Dodaj do ulubionych

Bronek w USA

13.12.10, 19:29
"Proszę państwa, żeby nie przedłużać, ja tu mam napisany bardzo mądry referat, ale wolę rozmawiać w ten sposób"
lubczasopismo.salon24.pl/latarnik/post/258736,to-bylo-wspaniale-przemowienie-nikt-nie-mial-szansy-zasnac
Obserwuj wątek
    • oleg3 Dobre 13.12.10, 19:42
      Ale zgłaszam błąd. Nie wiem mgra Komorowskiego czy redakcji. Siciński zgłosił liberum veto w 1652, a nie -jak w tekście- 1562.
      • oleg3 Jednak to Bronek 13.12.10, 19:57
        Odsłuchałem. To Bronek, wieczny student, zrobił czeski błąd. Błąd -wbrew pozorom- bardzo istotny.
        • manny-jestem Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 20:05
          A ja myslalem ze wtopa to historyk.
          • oleg3 Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 20:13
            manny-jestem napisał:

> A ja myslalem ze wtopa to historyk.

Geograf też niestety, nie smile
            • matelot Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 20:58
              W 1977 roku Komorowski ukończył historię na Uniwersytecie Warszawskim.
              • oleg3 Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 21:01
                To ma dyplom historyka. Ale historykiem nie jest.
                • matelot Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 21:10
                  oleg3 napisał:

> To ma dyplom historyka. Ale historykiem nie jest.
                  >

==================
                  To bardzo odkrywcze, Olegu. Rzeczywiście już od lat nie pracuje jako magister historii. Aktualnie jest prezydentem Rzeczypospolitej.
                  • snajper55 Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 21:31
                    matelot napisał:

> To bardzo odkrywcze, Olegu. Rzeczywiście już od lat nie pracuje jako magister h
                    > istorii. Aktualnie jest prezydentem Rzeczypospolitej.

A ma dyplom prezydenta?

S.
                    • manny-jestem Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 21:43
                      Dostal od Putina.
      • matelot Re: Dobre 13.12.10, 20:01
        Och, to czeski błąd smile
        A co do wykładu, to jak dla durnych Amerykanów był o wiele za dobry. No i jaka gimnastyka dla tłumacza. Ja jestem zachwycony. Przeciętny USAraniec nie ma pojęcia gdzie jest Polska a historię mają trzy razy krótszą od naszej więc powinni stać z otwartymi gębami i podziwiać polskiego historyka w dodatku prezydenta kraju sojuszniczego. Howgh!
        • manny-jestem Re: Dobre 13.12.10, 20:05
          Durny jestes matolku jak to na matolka przyszlo smile
          • matelot Re: Dobre 13.12.10, 20:54
            manny-jestem napisał:

> Durny jestes matolku jak to na matolka przyszlo smile
            =============
            Świetny argument, Manny.
            Pisząc o durnych USArańcach nie miałem na myśli Ciebie co powinno być jasne jak słońce.
            • manny-jestem Stereotyp o durnych Amerykanach 13.12.10, 20:58
              to powielac potrafia tylko durne matolki wink
            • oleg3 Re: Dobre 13.12.10, 21:00
              Matelocie, czy Ty naprawdę nie widzisz nędzy tego wykładu? Przecież gdyby jakiś satyryk chciał ośmieszyć i sparodiować Komorowskiego, to by tego lepiej nie napisał.
              • matelot Re: Dobre 13.12.10, 21:16
                Będę bronił mojego prezydenta do ostatniej kropli krwi...
                A wykład, to rzeczywiście zbyt wielkie słowo bo prezydent opowiedział w ogromnym skrócie i uproszczeniu wielowątkową historyjkę o polskiej historii. Któż miał z tego skorzystać?
                A pamiętam, że Wałęsa jeździł przez kilka lat i wygłaszał cykle wykładów dla Amerykanów. Nie dodarły do mnie reklamacje. Dlatego uważam, że jakikolwiek "wykład" Komorowskiego będzie lepszy niż najlepiej przygotowany "wykład" Wałęsy.
                • manny-jestem Mylisz sie 13.12.10, 21:22
                  O tym ze Walesa mial wyklady wiedzieli wszyscy w Stanach nawet Murzyni w gettach i nie ma znaczenia co mowil.

O tym ze byl Komorowski to nie wie nikt nawet tutaj w Waszyngtonie. Ten prezydent tak samo dobrze moglby nie istniec. Nikt nie jest zainteresowany popychadlem.
                  • matelot Re: Mylisz sie 13.12.10, 21:25
                    Manny, mogłem Ci wybaczyć osobiste uwagi pod moim adresem ale tym razem wypowiadasz się o prezydencie mojego kraju, więc żartobliwy ton nie przystoi.
                    • manny-jestem Hipokryta 13.12.10, 21:34
                      Ktory w dystygowany sposob zawsze wypowiadal sie o Lechu Kaczynskim.
                      • matelot Re: Hipokryta 13.12.10, 21:45
                        manny-jestem napisał:

> Ktory w dystygowany sposob zawsze wypowiadal sie o Lechu Kaczynskim.
                        >
                        >
                        ===============
                        Nie chodzi o to, ale nigdy nie nazwałem Kaczora Mniejważnego popychadłem. Krytykować można każdego ale obrażać już nie.
                        Ciekawe jak nazwałbyś prezydenta gdyby rozgonił przy pomocy policji oszołomstwo pod Pałacem i zabronił organizowania tam comiesięcznych hucp?
                • sz0k Re: Dobre 13.12.10, 21:22
                  matelot napisał:

> Będę bronił mojego prezydenta do ostatniej kropli krwi...

A banana chociaż ci dadzą?
                  • off_nick Re: Dobre 13.12.10, 21:37

Banana nie, ale marchewkę na pewno.

sz0k napisał:

> matelot napisał:
                    >
                    > > Będę bronił mojego prezydenta do ostatniej kropli krwi...
                    >
                    > A banana chociaż ci dadzą?
                    • polazrski Re: Dobre 13.12.10, 21:40
                      Nic o korzeniach, naziolko? Wez sie wysil.
                    • matelot Re: Dobre 13.12.10, 21:46
                      Co miałaś na myśli?
    • benek231 Tyle, ze jełopowaty jest, jak to historyk :O) 13.12.10, 22:14
      Inaczej nie palnalby przed Obama tego babola z polowaniem i "naszymi kobietami".

No ale takiegoscie sobie wybrali to i macie. A o tym, ze jelopowaty jest mowilem przed wyborami prezydenckimi. Niestety lepszego nie bylo... smile
      • matelot Re: Tyle, ze jełopowaty jest, jak to historyk :O) 13.12.10, 22:45
        benek231 napisał:

> Inaczej nie palnalby przed Obama tego babola z polowaniem i "naszymi kobietami"
        > .
        >
        > No ale takiegoscie sobie wybrali to i macie. A o tym, ze jelopowaty jest mowile
        > m przed wyborami prezydenckimi. Niestety lepszego nie bylo... smile
        ==============
        Może masz rację a może nie wziąwszy pod uwagę, że dwa, trzy pokolenia przed Obamą jego przodkowie polowali przy użyciu dzidy. Słyszałem wypowiedzi z Ameryki, w których wypowiedź prezydenta o polowaniu oceniana była dość pozytywnie.
        • benek231 Re: Tyle, ze jełopowaty jest, jak to historyk :O) 13.12.10, 23:09
          matelot napisał:

> ==============
          > Może masz rację a może nie wziąwszy pod uwagę, że dwa, trzy pokolenia przed Oba
          > mą jego przodkowie polowali przy użyciu dzidy.

*No widzisz prawie dziki a jakze bardziej konkretny potrafi byc Obama. smile Nie mowiac juz o tym, ze mieso kulturalnie kupuje Obama w sklepie, a nie ugania sie za nim z dwururka. smile

Słyszałem wypowiedzi z Ameryki, w których wypowiedź prezydenta o polowaniu oceniana była dość pozytywnie.
          >
          *A ja slyszalem podobne polskie. smile

forum.gazeta.pl/forum/w,904,119670636,119670636,Gajowy_jest_cool.html
          tylko co z tego. Jemu placa za pozytywne wypowiedzi o Komorowskim. Przy calym szacunku dla pana prezydenta, ja nadal uwazam, ze facet jest jelopowaty

forum.gazeta.pl/forum/w,904,119681122,119703831,No_wlasnie_co_powiedzial_.html
      • dachs jełopowaty się odezwał 14.12.10, 00:08
        benek231 napisał:

> Inaczej nie palnalby przed Obama tego babola z polowaniem i "naszymi kobietami"

Rozumiem, że nie masz zastrzeżeń do pozostałych części wystapienia.
        W taki razie znależliśmy w tym tekście wspólny mianownik, gdyż i ja uważam za słuszne przypomnienie Amerykanom, że są prowincjonalne głąby i matoły, których politycy nie bardzo wiedzą, gdzie leży Polska i jaki jest układ sił w Europie.
        Co do reszty - tradycyjnie spór, gdyż z wyjatkiem żartu o polowaniu i kobietach, uważam przemówienie za bardzo ryzykowne w tonie. Takie gawędy mogą przy odpowiedniej atmosferze wypalić, ale równie dobrze strzał może pójść w kolano.
        • manny-jestem Re: jełopowaty się odezwał 14.12.10, 16:13
          dachs napisał:
          W taki razie znależliśmy w tym tekście wspólny mianownik, gdyż i ja uważam za s
          > łuszne przypomnienie Amerykanom, że są prowincjonalne głąby i matoły, których p
          > olitycy nie bardzo wiedzą, gdzie leży Polska i jaki jest układ sił w Europie.
          ==

To Borsuku jest bzdura. Stereotyp wywoadzacy sie jeszcze z PRLu i powtarzany przez osoby apriori antyamerykanskie. Z tego co czytam to wiekszosc amerykanskich politykow oreintuje sie w ukladzie sil w Europie i wschodniej Europie nie gorzej niz ci we Francji i Niemczech.
    • benek231 Ponad 300 mln Amerykanow nie bylo :O) 14.12.10, 15:52
      na spotkaniu, a zdecydowana wiekszosc z nich nadal nie wie gdzie lezy Polska. O historycznych detalach nie wspominajac... smile
      • manny-jestem Re: Ponad 300 mln Amerykanow nie bylo :O) 14.12.10, 20:01
        Ostatno widzialem wynik badan ze mniej Francuzow i Niemcow wie gdzie Polska lezy niz Amerykanow. Dla Amerykanina Polska to egzotyka jak dla Polaka Gwatemala. Zrob badanie w Polsce ilu ludzi wie gdzie lezy Gwatemala. Dla Niemcow to sasiad.

Zreszta mowilismy tu o politykach.
        • benek231 Re: Ponad 300 mln Amerykanow nie bylo :O) 14.12.10, 20:16
          manny-jestem napisał:

> Ostatno widzialem wynik badan ze mniej Francuzow i Niemcow wie gdzie Polska lez
          > y niz Amerykanow. Dla Amerykanina Polska to egzotyka jak dla Polaka Gwatemala.
          > Zrob badanie w Polsce ilu ludzi wie gdzie lezy Gwatemala. Dla Niemcow to sasiad
          >
          >
          *Obawiam sie, ze tak to wlasnie wyglada.: Polska to (odpowiednio) taka sama egzotyka jak Gwatemala. Sadze jednakze, iz na tym spotkaniu przewazali sluchacze, ktorych wiedza o Polsce byla na calkiem przyzwoitym poziomie. I dlatego wlasnie wybrali sie na ten odczyt.
          Bylem na kilku takich, o roznej tematyce, i kazdorazowo najwiecej chyba bylo Polakow, badz ludzi polskiego pochodzenia. Przy okazji, nie jestem fanem tego rodzaju imprez z udzialem tlumacza. Zawsze wypadaja blado - bez wzgledu na tlumacza kompetencje.
          >
          >
          > Zreszta mowilismy tu o politykach.
          >
          >
          *Z tymi tez roznie bywa. Gdy np. z Chicago to cos tam o Polsce musi wiedziec - z uwagi na elektorat. Wiecej o swiecie wiedza tez politycy w przerozny sposob powiazani ze sprawami zagranicznymi, czy tez miedzynarodowymi. Na okolicznosc wiedzy o Polsce dostaja jednak briefy od swoich wspomagaczy - by nie wypasc zle. Reszta moze spokojnie nie interesowac sie gdzie lezy Polska. smile
    • g-48 Re: Bronek w USA 14.12.10, 18:28
      To on Tfuj prezydent z wyboru w Tel-Avivie.
      Durny jak jego elektorat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka