manny-jestem 22.11.10, 16:10 9.2 procent głosów i wprowadza swoich przedstawicielii do sejmiku ślaskiego. Tak naprawdę tu może mamy największego zwycięzcę wyborów. wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/240000/240000.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rycho7 bezrefleksyjnosc 22.11.10, 16:34 manny-jestem napisał: > Tak naprawdę tu może mamy największego zwycięzcę wyborów. Sadzilem, ze zapiejesz nad perspektywa zjednoczenia ze "zwyciezca" z opolskiego. Z ultimatum korytarza do Wejcherowa. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: bezrefleksyjnosc 22.11.10, 16:44 rycho7 napisał: >Z ultimatum korytarza do Wejcherowa. Wejherowa. korytarz zbędny, wystarczy autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Tunel byłby optymalnym rozwiązaniem n/txt 22.11.10, 16:54 a000000 napisała: Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Tunel byłby optymalnym rozwiązaniem n/txt 23.11.10, 14:53 off_nick napisała: .... tunel nie wchodzi w grę. Za drogi. A z autostrady skorzystają i okoliczni. Zapłacą, pojawi się stopa zwrotu.... Same korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: bezrefleksyjnosc 22.11.10, 17:08 Pytanko z boku: czy to Ty dodzwoniłaś się do Szkła Kontaktowego? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: bezrefleksyjnosc 23.11.10, 14:48 matelot napisał: > Pytanko z boku: czy to Ty dodzwoniłaś się do Szkła Kontaktowego? jeśli to mnie pytasz, to informuję Cię, że szkoda mi czasu na to badziewie. Jeśli kto się chce pośmiać z ludzkich wad - nich stanie przed lustrem. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: bezrefleksyjnosc 23.11.10, 14:59 a000000 napisała: > matelot napisał: > > > Pytanko z boku: czy to Ty dodzwoniłaś się do Szkła Kontaktowego? > > jeśli to mnie pytasz, to informuję Cię, że szkoda mi czasu na to badziewie. Jeś > li kto się chce pośmiać z ludzkich wad - nich stanie przed lustrem. ======== Spytałem ponieważ dodzwoniła się osóbka o Twoich poglądach, imienniczka i z Twojego miasta. Mnie program się podoba, ale ja nie jestem aż tak wymagający... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Ruch Autonomii Śląska 22.11.10, 17:44 manny-jestem napisał: > 9.2 procent głosów i wprowadza swoich przedstawicielii do sejmiku ślaskiego. > > Tak naprawdę tu może mamy największego zwycięzcę wyborów. > > wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/240000/240000.html Prawdopodobne 3 mandaty dla frustratów to wielkie zwycięstwo ? No, nie wiem. www.tvp.pl/katowice/aktualnosci/spoleczne/wybory-2010-w-sejmiku-woj-slaskiego-niespelna-polowa-mandatow-dla-po/3417093 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 empiria skrzeczy 22.11.10, 17:54 wikul napisał: > Prawdopodobne 3 mandaty dla frustratów Dzialacze Serbow Luzyckich oceniaja, ze najwieksze szkody wyrzadzila ich kulturze finansowa i organizacyjna pomoc NRD. Gdy nie bylo sie czemu sprzeciwiac to wszystkim znudzila sie Cepelia. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: empiria skrzeczy 22.11.10, 18:34 We łbie ci skrzeczy, co mają Serbowie do Ślazaka z Przemyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Ruch Autonomii Śląska 22.11.10, 18:49 Prawie 10% głosów w skali województwa nie powinno być o tak sobie zlekceważone. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Ruch Autonomii Śląska 22.11.10, 19:06 manny-jestem napisał: > Prawie 10% głosów w skali województwa nie powinno być o tak sobie zlekceważone. Jeszcze do końca nie policzone (9,17 to bliżej 9 niż 10), ale zgadzam się że nie powinno być lekceważone. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Ruch Autonomii Śląska 22.11.10, 20:11 Pokrywa się z ze spisem censusu. Około 10 procent ludności Śląska stanowią Ślązacy. Reszta, to znaczy 90 procent stanowią etniczni Polacy... Viva Volkswagen, viva Edward Gierek, viva deustche Reichsmark... Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 autonomiczni od Sląska = autonomiczni od Polski 22.11.10, 23:37 Sląsk jest kwintesencją POLSKOSCI........s bardziej POLSCY niż żydowskie krakuski Te wygibsy zydowskie na temat polskosciNIEPOLSKOSCI miloszowo-maćlowośmietnikowej z karuzelą gettai Popiół i diament" Jerzego Andrzejewskiego TE UPORCZYWE wciskanie Tanga Mrożka wciskanie na siłe negatywu obrazu Polaka zamiast bohaterów Żeromskiego Sienkiewicza nasladowców POÓWNAJ W BLOGU JAK TO SIĘ POCI JAK SIĘ NAPRĘŻA, JAKIE KONWULSJE.....: "raczej należałoby mówić o narodzie narodów Rzeczpospolitej" _________ Co myślał Żeromski i jak widział naszą przeszłość w Popiołach, wiedziała najlepiej władza i była gotowa bronić go przed każdym, w tym również przed reżyserem filmowej wersji Popiołów. Dawny szef policji i minister spraw wewnętrznych stał się nagle obrońcą tradycji, wciągając w tę aferę niemałą grupę pisarzy i aktorów. Za wzór uznany został wówczas zdrowy patriotyzm Sienkiewicza. Nie pomogły żadne wyjaśnienia, że krytykowane sceny, sytuacje i dialogi wzięte są z powieści Żeromskiego, a nie Sienkiewicza. Tego nikt nie miał zamiaru sprawdzać. Moczar i jego ludzie chcieli możliwie prędko podzielić nasze społeczeństwo, a w najgorszym razie jego elitę twórczą na rewizjonistów i szczerych patriotów. Tak zostałem rewizjonistą, a to nie ułatwiło mi robienia dalszych filmów. Andrzej Wajda Recenzje Jak mało tu Żeromskiego! Ani subtelności, ani zrozumienia człowieka, ani złożoności postaw, ani ciepła w ukazywaniu kraju i ludzi, i tej osobistej nuty w oskarżeniach, jaką daje ból własnego serca. Chłód, twardy zdecydowany kontur, jednoznaczność, czerń. Wszystko zaostrzone, natrętnie "wyjaśnione do końca", zbrutalizowane. Dwa przykłady z dwudziestu możliwych. U Żeromskiego Rafał drży, aby nie skompromitować się na obiedzie u księcia. W filmie beztrosko, zachłannie rzuca się na jedzenie. U Żeromskiego zaś "nie rychło podniósł łyżkę do ust", jadł "z sakramentalnym namaszczeniem". U Żeromskiego legioniści polscy we Włoszech, choć obdarci i bosi, "szli wielkim, twardym, młodym, niestrudzonym krokiem". W filmie wloką się sztucznym, sztywnym półkroczkiem, jak dziady kościelne czy tabetycy. Zbigniew Załuski "Ekran", Warszawa, 24 X 1965 Moim pierwszym odczuciem było przerażenie, lęk na myśl, że należę do tego samego narodu, którego czyny pokazano na ekranie. Czy ktokolwiek inny miałby tę okrutną odwagę, by tak przedstawić własny naród? Nikt na świecie chyba nie jest do tego zdolny, do tej straszliwej ekshibicji, do tej prezentacji: patrzcie, jacy jesteśmy - okrutni, głupi, lecz wierni. Jacy odważni! Jak pięknie umiemy ginąć - a jednak jacy jesteśmy nieśmiertelni, w myśl pieśni, która otwiera film: "Jeszcze Polska nie zginęła, póki my żyjemy...". Naród bez mózgów, bez polityków, bezmyślnie idący na zgubę, na śmierć - naród zaopatrzony tylko w serca i ciężkie łapy do bicia. Andrzej Jarecki "Sztandar Młodych", Warszawa, 25 X 1965 Jeżeli ktoś powiada, że z filmu Wajdy wyciekła historia, powinien w imię uczciwości dyskusyjnej powiedzieć inaczej: "nie znajduję w tym dziele mojego rozumienia historii". (...) Kinematografii, a tym samym sztuce polskiej, przybyło dzieło rzeczywiście wybitne. Kazimierz Wyka "Polityka", Warszawa, 13 X 1965 Nie z historią należy konfrontować filmy Wajdy, nawet nie z literaturą, z której korzysta, lecz ze sferą narodowych mitów i legend, które ponad tą historią się formują. Nie jesteśmy w stanie niczego zmienić wstecz, ale możemy wpływać na teraźniejszość, którą ten mitologiczny pogłos przeszłości współtworzy. W tym sporze z mitologią romantyczno-napoleońsko-szlachecką, egzystującą niejako ponad książką Żeromskiego, film Andrzeja Wajdy stanowi fakt dokonany, który będzie się liczył. Tak jak legenda wrześniowa w Lotnej - tak samo legenda Popiołów staje się legendą przezwyciężoną. Konrad Eberhardt "Film", Warszawa, 24 X 1965 Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 autonomia? _od rozumu od IQ 22.11.10, 23:42 witoldrepetowicz.salon24.pl/215189,warcholy-i-europejczycy Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: To ty maniak? 23.11.10, 12:08 www.youtube.com/user/progressforpoland#p/a/u/1/TjRnU6qNcaY Podobny jak dwie krople wody. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Deportowac folksdojczow 23.11.10, 12:16 Szwaby z polskiego wozu - koniom lzej. Odpowiedz Link Zgłoś