Dodaj do ulubionych

Bez Polaków ani rusz

IP: 82.139.15.* 23.04.04, 19:14
po 1 maja będzie inaczej niż przewidują urzędnicy,
oszczędni niemcy prędzej przeniosą się mieszkać na tańszą polską stronę
miasta (szczególnie emryci) niż biedni polacy do drogiej niemieckiej
Obserwuj wątek
    • Gość: grr Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.kgu.de 23.04.04, 19:47
      tylko nie wiem czy oszczedni niemieccy emeryci beda sie chcieli zdac na polska
      sluzbe zdrowia...
      • Gość: emerytka Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.8.14.vie.surfer.at 24.04.04, 11:45
        Nie bądź takim pesymistą.
        Bardzo szybko docenią doskonałych, polskich lekarzy, tak jak i innych naszych
        fachowców. Przekonałam się osobiście. Dzięki lekarzowi w Polsce i jego trafnej
        diagnozie jestem zdrowa, tu byłabym nadal królikiem doświadczalnym. Wielu
        Polaków, mimo, że tu ma leczenie za darmo, jedzie do Polski i płaci za
        konsultacje i leczenie. Nie doceniacie tego co macie.
        Austriacy już od dawna robią wycieczki do lekarzy, dentystów i kurortów w
        Czechach, Słowacji i Węgrzech. I to nie tylko ze względu na ceny, a na jakość
        właśnie, co doprowadza do szału austriackich lekarzy.
        Pamiętam, jak przed 20 laty, przyjeżdżali, nie tylko Niemcy, do lekarzy i
        szpitali w Krakowie na wszelkie operacje.
        Nie powinniśmy mieć żadnych kompleksów!

• Gość: wiesio (po)rządny znachor IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 24.04.04, 14:52
          ta diagnoza... ile euro cię kosztowała??? nie ma w Polsce Judymów!!!
          • Gość: mik Prywatne gabinety w Polsce IP: *.toya.net.pl 24.04.04, 20:34
            Coraz wiecej prywatnych gabinetow w Polsce lub szpitali,które pobieraja pieniadze za pobyt, oferuje naprawde bardzo dobre uslugi.Niestety stac na to tylko cześć Polakow, dlatego reszta pacjentow to Niemcy i Austriacy. Coraz wiecej ludzi z UE i Stanow leczy sie poza swoim krajem. Po pierwsze maja problemy ze swoimi firmami ubezpieczeniowymi, ale co wazniejsze nie chodzi tylko o cene, przy podobnej jakosci usług. Chodzi tez o to ze musieliby czekac po kilka miesiecy na operacje, tak jak to jest w Polskich placowkach publicznych. Natomiast w prywatnych w Polsce i wielu innych panstwach maja usługe od ręki. Oplaca wiec im sie oplacic z własnych pieniedzy przelot samolotem, operacje etc.
            W Łodzi w szpitalu na Czechoslowackiej za pieniadze Polsko-Niemiecki zakupiono taki sprzet, że przejeżdzam cała Łódź i czasem czekam miesiac zeby sie dostac. Czesc refunduje Fundusz Zdrowia wiec za pozadne plomby i lecznie placi sie w wielu przypadkach 50% ceny. Do tego przy regularnym odwiedzaniu gabinetu, miesiac oczekiwania niestraszny. Łodzianom gorąco polecam.
            • Gość: filip Re: Prywatne gabinety w Polsce IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 25.04.04, 23:01
              i tak bedzie w polsce ze kto ebdzie mial kase bedzie zyl a kto nie to bedzie
              umierał...sad(((
          • Gość: emerytka Re: (po)rzadny znachor IP: *.8.14.vie.surfer.at 25.04.04, 16:19
            Te badania i diagnozę Ty masz w Polsce za darmo.
            Ja też, to samo, mam za darmo a Austrii.
            Problem polegał na tym, że tu leczyli mnie długo i bezowocnie.
            Nie masz zielonego pojęcia, jak beznadziejny jest tutaj system opieki medycznej
            a jaki drogi. Lekarze zarabiają krocie ale pacjentem nie przejmują się wcale.
            Bardzo szybko kierują na operację, bo na tym zarabiają najlepiej, doprowadzając
            do ruiny kasy chorych a pacjenta często do inwalidztwa.

• wendor Pensje tylko inne jakieś 24.04.04, 17:44
          Jakość usług polskiej służby zdrowia jest naprawdę wspaniała wobec braku
          dofinansowania ośrodków i personelu, biurokracji i niechęci opinii społecznej.
          Żona Jerzego Buzka, z założenia niby mądra kobieta, opowiadała jak to Agatkę
          uratowali szwajcarscy (chyba) lekarze podczas gdy większość leczenia wykonali
          polscy specjaliści, a końcowy jego etap odbył się za granicą. Podobna sytuacja
          przydarzyła się moim znajomym, których córka poważnie zachorowała. Nie pamiętam
          już dokładnie, jaka to była przypadłość, ale zagrażała życiu dziewczynki.
          Opowiadali, że wyślą ją do Szwajcarii, bo nie zamierzają czekać z założonymi
          rękami, jak przepisane przez Polaków leki wykończą dziecko. Przy przedstawieniu
          opisu leczenia szwajcarskim lekarzom okazało się, że nie ma żadnego lepszego
          sposobu na ową chorobę...
          Najpoważniejszą róznicą między służbą zdrowia w Polsce i na zachodzie jest...
          są zarobki. Kolejne ekipy rządzące jedynie zmniejszały wynagrodzenie jednej z
          najlepiej wykształconej i obarczonej (w przeciwieństwie do prawników)
          największą odpowiedzialnością grupą społeczeństwa. Odwiedzając Stany widziałem
          nawet oddzielne, lekarskie, dzielnice przedmieść, których domy zbudowane były z
          cegły...
          Zauważalna na świecie tendencja braku wykształconej kadry medycznej nie wiąże
          się zaś z "trudnością" zawodu (choć także jest to jeden z powodów), ani braku
          osób, którzy chciałyby zarabiać tak wielkie pieniądze, ale z odpowiedzialnością
          związaną z zawodem. Amerykańskie na przykład prawo jest tak skonstruowane, że
          niezadowoleni pacjenci bardzo łatwo mogą wygrać sprawę w sądzie, rujnując
          jednocześnie "obiekt ekspansywnego zagrożenia" (najbardziej omijanym oddziałem
          jest porodówka). W Polsce zaś, kraju rządzonego przez ludzi "wykształcenia
          niezbyt wysokiego", najlepiej zarabiąjącą (legalną) grupą są prawnicy, którzy
          choć świetnie wykształceni, nie są, w porównaniu do lekarzy, obciążeni żadną
          odpowiedzialnością, a praca notariusza jest, w porównaniu do pracy
          anestezjologa, czystą rozrywką.
      • camel_3d Re: Bez Polaków ani rusz 25.04.04, 10:46
        Gość portalu: grr napisał(a):

> tylko nie wiem czy oszczedni niemieccy emeryci beda sie chcieli zdac na
        polska
        > sluzbe zdrowia...

Polsce lekarze bardzo chetnie przyjma ich w domach. Wiesz Euro to nie to samo
        co PLNsmile)
    • Gość: III Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.arcor-ip.de 23.04.04, 22:16
      Gość portalu: będzie ciekawie napisał(a):

> po 1 maja będzie inaczej niż przewidują urzędnicy,
      > oszczędni niemcy prędzej przeniosą się mieszkać na tańszą polską stronę
      > miasta (szczególnie emryci) niż biedni polacy do drogiej niemieckiej

Calkiem mozliwe, zwlaszcza, ze ta polska strona tez niemiecka smile
      • Gość: Gast Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.04, 01:00
        Tylko cicho, tylko cicho, tylko ...smile
        • Gość: wchodzi Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.tvgawex.pl 24.04.04, 12:42
          tak ,tak,tylko cicho i za węgła.
          Może zmienicie "Jałtę"
          Ale my czekamy na takie prowokacje.
          Czas zacząć naszą Polską historię w nowoczesnej Europie.
      • Gość: kr Ta strona jest polska i tak pozostanie, IP: *.abhsia.telus.net 24.04.04, 03:00
        natomiast naturalny bedzie ciag Polakow na zachod po lepsze place. Oczywiscie
        niemiecki biznes moze investowac i w Polsce dla zysku. Troche starych Niemcow z
        sentymentu moze sobie kupic drugie domy w Polsce. Staly pobyt beda chcieli miec
        w Niemczech chocby z powodu opieki spolecznej. Moze bogaci beda probowali
        odkupic stare siedziby ale na niewielka skale. Tak mi mowi moj sens
        przewidywania przyszlosci.
      • Gość: wikul Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.04.04, 21:58
        Gość portalu: III(pewnie Rzesza)napisał(a):

> Calkiem mozliwe, zwlaszcza, ze ta polska strona tez niemiecka smile

Mógłbyś bliżej wyjaśnić co masz na mysli polskojęzyczny Niemiaszku ?
    • Gość: takowy Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.proxy.aol.com 24.04.04, 14:46
      Pytanie do polskiego rzadu: dlaczego Polacy buduja dobrobyt u innych zamiast u
      siebie? Wymarle niemieckie miasta .... SPOLECZENSTWO BEZ DZIECI nie moze
      istniec na dluzsza mete. Dlaczego rzad nie popiera przyrostu naturalnego w
      Polsce? Polska potrzebuje w rzadzie patriotow nie agentow. Apel do
      spoleczenstwa: zrobmy im na zlosc, miejmy duzo dzieci !!!!!!!!!!!!!
      • zorianx Polaków ani rusz... po co do niemieckiej drożyzny 24.04.04, 15:19
        ... mieliby się pchać polacy zwłaszcza bezrobotni i o niskich dochodach, granica to nie Warszawa.
      • Gość: emerytka Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.8.14.vie.surfer.at 25.04.04, 19:00
        ..." dlaczego rząd nie popiera przyrostu naturalnego"...

To chyba apel do niemieckiego rządu!
        Rób dużo dzieci, ale komu "na złość" ?
        Co za bzdury!
    • Gość: mieszkaniec Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.magma / 81.219.231.* 24.04.04, 16:14
      Lepsi są Niemcy od Warszawiaków. Są normalni. Mieszkałem w Niemczech
      kilkanaście lat.
      • Gość: Wojtek Re: Lepsi Niemcy od Warszawiakow IP: 63.146.250.* 24.04.04, 17:22
        Oczywiscie! Wlasnie normalnosc, to cecha ktorej wsrod warsiaskich proli nie
        uswiadczysz. W Niemczech debili nie brak (chocby dederonow) ale niewiele maja
        do powiedzenia. A w Polsce maja wlasne trzy czy cztery partie polityczne i
        osobistego prezydenta. Niech se radza sami, my wyjezdzamy.
        • Gość: Warszawski rodak I nie wracaj buraku bo cie tu niepotrzeba kundlu IP: *.union01.nj.comcast.net 25.04.04, 06:20
          Szybciej odplynie takie szambo jak ty i twoja metowa rodzinka tym szybciej
          Polska znormalnieje. Nie bedzie chociaz syfu i AIDS, ktore roznosisz przy
          drogach z matka i siostrami. Do niemieckiej budy polnische kundlu i arbeit,
          tylko tu nie wracaj gnido.
          • Gość: Magda 23 Re: I nie wracaj buraku bo cie tu niepotrzeba kun IP: *.adsl.hansenet.de 25.04.04, 11:16
            Ale z ciebie wiesniak.Podaj choc 5 sensownych powodow,dlaczego warto w Polsce
            zostac.
            • Gość: wchodzi Re: I nie wracaj buraku bo cie tu niepotrzeba kun IP: *.tvgawex.pl 25.04.04, 12:06
              Podam tylko jeden powód.
              Zostaję po to by móc bronić polskości w mojej małej ojczyźnie,i opowiedzieć o tym swojemu wnukowi.
              A Ty co opowiesz?
              • Gość: Warszawski Rodak Najwiekszymi patriotami sa czasami emigranci! IP: *.union01.nj.comcast.net 25.04.04, 19:52
                Kto jednak nienawidzi Polski powinien wyjechac i nie wracac tak jak
                ten ,,Wojtek". Tacy jada do Niemiec i przekonuja chlonnych tej wiedzy Niemcow,
                ze wyjechali bo w Polsce nie bylo mydla, a oni sa tacy czysci. ,,Wchodzi" jest
                patriota mieszkajacym w kraju i nadzieja tego narodu. Ja po 11 latach wracam do
                Polski z USA, bo wiem co to zycie na obczyznie. Fajnie jest przez kilka
                pierwszych miesiecy, a potem cielece zauroczenie mija i nigdy wiecej nie wraca.
                Nikt tak nie teskni za krajem jak emigrant.
      • Gość: wikul Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.04.04, 22:05
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> Lepsi są Niemcy od Warszawiaków. Są normalni. Mieszkałem w Niemczech
        > kilkanaście lat.

Genialne odkrycie, godne Leppera. Czyżbyś nie zauważył jednak że Warszawa to
        nie państwo ?
        Nie wiedziałem że wystarczy mieszkać w Niemczech kilkanaście lat żeby
        doszczętnie zgłupieć.
    • olek1055 Re: Bez Polaków ani rusz 24.04.04, 18:06
      Jak nas tam nie chca to dlaczego wogule tam sie pchamy?Niemcy sa narodem ,ktory
      z góry patrzy na nasz kraj.Rynki pracy w Niemczech sa dla przecietnego Polaka
      zamkniete.Zachód wpuszczajac takie kraje jak Polska otwiera droge na nasz
      rodzimy rynek i wie,ze wiele sektorów gospodarki w Polsce nie oprze sie
      przebiciu zachodnich firm!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: wchodzi Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.tvgawex.pl 24.04.04, 20:38
        To niech patrzy!po to ma gały by patrzały.
        A my róbmy swoje.
      • Gość: Magda 23 Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.adsl.hansenet.de 25.04.04, 11:24
        Zgadzam sie,a Polacy mieszkajacy w niemczech,ktorzy mieszkaja tu wiele lat i
        dorobili sie oszczednosci-wiedza co sie swieci i wykupuja polska ziemie(
        oczywiscie ci,ktorzy posiadaja jeszcze polskie paszporty), zeby ja pozniej
        wielokrotnie drozej sprzedaz,jak po wejsciu do Uni ziemie zdrozeja.A wiadomo ze
        Polak ich nie kupi-tylko np Szwab, i w ten prosze panstwa sposob nasza Polska
        zostaje powoli wchlonieta,przez zachodnie kraje.
        ..."zeby Polska,zeby Polska,zeby Polska byla Polska"!
        Ps.tylko nie glosujcie prosze na Leppera!
    • Gość: jb odprawa paszportowa IP: *.server.ntli.net 25.04.04, 01:04
      to czy nadal bedzie dprawa paszportowa na granicy polsko niemieckiej?Czy ktos
      wie?
      • Gość: jp Re: odprawa paszportowa IP: *.bbtec.net 25.04.04, 02:55
        poczytaj sobioe troche, ale nie GW, ktora ciagle sieje propagande. Odpowiadajac
        na Twoje pytanie to TAK, bedzie kontrola "paszportowa" nie "dowodowa" Mimo ze
        Nasz rzad sobie ustalil inaczej. Oni sobie moga, ale jeszcze jest "15" ktora
        musi sie na to zgodzic, aby wpuszczac m.in. "ruskich" na kupiony Polski stary
        dowod osobisty.
        • Gość: jb chyba popre samoobrone IP: *.server.ntli.net 25.04.04, 09:28
          az nie chce mi sie wierzyc. To tak jest ze Polska w Unii ale granice beda
          nadal..Jak sie jedzie z Niemiec do Francji czy innych krajow to nie wiadomo
          nawet czasami gdzie ta granica jest. teraz widac ze faktycznie jestesmy
          traktowani jak kraj ( ludzie ) drugiej kategorii.
    • Gość: Patton Zasiedlajmy Niemcy! Okazja raz na tysiac lat! IP: *.union01.nj.comcast.net 25.04.04, 06:14
      To jedyna w dziejach okazja do ,,kolonizacji" Niemiec. To zadziwiajace, ale
      jest unikalna okazja do polonizacji wschodnich landow niemieckich!
      • 1gomez Re: Zasiedlajmy Niemcy! Okazja raz na tysiac lat! 25.04.04, 08:48
        Gość portalu: Patton napisał(a):

> To jedyna w dziejach okazja do ,,kolonizacji" Niemiec. To zadziwiajace, ale
        > jest unikalna okazja do polonizacji wschodnich landow niemieckich!
        a wiesz ze masz racje.wschodnie landy sie wyludniaja a natura nie znosi prozni.
    • Gość: jb Albo utworzenie osobnej ścieżki przy odprawie pasz IP: *.server.ntli.net 25.04.04, 09:22
      'Albo utworzenie osobnej ścieżki przy odprawie paszportowej na granicy, która
      także po 1 maja będzie uchem igielnym, blokującym współpracę
      transgraniczną. 'To znaczy ze Polaska wejdzie do Unii ale odprawa paszportowa
      nadal bedzie obowiazywac?Czy ktos wie, jak to bedzie..?
      • Gość: nadine Re: Albo utworzenie osobnej ścieżki przy odprawie IP: *.pool8250.interbusiness.it 25.04.04, 10:24
        Przeciez bedzie okres przejsciowy. Wszystkie kraje wstepujace do Unii mialy
        taki okres, wiec dlaczego i Polska niby nie? Zawsze zadamy innego traktowania i
        uwazamy, ze jestesmy szykanowani, jesli zaraz, szybko nie da nam sie tego co
        sie nam nalezy (w naszym mniemaniu).
        Ja na poczatku maja planuje przyjazd do Polski i wcale nie mysle, ze na granicy
        bede mogla przejechac o tak sobie. Lepiej niech nawet zaostrza kontrole, bo
        iluz podrabianych Polakòw bedzie chcialo sie przedostac do Niemiec i dalej.

Dopisuje sie do dyskusji, ktòra wywiazala sie na temat sluzby zdrowia. W
        Tajlandii powstaja najnowoczesniejsze kliniki oferujace w rekordowym tempie i
        na poziomie duzo wyzszym niz srednia swiatowa zabiegi chirurgiczne (operacje
        plastyczne), stomatologiczne itd. Ceny sa duzo nizsze niz w Europie czy w
        Ameryce i popyt tez.
    • Gość: NACJONALISTA? Teraz POLSKA! IP: *.kolno.jarsat.pl 25.04.04, 11:47
      Święte słowa: Nie doceniacie, co macie.
      PL przebija kraje Europy Zach. wyszkolonymi specjalistami. Szkoda tylko, że
      część z nich teraz łatwiej znajdzie pracę za granicą niż tutaj.
      Mamy bardzo głębokie, religijne podstawy. Mam 25 lat, i jestem dumny z tego.
      Oby nigdy w naszym kraju nie było takiej POGONI ZA PIENIĄDZEM jak na
      zachodzie.
      Warszawskie klimaty są mi także znane, lecz tamtejsi ludzie faktycznie nie
      powinni być wykładnią mentalności naszego społeczeństwa. To jest właśnie
      przedsionek zachodu i ułudy, na którą wielu, niestety, się łapie.
      Byłem za granicą, znam sporo Polaków emigrantów (ekonomicznych). Wszyscy
      łącznie ze mną wyjechali tam jedynie w celu zapewnienia środków do życia.
      Pieniądze to nie wszystko..
      W Europie normalną sprawą staje się wielorasowe społeczeństwo. Turcja, Indie,
      Afryka, chińszczyzna to codzienna rzeczywistość w wielkich miastach. Francja
      już ma problemy z muzułmanami.
      Faktycznie, brakuje polityki prorodzinnej w tym kraju! Co z mieszkaniami?
      Większe podatki na "budowlankę" nie wróżą nic dobrego. Brońcie swojej
      polskości, nie za wszelką cenę, ale brońcie. A przynajmniej bądźcie świadomi.
      Temu krajowi brakuje ludzi na wysokich stanowiskach, którzy myślą o dobru
      tego kraju. Miałem zaszczyt przejść wszystkie szczeble polskiej edukacji i
      powiem jedno: Od setek lat PRYWATA była i jest RAKIEM tego społeczeństwa.
      Ludzie na wysokich, PAŃSTWOWYCH stanowiskach NIE MOGĄ mieć wysokich zarobków.
      To jest powodem, że trafiają tam KARIEROWICZE, a nie prawdziwi polscy patrioci.
      Gdzie jest presja społeczeństwa?
      Co się stało z Wałęsą? - pytali mnie ludzie na Zachodzie. Właśnie, co? Co się
      stało z człowiekiem, który zrobił tak wiele dla tego kraju. Jeden z
      nielicznych, który ryzykował wszystko, by wydobyć ten kraj z ułudy PRLu. Sami
      nie doceniacie wartościowych ludzi, dlatego teraz macie spowrotem współczesną
      polską politykę, komisje śledcze jedna po drugiej (może zróbmy jeszcze jeden
      urząd - powiększmy jeszcze administrację uncertain), bez wszelkich winnych na koniec.
      Aż ciśnie się na usta: ponownie "w krysztale pomyje". Nie łudźcie się blichtrem
      i patyną!

Kochajcie swój kraj i naród, bo nie wiecie, co macie!

"Ale ta miłość moja na świecie,
      Ta miłość nie na jednym spoczęła człowieku
      Jak owad na róży kwiecie:
      Nie najednej rodzinie, nie na jednym wieku.
      Ja kocham cały naród! - objąłem w ramiona
      Wszystkie przeszłe i przyszłe jego pokolenia,
      Przycisnąłem tu do łona,
      Jak przyjaciel, kochanek, małżonek, jak ojciec:
      Chcę go dźwignąć, uszczęśliwić,
      Chcę nim cały świat zadziwić,"
      "Dziady", A. Mickiewicz
      • Gość: NACJONALISTA? Re: Teraz POLSKA! IP: *.kolno.jarsat.pl 25.04.04, 12:01
        Najbardziej zaś szkoda mi młodziutkich Polaków. Ja miałem jeszcze
        to "szczęście" doświadczyć resztek totalitaryzmu w Polsce przed 1990. Potrafię
        należycie docenić dobro jakie daje demokracja (bez względu na minusy). Jednak
        współczesna Polska młodzież, kreowana i kierowana polityką prozachodnią,
        krwiozerczym kapitalizmem, będzie miała inny punkt widzenia.
      • Gość: Patton Masz calkowita racje, ale pamietaj ze ,warszawskie IP: *.union01.nj.comcast.net 25.04.04, 20:04
        klimaty' stworzyli niewarszawiacy, emigranci z prowincji, ktorzy nadymaja sie
        nad reszta Polski swoja wyzszoscia. Jestem Warszawiakiem z dziada pradziada,
        nigdy nie wynosilem sie ponad innych moich rodakow w kraju. Uwazam, ze tylko
        jedna rzecz nobilituje Warszawiakow, tych prawdziwych, w stosunku do reszty
        Polski, tj. Powstanie Warszawskie i Powstanie Listopadowe. Reszta nie ma
        znaczenia. Kwasniewski, Walesa, Miller, Pawlak, Oleksy, Buzek, Krzaklewski,
        Glemp, Urban, Pilch, Gierek, Gomolka, Jaruzelski, Pilsudski, Wojciechowski,
        Moscicki czy Narutowicz oraz setki innych lepszych lub gorszych mieszkancow
        warszawskich palacow nie bylo WARSZAWIAKAMI. Byli lepszymi lub gorszymi
        emigrantami. Zawsze pracowali na zla opinie Warszawy. Z drugiej strony szalenie
        ubogacali to miasto. Szkoda, ze synonim cwaniactwa przylgnal do miasta, ktore
        ja uwazam za najszlachetniejsze i najbardziej bohaterskie w dziejach Polski.
        • Gość: Kaziu Re: Masz calkowita racje, ale pamietaj ze ,warsza IP: *.ctnet.pl 25.04.04, 22:58
          Piszesz jedna rzecz, Pattonie a mówisz o dwóch powstaniach. Jednak niema to
          najmniejszej różnicy. W obydwu wytrzepano wam "warszawiakom" dupe jak się
          patrzy. Dla Ciebie jest to powód do dumy a dla mnie do wstydu. Postaraj się o
          inne powodu do dumy, jakieś bardziej normalne.
    • Gość: SIEKMISTRZ W LEPPERA? SIEKIERĄ! IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.04.04, 19:38

Szanowna Redakcjo Niedzieli, Naszego Dziennika oraz Radia Maryja.

Piszę do was ponieważ nieobojętne są mi losy Polski. Jestem doktorantem
      ekonomii na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Wiem, że Państwa nie przekonam,
      ale może zmuszę do przemyślenia. Proszę nie nastawiać się od razu podejrzliwie
      do mojej osoby. Nie chcę was obrazić, lecz ostro skrytykować, w imię rzetelnej
      dyskusji!

1. W Państwa ideologii nie ma miejsca na dyskusję. Prezentujecie - jedynie
      słuszne - poglądy. A przecież nawet w strukturze kościoła katolickiego są różne
      poglądy. Czy nadal twierdzą Państwo, że Jan Paweł II był przeciwnikiem
      rozszerzenia Unii Europejskiej?

2. Jesteście nierzetelni dziennikarsko. Wasze argumenty to czasem zwyczajne
      kłamstwa, półprawdy. Część z was w to wierzy, część zdaje sobie sprawę z
      manipulacji i pewnie traktuje to jako odpowiedź na - manipulacje libertyńskich,
      żydowskich, postkomunistycznych, katolewickich itp. mediów - (czy same
      określenia nie wydają się Państwu śmieszne?), czyli wszystkich pozostałych
      mediów w Polsce, ale także na świecie! Jako przykład wystarczy wziąć aktualne
      wydania Niedzieli czy Naszego Dziennika, większość artykułów jest silnie
      nacechowana ideologicznie. (Niedziela, 25 kwietnia 2004, Pro i contra, Obalona
      intryga Wyborczej) w której Pan Jerzy Robert Nowak twierdzi, że Gazeta Wyborcza
      kłamała. Czy uważacie, że opłacili tych krótkofalowców, którzy pokazali na
      zdjęciach swoje twarze i dane osobowe, żeby kłamali, że sygnał Radia Maryja
      zakłócał awaryjne częstotliwości Lotniska Okęcia? Często używacie w artykułach
      obraźliwe sformułowania, a sarkastyczny ton można porównać do czasopisma Nie.
      Rozumiem, że wasze media mają być ---nie dla inteligencji-, lecz dla -ludu-. To
      już przerabialiśmy przez 50 lat, równanie poziomu w dół. Ciężko jest z wami
      dyskutować, bo otaczacie się faszyzującymi bojówkami Młodzieży Wszechpolskiej,
      jak ja mam rozmawiać 11 listopada pod Grobem Nieznanego Żołnierza z bandą
      skinów, którzy mają czelność nazywać się patriotami, z politykami, którzy robią
      cyrk z Sejmu RP, których argumenty są sprzeczne z NAJBARDZIEJ podstawowymi
      prawami gospodarki, a często są zwykłymi kłamstwami (tak, niestety, którzy
      nigdy nie słyszeli o - charakterze - o byciu prawym człowiekiem, w zamian za to
      rekompensują to sobie postawą - heroicznej walki ze spiskami, czyhającymi tylko
      i wyłącznie na Polskę-.

3. SPÓJRZCIE NA WASZE AUTORYTETY. Kim są wasi tzw. eksperci? Czy czasem wasza -
      inteligencja patriotyczna - to nie garstka inteligencji, a resztę nazywacie
      zdrajcami, czyżby wszyscy dali się –omamić-? Część waszych autorytetów
      próbujecie na siłę, bez ich zgody, podpiąć pod wasze działania, np. Jan Paweł
      II. Czy nie zastanawiacie się, dlaczego po waszej stronie brak osób pokroju
      Czesława Miłosza, Wisławy Szymborskiej i całej reszty twórców, którzy różnią
      się od osób pokroju Jerzego Roberta Nowaka, czy księdza Bajdy. Skutecznie przez
      wiele lat ośmieszacie ludzi wielkich takich jak np. Jan Nowak-Jeziorański, ale
      zauważcie że ośmieszacie ok. 99% polskiej inteligencji! Mogę się mylić, ale czy
      Jerzy Robert Nowak nie był za komuny, na placówce zagranicznej? Czy był w PZPR?
      Jaką on ma legitymizację, ażeby oskarżać o przynależność do PZPR Bronisława
      Geremka czy Leszka Balcerowicza? Przecież to jest śmieszne Ci ludzie byli wtedy
      na uczelniach i musieli być formalnie w partii (a komuniści szczerze ich
      nienawidzą za to czego dokonali), lecz nie czerpali z tego korzyści tak jak
      wspomniany profesor, czy wielu waszych działaczy. Pytam się was: ILU Z WASZYCH
      AUTORYTETÓW WALCZYŁO Z KOMUNA? Siedziało w więzieniach, stawało na barykadach?
      Mało. Maciej Giertych, wielki patriota, czy on przypadkiem nie był doradcą
      komunistów?

4. KIM SĄ WASI POLITYCY? Liga Polskich Rodzin, zastanówcie się czy naprawdę
      chcielibyście aby tacy ludzie rządzili Polską? Gdybym pisał waszym zgryźliwym
      językiem to powinienem ich nazwać Ligą Przyjaciół Rosji, ale mało to śmieszne.
      Z czyich pieniędzy oni są finansowani, podobnie jak Andrzej Lepper. Dlaczego
      popieracie Leppera, czy naprawdę uważacie że on wie co robi? To są skrajnie
      niekompetentni ludzie, nie mający pojęcia o ekonomii, administracji, kierowaniu
      wszystkimi ministerstwami.

5. SKĄD WIECIE, ŻE W POLSCE JEST ŹLE? Uważacie, że jest źle i że w III RP
      rozkradli Polskę. Skąd to wiecie? Powołując się na wasze autorytety. A nie
      pomyśleliście, że może przez 50 lat tak zniszczono Polskę, że teraz nie można
      jej tak szybko odbudować? Czy wiecie ile długów zaciągnęła Polska za Gierka?
      Ile długów zaciągnęły rządy w waszym nazewnictwie –nieliberalne- czyli SLD,
      PSL, AWS (których mylicie z liberałami) popierając związki zawodowe i
      zwiększając dług publiczny? To są skomplikowane kwestie, żeby je zrozumieć
      musielibyście poczytać trochę podręczników do ekonomii, gazet polskich i
      zagranicznych. WASZE ARGUMENTY STOJĄ W SPRZECZNOŚCI Z 99% GAZET I 100%
      PODRĘCZNIKÓW ŚWIATOWYCH DO EKONOMII. Czy uważacie, że wy macie rację? Dlaczego?
      Bo tak po prostu, bo wy chcecie? Uważacie, że skoro w waszym mniemaniu jest źle
      to była zła polityka, a nie pomyśleliście czasem, że mogło być dużo gorzej?
      Skąd wiecie, że gdyby nie ta polityka to nie byłoby właśnie dużo gorzej?
      Widzicie czarno-biało, nie przyjdzie wam do głowy, że system jest dobry, tylko
      jest wiele niedociągnięć. Myślicie: jak można twierdzić, że nie ma pieniędzy na
      wyższe pensje, a skąd wiecie że one są? Zapewniam was, że da się mniej zarabiać
      i to parokrotnie mniej jak u naszych wschodnich sąsiadów. Pewnie myślicie, że
      jakby zabrać tym prezesom, co dużo zarabiają to by można rozdać ludziom.
      Starczyło by na 1zł podwyżki dla każdego! A oni wszyscy pouciekaliby z Polski i
      kto miałby kierować firmami? Ano zostali by ludzie, którzy nie potrafią nimi
      kierować i podoprowadzaliby do ich upadków. Poza tym to firma ustala ile płaci
      swoim pracownikom i jeżeli chce zatrudnić dobrych fachowców to płaci im 4000zł,
      w Ministerstwach płacą 1200zł, więc jak myślicie gdzie idą najlepsi pracownicy?
      Czy wy w ogóle zdajecie sobie sprawę z faktu, że jedna osoba może pracować dwa,
      albo trzy albo nawet 1000-krotnie bardziej wydajnie od drugiej? Ale wy byście
      chcieli, żeby wszyscy zarabiali tyle samo (każdy ma równy żołądek). Tylko, że
      ja zapłaciłbym dużo dyrektorowi państwowego przedsiębiorstwa, jeżeli jest
      dobry, bo każda jego decyzja przekłada się na nowe miejsca pracy i większe
      zarobki tysiące jego pracowników. Myślicie, że Balcerowicz dużo zarabia? 40tys.
      zł(i to tylko w części z państwowych pieniędzy) to nie wiele w porównaniu z 3
      mld zł dla niektórych prezesów, a jego zatrudniłyby największe banki świata za
      trzy razy więcej! 40tys. zł zarabia przeciętny dyrektor tysięcy firm jakich są
      w Polsce. Wasi autorzy np. Czesław Ryszka, piszą skrajne bzdury o ekonomii,
      PRZECZĄ SAMI SOBIE, czasem jestem zadziwiony jak można stworzyć swoją własną
      ekonomię, trzeba wtedy cholernie uważać, żeby sobie samemu właśnie nie
      zaprzeczyć i stworzyć w tym wszystkim jakąś własną logikę, żeby te argumenty
      jakoś ze sobą grały. Przecież jak pan Ryszka pisze o gospodarce to tak jakbym
      ja pisał o uprawie ziemniaka, i krytykował polskich rolników, że nie potrafią
      sadzić, więcej oskarżałbym ich o to, że świadomie windują cenę ziemniaka, że to
      jest jakiś spisek! NIE MAM POJĘCIA O ZIEMNIAKACH, więc się na ten temat nie
      wypowiadam. Sztandarowy przykład oskarżania liberalnej polityki i Balcerowicza
      (on już dawno przestał być człowiekiem, on stał się waszą obsesją) o krach w
      Argentynie. Argentynę doprowadziła do tragedii polityka właśnie lansowana przez
      LPR i Samoobronę i wasze media, rozdali wszystkie pieniądze jakie mieli,
      dodrukowali, kryzys finansów, utrata wiarygodności i ucieczka kapitału.
      PISZECIE DOKŁADNIE NA ODWRÓT, przecież to jest śmieszne! W ostatnim
      numerze „Niedzieli” piszecie, że wszystkie państ
      • Gość: bluse piszecie dokładnie na odwrót IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.04.04, 19:41

PISZECIE DOKŁADNIE NA ODWRÓT, przecież to jest śmieszne! W ostatnim
        numerze „Niedzieli” piszecie, że wszystkie państwa zachodu doradzają nam
        politykę liberalną, a same wzbogaciły się na nieliberalnej polityce? Można
        wiedzieć na jakiej podstawie tak uważacie? Po drugiej wojnie światowej
        wszystkie te państwa zaciskały pasa, stosowały politykę liberalną i dopiero jak
        wypracowali dobrobyt, to mogli sobie pozwolić na społeczną gospodarkę rynkową,
        z którą notabene przesadzili i teraz rząd Schrodera musi znowu zmniejszyć
        wydatki socjalne, żeby gospodarka zaczęła się rozwijać.

6. WYDAJE WAM SIĘ, ŻE NIGDZIE NIE DZIEJĄ SIĘ TAKIE RZECZY JAK W POLSCE. Bo nie
        czytacie gazet zagranicznych chyba, proszę was – sprawdźcie jak to było we
        wszystkich krajach postkomunistycznych. Było dokładnie tak jak w Polsce, czyli
        za wszelką cenę starano się pozyskać zagraniczny kapitał do rozwoju krajów. Ta
        wasza WYPRZEDAŻ MAJĄTKU NARODOWEGO jest po prostu śmieszna, zadłużone,
        przynoszące straty zakłady, przestarzałe, które SAME UPADAŁY. Mamy dwa wyjścia
        albo nie mieć w ogóle fabryk, i podzielić los Białorusi, albo wpuścić
        zagraniczny kapitał i mieć fabryki. Jeżeli macie kapitał to go dajcie. O to
        właśnie chodzi, że w Polsce go nie ma, bo KOMUNIZM ZBANKRUTOWAŁ. Myślicie, że
        komuniści sami by tak chętnie oddali władzę? Mogli pociągnąć jeszcze 5 lat i
        byśmy mieli kanibalizm, i wojnę domową. Sprawiacie wrażenie jakbyście nie
        wiedzieli, że to jest NORMALNE, że wszystkie kraje na świecie walczą o to żeby
        zagraniczne firmy chciały przyjechać do nich z pieniędzmi. Ostatnimi czasy był
        krach w Japonii i na Dalekim Wschodzie, ponieważ Japonia straciła wypłacalność
        i wszyscy zagraniczni inwestorzy (którzy trzymali pieniądze w Japonii) w ciągu
        paru godzin (tak to działa!!!) zaczęli panicznie uciekać z tego rynku.
        Interweniował Bank Światowy, ręcząc jakby za wypłacalność Japonii, dopiero
        dzisiaj Japonia podnosi się z tego krachu. Wam wydaje się, że jesteśmy
        samowystarczalni, zamkniemy granice, sami będziemy robić samochody (ciekawe
        jakie bez pieniędzy i zagranicznych licencji), sami wyhodujemy w szklarniach
        banany, wyprodukujemy komputery. Powiecie za komuny się dało! Dało się bo
        żyliśmy NA KREDYT, który teraz spłacamy dosłownie w pieniądzach i w przenośni
        próbując odbudować gospodarkę. Jak Lepper dojdzie do władzy (A WY GO
        LANSUJECIE, TWORZYCIE SPOŁECZNY GRUNT POD JEGO pseudo-EKONOMICZNE BZDURY), to
        Polska straci wiarygodność i ucieknie cały kapitał, tak jak z Japonii. To jest
        uproszczone, ale to jest tylko jedna z tragedii, które się mogą wydarzyć.
        Powiecie – ale dlaczego te -supermarkety- nie płacą podatków a zyski wysyłają
        zagranicę. To jest problem, z którym muszą walczyć fachowcy (musimy mieć
        profesjonalną administrację państwową – a wy chcecie do niej wrzucić ludzi,
        którzy nie mają pojęcia), muszą zabiegać o to, że zgoda dajemy wam okres bez
        podatków, ale w zamian za to wy zatrudniacie ludzi, inwestujecie w Polsce,
        tworzycie infrastrukturę i wierzcie mi te supermarkety robią więcej dobrego niż
        złego, choć są najgorsze z inwestycji. Na szczęście to jest tylko bardzo
        malutka część inwestorów, ale wam się wydaje że jest to wielki problem. Taka
        fabryka Toyoty jakby stanęła w Polsce a nie w Czechach (a stanęła tam bo mają
        bardziej liberalną politykę), stworzyłaby miejsca pracy dla pracowników,
        podzespoły brałaby z polskich firm, czyli dalsze miejsca pracy, tak to się
        rozwija. Samo się nie zrobi – jak twierdzi Lepper.

7. UWAŻACIE, ŻE EKONOMIĄ TO SZTUCZNIE WYMYŚLONA NAUKA. Tymczasem ona opisuje
        pewne naturalne prawa, które naprawdę działają. CI KTÓRZY DZIAŁALI ZGODNIE Z
        NIMI: USA, państwa UE, Kanada, Nowa Zelandia, Australia – cały bogaty świat. CI
        KTÓRZY JE ŁAMALI: Polska Republika Ludowa, Czechy, Słowacja, Rumunia, Bułgaria.
        TE KTÓRE LAMIĄ JE NADAL: Korea Północna, Kuba.

8. KWESTIONUJECIE PLAN BALCEROWICZA? Polska zdecydowała się na terapię szokową,
        podobnie jak Czechy, Węgry (które jednak nie były takimi bankrutami, nie miały
        obciążeń takich jak nasze kopalnie, przestarzałe rolnictwo, huty i przestarzały
        przemysł, do tego nasze długi). Węgry już za komuny wywalczyły sobie elementy
        gospodarki rynkowej. Są też kraje, które bały się terapii szokowej, jak
        Rumunia, Bułgaria, Ukraina, jeżeli twierdzicie, że w Polsce jest źle, to proszę
        was bardzo, zobaczcie jak jest w tych krajach. U nas mieszkaniec wsi w
        Bieszczadach, czy bezrobotny górnik, to bogacz dla tych krajów. Jest też taki
        kraj jak Białoruś, gdzie nie ma praktycznie cywilizacji i nie zapowiada się,
        żeby się tam coś zmieniło. Są też takie kraje jak Litwa, Słowacja – biedniejsze
        od nas, które zdecydowały się na jeszcze większy szok i teraz już rozwijają się
        dynamiczniej od nas.

9. ŻYDZI WASZ ULUBIONY TEMAT. Każdego waszego przeciwnika nazywacie Żydem, czy
        nim naprawdę jest jak Adam Michnik (polski patriota, który gnił w więzieniu
        podobnie jak cała masa osób pochodzenia żydowskiego, właśnie za naszą Polskę),
        czy nie jest jak Leszek Balcerowicz. Część z was oskarża ich o wpływy w rządzie
        Polski, czy możecie mi powiedzieć jak łamał Polską Rację Stanu Bronisław
        Geremek jako Minister Spraw Zagranicznych? Chyba, że zanegujecie wszystkie
        dokonania III RP, wejście do NATO nazwiecie złem, tak jak do UE. Część z was
        oskarża ich o faktyczne przestępstwa pojedyńczych osób, a nie całego narodu.
        Część z was idzie dalej oskarża ich o zbrodnie komunizmu (pojedyńczych osób)
        zapominając o wygnaniu ich przez właśnie tych komunistów w 1968 roku. Sami się
        wygnali? A może to było takie sprytne, że tylko trochę się wygnali żeby
        odwrócić uwagę? Część oskarża ich o morderstwa na Polakach razem z NKWD podczas
        II wojny światowej. Naród który był mordowany bez wyjątku przez Niemców ochoczo
        przyłączył się do Rosjan, nic w tym dziwnego, tylko że wy zawsze uogólniacie,
        nie cały naród, jakby się umówili, tylko jednostki. Ci sami Rosjanie mordując
        Polskich oficerów w Katyniu, mordowali też Żydów, także wcześniej organizując
        pogromy. Część z was idzie dalej (dalej już się chyba nie da iść) i oskarża
        Żydów o to, że tak naprawdę Hitler i większość faszystów w Niemczech to byli
        Żydzi, i wymordowali swój naród, żeby oczyścić z bezużytecznych jednostek (tak
        nazywają mord na 99% populacji polskich Żydów, w tym oczywiści inteligencji,
        sportowców itp.). Tak to ma sens, bo w końcu dzięki Hitlerowi powstał Izrael,
        no nie? Przytaczam wasze podejście do Żydów, żeby wam uzmysłowić, że w podobny
        sposób szukacie spisków tam gdzie ich nie ma, czyli wśród Polaków w III RP.
        Słuchajcie jest mi w zasadzie obojętne, czy robicie nagonkę na Żydów, czy nie,
        ale tracicie w ten sposób czas i siły. Szczerze mówiąc, skoro już chcecie
        tropić Żydów, to skoncentrujcie się na tych bardziej realnych Żydach, którzy
        żądają odszkodowań i oczerniają imię Polski na całym świecie (szczerze mówiąć
        nigdy nie byli w Polsce mile widziani, a Polacy ich bili przed wojną na ulicach
        i po takiej nagonce z waszej strony to im się nawet nie dziwię). Może zamiast
        zajmować się spiskami, wypowiedzcie się przeciwko Żydom i Niemcom, którzy mają
        rozszczenia do Polski, albo do antypolskiej propagandy w Niemczech.

10. Pamiętajcie, że poglądy Leppera, czy LPR są wyssane z palca.

11. WIEM, ŻE JESTEŚCIE PATRIOTAMI. I chcecie dobrze dla Polski, działacie
        jednak na jej szkodę. Skoncentrujcie się na zbrodniach komunistów (BRAWA DLA
        WAS!!!) Na krzewieniu patriotyzmu wśród młodzieży. Takie gazety jak Nasz
        Dziennik są konieczne w kraju, gdzie brak patriotyzmu, gdzie przeciętny Polak
        gardzi swym krajem. Pamiętajcie jednak, że ogolony na łyso skin tropiący Żydów
        nie będzie budował Polski, Polsce potrzebna jest dobrze wykształcona armia
        profesjonalistów, którzy wywalczą dla niej prawa na arenie międzynarodowej.
        Będą sprawnie administrować krajem. Inżynierowie, którzy rzetelnie będ
        • Gość: wchodzi Re: piszecie dokładnie na odwrót IP: *.tvgawex.pl 25.04.04, 21:38
          Fajnie i co jeszcze?
          Dwa wcześniejsze wpisy to mistrzostwo świata.
          Wkurza Was że że patrioci polscy XXI wieku sa normalni.
          A no są i już.
          Prowokacji mówimy stanowcze nie!.
          Polak obojetnie jakiego wyznania jest Polakiem, i to wszystko na temat.
          Czy to sie komuś podoba czy nie,bedzie bronił polskości w swojej małej ojczycźnie.
          "Pamięć historyczna narodu jest miarą postępu"
          My też potrafimy się uczyć od innych.
    • bytkin Re: Bez Polaków ani rusz 25.04.04, 19:43
      To co piszą gazety niemieckie nie zawsze jest odzwierciedleniem tego co
      prezentuje niemiecki Rząd i niemieccy pracodawcy.
      Polacy powinni tworzyć u siebie rynek pracy a nie budować sobie fałszywe wizje
      rynku kooperacji z niemcami.Jeżeli ktoś nawet znajdzie prace to na jakich
      warunkach.Nie na rówonrządnych warunkach jak pracownik niemiecki.Pracować
      podwójnie i za półceny ,czy to jest nasza ambicja i możliwości?
      Rosjanie cieszą się u niemców lepszym autorytetem jak polacy.Potrafili już
      rozwinąć sieć swoich sklepów ze swoimi towarami.
      W niemczech jest bardzo mocna opinia :że polacy to specjaliści od kradzieży,co
      bardzo blokuje wypracowania pozytywnego stosunku do nas i płaszczyzny
      współpracy.Przebłyski niemieckiej prasy jak również niemiecka telewizja
      potwierdza ten stosunek.Dlatego artykuł ten jest tylko krzywym zwierciadłem
      rzeczywistości,fałszywymi okularami.
      • Gość: polski Ziom Re: Bez Polaków ani rusz IP: *.kolno.jarsat.pl 09.05.04, 15:26
        Święta prawda. O przyjaźni PL-DE piszą chyba ci, którzy nigdy nie mieli
        kontaktu z naszym zachodnim "sąsiadem". Miałem tę nikłą przyjemność i muszę
        przyznać, że stereotypy są bardzo silne. Mimo wyższego wykształcenia
        podejrzewano mnie o najgorsze. W końcu powiedziałem dość i już nie muszę
        walczyć z wiatrakami.
        Jak komuś źle w Polsce, to polecam taką kurację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka