Dodaj do ulubionych

Ograniczyć żałoby narodowe

28.03.12, 13:38
Poseł John Godson chce reformy prawa dotyczącego wprowadzania żałoby narodowej. - Ogłaszanie jej przy każdej katastrofie doprowadza do dewaluacji - przekonuje poseł PO.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11435277,Godson__Ograniczyc_zaloby_narodowe__Nie_kierujmy_sie.html
Cytat
Godson złożył w tej sprawie interpelacje do premiera. - Zrobiłem to po interwencji mieszkańców. Oczywiście miałem wątpliwości, jak to zostanie przyjęte, szczególnie że nie jestem rodowitym Polakiem. Łatwo można mi zarzucić brak polskiej wrażliwości. Ale po analizie zdecydowałem się złożyć interpelację. Nie jestem obcy, jestem posłem RP i reprezentuję 30 tys. osób, które mnie wybrały - tłumaczy reporterowi TOK FM.

Co by tu napisać, żeby nie wyjść na rasistę? Więcej takich Murzynów w Polsce!
Obserwuj wątek
    • jaceq Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 13:57
      > Co by tu napisać, żeby nie wyjść na rasistę?

Że poseł sam wygląda jak żałoba.

Ja jestem przeciwny. Jak najwięcej jak najdłuższych żałób nam życzę. W radio wtedy latają takie kapele, których na co dzień nie usłyszysz.
      • oleg3 Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 14:03
        jaceq napisał:

> Ja jestem przeciwny. Jak najwięcej jak najdłuższych żałób nam życzę. W radio
        > wtedy latają takie kapele, których na co dzień nie usłyszysz.

Ty nie chcesz żałoby tylko radia z żałobną muzyką. To da się zrobić. Na początek nagraj sobie audycje przy okazji kolejnej ŻN.

wink
        • jaceq Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 14:13
          oleg3 napisał:

> nagraj sobie audycje przy okazji kolejnej ŻN.

Niestety, przeważnie pieprzą wówczas niemożebnie.
          • oleg3 Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 14:20
            Nie da się tego pewnie zadekretować, ale niech najbliższa ŻN będzie w związku ze śmiercią Lecha Wałęsy ( nie życzę mu śmierci i nie mam o nim najlepszej opinii). Nawet ŻN w związku ze śmiercią Adama Michnika (patrz uwagi o LW) przełknę.

Ale mam przynajmniej szansę, że oni pożyją dłużej niż ja.
            • jaceq Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 14:31
              www.eurorap.pl/images/stories/Eurorap/Artykuly/Stan_brd/wykres_2.jpg
              • oleg3 Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 14:38
                Nie bardzo rozumiem dlaczego nie można ogłosić ŻN od 11:55 do 12:05, tylko musi trwać ze dwa dni.
                • jaceq Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 15:00
                  Masz na myśli coś w rodzaju minuty ciszy? Wszyscy wstrzymujemy zwyczajową działalność na kilka minut, syreny, coś jak na 1 sierpnia. Owszem, ale - jak wszystko - takie przeżywanie żałoby też mogłoby ulegać dewaluacji. Na tym polega wyjątkowość 1 sierpnia, że jest jeden.
                  No i te ew. pretensje "ten żuł gumę", "tamten krzywo stał na baczność" itp.

Jeszcze by marsze zwoływali, albo nawet komisje sejmowe.
            • sz0k Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 23:07
              oleg3 napisał:

> Nawet ŻN w związku ze śmiercią Adama Michnika (patrz uwagi o LW) przełknę

Jaja sobie chyba robisz...
    • wikul Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 16:45
      Ponieważ nie wykształcił sie zwyczaj, uważam że przydał by sie jakiś przepis ustalajacy reguły, bo dewaluacja żałob narodowych, jest ewidentna.
    • hansgrubber Re: Ograniczyć żałoby narodowe 28.03.12, 23:33
      Godson ma rację. W latach 90-tych zalobe ogłoszono raz (18 lipca 97) po powodzi, ktora zabiła 55 osób i spowodowala ogromne straty, od tamtego czasu aż 13 razy - w tym tak wątpliwa jak ta ostatnia, po katastrofie pod Szczekocinami.
    • t_ete Posel Godson 29.03.12, 22:45
      budzi moja sympatie
      jest rozsadny, praktyczny i bardzo przyjazny, takze wobec ludzi o innych pogladach
      wypada normalnie smile w wywiadach ... w odroznieniu od wielu innych politykow ktorzy dasaja sie nieznosnie, zachlystuja wlasna misja, pietnuja bezlitosnie czy inne takie

tete

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka