edzioszka Re: Edzioszko! Dobrego dnia!!! 08.05.04, 09:51 w takim razie kolorowych snów! ja właśnie wstałam i netoholickim odruchem dorwałam do klawiszy Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Wydrapie oczy kazdemu 08.05.04, 12:49 A najpierw wlasnemu mezowi, jak jeszcze raz powie, ze jestem Polka.To zniewaga, nie do pomyslenia.Jestem Belgijka i juz, a wlasciwie, Flamandka, w koncu dziensobry i dowidzenia umiem powiedziec. Koniec z rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Wydrapie oczy kazdemu 08.05.04, 13:02 gini napisała: > Jestem Belgijka i juz, a wlasciwie, Flamandka Les Flamandes dansent sans rien dire Sans rien dire aux dimanches sonnants ... ''Sans rien dire... '' ? No, to nie pasujesz, nie nadajesz się na Flamandkę )) Pozdr a. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Wydrapie oczy kazdemu 08.05.04, 13:52 ada08 napisała: > gini napisała: > > > Jestem Belgijka i juz, a wlasciwie, Flamandka > > Les Flamandes dansent sans rien dire > Sans rien dire aux dimanches sonnants ... > > ''Sans rien dire... '' ? No, to nie pasujesz, nie nadajesz się > na Flamandkę )) > Pozdr > a. > > Ado, Brel sie nie zna bo to Francuz w koncu do Francji sie wyprowadzil, wiec automatycznie, stal sie Francuzem . O jakim kraju tu spiewal nie mam pojecia, ale pochlipuje sobie przy tym czasem. Le plat pays Avec la mer du Nord pour dernier terrain vague Et des vagues de dunes pour arrêter les vagues Et de vagues rochers que les marées dépassent Et qui ont à jamais le coeur à marée basse Avec infiniment de brumes à venir Avec le vent de l'est écoutez-le tenir Le plat pays qui est le mien Avec des cathédrales pour uniques montagnes Et de noirs clochers comme mâts de cocagne Où des diables en pierre décrochent les nuages Avec le fil des jours pour unique voyage Et des chemins de pluie pour unique bonsoir Avec le vent d'ouest écoutez le vouloir Le plat pays qui est le mien Avec un ciel si bas qu'un canal s'est perdu Avec un ciel si bas qu'il fait l'humilité Avec un ciel si gris qu'un canal s'est pendu Avec un ciel si gris qu'il faut lui pardonner Avec le vent du nord qui vient s'écarteler Avec le vent du nord écoutez-le craquer Le plat pays qui est le mien Avec de l'Italie qui descendrait l'Escaut Avec Frida la blonde quand elle devient Margot Quand les fils de novembre nous reviennent en mai Quand la plaine est fumante et tremble sous juillet Quand le vent est au rire quand le vent est au blé Quand le vent est au sud écoutez-le chanter Le plat pays qui est le mien. Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
dragon.w Re: Wydrapie oczy kazdemu 08.05.04, 14:11 i z czego się cieszysz świniaku137 ze tyle wpisów? każdy wątek żydowski ma 'wzięcie" a ty jesteś i tak bufonem możesz zapytać prof. Zajdaka prof.Najemnego prof.Fejgina itd. Odpowiedz Link Zgłoś
flamandka Re: Wydrapie oczy kazdemu 08.05.04, 14:11 Wanneer de Noordzee koppig breekt aan hoge duinen En witte vlokken schuim uiteenslaan op de kruinen Wanneer de norse vloed beukt aan het zwart basalt En over dijk en duin de grijze nevel valt Wanneer bij eb het strand woest is als een woestijn En natte westenwinden gieren van venijn Dan vecht mijn land, mijn vlakke land Wanneer de regen daalt op straten, pleinen, perken Op dak en torenspits van hemelhoge kerken Die in dit vlakke land de enige bergen zijn Wanneer onder de wolken mensen dwergen zijn Wanneer de dagen gaan in domme regelmaat En bolle oostenwind het land nog vlakker slaat Dan wacht mijn land, mijn vlakke land Wanneer de lage lucht vlak over 't water scheert Wanneer de lage lucht ons nederigheid leert Wanneer de lage lucht er grijs als leisteen is Wanneer de lage lucht er vaal als keileem is Wanneer de noordenwind de vlakte vierendeelt Wanneer de noordenwind er onze adem steelt Dan kraakt mijn land, mijn vlakke land Wanneer de Schelde blinkt in zuidelijke zon En elke Vlaamse vrouw flaneert in zon-japon Wanneer de eerste spin zijn lentewebben weeft Of dampende het veld in juli-zonlicht beeft Wanneer de zuidenwind er schatert door het graan Wanneer de zuidenwind er jubelt langs de baan Dan juicht mijn land, mijn vlakke land. To w moim ojczystym jezyku. Odpowiedz Link Zgłoś
flamandka Re:UWAGA CEESIK RASISTA JEST 08.05.04, 14:24 Reanu Tomaszowi przypominam Autor: cs137 Data: 16.02.2004 11:45 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Kochana, Flamandka to ty jesteś taka, jak ze mnie Chińczyk. Ja mam nieskończenie większe prawo do Ciebie zwac się Flamandem, bo moja babka była autentyczną Flamandka, czyli mam 25% krwi flamandzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Wydrapie oczy kazdemu 08.05.04, 14:56 gini napisała: > Ado, Brel sie nie zna bo to Francuz w koncu do Francji sie wyprowadzil, wiec > automatycznie, stal sie Francuzem . > O jakim kraju tu spiewal nie mam pojecia, ale pochlipuje sobie przy tym czasem. > Le plat pays > Avec la mer du Nord pour dernier terrain vague > Et des vagues de dunes pour arrêter les vagues > Et de vagues rochers que les marées dépassent > Et qui ont à jamais le coeur à marée basse > Avec infiniment de brumes à venir > Avec le vent de l'est écoutez-le tenir > Le plat pays qui est le mien > > Avec des cathédrales pour uniques montagnes > Et de noirs clochers comme mâts de cocagne > Où des diables en pierre décrochent les nuages > Avec le fil des jours pour unique voyage > Et des chemins de pluie pour unique bonsoir > Avec le vent d'ouest écoutez le vouloir > Le plat pays qui est le mien > > Avec un ciel si bas qu'un canal s'est perdu > Avec un ciel si bas qu'il fait l'humilité > Avec un ciel si gris qu'un canal s'est pendu > Avec un ciel si gris qu'il faut lui pardonner > Avec le vent du nord qui vient s'écarteler > Avec le vent du nord écoutez-le craquer > Le plat pays qui est le mien > > Avec de l'Italie qui descendrait l'Escaut > Avec Frida la blonde quand elle devient Margot > Quand les fils de novembre nous reviennent en mai > Quand la plaine est fumante et tremble sous juillet > Quand le vent est au rire quand le vent est au blé > Quand le vent est au sud écoutez-le chanter > Le plat pays qui est le mien. > Piękne. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności zacytowania ( Jakoś mi się, całkiem bez sensu , kojarzy z fragmentem ''Pamiętników zza grobu'' Chateaubrianda, z jego dzieciństwem w Normandii , no nieważne, takie tam skojarzenia ...) To może najlepszy Brela tekst ? Czysta poezja Chociaż ja bardzo też lubię inne jego , całkiem inne, rzeczy. Na przykład ten tekst dobrego i wzruszająco bezradnego, wobec czyjegoś dramatu uczuciowego, człowieka. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z tematem watku, ale ten juz został rozpirzony przecież Non Jef t'es pas tout seul Mais arrête de pleurer Comme ça devant tout le monde Parce qu'une demi-vieille Parce qu'une fausse blonde T'a relaissé tomber Non Jef t'es pas tout seul Mais tu sais que tu me fais honte A sangloter comme ça Bêtement devant tout le monde Parce qu'une trois quarts putain T'a claqué dans les mains Non Jef t'es pas tout seul Mais tu fais honte à voir Les gens se paient notre tête Foutons le camp de ce trottoir Allez viens Jef viens viens {Refrain:} Viens il me reste trois sous On va aller se les boire Chez la mère Françoise Viens il me reste trois sous Et si c'est pas assez Ben il me restera l'ardoise Puis on ira manger Des moules et puis des frites Des frites et puis des moules Et du vin de Moselle Et si t'es encore triste On ira voir les filles Chez la madame Andrée Parait qu'y en a de nouvelles On rechantera comme avant On sera bien tous les deux Comme quand on était jeunes Comme quand c'était le temps Que j'avais de l'argent Non Jef t'es pas tout seul Mais arrête tes grimaces Soulève tes cent kilos Fais bouger ta carcasse Je sais que t'as le cœur gros Mais il faut le soulever Non Jef t'es pas tout seul Mais arrête de sangloter Arrête de te répandre Arrête de répéter Que t'es bon à te foutre à l'eau Que t'es bon à te pendre Non Jef t'es pas tout seul Mais c'est plus un trottoir ça devient un cinéma Où les gens viennent te voir Allez viens Jef viens viens {Refrain} Viens il me reste ma guitare Je l'allumerai pour toi Et on sera espagnols Comme quand on était mômes Même que j'aimais pas ça T'imiteras le rossignol Puis on se trouvera un banc On parlera de l'Amérique Où c'est qu'on va aller Quand on aura du fric Et si t'es encore triste Ou rien que si t'en as l'air Je te raconterai comment Tu deviendras Rockfeller On sera bien tous les deux On rechantera comme avant Comme quand on était beaux Comme quand c'était le temps D'avant qu'on soit poivrots Allez viens Jef viens viens Oui oui Jef oui viens. Pozdr. a. Odpowiedz Link Zgłoś
flamandka Re: Rozpirzam dalej 08.05.04, 15:09 ada08 napisała: >.> > Piękne. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności zacytowania > ( Jakoś mi się, całkiem bez sensu , kojarzy z fragmentem > ''Pamiętników zza grobu'' Chateaubrianda, z jego dzieciństwem > w Normandii , no nieważne, takie tam skojarzenia ...) > > To może najlepszy Brela tekst ? Czysta poezja > Chociaż ja bardzo też lubię inne jego , całkiem inne, rzeczy. > Na przykład ten tekst dobrego i wzruszająco bezradnego, wobec > czyjegoś dramatu uczuciowego, człowieka. Oczywiście nie ma to > nic wspólnego z tematem watku, ale ten juz został rozpirzony > przecież > > Non Jef t'es pas tout seul > Mais arrête de pleurer > Comme ça devant tout le monde > Parce qu'une demi-vieille > Parce qu'une fausse blonde > T'a relaissé tomber > Non Jef t'es pas tout seul > Mais tu sais que tu me fais honte > A sangloter comme ça > Bêtement devant tout le monde > Parce qu'une trois quarts putain > T'a claqué dans les mains > Non Jef t'es pas tout seul > Mais tu fais honte à voir > Les gens se paient notre tête > Foutons le camp de ce trottoir > Allez viens Jef viens viens > > {Refrain:} > Viens il me reste trois sous > On va aller se les boire > Chez la mère Françoise > Viens il me reste trois sous > Et si c'est pas assez > Ben il me restera l'ardoise > Puis on ira manger > Des moules et puis des frites > Des frites et puis des moules > Et du vin de Moselle > Et si t'es encore triste > On ira voir les filles > Chez la madame Andrée > Parait qu'y en a de nouvelles > On rechantera comme avant > On sera bien tous les deux > Comme quand on était jeunes > Comme quand c'était le temps > Que j'avais de l'argent > > Non Jef t'es pas tout seul > Mais arrête tes grimaces > Soulève tes cent kilos > Fais bouger ta carcasse > Je sais que t'as le cœur gros > Mais il faut le soulever > Non Jef t'es pas tout seul > Mais arrête de sangloter > Arrête de te répandre > Arrête de répéter > Que t'es bon à te foutre à l'eau > Que t'es bon à te pendre > Non Jef t'es pas tout seul > Mais c'est plus un trottoir > ça devient un cinéma > Où les gens viennent te voir > Allez viens Jef viens viens > > {Refrain} > > Viens il me reste ma guitare > Je l'allumerai pour toi > Et on sera espagnols > Comme quand on était mômes > Même que j'aimais pas ça > T'imiteras le rossignol > Puis on se trouvera un banc > On parlera de l'Amérique > Où c'est qu'on va aller > Quand on aura du fric > Et si t'es encore triste > Ou rien que si t'en as l'air > Je te raconterai comment > Tu deviendras Rockfeller > On sera bien tous les deux > On rechantera comme avant > Comme quand on était beaux > Comme quand c'était le temps > D'avant qu'on soit poivrots > > Allez viens Jef viens viens > Oui oui Jef oui viens. > > Pozdr. > a. > To jest akurat ulubiona piosenka mojego meza. Ja bardzo lubie te, z bardzo roznych wzgledow. A w ogole przepadam za Brelem, jak wszyscy Belgowie z reszta. Pozdrawiam La chanson des vieux amants Bien sûr nous eûmes des orages Vingt ans d'amour c'est l'amour fol Mille fois tu pris ton bagage Mille fois je pris mon envol Et chaque meuble se souvient Dans cette chambre sans berceau Des éclats des vieilles tempêtes Plus rien ne ressemblait à rien Tu avais perdu le goût de l'eau Et moi celui de la conquête Mais mon amour Mon doux mon tendre mon merveilleux amour De l'aube claire jusqu'à la fin du jour Je t'aime encore tu sais je t'aime Moi je sais tous les sortilèges Tu sais tous mes envoûtements Tu m'as gardé de piège en piège Je t'ai perdue de temps en temps Bien sûr tu pris quelques amants Il fallait bien passer le temps Il faut bien que le corps exulte Finalement finalement Il nous fallut bien du talent Pour être vieux sans être adultes Oh mon amour Mon doux mon tendre mon merveilleux amour De l'aube claire jusqu'à la fin du jour Je t'aime encore tu sais je t'aime Et plus le temps nous fait cortège Et plus le temps nous fait tourment Mais n'est-ce pas le pire piège Que vivre en paix pour des amants Bien sûr tu pleures un peux moins tôt Je me déchire un peu plus tard Nous protégeons moins nos mystères On laisse moins faire le hasard On se méfie du fil de l'eau Mais c'est toujours la tendre guerre Oh mon amour Mon doux mon tendre mon merveilleux amour De l'aube claire jusqu'à la fin du jour Je t'aime encore tu sais je t'aime Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Wydrapie oczy kazdemu 08.05.04, 16:08 ada08 napisała: > Na przykład ten tekst dobrego i wzruszająco bezradnego, wobec > czyjegoś dramatu uczuciowego, człowieka. Oczywiście nie ma to > nic wspólnego z tematem watku, ale ten juz został rozpirzony > przecież > no to mi lepiej na duchu wobec dramatycznego braku czasu na zbytki chyba umysłowe???? A. Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: Wydrapie oczy każdemu 08.05.04, 19:14 To straszne czytać, że Brel "stał się automatycznie francuzem" pomieszkując we Francji. Straszne. Ada zacytowała słowa Jef... A ja pozwolę sobie les bonbons ale te z 67 roku. I choć nie słychać śmiechu panny, to przecież - nic nie szkodzi Je viens rechercher mes bonbons Vois-tu, Germaine, j'ai eu trop mal Quand tu m'as fait cette réflexion Au sujet de mes cheveux et longs C'est la rupture bête et brutale Je viens rechercher mes bonbons Maintenant je suis un autre garçon J'habite à l'Hôtel Georges Vé J'ai perdu l'accent bruxellois D'ailleurs plus personne n'a cet accent-là Sauf Brel à la télévision Je viens rechercher mes bonbons Quand père m'agace moi je lui fais zop la Je traite ma mère de névropathe Faut dire que père est vachement bat Alors que mère est un peu snob Enfin tout ça c'est le conflit des générations Je viens rechercher mes bonbons Et tous les samedis soir que j'peux Germaine, j'écoute pousser mes ch'veux Je fais glou glou je fais miam miam Je défile criant: paix au Vietnam Parce qu'enfin enfin j'ai des opinions Je viens rechercher mes bonbons Mais c'est ça votre jeune frère Mademoiselle Germaine, c'est celui qu'est flamingant Je vous ai apporté des bonbons Parce que les fleurs c'est périssable Les bonbons c'est tellement bon Bien que les fleurs soient plus présentables Surtout quand elles sont en boutons Je vous ai apporté... Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: Wydrapie oczy każdemu 08.05.04, 19:30 Mon enfance passa De grisailles en silences De fausses révérences En manque de batailles L'hiver j'étais au ventre De la grande maison Qui avait jeté l'ancre Au nord parmi les joncs L'été à moitié nu Mais tout à fait modeste Je devenais indien Pourtant déjà certain Que mes oncles repus M'avaient volé le Far West Mon enfance passa Les femmes aux cuisines Où je rêvais de Chine Vieillissaient en repas Les hommes au fromage S'enveloppaient de tabac Flamands taiseux et sages Et ne me savaient pas Moi qui toutes les nuits Agenouillé pour rien Arpégeais mon chagrin Au pied du trop grand lit Je voulais prendre un train Que je n'ai jamais pris Mon enfance passa De servante en servante Je m'étonnais déjà Qu'elles ne fussent point plantes Je m'étonnais encore De ces ronds de famille Flânant de mort en mort Et que le deuil habille Je m'étonnais surtout D'être de ce troupeau Qui m'apprenait à pleurer Que je connaissais trop J'avais L'œil du berger Mais le cœur de l'agneau Mon enfance éclata Ce fut l'adolescence Et le mur du silence Un matin se brisa Ce fut la première fleur Et la première fille La première gentille Et la première peur Je volais je le jure Je jure que je volais Mon cœur ouvrait les bras Je n'étais plus barbare Et la guerre arriva Et nous voilà ce soir. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Sp;lit: A wiesz, że Anders sam nie był KatoPolak? 08.05.04, 18:49 Anders sam nie był Polakiem i katolikiem, wiedziałeś o tym? Wielki specjalisto od postaci Generała Andersa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jezu!!! Re: Sp;lit: A wiesz, że Anders sam nie był KatoPo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 18:51 no masz babo placek nóż w plecy Prawdziwych Polaków w tym CeSa Odpowiedz Link Zgłoś
bykk Re: Sp;lit: A wiesz, że Anders sam nie był KatoPo 08.05.04, 18:59 Ty Śmieciu137, trzeba być nieźle podupconym, aby takie pierdoły pisać!!! Jak nie wierzysz, to zapytaj profesorów, oni Ci potwierdzą pajacy! tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Sp;lit: A wiesz, że Anders sam nie był KatoPo IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.05.04, 23:16 Ty nam napewno zaraz wytlumaczysz kim byl i jakiego wyznania ,... Kim byl , wystarczy mi jego zyczenie z kim chcial byc i jest pochowany ,... A co ty cwelu powiesz , nie ma zadnego znaczenia ,... Spoczywa z krzyzem nad grobem , pod Monte Cassino , razem ze swoimi zolnierzami ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Monte Cassino: do Państwa Prawdziwych Polaków IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 08.05.04, 22:42 O to ci chodzi ? Nie osmielam sie podwazac jedna z twoich historyjek , wszyscy znamy twoja wyobraznie , niezawodna tworczosc na okazje , well ,... Niech inni to ocenia ,... Twoja naj i Jej rodowod tez zostawie w spokoju (w przeciwienstwie do ciebie) , z racji , ze mam troche klasy i to ze , kobieta ma dosc zgryzoty zyjac z toba . Co mnie nurtuje to twoje przywileje w '67 ,... Ja , normalny konus w systemie , pamietam ten rok z tego ze cenzura stala sie tak nieznosna ze moja mama zaczela wysylac listy do siostry w Ameryce poprzez znajomego rybaka , ktory podawal je znajomemu w Danii i tam odbieral i przywozil mamie odpowiedzi od cioci . W tym roku moj kuzyn nie dostal sie do Matynarki Handlowej mimo ze zdal celujaco egzaminy ,... Rzekomo z powodu wady wzroku , co wcale nie przeszkadzalo im zabrac go jesienia na 3 lata do czerwonych beretow bo nie przewidzial tego i nie zdal egzaminu na inna uczelnie (w razie czego) Prawdziwy powod byl taki , ze moj kuzyn mial pecha miec ciotke w USA W tym roku ja dostalem odmowe paszportu na wyjazd do Lwowa i Brzescia , zeby odwiedzic z mama jej rodzine ,... Juz wtedy przygotowywalem sobie paper trail lojalnego obywatela wracajacego na czas do ojczyzny , zeby kiedys dostac paszport do Jugoslawii i dac noge na zachod ,... Normalny smiertelnik jak ja w tym okresie , kupowal od konika dolary , a za te dolary kilka par Wrangler's, za kilka dolcow ($ 1 = 50-60 zl) w PEKAO jechal za Bog , sprzedawal pare spodni za najgrubsze jakie byly 18-tki obraczki , wracal i sprzedawal je za kilka tys ,... Proboszcze plebani pomocni w zbycie , nie za darmo oczywiscie . Po kilku takich podrozach miales paper trail lojanego (sic) obywatela , miales troche szmalu , zalatwiales kontakt w Bulgarii i jak miales troche szczescia dostales paszport do Bulgarii , tam jechales Syrenka na wczasy (sic) i wracales z bagaznikiem pelnym smierdzacych , prymitywnie wygarbowanych skor baranich , ktore sprzedawales garbarzom do powtornego garbowania i modliles sie zeby ci dali paszport za pol roku do Jugoslawii , skad miales szanse (nie zawsze ) uciec do Wloch (nam sie nie udalo) Na studiach wyjazd na Ukraine (po kilku powrotach na czas) byl mniej kosztowny ,... W NRD mogles kupic kilka tuzinow "Szarikow " (polskie dziny na export) robiles sztance Wranglerow czy Lewi 's , u szewca zalatwiles skore , odpruwales Szarika , przyszywales "orginaly" i wszystko bylo cacy przez jakis czas ,... Wracajac do '67 ,... Co mnie nurtuje (i napewno innych na tym forum ) Zamiast opowiadac to co na dole , powiedz nam ; Czym ty sie zasluzyles , ze wyjechales bez problemow do wujka w Anglii ,... Baa ! Dostapiles zaszczytu o ktorym reszta holoty na ty forum moze tylko marzyc ,.... Latwiej by mi bylo przelknac gdyby to bylo po Marcu '68 ,... Ze zrozumialych powodow , rozumiesz ? uklony Ps. W Akademiku mialem kolesia (syn szewca) ktory robil "Twisters" pantofle z tektury (beatelsiaki) ja je malowalem i sprzedawalismy frajerom takim jak ty na targowisku ,... Na wakacje patrzylismy gdzie sie stodola spalila czy zawalila po wichurze , zbieralismy belki , robilismy z nich swiatki i tez sprzedawalismy je "koneserom polskiej sztuki ludowej" frajerom ze Szwecji , Danii czy Niemiec . Frajerow nigdy nie brakowalo Uklony ,... '67 , nie zapomnij =============================================================================== Rattler: Generalowi Andersowi mialem zaszczyt... ...uscisnac dlon w Londynie w 1967 roku, po Mszy Swietej z okazji Swieta Zolnierza, czyli 15-go sierpnia. Moj krewny, ktory mnie tam zaprowadzil, byl majorem w II Korpusie i Anders z daleka go poznal i przywolal, wymieniajac prawidlowo jego stopien, imie i nazwisko (general mial fenomenalna pamiec do twarzy i nazwisk i to byl jeden z powodow, dla ktorych zolnierze Go kochali Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Monte Cassino: do Państwa Prawdziwych Polaków 09.05.04, 02:52 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Wracajac do '67 ,... Co mnie nurtuje (i napewno innych na tym forum ) Zamiast > opowiadac to co na dole , powiedz nam ; Czym ty sie zasluzyles , ze wyjechales bez problemow do wujka w Anglii ,... Baa ! Dostapiles zaszczytu o ktorym reszta holoty na ty forum moze tylko marzyc ,.... > Sp;licie, Pomówienia to jest metoda walki ludzi honoru. Czy to, że Ty zdecydowłes się stosować taką metodę walki ze mną, mam rozumieć w taki włąśnie sposób, że jesteś osobnikiem bez honoru? Najpierw probowałeś innym ludziom na Forum wmówić nie jeden raz, że ja jestem wrogo do Polski nastawiony Żyd. Teraz, wygląda na to, chcesz z kolei zrobic ze mnie jakiegoś synalka komunistycznego dygnitarza. Nieprawdą jest, że w połowie lat 60-tych wyjazdy na Zachód były możliwe tylko dla "uprzywilejowanych". Dla otrzymania paszportu trzeba było spełnić jeden KONIECZNY warunek: trzeba było mieć zaproszenie od krewnego żyjącego w kraju docelowym, w którym zapraszający zobowiązywał się pokryć wszelkie koszta pobytu delikwenta. Z tym można było zaczynać starania o paszport, wizę i pozwolenie na opłacenie kosztów podrózy w złotówkach. Wymagało to cholernie dużo zabiegów i latania po urzędach, konsulatach i bankach. Jedyny mój fart polegał na tym, że miałem w Londynie krewnwgo, kuzyna mamy, który znalazł się w Aglii via Sybir, Yang Jul, Palestynę i II Korpus, w którym służył w randze majora. Szlify oficerskie uzyskał jeszcze w wojnie w 1920 roku. Nieprawdą jest, że szanse wyjazdu mieli wtedy tylko synowie i córki uprzywilejowanych komunistów. Na razie, muszę kończyć, bo obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zybi Zajrzyj do poczty cs137 i do drugiego watku IP: *.netlandia.pl 09.05.04, 03:20 Przy okazji. sp,lit sam interesujaco sie opisal dyskutujac z Toba. Caly Kazik. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Zajrzyj do poczty cs137 i do drugiego watku IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 09.05.04, 22:19 A tobie co przechodniu ? Ktos ci "twistery" z tektury opylil ,... To nie ja ,... Ja tego ranka z kolesiem wagon z tarcica rozladowywalem na bocznicy , z czegos trzeba bylo zyc , stancje zaplacic , w barze mlecznym tez na kartki nie pojadles ,... Business z butami na targowisku nie zawsze konczyl sie zyskiem , czasem trzeba bylo spadac przed otwarciem polegajac na pamieci wzrokowej i znajomej twarzy w tlumie ,... Znalem takich co kradli i takich co pijakow "czyscili" z gotowki , zegarkow i bizuterii uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Monte Cassino: do Państwa Prawdziwych Polaków IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 09.05.04, 21:59 * Ja ci tylko zadalem proste pytanie , zamiast na nie odpowiedziec doszedles do takiej konkluzji , no coz ! ** Musiales mnie z kims pomylic bo ja wychodze z zalozenia ; Nigdzie nie jest napisane ze ktos kogos musi kochac czy nienawidziec , jestes jaki jestes , twoja sprawa ,... Nie dziw sie tylko ze Polacy nie darza cie respektem , ale ostatecznie to tez ich sprawa . *** Ten dokument nazywa sie affidavit of support (french ?) , moja mama miala ich minimum tuzin , z zalaczona promesa vizy (tak to sie nazywalo wtedy ) plus kopie oplaconych biletow na jej nazwisko , ... Wtedy mogles tym sobie dupe podetrzec jak nie miales chodow . **** Jak miales paszport a w nim vize , mogles isc do banku i pozwolili ci wymienic $10 po normalnym kursie . Latania nie bylo bo ucinali sprawe w Biurze Paszportowym . ***** Moja mama miala farta miec rodzona siostre , w Ameryce a nie jakiegos tam kuzyna , ktorej nie widziala od poczatku wojny od chwili jak je zabrali na przymusowe roboty do Rzeszy . ****** Nie wiem kto mial , moja mama nie miala "szczescia" rowniez dwoch jej braci , mimo ze spelniala wszyskie wymogi i starali sie od '56 , jak Gomulka doszedl do wladzy . Na dokladke cees , ja rowniez staralem sie o paszport , krotko jak mnie wypuscili z wojska (juz za Gierka) bo w miasteczku w ktorym mieszkali rodzice dwojce udalo sie wyjechac do Francji i do Belgii postanowilem probowac szczescia na wycieczke Batorym ,... Bilet zarezerwowany zaliczka w Orbisie , utrzymanie gwarantowane w bilecie ,... Facet mnie wysmial w Biurze Paszportowym ,...Toz pan dopiero po czynnej sluzbie i minimum 3-5 lat kwarantanna (zaleznie gdzie pan byl ) to strata czasu ,... Tlumacze gamonioniowi ze niby w Marynarce a tak naprawde to nawet na okrecie nogi nie postawilem i zwolniony po roku sluzby ,... Nic z tego ,... Przepisy ! Przylazlem jeszcze raz z dokumentacja po kilku tygodniach ,... Ze nie przechodzilem zadnych szkolen , na poligonach nie bylem i ze moja sluzba w MW ograniczala sie do dekoratora jednostki (czyt , malowanie scian fresco w domach wyzszych oficerow , sporadycznie korzystania z ich barkow i towarzystwa corek ) Odpowiedz byla jak poprzednia ,... Przepisy , panie ,... jak ci tam Cees , ja sie nie urodzilem wczoraj i wiekszosc na tym forum rowniez ,... '67 , pamietam rowniez z tego ze polska cenzura zaczela uzywac zyletka zamiast tuszu , i wycinac linijki w listach Rok wczesniej w Stanach weszly w mode dlugopisy , wystarczylo posypac proszkiem aluminiowym list , zdmuchnac i czytac w negatywie co cenzura zamazala tuszem . Kim ty jestes , to twoja sprawa ,... Na poczatku postu zaoferowalem ci ,... Na kazdy wpis gdzie sie opowiadasz w jakiejs spornej sprawie po stronie Polakow , ja ci podam tuzin gdzie trzymasz z Zydami ,... Nie podniosles rekawicy ! Reszte mozna sobie dopowiedziec ,... uklony Trzy wpisy na temat , a reszta to pie#dolenie ,... =================================================== Sp;licie, * Pomówienia to jest metoda walki ludzi honoru. Czy to, że Ty zdecydowłes się stosować taką metodę walki ze mną, mam rozumieć w taki włąśnie sposób, że jesteś osobnikiem bez honoru? ** Najpierw probowałeś innym ludziom na Forum wmówić nie jeden raz, że ja jestem wrogo do Polski nastawiony Żyd. Teraz, wygląda na to, chcesz z kolei zrobic ze mnie jakiegoś synalka komunistycznego dygnitarza. *** Nieprawdą jest, że w połowie lat 60-tych wyjazdy na Zachód były możliwe tylko dla "uprzywilejowanych". Dla otrzymania paszportu trzeba było spełnić jeden KONIECZNY warunek: trzeba było mieć zaproszenie od krewnego żyjącego w kraju docelowym, w którym zapraszający zobowiązywał się pokryć wszelkie koszta pobytu delikwenta. **** Z tym można było zaczynać starania o paszport, wizę i pozwolenie na opłacenie kosztów podrózy w złotówkach. Wymagało to cholernie dużo zabiegów i latania po urzędach, konsulatach i bankach. ***** Jedyny mój fart polegał na tym, że miałem w Londynie krewnwgo, kuzyna mamy,który znalazł się w Aglii via Sybir, Yang Jul, Palestynę i II Korpus, w którymsłużył w randze majora. Szlify oficerskie uzyskał jeszcze w wojnie w 1920 roku. ****** Nieprawdą jest, że szanse wyjazdu mieli wtedy tylko synowie i córki uprzywilejowanych komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 ...u diaska, chodzi? Tylko w dwóch-trzech zdaniach 09.05.04, 22:20 ...i w prostym polskim języku, poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Sp;lit, może powiedz w paru słowach o co Ci, IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 09.05.04, 22:30 Konkretnie cees , odpowiem na pytania , jak sie ustosunkujesz do tresci moich postow ,... To nie czas na improwizacje ,... Shut!!! Nie krepuj sie ! uklony Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Mam konkretną propozycję, Sp;lit. 09.05.04, 22:47 Ja się przyznam do wszytkiego. --że jestem 100% Żydem --że mo stary był synem Bermana i Brystygierowej --że był kumplem Gomułki lepszym niż Cyran i Moczar --i co jeszcze tylko zażądasz. Czy możemy ubić interes, że w zamiam za to moje przyznanie się do wszystkiego, Ty się wreszcie ode mnie, KURWA, odpierdolisz? Boże, jak długo mozna znosić czepianie sie psychopaty?!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Sp;lit ,... Byl cees , nie ma ceesa ,... n/t IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 09.05.04, 23:25 Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Splicie: ostatni raz Ci odpowiadam 10.05.04, 04:57 Ty swoje osobiste jednostkowe doświadczenie z paszportem w PRL-u uogólniasz na wszystkich. Rozumujesz: "jeśli ja, bez żadbnych koneksji politycznych, nie dostalłem paszportu, to nikt bez takowych koneksji nie dostawał paszportu, a dostawali tylko ci z koneksjami". Nie możesz formułować takiego wniosku, znając tylko jeden (czy kilka) odosobnionych przypadków. Abstrachując od koneksji politycznych, niewątpliwie było kilka sprzyjających czynników przy staraniach o paszport: (a) mieszkanie w dużym mieście, nie na prowincji. Ubek od paszportów na prowincji był absolutnym panem. W Warszawie praca tych panów była zdecydowanie bardziej "na widoku". Na przypadki bezpodstawnych szykan Wolna Europa tylko czekała. (b) inteligenckie pochodzenie: choć teoretycznie w PRL-u rżadził proletariat, to wiadomo było, że prola władze traktowały zawsze jak śmiecia. Inteligenta dużo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Splicie: ostatni raz Ci odpowiadam 10.05.04, 09:09 cs137 napisał: > Ty swoje osobiste jednostkowe doświadczenie z paszportem w PRL-u uogólniasz na > wszystkich. Rozumujesz: "jeśli ja, bez żadbnych koneksji politycznych, nie > dostalłem paszportu, to nikt bez takowych koneksji nie dostawał paszportu, a > dostawali tylko ci z koneksjami". Nie możesz formułować takiego wniosku, znając > tylko jeden (czy kilka) odosobnionych przypadków. > > Abstrachując od koneksji politycznych, niewątpliwie było kilka sprzyjających > czynników przy staraniach o paszport: > > (a) mieszkanie w dużym mieście, nie na prowincji. Ubek od paszportów na > prowincji był absolutnym panem. W Warszawie praca tych panów była zdecydowanie > bardziej "na widoku". Na przypadki bezpodstawnych szykan Wolna Europa tylko > czekała. Buhahahaha alez oni sie bali tej WE .I tylko z tego wzgledu nikogo be^podstawnie nie szykanowali.Wolnosc panowala calkowita.Buhahahaa Gdyby w 1966 roku kazdemu dali paszport , kto sie o niego staral, to pewnie Warszawa wyludnila by sie blyskawicznie . > > (b) inteligenckie pochodzenie: choć teoretycznie w PRL-u rżadził proletariat, t > o > wiadomo było, że prola władze traktowały zawsze jak śmiecia. Inteligenta dużo > lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Gini jak zwykle. Nudna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 15:07 Usiluje wgadac to co nie powiedziano i z tym polemizowac. Ale co mozna wymagac od nawet wyszczekanej pokojowki? Ona nie rozumie tego co czyta. Buhahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit ostatni raz Ci odpowiadam - Masz racje ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 10.05.04, 16:15 Spie#dalaj cees , bo im dalej brniesz tym bardziej grzezniesz ,... Czy mieszkales w Warszawie czy Slupsku , po paszport szedles do Komendy Wojewodzkiej MO i naczelnik Biura Paszportowego decydowal czy dostaniesz te szmate czy nie , on pdpisywal kazdy paszport . Pan naczelnik podlegal tylko pod MSW i tam sie spowiadal . Skarzyc sie ? Do kogo cees ? Zamykam oczy i widze cie jak walisz list ze skarga do Tow Moczara , albo piescia w biurko ,... Czy wy ku#wa wiecie kto ja jestem , Towarzyszu Moczar ? )) Inteligencja , ku#wa ! Z ta Wolna Europa tos sie udal ,... Z ich zdaniem rzeczywiscie sie wtedy liczyli - Na ich opinie i ujadanie "nasi" mieli tylko jedna odpowiedz , skuteczna zreszta ,... Stacje zagluszania . Status studenta , mowisz ,... Rzeczywiscie gwarancja powrotu - Tak sie sklada ze kazdego kogo tu poznalem , to przewaznie student w trakcie ,... Prysnal przy pierwszej okazji w latach siedemdziesiatych , wiedzac ze dyplomem z Polski na zachodzie moze sobie tylek podetrzec . Moja mama zostawiala jako gwarancje powrotu : Wlasny domek jednorodzinny , meza i czworke bachorow w wieku szkolnym , chciala tylko zobaczyc siostre ! Mimo wszystko odprawiali ja z kwitkiem . W N York'u , mialem dobrego kolege , ktory staral sie w tym czasie wyjechac do Szkocji gdzie mial oplacowne przez wujka studia na Uniwersytecie w Edynburgu . mial tyle szczescia z wyjazdem co moja mama . Dostal w koncu paszport za Gierka i dal noge mimo ze mu zostalo rok , zeby skonczyc prawo na Univ Jagiellonskim . I jeszcze cos - Twoja historyjka na poligonie ,... Od kiedy to studentow brali w Polsce do wojska ? Wyjechales ponoc po studiach . Zostaje ci tylko czas miedzy matura i studiami ,... Czyzbys sie zglosil na ochotnika po maturze , zamiast isc na studia ? Watpliwe !!! Poukladaj se troche te twoje "fakty" Widzisz cees , mozesz sobie tworzyc zyciorys , nikt ci tego nie zabroni , pamietaj tylko ze nie wszyscy urodzili sie wczoraj czy w New Jersey uklony =============================================================================== Ty swoje osobiste jednostkowe doświadczenie z paszportem w PRL-u uogólniasz na wszystkich. Rozumujesz: "jeśli ja, bez żadbnych koneksji politycznych, nie dostalłem paszportu, to nikt bez takowych koneksji nie dostawał paszportu, a dostawali tylko ci z koneksjami". Nie możesz formułować takiego wniosku, znając tylko jeden (czy kilka) odosobnionych przypadków. Abstrachując od koneksji politycznych, niewątpliwie było kilka sprzyjających czynników przy staraniach o paszport: (a) mieszkanie w dużym mieście, nie na prowincji. Ubek od paszportów na prowincji był absolutnym panem. W Warszawie praca tych panów była zdecydowanie bardziej "na widoku". Na przypadki bezpodstawnych szykan Wolna Europa tylko czekała. (b) inteligenckie pochodzenie: choć teoretycznie w PRL-u rżadził proletariat, to wiadomo było, że prola władze traktowały zawsze jak śmiecia. Inteligenta dużo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Bzdurzysz sp;lit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 17:41 Oczywiscie sp;licie, ze wyjezdzano na paszporty turystyczne. Moze to nie byla masowka i automat, bo wyjazd byl drogi. Jezeli nie bylo sie na celowniku SB, gzdies tam sie pracowalo i mialo rodzine to naogol nie bylo problemu oprocz forsy czy oparcia za granica.Bylo tez takie zjawisko o ktorym piszesz. Za podjecie decyzji negatywnej nie odpowiadali SBcy . Najwyzej byla to nadmierna czujnosc ale pochwalana. A za pozytywna decyzje jak ktos zwial na zachod byly duze klopoty. Moze wiedzieli ze szczyl chce zwiac? TW mieli nawet w kosciele licznych. Z dugiej strony inteligent mogl sie skutecznie pienic. Sprawa mogla zrobic sie glosna. To tak jak z biciem na komendach. Inteligent pracujacy i w zasadzie nie bili. Ale robotnikow bezimiennych dla opinii publicznej walili bezkarnie. Przeciez dlatego po Radomiu powstal KOR! Zeby kazdy taki wypadek naglosnic. Tam malo nie zatlukli kilku robotnikow. I zaczelo dzialac! Opini publicznej a szczegolnie miedzynarodowej i WE bali sie. Chcieli podobac sie. Tak wiec to wierutna bdura, ze wypuszcali tylko komuchow. Ja akurat nie dostalem paszportu chociaz inteligen pracujacy ale wiem za co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Bzdurzysz sp;lit ,... Jablka i pomarancze IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 10.05.04, 18:39 Czlowieku , jak juz wyskakujesz z takim naglowkiem , to ty rowniez poukladaj sobie fakty i nie rob blazna z siebie . Porownujesz dwie kompletnie inne ery , ja pisze o zamordyzmie lat '60 tych a ty o czasach 10 lat pozniej . KOR powstal w '76 po strajkach w Radomiu , Ursusie , Plocku ,... Rok wczesniej Polska stala sie sygnatariuszem Helsinki Accord w '75 . Gdyby nie ten maly fakt z KOR-m rozprawiono by sie jak z Gdanskiem , Slupskiem i Szczecinem , albo jak z Pepikami Sytuacja z paszportami zaczela sie poprawiac niecale 2 lata jak Polska przystapila do pertraktacji przed podpisaniem Helsinki Accord i to nie dlatego ze Gierkowi zalezalo na prawach obywatelskich a ze od tego uzaleznione byly dlugoterminowe , niskoprocentowe pozyczki , zeby wyciagnac kraj z bankructwa . uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Bzdurzysz , spokojny ,... Jablka i pomarancze ,.. IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 11.05.04, 18:09 Czlowieku , jak juz wyskakujesz z takim naglowkiem , to ty rowniez poukladaj sobie fakty i nie rob blazna z siebie . Porownujesz dwie kompletnie inne ery , ja pisze o zamordyzmie lat '60 tych a ty o czasach 10 lat pozniej . KOR powstal w '76 po strajkach w Radomiu , Ursusie , Plocku ,... Rok wczesniej Polska stala sie sygnatariuszem Helsinki Accord w '75 . Gdyby nie ten maly fakt z KOR-m rozprawiono by sie jak z Gdanskiem , Slupskiem i Szczecinem , albo jak z Pepikami Sytuacja z paszportami zaczela sie poprawiac niecale 2 lata wczesniej jak Polska przystapila do pertraktacji przed podpisaniem Helsinki Accord i to nie dlatego ze Gierkowi zalezalo na prawach obywatelskich a ze od tego uzaleznione byly dlugoterminowe , niskoprocentowe pozyczki , zeby wyciagnac kraj z bankructwa . Nie lubie sie powtarzac ale biore poprawke ze przegapiles uklony =============================================================================== Przeciez dlatego po Radomiu powstal KOR! Zeby kazdy taki wypadek naglosnic. Tam malo nie zatlukli kilku robotnikow. I zaczelo dzialac! Opini publicznej a szczegolnie miedzynarodowej i WE bali sie. Chcieli podobac sie. Tak wiec to wierutna bdura, ze wypuszcali tylko komuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Bzdurzysz sp;lit 10.05.04, 18:52 Gość portalu: Spokojny napisał(a): > Oczywiscie sp;licie, ze wyjezdzano na paszporty turystyczne. Moze to nie byla > masowka i automat, bo wyjazd byl drogi. Jezeli nie bylo sie na celowniku SB, > gzdies tam sie pracowalo i mialo rodzine to naogol nie bylo problemu oprocz > forsy czy oparcia za granica. Co Ty za bzdury wypisujesz, wlasnie Ci co mieli rodziny na zachodzie byli najbardziej podejrzani. Bylo tez takie zjawisko o ktorym piszesz. Za > podjecie decyzji negatywnej nie odpowiadali SBcy . Najwyzej byla to nadmierna > czujnosc ale > pochwalana. A za pozytywna decyzje jak ktos zwial na zachod byly duze klopoty. > Moze wiedzieli ze szczyl chce zwiac? TW mieli nawet w kosciele licznych. Z > dugiej strony inteligent mogl sie skutecznie pienic. Doprawdy, jakies przyklady prosze, mowimy o 67 roku a zaraz po nim byl 68 rok i "skutecznie" zburzyli sie studenci... Sprawa mogla zrobic sie > glosna. I co z tego? To tak jak z biciem na komendach. Inteligent pracujacy i w zasadzie nie > bili. Ale robotnikow bezimiennych dla opinii publicznej walili bezkarnie. Bo robotnicy strajkowali a w 1968 roku studentow palowano, ze az huczalo. > Przeciez dlatego po Radomiu powstal KOR! Zeby kazdy taki wypadek naglosnic. Tam > malo nie zatlukli kilku robotnikow. I zaczelo dzialac! Opini publicznej a > szczegolnie miedzynarodowej i WE bali sie. Tak sie bali, ze wprowadzili stan wojenny, internowali cala mase ludzi, zabili gornikow z Wujka, ale to nie inteligenci byli,wiec sie nie bali, ceesowa logika. Chcieli podobac sie. Tak wiec to > wierutna bdura, ze wypuszcali tylko komuchow. Ja akurat nie dostalem paszportu > chociaz inteligen pracujacy ale wiem za co. Taa w ogole za komuny raj byl i swoboda, i komu to przeszkadzalo, ze rozwalil ten piekny ustroj. Odpowiedz Link Zgłoś
wolomin_w_nocy Re: Bzdurzysz sp;lit 10.05.04, 20:21 www.polskaludowa.com/dokumenty/paszport/paszport_wniosek.htm A tu jest jak Cees walczył z komuną: republika.pl/printo/warszawa/muzeum/precyzja.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Bzdurzysz sp;lit IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 11.05.04, 02:27 To z czasow Gierka , wczesniej trzeba bylo osobiscie do Koszalina (wojewodztwo) z koszalina ubek po sasiadach latal , wypytywal ktos ty i czy kochasz PL ,... Niby armata a jak sie przyjrzysz to na kapiszony , kaliber naszego ceesa uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Bzdurzysz sp;lit i gini. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 17:43 Jak czytam Was to mam wrazenie ze oto mamy nareszcie Nowe Ministerstwo Prawdy. Zamordyzm czy wrecz terror byl do 55 roku. Potem komuna zlagodniala. Opozycja nie miala prawa istniec, nie wolno bylo mowic o nich zle, ale jak ktos pracowal i nie wtraca sie w polityke, nie klapal dziobem bez potrzeby i nie cierpial na duszy, ze zyje w baraku obozu, to mu nawet teczki nie zakladali. I za granice wyjechal i talon na malucha mial szanse dostac. I pracowac nie trzeba bylo ciezko. Czy Wam nic nie mowi , ze wiekszosc Polakow twierdzi, ze za komuny bylo lepiej? Teraz odwaga staniala. Teraz mamy cale rzesze bojownikow niezlomnych ktorzy cale zycie walczyli z komuna. Gini. Jak Ty nie widzisz roznicy miedzy Radomiem a grudniem 91 to o czym my mamy rozmawiac. Z cwierc prawd ukladasz nowy nieistniejacy obraz swiata. Ministerstwo Prawdy sie klania. Jedyne co Cie usprawiedliwia to ze moze wtedy nosilas jeszcze "pampersy" z tetry. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Bzdurzysz sp;lit i gini. 11.05.04, 19:46 Bardzo ladnie przedstawiles w syntetycznym skrocie lata 60-te, Spokojny. A tym co Gini mowi, to nie warto sie w ogole przejmowac. Ona jest z takich, ktorych to "sad nie jest w najmniejszym stopniu skazony znajomoscia rzeczy". Bardzo slabo wyksztalcona osoba i golym okiem widac, ze wyrastala w Polsce w srodowisku bardzo roznym od srodowiska inteligenckiego. Ona jest z tych, ktorzy zawsze musza wiedziec lepiej i miec racje. Prawdopodobnie to jest jej metoda rozladowania swoich kompleksow, ktorych, zwazywszy na swoj zyciorys, musi miec cale tonny. Lata 60-te az prawie do Marca to byla tzw. gomulkowska "mala stabilizacja". Jak ktos sie nie wychylal, to i jego nie targano. I ogromna wiekszosc ludzi sie istotnie nire wychylala. 95% frekwencji wyborczej i 90% glosow bez skreslen to nie byly wymysly wladzy. Tego akurat nie musieli zmyslac. Ludzie szli na te "wybory" i posluszmnie jak cieleta wrzucali do urny kartki bez skreslen. Teraz opowiastki o tym straszliwym "terrorze" za Gomulki sa potrzebne, bo mnostwo ludzi teraz chce sobie dorobic "bohaterski zyciorys". Tak samo, jak w czasie okupacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spokojny Re: Bzdurzysz sp;lit i gini. Do CS-a i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 16:45 CS napisał: > Teraz opowiastki o tym straszliwym "terrorze" za Gomulki sa potrzebne, bo > mnostwo ludzi teraz chce sobie dorobic "bohaterski zyciorys". Nie wiem czy zauwazyles, ze Ci najbardziej nieprzejednani, to naogol Ci co siedzieli jak mysz pod miotla za komuny, albo uciekali z kraju. Oni serdecznie nienawidza tych co naprawde cos robili, siedzieli w wiezieniach ubeckich itd. To bardzo charakterystyczne. Teraz zajmuja sie opluwaniem tych dzieki ktorym moga to robic. To sa mali ludzie o duszy niewolnika. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Bzdurzysz sp;lit i gini. Do CS-a i nie tylko 12.05.04, 16:50 Gość portalu: Spokojny napisał(a): > CS napisał: > > > Teraz opowiastki o tym straszliwym "terrorze" za Gomulki sa potrzebne, bo > > mnostwo ludzi teraz chce sobie dorobic "bohaterski zyciorys". > > Nie wiem czy zauwazyles, ze Ci najbardziej nieprzejednani, to naogol Ci co > siedzieli jak mysz pod miotla za komuny, albo uciekali z kraju. Oni serdecznie > nienawidza tych co naprawde cos robili, siedzieli w wiezieniach ubeckich itd. T > o > bardzo charakterystyczne. Teraz zajmuja sie opluwaniem tych dzieki ktorym moga > to robic. To sa mali ludzie o duszy niewolnika. > Pozdrowienia. Przeczysz sam sobie skoro nie bylo terroru, wszystko bylo ok, to kto co zwalczal i za co w wiezieniu siedzial, glupku? Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: Bzdurzysz sp;lit i gini. Do CS-a i nie tylko 12.05.04, 17:56 Logiczne myslenie jest mu obce , a samo pojecie tego slowa tym bardziej , chcial bidok pokadzic koledze a niechcacy mu ublizyl - Fajne ! Jak siem ma takich kolesi to po co Cessowi Splity i Bykki narazie >>>>>>>>>>> Przeczysz sam sobie skoro nie bylo terroru, wszystko bylo ok, to kto co zwalczal i za co w wiezieniu siedzial, glupku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zybi do gini IP: *.netlandia.pl 12.05.04, 19:12 gini napisala: > Przeczysz sam sobie skoro nie bylo terroru, wszystko bylo ok, to kto co > zwalczal i za co w wiezieniu siedzial, glupku? Klamczuszko Aniu! Dla pokojowki swiat jest czarno bialy. Jezeli za Gomulki nie bylo terroru jak za czasow stalinowskich to nie wynika z tego, ze bylo OK. Nie warto z Toba rozmawiac powaznie. Naucz sie nie tylko czytac teksty ale i rozumiec je, bo inaczej to szkoda naszego czasu. A jak nie potrafisz to do garow. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: do gini 12.05.04, 19:24 Gość portalu: Zybi napisał(a): > gini napisala: > > > Przeczysz sam sobie skoro nie bylo terroru, wszystko bylo ok, to kto co > > zwalczal i za co w wiezieniu siedzial, glupku? > > Klamczuszko Aniu! > Dla pokojowki swiat jest czarno bialy. Jezeli za Gomulki nie bylo terroru jak z > a > czasow stalinowskich to nie wynika z tego, ze bylo OK. Nie warto z Toba > rozmawiac powaznie. Naucz sie nie tylko czytac teksty ale i rozumiec je, bo > inaczej to szkoda naszego czasu. A jak nie potrafisz to do garow. Oui mon amour tu as raison mais casse toi Odpowiedz Link Zgłoś
bykk Re: do Zybi 12.05.04, 20:52 Zybi, a Ty jak nie byłeś czerwońcem, to ja jestem hrabią M.! Myśl deko pajacu, myśl! hej! Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: Bzdurzysz sp;lit i gini. Do CS-a i nie tylko 12.05.04, 17:41 Siedziec w ubeckich wiezieniach nie wymagalo specjalnych zdolnosci , ominac ten zaszczyt trzeba bylo troche glowkowac - Split cie zamalowal do kata a ty dalej swoje . Jesli masz troche ikry w jajach to przestan udawac ze go nie widzisz , ty go zaczepiles jakby siem kto pytal . Mali ludzie z dusza niewolnika - fajne , ten za ktorym siem tutaj ujales , moj somsiad zza rzyki , tez glosowal nogami (i mial racjem) , wienc o co siem tobie rozchodzi ? Nie mozesz przebolec , dziegdziu , ze sam nie miales ikry i siem nie zabrales ? Przezyjemy bez takich jak ty , nie boj zaby narazie Oni serdecznie nienawidza tych co naprawde cos robili, siedzieli w wiezieniach ubeckich itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Monte Cassino: do Państwa Prawdziwych Polaków 09.05.04, 22:11 cs137 napisał: > Dla mnie ma to znaczenie symbolu, jak polski żydożerca nuci melodię stworzoną > przez Żyda. Dlatego, Państwo Prawdziwi Polacy, zróbcie to dla mnie, proszę -- > nućcie melodie "Czerwonych Maków" jak najczęściej w dniach nadchodzącej rocznic > y! Ok, specjalnie dla ceesa. Będę nucił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t uwag kilka IP: *.gimsat.pl / *.gimsat.pl 11.05.04, 20:13 Kilkadziesiąt postów wcześniej zdarzyło mi się wymienić uwagi ze Snajperem, i (o ile pamiętam) Splitem (?). Twierdzili oni, że trudno mówić o dezercji żołnierzy-Żydów z armii Andersa, ponieważ, dowództwo armi (sam Anders) dało im coś w rodzaju "wolnego wyboru", zatem ci, którzy "pozostali" w Palestynie nie mogą być nazywani dezerterami. Czy istotnie tak było? Krystyna Kersten, w szkicu "Problem Żydów w Polskich Siłach Zbrojnych w ZSRR i na Wschodzie w kontekście stosunków polsko-żydowskich w czacie drugiej wojny światowej" nie wspomina o tego rodzaju wspaniałomyślności polskiego dowództwa. Co więcej posługuje się terminem "dezercja", cyt: "Dezercje żołnierzy Żydów zaczęły się w 1942 roku podczas stacjonowania jednostek PZS w Palestynie. Największe ich nasilenie nastąpiło w czerwcu, bezpośrednio po przybyciu wojska do Palestyny oraz w sierpniu, wrześniu i październiku, przed wymarszem do Afryki Północnej, gdzie oddziały polskie miały wziąć udział w kontrofensywie alianckiej. W 3 Dywizji Strzelców Karpackich we wrześniu i październiku zdezerterowało 171 Żydów, ogólna liczba dezerterów w 1942 roku sięgnęła 643; w 1943 masowe dezercje ustały - do połowy sierpnia zdezerterowało 72 żołnierzy - co polskie dowództwo tłumaczyło trudnością przedostania się z Iranu do Palestyny. (...). Opinia żydowska (...)główny czynnik sprawczy masowych dezercji upatrywała w antysemityzmie, tym samym zdejmując niejako winę z Żydów i przenosząc ją na Polaków, odpowiadających za klimat panujący w wojsku. Konfrontacja stanowiska polskiego i żydowskiego nastąpiła podczas rozmowy gen. Andersa z Reprezentacją, 19 IX 1943 roku(...). Anders stwierdzając, że z 3400 żołnierzy Żydów zdezerterowało do tego czasu ponad tysiąc, dowodził, że nie ma i nie było ekscesów antysemickich w armii, że "pomimo wrogiego stosunku do Polaków niektórych odłamów młodzieży żydowskiej pod okupacją sowiecką i w obozach (denuncjacje), dzięki wysokiej dyscyplinie i ostrym zarządzeniom dowódzcy armii udało się dotąd uniknąć wystąpień antysemickich wśród żołnierzy". Żądał faktów, przeczących jego twierdzeniom. Gdy przedstawiciele Reprezentacji uczestniczący w tym spotkaniu: Abraham Stupp, Anzelm Reiiss, Z. Kahan, i Icchak Lew jako główną przyczynę dezercji wysunęli antysemityzm i atmosferę panującą w wojsku, wymagającą radykalnej zmiany, ges. Anders mówił o agitacji Żydów palestyńskich". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: uwag kilka ,... Nie ja , mr t ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 11.05.04, 21:31 Dlatego zawsze prosze o zrodla bo zauwazylem ze Zydzi w swoich odwracaja te liczbe ,... Zeby wygladala dla nich korzystniej . Pani Kersten jest jeszcze jednym dowodem . Zrodla autorstwa Polakow podaja liczbe dezerterow i tych co poszli dalej w odwrotnej kolejnosci . Tlumaczenie sie antysemityzmem , to jeszcze jeden stary , sprany wybieg nie warty zeby to rozwazac ,... uklony Tu do eres ,... Ja widze ten tekst nie po raz pierwszy , zaloze sie ze podasz nam zrodla z ktorych korzystasz i tylko moge sie domyslac kto jest ich autorem ,... Zeby nie zasmiecac postu odkladam te niewiadoma na zas ,... Skoro bedziesz tak grzeczny i zaspokoisz nasza ciekawosc to prosze podrzuc przy okazji , liczbe Zydow , ktorzy "dali noge" w Palestynie , moze byc w zaokragleniu , dla porownania z ta , ktora ja posiadam ,... Z gory dziekuje uklony forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=12439242&a=12482752 A tutaj do panscan ,... Podeprzyj to jakimi zrodlami !!! Najlepiej polskimi , bo schaise typu biografia Shamira i inne podobne mnie nie interesuje . Zydzi w II Korpusie uwiecznili sie tym ze dali noge w Palestynie , kradnac przy okazji sprzet , bron i ammo ,... Korpus poniosl 4x wieksze straty w ludziach w Palestynie niz pod Monte Cassino ,... Tam znalazl sie zdziesiatkowany z deficytem zolnierzy i kadry dowodczej co przyczynilo sie do wiekszych strat . Zadnej umowy , ktora chcesz wybielic dezerterow nie bylo . Byl to natomiast noz w plecy zadany Aliantom , przez zydokomune , syjonistow i sojuz , zeby Anglicy mieli zajecie po wojnie na koloniach i nie wtykali nosa w polityke czerwonych we wschodniej Europie . Rozumiem ze z braku wlasnych honorowych kart w historii II wojny , probujecie sie "przytulic" do Polakow ,... Od tego miejsca sie odwalcie , bo jest swiete dla Polskiego Zolnierza i naszej pamieci dla ich ofiary . uklony ============================================================================== Andersa została w ówczesnej Palestynie na mocy powielaczowego rozkazu Andersa, uzgodnionego z Sikorskim o zwolnieniu ich z armii. Ci Polacy żydowskiego pochodzenia stanowili kilka lat później najbardziej doświadczoną część armii izraelskiej. Druga częśc poszła dalej. Jest dużo na ten temat i w sieci i w księgarniach. Trzeba tylko chcieć, by nie powielać stereotypów. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=12439242&a=12490584 Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Sp;lit! Winnym miejscu wyjasnilem, czemu tak.. 11.05.04, 21:39 ...tutaj obstajesz przy tym, ze w latach przednmarcowych panowal tak straszny terror w PRL-u: bo dorabiasz sobie "bohaterska legende" do zyciorysu. Prosilem Cie rowniez o liste moich klamstw dotyczacych mojego szkolenia wojskowego. Jak Ty podasz te liste i napiszesz, ze juz wiecej moich klamstw nie mozesz wymyslec, to ja tutaj pokaze z kolei fotokopie mojej ksiazeczki wojskowej, ktore mi wlasnie przyslali z Warszawy. Chodzi mi o to, bys Ty sie najpierw jak najbardzie "wygadal" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Cees idz sie odlej chlopie ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 11.05.04, 22:46 Ja cie tylko spytalem czym sie zasluzyles i na przykladzie mojej matki podkreslilem , ze wtedy byli rowni i rowniejsi , a ty rozpaprales reszte . Zadnego zyciorysu sobie nie dorabiam , przeciwnie , dowiedziales sie ze wymigalem sie od dwoch lat sluzby i migalem sie jak moglem w pierwszym . W przeciwienstwie do ciebie nie macham nikomu szmata (ksiazeczka wojskowa) pod nosem , bo szacunek do LWP stracilem po Poznaniu , a przypieczetowalem nasza interwencja w Czechoslowacji . Ja tak kochalem mundur jak osiol bat i moze to cie zbulwersuje ale przebieralem sie za rogiem koszar jak moglem . Ja sie zapytalem , ty powiedziales co miales do powiedzenia , jedni odebrali to tak inni inaczej a jak ci sie nie podoba to im udowadniaj , bo ja to olewam i powiedzmy ze ci wierze a jak jeszcze nauczysz sie na pamiec stopni LWP i nie bedziesz mylil z funkcjami to ci uwierze na cacy ,... Happy ??? Aha , przebieralem sie i trzymalem ubranie cywilne w szafie corci komandora , ktoremu malowalem fresco w willi , czasem chodzilismy na kawe i na saune w Sopocie zeby sie nie nudzic ,... Wiecej ci nie powiem bo sie zgorszysz ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Re: uwag kilka ,... Nie ja , mr t ,... 12.05.04, 21:49 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Zydzi w II Korpusie uwiecznili sie tym, ze dali noge w Palestynie, kradnac > przy okazji sprzet, bron i ammo ,... Korpus poniosl 4x wieksze straty w > ludziach w Palestynie niz pod Monte Cassino ,... Tam znalazl sie > zdziesiatkowany z deficytem zolnierzy i kadry dowodczej co przyczynilo sie do > wiekszych strat. > Zadnej umowy, ktora chcesz wybielic dezerterow nie bylo. Byl to natomiast noz > w plecy zadany Aliantom, przez zydokomune, syjonistow i sojuz, zeby Anglicy > mieli zajecie po wojnie na koloniach i nie wtykali nosa w polityke czerwonych > we wschodniej Europie . > Rozumiem ze z braku wlasnych honorowych kart w historii II wojny, probujecie > sie "przytulic" do Polakow,... Od tego miejsca sie odwalcie, bo jest swiete > dla Polskiego Zolnierza i naszej pamieci dla ich ofiary . *** Nie rozstrzygajac powyzszej kwestii… Przypominam sobie, bodaj za Normanem Daviesem, ze gen. Anders udzielil zezwolenia, zdaje sie cichego (bez oficjalnego powiadomienia brytyjczykow), na pozostanie pewnej liczby zolnierzy pochodzenia zydowskiego w Palestynie. Jakby jednak nie bylo (musialbym sam wiecej poszperac, najlepiej we wspomnieniach samego Andersa), twierdzenia „sp;lita” wydaja mi sie mocno przesadzone. W szczegolnosci owe cztery razy wieksze straty w ludziach niz pod monte Cassino, zdziesiatkowanie... A jeszcze wieksze zdziwienie budzi we mnie owa fraza „noz w plecy zadany Aliantom przez zydokomune, syjonistow i sojuz...”. To sie po prostu nie trzyma przyslowiowej kupy. Po pierwsze jako „noz” ow przyzad byl jednak niewspolmiernie maly w porownaniu do rozmiarow „plecow Aliantow”. Miejmy jakies wyczucie proporcji: nawet gdyby caly II Korpus zdezerterowal – Alianci z trudem jedynie zauwazyliby jego brak. Po drugie: nie mozna pakowac do jednego worka „zydokomuny” i syjonistow, a do tego jeszcze calego „sojuzu” (rozumiem, ze chodzi tu o ZSRR). Zydokomunistow (przez co rozumiem „komunisci pochodzenia zydowskiego” w Armii Andersa raczej nie bylo (a w kazdym razie, bardzo niewielu), nie liczac mozliwych przypadkow prob infiltracji „sponsorowanych” przez NKWD (w ktorym to przypadku tez nie bylo zadnej pewnosci, ze to akurat zaraz Zydzi, bo poza anegtotalnymi podejrzeniami i przypuszczeniami, nie ma na to zadnych dowodow). Co wiecej, komunisci, w tym zydowscy, bardzo nie lubili syjonistow skutkiem czego trudno sobie wyobrazic jakakolwiek miedzy nimi wspolprace. Co do „sojuzu”, to po fiasku prob zapanowania nad II Korpusem i Andersem, Sowieci skoncentrowali sie na tworzeniu nowej polskiej armii, tym razem pod nominalnym dowodztwem przyjaznego Sowietom Zygmunta Berlinga. Nie podlega zadnej kontrowersji, ze pozostala w Palestynie, opuszczajac II Korpus, dosc znaczna liczba zolnierzy i oficerow pochodzenia zydowskiego (nie wiem ilu). Wladyslaw Anders byl jednak realista, czlowiekiem rozumnym, musial przeto zdawac sobie sprawe z faktu, ze w szeregach jego armii byla pewna ilosc obywateli polskich pochodzenia zydowskiego o przekonaniach syjonistycznych, dla ktorych najwyzszym celem bylo przedostanie sie do Palestyny i zalozenie tam niepodleglego panstwa zydowskiego. Zwazywszy fakt, ze wstepowanie do polskiej armii odbywalo sie na zasadzie dobrowolnosci, nie widze powodow aby nie uznac dopuszczalnosci wystapienia z tej armii (naturalnie nie na polu bitwy ale pobyt na terenie Palestyny to nie byly warunki bojowe). Uwazam za wysoce prawdopodobne, ze Anders, zdajac sobie sprawe z tego jakie sa realia, pogodzil sie z „koniecznym”, albo „nieuchronnym” i, co najmniej milczaco, zezwolil na opuszczenie Korpusu przez syjonistow. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: uwag kilka ,... Nie ja , mr t ,... 12.05.04, 22:57 jastrzebiec napisał: > Zwazywszy fakt, ze wstepowanie do polskiej armii odbywalo sie na zasadzie > dobrowolnosci, nie widze powodow aby nie uznac dopuszczalnosci wystapienia z > tej armii (naturalnie nie na polu bitwy ale pobyt na terenie Palestyny to nie > byly warunki bojowe). Obawiam się, że armia to nie kółko różańcowe, do którego wstępuje się "na zasadzie dobrowolności" i zeń wychodzi, gdy ma się na to ochotę. W wojsku obowiązują nieco inne zasady, rzekłbym zasady dużo bardziej rygorystyczne. Nawet gdy kto wstąpił na ochotnika, nie może nagle ni stąd ni z owąd powiedzieć "Odmieniło mi się! Występuję!", a już z całą pewnościę nie może po prostu sobie pójść (takie postępowanie nazywa się "dezercją" i w warunkach wojny, zwykle karane jest śmiercią). Jeśli ktoś uzna, że chce armie opuścić musi trzymać się formalnej drogi, to jest uzyskać zwolnienie. >Uwazam za wysoce prawdopodobne, ze Anders, zdajac sobie > sprawe z tego jakie sa realia, pogodzil sie z „koniecznym”, albo > 8222;nieuchronnym” i, co najmniej milczaco, zezwolil na opuszczenie Korpusu >przez syjonistow. Mogę zgodzić się, że - być może - machnął ręką na tych dezerterów, i nie przykładał wagi do tego, by ich ścigać i zgodnie z prawem ukarać, ale nawet jeśli "przymykano oko" na te dezercje, nie usprawiedliwia to w żaden sposób uciekinierów. Dostali się do armii jako obywatele polscy i zobowiązani byli do spełniania obowiązków jakie obywatelstwo i służba wojskowa na nich nakładała. Uciekając zasłużyli sobie na sąd wojenny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: uwag kilka ,... Nie ja , mr t ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 12.05.04, 23:12 Szperaj sobie a przed tem przeczytaj uwazniej co pisze ,... Zwracaj uwage na pochodzenie zrodel bo juz powolales sie nie tylko na autoryted Zyda ale rowniez na jakas umowe "na gebe" ,... Zacznij od pierwszego warunku , ktory musial spelnic kazdy zolnierz , nie tylko II Korpusu i konsekwencji za zlamanie przysiegi . Nastepnie zapoznaj sie z liczba zolnierzy (korpus) a pozniej zajmiemy sie tym "nozem w plecy" i bedziemy gadac nie o liczbie Korpusu czy dezerterow a sabotowaniu dostawy ropy do frontu w polnocnej Afryce . uklony =============================================================================== Przypominam sobie, bodaj za Normanem Daviesem, ze gen. Anders udzielil zezwolenia, zdaje sie cichego (bez oficjalnego powiadomienia brytyjczykow), na pozostanie pewnej liczby zolnierzy pochodzenia zydowskiego w Palestynie. akby jednak nie bylo (musialbym sam wiecej poszperac, najlepiej we wspomnieniach samego Andersa), twierdzenia „sp;lita” wydaja mi sie mocno przesadzone. W szczegolnosci owe cztery razy wieksze straty w ludziach niz pod monte Cassino, zdziesiatkowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Autorytet Zyda 13.05.04, 00:17 Jedyny autorytet, na ktory sie powolalem w swojej notce, to Norman Davies. Jezeli to jest "autorytet Zyda", to ja powinienem z jeszcze wieksza rezerwa potraktowac wiarygodnosc prezentowanych tu pogladow autora tego zwrotu. *** Liczebnosc II Korpusu szacowana jest na okolo 47 tys. osob. Jak to sie ma do sabotowania dostaw ropy na front w Pn. Afryce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Autorytet Zyda IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.05.04, 02:37 1/10 dala noge z bronia i sprzetem , Niemcy przejeli kontrole Morza Srodziemnego na bliskim Wschodzie , zaopatrzenie tankowcami z rurociagu zostalo przerwane , jedyne drogi zaopatrzenia w paliwo kampanii Montgomerego w Pol Afryce byly sabotowane przez Shamira i dezerterow , co malo nie skonczylo sie porazka Aliantow w Pol Afryce i cholera wie jak by zawazylo na losach wojny . Zamiast droga ladowa do Egiptu , Morze Czerwone i do innych miejsc Alianci byli zmuszeni do budowy drogi do brzegow Zatoki Perskiej , skad dostarczano rope okrezna droga do tymczasowych rafinerii i gotowy produkt na front . Co bez watpliwosci oczywiscie przedluzylo wojne i w sumie Hitler mial wiecej czasu na Holokaust ,... W sumie duzo nie brakowalo ,... Szczypta szczescia i pomoc Amerykanow , ze wygral Montgomery a nie Desert Fox , Rommel uklony ============================================================================== www.palestineremembered.com/Acre/Maps/Story575.html www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/middle_east_pol_2003.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Re: Autorytet Zyda 13.05.04, 18:02 To by oznaczalo jakies 4 do 5,000. "Szperajac" znalazlem takie oto dwa "linki" do informacji na interesujacy nas temat: <http://www.antyk.org.pl/teksty/ozydach-08.htm> <http://www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/jedwabne_887.html> Wedlug "Naszego Dziennika": "Generał Anders w książce "Bez ostatniego rozdziału" (wyd. III, London 1959, wyd. Gryf,) na s. 176 napisał: "W Palestynie zaczęły się tłumne dezercje żołnierzy żydowskiego pochodzenia, zaagitowanych przez organizacje żydowskie. Ponad 3000 Żydów opuściło szeregi Korpusu. Około 1000 pozostało i brało udział w późniejszych walkach. Nie zezwoliłem na poszukiwanie dezerterów (...). Nie chciałem mieć pod dowództwem żołnierzy, którzy bić się nie chcą (...)." Z kolei w ksiazce Stafana Korbonskiego "Polacy, Zydzi i Holocaust" znalazl sie taki oto akapit: "Po wybuchu wojny sowiecko-niemieckiej w 1941 roku, gdy Stalin podpisał układ z premierem emigracyjnego Rządu Polskiego, generałem Sikorskim, 4 tysiące Żydów, wśród których znalazł się Menachem Begin, znalazło się w szeregach polskiej armii tworzonej na terenie Związku Sowieckiego pod wodzą generała Władysława Andersa. Po wyjściu ze Związku Sowieckiego Armia Andersa przeszła przez Iran i w 1942 roku przybyła do Palestyny, gdzie żydowscy żołnierze musieli podjąć ważną decyzję: zostać w Palestynie, czy walczyć z nazistami we Włoszech. Generał Anders pomógł im w podjęciu decyzji, wydając poufne instrukcje dla polsko-żydowskich żołnierzy, którzy chcieliby zostać w Palestynie, że nie będą uważani za dezerterów. Około 3 tysiące żołnierzy postanowiło zostać, tysiąc pozostało w szeregach II Korpusu Wojska Polskiego, biorącego udział w kampanii włoskiej." * Wydaje sie zatem bezsporne, ze okolo 3,000 zolnierzy polskich pochodzenia zydowskiego opuscilo armie i pozostalo w Palestynie, pozostaly tysiac kontynowalo walke przeciwko Niemcom w szeregach armii polskiej. Nigdzie jednak nie wspomina sie o kradziezach broni i sprzetu, przynajmniej na masowa skale. Nie rozstrzygniete do konca jest stanowisko w tej sprawie samego Andersa. **** Odnosnie wplywu "dezercji" 3,000 zolnierzy zydowskich na losy wojny w Pn. Afryce: Stanowili oni mniej niz 5% pelnego stanu liczebnego polskiej armii w Palestynie, podawanej na okolo 74,000. Trudno tu mowic o "zdziesiatkowaniu" i zasadniczej dezorganizacji armii, a tym bardziej o wplywie tego faktu na jej wartosc bojowa. Ponadto, armia ta byla wtenczas w fazie organizacji i szkolenia, nie byla przeznaczona, jeszcze, do wyslania na front dla wziecia udzialu w kampani przeciwko Niemcom. Inna rzecza sa zamachy terrorystyczne bojowek syjonistycznych przeciwko Brytyjczykom na terenie Palestyny. Nie przesadzajac calej sprawy, wydaje mi sie mozno watpliwe, czy te zamachy mialy istotny wplyw na ogolna sytuacje militarna w tym teatrze dzialan wojennych. Ich celem nie bylo ograniczenie zdolnosci bojowej Aliantow w dzialaniach przeciwko Niemcom, raczej - bylo nim ograniczenie kontroli brytyjskiej nad terytorium Palestyny. Nalezy tez pamietac, ze przeciwko Brytyjczykom wystepowali nie tylko Zydzi w Palestynie ale i sami Arabowie (ci drudzy, poniewaz Brytyjczycy zgodzili sie na osadnictwo zydowskie; Zydzi - poniewaz Brytyjczycy ograniczali rozmiary osadnictwa). W rezultacie Palestyna byla niebezpiecznym terenem dla Aliantow z - kazdej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: Autorytet Zyda 13.05.04, 18:54 Wyżej w jakimś wątku podawałem, jakie były przyczyny "dezercji" ok. 3000 polskich Żydów z WP - zaangażowanie się Churchila w utworzenie wojskowej jednostki żydowskiej, która koniec końców powstała w połowie 44roku. 25.000 ludzi w tym Żydzi Polscy. Tak czy inaczej w tej materii jest bardzo mało wiarygodnych źródeł, spotkałem się gdzieś, że wskutek niechęci oficerów armii Andersa do wcielania Żydów do wojska i utrudnień w ich wcielaniu do WP czynionych (celowo) przez Sowietów liczba ich wahała się pomiędzy 800 a 1200 osób. Były to bodaj spisane wspomnienia jednego z żydowskich żołnierzy Andersa. Dla świętego spokoju można przyjąc liczby 4000 i 3000 pozostałych. Oczywiście nie ma mowy o żadnym sprzęcie i uzbrojeniu - wychodzili tak jak stali. -- W okresie wojny ani wielkich ani wielkiej liczby ataków terrorystycznych na Anglików nie było, jeśli nie liczyć najbardziej spektakularnego zabicia lorda Mayone, ministra d/s Bliskiego Wschodu, co zresztą spowodowało akcję wojskową Hagany wobec Sterna i Irgunu, gdzie sporo członków obu organizacji osadzono w tajnych więzieniach Hagany, a wywiadowi angielskiemu podano listę 700 aktywistów i instytucji. W efekcie tego Anglicy aresztowali i posadzili do więzienia ok. 300 działaczy żydowskich . Tak czy inaczej historycy przyjmują, że w okresie wojny za zamachy terrorystyczne odpowiadało ekstremistyczna, wojskowa frakcja Irgunu pod wodzą Izaaka Szamira (późniejszy premier Izraela) i Natana Jellin-Mora - tzw. Banda Sterna (Abrahama Sterna - szefa frakcji), skonfliktowana tak z Haganą jak i z Irgunem. W okresie bytności Anglików na terenie Palestyny Hagana opowiadała się za rozwiązaniem politycznym, Irgun (Begin)za działaniami wojskowymi, ale wobec infrastruktury wojskowej Brytyjczyków a nie wobec ludzi, Stern optował za akcjami terrorystycznymi i realizował je. Dopiero 1.X.45 na polecenie Ben Guriona nakazano Haganie podjęcie działań wojskowych przeciw Brytyjczykom i utworzono Zjednoczony Żydowski Ruch Oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Autorytet Zyda 13.05.04, 19:00 pan.scan napisał: > Wyżej w jakimś wątku podawałem, jakie były przyczyny "dezercji" ok. 3000 > polskich Żydów z WP - zaangażowanie się Churchila w utworzenie wojskowej > jednostki żydowskiej, która koniec końców powstała w połowie 44roku. 25.000 > ludzi w tym Żydzi Polscy. Tak czy inaczej w tej materii jest bardzo mało > wiarygodnych źródeł, spotkałem się gdzieś, że wskutek niechęci oficerów armii > Andersa do wcielania Żydów do wojska i utrudnień w ich wcielaniu do WP > czynionych (celowo) przez Sowietów liczba ich wahała się pomiędzy 800 a 1200 > osób. Były to bodaj spisane wspomnienia jednego z żydowskich żołnierzy Andersa. > > Dla świętego spokoju można przyjąc liczby 4000 i 3000 pozostałych. Oczywiście > nie ma mowy o żadnym sprzęcie i uzbrojeniu - wychodzili tak jak stali. > -- Jak to wychodzili tak jak stali?Byli zolnierzami i broni nie mieli, nie przesadzasz aby? W okresie wojny ani wielkich ani wielkiej liczby ataków terrorystycznych na > Anglików nie było, jeśli nie liczyć najbardziej spektakularnego zabicia lorda > Mayone, ministra d/s Bliskiego Wschodu, co zresztą spowodowało akcję wojskową > Hagany wobec Sterna i Irgunu, gdzie sporo członków obu organizacji osadzono w > tajnych więzieniach Hagany, a wywiadowi angielskiemu podano listę 700 > aktywistów i instytucji. W efekcie tego Anglicy aresztowali i posadzili do > więzienia ok. 300 działaczy żydowskich . Tak czy inaczej historycy przyjmują, > że w okresie wojny za zamachy terrorystyczne odpowiadało ekstremistyczna, > wojskowa frakcja Irgunu pod wodzą Izaaka Szamira (późniejszy premier Izraela) i > > Natana Jellin-Mora - tzw. Banda Sterna (Abrahama Sterna - szefa frakcji), > skonfliktowana tak z Haganą jak i z Irgunem. > > W okresie bytności Anglików na terenie Palestyny Hagana opowiadała się za > rozwiązaniem politycznym, Irgun (Begin)za działaniami wojskowymi, ale wobec > infrastruktury wojskowej Brytyjczyków a nie wobec ludzi, Stern optował za > akcjami terrorystycznymi i realizował je. > > Dopiero 1.X.45 na polecenie Ben Guriona nakazano Haganie podjęcie działań > wojskowych przeciw Brytyjczykom i utworzono Zjednoczony Żydowski Ruch Oporu. > > Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Masz rację. Znany jest przypadek wyprowadzenia 13.05.04, 19:15 z arsenału II Korpusu haubicy 210 mm przez oddział 18 Żydów przy pomocy podwody zaprzężonej w 6 wielbłądów i jedną mulicę. Niestety, zaprzęg rozbiegł się na pustyni na nieopatrznie wypowiedziane przez jednego z Żydów słowo "Gini" i haubica stoi tam do dziś zasypana piaskiem. Podaję współrzędne: 23°27'N, 34°67'E Odpowiednie źródła pod hasłem J.R.Nowak (prof)- "haubica" Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Masz rację. Znany jest przypadek wyprowadzeni 13.05.04, 19:34 pan.scan napisał: > z arsenału II Korpusu haubicy 210 mm przez oddział 18 Żydów przy pomocy podwody > > zaprzężonej w 6 wielbłądów i jedną mulicę. Niestety, zaprzęg rozbiegł się na > pustyni na nieopatrznie wypowiedziane przez jednego z Żydów słowo "Gini" i > haubica stoi tam do dziś zasypana piaskiem. > Podaję współrzędne: 23°27'N, 34°67'E > > Odpowiednie źródła pod hasłem J.R.Nowak (prof)- "haubica" Tak , wiadomo, najpierw grzecznie zdali cala bron do magazynu, a potem sobie poszli. Mieli przeciez walczyc o wlasne panstwo ale bron im nie byla wcale potrzebna. Czy nie uwazasz, ze czasami przesadzasz, moze zejdz na ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Droga gini 13.05.04, 19:40 Zolnierze nie nosza caly czas broni przy sobie. Tym bardziej armat. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Droga gini 13.05.04, 19:42 jastrzebiec napisał: > Zolnierze nie nosza caly czas broni przy sobie. Tym bardziej armat. A kto pisal o armatach?Zaden nie wzial nawet karabinu?a to ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Autorytet Zyda 13.05.04, 19:23 pan.scan napisał: > Wyżej w jakimś wątku podawałem, jakie były przyczyny "dezercji" ok. 3000 > polskich Żydów z WP - zaangażowanie się Churchila w utworzenie wojskowej > jednostki żydowskiej, która koniec końców powstała w połowie 44roku. Nie "dezercji" lecz po prostu dezercji. Zachowali się po łajdacku i zasłużyli na kulę w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Tłumaczył Ci Snajper, 13.05.04, 19:41 pisałem również ja za Korbońskim, podając tło polityczno-wojskowe decyzji: Korboński jeszcze raz: ......"Generał Anders pomógł im w podjęciu decyzji, wydając poufne instrukcje dla polsko-żydowskich żołnierzy, którzy chcieliby zostać w Palestynie, że nie będą uważani za dezerterów". ...... Ty dla mnie jesteś "tad9" z FA. Korboński dla mnie jest historykiem i świadkiem tamtych czasów. Dla mnie możesz nazywać ich jak chcesz. Co to zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Tłumaczył Ci Snajper, 13.05.04, 19:44 pan.scan napisał: > pisałem również ja za Korbońskim, podając tło polityczno-wojskowe decyzji: > > Korboński jeszcze raz: > > ......"Generał Anders pomógł im w podjęciu decyzji, wydając poufne instrukcje > dla polsko-żydowskich żołnierzy, którzy chcieliby zostać w Palestynie, że nie > będą uważani za dezerterów". ...... > > Ty dla mnie jesteś "tad9" z FA. Korboński dla mnie jest historykiem i świadkiem > > tamtych czasów. > Dla mnie możesz nazywać ich jak chcesz. Co to zmieni? Co Ty nie powiesz?To Korbonski jest historykiem nagle i swiadkiem tamtych czasow? A jak byl temat Zydow z UB to jakos nie bardzo panstwo Korbonskiemu dowierzali. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Ostatni raz do Ciebie 13.05.04, 19:52 bo poprzednio zrobiłem wyjatek. Nudna jesteś, jak flaki z olejem. Zajrzyj do Onet/wiem/. Korboński w 47 roku był już w USA. Może się nocami teleportował do MBP w Warszawie, by zaglądać do tajnych dokumentów. Dlatego (dla mnie)bardziej wiarygodna jest K.Kersten, która dostęp do dokumentów bezpieki miała na miejscu, szczególnie po '89 roku. Dociera to, co było już pisane wcześniej, czy dalej powtarzać? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ostatni raz do Ciebie 13.05.04, 19:58 pan.scan napisał: > bo poprzednio zrobiłem wyjatek. Nudna jesteś, jak flaki z olejem. > Zajrzyj do Onet/wiem/. > > Korboński w 47 roku był już w USA. Może się nocami teleportował do MBP w > Warszawie, by zaglądać do tajnych dokumentów. Dlatego (dla mnie)bardziej > wiarygodna jest K.Kersten, która dostęp do dokumentów bezpieki miała na > miejscu, szczególnie po '89 roku. Dociera to, co było już pisane wcześniej, czy > > dalej powtarzać? To ciekawe z czego Korbonski to pisal .A skoro pisal nieprawde wystarczy to po prostu udowodnic i po krzyku , prawda? Dlaczego punkt po punkcie nie wytkniesz Korbonskiemu gdzie pisze nieprawde? . Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Ostatni raz do Ciebie 13.05.04, 21:05 gini napisała: > To ciekawe z czego Korbonski to pisal .A skoro pisal nieprawde wystarczy to >po prostu udowodnic i po krzyku , prawda? Gini, nie rozumiesz pewnych rzeczy, więc postaram się to wyjaśnić. Rzecz wygląda tak: Jeśli żołnierz pochodzenia żydowskiego nie zdezerterował, jest OK, bo był poskim obywatelem, jeśli zdezerterował, jest OK, bo był żydowskiego pochodzenia, jeśli UB-ek był pochodzenia żydowskiego, to nie był Żydem, tylko komunistą, ale jeśli podziemie zlikwidowało go jako komunistę, to staje się Żydem, ofiarą polskich antysemitów. Można mówić ogólnie o "polskim antysemityzmie", za to nie można mówić o żydowskim "antypolonizmie", bo byłoby to uogólnianie i przejaw "polskiego antysemityzmu". Odpowiedz Link Zgłoś
nurni ----------------------do T 14.05.04, 18:05 tad9 napisał: > > Gini, nie rozumiesz pewnych rzeczy, więc postaram się to wyjaśnić. Rzecz > wygląda tak: Jeśli żołnierz pochodzenia żydowskiego nie zdezerterował, jest OK, > > bo był poskim obywatelem, jeśli zdezerterował, jest OK, bo był żydowskiego > pochodzenia, jeśli UB-ek był pochodzenia żydowskiego, to nie był Żydem, tylko > komunistą, ale jeśli podziemie zlikwidowało go jako komunistę, to staje się > Żydem, ofiarą polskich antysemitów. Można mówić ogólnie o "polskim > antysemityzmie", za to nie można mówić o żydowskim "antypolonizmie", bo byłoby > to uogólnianie i przejaw "polskiego antysemityzmu". Ty lepiej napisz cos czego bysmy nie wiedzieli... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: ----------------------do T 14.05.04, 18:15 nurni napisała: > Ty lepiej napisz cos czego bysmy nie wiedzieli... Chyba byłoby trudno. Stali czytelnicy "GW" i weterani forum "GW" znają już te kwestie na wylot. To chyba też wiecie: nie sposób ustalić, kto właściwie jest Żydem (gdy mowa o Bermanie czy Wolińskiej), za to łatwo, gdy mowa o Einsteine czy Mickiewiczu. > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: ----------------------do T 14.05.04, 18:20 tad9 napisał: > Chyba byłoby trudno. Stali czytelnicy "GW" i weterani forum "GW" znają już te > kwestie na wylot. To chyba też wiecie: nie sposób ustalić, kto właściwie jest > Żydem (gdy mowa o Bermanie czy Wolińskiej), za to łatwo, gdy mowa o Einsteine > czy Mickiewiczu. i w tym drugim wypadku nie jest to juz oczywiscie grzebanie po rozporkach masz racje forum jest tak przewidywalne ze chwilami az nudne Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: ----------------------do T 14.05.04, 18:32 nurni napisała: > i w tym drugim wypadku > nie jest to juz oczywiscie grzebanie po rozporkach Oczywiście, że nie. Narodowość to kategoria niezwykle mglista, gdy chodzi o UB- ków. Nie ma za to żadnych problemów, gdy chodzi o ustalanie kto jest Polakiem- antysemitą, czy Żydem-geniuszem. Skoro już mówimy, o tym, co wypada, a czego nie wypada, to można jeszcze dodać, że w przypadku np. rzezi Polaków na Wołyniu, należy brać pod uwagę racje obu stron. W przypadku takim jak Jedwabne, sama myśl, że mogą tu być jakieś "racje obu stron", to antysemityzm. > masz racje > forum jest tak przewidywalne ze chwilami az nudne Tak to już bywa w zgromadzeniach, które przez długi czas omawiają jeden temat. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: ----------------------do T 14.05.04, 18:35 tad9 napisał: > Tak to już bywa w zgromadzeniach, które przez długi czas omawiają jeden temat. szkoda ze rzadko zagladasz Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Ostatni raz do Ciebie 13.05.04, 20:57 pan.scan napisał: > bo poprzednio zrobiłem wyjatek. Nudna jesteś, jak flaki z olejem. > Zajrzyj do Onet/wiem/. > > Korboński w 47 roku był już w USA. Może się nocami teleportował do MBP w > Warszawie, by zaglądać do tajnych dokumentów. Dlatego (dla mnie)bardziej > wiarygodna jest K.Kersten, która dostęp do dokumentów bezpieki miała na > miejscu, szczególnie po '89 roku. Dociera to, co było już pisane wcześniej, czy > > dalej powtarzać? No proszę. Korboński jest niewiarygodny, gdy chodzi o UB, a wiarygodny, gdy chodzi o dezerterów, a Kersten - odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Tłumaczył Ci Snajper, 13.05.04, 20:56 pan.scan napisał: > pisałem również ja za Korbońskim, podając tło polityczno-wojskowe decyzji: > > Korboński jeszcze raz: > > ......"Generał Anders pomógł im w podjęciu decyzji, wydając poufne instrukcje > dla polsko-żydowskich żołnierzy, którzy chcieliby zostać w Palestynie, że nie > będą uważani za dezerterów". ...... Kto widział te "poufne instrukcje"? Czy zgadzasz się z WSZYSTKIMI wnioskami Korbońskiego z ksiązki na którą się powołujesz (znam ją)? Dlaczego Anders, cytowany przez Kersten mówi o tych "żołnierzach" jako o dezerterach? Dlaczego sama Kersten, którą doprady trudno oskarżyć o niechęć do Żydów, i która też jest historykiem posługuje się określeniem "dezerterzy"? Cyt: "Fala dezercji objęła większość Żydów żołnierzy Armii Polskiej na Wschodzie a potem II Korpusu PSZ. Gen. Anders na odprawie redaktorów czasopism i wydawnictw wojskowych mówił o 3500 dezerterów, we wspomnieniach wymienił liczbę 3 tysiące. W szeregach pozostało około tysiąca Żydów - nie więcej niż czwarta część" (K.Kersten, Problem Żydów w PZS w ZSRR...."). > Dla mnie możesz nazywać ich jak chcesz. Co to zmieni? Nie nazywam ich "jak chcę". Używam bardzo precyzyjnego określenia, świetnie oddającego, to kim byli: dezerterami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Autorytet Zyda IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 17:21 Mowa o aktach sabotazu ,... Wystarczajaco duzo zeby odciac (najkrotsza) ladowa dostawe (via Palestyna i Synaj) paliwa kampanii w Pol Afryce , co moglo przewazyc losy II WS . Bzdura , ukradli co sie dalo ,... Wlacznie z wyposazeniem szpitali polowych i lekarstwami . Najbolesniejszym ciosem bylo to ze chorzy zostali nie tylko bez lekarstw ale rowniez bez fachowej opieki bo wsrod dezerterow znalezli sie prawie wszyscy do ktorych nalezala opieka nad nimi , ktorzy gdyby nie to ze byli doktorami , felczerami nigdy by nie przeszli rygory kwalifikacjii . Armia Andersa byla zawszona , wiekszosc zolnierzy cierpiala z powodu dezynterii i malarii ,... Po spotkaniu z Wojskiem amerykanskim zanim pozwolono im na dalszy udzial w walkach musieli przejsc DDT dezynfekcje . Strata w ludziach i sprzecie gotowych na front z powodu dezercji Zydow nie ograniczala sie tylko do dezerterow i sprzetu ,... uklony =============================================================================== Oczywiście nie ma mowy o żadnym sprzęcie i uzbrojeniu - wychodzili tak jak stali. ============================================================================== W okresie wojny ani wielkich ani wielkiej liczby ataków terrorystycznych na Anglików nie było, =============================================================================== After passing through the Bab al-Mandab, oil en route from the Persian Gulf must pass either through the Suez Canal or the Sumed Pipeline complex in Egypt. Both of these routes connect the Red Sea and Gulf of Suez with the Mediterranean Sea.Persian Gulf oil exports transit the Suez Canal/Sumed complex, destined mainly for Europe and the United States. Any closure of the Suez Canal and/or Sumed Pipeline would divert tankers around the southern tip of Africa (the Cape of Good Hope), adding greatly to transit time and effectively tying up tanker capacity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Autorytet Zyda IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 17:30 Troche inny obraz od tego poprzedniego , satysfakcja po mojej stronie ,... Gdybys nie pominal przysiegi lojalnosci uklony Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Re: Autorytet Zyda 14.05.04, 18:31 Przysiega wojskowej lojalnosci obowiazuje wszystkich - to nie podlega dyskusji. Przestaje obowiazywac z chwila zwolnienia ze sluzby. Nie jest do konca dla mnie jasne, czy te 3,000 zolnierzy zostalo zwolnionych, czy porzucili sluzbe a Anders jedynie zrezygnowal z ich scigania. Przytoczone przeze mnie dwa zrodla sa wzajemnie sprzeczne. P.S. Nie jestem zainteresowany w "wygraniu" debaty; interesuje mnie jak bylo naprawde. Uklony odwzajemniam. Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Troche inny obraz od tego poprzedniego , satysfakcja po mojej stronie ,... > Gdybys nie pominal przysiegi lojalnosci > > uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Autorytet Zyda IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 19:11 Zadnego dokumentu do tej pory nikt jeszcze nie pokazal , a to co jedna pani drugiej ,... Mnie tez na tym nie zalezy , ale oddajmy sprawieddliwosc tym , ktorym sie nalezy . Autor "czerwonych makow" jest na koncu w kolejce . Interesowalem sie troche Kampania Montgomery'ego z racji ze pod koniec moj ojciec tam byl , z racji ze znal biegle niemiecki konwojowal i wylapywal ukrywajacych sie niemieckich oficerow , jak sie okazalo po latach ojciec mojej pierwszej milosci jako jeniec wojenny (slazak) byl transportowany ta sama trasa do Bengazi i do USA Co ciekawe , mieszkam w okolicach gdzie go internowano z Libii (do Fort Lewis) skad zabrano go do pracy we wschodniej czesci Stanu . Pare lat temu odwiedzil mnie maz jej siostry z Niemiec i zrobilem mu wycieczke ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Sp;lit!!! Siodme przykazanie, przypominam Ci!!!! 14.05.04, 19:52 Nie naruszaj bez przerwy!!!! Jestes wszak Polak i KATOLIK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Sp;lit!!! Siodme przykazanie, przypominam Ci! IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 20:04 Na wszelki wypadek zajrzalem do Biblii , czy sie nie myle przypadkiem ,... Nie ! O co ci chodzi ? Jakis niedomyslny dzisiaj jezdem ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: No? Co siódme przykazanie mówi, acha? IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 22:35 Nie kradnij !!! A teraz czekam z rozdziawiona japa , na odpowiedz mojego Q ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście 15.05.04, 00:56 Przepreszam, chodzi szóste. Wedke katolickiej kolejnosci. Różne kościoły podaja Dzisięcioro Przykazań w różnej kolejności. Ja dla pewnosci sprawdziłem na Webie i wyskoczyła mi lista z odnośnym przykazaniem na 7-mej pozycji. Zdaje się to byli jacys babtyści? Teraz sprawdziłem, że wg. katolicjkiego porządku to szóste. Oczywi ście o kradzież jakąkolwiej Cię nie śmaiłbym pomawiać, za nieporozumienie przepraszam! Ale sprawdź szóste. Pokornie sie odmeldowuję, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 15.05.04, 20:15 No , teraz to mi japa z zawiasow wyskoczyla i wisi ,... Na co ty liczysz cees ? Musze ci powiedziec po cichu ze moja naj to dyskretna z klasa kobieta i do kompa mi nie zaglada , ale na wszelki wypadek zmienie password Ty mi stary swinie probujesz podlozyc z tym przykazaniem , a jak nie , to mi na migi wytlumacz , bo z tymi przykazaniami niezbyt ci to wychodzi ,... Nie cudzoloz ??? Boj sie Boga cees ! W roznych rolach cie tu widzialem ,... W roli materaca pierwszy raz uklony Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście 15.05.04, 20:37 Sp;lit! "Nie cudzołóz" to bardzo archaiczna forma. W dzisiejszych czasach w zasadzie to słowo już wyszło z kretesem z obiegu. Trzeba to samo wyrazić wstawiając w miejsce słowa "cudzołóż" słowo (jedno) wspólcześnie używane. Wtedy chwycisz sens tego, co Ci chcę przekazać. Pozdrówka, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 15.05.04, 22:03 Jednoznaczne okreslenie zdrady malzenskiej ,... Nie pie#dol cees , wyrazaj sie jasniej ,... )) uklony =============================================================================== Sp;lit! "Nie cudzołóz" to bardzo archaiczna forma. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście 15.05.04, 22:19 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Jednoznaczne okreslenie zdrady malzenskiej ,... Nie pie#dol > O, widzisz, Sp;licie, trafiłeś! Dziś w ten sposób własnie powiemy. I Ty powinieneś to przykazanie, tak sformułowane, zawsze mieć na uwadze, kiedy piszesz cos na Forum. Pozdrówka, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 16.05.04, 04:51 Nie pie#dol cees ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście 16.05.04, 07:39 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Nie pie#dol cees ,... Kolego, zanim zaczniesz pouczać innych, zastosuj to najpierw do siebie. Zawsze sobie powtarzaj: "szóste przykazanie, szóste przykazanie, szóste przykazanie..." Take care, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Pytanie Ceesie :O)) IP: *.proxy.aol.com 16.05.04, 07:50 Gdy jezdzisz do Seattle to przed Centralia, przed zjazdem na Toledo, po prawej stronie stoja takie wielkie dziela sztuki )) Jest tam tez taka jakby kapliczka z orlem w srodku, obok ktorej stoi wysoki maszt z zolta flaga. Teraz pytanie. . Czy orientujesz sie dlaczego flaga opuszczona jest do polowy masztu? . . Przy okazji - do Spl;ta. Kazdorazowo przejezdzajac przez Fort Lewis naciskam na klakson, pod wiadomym mostem. Czy postepujesz podobnie, Spl;cie? . Pzdr. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Pytanie Ceesie :O)) 16.05.04, 07:54 Gość portalu: Krzys52 napisał(a): > Gdy jezdzisz do Seattle to przed Centralia, przed zjazdem na Toledo, po prawej > stronie stoja takie wielkie dziela sztuki )) Jest tam tez taka jakby > kapliczka z orlem w srodku, obok ktorej stoi wysoki maszt z zolta flaga. Teraz > pytanie. > . > Czy orientujesz sie dlaczego flaga opuszczona jest do polowy masztu? > . Nie, nie wiem? > Przy okazji - do Spl;ta. Kazdorazowo przejezdzajac przez Fort Lewis naciskam na > > klakson, pod wiadomym mostem. Czy postepujesz podobnie, Spl;cie? > . > Pzdr. > K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Pytanie Ceesie :O)) IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 16.05.04, 18:03 Przejezdzajac przez Fort Lewis (I-5) Nie ma mostu ! Wiadukt moze ? Najblizsze , na poludnie to na Nisqually River a na polnoc na White River Tacoma ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: Pytanie Ceesie :O)) IP: *.proxy.aol.com 16.05.04, 18:21 kurwa, ale ty jestes mundry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Pytanie Ceesie :O)) IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 16.05.04, 21:35 To wszystko przez cees'a , on zaczal te polowanie na slowka ,... Trzeba uwazac ! Nie , ale zawsze mysle jak niezbadane sa sciezki losu , mijajac to miejsce w drodze na ryby na Cowlitz , czy Humptulips river , czy na wycieczke na poludnie Ja juz wspominalem na tym forum , moj ojciec konwojowal transporty jencow Rommel'a do Bengazi a moj niedoszly tescio byl jednym z nich ,... Kilka lat temu odwiedzil mnie niedoszly szwagier z Niemiec i dowiedzialem sie ze Herr Meiss'a z Bengazi przywieziono do Fort Lewis . Zatrzymalismy sie tam z Jurkiem poszperac w archiwum , rzeczywiscie Meiss nie bujal , odsiedzial w koszarach kwarantanne a stamtad po trzech miesiacach zabrano go do pracy kolo Wala Wala pomagac w zniwach kobiecie ktorej maz byl na froncie a stamtad zabrano go do zbierania owocow na polnoc do Malott kolo Okanogan (ale dziura , dzisiaj) do wdowy zolnierza ktory zginal na wojnie . W archiwum dowiedzielismy sie ze przez te 3 miesiace w Fort Lewis , na weekend za dobre sprawowanie dostawal kieszonkowe , przepustke i mogl sobie jezdzic do Tacoma i Seattle w soboty i niedziele od poludnia do 22 00 . Na wiosne nastepnego roku zrobilem sobie wycieczke tam gdzie pracowal ,... Z farmy kolo Wala wala , wyslalem mu video z wlascicielka , a z Malott niestety tylko widoki ,... Kilka tygodni pozniej jak zdecydowal sie na powrot , w gorach puscila tama razerwuaru/jeziorka przy kopalni srebra , zginelo kilka rodzin w dorzeczu strumienia z Okanogan River w tym wdowa i dwoje dzieci gdzie pracowal . Herr Meiss wrocil na rodzinne smieci , kolo Raciborza i zmajstrowal dwie piekne corcie miejscowej Polce ,... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Pytanie Ceesie :O)) IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 16.05.04, 23:31 Jak masz juz taka dobra pamiec ,... Pomiedzy Chehalis i Centralia po lewej stronie do roku '01 , na lace po lewej stronie byla sign ,... W jednym tygodniu podkreslajaca swoja message chrzescijanskie korzenie Republiki w nastepnym wartosci idei republikanow . Po sprzedaniu ziemi na ktorej stala ta plansza , jego spadkobierca , syn zostal milionerem , sprzedajac Christian slogans na T-shirts ,... What was his name ??? uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: PRZEPRASZAM!!! Chodziło o szóste, oczywiście IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 16.05.04, 17:50 Postaram sie , a w miedzyczasie ,... Nie cudzoloz cees , bo mnie arsch_boli uklony Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 273! 273! To tez wazna liczba w fizyce. 11.05.04, 21:03 Temperatura zamarzania wody w Kelvinach. Udal mi sie watek, nie ma co! Tyle postow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: 273! 273! To tez wazna liczba w fizyce. IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 13.05.04, 03:18 Reszta choloty okresli to zjawisko dwoma slowami ; Absolutne zero ! Tylko sie znowu nie czepiaj , ze znowu cos do ciebie cierpie )) uklony =============================================================================== Temperatura zamarzania wody w Kelvinach. Odpowiedz Link Zgłoś
vaterland Re: Ilu Żydów zdezerterowało w Palestynie? 12.05.04, 23:19 Klikuset?Co to ma do ,chyba 2,5 tys poległych w bitwie z I Spadochronową Dywizją,to samą,która zrzucono na Kretę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Krolowa Bona No to ci sie ten watek rzeczywiscie udal IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 13.05.04, 04:17 W typowym zydowskim stylu udalo sklocic ci sie paru dobrych poczciwych Polakow. Jesli ty nie Zyd, to czemu tak uparcie przekladasz zydowstwo ponad polskosc? Przeciez monstwo twoich postow skierowanych do Polakow wrecz ocieka pogarda, podczas kiedy te do czy o Zydach sa w superlatywach. Czy gdyby autor muzyki do Czerwonych Makow byl polskim Litwinem, to tez bys ten watek zaczal? Watpie. A wiesz dlaczego? Dlatego ze Liwini maja mnostwo przykladow prawdziwego bohaterstwa, ktorym moga sie poszczycic bez potrzeby podczepiania sie pod akty heroizmu Polakow. Nastepnym razem, jak przyjdzie ci kiedys do glowy jakis niewatpliwie odizolowany przypadek zydowskiego bohaterstwa, to napisz o tym. Nikt sie ciebie nie czepi. Najgorzej drazni to to jak inni probuja brac kredyt za cudze osiagniecia. No to co ze kilkuddziesieciu Zydow zginelo na Monte Casino, bo 1000 innych zdezerterowalo, a setki tysiecy siedzialo u polskiego chlopa w stodole, albo w piwnicy u polskiego inteligenta, i czekalo na wyzwolenie. A juz najmniej istotne jest w tym przypadku to ze muzyke komponowali, bo do czasu az doda sie do niej slowa to nie jest ona w najmniejszym stopniu aktem bohaterstwa, lub nawet patriotyzmu. I znow przypominaja mi sie slowa pana Zagloby po tym jak pan Wolodyjowski pokonal Bohuna w pojedynku: "No to zesmy Bohuna usiekli!" To tak samo z ta muzyka do Czerwonym Makow, i do polskiej krwi przelanej na Monte Casino. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: No to ci sie ten watek rzeczywiscie udal 13.05.04, 06:02 Typowa żydożerczość wyniesiona z domu rodzinnego. Rodziny z PRL-owskiego awansu społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Re: No to ci sie ten watek rzeczywiscie udal IP: *.dialup.xtra.co.nz 13.05.04, 10:48 NiC nie wiesz na temat mojego domu rodzinnego. Jak zwykle szafujesz golosownymi oskarzeniami i nazywasz produkty wlasnej egomaniakalnej, pogardliwej w stosunku do Polakow wybrazni, faktami. A na jakich podstawach wysuwasz wniosek o jakims moim PRL-owskim awansie spolecznych? Na podstawie tego ze mieszkam za granica, czy tego ze stac mnie tu bylo na studia, czy tego ze zaliczasz mnie do tych co nie wierza w twoj "fartowny" wyjazd z Ojczyzny? No powiedz, czy opierasz to na wlasnym doswiadczeniu - ze aby wyrwac sie z PRL za granice to jednak trzeba bylo miec chody u Naczelnika UB? Huh? Ty mi odpowiedz, a ja ci tu powiem na jakich podstawach niektorzy tu mysla ze ty bajki opowiadasz. Ta twoja historia mlodego intelektualisty z rodzina w Wielkiej Brytanii, insunuacjami arystokratycznych konekcji z tradycjami powstanczymi, biskupow w rodzinie i z korzeniami siegajacymi niemalze krola Mieszka, ktory to mlody intelektualista dostaje blogoslawienstwo komuny na malenka wizyte towarzyska u rodziny w GB i inne tego typu eskapady to tak sie kupy trzyma jakbys film zrobil gdzie ludzie w kombinezonach astonautow uczeszczaja sejmik szlachecki, i nazwal to filmem archiwalnym. Ten twoj portret mlodego intelektualisty i wolnego kosmopolity w czasach komuny jest tak samo niedorzeczny. Ale widzisz Panie cs137, pewnie nawet tego nie zauwazyles, ale ja ci tego nie wytknelam. Nigdzie do tej pory. To ty z gory zakladales to od poczatku, ze ja glosze wszem i wobem ze jestes zydem, komuszym oprawca itd itd. To wyplywa z twojego watku, gdzie mnie wspomniales w tym kontekscie. Zadziwiajace uprzedzenia hodujesz! Good luck to you, mr cs. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Droga ABE: 13.05.04, 18:33 O ile sobie przypominam, to Ty już kilkakrotnie nazwałas mnie "Żydem", co jest w Twoim pojęciu określemniem pejoratywnym. Znaczy, Ty zapoczątkowałas zabawę polegającą na przyczepianiu sobie pejoratywnych etykietek niekoniecznie mających pokrycie w rzeczywistości (można mi, owszem, zarzucic filosemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE ZDUMIEWAJACY JESES, panie Ces IP: *.dialup.xtra.co.nz 14.05.04, 03:45 Dla mnie to nie zabawa. Zydem nazwalam cie dopiero w resultacie twoich sardonicznych uwag na temat mojego poziomu intelektualnego. Ale nie o tym sprawa. Jest to zdumiewajace, ze wykorzystales okazje bitwy pod Monte Casino gdzie zginelo tysiace Polakow, jak rowniez innych aliantow (nawet z NZ), aby wyglosic apoteoze Zyda ktory w zaciszu domowego ogniska skomponowal muzyke do prostej piesni. Wykorzystales te okazje, zeby zbudowac wizje wielkiego patriotyzmu tegoz pana Zyda. Nie inaczej niz celowo udalo ci sie przelac honor i poswiecenie tych co zgineli na Monte Casino, na czlowieka, ktory NIC, absolutnie NIC z tym poswieceniem wspolnego nie mial. Takie wykorzystanie patosu Monte Casino aby podbudowac obraz kogos kto nic z zolnierskim wysilkiem podczas tej bitwy nie mial wspolnego jest zdumiewajaca bezczelnoscia i brakiem szacunku dla walczacych i poleglych zolnierzym, wlaczajac tych zydowkich. Jesli ty tego nie rozumiesz, i uwazasz swoja prostote moralna jak sie wykazales za uzasadniona, to w rzeczy samej nie mamy o czym rozmawiac. Nie zapominaj, ze twoj watek NIE byl zainicjowany na temat Zydow, ktorzy polegli na Monte Casino, ale na temat kompozytora piosenki, dla ktorego zazadales "czapki z glow, panowie" w zwiazku z jego uczczeniem bitwy, ktora do tej pory wywoluje uczucia najwyzszego szacunku dla poleglych. Miales nadzieje, ze ten patos i szacunek otrze sie jakos (rub off) i splynie na tego pana kompozytora? I z jakies racji? On wyrazil szacunek dla poleglych poprzez swoja kompozycje. My wyrazamy szacunek dla poleglych poprzez upamietnianie rocznicy najlepiej jak potrafimy. Nie znaczy to jednak ze teraz zaczniemy czcic tych, ktorzy nie zrobili nic innego oprocz wyrazenia szacunku tak jak my to robimy. Co to ma byc - posrednie bohaterstwo? Z drugiej reki poswiecenie zycia? Wysilek zolnierski by proxy? Jesli wciaz nie pojmujesz i nadal bedziesz usilowal nadac moim postom wydzwiek antysemistyczny bo kwestionuje twoje motywy i zrozumienie patosu Monte Casino, to coz, twoja sprawa. Ja juz nic nie jestem w stanie dodac. PS: Wiem zes nie Zyd. Poinformowales mnie o tym juz dawno. Twoja narodowosc nie ma nic wspolnego z moimi objekcjami do twojego watku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Skad ta cala nienawisc? IP: *.sympatico.ca 13.05.04, 19:40 ABE z Nowej Zelandii napisala: >W typowym zydowskim stylu udalo sklocic ci sie paru dobrych poczciwych >Polakow. >Jesli ty nie Zyd, to czemu tak uparcie przekladasz zydowstwo ponad polskosc? >Przeciez monstwo twoich postow skierowanych do Polakow wrecz ocieka pogarda, >podczas kiedy te do czy o Zydach sa w superlatywach. >Czy gdyby autor muzyki do Czerwonych Makow byl polskim Litwinem, to tez bys >ten >watek zaczal? Watpie. A wiesz dlaczego? Dlatego ze Liwini maja mnostwo >przykladow prawdziwego bohaterstwa, ktorym moga sie poszczycic bez potrzeby >podczepiania sie pod akty heroizmu Polakow. >Nastepnym razem, jak przyjdzie ci kiedys do glowy jakis niewatpliwie >odizolowany przypadek zydowskiego bohaterstwa, to napisz o tym. Nikt sie >ciebie nie czepi. Nie rozumiem skad u tej kobiety bierze sie tyle zacietej nienawisci. Czy jesli ktos wykazuje nieracjonalnosc antysemityzmu, to jest rownoznaczne z atakowaneim Polakow. Cos tu u tej pani nie gra z logika. Czy walczyc z ciemnym, zaslepionym antysemityzmem moze tylko Zyd, czy moze to byc normalny Polak? Czy wskazanie na patriotyczna postawe jakiegos Polaka zydowskeigo pochodzenia jest rownoznaczne z "przekladaniem zydostwa nad Polske". Takich almancow logiki mozna chyba szukac tylko u rydzykowcow, jak u ksiedza Bajdy. Czy wsrod Zydow nigdy nie bylo przykladow prawdziwego bohaterstwa, bo "prawdziwa patriotka" z Auckland, czy moze Christchurch neguje istnienie czegos takiego, wzglednie dopuszcza "niewatpliwie izolowane" wyjatki. Cees byc moze nie pisal by o Litwinie z bardzo prostego powodu. W Polsec nei slyszy sie takiej pogardy, nienawisci i wszelkiego zlego o Litwinach, jak ze strony pewnej grupy o Zydach. Wiec wykazal,ze prosze: odsadzacei ich bez pzrerwy od czci i wiary, atu jest wlasnei pzryklad polskiego Zyda, ktory Polske kochal. A czy ABE kiedykolwiek slyszala o swaitowej slawy pianiscie Arturze Rubinsteinie, ktory na inauguracji ONZ w 1943 roku z WLASNEJ INICJATYWY zagral Mazurka Dabrowskiego, bo, jak powiedzial, "nie widze tu flagi narodowej MOJEGO kraju, wiec chociaz zagram nasz hymn". A co z ogficerami polskimi zydowskeigo pochodzenia, ktorzy spoczywaja w Katyniu? A co pulk Berka Joselewicza w Powstaniu Kosciuszkowskim? Jakie masz dowody na to, ze 1000 Zydow zdezerterowalo. A jesli ukrywali sie u polskiego chlopa, czy inteligenta, w obydwu przypadkach ludzi prawych, to coz innego mogli zrobic w okupowanej Polsce. Ci ludzie byli wyjeci spod prawa, odmowiono im prawa do nazywania sie ludzmi. Nie mogli wyjsc na ulice bez obawy zlapania. A byli tacy, ktorzy ryzykowali i pzreciez wiesz chyba (czy moze nie przyjmujesz do wiadomosci,) ze Zydzi w getcie warszawskim zorganizowali bohaterskie powstanei w 1943 roku. Czy to, co ja w tej chwili pisze jest moze antypolskie? Czy Zydzi sa z definicji (Twojej) wrogami Polakow, wiec kazdy argument na ich korzysc jest automatycznei argumentem pzreciw Polsce i Polakom? Stuknij sie w leb, laskawa pani z NZ i pzrestan pisac takie glupoty, bo tylko sama sie kompromitujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Skad ta cala nienawisc? - jeszzce kilka zdan? IP: *.sympatico.ca 13.05.04, 20:02 Czy pisanie o bohaterstwie Zydow w powstaniu w getcie w jakikolwiek sposob umniejsza bohaterstwo chlopcow z AK w Powstaniu Warszawskim? Czy pisanie pozytywnie o jakimkolwiek Zydzie oznacza jednoczesnie, ze Polacy sa zli? Czy napisanie o poskich zolneirzach pochodzenia zydowskeigo poleglych pod Monte Cassino, czy gdziekolwiek indziej w jakikolwiek sposob zdejmuje slawe z ich kolegow niezydowskeigo pochodzenia? I wreszcie, co oznacza zwrot: "w typowo zydowskim zstylu"? Rozumiem,z e mialo to miec wydzwiek pejoratywny. na zcym ma polegac ten typowo zydowski styl? Skoro zaczelas pisac androny, to miej pzryzwoitosc i odwage bronic ich sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Czarek, zrozum.... 13.05.04, 20:19 Jak ktos ma w glowie ROM, to no matter what writer you use, you won't change the contents. As far as the mind flexibility is concerned, there are ROM people and RAM people. Most people are mixed RAM-ROM people. But some of them are "pure ROM people". ABE seems to be such an extreme case. Give up, brother. It's hopeless. Serdecznosci, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Wedle tego samego schematu klasyfikacji Gini... 13.05.04, 20:22 ...to super-fast access ROM person. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Wedle tego samego schematu klasyfikacji Gini 13.05.04, 20:28 cs137 napisał: > ...to super-fast access ROM person. Jeszcze chcesz cos ode mnie?Za chwile bedziesz lamentowal na cale forum, ze gini cie agresywnie atakuje . Co za typ obmierzly, jeczy biadoli i prowokuje. Stary niedowartosciowany hipokryta. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Przyganial garkotluk garnkowi 13.05.04, 20:41 gini napisała: > Stary niedowartosciowany hipokryta. Ja stary, owszem Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Przyganial garkotluk garnkowi 13.05.04, 20:52 cs137 napisał: > gini napisała: > > > Stary niedowartosciowany hipokryta. > > Ja stary, owszem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Skad ta cala nienawisc? - jeszzce kilka zdan? IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 15:13 Czesto desperatow Powstania w Getto porownuje sie z bohaterami Powstania Warszawskiego podobnie jak jak ty , koles ,... Biorac pod uwage pobudki jakimi kierowali sie jedni i drudzy warto wspomniec ze uczestnicy Powstania w Getto nie mieli duzego wyboru ,... Umrzec z honorem , albo dac sie zagonic jak barany na rzez jak reszta Zydow do wagonow i umrzec w obozie zaglady ,... Honor ? bez watpienia ,... Bohaterstwo ? Naciagane troche ,... Desperacja !!! To ze z kilkuset tys warszawskich Zydow ok 600 wybralo honor a reszta poszla jak barany na rzez , poganiana przez wlasna starszyzne to osobny temat . Powstancy Warszawscy mogli przygladac sie spokojnie Rosjanom i Niemcom i odczekac patrzac z boku jak jedni i drudzy sie wykrwawia ,... Wybrali dobrowolnie walke , a nie musieli ,... Bohaterstwo bez watpliwosci ! Glupota i lekkomyslnosc starszyzny to tez osobny temat ,... uklony =============================================================================== Czy pisanie o bohaterstwie Zydow w powstaniu w getcie w jakikolwiek sposob umniejsza bohaterstwo chlopcow z AK w Powstaniu Warszawskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Skad ta cala nienawisc? - jeszzce kilka zdan? IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 15:26 A kto tu pisze cos , czy podwaza oprocz ciebie ,... Od poczatku kontrowersje budzi fakt ze cees pamieta "zasluge" Zyda i pominal zaslugi uczestnikow bitwy pod Monte Casssino i Gen Andersa . Dezercja Zydow w Palestynie to tylko uboczny produkt cees'a tupetu ,... uklony =============================================================================== Czy napisanie o poskich zolneirzach pochodzenia zydowskeigo poleglych pod Monte Cassino, czy gdziekolwiek indziej w jakikolwiek sposob zdejmuje slawe z ich kolegow niezydowskeigo pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Czarku, ABE jest chora z nienawisci po prostu. 13.05.04, 20:10 Nie probuj z nia nawet dyskutowac. Ma nakladzione do glowy. Jej umysl to ROM, nie RAM (znasz te termiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Czarku, ABE jest chora z nienawisci po prostu IP: *.sympatico.ca 13.05.04, 22:48 Istotnie, chyba przestane dyskutowac za takimi ABE, splitami i tym podobnymi, bo wyglada na to, ze oni sa wybitnie ROM, zaprogramowani i nic ich nei przekona. Jesli ja uzyje argumentow, to oni inwektywy, jesli ja im wykaze nielogicznosc, to okaze sie, ze jestem parchem, wszawym rzecznikiem antypolskiej masonerii i jeszzce cos na dokladke. Jesli chodzi o Stany, uwazam, ze wiele mozna o nich powiedziec dobrego, natomiast osobiscie mniej dobrego moge powiedziec o Bushu. Od poczatku uwazalem, ze powolywanie sie na zagrozenie BMR jakos nie gra, a o powiazaniach Bin Ladena z Saddamem Husseinem chyba w ogole mowic nie mozna. Bo pzreciez nei moga sie kochac dwaj dranie, jesli jeden z nich jest fanatykiem fundamentalista islamskim, a drugi - zwolennikiem panstwa laickiego. Tu w Kanadzie tez sa neiktorzy ludzie, ktorzy programowo neinawidza Ameryki, jakby wszelkie zlo od niej pochodzilo. Takie podejscie jest rowniez nonsensowne. Ale wszedzie znajduja sie ludzie o pogladach ekstremalnych i cala gama postaw posrednich. Poza tym, wiele ludzi powtarza glupoty zaslyszane (vide: ABE, Split etc.) bez zastanawiania sie. No, ale nie od wszystkich mozna wymagac, zeby sie zastanawiali. Pozdrowienia, musze leciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Re: Czarku, ABE jest chora z nienawisci po prostu IP: *.dialup.xtra.co.nz 14.05.04, 02:09 No to juz wszystko o mnie wiesz .... na podstawie przekazow z drugiej reki, dalekich od objektiwizmu. A teraz zapytaj swoje zrodlo informacji (swojego profeta prawdy, cs'a) o linki na potwierdzenie jego, i twoich dogmatow na temat tego co wiem, gdzie bylam, gdzie nie bylam, kogo lubie i kogo nie lubia, i czy jest w tym jakies "dlaczego". Bo przeciez on wie lepiej ode mnie, np ze ja nigdy w US nie bylam (surprise, surpise!), ze czytam antyamerykanskie zrodla (wow!!! jakbym lepszych lektur nie miala), i ze awansowalam spolecznie w PRL-u tylko po to by z niego uciec. BO ja to juz takie glupie, nielogiczne stworzenie jestem. Nie mam czasu rozwodzic sie bo biore dziecko do lekarza. Zreszta nie warto odpowiadac na czyjes mrzonki i generalna dzialalnosc tworcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Czarku, ABE jest chora z nienawisci po prostu IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 15:54 Braki wiedzy , selektywna pamiec czy celowe pominiecie faktow ? ,... Zeby Bush'owi nie bylo smutno uzupelniam twoje (powiedzmy) przeoczenie uklony Jesli chodzi o Stany, uwazam, ze wiele mozna o nich powiedziec dobrego, natomiast osobiscie mniej dobrego moge powiedziec o Bushu ,... =============================================================================== www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&node=&contentId=A45652-2003Feb8¬Found=true www.aaiusa.org/news/must_read02_14_03.htm On Feb. 9, The Washington Post's Bob Kaiser finally broke through the sound barrier to document what has long been reported in encrypted diplomatic e-mails from foreign embassies to dozens of foreign governments: Washington's "Likudniks" — Ariel Sharon's powerful backers in the Bush administration — have been in charge of U.S. policy in the Middle East since President Bush was sworn into office. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: No to ci sie ten watek rzeczywiscie udal IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 00:08 ABE: W typowym zydowskim stylu udalo sklocic ci sie paru dobrych poczciwych Polakow. Jesli ty nie Zyd, to czemu tak uparcie przekladasz zydowstwo ponad polskosc? eres: Szafujesz Krolowo pojeciami zaczerpnietymi zapewne ze slownika nieslawnego, komunistyczno-faszystowskiego stowarzyszenia ))Grunwald((. Zechciej prosze wyjasnic mnie, zwyklemu prostemu Polakowi, coz to jest ow intrygujacy )) zydowski styl((. Zdradz mi tez, czymze Ci sie narazil CS137? Czy tylko (a moze az) tym, ze smial pozytywnie wyrazic sie o zydowskim kompozytorze? Strach pomyslec, jakimi inwektywami potraktowalabys forumowicza, ktory sprobowalby wspomniec o innych znanych polskich kompozytorach zydowskiej narodowosci, np. o braciach Wieniawskich, a o cenionym Wladyslawie Szpilmanie juz nawet nie wspomne. Wielce tez ciekaw jestem, coz to jest wg Ciebie owa ))polskosc((. Okresl tez prosze, wg jakich to kryteriow kwalifikujesz niektorych polemistow na tych ))dobrych poczciwych Polakow((, a co wg Ciebie stanowi, ze pozostali Polacy sa niegodni tych cieplych superlatyw? Zechciej mi zdradzic, jak - w oparciu o Twoje kryteria - zakwlifikowalabys Polaka, p. doktora Janusza Korczaka? Zeby nie bylo niejasnosci dr Korczak byl Polakiem narodowosci zydowskiej (Goldszmit). A naduzywajac Twojej cierpliwosci rad bym tez wiedziec, za jakiego Polaka uznajesz innego Polaka (narodowosci ukrainskiej), naszego wspanialego poete i komediopisarza - Aleksandra Fredre? Tak, tak,wlasnie tego samego, ktorego wnuk byl wielce szanowanym przez Ukraincow i cenionym przez wielu Polakow arcybiskupem (greckokatolickim) Andrijem Szeptyckim, a rodzony brat arcybiskupa, Stanislaw, byl generalem dywizji Wojska Polskiego. ABE: Przeciez monstwo twoich postow skierowanych do Polakow wrecz ocieka pogarda, podczas kiedy te do czy o Zydach sa w superlatywach. eres: Jestes Krolowo ABE niesprawiedliwa, nie mozesz przeciez sie uskarzac na niedostatek na tym forum milych Twojemu sercu, zydozerczych postow; wypowiedzi traktujace Zydow nie inaczej, niz nie-Zydow, sa tu rarytasami. Skad wiec Twoja frustracja? ABE: Czy gdyby autor muzyki do Czerwonych Makow byl polskim Litwinem, to tez bys ten watek zaczal? Watpie. A wiesz dlaczego? Dlatego ze Liwini maja mnostwo przykladow prawdziwego bohaterstwa, ktorym moga sie poszczycic bez potrzeby podczepiania sie pod akty heroizmu Polakow. eres: Bylbym na Twoim miejscu ostroznieszy w podpieraniu sie wspolczesna historia naszych polnocno-wschodnich sasiadow, a zwlaszcza ich bohaterstwem. Mozesz bowiem wywolac nie lada burze na nin. forum. Nasi forumowicze zaczna podawac fakty z historii najnowszej, a zwlaszcza z historii stosunkow polsko- litewskich czy zydowsko-litewskich, ze skora Ci scierpnie. Na wszelki wypadek poczytaj cos o pamietnym dla wielu Polakow ))bohaterstwie(( szaulisow. A potem o innym fakcie, o ))bohaterstwie(( naszego generala WP Lucjana Zeligowskiego, ktory dokonal wraz z polskim ))bohaterskim(( wojskiem agresywnego najazdu na mlode panstwo litewskie. ABE: Nastepnym razem, jak przyjdzie ci kiedys do glowy jakis niewatpliwie odizolowany przypadek zydowskiego bohaterstwa, to napisz o tym. Nikt sie ciebie nie czepi. eres: Mam nadzieje, ze nie bedziesz sie mnie ))czepiac((, jesli podam Ci kilka takich ))niewatpliwie odizolowanych przypadkow zydowskiego bohaterstwa ((, mniemam bowiem, ze o takich przypadkach nie slyszalas, albo - co wydaje sie bardziej prawdopodobne - nie chcialas uslyszec. Pisze o nich wielu historykow i pamietnikarzy. Dobrze pamieta je takze wielu Polakow mojego pokolenia. Oto chocby kilka takich ))odizolowanych przypadkow((: - Bunt w obozie zaglady, w Treblince (1942 r.), gdzie wiezniowie zydowscy wystapili zbrojnie. Zydzi zabili kilkunastu niemickich esesmanow i piedziesieciu ukrainskich. Z obozu ucieklo 600 wiezniow, z ktorych wiekszosc zginela (pola minowe i poscig). - Bunt w obozie zaglady, w Sobiborze (10.1943 r.), gdzie wiezniowie zydowscy zabili dwudziestu esesmanow umozliwiajac ucieczke 300 wiezniom. - Bunt tzw. Sonderkommando w obozie Auschwitz-Birkenau (pazdziernik 1944 r.); Zydzi zabili kilku esesmanow i wysadzili jedno z krematoriow. Wszyscy zbuntowani wiezniowie zostali okrutnie zamordowani. - Proby buntu podejmowali Zydzia takze w innych obozach, m. in. w Obozie Janowskim, w Chelmie nad Nerem, na Majdanku, w Poniatowie, w Trawnikach. - Bylo powstanie w getcie warszawskim, byly starcia zbrojne Zydow z Niemcami w gettach bialostockim, czestochowskim i w Minsku Mazowieckim. - W Powstaniu Warszawskim udzial bralo od 500 do 2000 Zydow. W polskich oddzialach partyzanckich walczylo ok. 5000 Zydow. ABE: Najgorzej drazni to to jak inni probuja brac kredyt za cudze osiagniecia. No to co ze kilkuddziesieciu Zydow zginelo na Monte Casino, bo 1000 innych zdezerterowalo, eres: Ciebie drazni kazda wzmianka swiadczaca pozytywnie o Zydzie. Mnie natomiast drazni Twoj obskurantyzm, bo oto na podstawie klamstw, zmyslen i polprawd budujesz swoje niemadre twierdzenia i teoryjki. Fakt, ze w walkach pod Monte Cassino zginelo 43 Zydow swiadczy, iz walczyli rownie ofiarnie, jak wszyscy zolnierze II. Korpusu. W Palestynie pozostalo nie 1000, a 3000 zolnierzy II. Korpusu, a 1000 zolnierzy zydowskiej bralo udzial w dalszych walkach Korpusu gen. Andersa. O okolicznosciach, w jakich ci zydowscy zolnierze pozostali w Palestynie juz niejednokrotnie pisalem, ale powtorze je raz jeszcze: oto co pisze Stefan Korbonskieg (ktorego trudno posadzac o przesadna sympatie dla Zydow): ))[...] Po wyjsciu ze Zwiazku Sowieckiego armia Andersa przeszla przez Iran i w 1942 r. przybyla do Palestyny, gdzie zydowscy zołnierze musieli podjac wazna decyzje: zostac w Palestynie, czy walczyc z nazistami we Wloszech. Gen. Anders pomogl im w podjeciu decyzji, wydajac poufne instrukcje dla polsko-zydowskich zolnierzy, ktorzy chcieliby zostac w Palestynie, ze nie beda uwaaani za dezerterow. Ok. 3. tys. zolnierzy postanowilo zostac, tysiac pozostalo w szeregach II. Korpusu WP, bioracego udzial w kampanii wloskiej. [...]((. ABE: a setki tysiecy siedzialo u polskiego chlopa w stodole, albo w piwnicy u polskiego inteligenta, i czekalo na wyzwolenie. eres: Natomiast liczbe Zydow, ktorzy ocaleli dzieki bohaterstwu wielu Polakow- patriotow historycy oceniaja na ok. 30 tysiecy, w tym w samej Warszawie ocalalo ok. 10 tys. Zydow. ABE: A juz najmniej istotne jest w tym przypadku to ze muzyke komponowali, bo do czasu az doda sie do niej slowa to nie jest ona w najmniejszym stopniu aktem bohaterstwa, lub nawet patriotyzmu. I znow przypominaja mi sie slowa pana Zagloby po tym jak pan Wolodyjowski pokonal Bohuna w pojedynku: "No to zesmy Bohuna usiekli!" To tak samo z ta muzyka do Czerwonym Makow, i do polskiej krwi przelanej na Monte Casino. eres: Wypada wiec raz jeszcze stwierdzic, ze drazni Ciebie kazda, nawet najmniejsza wzmianka swiadczaca pozytywnie o Zydzie. Mniemam, ze gdyby wymienic chocby kilka podobnych, pozytywnych zdarzen o zaslugach Zydow, to mogloby Cie to przyprawic o powazne klopoty zdrowotne. Na koniec: nie probuj przypisywac mi - swoim zwyczajem - zydowskiego pochodzenia. Jestem Polakiem i praktykujacym katolikiem (ale nie z tych ))prawdziwych((). I wlasnie dlatego od zawsze staje w obronie naszych polskich mniejszosci narodowych i konfesyjnych. Praprzyczyna mojego zainteresowania historia najnowsza, to moje przezycia z lat wojny i okupacji (w Warszawie), ale i wiedza o postepowaniu wielu ))prawdziwych Polakow(( wobec naszych mniejszosci narodowych, zwlaszcza w okresie miedzywojennym i w czasie niemieckiej okupacji. Staje czesto w obronie naszych mniejszosci takze dlatego, iz nakazuje mi to moj Kosciol. Mysle, ze nie inaczej postepowalbym, gdybym sie urodzil w rodzinie zydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Panie eres IP: *.dialup.xtra.co.nz 14.05.04, 04:12 Zanim zapomne, nie odpisal mi pan na moj post na FS (Watek o Wehrmachcie). A teraz do rzeczy: Prosze najpierw o przyczytanie mojej powyzszej odpowiedzi do autora tego watka ("Zdumiewajacy jestes ces", gdyz wyjasnie on moje motywy zgloszenia objekcji do tego watku, krore zaznaczam nie maja nic wspolnego z antysemityzmem. Pozwol,ze odpowiem wybiorczo na pewne tylko aspekty twogo postu: eres"pomyslec, jakimi inwektywami potraktowalabys forumowicza, > ktory sprobowalby wspomniec o innych znanych polskich kompozytorach zydowskiej narodowosci," ABE: Nie mialabym nic przeciwko watkowi o tworczych osiagnieciach Zydow, o tyle o ile nie bylby on podwiazany do jakichs wydarzen historycznych, w ktorych ci kompozytorzy nie mieli aktywnego udzialu. eres: "za jakiego Polaka uznajesz innego Polaka (narodowosci > ukrainskiej), naszego wspanialego poete i komediopisarza - Aleksandra Fredre?" Uznaje go za Polaka, bo on sie za takowego uznawal. Pierwszy raz slyszel ze byl Ukraincem. Widocznie dla niego nie bylo to istotne, skoro tego nie podkreslal poprzez jezyk w ktorym pisal, czy poprzez samookreslenie. Ja tez sie uwazam za Polke i zupelnie nieistotne sa dla mnie korzenie z Polnocnej Anglii, czy z Niemiec w mojej rodzinie. Jestem Polka bezwarunkowo. Co innego to osoby ktore okresaja sie jako "polscy" ale "nie-Polacy" - "polski Zyd"? Coz to takiego? Albos Zyd albos Polak. "Polski Niemiec" - slyszles o nich? "Polski Bialorusin" - slyszales. Ja slyszalam o Biolorusinach, ktorzy mieszkaja w Polsce nie z wlasnego wyboru, i nazywaja sie prosto Bialorusinami bez przymiotnikow. "Polski Zyd" to Zyd. Jesli uwazac sie zacznie za Polaka, to tak sie samookresli. I ja to uszanuje, bo tak naprawde w tym tyglu narodowosci jakim jest Europa nikt (niewielu) nie jest czystej krwi Polakiem, czy Grekiem, czy Szwedem. Nie wazne sa geny, wazne jest samookreslenie. Tuwina uwielbiam. Korczaka tez. eres: "Jestes Krolowo ABE niesprawiedliwa, nie mozesz przeciez sie uskarzac na > niedostatek na tym forum milych Twojemu sercu, zydozerczych postow" ABE: Czy zydozerczosc innych usprawiedliwia postawe zbiorowej polako-pogardy jak ces representuje. To ze chala jest polakozercza powoduje moj bezposredni atak na nia, ale nie na Z Daleka. eres" Bylbym na Twoim miejscu ostroznieszy w podpieraniu sie wspolczesna > historia naszych polnocno-wschodnich sasiadow, a zwlaszcza ich bohaterstwem. " ABE: Zaluje ze wykorzystujesz moj komentarz do plawienia sie w szykanowaniu bogu ducha winnych Litwinow. Dziekuje za przypadki Zydowskieg bohaterstwa. Gdyby ces zapoczatkowal watek oparty na przypadkach bohaterstwa wlasnego Zydow, zamiast bohaterstwa innych opiewanego przez Zydow, zapewne nie bylo by niniejszej dyskusji. eres:"Fakt, ze w walkach pod Monte Cassino zginelo 43 Zydow swiadczy, iz walczyli rownie ofiarnie, jak wszyscy zolnierze II. Korpusu" ABE: Tego wcale nie kwestionuje (moze proporcje i kwestie rzekomego wyboru w opuszczeniu armii po zlozeniu przysiegi)> Jednak nie o Zydowskich zolnierzach na Monte Casino napisal Ces, ale o kompozytorze piesni, ktoraz to melodia moglabyc rownie dobrze wykorzystana do slawienia wujka Stalina. Odwoluje cie tu do mojego postu "Zdumiewajacy jestes ces" powyzej. Eres co do twojej polskosci, to taka sama jest jak moja. Niczego ci nie przypisywalam i nie przypisuje. Ces tez nie do czasu, az on zaczal mi wszelakie braki intelektualne przypisywac, aby zdyskredytowac moje posty. Zreszta jakie skojarzenia masz o kims kto sie podpisuje "Zyd i lagodny antysemita", a nastepnie temu zaprzecza. Do uslyszenia (if ever) Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: Monte Cassino: do Państwa Prawdziwych Polaków 13.05.04, 06:34 Na cmentarzu tym po prawo od wejście znajdują się groby Żydów poległych w tych walkach. W 2000 roku na tym cmentarzu byłem świadkiem niesamowitego spotkania żołnierzy którzy walczyli tam po obu stronach. Uścisk dłoni na znak przebaczenia. kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak goly i wesol Na co poszly ofiary spod Montre Casino? IP: *.ipt.aol.com 14.05.04, 00:00 . GRUPA BILDERBERG Pod koniec 1954 w malym Hotel Bilderberg w Oosterbeek w gesto zalesionej okolicy Arnhem spotkali sie najwazniejsi ludzie zachodnich krajow Europy. Nie bylo publicznego oznajmienia. Absolutnie zadnego. Sluzba bezpieczenstwa otoczyla hotel i dziennikarzy. Wszyscy procz zaproszonych byli persona non grata. Uczestnicy zaprzysiegli utrzymanie tajemnicy i zbyli sie oficjalnych tytulow. Przez trzy dni forum byli tylko "zwyklymi obywatelami" ich krajow. Kazdy mogl mowic co chcial bez obawy o reperkusje. To zebranie i wszystkie nastepne mialy olbrzymi, wplyw na powojenna historie. Przewodniczacym zebran Bilderbergowcow byl przez pierwsze 22 lata ksiaze Bernhard. Az do skandalu lapowki z Lockheed w 1967 roku. Zapewnie zaaranzowanego. Nowym przewodniczacym byl premier brytyjski lord Hume, a po nim jego polityczny poplecznik lord Carrington. Formalne czlonkostwo Grupy Bilderberg nie istnieje. Kazdego roku przewodniczacy ustala z miedzynarodowym komitetem liste zaproszen. Uczestnikow wybiera sie wedlug znajomosci przedmiotu, oraz znaczenia i pozycji w swiecie. Sproszeni pokrywaja cale spektrum politycznych i ekonomicznych punktow widzenia. Z tych okolo stu uczestnikow oko_o jedna trzecia jest z rzadow i polityki, a reszta z roznych dziedzin, finansow, dziennikarstwa, szkolnictwa wyzszego i zatrudnienia. Uczestnicza osobiscie, a nie w oficjalnym charakterze czy funkcji. Od samego poczatku przewazaja uczestnicy z Ameryki i Europy Zachodniej. Dwoma jezykami konferencyjnymi sa angielski i francuski. Uczestnikow moznaby nazwac wedlug wiekszosci definicji "klasa rzadzaca" w Europie albo USA, czy moznowladcami w korytarzach wladzy zachodnich demokracji. Sa to przewaznie mezczyzni. Spotkania odbywaja sie kazdego roku w innym miejscu, w Polnocnej Ameryce i Europie Zachodniej na przemian. Oficjalnie dyskusja koncentruje sie na "?tematach aktualnie interesujacych z szerokiego zakresu polityki zagranicznej, ekonomi swiatowej i innych wspolczesnych zagadnien". Tematyke pracy symposium przedstawia sie na papierach. Dyskusja odbywa sie przy zamknietych drzwiach i bez protokolu dla zapewnienia wolnosci i szczerosci wypowiedzi. Nie proponuje sie zadnych rezolucji, nie glosuje sie i nie ma oswiadczen podczas i po zebraniach. Hotel zamawia sie na weekend albo wiecej i oproznia caly budynek z innych gosci, bez wzgledu na ich znaczenie czy prestiz. Dwa dni przed zebraniem wyspecjalizowane, tajne sluzby bezpieczenstwa wprowadzaja sie i dok_adnie przeczesuja miejsce gestym grzebieniem, gwarantujac delegatom absolutna prywatnosc i bezpieczenstwo. Ca_y presonel jest poddawany dok_adnej rewizji osobistej i podejrzanych usuwa sie na czas trwania zebrania. Dla publicznosci hotel jest zamkniety hermetycznie. Na zebraniach niekoniecznie panuje zgoda. W St. Simons w 1957 roku Francuzi, Brytyjczycy i Amerykanie klocili sie o Kanal Suezki. Innym razem poszlo o chinskie wyspy przybrzezne Quemoy i Matsu; tylko Europejczycy potrafili zrozumiec postawe Amerykanow broniacych Taiwanu, jednoczesnie folgujac chinskim komunistom. Kontrowersyjnymi sprawami byly tez: stosunek Amerykanow i Brytyjczykow wzgledem zjednoczenia Europy i polityki twardej reki wobec Kuby. Globalny twor Grupy jest znany jako "Son of Bilderberg", gdzie za zamkniete drzwi zaprasza sie Japonczykow z czlonkostwem. George Bush Sr. i Bill Clinton, dlugoletni czlonkowie Trojstronnej Komisji (Trilateral Commisssion) zostali promowani do Bilderberg Group, kiedy uwazano, ze czas jest odpowiedni. Majac kolejnych prezydentow USA we wlasnym gronie, Bilderbergowcy pokrywali polityczne spektrum Ameryki po obu stronach, Demokratow i Republikanow. Przypatrujac sie listom gosci spotkan Bilderberg/Trilateral mozna powiedziec, ze na pewno nie sa to spotkania dla robienia plotek. W ostatnich latach bariera milczenia pekla w niektorych miejscach i na jaw wyszly niektore punkty porzadku dziennego obrad. Czyta sie je jakby kronike wielkich wydarzen historycznych, ktore po nich nastapily, np. uznanie Chin komunistycznych przez USA i ONZ zostalo uzgodnione zanim Nixon to zrobil; idea jednej waluty w UE byla debatowana juz pod koniec lat 80-tych; Margaret Thatcher zostala usunieta jako premier z powodu jej opozycji na przylaczenie Wielkiej Brytanii do UE. Listy zaproszen zdradzaja, ze osoby u w_adzy i na jej progu sa natychmiast wlaczane do wewnetrznego sanktum. Od Eisenhowera nawet przyboczni prezydentow uczestniczyli. Byli tam tez Tony Blair, Peter Mandelson i George Robertson. Robertson, oczywiscie bedzie regularnym uczestnikiem, odkad zosta_ mianowany sekretarzem generalnym NATO. Kazdy glowny bankier w Ameryce i Europie pojawil sie co najmniej raz. David Rockefeller, przewodniczacy Chase Manhattan Bank, byl prawie co roku. Ksiaze Charles regularnie sie pojawia, takze inni czlonkowie rodzin krolewskich. Lord Hume i Carrington jako przewodniczacy. Na ostatnich debatach alarm podniosla lewica i prawica: NATO zostalo policjantem swiata po jego interwencji w Kosowie, ale nie interweniowalo, gdy Rosja tlumila secesje w Czeczni i powstanie w Groznym ? w obu przypadkach pod wplywem Bildgerbergowcow. Nastapi unifikacja dolara z euro, tworzaca walute swiatowa. Przyjdzie zachecanie "socjalistycznych" rzadow, jak Tony Blair-a New Labour, do wprowadzenia polityki New Right, aby sprawic wrazenie, iz nastapi zlagodzenie "przejsciowych" trudnosci. Moze wiec latwiej przyjdzie niejednemu szaremu czlowiekowi przebrnac przez te zmiany, jesli sie obwola socjalista? Dawni uczestnicy twierdza, ze mowy sa tak nudne i ezoteryczne, ze bylyby natychmiastowa kuracja na bezsennosc. Jedna rzecz jest pewna: uczestnicy moga polegac na milczeniu o tym, co sie dzieje u Bilderbergowcow. Nawet baronowie prasowi, ktorych sie zaprasza, czynia wszystko, aby absolutnie nic nie bylo drukowane albo emitowane w mediach. Ekskomunika nie bylaby w ich interesie. Raz zaproszony zostajesz z nimi. Jestes uprzywilejowanym czlonkiem eliciarzy swiata; "wysokich kaplanow globalizacji", wybranym forum, na ktorym rozmowy robia historie. Chociaz - nie kazdy idzie na przynete Bilderbergowcow. Milioner komputerowy i byly kandydat na prezydenta USA, Ross Perot, kiedys poslal im krotkie pismo: "Wy, chlopcy, nie chcecie poznac moich zapatrywan, tylko narzucic mi wasze zapatrywania. Jezeli ktokolwiek z was ma mi cos do powiedzenia, niechaj napisze, albo zadzwoni do mnie." Do tych, ktorych uwaza sie za zblakane owce albo bez oglady towarzyskiej, nie dzwoni sie wcale. Pat Buchanan, potezny przywodca amerykanskiej prawicy religijnej, najpewniej nigdy nie zostanie zaproszony i, co jest interesujace, takze Rupert Murdoch nigdy sie nie pojawil. On moze nie chcialby wiazac sie obietnica milczenia. Zaniepokojenie juz pokazalo sie w parlamencie europejskim. Patricia McKenna z irlandzkiej Zielonej Partii wniosla pytanie do Komisji Europejskiej w grudniu 1998 co do udzialu Komisarzy w zebraniu Bilderbergow. Czy ich udzial nie kolidowal ze zobowi_zaniami wobec Europy? Odpowiedz by_a mieszana i przypominala wlasne mgliste opisy dzialalnosci Bilderbergowcow, w ktore oni byli zamieszani. Wobec zarzutow naduzyc w administracji Johna Majora nastepujacy rzad Blaira zapewnia wyborcow, ze ten bedzie czysty jak krysztal. Nieprawda! Tony Blair byl na zebraniu w Atenach w 1993 roku. Takze Kenneth Clarke, wowczas Cabinet Minister. Oni nie wpisali tego do Parliamentary Register. Blair ? dopiero w 1995 roku, zas Clarke nigdy. W 1998 roku, po przewazajacym zwyciestwie wyborczym Labour Party, kilka pytan zadano w Parlamencie dlaczego ministrowie uczestniczyli w zebraniach Bilderbergow i wplywie Grupy na polityke Europy i na ceny produktow rolniczych. Na wszystkie pytania odpowiedzi byly przeczace, lub wymijajace. Czasopisma takie jak "Freedom Today" wydawane przez brytyjska grupe p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goly i wesoly Re: Na co poszly ofiary spod Monte Casino? IP: *.ipt.aol.com 14.05.04, 00:02 Czasopisma takie jak "Freedom Today" wydawane przez brytyjska grupe prawicowa Freedom Association, przeciwstawily sie federalizacji Europy i jednej walucie, zapowiadajac, ze Bilderbergowcy planuja usmiercenie niepodleglosci Brytanii. Najciezszym oskarzeniem jest, ze Grupa, zamiast siegac po rozwiazania problemow makrosrodowiska i zdrowia, dazy do zagwarantowania wlasnego wplywu i wzbogacenia sie Bilderbergerowcow kosztem praw czlowieka i globalnej ekologii. "Zwyczajni ludzie nie wiedza, ze Bilderbergowcy egzystuja, i staja bezsilni" zamiast zorganizowac wlasna kontrole nad watpliwa dzialalnoscia tej zdradliwej, korporacyjnej oligarchii wp_ywow. Teoria konspiracji jest wiec czyms wiecej niz tylko wierzeniem w okazyjna kabale. Superpotezni marionetkarze, kryjacy sie za kurtyna, powoduja w absolutnej tajemnicy wydarzenia w swiecie. Wiele organizacji prowadzi skryta dzialalnosc, ale zadna nie zwrocila tyle uwagi i nie sprowokowala powstania tylu mitow co zebrania Bilderbergowcow. Tony Gosling napisa_: "Trudno nie miec podejrzen, kiedy najpilniejsze sprawy ludzkosci rozpatruja ci, ktorzy wywarli na nas wplyw w przeszlosci calkiem potajemnie." Los zwyczajnych obywateli jest i byl w rekach tych skrytych wladcow. Oni manipuluja naszym codziennym zyciem i my prawie wcale nie zdajemy sobie z tego sprawy. Wszystko co mozemy, to tylko slac dzieki Bogu, ze Bilderbergowcy widza siebie czynnikiem stabilnosci i wartosci mieszczanskich wsrod politycznej przemocy i ekonomicznego zametu w swiecie. ______________________________________________________________ Lustrator internetu z agencji Mossadu, ADL (Anti-Defamation League), znalazl web site, gdzie Anglik Tony Gosling demaskuje konspiracje Bilderberg Group: ww.bilderberg.org/jewish.htm ADL grzmi w internecie: Nie krytykowac Bilderbergow, bo to jest antyzydowskie! - i zamiescila sprostowanie www.adl.org/rumors/bilderberg.asp: "?Bilderbergowcy sa aktualna, legalna jednostka, ktorej czlonkowie spotykaja sie corocznie dla dyskutowania i popierania politycznej, dyplomatycznej i ekonomicznej polityki. Ró_ni skrajnie prawicowi ekstremisci i teoretycy konspiracji, czynia jednak zarzut, iz grupa jest podejrzana sila zmierzajaca do kontrolowania wydarzen swiatowych, uzywajaca ponoc dominujacych sil wp_ywow miedzynarodowych dla popierania "Nowego Porzadku Swiata" pod wlasna wladza. Ekstremisci twierdza, ze kandydaci na Prezydenta obu politycznych partii USA sa kontrolowani przez Grupe Bilderberg; miedzy nimi czesto wymieniani w takiej propagandzie sugerujaca konspiracje sa David Rockefeller, Clintonowie i Henry Kissinger. O innych cz_onkach Grupy Bilderberg mowi sie, ze sa czlonkami Trilateral Commission [Komisji Trojstronnej] i Council on Foreign Relations [Rady Spraw Zagranicznych] ? grup, ktore same sa czesto centralnymi graczami w skrajnie prawicowych teoriach konspiracji o tajnych usilowaniach dominowania nad politycznymi i finansowymi instytucjami swiata i prasa. Takie oskarzania Grupy Bilderberg byly regularna atrakcja w "The Spotlight", ostatnio zaniechanego tygodnika popularnego skrajnie prawicowej, antysemickiej Liberty Lobby." Ten atak sparowal Anglik Tony Gosling na rzecz Liberty Lobby: Zebrania Bilderbergowcow skladaja sie w zdecydowanej wiekszosci z nie-Zydow, wiec jak moze jakis powazny krytyk malowac Bilderbergowcow jako zydowska kabale? I zalaczyl cytat: "Jak mogloby którekolwiek - ADL czy "The Spotlight" ? uwazac Bilderbergerg za obiekt zydowski? Trudno powiedziec, by ktorykolwiek Bilderbergerowiec byl Zydem. Ten fakt zdyskwalifikowalby uwazanie Bilderbergowcow przez ADL czy "The Spotlight" za konspiracje zydowska." - Jon Ronson, Channel 4 TV, 27.6.01. W domysle czytelnikow jednak sa pytania: Dlaczego agencja Mossadu - ADL - stala sie tak nerwowa, kiedy zaczeto uwazac Bildergerowcow za zydowski teatrzyk marionetkarzy? Dlaczego tych co krytykuja Bilderbergowcow okrzyknieto antysemitami? Za Tonym Gaslingem ujal sie Zyd podpisujacy sie XXXXXXXXXX. Oto tlumaczenie jego Email-a w calej tej sprawie: From: XXXXXXXXXX To: <tony@gaia.org> Subject: Anti-Jewish? Date: Thu, 30 May 2002 Tony: Ja bym nie przejmowal sie tym zanadto. Takze ja jako Zyd amerykanski bylbym nazywany "antyzydowskim". Jest to po prostu smieszne. Zdemaskowanie konspiracji elity jest dla mnie ambitnym przedsiewzieciem. Wiekszosc Zydow (semickich czy tez nie) nie ma pojecia o kabale tych tyranow. Wiekszosc ludzi w swiecie nia ma o nich pojecia. Gdybym ja nie byl uwrazliwiony na konspiracje, to przypuszczalnie nadal bylbym slepy. . . . Osobnicy co twierdza, ze jestes "antyzydowski" sa to ci sami, co nosza podobizny Trockiego przypiete do plaszcza. Do diaska, my mamy takiego jednego w Kongresie USA! Jemu na imie Bernie Sanders (S) Vermont. Tak - to "S" oznacza: socjalista. Sprawdz JPFO.ORG. Jews for the Preservation of Firearms Ownership [Zydzi za Zachowaniem Wlasnosci Broni Palnej]. (Tych rowniez uwaza sie za "antyzydowskich"). Trzymaj sie! XXXXXXXXXXXXXX Obejrzyj Józefa Hieronima Retingera, 1888-1960, bylego krakowianina, Zyda, ktory byl agentem MI6 i szara eminencja, zalozycielem Grupy Bilderberg, m.in. wmieszanym w zgladzenie de Gaule 'a Polaków, Sikorskiego. Na zdjeciu stoi kolo swojej ofiary, gen. Sikorskiego: www.bilderberg.org/bildhist.htm#Memoirs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukani patrioci Na co poszly ofiary spod Monte Casino? IP: *.ipt.aol.com 14.05.04, 00:13 Zob. www.bilderberg.org/bildhist.htm#Memoirs Kliknij: Memoirs of an Eminence Grise - extract Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Pewnie ty i oszukany patriota. 14.05.04, 00:22 Zamiast Wina dały Borygo. To podstawowa zasada tych z Grupy Bilderberg. Bełtać w czerepach. Zasada niejawna, więc ogólnie niedostępna - acz żywa w Narodzie. Piszą o niej mniej więcej tak: gim4.bci.net.pl/biblteka/autor062/text0332.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goly i wesoly Pewnie ty i oszukany patriota. IP: *.ipt.aol.com 15.05.04, 03:35 Mordercy polskich oficerów Zydzi: Amons Aspis Azarkiewicz Drochomirecki Feldman Frenkiel Graff Hochberg Karczmarz Karliner Karpinski Mertz Milcyn Ligeza Litynski Skulbaczewski Swiatkowski Szechter Widaj Wizelberg Wnorowski Wolinska Wozniesienski www.polonica.net/MordercyPolakow.htm A KTO PAMIETA O POLSKIM HOLOCAUSCIE NA SYBERII I W KAZACHSTANIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedenz przegranych Co 3-ci Polak zyje zagranica IP: *.ipt.aol.com 15.05.04, 03:42 Polska emigracja, liczac per capita, jest najliczniejsza w swiecie. Ostatnio przescigneli ja tylko Murzyni Tutu i w Ruandzie. Polacy wyhrali bitwe pod Monte Casino, w Arnhem, pod Tobrukiem, w Afryce... nawet bitwe o Anglie. Przefrali tylko jedna bitwe: o Polske. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 ABE, proszę Cię: wyłącz emocje, zatrudnij rozum 14.05.04, 10:19 Droga ABE, Złość jest złym doradcą. A Ty już nie tyle w złość już popadłaś, co w zacietrzewienie. Zatanawiałem się, czy w tej sytacji w ogóle warto kontynuować wymiane postów z Tobą. No nic, ale jeszcze raz spróbuję. Proszę Cię jednak, postaraj się głownie rozum zatrudnić przy czytaniu mojej niniejszej odpowiedzi, a jak najmniej korę nadnerczy, z kórej wypływają niepotrzebne emocje. Ty w swoich napaściach na mnie w tym wątku zastosowałaś bardzo typowy demagogiczny chwyt. Mianowicie, oskarżyłaś mnie o "winy" niepopełnione i włożyłaś mi w usta słowa, których nie napisałem. Następnie odsadziłas mnie od czci i wiary za owe rzekome winy i niewypowiedziane słowa. Bardzo bym Cię prosił, żebyś w tej chwili jednak zdobyła się na rzetelność i odniosła sie wyłącznie do tego, co ja w rzeczywistości powiedziałem. Czy znane Ci jest pojęcie "aspekt"? Jeżeli mamy do czynienia z jakims złożonym zagadnieniem, to można w nim wyróznic szereg "podzagadnień", czyli własnie aspektów. Ogólne zagadnienie Bitwy o Monte Cassino zawiera takich "podaspektów" wiele. Można wyróznić aspekt militarny, polityczny, historyczny, martyrologiczny, Bóg wie jakie jeszcze... Jeden niewątpliwie ważny to sprawa rozsławienia czynu zbrojnego Polaków pod Monte Cassino. Ten aspekt z kolei można dalej "szatkować", mozna mówić o książce Wańkowicza "Monte Cassino" i wpływie, jaki ona odegrała na stan umysłów w zniewolonym kraju. No i o "Czerwonych Makach", i tutaj o autorze słów (Feliksie Konarskim) i o kompozytorze melodii. Otóż ja w poście otwierającym wątek skoncentrowałem się wyłacznie na JEDNYM JEDYNYM aspekcie tego całego ogromnego zagadnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: ABE, proszę Cię: wyłącz emocje, zatrudnij roz IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.05.04, 17:43 A kto ja jeszcze zna czy spiewa oprocz Polakow ? Spytaj mieszkancow M Cassino uklony ============================================================================= Ja uważam, ze kompozytor, Albert Schutz, wniósł pewien istotny wkład do rozsławienia czynu z pod Monter Cassino Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 SPLIT!!! Takis niby katolik, a zapominasz wciąż... 14.05.04, 18:11 ...o SIODMYM PRZYKAZANIU. Przypomnij sobie "and act accordingly", to moja rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Krolowa Bona Przy takim ciachaniu Monte Casino to jak z IP: *.dialup.xtra.co.nz 15.05.04, 01:06 ciachaniem sliwki, moze dostac ci sie pestka. Ty nam wlasnie taka pestke zaserwowales, panie Cs. Sa pewne nietykalne, bardzo monolityczne tematy, tak jak patos Monte Casino, tak jak zlo Hitlerowskiej Rzeszy. Any uszanowac pamiec bohaterow Monte Casino, (czy ofiar Hitlera), nie wolno odsylac tychze bohaterow (czy ofiar) na bocznice, aby glosic apoteoze innych podrzednych 'aspektow', z zasady oderwanych od tematu ale wciaz zerujacych na jego sile przyciagania uwagi publicznej. Ty poruszeles taki wlasnie aspekt. Mowiac, w zwiazku z Monte Casino, o patriotyzmie kompozytora muzyki, ktora ani bohaterow Monte Casino nie inspirowala do walki ani o ktorej nawet nie wiedzieli bo jeszcze ona nie istniala, i obdarzanie tegoz kompozytora wartosciami heroicznymi z tytulu jedynie jego kompozycji, w kontekscie wlasciwego heroizmu bohaterow Monte Casino ale bez uznania go(acknowledgement), jest zwyklym pasozytniczym zerowaniem na osiagnieciach prawdziwych bohaterow i ich slawie w celu przyciagniecia uwagi do tego drugorzednego tematu utworu muzycznego. Na dodatek, podkreslenie autorstwa tegoz utworu jako zydowskiego, jest jeszcze dalej idaca manipulacja, "podkradaniem" slawy (limelight) prawdziwych bohaterow aby nadac wagi dla nieistotnych 'aspektow'. Przypomina mi sie tutaj uwaga Dany i paru innych Zydow w odpowiedzi na moj post o moim dziadku, ktory uratowal Zyda podczas okupacji. Odrzucili wartosc akcji mojego dziadka zakladajac (nieslusznie) ze za swoja pomoc byl oplacony. Ja nie posunelam sie tak daleko. Nie zapytalam ile pan Schultz policzyl sobie w royalties za te swoja kompozycje bo byloby to ponizej moich standardow. Ale powiem teraz czemu ta analogia: bo ten twoj watek to wlasnie takie domaganie sie royalties (oplaty) za utwor pana Schultza. Gdyby zyl, i gdyby byl skromnym uczciwym czlowiekiem, to by panu powiedzial tyle: "Alez panie Ces, jak pan moze?!" A teraz wracam do analogii z Hitlerem. I do tych 'podaspektow". Nie zawsze sa one na miejscu. Ten panski. I przez anolgie ten tutaj mock-watek "Zlo Hitlera: do prawdziwych ofiar hitleryzmu" - a teraz dowiedz sie drogi czytelniku, ktorego uwage niewatpliwie zdobylem tym tytulem, o tym jak wspanialym koneserem muzyki klasycznej byl Adolf Hitler. I rowniez o tym, ze lubil zwierzeta. Widzisz teraz, ze pewne 'podaspekty' w swietle pewnych bardzo emocjonalnych tematow, sa NIEDOPUSZCZALNE PZDRW ABE Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 No, ABE, okazuje się, znasz język inny, niz.... 15.05.04, 07:44 ...bazarowy. Bardzo to doceniam. Co zaś do: Gość portalu: ABE Krolowa Bona napisał(a): > ciachaniem sliwki, moze dostac ci sie pestka. Ty nam wlasnie taka pestke > zaserwowales, panie Cs. > Sa pewne nietykalne, bardzo monolityczne tematy, tak jak patos Monte Casino, > tak jak zlo Hitlerowskiej Rzeszy. Any uszanowac pamiec bohaterow Monte Casino, > (czy ofiar Hitlera), nie wolno odsylac tychze bohaterow (czy ofiar) na > bocznice, aby glosic apoteoze innych podrzednych 'aspektow', z zasady > oderwanych od tematu ale wciaz zerujacych na jego sile przyciagania uwagi > publicznej. > Ty poruszeles taki wlasnie aspekt. To przepraszam, ja się z powyższym nie zgdadazam i już. Co, to nie wolno mi dyskutować wycinkowych zagadnień? Paradne! Była taka sztuka komediowa, w której co chwila na scenia padało: "Najjaśniejszy Pan" (rzecz działa sie w jakims wyimaginaowanym cesartwie). Za każdym razem wszyscy uczestnicy rozmowy zrywali sie na baczność i trwali w postawie zasadniczej przez pięć sekund (zazwyczaj ktoś patrzył na zegarek). Rozumiem, Twoje pretensje są mniej więcej tej natury: jakbym w tamtej komedii Powiedziałem "Najjaśniejszy Pan" i nie zerwałem sie na baczność! Albo, jakbym w kościele przeszedł przed ołtarzem bez przyklękania! Rozumiem, że Ty bys sobie może zyczylą, be przed każdą dyskusją o jakiejkolwiek osobie z II Korpusu, ktora bitwę pod Monte Cassino np. przeżyla, obowiązkowo należało wyliczyć nazwiska wszystkich tych, którzy polegli, wraz z krótka opisem okoliczności? No wybacz, nie potrafię powiedzieć, że Twoje argumenty mnie przekonały. Natomiast, jak powtarzam, zmianę tonu na cywilizowany doceniam. Pozdrawiam, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Krolowa Bona Pozwol, ze wykorzystam twoj przyklad IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 16.05.04, 23:45 bo jest przedni. Wlasnie tytulem swojego watku tutaj zawolales "NAJASNIEJSZY PAN" bo poruszles wielce specialny temat. Wiec wszyscy staneli na bacznos, czapki z glow, piec minut ciszy, a ty nam zamiast Jego Cesarskiej Mosci straganiarza z podzamcza, czy nadwornego muzyka wprowadziles na tron. Dziwisz sie ze co poniektorzy forumowicze sie obruszyli? Co do porownania z ta sztuka, to jest ono nie na miejscu. Jego Cesarska Mosc w tej sztuce nie zaslugiwal na te cala pompe i byl to niuzasadniony pusty rytual. Co do Monte Casino, szacunek sie w pelni nalezy i nie jest to paradoxem, ze wielu na wspomnienie tego klasztoru na bacznosc staje. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 To moze inaczej: poprosze Cie, bys zdanie po ... 17.05.04, 00:20 ...zdaniu przeanalizowala moj post otwierajacy niniejszy watek i wskazala mi, w ktorym miejscu KONKRETNIE ja "obrazam wartosci". Jezu Nazarenski, chyba jest malo tak upierdliwych osob na tym swiecie, jak Ty, ABE! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 ABE, ja Cie moze o jeszcze jedno poprosze: 17.05.04, 00:25 WEZ TY I SIADZ TY DUPA W ZIMNA WODE, to po pierwsze. Jak chcesz gadac te swoje bogoojczyzniane dyrdymaly, to znajdz sobie jakiego ojcorydzykowego przyglupa i jemu to truj, ale ODE MNIE, PROSZE, WEZ TY SIE I ODSTOSUNKUJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Przyznaj sie do porazki: A widzialas Ty, ABE, 18.05.04, 18:25 ...by inteligent kiedykolwiek wygral spor z dorozkarzem lub bazarowa przekupa? Wynik jest do przewidzenia z gory, do niczego nie musze sie przyznawac. Ani z Toba ani z Gini nikt jeszcze dysputy nie wygral. Z drugiej strony: who cares, if you evans win a spectacular victory at the Forum? What's the impact in real life? Who are you? Who cares? Answer the question yourself, honey. Erratum: instead of "evans" in the above there should have been "even". A typo it was. An inadvertently made typing error. Or, not exactly inadvertently... Prawo Cs-a: Przekupa przeniesiona na antypody staje sie po prostu przekupa z antypodow. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Przyznaj sie do porazki: A widzialas Ty, ABE, 18.05.04, 18:37 cs137 napisał: > ...by inteligent kiedykolwiek wygral spor z dorozkarzem lub bazarowa przekupa? > > Wynik jest do przewidzenia z gory, do niczego nie musze sie przyznawac. Ani z > Toba ani z Gini nikt jeszcze dysputy nie wygral. Moze dlatego, ze nie wyzywam nikogo od dorozkarzy ceesie. Moze dlatego, ze uwzywam argumentow zamiast inwektyw, jak to wciaz czynisz Ty. > > Z drugiej strony: who cares, if you evans win a spectacular victory at the > Forum? What's the impact in real life? Who are you? Who cares? Answer the > question yourself, honey. Widac Ceesiu bardzo tego forum potrzebujesz, wiec kim tak naprawde jestes w realu? Najpierw odpowiedz sobie sam, kim jestes Ty.Dlaczego tak bardzo chcesz zaistniec. > > Erratum: instead of "evans" in the above there should have been "even". A typo > it was. An inadvertently made typing error. Or, not exactly inadvertently... > > Prawo Cs-a: Przekupa przeniesiona na antypody staje sie po prostu przekupa z > antypodow. Ceesiu ja juz ci ze sto razy tlumaczylam, ze jestes taka przekupa rodzaju meskiego przeniesiona na antypody. Czasami az mi Cie szkoda. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Gini, Twoj post jest wspaniala ilustracja wlasnie. 18.05.04, 18:41 ...tego, co ja powiedzialem. Z przekupa nigdy nie wygrasz. Dziekuje za ten doskonaly przyklad, ktory podsunelas w tak odpowiednim momencie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Posuwasz sie do chwytow ponizej pasa IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 18.05.04, 22:28 lamiesz niepisane zasady wirtualnej wymiany zdan. To raczej obrzydliwe. Ale skuteczne. To byl moj ostatni post kiedykolwiek skierowany do ciebie, sir Gratulacje panie zaczarowany dorozkaz, zaczarowany kon Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Posuwasz sie do chwytow ponizej pasa 19.05.04, 01:25 Gość portalu: ABE napisał(a): > To byl moj ostatni post kiedykolwiek skierowany do ciebie, sir Ufffffffffff!!!! (westchnienie duzej ulgi). Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Gini: Alzheimer w tym wieku? Mad cow disease? 19.05.04, 03:49 gini napisała: > Moze dlatego, ze nie wyzywam nikogo od dorozkarzy ceesie. Rzeczywiscie. Od dorozkarzy nie. Bardzo niedawno dwukrotnie wyzwalas mnie od kanalii, zlotko. Oczywiscie "zapomnialas". > Moze dlatego, ze uwzywam argumentow zamiast inwektyw, jak to wciaz czynisz Ty. Jezeli nazwanie kogos "kanalia" w Twoim rozumieniu jest argumentem, a nie inwektywa, to tak, uzywasz argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Monte Cassino to było oszołomstwo nacjonalizmu IP: 195.57.202.* 16.05.04, 05:49 W polakach pomimo tylu przejsc zesłań na Syberie nie ugasił się demon, zły duch nacjonalizmu. Bo............... Skoro polacy osłabili a nie zdobyli monte cassino to co z wczesniejszymi jednostkami które osłabiały tą twierdze Dlaczego polacy wywiesili tylko polską flage. Dlaczego powstał polski cmentarz a nie miedzynarodowy? Dlaczego żydzi polscy ich rodziny zgodziły sie na taki cyrk by był tylko polski cmentarz. Według mojego zdania jak polacy zdobyli? Monte Cassino to powinni wywiesić wszystkie flagi państw które zdobywały Monte Cassino Albo nie wywieszać żadnej Ta polska Flaga to była potwarz wielka obraza odebranie czci innym narodom które zdobywały Monte Cassino. Jak oni mogli nie czuć, jakie oni mieli poczucie sprawiedliwości przecież wiedzieli potykali się o ciała Ludzi innej narodowosci jak mogli przywłaszczyć sobie zwyciestwo wywieszając tą polską flage. Historia osądzi i już sądzi to był przejaw oszołomskiego nacjonalizmu jak pisałem ale oni wiedzieli o innych kto to zrobił prosci żołnierze czy dowódcy. Monte Cassino to był jakiś chory mit skoro utrzymywał sie tyle lat to musieli mieć w nim w spółudział prosci żołnierze musieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Po co pod Cassino walczyli żydzi ? IP: 195.57.202.* 16.05.04, 06:01 Po co żydzi walczyli razem z polakami? Dlaczego wszyscy żydzi nie poddali się relakolizacji do palestyny? Czy Polski generał mógł wydać rozkaz rostrzelania żyda który w mundurze chciał wyhjechać do palestyny? Czy polscy żydzi nie byli przymuszani do walki czy mogli odmówić głupiego natarcia. Czy polscy żydzi nie byli w podobnej sytuacji jak Francuzi w czasie pierwszej wojny którzy pod grozbą kulki w tył głowy szli na niemieckie druty kolczaste. Dlaczego Polacy nie wycofali ze swoich oddziałów żydów dlaczego czy ich mamili powrotem do kraju Dlaczego gdy tylu żydów gineło w oswiecimiu ci co byli na granicy wymarcia swojego natrodu w europie walczyli o inny naród, narody dlaczego czy ci żydzi w Polskich mundurach byli naprawde potrzebni do tego by ginąć. tu się rodża pytania wobec tych faktów......... Monte Cassino to było oszołomstwo nacjonalizmu Jak oni mogli nie czuć, jakie oni mieli poczucie sprawiedliwości przecież wiedzieli potykali się o ciała Ludzi innej narodowosci jak mogli przywłaszczyć sobie zwyciestwo wywieszając tą polską flage. Historia osądzi i już sądzi to był przejaw oszołomskiego nacjonalizmu jak pisałem ale oni wiedzieli o innych kto to zrobił prosci żołnierze czy dowódcy. Monte Cassino to był jakiś chory mit skoro utrzymywał sie tyle lat to musieli mieć w nim w spółudział prosci żołnierze musieli. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Po co pod Cassino walczyli żydzi ? 16.05.04, 07:52 Gość portalu: , napisał(a): > Jak oni mogli nie czuć, jakie oni mieli poczucie sprawiedliwości przecież wiedz > ieli potykali się o ciała Ludzi innej narodowosci Drogi nieznajomy Panie, Pan, za przeproszeniem, bredzi chyba w malignie. Stary wojskowy obyczja polega na tym, że na zdobytym obiekcie zatyka swój szandar JEDNOSTKA, która dany obiekt zdobyła. Jak Pan to sobie wyobraża, żeby trzyosobowy patrol ułanów, ktoy pierwszy wkroczył na opuszczone nocą ruiny klasztoru, miał targać ze sobą cały magazyn flag? Paradne, paradne doprawdy! Przedstawiciele oddziałow innych narodowioości mogli sobie przyjść poźniej i sami pozatykać swoje sztandary, oddając w ten sposób hołd swoim poległym. Drogi Panie, Pan się czepia i "szuka dziury w całym". Z uszanowaniem, Cees Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak maly Zydzi, ktorzy przekreslili zwyciestwo Polakow IP: *.ipt.aol.com 16.05.04, 11:26 Zydzi, ktorzy wplyneli na rzady i zbrodnie w Polsce, przekreslajac zwyciestwo Polakow na wielu frontach Drugiej Wojny Swiatowej 1. Jerzy Albrecht - Finkelstein 2. Amsterdamski - Saul Henrykowski 3. Stanislaw Arski - Apfelbaum 4. Stefan Arski - Artur Salman 5. Bronislaw Baczko - Gideon 6. Leszek Balcerowicz - Aaron Bucholtz 7. Ryszard Bender - Fajwisch Berenstein 8. Jan Krzysztof Bielecki - Izaak Blumenfeld 9. Boleslaw Bierut - Rotenschwanz - morderca Narodu Polskiego 10. Alef Bolkowiak - Alef Gutman 11. Michal Boni - Jakub Bauer 12. Jerzy Borejsza - Beniamin Goldberg 13. Wiktor Borowicki - Aaron Berman 14. Marek Borowski - Szymon Berman, syn zbrodniarza 15. Stefan Bratkowski - Blumstejn 16. Stanislaw Brodzki - Bronstejn 17. Jan Brzechwa - Jan Worobiec 18. Ryszard Bugaj - Izaak Blumfeld 19. Zbigniew Bujak - ?lewy" syn rabina Ma_achowskiego 20. August Chelkowski - Dawid Cnajbaum 21. red. Kamila Chilinska - Halpern 22. Wieslaw Chrzanowski - Szymon Knopfstejn 23. Adam Cichocki - Aaron Zigenbaum 24. Wlodzimierz Cimoszewicz - Dawid Goldstein, syn zbrodniarza 25. Bernard Cukier - Kolski 26. Jozef Cyrankiewicz - Izaak Cymerman, oprawca PRL-u 27. Marek Czekalski - Wachter, prezydent mista Lodzi) 28. Tadeusz Daniszewski - Dawid Kirschbaum 29. Ostap Dluski - Adolf Langer 30. Jan Dobraczynski - Gutmacher, pisarz 31. Ludwik Dorn - Dornbaum 32. Andrzej Drzycimski - Abraham Engel 33. Lech Falandysz - Aaron Fleischman 34. Arkady Fidler - Efroim Trusker 35. Pawel Finder - Pinkus 36. Aleksander Ford - Liwczyc 37. Wladyslaw Frasyniuk - Rotenschwanz 38. Jerzy Frydberg - Izrael Frydberg 39. Bronislaw Geremek - Berele Lewartow 40. Zofia Gomulkowa - Liwa Szoken 41. Henryk Goryszewski - Jakub Glikman 42. Jan Gorecki - Muhlrad, dyr. gen. w Ministerstwie Finansów 43. Wiktor Górecki - Muhlrad, "komandos" z 1968 44. Maria Górowska - Sand lub Berger, sedzia 45. Halina Górska - Sara Kugelschwanz 46. Alina Grabowska - Sara Rotenfisch 47. Hanna Gronkiewicz-Waltz - Hajka Grundbaum 48. Ryszard Marek Gronski - Goldberger 49. Wiktor Grosz - Izaak Medres 50. Jacek Groszkowski - Hersz Herszkowicz 51. Leon Halban - Blumenstok, prof. KUL-u 52. Aleksander Hall - Miron Hurman 53. Marian Hemar - Jan Marian Herscheles 54. Józefa Hennelowa - Zyta Goldmond 55. Szymon Hirszowski - Szymon Hirsz 56. Józef Hubner - Dawid Szwarc 57. Piotr Ikonowicz - Dawid Goldsmith 58. Henryk Jablonski - Apfelbaum 59. Jerzy Jakubowski - Miszkatenblit 60. Ludwika Jankowska - Luba Kowie_ska 61. Andrzej Jaroszewicz - Aron Samet 62. Piotr Jasienica - Lech Benar 63. Jerzy Jaskiernia - Aaron Aksman 64. Mieczyslaw Jastrun - Agatstein 65. Tomasz Jastrun, s. Mieczyslawa - Agatstein 66. Kalina Jedrusik - Makusfeld 67. Roman Jurys - Chaim Szacht 68. Jaroslaw i Lech Kaczynscy - Kalkstein 69. Ida Kaminska - Rachel, dyr. Teatru _ydowskiego w Warszawie 70. Jan Karski - J. Kozielewski?, kurier AK 71. Andrzej Kern - Dawid Ginsberg 72. Jan Kobuszewski - Weisleder 73. Leszek Kolakowski - nn, komunista, marksista, stalinista 74. adm. Piotr Kolodziejczyk - Robert Cajmer 75. Grzegorz Kolodko - Samuel Hanerman 76. Maria Komar (generalowa) - Riwa Zukerman 77. Janusz Korczak - Henryk Goldszmit 78. Janusz Korwin-Mikke - Ozjasz Goldberg 79. Jerzy Kosinski - Josek Lewinkopf 80. Janina Kotarbi_ska - Dina Steinberg,_.prof. Kotarbi_skiego 81. Mikolaj Kozakiewicz - Jakub Kleinman 82. Helena Kozlowska - Bela Frisch 83. Stanislaw Krajewski - Abel Kaimer 84. Hanna Krall - Hajka Rejchgold 85. Krzysztof Król - Aaron Rosenbaum 86. Marian Krzaklewski - Dawid Zimmerman 87. Lucyna Krzemieniecka - Wiera Zeidenberg 88. Edward Krzemien - Wolf, dziennikarz GW 89. Kunicki - Goldfinger 90. Kazimierz Kuratowski - Kuratow 91. Zofia Kuratowska-Jaszu_ska - Goldman 92. Jacek Kuron - Icek Kordblum, polonofob, szuja 93. Aleksander Kwasniewski - Izaak Stoltzman, syn zbrodniarza 94. Jolanta Kwasniewska-Konty - Kohn 95. Stanislaw Jerzy Lec - Letz de Tusch 96. Janusz Lewandowski - Aaron Langman 97. Olga Lipinska - Fajga Lippman 98. Teresa Liszcz - Sara Lankamer 99. Jan Litynski - Jakub Leman 100. Lubiejski - Zygielman 101. Lozowski - Salomon Abramowicz 102. Aleksander Luczak - Dawid Lachman 103. Helena Luczywo - Chaber (ojciec), Guter (matka) 104. Antoni Macierewicz - Izaak Singer 105. Aleksander Malachowski - Jakub Goldsmith, polonofob 106. Marek Markiewicz - Samuel Moritz 107. Tadeusz Mazowiecki - Icek Dikman 108. Jacek Merkel - Samuel Nelken 109. Adam Michnik - Aaron Szechter, polonofob, syn i brat zbrodniarza, syn politruka i falszera historii 110. Andrzej Milczanowski - Aaron Edelman 111. Jerzy Milewski - Dawid Machonbaum 112. Leszek Moczulski - Robert Berman 113. Karol Modzelewski - Samuel Mendel 114. Zygmunt Modzelewski - Fischer 115. Jerzy Morawski - Izaak Szloma 116. Stanislaw Nadzin - Gutman 117. Stefan Niesiolowski - Aaron Nusselbaum 118. Jerzy Robert Nowak - Moritz Neuman, profesor 119. Piotr Nowina-Konopka - Haim Kromer 120. Róza Ochabowa - Grunbaum 121. Andrzej Olechowski - Mosze Brandwein 122. Józef Oleksy - Szymon Buchwio (_emek) 123. Jan Olszewski - Izaak Oksner 124. Janusz Onyszkiewicz - Jojne Grynberg 125. Jerzy Osiatynski - Szymon Weinbach 126. Janina Paradowska - Rachela Busch 127. Jan Parys - Haim Pufahl 128. Aleksander Paszynski - Finkelstein 129. Miroslawa Pazynska - Srula Kundelman 130. Leslaw Podkanski - Izaak Freinkel 131. Ezdra Podlaski - Rotenschwanz 132. Kazimierz Pomian - Furman lub Rotenschwanz 133. Radkiewiczowa, zona min. - Ruta Teitsch 134. Helena Radlinska, prof.- Rajchman,Akad.Organ.S_.Spo_. 135. Mieczyslaw Rakowski - Mojzesz Rak 136. Jan Regula - Josek Mützenmacher 137. Jan Maria Rokita - Izaak Goldwicht 138. Andrzej Rosiewicz - A. Jarosiewicz 139. Adolf Rudnicki (pisarz) - Schneider 140. Jan Rulewski - Fikelman 141. Rutkowski - Botwin 142. Hanka Sawicka - Szapiro 143. Ryszard Setnik - Szymon Bauman 144. Izabela Sierakowska - Rebeka Sommer 145. Janusz Sitynski - Jakub Leman 146. Ernest Skalski - Wilker lub Nimen 147. Skrzeszewski - Fokenman 148. Krzysztof Skubiszewski - Szymon Schimel 149. Wladyslaw Slawny - Rosenberg 150. Antoni Slonimski - Stomma 151. Zenon Smolarek - Izaak Zimmerman 152. Ewa Spychalska - Salome Stein 153. Marian Starownik - Symeon Steinman 154. Stefan Starzewski - Gustaw Szusterman 155. Stanislaw Stomma - Szaja Sommer 156. Michal Strak - Baruch Steinberg 157. Julian Stryjkowski (pisarz) - Pesah Stark 158. Jerzy Stuhr (aktor) - Josek Feingold 159. Hanna Suchocka - Hajka Silberstein 160. Boleslaw Sulik - Jakub Steinberg 161. Kalman Sultanik - Chaim Studniberg 162. Irena Szewinska (sportowiec) - I. Kirszenstein 163. Stefan Szwedowicz - Szechter (UB morderca, brat A.Michnika) 164. Roman Szydlowski - Szancer 165. Wieslawa Szymborska - Rottermund 166. Pawel Spiewak - Stinger 167. Boleslaw Tejkowski - Benio Tejkower 168. Jerzy Turowicz - Jakow Turnau (polonofob) 169. Stanislaw Tuszewski - Salomon Hardnik 170. Magda Umer - Humer córka zbrodniarza UB, piosenkarka 171. Jerzy Urban - Josek Urbach, profan, polonofob, infamista 172. Mieczyslaw Wachowski - Jakub Windman 173. Henryk Walczak - Zukerman 174. Lech Walesa - Lejba Kohne, szuja 175. Dawid Warszawski - Konstanty Gebert 176. Adam Wazyk - Wagman, poeta 177. Andrzej Werblan - Aaron Werblicht 178. Andrzej Wieczorkiewicz - Hirsz Gelpern 179. Aleksander Wirpsza - Leszek Szaruga 180. Dariusz Wojcik - Dawid Wisental 181. Andrzej Wroblewski - Andrzej Ibislauer 182. Ludmila Wujec - Okrent 183. Jan Wyka - Leopold Wessman 184. Roman Zambrowski - Rubin Nusbaum 185. Janusz Zaorski - Jakub Bauman 186. Andrzej Zoll - Rojeschwanz, b. prezes Trybunalu Konstytucyjnego 187. Janusz Ziolkowski - Izaak Zemler Wojs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak maly Lista zbrodniarzy i wspolwinnych ludobojstwa w Pol IP: *.ipt.aol.com 16.05.04, 11:33 Wojskowi (wedlug pulkownika Chwastka): 188. gen. Edward Braniewski - Brandstaeter 189. gen. Jan Drzewiecki - Holzer 190. gen. Marian Graniewski - Gutaker 191. gen. Wiktor Grosz - Izaak Medres 192. gen. Artur Jastrzebski - Artur Ritter (Niemiec) 193. gen. Grzegorz Korczynski - Kalinowski 194. gen. Leszek Krzemien - Maksymilian Wolf 195. gen. Matejewski - Kugelschwanz 196. gen. Marian Naszkowski - Wasser 197. gen. St. Poplawski - Siergiej Grochow (Rosjanin) 198. gen. Karol Swierczewski - Walter Goltz lub Tenenbaum 199. gen. Leon Turski - Tennenbaum 200. gen. Mieczyslaw Wagrowski - Izaak Pustelman 201. gen. Tadeusz Wilecki - Wallach 202. gen. Zarako-Zarakowski - Zarako, Naczelny Prokurator WP 203. gen. Janusz Zarzycki - Neugebauer 204. plk Michal Bron - Bronstein, prac. MSZ 205. plk dr Charbicz - Marek Heberman, kom. Szpit.Wojsk., w Warszawie 206. plk Otto Finski - Finkenstein, szef sztabu "Sluzba Polsce" 207. plk Garbowski - Caber lub Gruber, dowodca dywizji 208. plk Gradlewski - Goldberg, GZP WP 209. plk Mieczyslaw Kowalski - Kohn 210. plk Anatol Liniewski - Liberman, prac. ASG 211. plk Rosinski - Rosenberg, DOW 212. plk Rotowski - Rotholtz, szef Zarz. S_. Techn. WP 213. plk St. Sokolowski - Szabat, prac. WAP 214. plk Pawel Solski - Pinkus, szef S_. Samoch. WP 215. plk Szulczynski - Szulcynger, d-ca pu_ku 216. plk Wl. Tykocinski - Tikotiner, attache wojsk. 217. plk Wadlewski - Waldman, dyr. Dep. Wojsk. w Min. Zdrowia 218. plk Zarski - Silberstein, prac. WAP 219. plk Jerzy Bryn - Izrael Alter, prac. MSZ 220. pplk Jan Dolanowski - Dollinger, DOW 221. pplk Adam Laski - Gutbrot, prac. ASG 222. pplk Henryk Zieman - Zysman, DOW 223. mjr Roman Domanski - Rosenstand, DOW 224. mjr Marcel Kot - Abram Sterenzys 225. mjr Jozef Sliwinski - Flaumenbaum, szef Wyd."S_u_ba Polsce" 226. mjr Henryk Uminski - Keff 227. Filip Berski - Badner, prokurator wojskowy 228. Kazimierz Golczewski - Bauman, Nacz. Prok. Wojsk. 229. sedzia Franciszek Kapczuk - Natanel Frau, S_d Wojsk.Wroclaw 230. Maksymilian Litinski - Lifszyc, Nacz. Prok. Wojsk. 231. Lubiejski - Zygielman, II Zarz_d 232. Jakub Lubowski - Chase Smen, prok. Dep. S_. Spraw. 233. Jan Orlinski - Unterweiser, Prok. Wojsk. 234. Henryk Podlaski - Fink, Nacz. Prok. Wojsk. 235. Rajski - Rajgrodzki, II Zarzad 236. Roman Rawicz - Vogel, Najw. Sad Wojsk. 237. Henryk Trojan - Adler, II Zarz_d 238. Henryk Walczak - Zukerman 239. Zagorski - Winter, II Zarz_d 240. Arnold Zaleski - Zalkind, prac. Prok. Wojsk. Pracownicy MSW 241. gen. Józef Hubner - Dawid Szwarc 242. gen. Matejewski - Kugelschwanc 243. gen. Miecz. Moczar - Mykola Demko (Ukrainiec) 244. gen. Julian Polan - Harasim, morderca s_dowy 245. gen. Roman Romkowski - Natan Grinspan-Kikiel 246. gen. Józef Maria Rozanski - Rosenzweig 247. plk Leon Andrzejewski - Ajzen Lejb-Wolff, dyr. Gabin. Ministra 248. plk Bielecki - Moniek Buchman, szef WUBP Kraków 249. plk Julia Brystiger - Prajs 250. plk Gorecki - Goldberg, dyr. Depart. IX 251. plk Mieczyslaw Mietkowski - Mojzesz Borowicki, doradca MSW 252. plk Orlowski - Kugelschwanz 253. plk Marian Reniak - Marian Struzynski 254. plk Jozef Rozanski - Josek Goldberg, dyr. dep. MBP 255. plk Sienkiewicz - Lewi, dyr. depart. 256. plk Szerynski - Szhnkman, prac. MBP 257. plk Jozef Swiatlo - Izaak Fleischfarb, z-ca dyr. depart. X 258. pplk Helena Wolinska-Brus - Ochsmann 259. mjr Adam Kornecki - Dawid Kornhendler, szef WUBP Kielce 260. Antoni Alster - Nauman, wiceszef MBP 261. Barbara Giller - Basze Lea, prac. MBP Duchowni 262. kard. Franciszek Macharski - Finkelstein 263. ks. prof. Jozef Tischner - Blumstein 264. ks. prof. Romuald Weksler-Waszkinel - Jakub Weksler - bp Jan Chrapek - nn - bp Bronislaw Dembowski - nn - bp S. Gadecki - nn - bp gen. Slawoj L. Glodz - nn - abp Henryk Muszynski - nn - bp Tadeusz Pieronek - nn - bp Tadeusz Rakoczy - nn - abp Ziolek - nn - abp Jozef Zycinski - nn - ks. Adam Bijak - ks. Adam Boniecki - ks. Michal Czajkowski - o. Jan Gora (ten od Lednicy) - ks. Roman Indrzejczyk - ks. Stanislaw Musial - ks. pral. Grzegorz Pawlowski - inni Nazwiska autentyczne (rodowe) nizej wymienionych osob ustalono w oparciu o: 1) Dane tajne kartoteki ludnosci Polski przy Centralnym Biurze Adresow MSW (nr arch. 1/6526/1 - data archiwacji 9.07.1984, nr rejestracyjny 14750-99 - data rejestracji Wydz. III-2, SUSW Warszawa). 2) Relacje osob znajacych osobiscie wielu sposrod wykazanych. 3) Dane ujawnione przez historykow w ich publikacjach. Lista znanych Zydow majacych wplyw na rzady w Polsce (wg stanu w 1991) 1. Jacek AMBROZIEWICZ - szef URM u Mazowieckiego 2. Boguslaw BAGSIK - aferzysta, ukradl 5 mln.dol. 3. Leszek BALCEROWICZ - wicepremier, Min. Finansow 4. Ryszard BUGAJ - przew. UP-zbiorow zyd.-kom. 5. Zbigniew BUJAK - Unia Pracy, agent w NSZZ "Solidarnosc" 6. Juliusz Jan Braun - Unia Wol., przew. Sejm. Kom. Kult. 7. Michal BONIN - Min. Pracy, liberal 8. Bogdan BORUSEWICZ - Unia Wolnosci 9. Jan Krzysztof BIELECKI - b. premier RP, Unia Wolnosci 10. Marek BOROWSKI - V-Premier, Minister Finansów 11. Andrzej CELINSKI - Unia Wolnosci 12. Jerzy CIEMNIEWSKI - Unia Wolnosci 13. Elzbieta CHOJNA-DUCH - wiceminister Finansów 14. Wieslaw CHRZANOWSKI - b. Marszalek Sejmu, przew. ZChN 15. Izabela CYWINSKA - b. Min. Kultury 16. Kazimierz DEJMEK - Minister Kultury 17. Ludwik DORM - wiceprzewodniczacy Poroz. Centrum 18. Andrzej DRAWICZ - b. prezes Radiokomitetu 19. Marek EDELMAN - sztandarowa postac dzial. Zydow 20. Lech FALANDYSZ - z-ca Szefa Kancelarii Prezydenta 21. Dariusz FIKUS - Red. Nacz."RZECZYPOSPOLITA" 22. Wladyslaw FRASYNIUK - Unia Wolno_ci 23. Aleksander GAWRONIK - aferzysta 24. Bronislaw GEREMEK - U.W., glowny ideolog ?antypolonizmu" 25. Hanna GRONKIEWICZ-WALZ - prez. Narod. Banku Polskiego 26. Aleksander HALL - przew. Partii Konserwatywnej 27. Bogdan JASTRZEBSKI - Wojewoda Warszawski 28. Andrzej JONAS - przew. Unii Wydawcow Prasy 29. Jaroslaw KACZYNSKI - przew. Porozumienia Centrum 30. Lech KACZYNSKI - b. prezes Najw. Izby Kontroli 31. Wieslaw KACZMAREK - Min. Przekszt. Wlasno_ciowych 32. Stefan KAWALEC - b. dyr. w Min.Finans. Bank Slaski 33. Bronislaw KOMOROWSKI - b. wicemin. Obr. Narodowej 34. Marian KRZAK - przew. Zw. Bankow Polskich 35. Piotr NOWINA KONOPKA - Unia Wolnosci 36. Waldemar KUCZYNSKI - b. Min. Przekszt .Wlasnosciowych 37. Zofia KURATOWSKA - wicemarszalek Sejmu U.W. 38. Jacek KURON - 1948 Szczecin likw. ZHP, czlonek KC PZPR, organizator czerwonego harcerstwa 39. Krzysztof KOZLOWSKI - b. Minister Spraw Wewnetrznych 40. Aleksander KWASNIEWSKI - byly czl. KC PZPR, przew.SLD 41. Barbara LABUDA - Unia Wolnosci 42. Jan LITY_SKI - Unia Wolnosci 43. Bazyli LIPSZYC - b. doradca Min. Finansów 44. Janusz LEWANDOWSKI - b. Min. Przeksztalcen Wlasnosci 45. Wojciech MANN - wlasciciel Radia KOLOR 46. Ewa LETOWSKA - b. rzecz. praw Obywatelskich 47. Maciej LETOWSKI - zastepca red. naczelnego LAD-u 48. Krzysztof MATERNA - wspolwlasciciel Radia ?KOLOR 49. Tadeusz MAZOWIECKI - b. premier., b. przew. Unii Wolno_ci 50. Adam MICHNIK - red. nacz. ?GAZETY WYBORCZEJ" 51. Wojciech MACIAG - b. Wiceminister Finansów 52. Aleksander MALACHOWSKI - wicemarsza_ek Sejmu, Unia Pracy 53. Witold MODZELEWSKI - Wiceminister Finansów 54. Tomasz NALECZ - Unia Pracy 55. Piotr NAJMSKI - przew. Klubu Atlantyckiego 56. Marek NOWICKI - Kom. Hel. Praw Czlowieka 57. Malorzata NIEZABITOWSKA - b. rzecz. pras.Mazowieckiego 58. Michal OGOREK - tworca ?antypolonizmu" 59. Janusz ONYSZKIEWICZ - b. Min.Obr.Nar., Unia Wolnosci 60. Jerzy OSIATYNSKI - b. Min. Finansów, Unia Wolnosci 61. Daniel PASSENT - publicysta 62. Aleksander PASZYNSKI - b. Minister Budownictwa 63. Andrzej POTOCKI - rzecznik prasowy, Unii Wolnosci 64. Danuta PIONTEK - byznesmenka, Part.Suchock. 65. Mieczyslaw RAKOWSKI - b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: Zydzi, ktorzy przekreslili zwyciestwo Polakow IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 00:07 Żałosny autorze postu, mam dla Ciebie jedną jedyną radę: zmień przynajmniej swój nick na stosowny: MAŁY, ZŻARTY NIENAWIŚCIĄ, "PRAWDZIWY POLAK". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Zydzi, ktorzy przekreslili zwyciestwo Polakow IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 18.05.04, 01:01 Twoj nick mnie interesuje ,... Czy moglbys nam wytumaczyc jego pochodzenie ? uklony Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Zydzi, ktorzy przekreslili zwyciestwo Polakow 18.05.04, 03:14 Gość portalu: sp;lit napisał(a): > Twoj nick mnie interesuje ,... Czy moglbys nam wytumaczyc jego pochodzenie ? > > uklony Ja wytlumacze. "Maly" ma wiele znaczen, a jedno z nich to jest meski narzad plciowy (np. mowi sie: "pojdziemy wysadzic malego" = "pojdziemy odlac sie"). Meski narzad plciowy z kolei ma wiele nazw, m. in. "ch...". Zatem "maly" = "ch...", zas Polak Maly = Polak .... (sam sobie dopowiewdz). Czlowiek o nicku "Polak maly" dopuszcza sie wiec wyjatkowo wrednej obrazy Narodu Polskiego. Powinienes zainterweniowac. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_bona eres, a ty na posty odpowiadasz wogole 18.05.04, 04:51 czy tylko strzelasz goloslownymi sloganami, a Pan Bog kule nosi? A moze nie masz argumentow? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=12439242&a=12636560 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak maly Re: Lista zbrodniarzy i wspolwinnych ludobojstwa IP: *.ipt.aol.com 16.05.04, 12:24 Wojskowi (wedlug pulkownika Chwastka) : 188. gen. Edward Braniewski - Brandstaeter 189. gen. Jan Drzewiecki - Holzer 190. gen. Marian Graniewski - Gutaker 191. gen. Wiktor Grosz - Izaak Medres 192. gen. Artur Jastrzebski - Artur Ritter (Niemiec) 193. gen. Grzegorz Korczynski - Kalinowski 194. gen. Leszek Krzemien - Maksymilian Wolf 195. gen. Matejewski - Kugelschwanz 196. gen. Marian Naszkowski - Wasser 197. gen. St. Poplawski - Siergiej Grochow (Rosjanin) 198. gen. Karol Swierczewski - Walter Goltz lub Tenenbaum 199. gen. Leon Turski - Tennenbaum 200. gen. Mieczyslaw Wagrowski - Izaak Pustelman 201. gen. Tadeusz Wilecki - Wallach 202. gen. Zarako-Zarakowski - Zarako, Naczelny Prokurator WP 203. gen. Janusz Zarzycki - Neugebauer 204. plk Michal Bron - Bronstein, prac. MSZ 205. plk dr Charbicz - Marek Heberman, kom. Szpit.Wojsk., w Warszawie 206. plk Otto Finski - Finkenstein, szef sztabu "Sluzba Polsce" 207. plk Garbowski - Caber lub Gruber, dowodca dywizji 208. plk Gradlewski - Goldberg, GZP WP 209. plk Mieczyslaw Kowalski - Kohn 210. plk Anatol Liniewski - Liberman, prac. ASG 211. plk Rosinski - Rosenberg, DOW 212. plk Rotowski - Rotholtz, szef Zarz. Sl. Techn. WP 213. plk St. Sokolowski - Szabat, prac. WAP 214. plk Pawel Solski - Pinkus, szef Sl. Samoch. WP 215. plk Szulczynski - Szulcynger, d-ca pulku 216. plk Wl. Tykocinski - Tikotiner, attache wojsk. 217. plk Wadlewski - Waldman, dyr. Dep. Wojsk. w Min. Zdrowia 218. plk Zarski - Silberstein, prac. WAP 219. plk Jerzy Bryn - Izrael Alter, prac. MSZ 220. pplk Jan Dolanowski - Dollinger, DOW 221. pplk Adam Laski - Gutbrot, prac. ASG 222. pplk Henryk Zieman - Zysman, DOW 223. mjr Roman Domanski - Rosenstand, DOW 224. mjr Marcel Kot - Abram Sterenzys 225. mjr Jozef Sliwinski - Flaumenbaum, szef Wyd."Sluzba Polsce" 226. mjr Henryk Uminski - Keff 227. Filip Berski - Badner, prokurator wojskowy 228. Kazimierz Golczewski - Bauman, Nacz. Prok. Wojsk. 229. sedzia Franciszek Kapczuk - Natanel Frau, Sad Wojsk. Wroclaw 230. Maksymilian Litinski - Lifszyc, Nacz. Prok. Wojsk. 231. Lubiejski - Zygielman, II Zarzad 232. Jakub Lubowski - Chase Smen, prok. Dep. S_. Spraw. 233. Jan Orlinski - Unterweiser, Prok. Wojsk. 234. Henryk Podlaski - Fink, Nacz. Prok. Wojsk. 235. Rajski - Rajgrodzki, II Zarzad 236. Roman Rawicz - Vogel, Najw. Sad Wojsk. 237. Henryk Trojan - Adler, II Zarzad 238. Henryk Walczak - Zukerman 239. Zagorski - Winter, II Zarzad 240. Arnold Zaleski - Zalkind, prac. Prok. Wojsk. Pracownicy MSW 241. gen. Józef Hubner - Dawid Szwarc 242. gen. Matejewski - Kugelschwanc 243. gen. Miecz. Moczar - Mykola Demko (Ukrainiec) 244. gen. Julian Polan - Harasim, morderca sadowy 245. gen. Roman Romkowski - Natan Grinspan-Kikiel 246. gen. Józef Maria Rozanski - Rosenzweig 247. plk Leon Andrzejewski - Ajzen Lejb-Wolff, dyr. Gabin. Ministra 248. plk Bielecki - Moniek Buchman, szef WUBP Kraków 249. plk Julia Brystiger - Prajs 250. plk Gorecki - Goldberg, dyr. Depart. IX 251. plk Mieczyslaw Mietkowski - Mojzesz Borowicki, doradca MSW 252. plk Orlowski - Kugelschwanz 253. plk Marian Reniak - Marian Struzynski 254. plk Jozef Rozanski - Josek Goldberg, dyr. dep. MBP 255. plk Sienkiewicz - Lewi, dyr. depart. 256. plk Szerynski - Szhnkman, prac. MBP 257. plk Jozef Swiatlo - Izaak Fleischfarb, z-ca dyr. depart. X 258. pplk Helena Wolinska-Brus - Ochsmann 259. mjr Adam Kornecki - Dawid Kornhendler, szef WUBP Kielce 260. Antoni Alster - Nauman, wiceszef MBP 261. Barbara Giller - Basze Lea, prac. MBP Duchowni 262. kard. Franciszek Macharski - Finkelstein 263. ks. prof. Jozef Tischner - Blumstein 264. ks. prof. Romuald Weksler-Waszkinel - Jakub Weksler - bp Jan Chrapek - nn - bp Bronislaw Dembowski - nn - bp S. Gadecki - nn - bp gen. Slawoj L. Glodz - nn - abp Henryk Muszynski - nn - bp Tadeusz Pieronek - nn - bp Tadeusz Rakoczy - nn - abp Ziolek - nn - abp Jozef Zycinski - nn - ks. Adam Bijak - ks. Adam Boniecki - ks. Michal Czajkowski - o. Jan Gora (ten od Lednicy) - ks. Roman Indrzejczyk - ks. Stanislaw Musial - ks. pral. Grzegorz Pawlowski - inni Nazwiska autentyczne (rodowe) nizej wymienionych osob ustalono w oparciu o: 1) Dane tajne kartoteki ludnosci Polski przy Centralnym Biurze Adresow MSW (nr arch. 1/6526/1 - data archiwacji 9.07.1984, nr rejestracyjny 14750-99 - data rejestracji Wydz. III-2, SUSW Warszawa). 2) Relacje osob znajacych osobiscie wielu sposrod wykazanych. 3) Dane ujawnione przez historykow w ich publikacjach. Lista znanych Zydow majacych wplyw na rzady w Polsce (wg stanu w 1991) 1. Jacek AMBROZIEWICZ - szef URM u Mazowieckiego 2. Boguslaw BAGSIK - aferzysta, ukradl 5 mln.dol. 3. Leszek BALCEROWICZ - wicepremier, Min. Finansow 4. Ryszard BUGAJ - przew. UP-zbiorow zyd.-kom. 5. Zbigniew BUJAK - Unia Pracy, agent w NSZZ "Solidarnosc" 6. Juliusz Jan Braun - Unia Wol., przew. Sejm. Kom. Kult. 7. Michal BONIN - Min. Pracy, liberal 8. Bogdan BORUSEWICZ - Unia Wolnosci 9. Jan Krzysztof BIELECKI - b. premier RP, Unia Wolnosci 10. Marek BOROWSKI - V-Premier, Minister Finansów 11. Andrzej CELINSKI - Unia Wolnosci 12. Jerzy CIEMNIEWSKI - Unia Wolnosci 13. Elzbieta CHOJNA-DUCH - wiceminister Finansów 14. Wieslaw CHRZANOWSKI - b. Marszalek Sejmu, przew. ZChN 15. Izabela CYWINSKA - b. Min. Kultury 16. Kazimierz DEJMEK - Minister Kultury 17. Ludwik DORM - wiceprzewodniczacy Poroz. Centrum 18. Andrzej DRAWICZ - b. prezes Radiokomitetu 19. Marek EDELMAN - sztandarowa postac dzial. Zydow 20. Lech FALANDYSZ - z-ca Szefa Kancelarii Prezydenta 21. Dariusz FIKUS - Red. Nacz."RZECZYPOSPOLITA" 1. Wladyslaw FRASYNIUK - Unia Wolnosci 23. Aleksander GAWRONIK - aferzysta 24. Bronislaw GEREMEK - U.W., glowny ideolog ?antypolonizmu" 25. Hanna GRONKIEWICZ-WALZ - prez. Narod. Banku Polskiego 26. Aleksander HALL - przew. Partii Konserwatywnej 27. Bogdan JASTRZEBSKI - Wojewoda Warszawski 28. Andrzej JONAS - przew. Unii Wydawcow Prasy 29. Jaroslaw KACZYNSKI - przew. Porozumienia Centrum 30. Lech KACZYNSKI - b. prezes Najw. Izby Kontroli 31. Wieslaw KACZMAREK - Min. Przekszt. Wlasno_ciowych 32. Stefan KAWALEC - b. dyr. w Min.Finans. Bank Slaski 33. Bronislaw KOMOROWSKI - b. wicemin. Obr. Narodowej 34. Marian KRZAK - przew. Zw. Bankow Polskich 35. Piotr NOWINA KONOPKA - Unia Wolnosci 36. Waldemar KUCZYNSKI - b. Min. Przekszt .Wlasnosciowych 37. Zofia KURATOWSKA - wicemarszalek Sejmu U.W. 38. Jacek KURON - 1948 Szczecin likw. ZHP, czlonek KC PZPR, organizator czerwonego harcerstwa 1. Krzysztof KOZLOWSKI - b. Minister Spraw Wewnetrznych 40. Aleksander KWASNIEWSKI - byly czl. KC PZPR, przew.SLD 41. Barbara LABUDA - Unia Wolnosci 42. Jan LITY_SKI - Unia Wolnosci 43. Bazyli LIPSZYC - b. doradca Min. Finansów 44. Janusz LEWANDOWSKI - b. Min. Przeksztalcen W_asnosci 45. Wojciech MANN - wlasciciel Radia KOLOR 46. Ewa LETOWSKA - b. rzecz. praw Obywatelskich 47. Maciej LETOWSKI - zastepca red. naczelnego LAD-u 48. Krzysztof MATERNA - wspolwlasciciel Radia ?KOLOR 49. Tadeusz MAZOWIECKI - b. premier., b. przew. Unii Wolno_ci 50. Adam MICHNIK - red. nacz. ?GAZETY WYBORCZEJ" 51. Wojciech MACIAG - b. Wiceminister Finansów 52. Aleksander MALACHOWSKI - wicemarszalek Sejmu, Unia Pracy 53. Witold MODZELEWSKI - Wiceminister Finansów 54. Tomasz NALECZ - Unia Pracy 55. Piotr NAJMSKI - przew. Klubu Atlantyckiego 56. Marek NOWICKI - Kom. Hel. Praw Czlowieka 57. Malorzata NIEZABITOWSKA - b. rzecz. pras.Mazowieckiego 58. Michal OGOREK - tworca ?antypolonizmu" 59. Janusz ONYSZKIEWICZ - b. Min.Obr.Nar., Unia Wolnosci 60. Jerzy OSIATYNSKI - b. Min. Finansów, Unia Wolnosci 61. Daniel PASSENT - publicysta 62. Aleksander PASZYNSKI - b. Minister Budownictwa 63. Andrzej POTOCKI - rzecznik prasowy, Unii Wolnosci 64. Danuta PIONTEK - byznesmenka, Part.Suchock. 65. Mieczyslaw RAKOWSKI - b. I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak maly Re: Lista zbrodniarzy i wspolwinnych ludobojstwa IP: *.ipt.aol.com 16.05.04, 12:28 65. Mieczyslaw RAKOWSKI - b. I sekretarz PZPR, b. prem.PRL 66. Alicja REICH-MODLINSKA - prezenterka w TVP 67. Jan Maria ROKITA - b. szef URM, Unia Wolnosci 68. Wieslaw ROZLUCKI - prezes Gieldy Pap. Wartosciowymi 69. Jan RUTKIEWICZ - burmistrz W-wa Srodmiescie 70. Tadeusz ROSS - tworca ?antypolonizmu" 71. Ireneusz SEKULA - aferzysta, b. wicepremier PRL-u 72. Ernest SKALSKI - z-ca red. nacz. ?GAZETY WYBORCZEJ" 73. Krzysztof SKUBISZEWSKI - b. Min. Spraw Zagranicznych 74. Marek SIWIEC - Krajowa Rada Radiofonii I TVP 75. Andrzej SZCZYPIORSKI - literat, tworca ?antypolonizmu" 1. Hanna SUCHOCKA (Haika Silberstein) - b. premier, Unia Wolno_ci 77. Marcin SWIECICKI - b. czl. KC PZPR, prez. miasta Warszawy, UW 78. Jacek SERYUSZ-WOLSKI - Integracja d/s Europejskich 79. Tadeusz STRYJCZYK - b. Min.Przem., doradca Suchockiej 80. Gra_yna STANISZEWSKA - Unia Wolno_ci 81. Szymon SZURMIEJ - przew. Sw. Federacji Zydow Polskich 82. Anna SZUILC - prezenterka TVP 83. Ewa SPYCHALSKA - przewodn. OPZZ 84. Jacek TAYLOR - Unia Wolnosci 85. Jerzy TUROWICZ - sztandarowa postac Zydow w Polsce 86. Witold TRZECIAKOWSKI - b. minister w rzadzie Mazowieckiego (Icka Dikmana) 87. Jerzy URBAN - b.Przew.Radiokom.,b.Rzecz.Pras.rzadu PRL,red.nacz.tygodnika ?NIE" 88. Kazimierz UJAZDOWKI - Koalicja Konserwatywna 89. Janusz WAISS - wspolwlasciciel Radia "ZET"90 90. Piotr WIERZBICKI - red. nacz. "GAZETY POLSKIEJ" 91. Andrzej WIELOWIEJSKI - Unia Wolnosci 92. Henryk WUJEC - Unia Wolnosci 93. Andrzej WOYCIECHOWSKI - wlasciciel Radia ?ZET" 94. Wojciech ZIEMBINSKI - Str. Wiern. Rzeczypospolitej - agentura zydowsko-niemiecka 95. Andrzej ZAREMBSKI - b. rzecz. pras. Kr. Rady Rad. i TVP 96. Andrzej ZOLL - przew. Trybun. Konstytucyjnego 97. Antoni MACIEREWICZ - b. Min.Spr.Wew., przew. Ak. Pol. Liste sporzadzono na podstawie Kartoteki Ludnosci Centralnego Biura Adresow MSW. Nr arch.: 1/6526/1; Data Arch.: 9.07.1984r.; Organ Rej.: Wydz. III-2SUSW W-wa; nr Rej:. 14750-99; data Rej.: 29.06.1969r. ______________________________________________ Millera nie ma na tej liscie, wiec nie jest Zydem. Ale on jest kolesiem Kwacha. Indira Ghandi lubiala powtarzac, ze demokracja jest najgorszym ustrojem spolecznym. Nietzsche napisal: "Holota zatruje najczystsze studnie." Holota zmusila Sokratesa glosowaniem do wypicia cykuty, trucizny paralizujacej pluca przy zachowanej swiadomosci. W "demokracji" Zyd plywa jak ryba. Kto to powiedzial? Dyktatura demokracji syjonistycznej poslugujac sie terrorem strukturalnym politycznej poprawnosci zawsze oszuka Polakow. Co robic? Zebrac sie na Polu Elekcyjnym przy ulicy Elekcyjnej w Warszawie i wybrac krola, jak drzewiej bywalo. Gdybym mieszkal w Warszawie i byl mlodszy, to skrzyknalbym na poczatek z 30 Lepperów na schwal i wyszukal króla i, nie patyczkujac sie wiele, zajalbym Zamek Krolewski i Belweder. Zarazem pozyczylbym dla krola 20 godzin tygodniowo na fali Radia Maryja. Krol uniewaznilby wybory, rzad, konstytucje, zawiesil Sejm i Sad Najwyzszy. Krol oglosilby program tymczasowy, ktory zaczynalby sie od hasel: "komuchy na latarnie", Zydy na Madagskar, a Polacy do roboty nad wlasna niepodlegloscia i suwerennoscia! Moze syjonisci by na koniec powiesili tego krola, ale moze Polacy by sie ockneli? Alternatywa jest zalozyc noge na noge - i czekac, nasluchujac zblizajacych sie krokow kata. SKOPIUJ - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Rower Mam do tej listy dwa (2) zastrzeżenia IP: *.acn.pl 16.05.04, 12:38 1) Nie pisze się Ghandi tylko Gandhi. 2) Brak na liście jednego z bliźniaków Kaczyńskich (tych zwanych popularnie Kaczorami). Wg innych naukowo potwierdzonych list jeden z nich jest z całą pewnością z pochodzenia (po matce) Żydem. Zapomniałem imienia, ale tak z pewnością jest. Żądam wprowadzenia poprawek. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GH : Mam dwa (2) zastrzeżenia. Potwierdzam IP: *.netlandia.pl 18.05.04, 01:10 Jeden z Kaczorow jest Zydem. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 cienias Cs137 16.05.04, 18:21 Szanowny nasz Profesor ponownie stara sie zademonstrowac swoja poprawnosciowa postawe zwalczacza antysemizmu. Jak dla mnie trafia kula w plot. Dla mnie jest oczywiste, ze wielu Zydow wspaniale operowalo jezykiem polskim. Od dziecinctwa operowali wieloma jezykami i mieli gietszy umysl. Guenterow Grassowi to tez sie trafilo z pozytkiem dla niego. On obok kaszubskiego mowil jeszcze w jednym z dialektow jidisz (dostosowuje sie tu do optyki profesorskiej). Ponadto bardzo wielu poetow i teksciarzy piosenek bylo alkoholikami. I to twierdzenie nie jest przejawiem antysemityzmu lecz obserwacja rzeczywistosci. Na cmentarzu pod Monte Cassino jest wiele grobow zydowskich. Mozna to zobaczyc w nieomal kazdej relacji filmowej. To zapewne wedlug Wielce Szanownego Pana Profesora Cs137 przejaw katolickiej obludy polaczkow. Psorze a moze warto udac sie po pomoc do specjalisty od problemow z psyche??? Amatorszczyzna moze nie wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 link na osla lawke 16.05.04, 18:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=12685796&v=2&s=0 Czy ktos rozumie zasady uoslania? i na forum dla adminow: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10003 Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: cienias Cs137: post przeczytałem... 16.05.04, 19:49 i powiem szczerza, mam w nosie. Nie chce mi sie odpowiadac i wdawaść się w kolejną awanture. Najwyższy czas skorzystac z "Zasady Felicii", o której ciągle zapominam. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Uf 16.05.04, 20:49 Dzieki, ze nie bedzie nastepnej pisaniny z ktorej nic nie wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Uf ,... Nie znasz cees'a ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 17.05.04, 00:17 Dlugo nie bedziesz musial czekac ,... Zalozysz sie ? uklony Odpowiedz Link Zgłoś