Dodaj do ulubionych

Zimowe wykopki

04.12.10, 13:15
"Na wniosek katowickiego oddziału IPN na początku grudnia zostaną ekshumowane i przewiezione z Anglii do Polski szczątki trzech oficerów, którzy wraz z generałem Władysławem Sikorskim zginęli w katastrofie gibraltarskiej w 1943 r. "
wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/katowicki-ipn-w-grudniu-ekshumacja-oficerow-ktorzy,1,3794944,wiadomosc.html

Ekshumacja generała Sikorskiego nie wykazała, że to ruskie go zamordowali? No to kopiemy dalej. Do skutku?

S.
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 13:20
      Angole tak pozwalaja na wykopywanie trupow na ich ziemi? Czy Polacy mogom kopac gdzie chcom bo takie jest ich prawo?
      • gini Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 13:40
        polazrski napisał:

> Angole tak pozwalaja na wykopywanie trupow na ich ziemi? Czy Polacy mogom kopac
        > gdzie chcom bo takie jest ich prawo?

Zydy to nawet na polskiej ziemi nie pozwalaja kopac , no coz takie prawo dlayego Zyd mielony zdziwiony, ze gdzie indziej wolno.
        • nihil-istka Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 13:44
          Po zamachu smolenskim widac , ze kacapy to mistrzowie w zacieraniu sladow
          • gini Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 14:00
            nihil-istka napisała:

> Po zamachu smolenskim widac , ze kacapy to mistrzowie w zacieraniu sladow

Ja tam optymistka jestem, w Katyniu sie nie udalo zatrzec wiec nie takie z nich championy..
      • snajper55 Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 14:26
        polazrski napisał:

> Angole tak pozwalaja na wykopywanie trupow na ich ziemi? Czy Polacy mogom kopac
        > gdzie chcom bo takie jest ich prawo?

Wygląda, że robią to pod pretekstem sprowadzenia zwłok do kraju:

"Naczelniczka pionu śledczego IPN w Katowicach Ewa Koj podkreśliła w rozmowie z PAP, że bliscy trzech oficerów wyrazili zgodę na ekshumację, wręcz wyrażali zadowolenie, że ich szczątki zostaną złożone w kraju."

Zresztą bez zgody rodzin nic by nie mogli zrobić. Nie tak jak w Polsce, gdzie mogą sobie wykopywać kogo chcą i kiedy chcą bez pytania rodziny o zdanie.

A jeśli sekcje nic nie wykażą, to są jeszcze inne osoby do wykopania.

"Ciało Jana Gralewskiego spoczywa na cmentarzu w Gibraltarze. IPN stara się o zgodę na ekshumację także jego szczątków, jednak dotychczas nie uzyskał na to zgody."

Przecież nadal nie znaleziono dowodów, że nie był to zamach. Przecież nadal nie znaleziono dowodów, że to nie ruskie zabiły.

"Według specjalistów, którzy na początku ubiegłego roku zbadali szczątki Naczelnego Wodza Polskich Sił Zbrojnych, przyczyną jego śmierci były obrażenia wielonarządowe, typowe u ofiar wypadków komunikacyjnych.

Zdaniem prokuratorów IPN, nie musi to wykluczać wersji o zamachu."

S.
        • gini Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 14:40
          "Naczelniczka pionu śledczego IPN w Katowicach Ewa Koj podkreśliła w rozmowie z PAP, że bliscy trzech oficerów wyrazili zgodę na ekshumację, wręcz wyrażali zadowolenie, że ich szczątki zostaną złożone w kraju."
          https://niepoprawni.pl/files/images/szachownica.jpg

pomarzyc dobra rzecz, kiedy to bliscy tych z Jedwabnego zgodza sie na wykopki i na sprowadzenie szczatek do Izraela....
          --
        • polazrski Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 14:40
          Jesli nie ma dowodow, znaczy ze zostaly zniszczone. To znany fakt.
          • snajper55 Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 14:45
            polazrski napisał:

> Jesli nie ma dowodow, znaczy ze zostaly zniszczone. To znany fakt.

A przecież kto jest winny - wiemy. To oczywista oczywistość.

"Wcześniej szczeciński oddział IPN odmawiał rozpoczęcia śledztwa uznając, że generał zginął w katastrofie, a nie w zamachu. Śledztwo katowickiego IPN dotyczy zbrodni komunistycznej polegającej na sprowadzeniu niebezpieczeństwa katastrofy w komunikacji powietrznej, w celu pozbawienia życia gen. Sikorskiego."

S.
            • polazrski Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 14:47
              To juz za skomplikowane. Polak potrafi.wink
              • snajper55 Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 14:58
                polazrski napisał:

> To juz za skomplikowane. Polak potrafi.wink

Czasami mam wrażenie, że nienawiść to główna siła napędowa Polaków. Nienawiść do ruskich, szwabów, żydów, do Kaczyńskiego, PO, PiS, do komuchów, pedałów, nazioli, do TVN, ND, GW, RM. Czy choćby do Legii.

S.
        • matelot Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 15:16
          Powinni wykopać tego czeskiego pilota i ewentualnie przesłuchać.
          Tak marnuje się społeczne pieniądze. A kiedy mówiłem by rozwiązać tą organizacje to nikt mnie nie słuchał.
          • gini Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 15:24

No wlasnie tez sie zastanawiam na co marnuje sie te spoleczne pieniadze, ktore pobieral Kieres, wykopac wreszcie tych Zydow z Jedwabnego, przeliczyc i niech mùowia jak bylo.
          • snajper55 Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 15:42
            matelot napisał:

> Powinni wykopać tego czeskiego pilota i ewentualnie przesłuchać.
            > Tak marnuje się społeczne pieniądze. A kiedy mówiłem by rozwiązać tą organizacj
            > e to nikt mnie nie słuchał.

"Koszt ekshumacji i sprowadzenia zwłok poniesie IPN."

Na coś trzeba tę kasę wydać. To w końcu ponad 200 milionów złotych.

S.
            • gini Re: Zimowe wykopki 04.12.10, 15:59
              snajper55 napisał:

> matelot napisał:
              >
              > > Powinni wykopać tego czeskiego pilota i ewentualnie przesłuchać.
              > > Tak marnuje się społeczne pieniądze. A kiedy mówiłem by rozwiązać tą orga
              > nizacj
              > > e to nikt mnie nie słuchał.
              >
              > "Koszt ekshumacji i sprowadzenia zwłok poniesie IPN."
              >
              > Na coś trzeba tę kasę wydać. To w końcu ponad 200 milionów złotych.
              >
              > S.

Tez bym wolala zeby wydali na wykopki w Jedwabnym.
        • oleg3 To zdanie jest prawdziwe! 04.12.10, 18:59
          > "Według specjalistów, którzy na początku ubiegłego roku zbadali szczątki Naczel
          > nego Wodza Polskich Sił Zbrojnych, przyczyną jego śmierci były obrażenia wielon
          > arządowe, typowe u ofiar wypadków komunikacyjnych.

> Zdaniem prokuratorów IPN, nie musi to wykluczać wersji o zamachu."

Prawdziwe, Snajper! By się o tym przekonać wystarczy sobie uświadomić, że przyczyną wypadku komunikacyjnego może być zamach. Uszkodzę Ci hamulce w samochodzie. Sekcja wykaże "obrażenia wielonarządowe, typowe u ofiar wypadków komunikacyjnych". I co? Sąd mnie uniewinni?
          • snajper55 Ależ oczywiście 04.12.10, 19:54
            oleg3 napisał:

> > Zdaniem prokuratorów IPN, nie musi to wykluczać wersji o zamachu."
            >
            > Prawdziwe, Snajper!

Podobnie jak zdanie:

"Brak dowodów winy nie świadczy o niewinności."

W oparciu o takie prawdziwe zdania można prowadzić dowolnie długo dowolne śledztwo w dowolnej sprawie.

S.
            • oleg3 Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 10:17
              Skoro już to sobie wyjaśniliśmy, przejdźmy dalej. Co kompromituje IPN? Metodologia śledztwa? Stawiane hipotezy? Samo śledztwo? Jakoś nie bardzo to wynika z Twojej publicystyki. A może drażni Cię samo istnienie IPN?
              • snajper55 Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 14:07
                oleg3 napisał:

> Skoro już to sobie wyjaśniliśmy, przejdźmy dalej. Co kompromituje IPN? Metodolo
                > gia śledztwa? Stawiane hipotezy? Samo śledztwo? Jakoś nie bardzo to wynika z Tw
                > ojej publicystyki. A może drażni Cię samo istnienie IPN?

Co kompromituje IPN? To nie jest nawet kompromitacje IPN, tylko ta cała ta sytuacja jest jednym wielkim szalbierstwem, które już mnie mierzi. Gdyż zakłamaniem jest nazywanie badań historycznych śledztwem. Gdyż zboczeniem jest sprowadzanie pamięci narodowej do zbrodni, naszych czy cudzych. A gdy dowodów takiej zbrodni nie ma, to doszukiwanie się ich na siłę, za wszelką cenę, aby móc powiedzieć - o, zobaczcie jak nas gnębiono, jacy my jesteśmy biedni. I świętować kolejną rocznicę klęski. I karmić nasz kompleks niższości narodu zawsze i przez wszystkich gnębionego. Kompleks, który rodzi potwory.

S.
                • oleg3 Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 15:04
                  Czyli nie stawiasz IPN-owi żadnych zarzutów! Mierzi Cię ogólnie nacjonalizm. Rozumiem. Jesteś Europejczykiem. A co z Holokaustem? Też Cię mierzi?
                  • gini Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 15:52

IPN byl dobry za czasow Kieresa, gdy badal sprawe Jedwabnego, teraz IPN jest be.
                    Chociaz nie wiem bo komus tam sie przypomnialo ,ze gdzies tam wydali 19 Zydow Niemcom i IPN ma sie tym zainteresowac, wiec snajpek bedzie mial dylemata,
                  • andrzejg Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 15:52
                    oleg3 napisał:

> Czyli nie stawiasz IPN-owi żadnych zarzutów! Mierzi Cię ogólnie [i]nacjonalizm[
                    > /i]. Rozumiem. Jesteś Europejczykiem. A co z Holokaustem? Też Cię mierzi?
                    >

a dlaczego nacjonalizm?
                    Snajper pisał raczej o kompleksie skrzywdzonego narodu. Co to ma wspólnego z nacjonalizmem?

A.
                    • oleg3 Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 16:57
                      Nie napisałem Andrzeju nacjonalizm. Napisałem nacjonalizm. O to co to ma wspólnego z nacjonalizmem musisz zapytać postępowców. Polecam redakcję GW. Zwłaszcza Seweryna Blumsztajna.
                  • polazrski Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 17:16
                    oleg3 napisał:

> Czyli nie stawiasz IPN-owi żadnych zarzutów! Mierzi Cię ogólnie [i]nacjonalizm[
                    >
                    Cienko olus. Myslisz, ze komus zepsujesz humor tym prownaniem? Co za debil z ciebie jest wlasnie.
                    • gini Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 17:25
                      polazrski napisał:

> oleg3 napisał:
                      >
                      > > Czyli nie stawiasz IPN-owi żadnych zarzutów! Mierzi Cię ogólnie [i]nacjon
                      > alizm[
                      > > /i]. Rozumiem. Jesteś Europejczykiem. A co z Holokaustem? Też Cię mierzi?
                      >
                      > >
                      > Cienko olus. Myslisz, ze komus zepsujesz humor tym prownaniem? Co za debil z ci
                      > ebie jest wlasnie.
                      >

Widac przyglupie, ze juz Ci zepsul humorek )))))
                  • snajper55 Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 17:47
                    oleg3 napisał:

A gdzie ty w moim poście znalazłeś niechęć do nacjonalizmu??? Nazywanie badań historycznych śledztwami to jest nacjonalizm? Ograniczanie pamięci narodowej do zbrodni "naszych i waszych" to nacjonalizm???

S.
                    • oleg3 Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 18:37
                      snajper55 napisał:

> Nazywanie badań historycznych śledztwami to jest nacjonalizm?
                      > Ograniczanie pamięci narodowej do zbrodni "naszych i waszych" to nacjonalizm???

Jesteś przeciw zajmowaniu się przez IPN tą zbrodnią?
                      Wiem. Naiwny jestem! Cechuje Cię mądrość etapu, przez prostych ludzi nazywana kalizmem.
                      • polazrski Re: Ależ oczywiście 05.12.10, 18:41
                        Olus, ty sie Zydami nie podpieraj. Tą zbrodnią ipn mial sie zajac zaraz po powolaniu go do zycia, ale mial na glowie inne sprawy. A zydowskimi swiecznikami pierdly nie zajmuje sie do dzis. Moze ich o tym zawiadomisz? W koncu donosic lubisz wlasnie.
                      • snajper55 Re: Ależ oczywiście 06.12.10, 10:31
                        oleg3 napisał:

> Jesteś przeciw zajmowaniu się przez IPN tą zbro
                        > dnią
                        ?
                        > Wiem. Naiwny jestem! Cechuje Cię mądrość etapu, przez prostych ludzi na
                        > zywana kalizmem.

Jestem przeciwko istnieniu IPN. Zbrodniami niech się zajmuje prokuratura i policja. Od tego są. A badaniami historycznymi niech się zajmują historycy.

S.
          • xiazeluka Oleg jest 06.12.10, 07:25
            Uszkodzę Ci hamulce w samochodzie. Sekcja wykaże "obrażenia wielonarządowe, typowe u ofiar wypadków komunikacyjnych".

Jeśli uszkodziłeś hamulce w dełu tiko S55 i ten zginął w wyniku obrażeń typowych dla... etc., to wszyscy pasażerowie tego tiko będą mieli identyczne obrażenia. Wykopanie ich trupów niczego nie wniesie do sprawy.
            Mła się zdaje, że ta nekroarcheologia wynika z czegoś innego - to szukanie na siłę śladów po pociskach, skręconych karków, śladów trucizn lub czegoś w tym rodzaju. Czegoś, co da się rozeznać sekcyjnie jeszcze po całych dekadach. Rozpaczliwe pragnienie dowiedzenia, że zasada "samoloty z VIPami nie spadają same" jest możliwa do dowiedzenia.

Ja tam nie mam nic przeciwko ekshumacjom - wyniki zapewne dadzą te same rezultaty co w przypadku Sikorskiego. Potwierdzą fakt zaistnienia katastrofy o nieznanych dotąd przyczynach technicznych. Baliszewscy i inni sensaci obejdą się smakiem, choć, jak mniemam, nie ustąpią z hipotezy zamachowej ani krok.

Najkepsze w tym wszystkim jest to, że IPN doszukuje się "zbrodni komunistycznej", chociaż Sikorski był dla Stalina bardziej użyteczny żywy niz martwy...
            • snajper55 Re: Oleg jest 06.12.10, 10:36
              xiazeluka napisała:

> Uszkodzę Ci hamulce w samochodzie. Sekcja wykaże "obrażenia wielonarządowe,
              > typowe u ofiar wypadków komunikacyjnych".

>
              > Jeśli uszkodziłeś hamulce w dełu tiko S55 i ten zginął w wyniku obrażeń typowyc
              > h dla... etc., to wszyscy pasażerowie tego tiko będą mieli identyczne obrażenia
              > . Wykopanie ich trupów niczego nie wniesie do sprawy.
              > Mła się zdaje, że ta nekroarcheologia wynika z czegoś innego - to szukanie na s
              > iłę śladów po pociskach, skręconych karków, śladów trucizn lub czegoś w tym rod
              > zaju. Czegoś, co da się rozeznać sekcyjnie jeszcze po całych dekadach. Rozpaczl
              > iwe pragnienie dowiedzenia, że zasada "samoloty z VIPami nie spadają same" jest
              > możliwa do dowiedzenia.

Samoloty z polskimi VIPami nie spadają same.

S.
              • xiazeluka Niech tam /nt 06.12.10, 10:43

• oleg3 Re: Oleg jest 06.12.10, 14:06
              > Mła się zdaje, że ta nekroarcheologia wynika z czegoś innego - to szukanie na s
              > iłę śladów po pociskach, skręconych karków, śladów trucizn lub czegoś w tym rod
              > zaju.

Oczywiście, Xiążę. Ale to już inny problem niż poruszany przez mnie w poście do Snajpera.

> Ja tam nie mam nic przeciwko ekshumacjom - wyniki zapewne dadzą te same rezulta
              > ty co w przypadku Sikorskiego.

Zapewne. Jednak zapewne to nie to samo co na pewno. Te wyniki mogą być wykorzystywane przez historyków w następnych pokoleniach. Nie jestem -rzecz jasna historykiem- ale tak to sobie wyobrażam.
              • xiazeluka Re: Oleg jest 06.12.10, 15:04
                Pewnie niejasno się wyraziłem - ja się nawet cieszę, że doszło do ekshumacji Sikorskiego. Wyniki badań potwierdziły wersję, która jest Mła najbliższa.
    • andrzejg Re: Zimowe wykopki 05.12.10, 15:49
      słyszałe,że jak juz zaczęli ,to dalsze czynności wymuszają na nich przepisy.
      Materiał dowodowy musi byc kompletny

A.
      • snajper55 Re: Zimowe wykopki 05.12.10, 17:52
        andrzejg napisał:

> słyszałe,że jak juz zaczęli ,to dalsze czynności wymuszają na nich przepisy.
        > Materiał dowodowy musi byc kompletny

Co to znaczy "kompletny"? I kto uznaje, że już jest, albo że jeszcze nie jest kompletny? Andrzeju, to jest całkowicie uznaniowe. Czy w Jedwabnem ekshumowano wszystkie ofiary? Czy przekopano całe Jedwabne w poszukiwaniu innych mogił?

S.
        • gini Re: Zimowe wykopki 05.12.10, 19:34
          snajper55 napisał:

> andrzejg napisał:
          >
          > > słyszałe,że jak juz zaczęli ,to dalsze czynności wymuszają na nich przepi
          > sy.
          > > Materiał dowodowy musi byc kompletny
          >
          > Co to znaczy "kompletny"? I kto uznaje, że już jest, albo że jeszcze nie jest k
          > ompletny? Andrzeju, to jest całkowicie uznaniowe. Czy w Jedwabnem ekshumowano w
          > szystkie ofiary? Czy przekopano całe Jedwabne w poszukiwaniu innych mogił?
          >
          > S.

Nie przekopano bo rabiny sie nie zgodzily , nie rznij glupa.
        • andrzejg Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 07:58
          snajper55 napisał:

>
          > Co to znaczy "kompletny"? I kto uznaje, że już jest, albo że jeszcze nie jest k
          > ompletny? Andrzeju, to jest całkowicie uznaniowe. Czy w Jedwabnem ekshumowano w
          > szystkie ofiary? Czy przekopano całe Jedwabne w poszukiwaniu innych mogił?
          >
          > S.

W Jedwabnem nie ekshumowano wszystkich ofiar i dla wielu jest to przyczynek do podważenia wyników śledztwa i nie jest wazne,że zgodę wydał Lech Kaczyński na wniosek strony izraelskiej.Tak więc,skoro rodzina nie wnosi zastrzeżeń, to nie widzę powodu , aby nie zakończyć śledztwa z kompletem dokumentów i z zebraniem wszystkich mozliwych informacji.
          Skoro cos się zaczęło, to powinno to sie zrobić dobrze do samego końca.

A.
          • snajper55 Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 10:40
            andrzejg napisał:

> W Jedwabnem nie ekshumowano wszystkich ofiar i dla wielu jest to przyczynek do
            > podważenia wyników śledztwa i nie jest wazne,że zgodę wydał Lech Kaczyński na w
            > niosek strony izraelskiej.Tak więc,skoro rodzina nie wnosi zastrzeżeń, to nie w
            > idzę powodu , aby nie zakończyć śledztwa z kompletem dokumentów i z zebraniem w
            > szystkich mozliwych informacji.
            > Skoro cos się zaczęło, to powinno to sie zrobić dobrze do samego końca.

Tylko to zdrowy rozsądek prowadzących określa kiedy ten koniec nastąpił a nie jakieś przepisy nakazujące ekshumować wszystkie ofiary domniemanej zbrodni. Czy w Katyniu ekshumowano wszystkich? Czy uważasz, że IPN jest zobligowany do ekshumowania wszystkich w Katyniu, Ostaszkowie, Kozielsku, Starobielsku?

S.
            • andrzejg Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 11:12
              Nie widzę powodu do oburzenia na decyzję o ekshumacji...
              Boisz się,że coś sfałszują?I tak pewnie im nic nowego nie wyjdzie.

• snajper55 Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 11:31
                andrzejg napisał:

> Nie widzę powodu do oburzenia na decyzję o ekshumacji...
                > Boisz się,że coś sfałszują?I tak pewnie im nic nowego nie wyjdzie.

Nie, nie boję się, że coś zafałszują. Może gdyby nazywali się OŚNZzCZ (Ośrodek Ścigania Nieprzedawnionych Zbrodni z Czasów Zamierzchłych) a nie IPN, to bym się nie oburzał. Tylko instytucji o takiej nazwie żaden rząd nie dałby takich funduszy. Pamięci narodowej nie wolno sprowadzać do pamięci o zbrodniach.

S.
                • andrzejg Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 11:49
                  Tylko instytucji o takiej nazwie żaden rząd nie dałby takich fun
                  duszy. Pamięci narodowej nie wolno sprowadzać do pamięci o zbrodniach.

ale my nie wiemy ,czy to była zbrodnia

Poza tym ,jakos nie mogę sobie wyobrazić, aby prokuratorzy badali sukces...
                  Np. wg mnie sukcesem ostatnich kilkudziesięciu lat był Okrągły Stół...jak myslisz?
                  Czego szukaliby tam prokuratorzy z IPN? Tego co każdy prokurator powinien szukać, czyli przekrętów. Od tego są, a nie od piania peanów.

Inną sprawą jest zasadność powołania tego ciała. Powiem szczerze,że nie mam zdania

A od zmiany mentalności naszych rodaków z wypłakiwania się nad porażkami, na cieszenie się z sukcesów są inne osrodki (w tym media).Ważny jest również dobór wydarzeń do uczczenia.
                  Tak sobie myslę,że przeważają rocznice naszych klęsk,bo je jest łatwiej obchodzić. Przy tragedii obowiązuje zasada milczenia i patriotyczny obowiązek pamięci. Przy sukcesie zaraz znajdzie się wielu jej ojców podważających ojcostwo innych person i jatka gotowa.
                  Wyobrażasz sobiie wielką fetę z okazji rocznicy Okrągłego Stołu, czy chocby 4 czerwca?

A.
                  • snajper55 Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 14:34
                    andrzejg napisał:

> ale my nie wiemy ,czy to była zbrodnia

Ja mam na myśłi IPN, Instytut Pamięci Narodowej zajmujący się jedynie zbrodniami.

> Poza tym ,jakos nie mogę sobie wyobrazić, aby prokuratorzy badali sukces...

To niech się tym zajmuje prokuratura, a nie pracownicy Instytutu Pamięci Narodowej.

> Np. wg mnie sukcesem ostatnich kilkudziesięciu lat był Okrągły Stół...jak myslisz?

Oczywiście tak, to był ogromny sukces. Czy Instytut Pamięci Narodowej tym się zajmuje?

> Inną sprawą jest zasadność powołania tego ciała. Powiem szczerze,że nie mam zda
                    > nia

A ja mam. wink

> A od zmiany mentalności naszych rodaków z wypłakiwania się nad porażkami, na ci
                    > eszenie się z sukcesów są inne osrodki (w tym media).Ważny jest również dobór w
                    > ydarzeń do uczczenia.
                    > Tak sobie myslę,że przeważają rocznice naszych klęsk,bo je jest łatwiej obchodz
                    > ić. Przy tragedii obowiązuje zasada milczenia i patriotyczny obowiązek pamięci.
                    > Przy sukcesie zaraz znajdzie się wielu jej ojców podważających ojcostwo innych
                    > person i jatka gotowa.
                    > Wyobrażasz sobiie wielką fetę z okazji rocznicy Okrągłego Stołu, czy chocby 4 c
                    > zerwca?

W dzisiejszej Polsce? Nie wyobrażam. Dlatego symbolem upadku komunizmu w Europie Wschodniej będzie rozwalenie muru berlińskiego a nie Okrągły Stół, czerwcowe wybory czy Solidarność. Pewni Polacy oczywiście będą to uważać za skutek spisku wiadomych sił.

S.
                    • oleg3 Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 14:46
                      snajper55 napisał:

> To niech się tym zajmuje prokuratura, a nie pracownicy Instytutu Pamięci Narodowej.

W ramach IPN istnieje wyodrębniony pion prokuratorski. I właśnie ten pion (prokuratura specjalna) prowadzi śledztwa. Żenujące jest wyjaśnianie abecadła.
                    • xiazeluka S55 06.12.10, 15:08
                      Możesz sobie być przeciwny, lecz to niczego nie zmiania. Demokratycznie powołano Instytut, więc istnieje. Takie jest prawo. Jak chcesz je zmienić, to znajdź poparcie, dostań się do sejmu i wpłyń na zmianę prawa.
                      Istnienie IPN jest przejawem demokratycznej woli obywateli, warchole.
                • gini Re: Zimowe wykopki 06.12.10, 11:49
                  snajper55 napisał:

> andrzejg napisał:
                  >
                  > > Nie widzę powodu do oburzenia na decyzję o ekshumacji...
                  > > Boisz się,że coś sfałszują?I tak pewnie im nic nowego nie wyjdzie.
                  >
                  > Nie, nie boję się, że coś zafałszują. Może gdyby nazywali się OŚNZzCZ (Ośrodek
                  > Ścigania Nieprzedawnionych Zbrodni z Czasów Zamierzchłych) a nie IPN, to bym si
                  > ę nie oburzał. Tylko instytucji o takiej nazwie żaden rząd nie dałby takich fun
                  > duszy. Pamięci narodowej nie wolno sprowadzać do pamięci o zbrodniach.
                  >
                  > S.

Doprawdy?A o zbrodniach na Zydach o holocauscie trzeba mowic na okraglo, do czego w ogole sprowadza sie ta pamiec Zydow, jak nie do pamieci i rozpamietywania zbrodni .
                  Poczytaj sobie watek Sz0ka , pewnie czytales ale jak zwykle to co jest dobre u Zydostwa u Polakow juz jest be dla snajpka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka