Dodaj do ulubionych

Snajper w Szwecji

07.11.10, 15:44
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8625574,Szwecja__policja_schwytala_snajpera_z_Malmoe.html
siedzi.wink
Obserwuj wątek
    • matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 16:51
      Na szczęście nie był to nasz Snajpersmile
      • polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:08
        Mam nadzieje, ale pewny nie jestem. Snajper to Snajper.wink
        • matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:13
          Nasz 55 razy lepszy.
          • polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:38
            Sugerujesz, ze jeszcze by se postrzelal?
            • matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:45
              Niekoniecznie. Snajper (nasz) nie jest rasistą.
              • dachs Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:59
                a skąd wiesz, że tamten jest rasistą?
                • polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 18:36
                  Wlasnie. Sprawa w Malmoe jest dosc skomplikowana, bo w gre wchodza porachunki miedzy roznymi klanami zarowno w swiecie islamistow, jak i czystymi gangsterami walczacymi o sfery wplywow. W Danii na przyklad islamskim gangsterom udalo sie to, co sie nie udalo dunskiej policji: zmarginalizowanie Hells Angels i przejecie ich rynku narkotykow. To samo sie dzieje w Szwecji, ale o tym juz GW nie informuje.
                • matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 19:27
                  dachs napisał:

> a skąd wiesz, że tamten jest rasistą?
                  >
                  ==================
                  Było napisane, że strzelał do ludności kolorowej, to chyba coś w tym jest, nieprawdaż?
                  • dachs Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 19:52
                    matelot napisał:

> Było napisane, że strzelał do ludności kolorowej, to chyba coś w tym jest, nieprawdaż?

A Ty należysz do tych, co białego imigranta rozpoznają na pierwszy rzut oka? sad
                    • matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:06
                      Nie zajmuję się rozpoznawaniem emigrantów. Emigrantów o "ciemnym kolorze skóry" traktuję jako turystów, studentów, biznesmenów. W Szwecji jest już tyle kolorowych, że to może być dla niektórych Szwedów problem. Byłem w Sztokholmie w marcu i ilość czarnoskórych szokuje. W ścisłym centrum właściwie jest tak, że w którą stronę byś nie spojrzał, zobaczysz południowca. Dziwnie to kontrastowało z zalegającym stolicę Szwecji śniegiem.smile

No więc ten snajper strzelał do ciemnoskórych emigrantów właśnie, choć to nie musi być ścisłe bo w Szwecji, podobnie jak w Niemczech czy Francji żyją już kolejne pokolenia byłych emigrantów, posiadających status obywatela. Strzał do kogoś takiego powinien być traktowany jako strzał z powodów rasistowskich.
                      • polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:28
                        Moze byc, ale nie musi, poniewaz imigranci strzelaja sie miedzy soba i wtedy jest to zwykly mord. W Szwecji, po 5 latach pobytu, i nie urodzeni na miejscu zostaja obywatelami, Matelocie.
                        • matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 23:02
                          polazrski napisał:

> Moze byc, ale nie musi, poniewaz imigranci strzelaja sie miedzy soba i wtedy je
                          > st to zwykly mord. W Szwecji, po 5 latach pobytu, i nie urodzeni na miejscu zos
                          > taja obywatelami, Matelocie.
                          ===============
                          No proszę, zatem motyw rasistowski jawi się wyraźniej.
                          • polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 23:18
                            Niewykluczone, ale tez i nie takie pewne. Moze byc i tak i tak. Na razie zatrzymano podejrzanego. Rasizm w Szwecji (i nie tylko) to sprawa, ktora dotyka obie strony. Ci z Lewantu tez sa niezlymi rasistami; moze nawet gorszymi od nas, bialych (albo prawie bialych).
                            • hasz0 raczej PRAWIE niż białych 08.11.10, 05:52

• polazrski Re: Haszu! Mam dla ciebie ponczka!;)) 08.11.10, 12:20
                                www.youtube.com/watch?v=boN467WGS9A&feature=player_embedded#at=89
                      • snajper55 Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:43
                        matelot napisał:

> Nie zajmuję się rozpoznawaniem emigrantów. Emigrantów o "ciemnym kolorze skóry"
                        > traktuję jako turystów, studentów, biznesmenów. W Szwecji jest już tyle koloro
                        > wych, że to może być dla niektórych Szwedów problem. Byłem w Sztokholmie w marc
                        > u i ilość czarnoskórych szokuje. W ścisłym centrum właściwie jest tak, że w któ
                        > rą stronę byś nie spojrzał, zobaczysz południowca. Dziwnie to kontrastowało z z
                        > alegającym stolicę Szwecji śniegiem.smile

Podobnie w Norwegii. Dla mnie szokiem była spora ilość takich Norweżek chodzących w norweskich strojach ludowych po Oslo:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/1HbLGBYbBuBUUwEKaB.jpg

W Sztokholmie już tak dużo takich Szwedek nie zauważałem. Lub już się do takiego widoku przyzwyczaiłem.

S.
                      • dachs Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:59
                        matelot napisał:

> Strzał do kogoś takiego powinien być traktowany jako strzał z powodów rasistowskich.

Powinien? Niezależnie od motywów?
                        • matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 23:00
                          Wydaje mi się, że każde działanie jest czymś motywowane. Staram się nie uciekać z kontekstu, zatem wykluczam, że snajper strzelał do południowców ponieważ jeden z nich chędożył mu żonę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka