absztyfikant 13.12.10, 19:29 "Proszę państwa, żeby nie przedłużać, ja tu mam napisany bardzo mądry referat, ale wolę rozmawiać w ten sposób" lubczasopismo.salon24.pl/latarnik/post/258736,to-bylo-wspaniale-przemowienie-nikt-nie-mial-szansy-zasnac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oleg3 Dobre 13.12.10, 19:42 Ale zgłaszam błąd. Nie wiem mgra Komorowskiego czy redakcji. Siciński zgłosił liberum veto w 1652, a nie -jak w tekście- 1562. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Jednak to Bronek 13.12.10, 19:57 Odsłuchałem. To Bronek, wieczny student, zrobił czeski błąd. Błąd -wbrew pozorom- bardzo istotny. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 20:05 A ja myslalem ze wtopa to historyk. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 20:13 manny-jestem napisał: > A ja myslalem ze wtopa to historyk. Geograf też niestety, nie Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 20:58 W 1977 roku Komorowski ukończył historię na Uniwersytecie Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 21:01 To ma dyplom historyka. Ale historykiem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 21:10 oleg3 napisał: > To ma dyplom historyka. Ale historykiem nie jest. > ================== To bardzo odkrywcze, Olegu. Rzeczywiście już od lat nie pracuje jako magister historii. Aktualnie jest prezydentem Rzeczypospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jednak to Bronek 13.12.10, 21:31 matelot napisał: > To bardzo odkrywcze, Olegu. Rzeczywiście już od lat nie pracuje jako magister h > istorii. Aktualnie jest prezydentem Rzeczypospolitej. A ma dyplom prezydenta? S. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Dobre 13.12.10, 20:01 Och, to czeski błąd A co do wykładu, to jak dla durnych Amerykanów był o wiele za dobry. No i jaka gimnastyka dla tłumacza. Ja jestem zachwycony. Przeciętny USAraniec nie ma pojęcia gdzie jest Polska a historię mają trzy razy krótszą od naszej więc powinni stać z otwartymi gębami i podziwiać polskiego historyka w dodatku prezydenta kraju sojuszniczego. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Dobre 13.12.10, 20:05 Durny jestes matolku jak to na matolka przyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Dobre 13.12.10, 20:54 manny-jestem napisał: > Durny jestes matolku jak to na matolka przyszlo ============= Świetny argument, Manny. Pisząc o durnych USArańcach nie miałem na myśli Ciebie co powinno być jasne jak słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Stereotyp o durnych Amerykanach 13.12.10, 20:58 to powielac potrafia tylko durne matolki Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Dobre 13.12.10, 21:00 Matelocie, czy Ty naprawdę nie widzisz nędzy tego wykładu? Przecież gdyby jakiś satyryk chciał ośmieszyć i sparodiować Komorowskiego, to by tego lepiej nie napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Dobre 13.12.10, 21:16 Będę bronił mojego prezydenta do ostatniej kropli krwi... A wykład, to rzeczywiście zbyt wielkie słowo bo prezydent opowiedział w ogromnym skrócie i uproszczeniu wielowątkową historyjkę o polskiej historii. Któż miał z tego skorzystać? A pamiętam, że Wałęsa jeździł przez kilka lat i wygłaszał cykle wykładów dla Amerykanów. Nie dodarły do mnie reklamacje. Dlatego uważam, że jakikolwiek "wykład" Komorowskiego będzie lepszy niż najlepiej przygotowany "wykład" Wałęsy. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Mylisz sie 13.12.10, 21:22 O tym ze Walesa mial wyklady wiedzieli wszyscy w Stanach nawet Murzyni w gettach i nie ma znaczenia co mowil. O tym ze byl Komorowski to nie wie nikt nawet tutaj w Waszyngtonie. Ten prezydent tak samo dobrze moglby nie istniec. Nikt nie jest zainteresowany popychadlem. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Mylisz sie 13.12.10, 21:25 Manny, mogłem Ci wybaczyć osobiste uwagi pod moim adresem ale tym razem wypowiadasz się o prezydencie mojego kraju, więc żartobliwy ton nie przystoi. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Hipokryta 13.12.10, 21:34 Ktory w dystygowany sposob zawsze wypowiadal sie o Lechu Kaczynskim. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Hipokryta 13.12.10, 21:45 manny-jestem napisał: > Ktory w dystygowany sposob zawsze wypowiadal sie o Lechu Kaczynskim. > > =============== Nie chodzi o to, ale nigdy nie nazwałem Kaczora Mniejważnego popychadłem. Krytykować można każdego ale obrażać już nie. Ciekawe jak nazwałbyś prezydenta gdyby rozgonił przy pomocy policji oszołomstwo pod Pałacem i zabronił organizowania tam comiesięcznych hucp? Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Dobre 13.12.10, 21:22 matelot napisał: > Będę bronił mojego prezydenta do ostatniej kropli krwi... A banana chociaż ci dadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Dobre 13.12.10, 21:37 Banana nie, ale marchewkę na pewno. sz0k napisał: > matelot napisał: > > > Będę bronił mojego prezydenta do ostatniej kropli krwi... > > A banana chociaż ci dadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Tyle, ze jełopowaty jest, jak to historyk :O) 13.12.10, 22:14 Inaczej nie palnalby przed Obama tego babola z polowaniem i "naszymi kobietami". No ale takiegoscie sobie wybrali to i macie. A o tym, ze jelopowaty jest mowilem przed wyborami prezydenckimi. Niestety lepszego nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Tyle, ze jełopowaty jest, jak to historyk :O) 13.12.10, 22:45 benek231 napisał: > Inaczej nie palnalby przed Obama tego babola z polowaniem i "naszymi kobietami" > . > > No ale takiegoscie sobie wybrali to i macie. A o tym, ze jelopowaty jest mowile > m przed wyborami prezydenckimi. Niestety lepszego nie bylo... ============== Może masz rację a może nie wziąwszy pod uwagę, że dwa, trzy pokolenia przed Obamą jego przodkowie polowali przy użyciu dzidy. Słyszałem wypowiedzi z Ameryki, w których wypowiedź prezydenta o polowaniu oceniana była dość pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: Tyle, ze jełopowaty jest, jak to historyk :O) 13.12.10, 23:09 matelot napisał: > ============== > Może masz rację a może nie wziąwszy pod uwagę, że dwa, trzy pokolenia przed Oba > mą jego przodkowie polowali przy użyciu dzidy. *No widzisz prawie dziki a jakze bardziej konkretny potrafi byc Obama. Nie mowiac juz o tym, ze mieso kulturalnie kupuje Obama w sklepie, a nie ugania sie za nim z dwururka. Słyszałem wypowiedzi z Ameryki, w których wypowiedź prezydenta o polowaniu oceniana była dość pozytywnie. > *A ja slyszalem podobne polskie. forum.gazeta.pl/forum/w,904,119670636,119670636,Gajowy_jest_cool.html tylko co z tego. Jemu placa za pozytywne wypowiedzi o Komorowskim. Przy calym szacunku dla pana prezydenta, ja nadal uwazam, ze facet jest jelopowaty forum.gazeta.pl/forum/w,904,119681122,119703831,No_wlasnie_co_powiedzial_.html Odpowiedz Link Zgłoś
dachs jełopowaty się odezwał 14.12.10, 00:08 benek231 napisał: > Inaczej nie palnalby przed Obama tego babola z polowaniem i "naszymi kobietami" Rozumiem, że nie masz zastrzeżeń do pozostałych części wystapienia. W taki razie znależliśmy w tym tekście wspólny mianownik, gdyż i ja uważam za słuszne przypomnienie Amerykanom, że są prowincjonalne głąby i matoły, których politycy nie bardzo wiedzą, gdzie leży Polska i jaki jest układ sił w Europie. Co do reszty - tradycyjnie spór, gdyż z wyjatkiem żartu o polowaniu i kobietach, uważam przemówienie za bardzo ryzykowne w tonie. Takie gawędy mogą przy odpowiedniej atmosferze wypalić, ale równie dobrze strzał może pójść w kolano. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: jełopowaty się odezwał 14.12.10, 16:13 dachs napisał: W taki razie znależliśmy w tym tekście wspólny mianownik, gdyż i ja uważam za s > łuszne przypomnienie Amerykanom, że są prowincjonalne głąby i matoły, których p > olitycy nie bardzo wiedzą, gdzie leży Polska i jaki jest układ sił w Europie. == To Borsuku jest bzdura. Stereotyp wywoadzacy sie jeszcze z PRLu i powtarzany przez osoby apriori antyamerykanskie. Z tego co czytam to wiekszosc amerykanskich politykow oreintuje sie w ukladzie sil w Europie i wschodniej Europie nie gorzej niz ci we Francji i Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Ponad 300 mln Amerykanow nie bylo :O) 14.12.10, 15:52 na spotkaniu, a zdecydowana wiekszosc z nich nadal nie wie gdzie lezy Polska. O historycznych detalach nie wspominajac... Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Ponad 300 mln Amerykanow nie bylo :O) 14.12.10, 20:01 Ostatno widzialem wynik badan ze mniej Francuzow i Niemcow wie gdzie Polska lezy niz Amerykanow. Dla Amerykanina Polska to egzotyka jak dla Polaka Gwatemala. Zrob badanie w Polsce ilu ludzi wie gdzie lezy Gwatemala. Dla Niemcow to sasiad. Zreszta mowilismy tu o politykach. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: Ponad 300 mln Amerykanow nie bylo :O) 14.12.10, 20:16 manny-jestem napisał: > Ostatno widzialem wynik badan ze mniej Francuzow i Niemcow wie gdzie Polska lez > y niz Amerykanow. Dla Amerykanina Polska to egzotyka jak dla Polaka Gwatemala. > Zrob badanie w Polsce ilu ludzi wie gdzie lezy Gwatemala. Dla Niemcow to sasiad > > *Obawiam sie, ze tak to wlasnie wyglada.: Polska to (odpowiednio) taka sama egzotyka jak Gwatemala. Sadze jednakze, iz na tym spotkaniu przewazali sluchacze, ktorych wiedza o Polsce byla na calkiem przyzwoitym poziomie. I dlatego wlasnie wybrali sie na ten odczyt. Bylem na kilku takich, o roznej tematyce, i kazdorazowo najwiecej chyba bylo Polakow, badz ludzi polskiego pochodzenia. Przy okazji, nie jestem fanem tego rodzaju imprez z udzialem tlumacza. Zawsze wypadaja blado - bez wzgledu na tlumacza kompetencje. > > > Zreszta mowilismy tu o politykach. > > *Z tymi tez roznie bywa. Gdy np. z Chicago to cos tam o Polsce musi wiedziec - z uwagi na elektorat. Wiecej o swiecie wiedza tez politycy w przerozny sposob powiazani ze sprawami zagranicznymi, czy tez miedzynarodowymi. Na okolicznosc wiedzy o Polsce dostaja jednak briefy od swoich wspomagaczy - by nie wypasc zle. Reszta moze spokojnie nie interesowac sie gdzie lezy Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Bronek w USA 14.12.10, 18:28 To on Tfuj prezydent z wyboru w Tel-Avivie. Durny jak jego elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś