02.11.10, 20:12
Pamiętacie, znacie?? Jaworzno??
Więcej pytań nie mam.
Dziś zaduszki, pogańskie święto.

Główną motywacją mojej aktywności politycznej była potrzeba władzy i żądza popularności. Ta druga była nawet silniejsza od pierwszej, bo chyba jestem bardziej próżny, niż spragniony władzy.
-Tusk
Obserwuj wątek
    • hasz0 ______liderzy trnsformacji duszy Polaków________ 02.11.10, 20:21
      – Byłem kilka razy – i nocą i za dnia – podczas słynnych zajść na Krakowskim Przedmieściu. Chodziłem wśród grup napierających na obrońców krzyża. Byłem w miejscu, które stało się centralą atakujących – półokrągłym barze znajdującym się w Hotelu Europejskim, otwartym przez 24 godziny. Zobaczyłem tam twarze, które pamiętam z akcji aktywu robotniczego w ’68, kiedy wkraczał na uniwersytet, gęby tych, którzy jako pierwsi wstępowali do ORMO,
      ZOMO, Służby Więziennej. Tych, którzy w czasie wojny mogli być szmalcownikami. Oni patrzyli zawsze gdzie jest pieniądz, szansa na dobre życie, chcieli każdej władzy służyć. I kilka dni temu pod pałacem prezydenckim, wśród przeciwników krzyża, zobaczyłem te same twarze. Oczywiście, nie tych samych ludzi, bo to nowe pokolenie. Ale zobaczyłem byków o wyzywających twarzach, zimnych, cwanych oczach. Odsłoniła się nowa część Polski. Młodzi
      bezczeszczący krzyż z rzekomo wyzwolonych z bagażu przeszłości kręgów, wyznających filozofię nihilizmu.
      Zdegenerowane grupy w transie zabawy. Wszystko można wyśmiać, wykpić, olać, oszcz.... Zresztą oddawano mocz na palące się pod pałacem znicze.
      – Do jednego z krzyży przyczepili pluszowego misia.
      – Krzyż poniewierali bez strachu. Bez wewnętrznego strachu, bo inną rzeczą jest, że władza na to pozwala. Ale opór mieli nawet komuniści. Młodzi pod pałacem pełni swobody, z poczuciem siły, że ktoś dał im pozwolenie, bezcześcili krzyż. Nie oceniam, mówię o emocjach. Znałem wiele środowisk, ludzi dobrych i złych, o interesujących charakterach i strasznych gnojów. Pod pałacem zobaczyłem swołocz, z którą nie mam nic wspólnego. Nawet do takich dwóch byków podszedłem. Oni byli dyspozycyjni, bo stali w barze oparci o kontuar, popijając piwo czy wódkę. Podobieństwo wyglądu, zachowania do dawnych ubeków. Ludzi gotowych na wszystko, hien, które chętnie wychodzą, jak władza daje im pozwolenie. Pierwszy raz zetknąłem się z takim bezczeszczeniem krzyża. Nawet komuniści bali się postępować z krzyżem zbyt ostro. Pamiętam walki o kościół na warszawskiej Ochocie, gdzie zabrano część terenu kościelnego na przedszkole. Na zagarniętym placu ludzie postawili krzyż, którego władza nie usunęła. A tu niebywała śmiałość młodych szakali. Zakpić z krzyża, ludzi modlących się ośmieszyć, kopnąć, naszczać. Rodzaj absolutnego bezczeszczenia. Nie ma nic, żadnych świętości, wszystko można osr.... Skojarzyło mi się to z działalnością ligi
      antyreligijnej w Rosji Sowieckiej po zwycięstwie bolszewików, która miała walczyć z religią, obskurantyzmem i ciemnotą. Niszczyli cerkwie, paskudzili na posadzki w świątyniach, rozbijali ikonostasy i ikony, palili, popom jak Żydom za okupacji brody obcinali, wysyłali na archipelag Wysp Sołowieckich do łagrów. Cerkwie zamieniali potem na magazyny, chlewy, a nawet wychodki. Bezwzględna walka pod hasłem: Boga niet. W tym procederze brali udział młodzi komsomolcy, czekiści. Z płonącymi oczyma ruszali na cerkwie. Dziś podobne zagrożenie idzie z Europy, która sakralizuje wyłącznie doczesność, czyli pieniądze, golf, drinki, dziewczyny, Wyspy Bahama, życie pięknie wypełnione. Taki rodzaj zatrucia rajcuje ogłupiałą, ślepą młodzież, a przy niej wychodzą różne menty i szczury. Ci ludzie są samą pustką.

– Historia zatoczyła koło…
      – Krzyż – punkt odniesienia w stoczni i dziś. W ’80 roku dla młodych, którzy nie ulegli indoktrynacji, nie zgodzili się na życie wedle modelu homo sovieticus. I dziś – dla ogłupiałych szakali, których pseudoanalitycy i oszuści z SLD nazywają światłą młodzieżą organizującą kulturalny happening. Bzdura. Tam chłam zdominował. Oni pulsują w nihilistycznym, bydlęcym transie. Parafrazując tytuł powieści Antoniego Gołubiewa „Szło nowe” o czasach piastowskich, można powiedzieć: idzie nowe! Loading...
      • jola.iza1 Re: ______liderzy trnsformacji duszy Polaków_____ 02.11.10, 20:31
        Nie zaśmiecaj głównem gniazda??

Główną motywacją mojej aktywności politycznej była potrzeba władzy i żądza popularności. Ta druga była nawet silniejsza od pierwszej, bo chyba jestem bardziej próżny, niż spragniony władzy.
        -Tusk
        • hasz0 Re: ______liderzy transformacji duszy Polaków_____ 02.11.10, 20:33

• hasz0 Drańskie bucostwolider.transformacji duszy Polaków 02.11.10, 20:37

• rycho7 Re: Łemkowie 02.11.10, 20:32
      jola.iza1 napisała:

> Pamiętacie, znacie?? Jaworzno??

Ostatnio zajmowalem sie dzialaniami oddzialow antypartyzanckich hitlerowskich i sowieckich. Wspolczuje Lemkom skutkow Akcji Wisla. Porownujac powinni byc wdzieczni, ze nie zajmowal sie nimi Dirlewanger lub inne Waffen SS lub Istriebitielnyje Bataliony. W dniu 5 sierpnia 1944 "spacyfikowano" 50000 Warszawiakow z Woli. To pokazuje jakie w tamtym czasie istnialy technologie zwalczania UPA (miedzy innymi).

Lemkowie moga porownac swoja postawe i jej skutki z mieszkancami Konuch, ktorzy przeciwstawili sie patryzantom-bandytom.
      • jola.iza1 Re: Łemkowie 02.11.10, 20:47
        1947, 1949
        Tyle mam do powiedzenia.
        www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/lemkowie/historia/jaworzno
        -Tusk
        • wikul Re: Łemkowie 02.11.10, 21:28
          jola.iza1 napisała:

> 1947, 1949
          > Tyle mam do powiedzenia.

A tak własciwie to o co ci chodzi ? Chciałabyś wszystkim uświadomić ze Polacy byli wstrętni i okrutni w stosunku do dobrych i szlachetnych Łemkow i Ukraińców ? I że aż 162 ich zginęło w obozie w Jaworznie (mniej więcej tyle co przez kilka łykędów na naszych drogach) ?
          Powiedz to tym którzy przeżyli rzezie na Wołyniu.

pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_Wis%C5%82a
          • jola.iza1 Re: Łemkowie 02.11.10, 21:43
            wikul napisał:
            > Powiedz to tym którzy przeżyli rzezie na Wołyniu.
            Nie powiem, już nie mam komu, z opowiadań tylko znam wołyńską rodzinę.
            Przepraszam, tak tylko chciałam , taki durny dzień, ponoć o duszach , dla mnie wspomnienia.
            A to opowieści z lat dziecięcych, a to Podkarpacie z cudownymi Ukraińcami, i Biała Podlaska z Białorusinami. Sorki.
            >

-Tusk
            • wikul Re: Łemkowie 02.11.10, 22:07
              jola.iza1 napisała:

> wikul napisał:
              > > Powiedz to tym którzy przeżyli rzezie na Wołyniu.
              > Nie powiem, już nie mam komu, z opowiadań tylko znam wołyńską rodzinę.
              > Przepraszam, tak tylko chciałam , taki durny dzień, ponoć o duszach , dla mnie
              > wspomnienia.
              > A to opowieści z lat dziecięcych, a to Podkarpacie z cudownymi Ukraińcami
              > , i Biała Podlaska z Białorusinami. Sorki.

Kamień spadł mi z serca, myslałem że chcesz drążyć ten ponury temat.
              • hasz0 Łemka znam niejednego w Wraaacławiu durna Ty 02.11.10, 22:53

• hasz0 Re: Łemka znam niejednego w Wraaacławiu durna Ty 02.11.10, 22:56
                  www.sadistic.pl/jerzy-kosinski-malowany-ptak-vt30520.htm

• hasz0 lubujecie sie chazacazaracarcarcay w 02.11.10, 22:58

• hasz0 ~200.000 bestialstw...?????...nie babrać się? 02.11.10, 23:04

• hasz0 Re: ~200.000 bestialstw...?????...nie babrać się? 03.11.10, 08:51
                        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Wyrzniecie-watahy---jak-to-teraz-brzmi,wid,12773019,wiadomosc_video.html
                        • hasz0 Re: ~200.000 bestialstw...?????...nie babrać się? 03.11.10, 08:52
                          powieścić palikota na gałęzi Jak to teraz brzmi (1)
                          pośle z PIS?
                          2010-10-19 20:00
                          "BIELIK" OCENY (3)
                          Szczypińska długo nie miała chyba kontaktu fizycznego z preziem
                          2010-11-03 05:29
                          ~kama Na Bialorus kaczki podstawiaj !
                          pielegniarzyco wlasnie tam pasujesz
                          2010-11-03 01:45
                          ~POlityka Milosci Naród zostal osierocony po smierci JP II i prof. L. Kaczynskiego (1)
                          teraz rzad dusz trzymaja: Palokoty, Owsiaki, Niesioly i Dominiki Tarasy.
                          2010-11-02 03:27
                          ~suseł Miło POczytać wpisy zwolenników "POlityki miłości". Taka
                          "anna" albo "kiki" - od razu widać, że wykrztaucone i z dórzyh mniast...
                          2010-10-28 01:00
                          ~anna nadal
                          brzmi dobrze
                          2010-10-27 23:23
                          ~kiki powies się na krzyżu męczennico pisuarów
                          razem z Suchocką której śruba walnęła
                          2010-10-27 20:04
                          ~gość99 może coś dobrego?
                          może nareszcie zaczną dbać o zwykłego człowieka a nie tylko o siebie wcale ich nie żałuję ,Wałęsa wyprowadził nas z komuny a Ryszard C. może też zapoczątkował coś dobrego dla naszego biednego ... »
                          2010-10-20 13:53
                          ~przerażony O Q!!!! ILE TU JADU !!!!! (1)
                          ...i jak czytam to głównie wypluwanego na PiS - a taki ponoć ziejący MIŁOŚCIĄ jest elektorat PO...
                          2010-10-20 19:31
                          ~marek Co z patriotyzmem (1)
                          Te żałosne wypowiedzi po tych tragicznych wydarzeniach powinny byc cenzurowane, dlatego że spirala nienawisci nadal się nakręca. To piszą z pewnoscią młodzi ludzie. Nie wiedzą a może są ... »
                          zobacz wszystkie opinie
                          • rycho7 Re: ~200.000 bestialstw...?????...nie babrać się? 03.11.10, 08:57
                            hasz0 napisał:

> powieścić palikota na gałęzi

Lemkowie sa rusinskojezycznymi Wolochami. Szowinisci spod znaku tryzuba chca aby debilki uwazaly Lemkow za Ukraincow.

Ty rumunski Cyganie z duza doza prawdopodobienstwa tez jestes Wolochem i z luboscia srasz w swoje gniazdo dla chwaly watykanskiego Belzebuba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka