polazrski 07.11.10, 15:44 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8625574,Szwecja__policja_schwytala_snajpera_z_Malmoe.html siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 16:51 Na szczęście nie był to nasz Snajper Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:08 Mam nadzieje, ale pewny nie jestem. Snajper to Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:38 Sugerujesz, ze jeszcze by se postrzelal? Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:45 Niekoniecznie. Snajper (nasz) nie jest rasistą. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 17:59 a skąd wiesz, że tamten jest rasistą? Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 18:36 Wlasnie. Sprawa w Malmoe jest dosc skomplikowana, bo w gre wchodza porachunki miedzy roznymi klanami zarowno w swiecie islamistow, jak i czystymi gangsterami walczacymi o sfery wplywow. W Danii na przyklad islamskim gangsterom udalo sie to, co sie nie udalo dunskiej policji: zmarginalizowanie Hells Angels i przejecie ich rynku narkotykow. To samo sie dzieje w Szwecji, ale o tym juz GW nie informuje. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 19:27 dachs napisał: > a skąd wiesz, że tamten jest rasistą? > ================== Było napisane, że strzelał do ludności kolorowej, to chyba coś w tym jest, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 19:52 matelot napisał: > Było napisane, że strzelał do ludności kolorowej, to chyba coś w tym jest, nieprawdaż? A Ty należysz do tych, co białego imigranta rozpoznają na pierwszy rzut oka? Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:06 Nie zajmuję się rozpoznawaniem emigrantów. Emigrantów o "ciemnym kolorze skóry" traktuję jako turystów, studentów, biznesmenów. W Szwecji jest już tyle kolorowych, że to może być dla niektórych Szwedów problem. Byłem w Sztokholmie w marcu i ilość czarnoskórych szokuje. W ścisłym centrum właściwie jest tak, że w którą stronę byś nie spojrzał, zobaczysz południowca. Dziwnie to kontrastowało z zalegającym stolicę Szwecji śniegiem. No więc ten snajper strzelał do ciemnoskórych emigrantów właśnie, choć to nie musi być ścisłe bo w Szwecji, podobnie jak w Niemczech czy Francji żyją już kolejne pokolenia byłych emigrantów, posiadających status obywatela. Strzał do kogoś takiego powinien być traktowany jako strzał z powodów rasistowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:28 Moze byc, ale nie musi, poniewaz imigranci strzelaja sie miedzy soba i wtedy jest to zwykly mord. W Szwecji, po 5 latach pobytu, i nie urodzeni na miejscu zostaja obywatelami, Matelocie. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 23:02 polazrski napisał: > Moze byc, ale nie musi, poniewaz imigranci strzelaja sie miedzy soba i wtedy je > st to zwykly mord. W Szwecji, po 5 latach pobytu, i nie urodzeni na miejscu zos > taja obywatelami, Matelocie. =============== No proszę, zatem motyw rasistowski jawi się wyraźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 23:18 Niewykluczone, ale tez i nie takie pewne. Moze byc i tak i tak. Na razie zatrzymano podejrzanego. Rasizm w Szwecji (i nie tylko) to sprawa, ktora dotyka obie strony. Ci z Lewantu tez sa niezlymi rasistami; moze nawet gorszymi od nas, bialych (albo prawie bialych). Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Haszu! Mam dla ciebie ponczka!;)) 08.11.10, 12:20 www.youtube.com/watch?v=boN467WGS9A&feature=player_embedded#at=89 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:43 matelot napisał: > Nie zajmuję się rozpoznawaniem emigrantów. Emigrantów o "ciemnym kolorze skóry" > traktuję jako turystów, studentów, biznesmenów. W Szwecji jest już tyle koloro > wych, że to może być dla niektórych Szwedów problem. Byłem w Sztokholmie w marc > u i ilość czarnoskórych szokuje. W ścisłym centrum właściwie jest tak, że w któ > rą stronę byś nie spojrzał, zobaczysz południowca. Dziwnie to kontrastowało z z > alegającym stolicę Szwecji śniegiem. Podobnie w Norwegii. Dla mnie szokiem była spora ilość takich Norweżek chodzących w norweskich strojach ludowych po Oslo: W Sztokholmie już tak dużo takich Szwedek nie zauważałem. Lub już się do takiego widoku przyzwyczaiłem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 20:59 matelot napisał: > Strzał do kogoś takiego powinien być traktowany jako strzał z powodów rasistowskich. Powinien? Niezależnie od motywów? Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Snajper w Szwecji 07.11.10, 23:00 Wydaje mi się, że każde działanie jest czymś motywowane. Staram się nie uciekać z kontekstu, zatem wykluczam, że snajper strzelał do południowców ponieważ jeden z nich chędożył mu żonę. Odpowiedz Link Zgłoś