Dodaj do ulubionych

Koniec banknotu nie jest końcem pieniądza....

16.04.12, 09:04

technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,11524295,Zadnych_banknotow__zadnego_bilonu__Kanada_wprowadzi.html
Takie oprogramowanie musi wziąć pod uwagę możliwość duplikatu więc jakiś centralny system jest nieuchronny jak w wypadku certyfikatów dłużnych. Dla drobnych zakupów to udogodnienie, dla oszczędzających alternatywą pozostaje opodatkowane konto, ryzykowna inwestycja również opodatkowana, albo materialne złoto i to ostatnie w wypadku wycofania banknotów pozostałoby jedyną formą niekontrolowanych transakcji...
Obserwuj wątek
    • oleg3 Żle to odczytałeś 16.04.12, 10:56
      jak sądzę.

To nie ma być jeden chip przypisany do konkretnego właściciela. Jasno to wynika z braku centralnej bazy danych. Możesz mieć dowolną liczbę chipów i przekazywać pieniądze nie tylko poprzez transakcje rejestrowane w chipie, ale też poprzez wręczenie samego chipa.

Wprowadzenie systemu, który opisujesz - jeden chip jeden człowiek/firma - być może technologicznie możliwe, byłoby totalitaryzmem o stopniu nieznanym w historii. By to obejść natychmiast pojawiłyby się alternatywy, również elektroniczne, czy jak słusznie wskazujesz złoto. Ale również papierosy (o ile byłyby dozwolone), kanistry z benzyną czy prywatne ( w sensie nie kontrolowane przez tego Lewiatana ) bony, talony.
      • qwardian Re: Żle to odczytałeś 16.04.12, 11:24

Podobnie jak banknot, któremu jest podporządkowny jeden numer tak każdej transakcji będzie również. Ale zwróć uwagę Olku, że tu jest znacząca różnica. Transakcja to nie gotówka. W transakcji są obecni kupujący i sprzedający, a przynajmniej sprzedający muszą dysponować numerem NIP-u i naturalnie kasą fiskalną. Kupujący może zachować anonimowość do pewnej sumy, ale kiedy w grę będą wchodzić setki tysięcy to uruchomi się mechanizm fiskusa.

Nie wierzę w system płatności zdecentralizowanej z powodu duplicatu. Jeżeli można skopiować banknot to tym bardziej produkowany w Chinach chip z kodem.
        • oleg3 Re: Żle to odczytałeś 16.04.12, 11:39
          > Nie wierzę w system płatności zdecentralizowanej z powodu duplicatu.
          > Jeżeli można skopiować banknot to tym bardziej produkowany w Chinach
          > chip z kodem.

Pieniądze zawsze fałszowano. A system scentralizowany (karty płatnicze) też oszustwom nie zapobiega.

To - jak sądzę - pomysł koncepcyjny. Co będzie zobaczymy, albo i nie.

Pozdrawiam cię qwardianie.
    • matelot Re: Koniec banknotu nie jest końcem pieniądza.... 16.04.12, 12:25
      Kiedy u nas? Oby jak najszybciej chociaż podejrzewam, że nie wszyscy będą zadowoleni. Nareszcie światło dzienne ujrzy "tajemnica wiary" czyli ciemny lud dowie się jak bardzo Kościół jest biedny.

PS. Nie zdzierżyłem by nie odezwać się przy takiej okazji smile
      • oleg3 Żal mi cię 16.04.12, 13:00
        Cały twój świat zajmuje jedna mania główna i jedna poboczna.
        • matelot Re: Żal mi cię 16.04.12, 13:19
          oleg3 napisał:

> Cały twój świat zajmuje jedna mania główna i jedna poboczna.
          >
          >
          >
          A mnie ciebie nie żal, ponieważ ograniczyłeś sobie swój świat na własne życzenie i nie potrafisz się ze swoich urojeń uwolnić. Ja mam życie jeszcze wciąż barwne i interesujące, dużo podróżuję i nigdy mi nie dorównasz siedząc w tym swoim zaścianku. Przy okazji widzę to czego ty nigdy nie zobaczysz boś ograniczony i zniewolony.
          • oleg3 Re: Żal mi cię 16.04.12, 13:42
            > Przy okazji widzę to czego ty nigdy nie zobaczysz

To ryzykowna hipoteza, Matelocie. Według anegdoty Kant, mieszkaniec Królewca, nigdy nie widział morza.
            Bądź zdrów i niech wszystko kojarzy ci się z KK i kaczorem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka