Dodaj do ulubionych

Piwo pod chmurka:)

07.07.11, 04:13
Na naszych oczach rodzi sie pewnie pierwsza sensowna inicjatywa obywatelska powstala w tzw. IIIRPsmile
Oto ja nie mogie sobie wypic piwa w parku, czy na Bloniach, badz nad staroslowianska Wisla, choc menel pija (no, moze nie piwo!) i nikt mu mandatu nie wsytawia, bowiem zul i tak go nie zaplaci.

A jak bym chcial sobie z jakas Pania, badz kolegamy urzadzic piknik na lonie, to zaraz zjawi sie strazak miejski minimalnie, jesli przywoity, proponujacy ukrycie napojow i picie z tzw. nienacka!
Teffu, co za kraj!

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,9905937,Inicjatywa__Piwo_Pod_Chmurka__Chca_zmienic_prawo_z.html
PS. Obskurantom robiacym za postemp nadmieniam, ze ostatni raz prawdziwie naebalem sie chiba na studiach!
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Piwo pod chmurka:) 07.07.11, 13:08
      Ja byłbym za. smile

Obecnie sytuacja jest taka, że mogę pić piwo w ogródku, ale już 10 m dalej na miejskiej ławce jest to nielegalne. Nie jestem nawet pewien czy mogę napić się piwa na własnej niezabudowanej działce: chyba nie.
      • wikul Re: Piwo pod chmurka:) 07.07.11, 13:13
        oleg3 napisał:

> Ja byłbym za. smile
        >
        > Obecnie sytuacja jest taka, że mogę pić piwo w ogródku, ale już 10 m dal
        > ej na miejskiej ławce jest to nielegalne. Nie jestem nawet pewien czy mogę napi
        > ć się piwa na własnej niezabudowanej działce: chyba nie.

To zależy jak stróże prawa zinterpretują pojęcie "miejsce publiczne". Jest ono w naszym prawie niezbyt precyzyjne.
        • oleg3 Re: Piwo pod chmurka:) 07.07.11, 14:47
          wikul napisał:

To zależy jak stróże prawa zinterpretują pojęcie "miejsce publiczne". Jest ono
          > w naszym prawie niezbyt precyzyjne.

Dawno, dano temu - za schyłkowego Gierka (byłem już pełnoletni) piliśmy sobie piwko na działce moich rodziców (mieli dużą, coś ze 2 ha), ale nieogrodzoną. Widać nas było z pobliskiej drogi. Żadnych ekscesów: po 2 czy 3 piwa na głowę. Żadnego rozbijania butelek czy czegoś w tym stylu. Nastąpiła interwencja MO. Nawet nas nie spałowali tylko kazali spie...ć.
          • snajper55 Re: Piwo pod chmurka:) 07.07.11, 16:53
            oleg3 napisał:

> Dawno, dano temu - za schyłkowego Gierka (byłem już pełnoletni) piliśmy sobie p
            > iwko na działce moich rodziców (mieli dużą, coś ze 2 ha), ale nieogrodzoną. Wid
            > ać nas było z pobliskiej drogi. Żadnych ekscesów: po 2 czy 3 piwa na głowę. Żad
            > nego rozbijania butelek czy czegoś w tym stylu. Nastąpiła interwencja MO. Nawet
            > nas nie spałowali tylko kazali spie...ć.

Pewnie nie byli świadomi, że jesteście na swoim, a nie na publicznym. Ale ja bym ich uświadamiać nie radził.

S.
        • snajper55 Re: Piwo pod chmurka:) 07.07.11, 16:55
          wikul napisał:

> To zależy jak stróże prawa zinterpretują pojęcie "miejsce publiczne". Jest ono
          > w naszym prawie niezbyt precyzyjne.

Czy publiczne nie jest przeciwieństwem prywatnego? Wtedy wyjątkiem byłby burdel - dom prywatny a jednak publiczny. wink

S.
      • superspec A ja przeciw. 07.07.11, 14:11
        Alkohol to trucizna.
        www.medicalnewstoday.com/releases/229948.php
        • marouder.eu "Alkohol zguba ludzkosci!" 07.07.11, 14:20
          Takie haslo widnialo nad lada sklepu alkoholowego na ul. Czerniakowskiej w Warszawie..
          Zul, ktory stal przede mna, zadedykowal sobie glosem Jana Himilsbacha:
          - Dwie zguby ludzkosci poprosze!
          Towar w postaci wina owocowego produkcji krajowej otrzymal w try miga!

Dzialo sie to...gdzies w roku 1984?
          • superspec Psychiatra zabrania mi pić alkohol 07.07.11, 14:28
            Swoje już w życiu wypiłem.smile
        • oleg3 Re: A ja przeciw. 07.07.11, 14:41
          superspec napisał:

> Alkohol to trucizna.

To może być prawdą. Konsekwentnie domagaj się prohibicji. Co za różnica czy truję się w ogródku piwnym czy na ławce?
          • superspec Prohibicja się nie sprawdziła 07.07.11, 14:49
            Ale mogę propagować nie picie alkoholu.smile
            • oleg3 Re: Prohibicja się nie sprawdziła 07.07.11, 14:57
              No pewnie. Ja też propaguję:
              1) Seks wyłącznie z żoną
              2) Zero papierosa
              3) Alkohol wyłącznie po 17-tej

Nie zawsze się do tego stosuję smile
              • superspec :)/nt 07.07.11, 14:59

• snajper55 Re: A ja przeciw. 07.07.11, 16:57
          superspec napisał:

> Alkohol to trucizna.
          > www.medicalnewstoday.com/releases/229948.php

Mięso podobnież też. Walczący wegetarianie pewnie chętnie by zakaz spożywania mięsa w miejscach publicznych uchwalili.

S.
          • superspec Mięsko szkodzi?/nt 11.07.11, 13:16

• melord maruder..w cywilizowanym swiecie 07.07.11, 16:44
      piwo i inny alkohol pije sie w miejscach do tego przeznaczonych...napewno nie w parkach,plazach czy Bloniach.....
      meneli nie dawaj za przyklad......mam,nadzieje ,ze nie masz wiele z nimi wspolnego?
      • marouder.eu Ja zas uwazam, ze kraje, ktore.. 07.07.11, 17:44
        ..reglamentuja w ten sposob roznorakie funkcje przestrzeni publicznej cywilizowane sa w stopniu umiarkowanym.
      • perla to ja nie chcę takiego cywilizowanego świata 07.07.11, 17:48
        maturę robiłem w PRL-u. Po zdanej poszliśmy z koleżankami i kolegami oblewać do parku. Była wódeczka, wino, impreza po prostu. Nadszedł patrol MO zawiadomiony przez jakiegoś aktywistę i milicjanci powiedzieli nam abyśmy poszli nad rzeczkę, bo w parku trochę nie bardzo. A ponieważ mieli formalne zgłoszenie to byli zmuszeni wypisać mandat, jako dowód interwencji. Tylko ja miałem legitymację szkolną to na mnie wypisali. Ale i tak nie zapłaciłem bo na mandacie było napisane - "za picie alkocholu w parku". Napisałem odwołanie do komendanta MO, że ja nie mogę zapłacić bo nie pijam czegoś takiego jak "alkochol". No i mi mandat umorzono.
        Naprawdę, teraz dostrzegam, że za PRL-u w wielu dziedzinach było więcej wolności niż dziś w "wolnej i demokratycznej" Polsce.
        A teraz idę nad jezioro na piwo, które tam smakuje o wiele lepiej niż w pubie. Zaryzykuję. Może nie będzie tam peowskiego aktywisty właśnie.
        • dachs Re: to ja nie chcę takiego cywilizowanego świata 07.07.11, 20:28
          perla napisał:

> A teraz idę nad jezioro na piwo, które tam smakuje o wiele lepiej niż w pubie.
          > Zaryzykuję. Może nie będzie tam peowskiego aktywisty właśnie.

A może będzie i się z Tobą piwa napije. Bo to nie peowscy aktywiści będą Cię kontrolować.
          To będa gliniarze, którzy muszą pilnować przestrzegania porządku prawnego.
          To na podstawie tej ustawy nie możesz sobie golnąć nad jeziorkiem.
          isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20070700473
          Warto sprawdzić, który marszałek Sejmu ogłosił ją dokładnie w dniu 28 marca 2007r.
          smile
        • marouder.eu Otoz to! 08.07.11, 08:13
          Pamietam jak wprowadzili te ustawe o wychowaniu w trzezwosci i costam-costam..lata 80-te..akurat bylem w rodzinnym miasteczku, wiec uczcilismy ten dzien skrzynka piwa wypita w parku, wlasnie, a zaden wladza sie nas nie czepial, bo po primo nie wiedzial o ustawie, po secundo, ryjow nie darlismy za nadto!
        • wikul Re: to ja nie chcę takiego cywilizowanego świata 08.07.11, 13:25
          perla napisał:

> maturę robiłem w PRL-u. Po zdanej poszliśmy z koleżankami i kolegami oblewać do
          > parku. Była wódeczka, wino, impreza po prostu. Nadszedł patrol MO zawiadomiony
          > przez jakiegoś aktywistę i milicjanci powiedzieli nam abyśmy poszli nad rzeczk
          > ę, bo w parku trochę nie bardzo. A ponieważ mieli formalne zgłoszenie to byli z
          > muszeni wypisać mandat, jako dowód interwencji. Tylko ja miałem legitymację szk
          > olną to na mnie wypisali. Ale i tak nie zapłaciłem bo na mandacie było napisane
          > - "za picie alkocholu w parku". Napisałem odwołanie do komendanta MO, że ja ni
          > e mogę zapłacić bo nie pijam czegoś takiego jak "alkochol". No i mi mandat umor
          > zono.
          > Naprawdę, teraz dostrzegam, że za PRL-u w wielu dziedzinach było więcej wolnośc
          > i niż dziś w "wolnej i demokratycznej" Polsce.
          > A teraz idę nad jezioro na piwo, które tam smakuje o wiele lepiej niż w pubie.
          > Zaryzykuję. Może nie będzie tam peowskiego aktywisty właśnie.

Twoje zachwty nad PRL trochę mnie rozczulają i świadczą o selektywności pamieci ludzkiej.
          Natomiast przewrażliwienie dotyczące "aktywistów peowskich" możesz skorygować po wnikliwym przeczytaniu poniższego tekstu.

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,9909397,Bedzie_nocny_zakaz_sprzedazy_alkoholu_w_centrum_miasta.html

Ale ja też nie chcę takiego "cywilizowanego" świata.
          • marouder.eu Do dupy z taka cywilizacja! 08.07.11, 17:31
            Niebawem pewnie postempowe kartki na wodke wprowadza!

Zarzad miejski we Wrocku chyba zapomnial, co to meta.
            • wikul Re: Do dupy z taka cywilizacja! 08.07.11, 17:59
              marouder.eu napisał:

> Niebawem pewnie postempowe kartki na wodke wprowadza!
              >
              > Zarzad miejski we Wrocku chyba zapomnial, co to meta.

To wynik bezradnosci służb miejskich. Ale nie wiem czy TK by tego nie zakwestionował w sytuacji gdy w sklepie w śródmieściu jest zakaz a tuż obok nie.
      • ada08 Na plaży w Międzyzdrojach... 08.07.11, 08:05
        ...skąd wczoraj wróciłam, ludność napływowa masowo wciąga piwko. A plażokrążcy roznoszą je z zachęcającym okrzykiem: JaGOdzianKI.... ZImne piWO!!!! I jakoś nikomu to nie przeszkadza. Nawet nie przeszkadzało patrolowi jadącemu quadem (kobieta i mężczyzna ubrani w eleganckie biało-granatowe mundury), którego nie interesowało kto co pije, tylko czy ludzie nie łażą po wydmach. I bardzo dobrze, bo nie należy łazić po wydmach!!!
        a.
        melord napisał:

> piwo i inny alkohol pije sie w miejscach do tego przeznaczonych...napewno nie w
        > parkach,plazach czy Bloniach.....
        • marouder.eu I widzisz?! I mozna, nie?! 08.07.11, 08:08
          A tu taki Bambuko, piszacy z Australii jako Melord bedzie nadawal o braku cywilizacji!
          Normalnie jak pies ogrodnika, co to sam nie wypije i drugiemu nie da!
          • melord Re: I widzisz?! I mozna, nie?! 08.07.11, 13:23
            hehe...czy ty naprawde myslisz maruder,ze jak wali z nieba 50+ stopni to pic sie niechce?
            przy prawie kazdej plazy(w Sydney) jest pub i ogrodek na swiezym powietrzu do ktorego mozna wejsc praktycznie prosto z wody na....zimne piwo
            piwo wolno pic na plazy wylacznie w sylwestra/nowy rok na jednej sydnejskiej plazy- Bondi gdzie mlodziez z calego swiata balanguje/spi/kocha i dalej balanguje przez dwa dni
            tuz po polnocy odbywaja sie zawody surfingowe na golasa-obu plci....tak dla twojej inf.
            jak chcialbys sprobowac swoich sil i mozliwosci
            • marouder.eu Komuchi! 08.07.11, 13:27
              Albo to ja se nie moge na plaze przyniesc nieskolko piw w lodowce turystycznej, bym musial zapierwdalac z dolka lub kocyka dobre sto metrow do Pub'u?!
              • melord smierdzacy len !! 08.07.11, 13:33

kaldun by ci nie rosl tak szybko jakbys sie przebiegl po plazy te 100 m...prosto z wody(tak naprawde to jakies 50-60m)
                • marouder.eu W zadnym wypadku! 08.07.11, 13:51
                  Na cholere biegac po cos, co mozna w kazdej chwili wyciagnac z koszyka?!
                  Dlatego mowie po raz kolejny: KOMUCHI!
                • matelot Re: smierdzacy len !! 08.07.11, 14:35
                  Nie leń jeno krakowski centuś do tego spisiałysad
                  • marouder.eu Prosze, prosze:/ 08.07.11, 14:40
                    Ktos ciebie broni, Mateo, gdy ja bede sobie wybrany gatunek piwa pil, zapjordalac do baru, by napic sie Tyskiego?!
                    • matelot Re: Prosze, prosze:/ 08.07.11, 14:45
                      Moje poglądy znasz. Uważam, że powinien być porządek i melord pisze o porządku właśnie. Stoimy cywilizacyjnie niżej i mamy skąd czerpać przykłady. Kiedy idę na plażę to sobie pływam i się opalam. Na piwo idę do baru lub piję w cieniu altanki. Nie chciałbym plażować w towarzystwie marudzacych pijaczków bredzących coś o wolności.
                      • marouder.eu Od tego, by eliminowac z miejsc publicznych.. 08.07.11, 14:54
                        ..osoby uciazliwe jest Straz Miejskasmile
                        Branie mnie za marudzacego, nagabujacego kogos obcego, plazujacego obok pijaczka jest tanim chwytem erystycznym. Niczym wiecejsmile
                      • jureek Re: Prosze, prosze:/ 08.07.11, 17:47
                        matelot napisał:

> Moje poglądy znasz. Uważam, że powinien być porządek i melord pisze o porządku
                        > właśnie. Stoimy cywilizacyjnie niżej i mamy skąd czerpać przykłady. Kiedy idę n
                        > a plażę to sobie pływam i się opalam. Na piwo idę do baru lub piję w cieniu alt
                        > anki. Nie chciałbym plażować w towarzystwie marudzacych pijaczków bredzących co
                        > ś o wolności.

No więc ja wolę 10 razy studenciaka pociągającego spokojnie piwko na ławeczce w parku (czyli miejscu do tego nie przeznaczonym) niż buraka w ogródku piwnym na wrocławskim rynku (czyli w miejscu przeznaczonym) rzucającego qrwami do kumpla buraka, gdy przechodzę z dziećmi przez rynek.
                        Albo jeszcze gorsze, chociaż bez bluzgów, zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez wystawione na zewnątrz głośniki z głośną muzyką i okropnym głosem przeciągającym samogłoski zachęcającym, żeby wejść do lokalu, czy sklepu. To jest dopiero dzicz.
                        Jura

• marouder.eu Ja to samo! 10.07.11, 20:34
                          A lumpa w pozlacanym lancuchu i smokingu z dresow nie da sie ani przekonac, ani uwalic na ryj. Probowalemsmile
            • jureek Re: I widzisz?! I mozna, nie?! 08.07.11, 17:41
              melord napisał:

> hehe...czy ty naprawde myslisz maruder,ze jak wali z nieba 50+ stopni to pic si
              > e niechce?
              > przy prawie kazdej plazy(w Sydney) jest pub i ogrodek na swiezym powietrzu do k
              > torego mozna wejsc praktycznie prosto z wody na....zimne piwo

No to widzę, że lobby właścicieli knajp w Australii równie mocne jak we Wrocławiu.
              Jura
              • melord Re: I widzisz?! I mozna, nie?! 08.07.11, 23:38
                > No to widzę, że lobby właścicieli knajp w Australii równie mocne jak we Wrocław
                > iu.
                > Jura

pisze o plazach miejskich(nie na zadupiu) gdzie puby istnieja od kilkudziesieciu lat
                gdy leje deszcz ,czy jest zimno pub dalej dziala
                • jureek Re: I widzisz?! I mozna, nie?! 09.07.11, 08:43
                  melord napisał:

> pisze o plazach miejskich(nie na zadupiu) gdzie puby istnieja od kilkudziesieci
                  > u lat
                  > gdy leje deszcz ,czy jest zimno pub dalej dziala

A w działaniu pomaga pubom państwo, które nie dopuszcza konkurencji w postaci piwa we własnej lodówce kupionego w sklepie.
                  Jura
        • melord Re: Na plaży w Międzyzdrojach... 08.07.11, 13:12
          Australie odwiedzilem pierwszy raz na poczatku lat 90,pozniej jeszcze kilkakrotnie by w 2004 przeniesc sie tu na stale.
          Nigdy nie widzialem ludzi pijacych piwo na plazach(roznoszenie piwa jest wrecz zabronione)
          Podobnie jest na plazach LA czy San Diego.
          Generalnie nie wolno rowniez w parkach,wyjatkiem sa miejsca gdzie zainstalowano urzadzenia do BBQ
          Dodam,ze piwo to prawie narodowy napoj Australijczykow.

ps.palenie na plazach i parkach rowniez jest zabronione od jakis 4- 5 lat
          w parkach..hmm na ustronnej laweczce ale na plazach gonia

• marouder.eu Wlasnie dlatego mowie: komuchi! 08.07.11, 13:30
            Wolno ci zarobic, ale juz nie skonsumowac zarobku, chiba, ze pod czujnym okiem partii i panstwa!
            Dokladnie jak PRL-u!
            • melord zbyt dlugo ci mozg lasowali w ZMS 08.07.11, 13:44
              o wyzszosci czegos nad czyms....
              nie bylo wiec czasu by nauczyc przestrzegania prawa,zasad porzadku ktory zapobiega zasmiecaniu plaz i parkow przez puste butelki i ine badziewie
              • marouder.eu Kosze mozna ustawic i wlepiac mandaty za smiecenie 08.07.11, 13:54
                ...nie zas za picie, ktore jest naturalna potrzeba czlowieka, szczegolnie nad brzegiem zasolonego akwenu!
                Jestes legalistycznym komuchem, bambuko!
                Fuj!
                • melord Re: Kosze mozna ustawic i wlepiac mandaty za smie 08.07.11, 14:13
                  kosze na smieci...hehe
                  w ub roku bylem w Sopocie na plazy,kosze owszem byly tylko wygladaly jakby ich od tygodni nikt nie oproznial...wokol smietnisko,podobnie nad Zalewem Zegrzynskim 28 km od centrum W-wy
                  komuch...dobre
                  powiem ci jedno,prawo lepsze czy gorsze nauczylem sie przestrzegac dzieki sporym mandatom w poczatkach swojej emigracji gdyz na poczatku wszystko olewalem podobnie jak ty to obecnie czynisz
                  na autostradzie wolno jechac 110 km/godz(niestety zbyt wolno) i nie ma gadania
                  za 10 km wiecej placisz $300 ,20-$500 mandat,jesli przekroczysz o 40 km dozwolona szybkosc
                  zabieraja prawo jazdy na 3 miesiace i $3000 kary....bedziesz ryzykowal??????
                  za wyrzucenie peta przez okno samochodu $250,piwo o ktorym mowimy pitym na plazy podobna kara...po jaka cholere sie narazac skoro 50 m i moge spokojne usiac w cieniu parasola i napic sie zimnego piwo a nie ciepla "zupe' z koszyka
                  • marouder.eu Lodowek u was turystycznych nie wymyslili, ze.. 08.07.11, 14:28
                    ..ublizasz mi jakobym cieple piwo pijal?
                    Oto wymyslili ocipienie klimatyczne, ochrone lasow tzw. mzawkowych, zakaz palenia i picia, nakaz afirmacji pedala, obrony tzw narodu Palestynskiego, na co i ja musze, chcac nie chcac bulic...
                    Wez ty sie Bambuko zastanow, co z tego pakietu sam bys wymyslil?
                    Wtedy sie przekonasz jak jestes w bambuko robiony!
                    • jureek Re: Lodowek u was turystycznych nie wymyslili, ze 08.07.11, 17:51
                      marouder.eu napisał:

> ..ublizasz mi jakobym cieple piwo pijal?
                      > Oto wymyslili ocipienie klimatyczne, ochrone lasow tzw. mzawkowych, zakaz palen
                      > ia i picia, nakaz afirmacji pedala, obrony tzw narodu Palestynskiego, na co i j
                      > a musze, chcac nie chcac bulic...

No i jeszcze obowiązek świecenia w słoneczny dzień, co podobno miało radykalnie poprawić bezpieczeństwo na drogach, jak obiecywali nam specjaliści od wróżenia z fusów i robienia w bambuko.
                      Jura
          • matelot Re: Na plaży w Międzyzdrojach... 08.07.11, 14:38
            Chodzi o to by na plaże nie trafiali ludzie inni niż ci, którzy chcą zażywać kąpieli morskiej czy słonecznej. Od picia piwa są puby...
            Ale aby to zrozumieć trzeba być kimś więcej niż menelem.smile
            • marouder.eu A w tym twoim pabie siki... 08.07.11, 14:41
              ..udajace piwo, czyz nie?!
              • melord Re: A w tym twoim pabie siki... 08.07.11, 15:12
                marouder.eu napisał:

> ..udajace piwo, czyz nie?!

piwo jak wszedzie,lepsze i gorsze wazne,ze zimne nie z koszyka...brak coprawda zimnego Lecha
                lodowke na plaze?? moze jeszcze pralke??..... to nie te czasy maruder,wszystko jest w zasiegu reki,wystarczy ociezala doope z recznika ruszyc
      • wikul Re: maruder..w cywilizowanym swiecie 08.07.11, 13:17
        melord napisał:

> piwo i inny alkohol pije sie w miejscach do tego przeznaczonych...napewno nie w
        > parkach,plazach czy Bloniach.....
        > meneli nie dawaj za przyklad......mam,nadzieje ,ze nie masz wiele z nimi wspoln
        > ego?

W zasadzie tak, tylko że nie zupełnie. Widziałeś może słynne obrazy Śniadanie na trawie Moneta i Maneta ? Sądzisz że to menele biesiadowali na trawie już w XIX w. ?
        Wszystko zależy jak sie to robi a nie gdzie. Menel nawet w miejscu dozwolonym pozostanie menelem.
        • melord Re: maruder..w cywilizowanym swiecie 08.07.11, 13:38
          wikul...zyjemy w XXI w wiec troche czasu minelo
          na trawie rowniez wolno i obecnie ale w miejscach do tego wylacznie przeznaczonych
          tak jak wyzej napisalem,tam gdzie sa stoly BBQ......czasami to hektar, dwa w cieniu drzew
          • wikul Re: maruder..w cywilizowanym swiecie 08.07.11, 14:15
            melord napisał:

> wikul...zyjemy w XXI w wiec troche czasu minelo
            > na trawie rowniez wolno i obecnie ale w miejscach do tego wylacznie przeznaczon
            > ych
            > tak jak wyzej napisalem,tam gdzie sa stoly BBQ......czasami to hektar, dwa w c
            > ieniu drzew

Ja rozumiem twój sentyment do nowej ojczyzny, ale nie wszystkie australijskie wynalazki muszą sie wszystkim podobać. Ja preferuję większą wolność w tym względzie. I tak współczesna cywilizacja niesie powszechne ograniczenia.

• melord Re: maruder..w cywilizowanym swiecie 08.07.11, 14:42
              Ja sie z Toba zgadzam,te wszystkie ograniczenia i zakazy czasami wrecz idiotyczne sa denerwujace i wcale nie mam zamiaru przenosic czy sugerowac zmian prawa do/dla Polski
              dura lex sed lex
              moze jeden wyjatek...wprowadzic wreszcie surowe kary za przekroczenia drogowe by zatrzymac co weekendowa rzeznie na polskich drogach

wlasnie biora sie za internet,obecnie w Sydney obraduja eksperci z USA,Anglii,Canady, AU,NZ jak nas zabezpieczyc??? przed zlym wplywem cyber-terroru???
              www.smh.com.au/technology/technology-news/five-nations-to-discuss-pact-on-cybercrime-law-20110707-1h4wm.html
              • matelot Re: maruder..w cywilizowanym swiecie 08.07.11, 14:48
                Już się melordzie naraziłeś różnym "wolnościowcom" typu perła, luka czy, jak mu tam, sz0k chyba.
                • melord Re: maruder..w cywilizowanym swiecie 08.07.11, 15:05
                  oni myla wolnosc z anarchia ktorej widac sa zwolennikami(domena pisiakow)...marzy im sie Polska szlachecka i liberum veto,brak poszanowania prawa

dura lex sed lex....ta maksyma stworzona przez Ulpiana prawie 1800 lat temu dalej nie trafia do przekonania
                  • matelot Re: maruder..w cywilizowanym swiecie 08.07.11, 16:38
                    Nie miałbym problemów z adoptowaniem się do australijskiego prawa. Pomogłaby mi w tym mentalność niewolnika wink
    • jureek Re: Piwo pod chmurka:) 08.07.11, 17:37
      Tak to jest, gdy się rzuca publicznie pomysłami, a potem zapomina:
      forum.gazeta.pl/forum/w,72,125402435,125403230,Re_zniesc_zakaz_spozywania_alkoholu_w_miescie_.html
      Sam jestem abstynentem, ale uwielbiam prowokować wrocławskich strażników miejskich spacerując po rynku i popijając oranżadę z butelki po piwie.
      Jura
      • marouder.eu Re: Piwo pod chmurka:) 08.07.11, 17:52
        I bardzo dobrze, ze kto ten pomysl podjal, badz niezaleznie nan wpadlsmile
        Z dziecinstwa pamietam jak chodzilem z ojcem na mecze okregowki, gdzie tata i inni popijali sobie piwko, ja oranzade a pojecie "zadyma" nie istnialo!
        • wikul Re: Piwo pod chmurka:) 08.07.11, 18:25
          marouder.eu napisał:

> I bardzo dobrze, ze kto ten pomysl podjal, badz niezaleznie nan wpadlsmile
          > Z dziecinstwa pamietam jak chodzilem z ojcem na mecze okregowki, gdzie tata i i
          > nni popijali sobie piwko, ja oranzade a pojecie "zadyma" nie istnialo!

Pamiętam we Wrocławiu na Olimpijskim były kioski z piwem, zadym nie bylo, ale toalety były oblężone.
          • jureek Re: Piwo pod chmurka:) 08.07.11, 19:06
            wikul napisał:

> Pamiętam we Wrocławiu na Olimpijskim były kioski z piwem, zadym nie bylo, ale t
            > oalety były oblężone.

A ja jak byłem w Chorzowie na meczu Polska - Anglia (2:0), to podawałem kieliszek między tymi co siedzieli (właściwie stali) rząd niżej, do tych nade mną. Wódę normalnie się piło na stadionie i też zadym nie było.
            Jura
      • wikul Re: Piwo pod chmurka:) 08.07.11, 18:02
        jureek napisał:

> Tak to jest, gdy się rzuca publicznie pomysłami, a potem zapomina:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,72,125402435,125403230,Re_zniesc_zakaz_spozywania_alkoholu_w_miescie_.html
        > Sam jestem abstynentem, ale uwielbiam prowokować wrocławskich strażników miejsk
        > ich spacerując po rynku i popijając oranżadę z butelki po piwie.
        > Jura

To musi być zabawny widok. I co ? Sprawdzają ?
        • jureek Re: Piwo pod chmurka:) 08.07.11, 18:08
          wikul napisał:

> To musi być zabawny widok. I co ? Sprawdzają ?

Ci nowi jeszcze sprawdzają smile
          Jura
    • t_ete ludzie i ludzie 09.07.11, 11:07
      jedni pija w miejscach publicznych - pomimo ze nie wolno - czyniac przy okazji smietnik wokol siebie ... oraz toalete, niestety sad
      inni - przestrzegaja zakazu - ale gdyby go nie bylo - pewnie pijac piwo gdzies na publicznym trawniku - nie zrobiliby wokol siebie smietnika itd.

nieliczni - wyprowadzajac pieska zabieraja z soba stosowne 'oprzyrzadowanie', wiekszosc - pozwala pupilom 'okupowac' czyste chodniki ;

mozna by tak ciagnac w nieskonczonosc ;
      sa zakazy - ale 'mozna' je lamac bezkarnie (z nielicznymi wyjatkami) wiec niektorzy je lamia ; wkurza mnie 'bezradnosc' (raczej programowa) strazy miejskiej wobec zachowan pt. obsikiwanie slupa w bialy dzien - przy glownej ulicy zreszta ... i nie o piesku pisze a facecie sad

innym natomiast - owe zakazy nie sa niezbedne - poniewaz i tak przestrzegaja pewnego porzadku ... z szacunku dla innych ? z przyzwyczajenia ? bo rodzice nauczyli ?

zakazy niczego nie zmienia - jesli nie bedzie konsekwencji w karaniu smiecacych / zanieczyszczajacych/itd.

moze wiec lepszym wyjsciem jest zezwolic na 'piwo w miejscu publicznym' ale karac bez milosierdzia za 'smiecenie', zachowania nieobyczajne ?

sama nie wiem sad

nie czuje sie jakos szczegolnie zniewolona tym zakazem ; lubie piwo ale nie przeszkadza mi ze moge je wypic w okreslonych miejscach a w innych nie ;

tete

• t_ete ps. 09.07.11, 11:11
        piwo na plazy pilam chyba tylko raz w zyciu (nocny 'piknik' za zgoda wladz)
        w upalny dzien ? never ... tylko woda mineralna

tete

• wikul Re: Piwo pod chmurka:) 10.07.11, 19:23
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80293,9916270,Tusk_i_Barroso_przy_piwie__ZDJECIA_.html
      • marouder.eu Na krzywy ryj! Za moje i twoje! 10.07.11, 19:26
        Zaden wlasnej zlotowki na glupie piwo nie wysciubil!
        • wikul Re: Na krzywy ryj! Za moje i twoje! 10.07.11, 21:22
          marouder.eu napisał:

> Zaden wlasnej zlotowki na glupie piwo nie wysciubil!

Skąd wiesz ?
          • marouder.eu Re: Na krzywy ryj! Za moje i twoje! 10.07.11, 21:42
            Skad wiem, to wiem! zaden wlasnej monety nie wydal!
            • wikul Re: Na krzywy ryj! Za moje i twoje! 10.07.11, 21:59
              To Kurski żonie przyjęcia urządzał w służbowym lokalu

fakty.interia.pl/prasa/news/jak-kurski-urzadzil-zonie-urodziny,799350,16
              • marouder.eu No, trudno! Ale nie premier z supepremierem.. 10.07.11, 22:05
                ..ja tam dla malych ludzkich slabostek, jak to czlowiek wobec siebie krytyczny, mam wyrozumienie!
      • ada08 Okropność. 10.07.11, 20:19
        Od dawna uważam, że ludzie, przynajmniej niektórzy, powinni zasłaniać twarze wychodząc z domu.

Natomiast Tusk mógłby z powodzeniem wypić to piwo na plaży, bo wprawdzie twarz ma szpetną, ale figurę ma dobrą, więc rozebrawszy się odciągnąłby uwagę ciekawej gawiedzi od swej brzydkiej twarzy, a skierował na swą zgrabną figurkę.
        a.

wikul napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80293,9916270,Tusk_i_Barroso_przy_piwie__ZDJECIA_.html
        >
        >
        • marouder.eu A Barroso? We dwuch pili, chamskie sznurki... 10.07.11, 20:26
          ..za nasze! gdzie mialby wypic Barroso??!!
          • ada08 Re: A Barroso? We dwuch pili, chamskie sznurki... 11.07.11, 20:19
            Co to jest dwuch? Może to skrót od dziewuch, które podawały piwo, czy co?
            a.
        • wikul Re: Okropność. 11.07.11, 20:31
          ada08 napisała:

> Od dawna uważam, że ludzie, przynajmniej niektórzy, powinni zasłaniać twarze w
          > ychodząc z domu.

Ty zasłaniasz ?

> Natomiast Tusk mógłby z powodzeniem wypić to piwo na plaży, bo wprawdzie twarz
          > ma szpetną, ale figurę ma dobrą, więc rozebrawszy się odciągnąłby uwagę ciekawe
          > j gawiedzi od swej brzydkiej twarzy, a skierował na swą zgrabną figurkę.
          > a.

Mężczyźni nie maja twarzy szpetnych, to nie nie modelki. Tym sie różnią od sfrustrowanych kobiet. I nie muszą przczepiać sobie ptaszków żeby żyć normalnie.
      • jureek Re: Piwo pod chmurka:) 10.07.11, 23:24
        wikul napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80293,9916270,Tusk_i_Barroso_przy_piwie__ZDJECIA_.html

Ło matko! Tusk na tym zdjęciu wygląda tak, jakby sztucznej szczęki zapomniał.
        Jura
        • marouder.eu A gieneralnie, co to za starowka? 10.07.11, 23:58
          Ja to nawet lubie portugalskojezycznych, bo im trzeba przemowic do wyobraznie. latwo np. lykaja skrzydlate rycerstwo i okuacje Moskwy. O czym w szkole nie slyszelismile
        • ada08 Re: Piwo pod chmurka:) 11.07.11, 20:14
          jureek napisał:

>
          > Ło matko! Tusk na tym zdjęciu wygląda tak, jakby sztucznej szczęki zapomniał.

On zawsze tak wygląda. Jakby nie miał górnych zębów. Dlatego uważam, że powinien zakrywać twarz wychodząc z domu, gdyż straszy nią niewinnych ludzi.

Ponadto uważam, że rekrutując kandydatów na listy wyborcze oraz stanowiska rządowe należy wprowadzić kryterium wyglądu, bo to co oglądamy obecnie - staje się nie do wytrzymania (po wszystkich stronach barykady).
          A w końcu - głównie ich przecież oglądamy!
          Bo przecież chyba nie słuchamy?!
          a.
    • t_ete Raymond Le Roch o Piwie pod chmurka 13.07.11, 10:03
      szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,9936147,Le_Roch__kulturalne_picie__pod_chmurka__to_nic_zlego.html
      moze to i dobra mysl by zamiast zakazywac spozywania alkoholu 'w miejscach publicznych' po prostu wskazac 'gdzie konkretnie' i w jakich godzinach nie wolno

tete

ps. lubie piwo 'u Francuza' smile
      • marouder.eu I popatrz, Tete, niby Francuz a... 13.07.11, 23:29
        ..calkie, okazuje sie, rozsadny czlowiek!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka