dachs 11.02.12, 16:58 jest taki, że bez nich nie wspomniałbym o bohaterskim pułkowniku Kuklińskim w rocznicę śmierci. Przegapiłbym. www.tvn24.pl/0,1734511,0,1,popiersie-kuklinskiego-zdewastowane-zdrajca,wiadomosc.html Cześć jego pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sz0k lewicowych? 11.02.12, 18:35 W telewizji dzisiaj słyszałem, że oni byli, cytuję "skrajnie prawicowi"... bo coś tam ponoć namalowali "skrajnie prawicowego". Jakby namalowali np. gwiazdę Dawida to pewnie byliby to Żydzi... Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: lewicowych? 11.02.12, 18:52 sz0k napisał: > W telewizji dzisiaj słyszałem, że oni byli, cytuję "skrajnie prawicowi"... bo coś > tam ponoć namalowali "skrajnie prawicowego". Jakby namalowali np. gwiazdę Da > wida to pewnie byliby to Żydzi... Wg. teorii Manny'ego, o wpływie politruków, powinniśmy w to uwierzyć. On ma chyba o nas kiepskie mniemanie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: lewicowych? 13.02.12, 08:43 www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/nacjonalisci_przyznaja_sie_do_przestepstwa__19030 Trafiłem na to rutynowo przeglądając fronda.pl Nie komentuję z braku wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: lewicowych? 13.02.12, 11:12 oleg3 napisał: > Trafiłem na to rutynowo przeglądając fronda.pl > Nie komentuję z braku wiedzy. Tam fajny cytat jest: CytatJednocześnie oceniamy próby wpisania tego czynu w jakiekolwiek teorie spiskowe, przypisujące go "agentom Moskwy", "postkomunie" etc., jako zabawne i świadczące o degeneracji intelektualnej autorów takich opinii, węszących wszędzie rosyjskie spiski, a niezauważających jawnie kompradorskiego charakteru elit politycznych sztucznie podzielonych na "prawicę", "centrum" i "lewicę", ale jednakowo wysługujących się Zachodowi i sprowadzających nasz kraj do roli (neo)kolonii. Jako autor opinii o "lewicowych wandalach" przyznaję, że uporczywe nieczytanie portali nacjonalistów prowadzi do przekonania, że największym złem tego świata sa spustoszenia umysłowe po komunizmie.*) Jednorazowy kontakt z poglądami Falangi tę formę degenracji bezpowrotnie leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: lewicowych? 13.02.12, 11:39 Borsuku, ja nawet nie miałem pojęcia, że istnieje coś takiego jak Falanga. Po układzie Piaseckiego z Sierowem! Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: lewicowych? 13.02.12, 11:52 oleg3 napisał: > ja nawet nie miałem pojęcia, że istnieje coś takiego jak Falanga. Po uk > ładzie Piaseckiego z Sierowem! Nie narażaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Pożytek z lewicowych wandali 11.02.12, 19:39 Kukliński żadnym bohaterem dla mnie nie jest, dewastacja pomnika nie wzbudza we mnie emocji. Był żywym przykładem zdemoralizowanego i zbankrutowanego systemu, który na szczęście zlicytował się, zlikwidował się i umarł śmiercią naturalną... Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Pożytek z lewicowych wandali 11.02.12, 22:37 qwardian napisał: > Kukliński żadnym bohaterem dla mnie nie jest, dewastacja pomnika nie wzbudza we > mnie emocji. Jest to informacja która poruszyła mnie do głębi. A może i nie. W każdym razie zapadła mi w pamięć. > Był żywym przykładem zdemoralizowanego i zbankrutowanego systemu, > który na szczęście zlicytował się, zlikwidował się i umarł śmiercią naturalną. Żywym, gdyż systemowi nie udało się go zabić. Zdemoralizowanego systemu- niewątpliwie. On tez tak uważał i dlatego narazał życie, by ten system zniszczyć, czego nie da się powiedzieć np. o mnie. Dlatego szanuję go, podziwiam i uważam za bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
astra18 Re: Pożytek z lewicowych wandali 11.02.12, 22:45 dachs napisał: Zdemoralizowanego systemu- niewątpliwie. On tez tak uważał i dlatego narazał życie, by ten system zniszczyć, czego nie da się powiedzieć np. o mnie. Poruszające Bez zgryźliwości. Astra Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Pożytek z lewicowych wandali 12.02.12, 02:58 dachs napisał: > Żywym, gdyż systemowi nie udało się go zabić. > Zdemoralizowanego systemu- niewątpliwie. On tez tak uważał i dlatego nar > azał życie, by ten system zniszczyć, czego nie da się powiedzieć np. o mnie. > Dlatego szanuję go, podziwiam i uważam za bohatera. Borsuku, w pełni się tu z Tobą zgadzam. Jakiś czas temu czytałem świetną biografię płk. Kuklińskiego "Ryszard Kukliński. Życie ściśle tajne", autorstwa Benjamina Weisera. Szczerze polecam. Również tym, którzy mają o pułkowniku złe zdanie (może będzie to przyczynek do refleksji). Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Bohater? 12.02.12, 13:54 Polska jest panstwem skazanym na ukladanie sie z silniejszymi. Do 1989 z Rosjanami od tej pory z Amerykancami. Czego pewnie ten pan byl swiadom, tak jak kazde dziecko w Polsce. Z tym, ze pulkownik jest kims , ktory daleko doszedl w systemie. I zdradzil go. Pytani jest czy zdrada wojskowego na pomnik zasluguje? Nie sadze osobiscie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Zdrajca? 12.02.12, 18:11 polski_francuz napisał: > Polska jest panstwem skazanym na ukladanie sie z silniejszymi. Do 1989 z Rosjan > ami od tej pory z Amerykancami. Nie ma dla mnie symetrii między układaniem się wtedy z ZSRR a układaniem się teraz z USA. Choć nie neguję potrzeby układania się z silniejszymi i nie jestem zwolennikiem szarżowania z lancami na czołgi. > Czego pewnie ten pan byl swiadom, tak jak kazde dziecko w Polsce. Z tym, ze pul > kownik jest kims , ktory daleko doszedl w systemie. I zdradzil go. Czy Polacy, mieszkańcy GG *), współpracujący z Aliantami w czasie II WŚ byli zdrajcami? > Pytani jest czy zdrada wojskowego na pomnik zasluguje? > > Nie sadze osobiscie. Ja mam mieszane uczucia. Czy ktoś zna jakiś inny pomnik szpiega? *) Ten skrót nie oznacza Gadu-Gadu S. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Powtorka z historii 12.02.12, 19:27 Symetrii nie ma bo Rosjanie za miedza a Amerykancy za Atlantykiem. Poruszasz sprawe GG i slusznie. Bo sprawa rzeczywiscie dotyczy wyborow historycznych. Gdzies czytalem, ze jedynym rozsadnym wyborem Polski pod koniec lat 3O-tychXX wieku bylo ulec Hitlerowi. Polska sie ujela honorem...i reszte znamy. To co sie dzieje teraz to powtorka z historri, bo wybieramy Niemcow. I zobaczymy co sie stanie. Ja sam nie wiem. Co do Kuklinskiego? Juz samo nazwisko mi nie lezy. Bo mi sie cos niezyt dobrego kojarzy z "Ogniem i Mieczem". Po zdradzie mial tez niezle zycie w Stanach. Nie znam go by moc osadzic na pewne tak albo pewne nie. Ale jako widz z daleka, to pomnika bym mu nie stawial. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Powtorka z historii 12.02.12, 20:06 polski_francuz napisał: > Co do Kuklinskiego? Juz samo nazwisko mi nie lezy. Bo mi sie cos niezyt dobrego > kojarzy z "Ogniem i Mieczem". Często coś nam się negatywnie kojarzy, tylko dlatego, że nie mamy o tym pojęcia. Np. postać płk. Kuklińskiego w "Ogniem i Mieczem". No, bo gdybyśmy pojęcie miel,i to negatywnie kojarzyłby się nam raczej płk. Kuklinowski z "Potopu". A gdybyśmy czytali "Potop", to wiedzielibyśmy dodatkowo, że główny bohater, dlatego jest tak ukochany przez pokolenia Polaków, iż przełożył potepienie za załamanie przysięgi, od służby zdrajcom ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zapamietali 12.02.12, 20:09 a nie czytali. Kmicic do ktorego pijesz (z marouderem jak sadze) to inna para kaloszy. Mozna sie pomylic ale za blad sie placi. Zawsze, panie Fuchs. PF Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Zapamietali 12.02.12, 20:56 polski_francuz napisał: > a nie czytali. Jak to? Nie czytali, a zapamiętali? Osobliwe. > Kmicic do ktorego pijesz (z marouderem jak sadze) to inna para kaloszy. Przysięgał zdrajcy, złamał przysięgę. Punkt. > Mozna sie pomylic ale za blad sie placi. Nie będę taki okrutny. Nie ty pierwszy milisz powieści i bohaterów. > Zawsze, panie Fuchs. ??????????? Komplement? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Drogi 12.02.12, 21:10 sa rozne ale zawsze prowadza do celu. Nie wymagaj by kazdy krzaczek po tej dodze byl zapamnietany. Nie da rady. Ja tez przysiegalem, bom mial studium wojskowe, ale nie bralem tego zbyt serio. I Kmicic i Kuklinski szefowali na wysokim poziomie. Na ktorym zdrada ma inna wage. Na dawanie Ci komlementow musze Cie wpierw poznac. PF Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.com Czlowiek sie budzi i znajduje wpisy Snajpera:/ 13.02.12, 06:21 Otoz nie ma symetrii, bo: a) Rosja jako panstwo bala sie Polski a USa sie Polski nie boi b) to Rosja jest skazana jako panstwo na ukladanie sie, bowiem Rosja nie ma pieniedzy, kwoty, ktore plyna z eksportu bogactw naturalnych stanowia jedynie 45% budzetu, a Rosja prawie nic nie produkuje na eksport, nie ma technologii, w uslugach tez jest nikim. Powiesz: rosyjska bron, poza kalachami nie ma nabywcow, bowiem ceny rosyjskich mysliwcow, systemow rakietowych i antyrakietowych wcale nie sa duzo mniejsze od amerykanskich i isralekich, zas czolgi ich sa slabe" Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Czlowiek sie budzi i znajduje wpisy Snajpera: 13.02.12, 08:01 marouder.com napisał: > kwoty, ktore plyna z eksportu bogactw naturalnych stanowia jedynie 45% > budzetu, Kwoty są tu mniej ważne. Ważne jest, że Rosja używa swoich dostaw do uzależniania innych państw. Właśnie budzą się, z ręką w nocniku, Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Zdrajca? 13.02.12, 08:50 snajper55 napisał: > Czy ktoś zna jakiś inny pomnik szpiega? W moim miasteczku stoi pomnik Józefa Ignacego Kraszewskiego. Pomników nie brakuje też Józefowi Piłsudskiemu. To takie pierwsze skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.com Won! 13.02.12, 06:04 Bauwanie, o czym chcesz ukladac sie z Amerykanami? A z Rosjanami o czym chiales sie ukladac?! Polacy i Rosjanie zanim ogloszono Stan Wojenny przeprowadzili gre strategiczna, ich sztaby generalne, wyszlo im, ze w pierwszym roku wojny zginie 400 tys. ludzi. Wojsk polskich na niewielkim dosc terytorium bylo wtedy 450 tys., tysiace czolgow, samoistnie rozwijajca sie partyzantka za linia frontu..a przypominam ci pajatzu, ze przez cala sowiecka operacje afganska liczaca lat 10 zginelo tylko 50 tys. Rosjan! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pożytek z lewicowych wandali 12.02.12, 04:53 Do poczytania: www.gotoslawek.org/linki/kUKLINSKI.doc S. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Pożytek z lewicowych wandali 12.02.12, 08:32 Dzięki. Bardzo interesujące. "Zbigniew Brzeziński: "Informacje Kuklińskiego umożliwiły nam przygotowanie planów zniszczenia systemu dowodzenia i kontroli, zamiast zmasowanego kontrataku na czołowe pozycje przeciwnika, co uderzyłoby w całą Polskę." Pamiętam jednego nygusa z dawnych lat, który usiłował nas przekonywać, że Kukliński sprowadzał na Polskę niebezpieczeństwo ataku atomowego. Przekonywałem go tym samym argumentem. Interesujące są rozważania nt. obaw Solidarności o to, że Kukliński "ukradnie im show". Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Pożytek z lewicowych wandali 12.02.12, 12:22 Plany rozmieszczenia broni neutronowej krótkiego zasięgu eliminowały jakiekolwiek zamiary ataku konwencjonalnego na Zachód. ZSRR zupełnie zarzucił te plany, czego dowodem jest zwrócenie uwagi na południową flankę, Afganistan co było przymiarką do oskrzydlenia złóż naftowych w Iranie. Kukliński zwerbowany na placówce w Wietnamie był pod stałym szantażem wywiadu USA i przekazywanie informacji należało do rutynowej pracy, bez jakichkolwiek pobudek patriotycznych i innych bzdur, którymi częstował publikę... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pożytek z lewicowych wandali 12.02.12, 12:37 dachs napisał: > Dzięki. Bardzo interesujące. > > "Zbigniew Brzeziński: "Informacje Kuklińskiego umożliwiły nam przygotowanie > planów zniszczenia systemu dowodzenia i kontroli, zamiast zmasowanego kontratak > u na czołowe pozycje przeciwnika, co uderzyłoby w całą Polskę." > > Pamiętam jednego nygusa z dawnych lat, który usiłował nas przekonywać, że Kukli > ński sprowadzał na Polskę niebezpieczeństwo ataku atomowego. Przekonywałem go t > ym samym argumentem. > Interesujące są rozważania nt. obaw Solidarności o to, że Kukliński "ukradnie i > m show". Sporo jest tam takich bardzo ciekawych rzeczy o których nie mówi się w czasie śpiewania peanów czy opluwania - obie czynności zajmują usta. Prawdę mówiąc też na to trafiłem z powodu pomazanego pomnika. Nie ma tego złego... S. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Pożytek z lewicowych wandali 12.02.12, 13:41 Zdrajca Kuliński powinien, gdyby miał choćby resztki oficerskiego honoru, palnąć sobie w łeb. Wybrał życie w Ameryce... Czy osiągnął tam "nirwanę" - osobiście wątpię. Tu miał wszystko: willę, ogromny oceaniczny jacht - był kimś. Tam musiał ukrywać się, stracił synów, przyczynił się do tego, że wielu uważa Polaków za potencjalnych zdrajców. A Polsce nie pomógł bo Reagan i tak przymknął zawór z pszenicą, dzięki której przeciętny Polak mógł sobie kupić raz w tygodniu kurczaka na obiad. Może miał nadzieję, że stan wojenny nie będzie wprowadzony? Osobiście nie wierzę w jego czyste, patriotyczne pobudki. W czasach, w których dał się zwerbować nikomu nawet się nie śniło o możliwości obalenia reżimu komunistycznego. Za pracę dla wywiadu USA brał pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Kuklinski 12.02.12, 21:39 mam mieszane odczucia wobec tego czlowieka ale tak 'wprost' za zdrajce nigdy go nie uwazalam ... Dla mnie wazne jest dlaczego to zrobil. Nie sadze by jego zycie w Stanach bylo jedwabne. Stracil dwoch synow (w dziwnych okolicznosciach). Pulkownik Kuklinski - tragiczna postac. tete Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Synteza 12.02.12, 21:43 godna kanclerza (kanclerki). Moge spokojnie isc spac Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś