polazrski 05.01.11, 20:00 www.tvn24.pl/-1,1688404.1,0,1,-polowanie-na-zydow-bez-polakow-zadnych-szans,wiadomosc.html Polowanie na Żydów "bez Polaków nie miałoby szans". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Re: Nalecz swoje, a Grabowski swoje. 05.01.11, 20:30 Chaim Rumkowski był Polakiem? 2400 rotacyjnie wymienianych bandziorów Jakuba Lejkina bylo Polakami? Jedenraty? Policja żydowska? Widzisz ja dysponuję nazwiskami myśliwych. Masz jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:36 Twoje reakcje obronne jako katoendeka są może i zrozumiałe (to tak jak twój kompanion # , który umiejętność zamulania tematu posiadł w stopniu celującym), ale tematem tu nie jest Rukowski czy Lejkin lecz Polacy kolaborujący z Niemcami w mordowaniu Żydów. Musisz wreszcie zrozumieć pewne zasady, czysty aryjczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
gini na zydow trzeba bylo polowac? 05.01.11, 20:42 .Przeciez sami zrobili spisy, zaplacili Niemcom za mury getta. A na Polakow to Niemcy polowali , urzadzali sobie takie lapanki, rozstrzeliwanka itd -- Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:43 Qrwian mnie nie interesuje, ale picus - o, to co innego. On tu zazarcie bronil policji granatowej, o ktorej babcia opowiadala mu tysiace wspanialych bajeczek. Moze sie jeszcze pojawi? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:47 polazrski napisał: > Qrwian mnie nie interesuje, ale picus - o, to co innego. On tu zazarcie bronil > policji granatowej, o ktorej babcia opowiadala mu tysiace wspanialych bajeczek. > Moze sie jeszcze pojawi? > A o policji zydowskiej babcia ci nie opowiadala mielony?A o tych Zydach co polowali na Polakow i wydawali ich NKWD nie?O zydokomunie tez pewnie babcia nie mowila. Jak mozna byc tak podlym by zyc w kraju i pluc na wieklszosc jego obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 22:47 gini napisała: > A o policji zydowskiej babcia ci nie opowiadala mielony?A o tych Zydach co polo > wali na Polakow i wydawali ich NKWD nie?O zydokomunie tez pewnie babcia nie mow > ila. > > Jak mozna byc tak podlym by zyc w kraju i pluc na wieklszosc jego obywateli. A ja chcę się dowiedzieć, cóż twa rodzina zrobiła złego? Opowiedz, Giniuchna, raz na zawsze, wybaczymy ?? www.poomoc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:51 Bo jak w każdej zbiorowości byli bohaterowie i kanalie. Niedawno tytuł Sprawiedliwego dostał komendant granatowych z Otwocka, miasteczka w którym likwidacja i rabunek getta przebiegały z wyjątkowym zdziczeniem. Czy badał ktoś jaki był procent jednych i drugich? www.otwock.pl/default.asp?ID=71&w=2 Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:58 Szkoda, ze nie zacytowales Izaaka Cynamona: "ob. Marchlewicz Bronisław zwalniał Żydów, przyprowadzanych do Komisariatu" i - w przeciwieństwie do innych funkcjonariuszy - nie stosował sankcji wobec Żydów przekraczających granice getta. Tak wiec jeden na...nie wiem ilu, ale wyrazna mniejszosc. Zreszta, co tu duzo gadac, Zydzi, ktorzy pamietaja tamte czasy, doskonale pamietaja granatowa policje jako nawet gorsza od Niemcow, bo w przeciwienstwie do Niemcow, "poznajaca" Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:02 Jedna z najsłynniejszych żydowskich myślicielek XX wieku Hannah Arendt w 1963 roku wystąpiła w książce Eichmann w Jerozolimie z dramatycznym oskarżeniem przeciw Judenratom. Twierdziła, że bez ich udziału w rejestracji Żydów, koncentracji ich w gettach, a potem aktywnej pomocy w skierowaniu do obozów zagłady zginęłoby dużo mniej Żydów ponieważ Niemcy mieliby więcej kłopotów z ich spisaniem i wyszukiwaniem. W okupowanej Europie naziści zlecali funkcjonariuszom żydowskim sporządzenie imiennych wykazów wraz z informacjami o majątku. Zapewniali oni także pomoc żydowskiej policji w chwytaniu i ładowaniu Żydów do pociągów transportujących do obozów koncentracyjnych. W swojej książce Arendt napisała: "Dla Żydów rola, jaką przywódcy żydowscy odegrali w unicestwieniu własnego narodu, stanowi niewątpliwie najczarniejszy rozdział całej tej ponurej historii." Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 techologia przemyslu wykluczania 05.01.11, 21:11 gini napisała: > "Dla Żydów rola, jaką przywódcy żydowscy odegrali w unicestwieniu własnego narodu, > stanowi niewątpliwie najczarniejszy rozdział całej tej ponurej historii. Bycie przywodca oznacza groze odpowiedzialnosci za hiobowanie przez Jahwe. Niemcy az do kresu nie informowali o swoich zamiarach. Namawiali judkow na lepsza prace w Irlandii. Ty Gini namawiasz mnie na zycie pozagrobowe. Dziekuje, nie reflektuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:03 Ależ pewnie tak, pewnie tych porządnych była mniejszość, skoro moich dwoje wujostwa, etnicznych przecież Polaków doprowadził na posterunek gestapo granatowy, znajomy rodziny, który przed wojną niejedną wódkę z Dziadkiem wypił. A mógł przecież wpisać w raporcie "zagrozili mi bronią i zbiegli". Dostał później od organizacji w czapę, ale życia to nie wróciło. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:04 polazrski napisał: > Tak wiec jeden na...nie wiem ilu, ale wyrazna mniejszosc. Kazdy Polonus USAranski byl granatowym policjantem. Tylko bohaterstwo irlandzkich policjantow ochronilo judkowych prawnikow i pismakow. Ta logika bede napelnial granaty. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Włodek Leś, granatowy policjant z Łańcuta 05.01.11, 22:26 Nie sposób dzisiaj ustalić dokładnej daty, kiedy w obejściu Ulmów znalazło się ośmioro Żydów z Łańcuta. Prawdopodobnie stało się to latem lub jesienią 1942 roku. Byli to członkowie dwóch rodzin - Szallów i Goldmanów. Razem pięciu mężczyzn, dwie kobiety i jedna mała dziewczynka. Szallowie byli znanymi przedwojennymi handlarzami bydłem w Łańcucie. Gdy do miasta wkroczyli Niemcy zwrócili się o pomoc do granatowego policjanta Włodzimierza Lesia. Ten ukrył ich, ale nie za darmo - wymusił na nich przepisanie na niego całego majątku. (...) Józef Ulma nie przewidział jednej rzeczy. W 1944 roku front systematycznie przesuwał się na zachód. Spodziewano się, że za kilka miesięcy Armia Czerwona wkroczy do Łańcuta. Granatowy policjant Włodzimierz Leś, który początkowo ukrywał Szallów i wszedł w posiadanie ich gospodarstwa zdawał sobie sprawę, że w takim wypadku może stracić zyskany majątek. Postanowił więc usunąć jego prawowitych właścicieli. Zdobycie informacji, gdzie ukrywają się Szallowie nie było wielkim problemem. Kiedy poznał ich obecny adres bez wahania poszedł na posterunek żandarmerii. (...) Wczesnym rankiem 24 marca 1944 roku niemieccy żandarmi wkroczyli do zabudowań Ulmów. W tym samym czasie granatowi policjanci otoczyli gospodarstwo. Całą akcją dowodził porucznik żandarmerii Eilert Dieken. Po wejściu do domu Niemcy ściągnęli ze strychu ośmioro Żydów i natychmiast ich zastrzelili. Potem wyprowadzili gospodarzy. Józef Ulma zginął od strzału w głowę. Chwilę potem zginęła będąca w dziewiątym miesiącu ciąży Wiktoria. Na odgłos strzałów z domu wybiegły dzieci. Widząc zastrzelonych rodziców zaczęły strasznie płakać. Wśród oprawców zapanowała krótka konsternacja. Po chwili Dieken zadecydował, że dzieci również należy zabić. Egzekucji dokonał jeden z jego podwładnych Jan Kokott - zgermanizowany Czech. Zagładzie rodziny Ulmów przyglądało się kilku Polaków - mieszkańców Markowej, których niemieccy żandarmi specjalnie sprowadzili na miejsce, by pokazać jaka kara grozi za ukrywanie Żydów. Jeden z nich do dzisiaj pamięta słowa, które wypowiedział Jan Kokott strzelając z parabellum do dzieci: "Patrzcie jak giną polskie świnie pomagające Żydom!". (...) Kilka miesięcy później w Łańcucie polskie podziemie wykonało wyrok śmierci na granatowym policjancie Włodzimierzu Lesiu, który zadenuncjował Ulmów. blogbiszopa.blog.onet.pl/1,AR3_2010-07_2010-07-01_2010-07-31,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 pacta sunt servanda 05.01.11, 23:33 pan.scan napisał: > może stracić zyskany majątek. Poruszyles wlasciwa strune. Potrafisz to pociagnac? NIe wiem czy sralem pod judkowa gruszka. Ile zaplacic? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:49 pan.scan napisał: > ...tematem tu nie jest Rukowski czy Lejkin lecz Polacy kolaborujący z Niemcami w mordowaniu Żydów. Wysil się choć na moment i zrozum, że cywilizowani ludzie na tej planecie postrzegają pojęcie "grzechu" a nie klasyfikację etniczną sprawców. Nie przychodzi Tobie do głowy, że takie zawody to dziecinada i stawiasz się w rzędzie takich samych myśliwych jak margines z polskich wiosek, rumkowskie, pożarskie i inni... Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:05 Pieprzysz od rzeczy, qrwian: List Hanny Kamińskiej do proboszcza otwockiej parafii z podziękowaniem dla trzech osób za pomoc w ocaleniu Marysi Osowieckiej. Do Wielebnego Księdza Kanonika Wolskiego : Czuję się w miłym obowiązku wyrazić Wielebnemu Księdzu Kanonikowi najserdeczniejsze podziękowania za opiekę nad 7-mio letnią moją kuzynką, Marysią Osowiecką. W okresie największego nasilenia terroru zbirów hitlerowskich w sierpniu 1942 r. w Otwocku, gdy w dniu 19 sierpnia i w dni następne trwała likwidacja ghetta, Ksiądz nie zawahał się z narażeniem życia ratować nieznane dziecko żydowskie. Na tle rozwydrzonych band niemieckich i hitlerowskich, na tle zachowania się mieszkańców okolicznych wsi, którzy rzucili się, jak hjeny, na dobro pozostawione przez Żydów, tym jaskrawiej odbija się chrześcijańska postawa Księdza Kanonika, który wraz z p. inż. Szpakowską i p. Marchlewiczem, ówczesnym komendantem policji, nie ulękli się niczego, by ratować to bezbronne dziecko żydowskie. Istnienie takich ludzi jak Ksiądz Kanonik, p. Szpakowska i p. Marchlewicz napawa nas wiarą w lepsze jutro, w zwycięstwo dobra nad złem. Chciałabym, by moje nieudolne słowa, mogły choć w części oddać uczucia, jakie żywię dla Księdza Kanonika, p. Szpakowskiej i p. Marchlewicza. Oby jaknajwięcej takich ludzi Polska miała. /-/ Hanna Kamińska Otwock, dn. 12.IX.1945 Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:52 pan.scan napisał: > tematem tu nie jest Rukowski czy Lejkin lecz Polacy kolaborujący z Niemcami w > mordowaniu Żydów Nie, Scanie. Tematem jest teza: Polowanie na Żydów "bez Polaków nie miałoby szans". Nie jest to kwestia zbrodni Nowaka czy Kowalskiego tylko oskarżanie narodu o zbrodnie popełnione przez Niemców. Tyle w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:53 Chcesz olus powiedziec, ze to nie byli Polacy? To kto? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 20:56 To ty, Wieczna Dziewica tak to pojmujesz. Czy Grabowski, który opisuje bandyckie działania w okolicach Dąbrowy Tarnowskiej musi za każdym razem dodawać lokalizację i podkreslać,że to margines społeczeństwa. Nie obrażaj swojej inteligencji. PS. Taka praca "Alina Skibińska, Jakub Petelewicz, Udział Polaków w zbrodniach na Żydach: casus region świętokrzyski" to również "oskarżanie narodu"? Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 szacunek dla Krzywej Gausa 05.01.11, 21:01 pan.scan napisał: > za każdym razem dodawać lokalizację i podkreslać,że to margines społeczeństwa. My szatany wspaniale czujemy sie na marginesie. Czy musisz tak namolnie zapraszac do tanca? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:04 Spróbuj zrozumieć Scanie, to co napisałem. Powtórzę: Holokaust był skutkiem zbrodniczych działań, opanowanego przez narodowych socjalistów, państwa niemieckiego. Udział w tej zbrodni, faktyczny czy domniemany, niektórych Polaków, Żydów czy Eskimosów to niewiele znaczący margines. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:07 No i święta prawda, z tym że dla mnie udział w takim qrestwie jednego Polaka to o jednego za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:10 Ty olus zawsze taki sprawny w statystykach i logikach, moze bys przytoczyl ilu Zydow, ilu Polakow i ilu Eskimosow sie dorobilo na zagladzie Zydow? To na pewno, w Polsce, nie byl margines. Nic o tym nie swiadczy, a wrecz przeciwnie, wszystko wskazuje na to, ze bardzo wielu Polakow skorzystalo na smierci ponad 3 milionow polskich Zydow. I zadne twoje abrakadabra z marginesem tu nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 prawo spadkowe 05.01.11, 21:16 polazrski napisał: > bardzo wielu Polakow skorzystalo na smierci ponad 3 milionow polskich Zydow. Nie bardzo wielu lecz wszyscy. Taka jest logika dzialania prawa spadkowego. Albo judki dostosuja sie do prawa albo beda spod niego wyjeci. Zostales ostrzezony. Zgodnie z prawem panstwo przejmuje majatek zmarlego bez ustawowych spadkobiercow. Mozesz klamac, ze to panstwo polskie pozbawilo zmarlych spadkobiercow. Wystawiasz falszywe swiadectwo blizniemu swemu (goj bliznim?). Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: prawo spadkowe 05.01.11, 21:42 Państwo tak, i nikt tego nie kwestionuje. Gorzej, kiedy właściciel przychodzi po swoją własność i dostaje nóż w plecy od dotychczasowego użytkownika. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: prawo spadkowe 05.01.11, 23:26 pan.scan napisał: > Państwo tak, i nikt tego nie kwestionuje. Gorzej, kiedy właściciel przychodzi p > o swoją własność i dostaje nóż w plecy od dotychczasowego użytkownika. Widze, ze sie wczules w moja sytuacje. Ciesze sie, ze czujesz sie ostrzezony przez siebie. Ja osobiscie nie odczuwam winy za Twoj bandytyzm. Zadnej odpowiedzialnosci zbiorowej. Pelna pokora glupoty moich dotychczas czystych rak. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Logika dyskusji nakazuje trzymać sie tematu. 05.01.11, 21:15 [i]pan.scan napisał: >Czy Grabowski, który opisuje bandyckie działania w okolicach Dąbrowy Tarnowskiej musi za >każdym razem dodawać lokalizację i podkreslać,że to margines społeczeństwa. Nie obrażaj >swojej inteligencji. Niech pisze i lepiej posługuje się nazwiskami jeżeli jje zna. Ale niech nie pisze bzdur, że bez udziału Polaków "polowanie" by się nie udało, bo ja na tym forum umieściłem niemieckie zarządzenie, że Polakom zabrania się do Żydów zbliżać. Poza tym to ja na tym forum trąbie tygodniami o szmalcownikach posługując się nazwiskami obydwu i w wypadku Pożarskiego spotyka to się z dużym niezadowoleniem.. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Dodatkowo: 05.01.11, 21:13 - Czy skala aktywnej współpracy z okupantem uprawnia tezę o jej „istotnym wpływie na liczbę zamordowanych Żydów w Polsce”? - Sądzę, że bez współudziału Polaków Niemcy uczyniliby prawie tyle samo niegodziwości. Lecz właśnie o to „prawie” idzie spór. Aktualnie badam losy Żydów, którzy zbiegli z gett i próbowali ratować się ucieczką do lasu, do zaprzyjaźnionych chłopów z „aryjskiej strony”. Nie chodzi mi o Żydów, których z likwidowanych gett w Siedlcach, Kałuszynie czy Sokołowie kierowano wprost do Treblinki. Tu udział Polaków ograniczał się do obstawiania trasy przemarszu przez strażaków i granatowych policjantów. Sprawa zmienia się, gdy mówimy o dziesięciu procentach Żydów-zbiegów. Czytałem setki stron relacji dotyczących Podlasia - szczególnie przejmujące są te, które dotyczą okresu po czerwcu 1942 r. - To jakaś szczególna cezura? - Wtedy zaczął się - określenie to jest okrutne, ale prawdziwe - „sezon polowań na Żydów”, którym udało się unieść głowę z niemieckich pogromów. Niestety, tropili ich, wydawali w ręce okupanta, a czasem i mordowali chłopi. Z dokumentacji niemieckiej znam co najmniej kilkaset przypadków kolaboracji z okupantem. Żandarmeria w Sokołowie Podlaskim wydawała chętnym Polakom (podkreślam: chętnym!) zezwolenia na rewidowanie obejść w poszukiwaniu ukrywających się Żydów. Ten pomysł wziął się stąd, że Niemcy nie potrafili odróżnić Polaka od Żyda, jeśli nie był on w jarmułce, z pejsami i w chałacie. Nie wyczuwali różnicy w akcencie. A Kowalski z Sokołowa nie dość, że rozróżniał akcent, to jeszcze dobrze znał rodziny Cohenów i Goldblumów, bo lata cale mieszkał obok nich. O zgrozo, ostatnich Żydów wydawano Niemcom w lipcu 1944 r. - tuż przed wkroczeniem Armii Czerwonej! Reasumując: „Spiegel” miał rację twierdząc, że jakaś część Żydów mogłaby przeżyć wojnę, gdyby nie zostali schwytani przez, podkreślam, marginalną grupę Polaków kierujących się chciwością. www.tygodnik.siedlecki.pl/t5899-stasiek.daruj.zycie....htm Polskie sumienie zbiorowe mogłoby być lżejsze o te X zamordowanych przy współudziale rodaków istnień. Kodeks karny nie odróżnia mordercy i pomocnika. >oskarżanie narodu o zbrodnie popełnione przez Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
polazrski Re: Dodatkowo: 05.01.11, 21:16 Sa jakies materialy online o strazakach i ich udziale w spedzaniu Zydow? B. mnie to interesuje, a jakos nie moge sie doszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Dodatkowo: 05.01.11, 21:24 Z online się nie spotkałem, ale czy to w "Akcja Reinhardt w dystrykcie lubelskim "czy "Prowincja Noc" ( z całą pewnością u Libionki) jest obszerny passus o udziale straży pożarnej w wyłapywaniu Żydów, do tego stopnia gorliwy (chodzi o kosztowności), że szef dystryktu wydał zakaz udziału tejże w akcjach deportacyjnych, ponieważ zaniedbywali swoje statutowe obowiązki. O gorliwości warszawskich strażaków w przeszukiwaniu mieszkań w getcie w-wskim zamiast gaszenia pożarów wspomina żołnierz ŻZW "Czerwony Pinia" w swoich wspomnieniach spisanych pod koniec 1943. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Dodatkowo: 05.01.11, 21:18 Niech uczciwość ci pozwoli zacytować co Hanna Arendt napisała, Scanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Dodatkowo: 05.01.11, 21:44 Co ma Arendt do Polaków- kolaborantów? Trzymaj się tematu tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 wstydze sie swego strachu 05.01.11, 21:22 pan.scan napisał: > Reasumując: „Spiegel” miał rację twierdząc Rownie dobrze mialby racje, ze ja jedynie ze stachu przed represjami ze strony niemieckiej policji nie spalilem gmachow redakcji i nie wymordowalem pismakow szmatalawca. Bardzo wstydze sie mej mialkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg będzie jak z gejami 05.01.11, 23:21 Reasumując: „Spiegel” miał rację twierdząc, że jakaś część Żydów mogłaby przeżyć wojnę, gdyby nie zostali schwytani przez, podkreślam, marginalną grupę Polaków kierujących się chciwością. którzy na początku chcieli tylko uznania ich orientacji, potem legalizacji związków bez (broń Boże) prawa do adopcji dzieci, a teraz słyszy sie już i o adopcji...od czegoś trzeba zacząć. Dobra i marginalna rola na początek. A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 zaliczasz sie do 2%? 05.01.11, 23:29 andrzejg napisał: > Dobra i marginalna rola na początek. Negujesz Krzywa Gausa? Lubie i muminki i geniuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:Gwardian 05.01.11, 20:44 qwardian napisał: > > Chaim Rumkowski był Polakiem? 2400 rotacyjnie wymienianych bandziorów Jakuba Le > jkina bylo Polakami? Jedenraty? Policja żydowska? Widzisz ja dysponuję nazwiska > mi myśliwych. > Masz jakieś? Po co wlasciwie z nimi gadac, przeciez to sa szowinisci zydowscy,hasbara ui nic wiecej. Najlepiej to trzeba ich tu zostawic i niech sobie tokuja jeden do drugiego . Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 urazasz niemiecka dume 05.01.11, 20:51 polazrski napisał: > -polowanie-na-zydow-bez-polakow-zadnych-szans W Niemczech w 1945 pozostalo 0% wczesniejszej populacji Zydow. W Polsce pozostalo 10%. Musi zaszkodzilo wywozenie szmalcownikow na roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Pozi.. 05.01.11, 21:28 Przecież regularnie tutaj bronisz urzędnika z Biur Komisarycznego Zarządu Zabezpieczonych Nieruchomości w Warszawie, które przejmowało mienie żydowskie. I los Żyda z Biłgoraja, ktory wpadł przez szmalcownika, a po powrocie ślad po nim zaginął nie wzbudził wielkiego zainteresowania na Aqua... Odpowiedz Link Zgłoś
hordol pytanie do znawców 05.01.11, 21:28 na której ksiazce gross najwecej zarobi? sąsiedzi strach czy tez ta ostatnia bedzie najwiekszym finansowym sukcesem? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: pytanie do znawców 05.01.11, 21:45 Ich nie obchodzi los Żydów, oni szukają doraźnych korzyści. Tragiczna historia Jakuba Schumanna, którą tutaj wielokrotnie poruszałem nie wzbudziła u nich żadnego zainteresowania. Znależli sobie zajęcie. Polowanie na Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś