Dodaj do ulubionych

Stop! - nie czytac :))

IP: *.cable.alamedanet.net 04.04.04, 19:34
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20040403&id=my08.txt
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Moze jednak przeczytac IP: *.cc.univie.ac.at 04.04.04, 21:04
      Nie bardzo wiem, jakie powazne bledy mozna zauwazyc w wypowiedziach komisarza.
      Ja oceniam sytuacje w Polsce tak samo. Nagle sie wszyscy budza z reka w nocniku?

Unia ma bardzo wyraznie ustalone zasady i w Polsce trzeba je bylo przyblizyc
      spoleczenstwu. Tego nigdy nie robiono. Byly caly czas tylko fragmentaryczne
      wiadomosci, to co nieprzyjemne przemilczano. Unia nigdy nie rozdawala
      pieniedzy, aby dostac jakas sume trzeba wylozyc podobna z wlasnej kieszeni.
      Dlatego tyle pieniedzy zostaje wlasnie w kasie, nie wszystkie kraje stac na
      wlasne doplaty, wiec nie moga czerpac pieniedzy z UE.
      Nigdzie nie widzialam w prasie jasno postawionych warunkow, jakie musi
      spelnic polskie rolnictwo (czyli zlikwidowanie 2/3 gospodarstw), wiec obecne
      oburzenie jest nieco spoznione.
      To nie UE chciala koniecznie przylaczyc Polske, tylko wprost przeciwnie,
      Polska walczyla o czlonkowstwo calymi silami i to na zasadzie sily i z pozycji
      kraju wysoko rozwinietego. A takim krajem jeszcze nie jestesmy i dlatego moze
      nalezaloby raczej odczekac i poprawic stan gospodarki, a nie narzekac, ze nie
      jestesmy obecnie traktowani jak rowni partnerzy.
      Na dodatek wiekszosc obecnych wypowiedzi swiadczy o bardzo niskiej kulturze i
      te tony pojawiaja sie coraz czesciej na lamych prasy zachodniej. Wiec wrogosc
      wobec Polski w szerokich masach wzrasta.
      Kraje unijne maja teraz caly szereg klopotow, z ktorymi musza sie jakos
      uporac, koszula jest zawsze blizsza cialu, wiec chec wspomagania innych maleje.
      Tak sie zachowuje kazdy. Gdyby kraje, na ktore teraz takie gromy sie rzuca
      przestaly wplacac do wspolnego koszyka, to ich sytuacja bardzo by sie
      poprawila.
      Jak sie wyciaga rece po pieniadze, to robi sie to z pozycji slabszego i
      przynajmniej trzeba umiec milczec. Chciaz obserwujac aktualna sytuacje w
      Polsce, mozny raczej przyjac, ze Polska nie bedzie korzystala z wielu powodow z
      kasy unijnej i bedzie raczej placacym netto. Winy nie ponosi za to UE.
      Ale polskim zwyczajem bedzie sie wlasnie ja o to oskarzac.
    • Gość: felusiak Verheugen ma swieta racje IP: *.nyc.rr.com 04.04.04, 21:17
      Wszystko sie zgadza. Te przymioty moze zauwazyc i ocenic jedynie obcokrajowiec,
      ktory nie jest pograzony w polskim bagnie mentalnym i w zwiazku z tym nie
      podchodzi do sprawy emocjonalnie.

PS. Czy kraj, gdzie po 10 wieczorem na ulicy mozna spotkac niemal wylacznie
      pijanych ludzi, nie jest krajem pijakow?
    • Gość: ~2~ Re: Stop! - nie czytac :)) IP: *.cable.alamedanet.net 04.04.04, 22:17
      W tej chwili leci ciekawy program w Radio Maryja z cyklu "rozmowy
      niedokonczone" itd.- polecam smile
      Opinie na temat artykulu z ND juz mniej mnie interesuja, poniewaz je znam. Wiem
      co powie na ten temat antypolak, Polak, Obywatel polski i wreszcie Patriota
      polski. Dzieki... smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka