezentacja.
            • hymenos Słowa takie padły. 12.10.10, 19:11
              benek231 napisał:

> wypowiedzi Krola, w ktorym znalazlo sie kwestionowane zdanie(?)
              >
              > Na S24 tez to znalazlem, ale nie w tekscie za linkiem - nie udalo mi sie znalez
              > c video z jego prezentacja.

Nie ma ich w wersji tekstowej, są do odsłuchania pod podanym linkiem powtórzonym przez Off_nick. Padają na samym końcu wywiadu.
              • benek231 Dzieki. Niezupelnie te slowa padly :O) 12.10.10, 19:38
                Mniejszosc nie uznajacych demokratycznych regul gry nalezy eliminowac - pytanie tylko jak? "By bronic demokracji trzeba czasem stosowac niedemokratyczne sposoby".

*Pierwsze zdanie oddaje jedynie sens uzytych stwierdzen - drugie to cytat.

Co do pierwszego zdania, zatem, nie wnosze zastrzezen bo taka mniejszosc nalezy eliminowac, z tym tylko, ze z uzyciem demokratycznych sposobow (np. T.S.). Ale tez bywaja sytuacje w ktorych zagrozenie demokracji wymagalo od panstwa siegania po nadzwyczajne srodki (konflikt z Poludniem w USA, wojna domowa we Francjii dzialania deGaulea, dzialalnosc sowieckiej agentury w Stanach z okresu wojny wietnamskiej, majowy przewrot Pilsudskiego...). I wlasnie pod tym (teoretycznym) katem wypowiedzial sie Krol w drugim zdaniu. Wybiegl mocno w bardzo niepewna przyszlosc, jako jedna z mozliwych. Nie wydaje mi sie by chodzilo mu o koniecznosc siegniecia po nadzwyczajne srodki w aktualnej sytuacji, bo takiej potrzeby nie ma. Sa wyborcy i wybory, rzad tez moze zabierac glos, jest prasa, osrodki opiniotworcze itd. itp. Niemniej, gdyby mialo dojsc do sytuacji bliskiej zawaleniu sie Republiki Wejmarskiej, wowczas nalezy siegnac po srodki ktore nie pozwola na zniszczenie demokracji. Gdyby swego czasu wiedzieli to Niemcy, oraz mieli wole, i sile, by po owe niedemokratyczne srodki siegnac, to Hitler nigdy nie mialby szans na zaistnienie.
                • gini Re: Dobry komentarz Igora Janke 12.10.10, 20:15
                  jankepost.salon24.pl/238264,marcin-krol-o-kaczynskim-slodkie-choc-bardziej-smutne
                  • benek231 Z T.S oczywista przesada - zgadzam sie z Hymenosem 12.10.10, 20:32
                    oraz Janke. Po prostu nie ma podstaw by wnosic jakakolwiek sprawe. Oczywiscie T.S to jedna z tych demokratycznych metod - dlatego nie rozwazalem.

Co innego metody niedmokratyczne, ktorych zasadnosc uzycia w okreslonych sytuacjach nalezy rozumiec (idealizm mozna stosowac tak dlugo... jak mozna smile Na takie okazje panstwa maja wojska oraz sluzby specjalne - takze demokracje posiadaja je w tym samym celu: dla obrony rezymu w skrajnych sytuacjach zagrozenia.
                    A my o tych niedemokratycznych srodkach mowilismy, a nie o demokratycznym uzyciu Trybunalu Stanu. smile
                    • hymenos Re: Z T.S oczywista przesada - zgadzam sie z Hyme 12.10.10, 20:43
                      Postawienie Kaczyńskiego przed T.S. byłoby działaniem niedemokratycznym i niezgodnym z konstytucją. Profesor zwyczajnie pitolił trzy po trzy, jak to się profesorom zdarza wink
                      • benek231 Re: Z T.S oczywista przesada - zgadzam sie z Hyme 12.10.10, 21:10
                        hymenos napisał:

> Postawienie Kaczyńskiego przed T.S. byłoby działaniem niedemokratycznym i niezg
                        > odnym z konstytucją. Profesor zwyczajnie pitolił trzy po trzy, jak to się profe
                        > sorom zdarza wink

*Zgadza sie, Konstytucja oraz ustawa o Trybunale Stanu bardzo jasno okresla kto i w jakich przypadkach moze byc pociagniety przed Trybunal, a takze w jaki sposob. Gdyby Kaczor byl teraz premierem to co innego. surprised)

Osobiscie nie lubie Krola - jeszcze za bzdury jakie pieprzyl na rzecz poparcia dla tego systemu (15-20 lat temu). Tym razem Trybunal Stanu pomylil mu sie z Trybunalem Ludowym oraz jego podrecznym plutonem egzekucyjnym. smile

Panstwo dysponuje znacznie lepsza mownica niz Kaczor, w zwiazku z czym ma nad nim kolosalna przewage. Przy aktualnym wsparciu mediow Kaczor to jest taki maly i nic nie znaczacy pikus. A te tu z grubej rury i gotow dzwonic po Jaruzelskiego na pomoc smile
          • polazrski Re: Gdzie tak powiedział ??? 12.10.10, 20:34
            Facet juz dawno powinien siedziec w mamrze za podburzanie do karalnych czynow. Bo zaklocanie porzadku publicznego jest chyba w Polsce karalne? Poslac go do Otwocka na leczenie.
            • snajper55 Re: Gdzie tak powiedział ??? 12.10.10, 21:08
              polazrski napisał:

> Facet juz dawno powinien siedziec w mamrze za podburzanie do karalnych czynow.

Dobrze wiesz jak śliski jest taki zarzut. Sądzisz, że mu grzywna zaszkodzi ? Cela więzienna ? Toż on tylko marzy, żeby męczennikiem zostać. Żywym, oczywiście. Dla niego karą powinna być utrata wyborców. Ignorowanie go.

> Bo zaklocanie porzadku publicznego jest chyba w Polsce karalne? Poslac go do Ot
              > wocka na leczenie.

A jak on ten porządek zakłóca ? Oszczerstwa, owszem, rzuca na lewo i prawo. W czasie kampanii sąd go do pionu postawił i to powinna być metoda. Pokazywać każde jego łgarstwo, każde oszczerstwo wywlekać i kazać przepraszać.

S.
    • hymenos Pan profesor, niezależnie od całego odium sprawy 12.10.10, 18:52
      winien wiedzieć, że akurat za stawiane mu przez niego zarzuty, Kaczyńskiego nie da się postawić przed Trybunałem Stanu. Tak, jedynie się kompromituje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka