Dodaj do ulubionych

Kogo reprezentuje Aleksander Smolar???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 22:44
Czy ktos moze mnie uświadomić? Wystepuje w TVP jako reprezentujacy Fundację
Batorego i rozmawia o tworzeniu rządu jak równy z równym z Borowskim,
Tuskiem, Dyduchem. Moze ktoś temu panu przypomni, ze Fundacja Batorego nie
jest siłą polityczną w Polsce, a Unia Wolności, jej beneficjent, przestała
się liczyć na polskiej scenie politycznej. A moze reprezentuje on
zasymilowaną mniejszośc żydowską w Polsce? Bo doprawdy nie mam koncepcji
tlumaczącej na jakiej podstawie ten pan debatuje z przedstawicielami
najwazniejszych sil politycznych w studiu TVP o tworzeniu rządu Prof. Belki.

Obserwuj wątek
    • lisekrudy Re: Kogo reprezentuje Aleksander Smolar??? 07.05.04, 00:04
      Aleksander Smolar jest profesorem politologii i zapewne w tym charakterze
      wystepowal w programie na temat tworzenia rzadu Belki. Nie jest niczym dziwnym,
      ze obok poliykow do studia zapraszani sa fachowcy z danej dziedziny.
      • Gość: adamm Może i tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 09:24
        choć profesorów politologii jest u nas zapewne dziesiątki, a moze i setki.
        Złosliwośc mojego wątku ma swoje źródło w tym, że jak pokazuje rzeczywistość
        ciągotki polityczne niewyżytych intelektualnie i politycznie Żydów polskich źle
        się kończą dla tych, których zdecydowali się oni popierać. Nie mi sądzić, co w
        tych ich działaniach jest nieprzyjemnego i nieakceptowanego - moze bufonowatość
        i nadąsane kawalki Geremka, który o prawdach oczywistych mowil do redaktorki,
        ze pewnie slyszala je w maglu, moze nadpobudliwość Michnika, w każdym bądź
        razie Unia Wolności utraciła swoją pozycję wówczas, gdy okazało się, ze chce
        być elitarną formacją dla realizowania mniej lub bardziej rozsądnych i
        potrzebnych dążeń pewnych osób - takich własnie jak Smolar, Geremek, Michnik. A
        ich dążenia niekoniecznie pokrywaly się z potrzebami spoleczenstwa polskiego
        jako calosci. I spoleczenstwo powiedzialo im Panom już dziekujemy! I z tego
        powodu nie widzę ja osobiście miejsca dla Pana Smolara w rozmowach o przyszlym
        rządzie Polski. Geremek ma przynajmniej tyle taktu, aby się na takich
        spotkaniach nie pokazywać. A tego widocznie nosi.

• lisekrudy Re: Może i nie 07.05.04, 10:53
          Gość portalu: adamm napisał(a):

> Złosliwośc mojego wątku ma swoje źródło w tym, że jak pokazuje rzeczywistość
          > ciągotki polityczne niewyżytych intelektualnie i politycznie Żydów polskich
          > źle się kończą dla tych, których zdecydowali się oni popierać.

A wiec dla Ciebie najwazniejsze jest to, ze prof. Smolar jest z pochodzenia
          Zydem, a dla mnie - ze jest madrym czlowiekiem.
          • Gość: Może tak Re: Może i nie IP: *.am.poznan.pl 07.05.04, 11:53
            lisku , posiadasz drobną przypadłość, uważasz że każdy Żyd to mądry człowiek !
            Nie muszę chyba udowodaniać, że nie jest to prawda !!!
          • Gość: adamm Nie mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 11:56
            takiego przekonania, ze jest on madrym czlowiekiem. Ale chętnie to przemyśle,
            jesli mi pomozesz (nie ma tu złosliwosci). Daj prosze dowod jego madrosci,
            najlepiej jakies realne osiągniecie (inne niz zdobywanie tytulow, stopni i
            pisanie artykulow). A propos jego zydostwa to nie ma dla mnie ono kluczowego
            znaczenia. Szarona popieram odkąd jest u wladzy. Chodzi raczej o to, ze on jest
            z TYCH niewyżytych, lewicujacych Zydow, ktorzy flirtowali z komuną (nawet jesli
            on tego nie robil [nie sprawdzalem] to jego srodowisko jak najbardziej).

• indris Wolne żarty 07.05.04, 09:50
      adamm chyba chciał zażartować, kiedy napisał: "...Fundacja Batorego nie jest
      siłą polityczną w Polsce...". Chyba, że pomyliła mu się siła polityczna z
      partią polityczną. Ale to w programie "Forum" występują przedstawiciele partii.
      W "Tygodniku Politycznym Jedynki" występują zaproszeni przez Kwiatkowskiego (i
      pewnie dlateg nie ma tam nigdy Samoobrony, LPR, ani innych niepoprawnych
      politycznie).
      • Gość: adamm Trudno odmówić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 10:01
        słuszności Twojej uwadze. Jej wpływy (FB) zmalały, ale sa wciąż obecne. Rzecz w
        tym, iz duża niechęć społeczeństwa spycha te osoby (FB, UW) do konieczności
        działań "szaroeminencyjnych", a tego ja nie akceptuję w normalnej demokracji.
        Tak jak obecności Smolara przy takich dyskusjach.

• Gość: l Re: Wolne żarty IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.05.04, 20:45
        Czemu znów kłamiesz? Nie potrafisz inaczej?
    • Gość: Tomasz A mnie smieszyla "opozycyjnosc" Marka Borowskiego IP: *.ibch.poznan.pl 07.05.04, 13:26
      względem Millera i SLD. Tak jakby przez cale swoje polityczne zycie byl w opozycji do komuny.
      Poza tym zabraklo mi w tym programie wyraznego pytanie do panow Tuska i Borowskiego co
      dalej, gdy wybory nie doprowadza do wylonienia sie wyraznej wiekszosci w przyszlym Sejmie,
      jaka jest niezbedna zeby rzadzic krajem. Co zrobia gdy w pol roku po wyborach pojawi sie nowy
      demagog zadajacy ponownych wyborow?
    • Gość: dolby2 Ma prawo do wypowiadania swoich opinii, to pewne. IP: 212.244.252.* 07.05.04, 13:55
      Po pierwsze jako obywatel Smolar. Po drugie, jako wieloletni prezes zasłużonej
      fundacji, dzięki której wielu Polaków może pogłębiać wiedzę. Po trzecie jako
      profesor, wybitny politolog. Po czwarte, jako członek Unii Wolności, choć ta
      ostatnio nie zachwyca. Wreszcie po piąte, jako znany i aktywny opozycjonista,
      więzień polityczny, jeszcze z lat sześćdziesiątych. Wtedy ty pewnie stawałeś na
      baczność pod łóżkiem, a twój tatuś śmigał na zebrania partyjne. Bo odwaga
      staniała, ot co! Poniał?
      • pan.scan Delikatnie z autorem! 07.05.04, 15:20
        Autor tego wątku od 2 lat mniej więcej przeżywa "cierpienia młodego Wertera"
        i związane z tym rozterki duchowe w stylu "jestem za, a nawet przeciw". Żydom
        oczywiście.
        Szuka swej tożsamości, pisząc na forum zazwyczaj pod wieloma nickami.
        Dobrze,że dałeś mu jeszcze jeden punkt widzenia, sądzę że nowy klon autora
        ustosunkuje się do Twej wypowiedzi.
        Jak - oto jest pytanie.
        • Gość: gwardian Re: Delikatnie z autorem! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.05.04, 15:46
          Autor tego natomiast tego wątku kompletnie zatracił poczucie rzeczywistości.
          Widziałem ten judo-poprawny program z bohaterami 68 roku w roli głównej Bermana
          ze Smolarem (ciekawe jakie nowe programy artystyczne nam zafunduje). Ja
          oczywiście nie jestem tu nowy. Żeby uspokoić ciekawość, czytałem historię
          poczynań Sabattaja Zwi (Cwi) i jestem bywalcem miejsc, których nie należy
          odwiedzać oraz jak zwykle dopisuje mi szczęście o czym miałem okazję przekonać
          się dzisiaj. W Polszy szczęście nie omija mnie na szczęście.
        • Gość: adamm Scanie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 17:47
          Znana tu jest powszechnie wielka przenikliwośc umyslu twego przed ktora
          niewiele jest w stanie się ukryc. Pamietam swego czasu jak zapadałeś na zdrowiu
          usiłujac dociec jak to mozliwe ze piszę raz z Konina raz z Poznania. I co tam
          udalo ci się to wreszcie zrozumieć? A ktore to niki sa tymi pod ktorymi jeszcze
          piszę? Chętnie przytaknę jak trafisz, nadmienię jednak od razu, ze nie pisalem
          tu od ok. 0.5 roku (zeby ci bylo latwiej i zebys sie nie pogubil). No wiec
          ktore to nicki - w koncu prawda w konkrecie leży?

adamm
          • Gość: gwardian Re: Scanie, IP: *.crowley.pl 12.05.04, 17:13
            Sam dość długo zapowiadałem na forum zmianę nicka. Panie Adamie, tymczasem z
            samego serca Starego Grunwaldu, obejrzałem Browar, a nawet odwiedziłem wczoraj
            targi meblowe (czas na meblowanie się). Ze stolicy Wielkopolski.
    • bezwzgledny Re: Kogo reprezentuje Aleksander Smolar??? 07.05.04, 16:06
      Uuuu... Zazdrość?
    • Gość: Anna Re: Kogo reprezentuje Aleksander Smolar??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:56
      Adamm jesteś chory.
      Żal mi Ciebie, ale na to nie ma lekarstwa.
    • Gość: BAtman na pewno nie sekretarza Powella IP: *.icpnet.pl 07.05.04, 17:20
    • ada08 Re: Kogo reprezentuje Aleksander Smolar??? 07.05.04, 17:57

> Czy ktos moze mnie uświadomić? Wystepuje w TVP jako reprezentujacy Fundację
      > Batorego i rozmawia o tworzeniu rządu jak równy z równym z Borowskim,
      > Tuskiem, Dyduchem.

Zadajesz pytanie i sam sobie odpowiadasz.
      Ja natomiast mam pytanie: dlaczego Smolar nie miałby rozmawiać z
      Borowskim, Tuskiem i Dyduchem jak równy z równym ? Cóż to: ci
      trzej panowie to takie pomnikowe postaci ? bohatyrowie narodowi czy co ?
      Każdy może z nimi rozmawiać jak równy z równym, nawet Ty smile
      Spróbuj może smile
      a.

• Gość: adamm O tworzeniu rządu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:04
        Każdy doprawdy? O ile wiesz rząd tworzy się w Polsce zwykle z posłów
        zasiadających w Sejmie. Ja ani nie jestem poslem, ani nie mam kontroli nad
        żadnym z poslów. A co do pana Smolara to wlasnie w tym rzecz, ze nie rozumiem
        jaki ma być jego wkład w tworzenie rzadu, który uzasadnialby jego publiczne
        wypowiedzi na równi z tymi, którzy ten rząd będa wlasnie tworzyć. Unia wolnosci
        nie jest już w sejmie.

• ada08 Re: O tworzeniu rządu? 07.05.04, 18:19

> Każdy doprawdy? O ile wiesz rząd tworzy się w Polsce zwykle z posłów
          > zasiadających w Sejmie.

Niekoniecznie trzeba być posłem, zeby zostać członkiem rządu,
          dalece niekoniecznie.

> Ja ani nie jestem poslem, ani nie mam kontroli nad
          > żadnym z poslów. A co do pana Smolara to wlasnie w tym rzecz, ze nie rozumiem
          > jaki ma być jego wkład w tworzenie rzadu, który uzasadnialby jego publiczne
          > wypowiedzi na równi z tymi, którzy ten rząd będa wlasnie tworzyć.

Zapraszają go dziennikarze do swoich programów, to przychodzi.
          Zadają mu pytania, to odpowiada, w końcu ma co nieco do powiedzenia.
          Ja go chętnie słucham, chociaz przecież nie muszę się z nim zgadzać.

> Unia wolnosci
          >
          > nie jest już w sejmie.
          >

No to co, że nie jest w Sejmie ? Czy to znaczy , że trzeba jej odciąć
          dostęp do mediów ? To chyba dobrze świadczy o jej działaczach, że
          ludzie jeszcze chcą ich słuchać. Nawet Ty słuchasz rad (nie rad)
          Smolara smile Widać ma coś ludziom do powiedzenia.
          a.
          • Gość: adamm No dobrze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:24
            większość różnic sobie wyjaśniliśmy. Zaprosili to zaprosili. Ich sprawa. Dla
            mnie jego obecnosc tam była nie na miejscu. To nie początek lat 90-tych. UW i
            jej srodowisko mialo swoją szanse i zrobili co zrobili. Uciekli od rządzenia
            między innymi. Albo utrzymywali rękami Leszka Balc. takie oprocentowanie, ze
            żaden legalny biznes nie dawal takich zysków. Ale mniejsza z tym. Prof. Kieżuna
            chociażby jakoś nikt nie zaprasza. Ale to już osobna sprawa.

• ada08 Re: No dobrze, 07.05.04, 18:33

> UW i
              > jej srodowisko mialo swoją szanse i zrobili co zrobili. Uciekli od rządzenia
              > między innymi.

Może nie tyle uciekli, co bardzo nieudolnie próbowali się przy
              władzy utrzymać i przegrali. Myślę jednak, chociaż nie jestem
              już zwolenniczką tej partii, że na tle ogólnego u nas zdziadzienia
              politycznego , ogólnego zbrzydzenia do afer i skorumpowanych
              polityków, ta partia mogłaby jeszcze wypłynąć. Obawiam się tylko,
              że niestety bardziej tę partię obecnie interesuje umieszczenie
              jak najwięcej swoich członków w PE , niz zajmowanie się przyziemnymi
              sprawami krajowymi.
              a.
              • Gość: adamm Dla UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:40
                nie ma już i nie będzie miejsca w poważnej polityce w Polsce. Jesli Platforma
                będzie rozwijac się zgodnie z linia Tuska to będzie miała w sobie najlepsze
                cechy UW bez jej zasadniczych wad, których, niestety, głównym źródłem byli
                ludzie typu Smolar, Geremek, Michnik, także Frasyniuk. Dużo słow, mało czynów,
                a jak już czyny to nie te. Chociaz u Frasyniuka to troche inaczej wyglada, bo w
                biznesie sobie ladnie poradzil i to mi się podobalo. Tylko wówczas nie powinien
                być już szefem UW. Lider prawdziwy to chyba ten, który wie czego chcą ludzie i
                umie im to dać. Sama rozumiesz, ze ani Unia ani jej ludzie raczej nie spełniają
                tego warunku.

• ada08 Re: Dla UW 07.05.04, 18:57

> nie ma już i nie będzie miejsca w poważnej polityce w Polsce.

Być może masz rację. UW teraz stara się umieścić Profesora w PE,
                  bo - kto wie - może ma szansę na objęcie przewodnictwa tego Ciała ?
                  Taki splendor ! Tylko dla kogo ?
                  Ale żeby pracować na poziomie gminy - to już nie, bo oni są do
                  wyższych celów.

> Jesli Platforma
                  > będzie rozwijac się zgodnie z linia Tuska to będzie miała w sobie najlepsze
                  > cechy UW bez jej zasadniczych wad

O PO to mi nawet nie mów ! Cwaniacy bez skrupułów, przepływający od
                  jednej partii do drugiej , a od drugiej do trzeciej i do czwartej itd...
                  Nie mam na kogo głosować, słowo daję sad

> Lider prawdziwy to chyba ten, który wie czego chcą ludzie i
                  > umie im to dać. Sama rozumiesz, ze ani Unia ani jej ludzie raczej nie
                  spełniają
                  >
                  > tego warunku.
                  >

''Lider prawdziwy'' to całkiem odrębny, bardzo ciekawy zreszta, temat.
                  Chyba jednak nie na ten wątek smile Może kiedyś będzie okazja smile
                  Kończę na dziś smile Pozdr. smile
                  a.

• Gość: gwardian Re: No dobrze, IP: *.crowley.pl 12.05.04, 17:23
              To oprocentowanie wynosiło ponad 20 procent jeszcze w 1997 i 1998 roku. Biorąc
              pod uwagę, że w cztery lata pźniej opadło do 5 procentów wskazuje, że o żadnym
              sensownej polityce nie było mowy. Sama intuicja, że na malejące cła z Unią
              Europejską ekonomia zareaguje niższą inflacją dowodzi, że człowiek u steru nie
              miał najmniejszego pojęcia o skutkach. W ten sposób nawływania pana Leppera do
              drastycznego obniżania stób stały się po ostatnich wyborach całkiem sensowną
              propozycją.
    • Gość: apolityczny Wolę słuchać Smolara niż dupków polityków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:49
      Przecież ten człowiek, jak i pozostali eksperci w studio, mówili dużo
      sensowniej i składniej niz ci przedstawiciele największych sił politycznych. Ty
      się zachwycasz naszą klasa polityczną, która im bliżej wyborów tym jest
      bardziej zawzięta. Ci faceci przynajmniej myśla o Polsce, a nie o swoich
      karierach i partiach.
      • Gość: adamm Powiem tylko, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:54
        łatwo jest mowić, gdy jest to tylko popis oratorski. A ci politycy, ktorzy ci
        się nie podobaja oprocz mowienia musza jeszcze rozwiazywac wiele problemow.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka