Dodaj do ulubionych

Biedny Radus...

21.05.12, 18:30
Grybauskaite tez widzi oczywista oczywistosc...

"Jak poinformowała agencja BNS, Grybauskaite skrytykowała w piątek politykę Polski i powiedziała, że Polska wybrała Rosję jako przyjaciela, a z Litwy zrobiono kozła ofiarnego"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11769056,Prezydent_Litwy_skarzy_sie_w_USA_na_polskich_politykow_.html
Obserwuj wątek
    • dachs Dlaczego biedny Raduś ? 21.05.12, 21:05
      manny-jestem napisał:

> Grybauskaite tez widzi oczywista oczywistosc...

To Grybauskaite jest biedna, choć o tym, jak każdy idiota nie wie.
      • manny-jestem Dlaczego straciles panowanie nad soba? 21.05.12, 21:07
        I swoje maniery nazywajac pania prezydent Litwy idiotka?
        • dachs Re: Dlaczego straciles panowanie nad soba? 21.05.12, 21:10
          manny-jestem napisał:

> I swoje maniery nazywajac pania prezydent Litwy idiotka?

Nazywam rzeczy po imieniu. Od kiedy uważasz to za utratę panowania nad sobą.
          Przecież nie napisałem, że spiskuje z Kaczyńskim, by utrącić legalny polski rząd. smile
          • manny-jestem Re: Dlaczego straciles panowanie nad soba? 21.05.12, 21:12
            Swiat dzis jest postawiony na glowie. Prawda to idiotyzm. Idiotyzm to prawda...
            • dachs Re: Dlaczego straciles panowanie nad soba? 21.05.12, 21:16
              manny-jestem napisał:

> Swiat dzis jest postawiony na glowie. Prawda to idiotyzm. Idiotyzm to prawda...

Coś w tym jest, Manny.
              Dobre czasy dla idiotów. smile
        • piq a zatem uważasz, manny, że państwas szaulisów... 21.05.12, 21:52
          ...pod światłym przywództwasem pani Grzybowskiej, szaulisów winnych zbrodniom wojennym na obywatelach polskich oraz żołnierzach Wojska Polskiego i Armii Krajowej w czasie 2 w.ś., może dalej bez przeszkód kontynuować zwalczanie polskości wśród polskiej mniejszości narodowej, a polska reakcja na to jest absolutnie nieuzasadniona?

Czyli zamykanie polskich szkół na Wileńszczyźnie jest twoim zdaniem w porządku, manny? Jak również ograniczanie możliwości używania nazewnictwa i nazwisk w brzmieniu polskim - co Litwini mieszkający w Polsce maja bez przeszkód zapewnione?

Zatem mam rozumieć, że popierasz akcję potomków ideowych szaulisów litewskich przeciwko Polakom zamieszkałym na Litwie i akcję pani prezydent Grzybowskiej przeciwko państwu polskiemu na szczycie NATO?

PS. Jak zwykle nie doczytałeś: borsuk nie nazwał pani Grzybowskiej idiotką.
          • piq to ja nie doczytałem tym razem:... 21.05.12, 21:57
            ...borsuk nazwał panią Grzybowską idiotką. Jest ona równie zidiociała jak reszta szaulisiego pomiotu na Litwie, prowadząca politykę konfrontacji z państwem polskim.
            • dachs Re: to ja nie doczytałem tym razem:... 21.05.12, 22:03
              piq napisał:

> ...borsuk nazwał panią Grzybowską idiotką. Jest ona równie zidiociała jak reszt
              > a szaulisiego pomiotu na Litwie, prowadząca politykę konfrontacji z państwem po
              > lskim.

No, właśnie. Nazwałem i nazwę jeszcze tyle razy ile będzie potrzeba.
              Rozważam także nazwanie idiotami ludzi, popierających jawnie antypolskie postawy, tylko w celu dopieprzenia aktualnemu rządowi RP.
              smile
              • manny-jestem Re: to ja nie doczytałem tym razem:... 21.05.12, 22:11
                popierających jawnie antypolskie postaw
                > y--

Zamieniasz sie w bezmyslnego endeka?
                • dachs Re: to ja nie doczytałem tym razem:... 21.05.12, 22:19
                  manny-jestem napisał:

> popierających jawnie antypolskie postaw
                  > > y--
                  >
                  > Zamieniasz sie w bezmyslnego endeka?

Zastanawiam się, czy w ustach amerykańskiego socjalisty to nie jest komplement. smile
                  Ale narazie idę spać.
                  • manny-jestem Re: to ja nie doczytałem tym razem:... 21.05.12, 22:23
                    dachs napisał:

>
                    > Zastanawiam się, czy w ustach amerykańskiego socjalisty to nie jest komplement.

Mowiac o bezpodstawnych oskrazeniach. W dodatku w sytuacji kiedy autor doskonale zdaje sobie z tego sprawe. To ma nazwe, ale poniewaz Cie szanuje to puszcze to plazem. Tym razem wink
          • manny-jestem Re: a zatem uważasz, manny, że państwas szaulisów 21.05.12, 22:01
            piq napisał:

> ...pod światłym przywództwasem pani Grzybowskiej, szaulisów winnych zbrodniom w
            > ojennym na obywatelach polskich oraz żołnierzach Wojska Polskiego i Armii Krajo
            > wej w czasie 2 w.ś., może dalej bez przeszkód kontynuować zwalczanie polskości
            > wśród polskiej mniejszości narodowej, a polska reakcja na to jest absolutnie ni
            > euzasadniona?
            >
            > Czyli zamykanie polskich szkół na Wileńszczyźnie jest twoim zdaniem w porządku,
            > manny? Jak również ograniczanie możliwości używania nazewnictwa i nazwisk w br
            > zmieniu polskim - co Litwini mieszkający w Polsce maja bez przeszkód zapewnione
            > ?
            >
            > Zatem mam rozumieć, że popierasz akcję potomków ideowych szaulisów litewskich p
            > rzeciwko Polakom zamieszkałym na Litwie i akcję pani prezydent Grzybowskiej prz
            > eciwko państwu polskiemu na szczycie NATO?=

Rozumiem ze stoisz na stanowisku ze Polacy wobec Litwinow nigdy niczym nie zwinili. Ja mailem okazje poznac mniejszosc polska na Litwie i to doswiadczenie powoduje ze w zamian za wspolprace z Litwa wobec Rosji jestem w stanie ja poswiecic. Na pewno plakal nie bede.
            >
            > PS. Jak zwykle nie doczytałeś: borsuk nie nazwał pani Grzybowskiej idiotką.

"To Grybauskaite jest biedna, choć o tym, jak każdy idiota nie wie." - naprawde nie nazwal?

Zanizasz juz od dawna poziom glupimi osobistymi docinkami. Im szybciej do tego dojdziesz tym lepiej bedzie dla Ciebie.
            • dachs Albo za szybko czytasz, albo za szybko piszesz 21.05.12, 22:18
              manny-jestem napisał:

> Rozumiem ze stoisz na stanowisku ze Polacy wobec Litwinow nigdy niczym nie zwin>
              > ili.

Ależ zawinili. Wobec Żydów tez zawinili. I Ukraińców. To co? Budiem Lachiw teraz rizaty?

> Ja mailem okazje poznac mniejszosc polska na Litwie i to doswiadczenie pow
              > oduje ze w zamian za wspolprace z Litwa wobec Rosji jestem w stanie ja poswieci
              > c. Na pewno plakal nie bede

Nie bardzo rozumiem, co chczesz poświęcić? Hegemonię Polski na Litwą, co sugeruje Grzybowska, czy prawo Polaków do własnego języka?

> "To Grybauskaite jest biedna, choć o tym, jak każdy idiota nie wie." - naprawde
              > nie nazwal?
              Nazwałem i w następnym poście piq przyznał, że sie pomylił. Post piqa byłcztery minuty wcześniejszy niż Twoje bezpodstawne oskarżenia.
              • manny-jestem Re: Albo za szybko czytasz, albo za szybko piszes 21.05.12, 22:22
                dachs napisał:
                > Nazwałem i w następnym poście piq przyznał, że sie pomylił. Post piqa byłcztery
                > minuty wcześniejszy niż Twoje bezpodstawne oskarżenia.
                >
                >
                Nie widzialem postu Piqa w momencie kiedy zaczalem pisac. Zreszta jak bezpodstawne?
            • piq paradny jesteś, manny,... 21.05.12, 23:48
              ...zatem uważasz, że dla "pomocy" Litwy przeciw Rosji - Litwy, która nie ma w istocie armii, a za jej bezpieczeństwo powietrzne odpowiadamy m.in. my, Litwy, która jest naprawdę góvvnianym i nieliczącym się państewkiem na obrzeżach Europy i we wszystkim musi liczyć na kogoś, a najbardziej na nas - a zatem dla tego wszystkiego warto poświęcić mniejszość polską na Litwie. Oczywiście zachowując wszystkie przywileje Litwinów w Polsce, skoro już jesteś taki litewski patriota, prawdziwy szaulis (bo przecież Polacy wobec Litwinów też zawinili, tak?).

To w takim razie wypraw się, manny, na Litwę, i złóż ładnie wianuszki pod pomnikami szaulisów. A jeśli to zrobisz, to nie jedź już do Ponar, gdzie zamordowano tak ze 100 tysięcy obywateli polskich w dużej części rękami służb litewskich.

O ile wiem, Polacy nie dokonywali na Litwinach programowych zbrodni wojennych i nie dokonywali czystek etnicznych. Owszem, po Ponarach i po akcjach szaulisów AK dokonało akcji odwetowej w Dubinkach (27 zabitych). Był jednak oficjalny rozkaz "Wilka" Krzyżanowskiego, by wszystkich cywilów bez różnicy narodowości traktować jednakowo, a incydent w Dubinkach Żebryk nazwał hańbą Armii Krajowej.

Ale co cię to obchodzi, manny. Ty wolisz poprzeć panią Grzybowską i spadkobierców szaulisów w dziele "przywrócenia litewskości" i wyniszczenia polskości na Litwie w zamian za to, że... ehem, ehem, w ramach polityki antyrosyjskiej polskie lotnictwo będzie chroniło litewskie niebo. To jest głupota w czystej formie, manny. A moralne dno.

Zaniżę zatem ponownie poziom głupimi osobistymi docinkami: twój wątek jest debilny, to co w nim piszesz jest idiotyczne, popierasz obce państwo przeciw polskiemu podczas szczytu NATO. Rozumiem, że z Polaka zamieniłeś się w Amerykanina, czyli niedoinformowanego matołka, ale nie spodziewałem się, że także w szaulisowskiego kolaboranta.

A teraz możesz się obrazić, mam to gdzieś. Albo ładnie się dokształć a potem podziękuj panu piqowi za naprostowanie myślenia.
              • manny-jestem Bylem na Litwie 22.05.12, 00:00
                i widzialem jak ta mniejszosc wyglada i wiem co robila w 1991. Ty sobie mozesz to tlumaczyc Ponarami jak chcesz i mozesz sobie pisac o niedoksztalceniu ile chcesz i popadac w swoj ulubiony retoryczny styl . Nie zmieni to faktu ze dowalanie sie do Litwy, w sytuacji geopolitycznej obu krajow, to po prostu zwykly bullying chlopczykow w krotkich spodenkach. Jak widac Ty jestes fanem czegos takiego. Jakie to jest madre i komu najbardziej idzie na reke, to do tego nie potrzeba szauliski Grzybowskiej zeby sie domyslic.

PS

Polska juz kiedys taki bullying wobec Litwy zastosowala. jak na tym wyszla to moze dobrze zebys Ty sie douczyl.
                • piq co to jest bullying i dlaczego... 22.05.12, 00:31
                  ...nie ma tu nic do rzeczy? To nie jest "dowalanie się do Litwy" w jakiejś tam "sytuacji geopolitycznej obu krajów", tylko zwykłe domaganie się symetrii w wypełnianiu wzajemnych zobowiązań. Zwłaszcza że to Litwie powinno zależeć na dobrych stosunkach z Polską, a nie odwrotnie, bo "geopolitycznie" to oni są zerem.

Ale ty, manny, w poście otwierającym twój idiotyczny wątek, poparłeś bezczelną retorykę jakiejś pomniejszej prezydenciny przeciwko Państwu Polskiemu, które w pełni słusznie domaga się spełnienia reguł przyjętych w cywilizowanym świecie. Albo straciłeś przytomność, albo zostałeś patentowanym głupkiem.

Govvno mnie obchodzi, co robiła "polska mniejszość" w 1991 roku. Widać babcie i dziadkowie pamiętali czasy niemieckiej okupacji - zresztą podobnie warszawiacy z czasu powstania też mogliby sporo opowiedzieć o Litwinach wysługujących się Niemcom. A to już dość daleko od Litwy, manny.

Liczą się umowy i zobowiązania międzynarodowe, których Litwa wobec państwa polskiego nie wypełnia. Ty wystąpiłeś właśnie przeciw niepodległemu państwu polskiemu w interesie innego państwa. Koniec, kropka.
                  • krates-8 Symetria zobowiązań? 22.05.12, 01:04
                    byłoby dobrze
                    gdyby rząd krajowy
                    zajął się pilnowaniem interesów
                    polskich obywateli
                    w pierwszej kolejności
                    dopóki nie robi tego dobrze
                    a nie robi
                    nie powinien się zajmować
                    obywatelami innych państw
                    zwłaszcza ościennych
                    zamiast pierdzielić na sucho
                    może im zawsze dać obywatelstwo
                    ale czy oni chcą?
                    mieszkać tu płacić podatki
                    aż tacy głupi to oni nie są
                    i pytanie
                    jeśli oni kopną swoich polaków
                    to czy my powinniśmy kopnąć naszych litwinów
                    dla symetrii
                    • wkkr Gdy w jakimś kraju kopią Żydów 22.05.12, 13:43
                      wszyscy Żydzi, z całego Świata stają w obronie swoich współplemieńców i nie prowadzą idiotycznych dyskusji na tema tego jak ta szacowna mniejszość się zachowywała w przeszłości. A tych którzy kopanie próbują usprawiedliwiać przeszłym zachowanie nazywają antysemitami.
                      • krates-8 tutsi i hutu też 23.05.12, 00:43
                        kultywują plemienne przesądy
                        i co z tego
                        co plemię to obyczaj
                        w krajach cywilizowanych
                        obywatele mają równe prawa
                        bez względu na narodowość

zapytam jeszcze raz
                        o symetrię
                        czyli związek pomiędzy tym
                        jak traktowani są polscy obywatele narodowości litewskiej
                        a tym jak traktowani są litewscy obywatele narodowości polskiej
                  • snajper55 Re: co to jest bullying i dlaczego... 22.05.12, 01:34
                    piq napisał:

> Ty wystąpiłeś właśnie przeciw niepodległemu państwu polskie
                    > mu w interesie innego państwa. Koniec, kropka.

Tak jakoś się w ostatnich latach porobiło, że gdy dowala się obecnym władzom Polski nie patrzy się kto przy okazji oberwie. Polska? Nic to, zbudujemy lepszą. Polska jest tam, gdzie stoją atakujący, a rząd rządzi jakimś niemiecko-rosyjskim kondominium, którego los nic Polaka patrioty nie obchodzi.

S.
                    • wkkr Rzeczywiscie pismenom rozum odebrało 22.05.12, 13:45
                      Gotowi są wystąpić przeciwko polskiej racji stanu by tylko dokopać Donaldowi.
                      Zupełnie jak Targowica....
                      • snajper55 Re: Rzeczywiscie pismenom rozum odebrało 22.05.12, 13:52
                        wkkr napisał:

> Gotowi są wystąpić przeciwko polskiej racji stanu by tylko dokopać Donaldowi.
                        > Zupełnie jak Targowica....

Nie tylko są gotowi. Oni to robią od lat.

"W Davos były także zgrzyty. Głównie wystąpienie prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który mocno skrytykował stan polskich finansów. Komentatorzy podkreślają, że był jedynym szefem państwa, który zamiast reklamować swój kraj, odstraszał inwestorów czarnymi wizjami."

www.rmf24.pl/ekonomia/news-szczyt-w-davos-trzeba-nalozyc-na-banki-nowy-podatek,nId,236189

S.
                        • pikrat Re: Rzeczywiscie pismenom rozum odebrało 22.05.12, 14:58
                          Takie rewelaqcje mozna przeczytac tylko w obcej ale za to polskojezycznej prasie. A prawda jest taka, ze śp Kaczynski byl najlepszym prezydentem Polski czy to sie komus podoba czy nie i jak pis dojdzie, co nie daj Bog, do wladzy to postawia mu 1000 pomnikow aby upamietnic Jego geniusz.
                      • manny-jestem Dowalanie Litwie to polska racja stanu? 22.05.12, 20:59
                        przedszkolaki w piaskownicy.
                        • piq nie "dowalanie", maniusiu,... 22.05.12, 21:44
                          ...tylko domaganie się oczywistych praw i wypełniania oczywistych obowiązków przez członka UE i NATO, związanego także dwustronnymi umowami, które Polska wypełnia wobec mniejszości litewskiej, a Litwa wobec mniejszości polskiej nie. Ośmieszasz się, chłopie.
                        • wkkr Litwa dowala sobie sama 22.05.12, 22:23
                          nie szanując praw mniejszości.
                          Nie chodzi tylko o Polaków, także o Rosjan, Białorusinów i Żmudzinów którym odmawia w ogóle prawa do istnienia!
                  • marouder.com.pl Poza tem Maniek dziwnie jak na historyka.. 22.05.12, 06:55
                    ...optuje tu za Litwa auksztockojezyczna, choc wie, ze Wielkie Ksiestwo mowilo dialektem ruskim, ktory dal poczatek jezykowi bialoruskiemu oraz, ze nacjonalistyczna tamtejsza wspolczesna swolocz czyni wypady nie tylko przecziwko jezykowi polskiemu, ale tez przeciwko zmudzkiemu, ktorym zdaje sie mowi jeszcze ok. 0.5 mln ludzi.
                    • piq manny poparł rosyjski produkt,... 22.05.12, 12:35
                      ...czyli sztucznie odtworzoną po powstaniu styczniowym z poparciem samodzierżawnej Rosji auksztockość, przeciw i polskojęzycznym Litwinom, i przeciw Żmudzinom, których obecna auksztocka bezmózgowość gnębi jeszcze bardziej niż Polaków.
                      Wydawałoby się, że od historyka powinno się wymagać więcej - ale widać nie od amerykańskiego.
                      • manny-jestem Tak samo sztucznie powstala 22.05.12, 21:03
                        jak czysta etnicznie Polska.

To ze nie-historyk nie rozumie procesow historycznych niczym dziwnym nie jest. Jednak nawet od laika mozna sie spodziewac choc odrobiny refleksji nas slowem pisanym.
                        • dachs Re: Tak samo sztucznie powstala 22.05.12, 21:05
                          manny-jestem napisał:

> jak czysta etnicznie Polska.

Święte słowa, Manny.
                          Ta prawdziwa, nie sztuczna Polska, ma jako część duszy - Litwę.
                        • piq ty chyba rzeczywiście zostałeś historykiem... 22.05.12, 21:52
                          ...amerykańskim. Najwyraźniej nie odróżniasz podstawowych kwestii w dziejach państw i narodów Europy zwłaszcza środkowej i nie znasz jej historii.
                • wkkr Byłem na Litwie pod koniec 90 roku 22.05.12, 13:37
                  Nie chęć... wręcz nienawiść do Polaków była ledwo ukrywania i to nie tych miejscowych, ale tych którzy przyjechali tam wydawać pieniądze.
                  Manny dla mnie coś takiego to czysty debilizm jest i nic Litwinów z nienawiści do Polaków nie tłumaczy.
                  Polacy stracili z rak niemiecki 6 miliony ludzi (strat materialnych nawet nie liczę). A np. z Niemcami doskonale się dogadują i mówię tu o poziomie zwykłych obywateli a nie rządu.
                  PS
                  Debilizmem historycznym Litwini dorównują tylko chyba tylko Serbom.
                  • manny-jestem W 1990 i pozniej 22.05.12, 21:12
                    polska mniejszosc na Litwie byla najbardziej zsowiecczona czesc tamtejszego spoleczenstwa. Ja bylem tam pozniej i moje doswiadczenie bylo dokladnie odwrotne. Polakow z Polski, za takiego sie podawalem traktowano jak krolow.

Zachowujecie sie chlopczyki w piaskownicy. Wasz rzad lize tylki Berlinowi i Moskiwe to pozostaje sie wyzywac na malenkim braciku z polnocnego-wschodu.

To juz bylo w 1938 i 1939. Efekty wiadome. Ci co odwoluja sie do historii moze sami powinni sie zastanowic.

PS

Kosovo je Srbija.
                    • piq yhy, rząd II Rzeczypospolitej... 22.05.12, 21:57
                      ...lizał tyłki Berlinowi i Moskwie... Ciekawa teza jak na historyka.
                      Historyk powinien też pamiętać, co na temat "dwóch wrogów" sądził Piłsudski oraz czym skończyło się posiadanie dwóch wrogów. I nie wypisywać bredni kompromitujących zawód "historyk".
                    • wkkr A to pewnie Żeligowski był swoieckim agentem, bo 22.05.12, 22:17
                      wiadomo że Piłsudski chodził na pasku Berlina!
                      PS
                      Manny weź ty się ogarnij i przestań wypisywać bzdury!
            • wkkr A ja jestem gotów poświęcić Niderlandy! 22.05.12, 13:30
              Manny jakim prawem rozporządzasz czymś nad czym władzy nie sprawujesz?
              Po za tym, wybacz ale twoje kontakty z mniejszością polską na Litwie nijak się maja do praw tej mniejszości.
              Moim zdaniem pomysł by przehandlowywać prawa mniejszości jest niemoralny.
          • wikul Re: a zatem uważasz, manny, że państwas szaulisów 22.05.12, 10:02
            piq napisał:

> ...pod światłym przywództwasem pani Grzybowskiej, szaulisów winnych zbrodniom w
            > ojennym na obywatelach polskich oraz żołnierzach Wojska Polskiego i Armii Krajo
            > wej w czasie 2 w.ś., może dalej bez przeszkód kontynuować zwalczanie polskości
            > wśród polskiej mniejszości narodowej, a polska reakcja na to jest absolutnie ni
            > euzasadniona?

Każdy pretekst jest dobry żeby dokopać aktualnej władzy. Nawt najbardziej absurdalny.
    • marouder.com.pl Madame Grzybowska moze by sie jednak puknela.. 22.05.12, 04:34
      ...czasem w drobiowy mozdzek zanim wypowie jakakolwiek kwestie na forum miedzynarodowymuncertain

Niech moze se przypomni, bo pewnie jest tego swiadoma, ze Rosja na przelomie lat 80-tych i 90-tych ubieglego wieku proponowala Polsce dyskusje nad statusem Wilna, Kaliningradu etc. Polska zas dyskusji tej nie podjela. Podobnie rzecz sie miala za prezydentury pijanicy..jakze mu tam bylo?..Jelcyna, ktory byl sklonny dokonac podzialu Bialorusi miedzy Polske i Rosje.
    • wkkr Zdrajco! 22.05.12, 13:05
      z Litwinami przeciw ojczyźnie...
      WSTYD!
      • manny-jestem Jakbym czytal 22.05.12, 21:15
        Trybune Ludu.
        • wkkr Ty zaś piszesz jak 22.05.12, 22:24
          Prawda
    • oleg3 Co wy tak wszyscy na jednego Manniego? 22.05.12, 14:06
      To nie Manny odpowiada za klapę naszej litewskiej polityki. Wszystkie winy nie spadają też na Tuska i Sikorskiego.
      Kwestia pierwsza: Manny ochoczo podchwycił newsa o jakimś tam wystąpieniu prez. Litwy na spotkaniu z amerykańskimi Litwinami. Teza mu się spodobała to ochoczo się jej uchwycił. Nie pochwalam tego, bo przydałaby się odrobina refleksji.

Kwestia druga : Trudno kwestionować bezradność polskiej polityki wobec Litwy. Sprawa Polaków na Litwie jest tu na pierwszym planie, ale są i inne kwestie. Wszystko leży, Polska nie może sobie poradzić z krajem o wielkości naszego województwa. To smutne świadectwo siły naszego państwa.

Kwestia trzecia : Polityka wobec Litwy jest oczywiście funkcją polityki rosyjskiej. A polityka rosyjska rządu Tuska-Sikorskiego to pasmo klęsk

Kwestia czwarta: Może warto podyskutować o polityce wschodniej , a nie flekować Mannego.

• pikrat Re: Co wy tak wszyscy na jednego Manniego? 22.05.12, 15:07
        oleg3 napisał:

> To nie Manny odpowiada za klapę naszej litewskiej polityki. Wszystkie winy nie
        > spadają też na Tuska i Sikorskiego.
        > Kwestia pierwsza: Manny ochoczo podchwycił newsa o jakimś tam wystąpieni
        > u prez. Litwy na spotkaniu z amerykańskimi Litwinami. Teza mu się spodobała to
        > ochoczo się jej uchwycił. Nie pochwalam tego, bo przydałaby się odrobina reflek
        > sji.

Zgoda.

> Kwestia druga : Trudno kwestionować bezradność polskiej polityki wobec L
        > itwy. Sprawa Polaków na Litwie jest tu na pierwszym planie, ale są i inne kwest
        > ie. Wszystko leży, Polska nie może sobie poradzić z krajem o wielkości naszego
        > województwa. To smutne świadectwo siły naszego państwa.

Jezeli tak stawiasz sprawe to warto by temat rozwinac bo czytelnik moze dojsc do wniosku, ze Polska powinna Litwe najechac a nawet ja nie sadze bys to wlasnie mial na mysli.

> Kwestia trzecia : Polityka wobec Litwy jest oczywiście funkcją polityki
        > rosyjskiej. A polityka rosyjska rządu Tuska-Sikorskiego to pasmo klęsk

Ani na nich kij ani marchwewka. Są, jak widac, kraje nie zaslugujace na wlasna panstwowosc.

>
        > Kwestia czwarta: Może warto podyskutować o polityce wschodniej ,
        > a nie flekować Mannego.

Skopanie tylka mannemu jest patriotycznym obowiazkiem. Moze przy okazji rozjasni sie w niektorych glowach, ze popieranie pis jest rownie nie patriotyczne.

• wikul W tym cały jest ambaras żeby dwoje chciało naraz. 22.05.12, 15:42
        oleg3 napisał:

> Trudno kwestionować bezradność polskiej polityki wobec Litwy. Sprawa Polaków na Litwie > jest tu na pierwszym planie, ale są i inne kwestie. Wszystko leży, Polska nie może sobie > poradzić z krajem o wielkości naszego województwa. To smutne świadectwo siły naszego > państwa.

Dlaczego trudno ? Komu sie udało prowdzić udaną politykę z Litwą ? L.Kaczyńskiemu ?
        Trudno prowadzić udana polityke gdy napotyka się na ścianę. I co ma do tego wielkość państwa. Bardzo trafnie opisał to piq.

> Polityka wobec Litwy jest oczywiście funkcją polityki rosyjskiej. A polityka rosyjska rządu > Tuska-Sikorskiego to pasmo klęsk

Jak bym czytał Kaczyńskiego. Dzisiejsi apologeci myśli Giedroycia używają go jak młota na politycznych oponentów, którzy mają czelność negować konieczność antyrosyjskiego nastawienia Warszawy. Tymczasem, rusofobia nie jest cnotą. Jest raczej bardzo istotną wadą, negatywnie wpływającą na pozycję Polski na arenie międzynarodowej, wymuszającą trwanie w klinczu z silnym i przebiegłym rywalem. Według niektórych z Rosją nie tyle nie trzeba, co nie wolno rozmawiać, a wszelkie układy są niemalże równoznaczne ze zdradą.
        • manny-jestem Dopoki na Kremlu rzadza wladycy 22.05.12, 21:47
          z imperialnymi ambicjami dopoty rusofobia u Polaka jest czolowa oznaka rozsadku.

• piq rusofobia nie jest oznaką rozsądku, manny,... 22.05.12, 22:00
            ...oznaką rozsądku jest rozsądek. A rusofobia, manny, nie oznacza, że mamy się położyć na podłodze przed panią Grzybowską i wylizać jej szaulisie buciory. Bredzisz, kolego.
          • dachs Re: Dopoki na Kremlu rzadza wladycy 22.05.12, 22:17
            manny-jestem napisał:

> z imperialnymi ambicjami dopoty rusofobia u Polaka jest czolowa oznaka rozsadku.

Fobia nigdy nie jest oznaką rozsądku. Wręcz przeciwnie.
          • wkkr chyba cię pojebało! 22.05.12, 22:21
            Z takimi poglądami to tobie kury macać a nie polityką sie zajmować!
            ========
            manny ostatnia rzecz jaka jest nam potrzeba w kontaktach z kimkolwiek to FOBIA
          • pikrat Re: Dopoki na Kremlu rzadza wladycy 23.05.12, 10:10
            manny-jestem napisał:

> z imperialnymi ambicjami dopoty rusofobia u Polaka jest czolowa oznaka rozsadku
            > .
            >

FOBIA - stany lęku u neuropatów, zaburzenie nerwicowe, którego objawem osiowym jest uporczywy lęk, [...] utrudniający funkcjonowanie w społeczeństwie.

W uproszczeniu - lęk nieuzasadniony w odroznieniu od strachu.

Taki z ciebie Polak, jak twoje rozumienie jezyka polskiego.
      • piq manny dostaje to, co mu się należy,... 22.05.12, 20:07
        ...albowiem założył durny wątek bez żadnej tezy, a tylko z idiotyczną i bezrefleksyjną prowokacją, bo mu się podoba, jak pani Grzybowska plecie bzdury na temat państwa polskiego. Mnie nie przeszkadzają wątki prowokacyjne, ale nienawidzę zwyczajnie głupich.

A jeśli chcesz dyskutować nad polityką wschodnią, to w każdym razie nie w durnym wątku pozbawionym innych wartości poza jedną: że się naprostowuje autora wątku historycznie oraz patriotycznie, a przy okazji może kilku innych, co to przeczytają. Masz coś w poście założycielskim nadające się do poważnej dyskusji? To pokaż palcem, bo ja nie widzę.
        • manny-jestem Piq specjalisto od przemyslow 22.05.12, 20:25
          Holokaust i smolenskiego, zastanawiajace sie ze w tym watku sam uprawiasz przemysl ponarski.

Bo inaczej tlumaczenia bezmyslnie glupiej polityki obecnego rzadu w stosunku do Litwy odnosnikami do szaulisow z lat czterdziestych wytlumaczyc sie nie da. I tu, i tylko tu, mozna szukac glupoty.

Ja stoje na stanowisku ze kazdy rzad polski prowadzacy polityke antylitewska, w obecnie istniejacej sytuacji geopolitycznej, prowadzi polityke antypolska. Dlaczego? Wymysl sobie juz sam. Podobno jestes na tyle inteligentny.
          • dachs Re: Piq specjalisto od przemyslow 22.05.12, 20:35
            manny-jestem napisał:

> Ja stoje na stanowisku ze kazdy rzad polski prowadzacy polityke antylitewska, w
            > obecnie istniejacej sytuacji geopolitycznej, prowadzi polityke antypolska.

To nawet można uogólnić, Manny.
            "... kazdy rzad polski prowadzacy polityke antyjakąkolwiek, w
            obecnie istniejacej sytuacji geopolitycznej *), prowadzi polityke antypolską. "

*) obecna sytuacja geopolityczna jest byłą sytuacją geopolityczną i przyszłą sytuacja geopolityczną.
            Chyba, że przyjmiecie nas jako 51 stan USA.
            • snajper55 Re: Piq specjalisto od przemyslow 22.05.12, 21:19
              dachs napisał:

> To nawet można uogólnić, Manny.
              > "... kazdy rzad polski prowadzacy polityke antyjakąkolwiek, w
              > obecnie istniejacej sytuacji geopolitycznej *), prowadzi polityke antypolską. "
              >
              > *) obecna sytuacja geopolityczna jest byłą sytuacją geopolityczną
              > i przyszłą sytuacja geopolityczną.
              > Chyba, że przyjmiecie nas jako 51 stan USA.

Jak możesz? Przecież polityka antyrosyjska i antyniemiecka powinna być podwaliną naszej polityki zagranicznej.

S.
          • piq lepiej by było dla ciebie, gdybyś się nie... 22.05.12, 21:41
            ...kompromitował nierozumieniem elementarnych pojęć. Na zbrodni w Ponarach nikt nie tylko nie zrobił interesu, ale wręcz mało ludzi (w tym jak widać ty sam) o tym coś wie. Zatem jakakolwiek wzmianka z twojej strony o "przemyśle ponarskim", a coza tym idzie traktowanie w ten sposób owych zapomnianych ofiar zbrodni nazistowsko-litewskich dowodzi głupoty i braku zasad moralnych.
            To ostatnie już tutaj zresztą obnosiłeś z głupkowatą dumą, że możesz poświęcić pragnienie pani Marii z Solecznik by jej dziecko mogło się uczyć w zagwarantowanej mu przepisami porozumień międzynarodowych szkole z językiem wykładowym polskim na ołtarzu "geopolityki", której na dodatek nie rozumiesz.

Geopolityka nie polega na uleganiu idiotycznym fanaberiom jakiegoś państwa przez kogokolwiek, a zwłaszcza na uleganiu fanaberiom śmiesznego małego państwasa z nadmiernie rozdętym ego przez silniejsze państwo, które na dodatek zapewnia temu małemu osłonę militarną i pomoc polityczną. Odebrało ci rozum, manny. Używasz w sposób kompletnie oderwanych od rzeczywistości pojęć, których nie rozumiesz.

Rząd polski, manny, nie prowadzi polityki antylitewskiej (patrz polskie myśliwce chroniące przestrzeń powietrzną Litwy za friko) - to rząd litewski prowadzi politykę antypolską. Gdybyś miał w tej mierze jakąkolwiek wiedzę, to nie ośmieszałbyś się aż do tego stopnia. To po pierwsze.
            Każdy rząd polski, który pozwala sobie chodzić po głowie, naruszać prawa mniejszości polskojęzycznej i to swojemu petentowi - jest do chrzanu. To po drugie. Przypominam w tym kontekście szkodliwą politykę śp. Lecha Kaczyńskiego wobec Litwy (nie zauważajmy naruszania naszych praw, kochajmy Litwinów bezwarunkową miłością), która przyczyniła się do istniejącej sytuacji.
            A po trzecie: jakaż to jest owa "istniejąca sytuacja geopolityczna", która wymaga desperackiego zabiegania przez Polskę o względy jakiegoś kurdupelnego państewka na obrzeżu Ojropy, które na dodatek my chronimy i o którego interesy polityczne zabiegamy, bo samo ono ma zerową siłę przebicia? Wyłóż to, manny, skoroś taki inteligentny. Czekam z niecierpliwością na twoje wypracowanko z nadzieją na kupę śmiechu.
          • wkkr manny 22.05.12, 22:33
            To Litwa prowadzi politykę antypolska.
            To litewski sejm uchwala ustawy ograniczające prawa mniejszości polskiej, to litewskie państwo nie dotrzymuje zapisów umów dwustronnych, to prezydent Litwy olewa polskiego prezydenta i nie przyjeżdża na umówione wcześniej spotkanie, To prezydent Litwy wygłasza qriozalne tezy wymierzone w Polskę na spotkaniu sojuszników.
            Manny a ty temu przyklaskujesz....
            tylko dlatego że rządzi PO.
            Gdyby rządził PiS pewnie kipiał byś z oburzenia na tych niewdzięcznych Litwinów.....
            Manny twój relatywizm przekracza granice przyzwoitości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka