indris 28.06.04, 10:58 TA sprawa właściwie nie wymaga komentarza </a> Ale nie wolno jej zostawić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galba Pytam: 28.06.04, 11:01 a. kto zmusza te panie do tego by nie złożyły wypowiedzenia? b. kto zmusza klientów do kupowania w tym sklepie (ja bym nie kupował)? c. co to ma do kapitalizmu? G. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Odpowiadam... 28.06.04, 11:04 ...na pytanie "kto zmusza te panie do tego by nie złożyły wypowiedzenia?" Tzw przymus ekonomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Zalezy jakie kto ma priorytety(?) /bt IP: *.mci.co.uk 28.06.04, 11:10 Odpowiedz Link Zgłoś
indris Odpowiedź II 28.06.04, 11:11 Co to ma do kapitalizmu ? Otóż ma się to do pewnej wersji kapitalizmu, w szczególności tej lansowanej przez UPR i libertarian. Ta wersja postuluje, żeby państwo nie wtracało się w gospodarkę. I wg tej wersji wszystko jest w tej sprawie w porządku. Przecież owe dziewczyny mają "wolny wybór" zdychania z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Albo IP: *.mci.co.uk 28.06.04, 11:16 zarobienia wiekszych pieniedzy w innym sklepie? Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Odpowiedź II 28.06.04, 11:19 indris napisał: > Przecież owe dziewczyny mają "wolny wybór" zdychania z głodu. Masz racje Indris. Ci krwawi Szwajcarzy nie dadza im nawet kartek na cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Ci Szwajcarzy... 28.06.04, 11:24 ...powinni dać im ODSZKODOWANIE. I powinna to na nich WYMUSIĆ UE. A może. Wystarczy zagrozić eliminacją firm szwajcarskich z UE. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Ci Szwajcarzy... 28.06.04, 11:37 indris napisał: > ...powinni dać im ODSZKODOWANIE. Za co? za to ze polski cham wlazl do sklepu i obrazal dziewczyny? Od tego sa sady i cham powinien zostac skazany. Z opisu sklepu wynika, ze sprzedaje raczej frywolna odziez. I stosownie do klienteli ubiera sie sprzedawcow. W sklepie sportowym nie bedzie Cie oblugiwal facet w czarnym garniuturze i w krawacie, a w sklepie z frakami dlugowlosy mlodzian w dzinsach i adidasach. Firma przesadzila, gdyz opierajac sie na stosunkach zachodnich, nie przewidziala reamcki miejscowego chamstwa > I powinna to na nich WYMUSIĆ UE. A może. > Wystarczy zagrozić eliminacją firm szwajcarskich z UE. Dlaczego nie pojsc dalej i nie wypowiedziec Szwajcarii wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Odpowiedź II IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 16:24 Tyle, że zgodnie z 'tą wersją' nie istnieje 'tzw. przymus ekonomiczny' o czym nie raczysz wspomnieć. Znów wyłazi z Ciebie lewacka gnida, która popiera system, który doprowadził do tego, że istnieje 'przymus ekonomiczny'. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nie istnieje ? 28.06.04, 16:36 Owszem istnieje, tyle, że UPR czegoś takiego nie uznaje. Co prawda właśnie to się czarno na białym pokazało, ale niektórzy stosują zasadę "tym gorzej dla faktów" Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Tally Weijl bojkotujmy - uczmy się być klientami 28.06.04, 11:39 To ważny element edukacji dla postsowieckiej Polski. Naród nas został przez PRL wychowany na bierne owce, które nie maja odwagi zrobić w sklepie czy autobusie awantury, kazać wezwać kierownika itd. A przecież to nic trudnego, zablokować kasę, podniesionym głosem kazać wołać kierownika a potem powiedzieć mu tak żeby słyszeli wszyscy klienci w okolicy: "Z pańskiej winy pańska firma traci klientów. Przez takich jak pan firmy plajtują. Może się pan już żegnać z praca tutaj, jeżeli natychmiast nie da pan tym paniom innych koszulek". A jeżeli jeszcze facet coś tam kwęka i się tłumaczy, że to nie jego wina, to trzeba krzyknąć: "Jesteś kierownikiem czy nie jesteś cioto?! Nie pyskuj, tylko bierz się do roboty, bo jeszcze dzisiaj ma pysk wylecisz". Taki kierownik to śmieć, trzeba zmieszać go z błotem i ogłupić Odpowiedz Link Zgłoś
galba Doka bojkotujmy - uczmy się być EUropejczykami 28.06.04, 11:52 > "Jesteś kierownikiem czy nie jesteś cioto?! Ultrakatolicki homofob z ciebie wylazł! G. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Ciota to dla mnie synonim dupy wołowej, czyli ... 28.06.04, 12:06 galba napisał: > Ultrakatolicki homofob z ciebie wylazł! ... faceta bezwolnego, który nie potrafi powiedzieć szefowi "nie", za to lubi pokazywać swoja władzę kobietom, które są jego podwładnymi Odpowiedz Link Zgłoś
galba ... i nieboszczyków 28.06.04, 11:38 wild napisał: > dalej ... ? Przypominam o VATcie od pochówku. G. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Jak walnąć w odrażający pysk kapitalizmu 28.06.04, 12:15 1. Zwolnić się 2. Zwrócić się do Sądu Pracy (można anonimowo). 3. Wystąpić z powództwem do Sądu Powszechnego. (poniżenie, mobbing, molestowanie itp.). 4. Założyć Związek Zawodowy. Jak widać możliwości jest wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: a kogo walnąć w pysk za vat od dzieci i starc 28.06.04, 14:25 Socjalistow, ktorzy winduja w gore podatki, aby bylo na ich elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
wild i pomyśleć że inni kapitalisci karzą zdejmować.. 28.06.04, 12:21 nazywają się "celnicy" - zastanawiam się po co? i na co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Globalizacja seksu IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 22:22 Niech Mr Handelsmann chodzi w koszulce z napisem np. "Crazy Fucker " . Wildzie : celnicy nie są kapitalistami . Wręcz przeciwnie . Znam dobrze jednego , który nawet jest socjalistą Odpowiedz Link Zgłoś
wild globalizacja "seksu" - nos w cudzych kieszeniach? 28.06.04, 23:29 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Niech Mr Handelsmann chodzi w koszulce z napisem np. "Crazy Fucker " . > > Wildzie : celnicy nie są kapitalistami . Wręcz przeciwnie . Znam dobrze > jednego , który nawet jest socjalistą widzę że jesteś inteligentny... teraz odpowiedz kapitalista to ten co kradnie cudzą własność czy nie? PS. w/g mojej teorii 100% celników to rzeźmiszki PS2. a tak na serio - po co celnikowi cudza odzież? czy to nie przypadkiem próba gwałtu socjalitycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ A jeszcze nie tak dawno GW chwaliła 28.06.04, 23:16 koszulki "przełamujące tabu" )) www2.gazeta.pl/cjg/1,31904,2095391.html ""Tiszert dla wolności", czyli koszulki zaangażowane społecznie "Tiszert dla wolności" - pod takim hasłem startuje akcja społeczna wymyślona przez absolwenta socjologii Antka Adamowicza. W patronującym akcji sklepie Tiszert przy Chmielnej 21 sprzedawane będą koszulki skupiające w wyjątkowo prowokacyjny sposób uwagę na ważnych i aktualnych problemach społecznych. Na koszulkach znalazły się hasła: "Jestem gejem", "Jestem lesbijką", "Nie słucham papieża", "Jestem Żydem", "Nie lubię seksu", "Nie chodzę do kościoła", "Jestem ze wsi", "Jestem murzynem", "Usunęłam ciążę", "Mam okres", "Mam AIDS", "Wierzę w Allaha", "Miałem pochwę", "Mam spiralę", "Masturbuję się", "Byłem więźniem", "Jestem bezrobotny". Koszulki zaprojektowane przez artystów z grupy Spółdzielnia będzie można oglądać od czwartku na wystawie w Café Kulturalna. Organizatorzy liczą na burzliwą dyskusję wokół projektu. Agnieszka Kowalska: Czy to jest dobry czas na kontrowersyjne kampanie społeczne w Polsce? Antek Adamowicz, organizator akcji: Bardzo dobry, co pokazują ostatnie dyskusje wokół demonstracji homoseksualistów. Wymyśliłem tę akcję, wzorując się na kampanii United Colors of Benetton Oliviera Toscaniego. Ona też była kontrowersyjna, ale takie działania najskuteczniej prowokują do dyskusji. Moja akcja w odróżnieniu od tej Toscaniego nie jest kampanią reklamową, tylko społeczną, non profit. Dlaczego właśnie takie hasła wybrałeś? - Mój cel to przeciwdziałanie dyskryminacji różnych grup społecznych i poruszanie tematów tabu. Tak żebyśmy nie musieli się wstydzić kim jesteśmy, jacy jesteśmy, jakie mamy przeżycia. Dlatego wybrałem hasła, które poruszają problemy wyparte z debaty publicznej. Nie są zbyt ostre? Np. "Masturbuję się", "Usunęłam ciążę"? - Tak, są prowokacyjne, bo celem tej akcji jest prowokacja. Tylko w ten sposób można zwrócić uwagę na jakiś problem, wywołać debatę w mediach. Oprócz haseł na koszulkach znalazły się również grafiki? - One wzmacniają treść przekazu. Np. przy haśle "Usunęłam ciążę" pojawia się plama krwi. Chcemy, żeby osoba ją nosząca, mogła powiedzieć: "Tak sobie to wyobrażacie, ale popatrzcie na mnie - jestem normalną osobą, nie potworem". Przygotowaliście tiszerty wyłącznie z myślą o wystawie, czy chcecie, żeby poszły w miasto? - Oczywiście, że chcemy. Dlatego koszulki można kupować. Nasze hasło to "Noś taką koszulkę i zademonstruj, że jesteś z nimi". Liczymy, że znane osoby poprą naszą akcję, dadzą się sfotografować w koszulkach i zabiorą głos w dyskusji. Już mamy wsparcie Kampanii przeciw Homofobii i Konfederacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny. Ale liczy się każdy głos poparcia i każda osoba, która zdecyduje się nasz tiszert założyć." Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Odrażający pysk kapitalizmu 28.06.04, 23:20 indris napisał: > TA sprawa właściwie nie wymaga komentarza </a> > Ale nie wolno jej zostawić. No co? Może niektóre kobitki chcą to robić? Chciałbys im tego zakazać? Rozumiem panie w supermarkecie tyrające za minimalną krajową, ale jak ktoś wybiera pracę w burdelu, to nie powinien domagać sie od państwa, żeby ten burdel zamieniło go w kaplicę. Bo o nie o to chodzi. Jak praca nie dla nich, to sorry - nikt im tego robić nie każe. A jak każe to inna sprawa. Ale nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Odrażający pysk kapitalizmu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 23:41 indris napisał: > TA sprawa właściwie nie wymaga komentarza </a> > Ale nie wolno jej zostawić. Tym razem uważam że masz rację. Są jakieś granice. Ale jak widać nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
wild abstrakcja oczami zwierząt 28.06.04, 23:50 wzmorzony feudalizm fiskalny i pysk wszędobylskiego sciągacza haraczu od byle czego - WOW! dog of soc Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 28.06.04, 23:51 Gość portalu: wikul napisał(a): > indris napisał: > > > TA sprawa właściwie nie wymaga komentarza > </a> > > Ale nie wolno jej zostawić. > > > Tym razem uważam że masz rację. Są jakieś granice. Ale jak widać nie dla > wszystkich. Gdyby w Polsce był kapitalizm, to bezrobocie wynosiłoby ok. 3% (a nie ok. 20%), to dziewczyny, które chciałyby w tym sklepie pracowac, pracowałyby, zaś te, ktore chciałyby pracować gdzie indziej bez problemu zmieniłyby sobie pracę. Obecnie oczywiście też powinny zmienić pracę, ale dzięki rządzącym w Polsce socjalistom, dbającym niemiłosiernie o prawa pracownicze (i utrzymującym na koszmarnie wysokim poziomie podatki, składki ZUS, itd.) zmiana pracy jest trudniejsza. Jeżeli więc kogoś za tę sytuację można "winić", to socjalistyczne rządy, które doprowadziły do tego, że faktycznie sytuacja pracowników bywa obecnie trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Odrażający pysk kapitalizmu 28.06.04, 23:55 janusz2_ napisał: > Gość portalu: wikul napisał(a): > > > indris napisał: > > > > > TA sprawa właściwie nie wymaga komentarza > > </a> > > > Ale nie wolno jej zostawić. > > > > > > Tym razem uważam że masz rację. Są jakieś granice. Ale jak widać nie dla > > wszystkich. > > > Gdyby w Polsce był kapitalizm, to bezrobocie wynosiłoby ok. 3% (a nie ok. 20%), > > to dziewczyny, które chciałyby w tym sklepie pracowac, pracowałyby, zaś te, > ktore chciałyby pracować gdzie indziej bez problemu zmieniłyby sobie pracę. > Obecnie oczywiście też powinny zmienić pracę, ale dzięki rządzącym w Polsce > socjalistom, dbającym niemiłosiernie o prawa pracownicze (i utrzymującym na > koszmarnie wysokim poziomie podatki, składki ZUS, itd.) zmiana pracy jest > trudniejsza. > Jeżeli więc kogoś za tę sytuację można "winić", to socjalistyczne rządy, które > doprowadziły do tego, że faktycznie sytuacja pracowników bywa obecnie trudna. A gdyby naszym krajem nie rządzili oszuści i złodzieje wiadomej nacji, to móglibysmy miec obie te zajebiste rzeczy; i dobrobyt, i socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: \_to napisał domowy filtrator cudzych dochodó 28.06.04, 23:58 wild napisał: > cool To oszczerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wild hej dzieci i starcy tu mały bimi już jest dobry! 29.06.04, 00:03 bimi napisał: > wild napisał: > > > cool > > To oszczerstwo. sorry - no teraz skonczył się czas wyzysku dzieci w sklepie - jesteś dobrym człowiekiem - dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: hej dzieci i starcy tu mały bimi już jest dob 29.06.04, 00:06 wild napisał: > sorry - no teraz skonczył się czas wyzysku dzieci w sklepie - jesteś dobrym > człowiekiem - dziekuję. Ależ proszę. To przecież nie ja popieram okradanie i mordowanie Irakijczyków - ja tylko ich wszystkich bronię. Znasz mnie przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
wild prawda! irakijskim dzieciom grozi eurovat na chleb 29.06.04, 00:11 wyższe stadium ekonomiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:09 bimi napisał: > A gdyby naszym krajem nie rządzili oszuści i złodzieje wiadomej nacji, to > móglibysmy miec obie te zajebiste rzeczy; i dobrobyt, i socjalizm. Gdyby nie było socjalizmu, to naszym krajem nie rządziliby oszuści i złodzieje. I wówczas moglibysmy mieć dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:12 janusz2_ napisał: > Gdyby nie było socjalizmu, to naszym krajem nie rządziliby oszuści i > złodzieje. > I wówczas moglibysmy mieć dobrobyt. Ale był socjalizm. A potem nastali oszuści i złodzieje. I teraz jest kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:14 bimi napisał: > janusz2_ napisał: > > > Gdyby nie było socjalizmu, to naszym krajem nie rządziliby oszuści i > > złodzieje. > > I wówczas moglibysmy mieć dobrobyt. > > Ale był socjalizm. A potem nastali oszuści i złodzieje. I teraz jest kapitalizm > . Jest socjalizm )) Swiadczy o tym m.in. fakt, iż Polską rzadzą oszuści i złodzieje )) Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:17 janusz2_ napisał: > bimi napisał: > > > janusz2_ napisał: > > > > > Gdyby nie było socjalizmu, to naszym krajem nie rządziliby oszuści i > > > złodzieje. > > > I wówczas moglibysmy mieć dobrobyt. > > > > > Ale był socjalizm. A potem nastali oszuści i złodzieje. I teraz jest > kapitalizm > > . > > Jest socjalizm )) > Swiadczy o tym m.in. fakt, iż Polską rzadzą oszuści i złodzieje )) To chyba pobijamy rekord socjalizmu z 20 procentowym bezrobociem i supermarketami wyrastającymi na każdym rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:20 bimi napisał: > > To chyba pobijamy rekord socjalizmu z 20 procentowym bezrobociem i > supermarketami wyrastającymi na każdym rogu. Spoko, do Kuby mamy jeszcze kawałek. Ale cały czas idziemy w tym kierunku )) Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:23 janusz2_ napisał: > bimi napisał: > > > > > To chyba pobijamy rekord socjalizmu z 20 procentowym bezrobociem i > > supermarketami wyrastającymi na każdym rogu. > > Spoko, do Kuby mamy jeszcze kawałek. Ale cały czas idziemy w tym kierunku )) Chcesz powiedzieć, że Amerykanie kopią nam też doły pod nogami? Całkiem możliwe... Ale my to nie Kuba - tak łatwo ns nie wezmą. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:35 bimi napisał: > > Spoko, do Kuby mamy jeszcze kawałek. Ale cały czas idziemy w tym kierunku > )) > > Chcesz powiedzieć, że Amerykanie kopią nam też doły pod nogami? > Całkiem możliwe... > Ale my to nie Kuba - tak łatwo ns nie wezmą. Tak, tak.)) I zrzucają nam stonkę )) Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:44 janusz2_ napisał: > Tak, tak.)) I zrzucają nam stonkę )) Znając ich to mogą zrzucać nawet sami sobie. Ale stonka to nie moje czasy więc nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:56 bimi napisał: > janusz2_ napisał: > > > Tak, tak.)) I zrzucają nam stonkę )) > > Znając ich to mogą zrzucać nawet sami sobie. > Ale stonka to nie moje czasy więc nie wiem. Jasne. Rozumiem, że twoje czasy to "kopanie dołów" przez Amerykanów pod Kubanczykami )) To znowu nie są moje czasy )) Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 01:00 janusz2_ napisał: > Jasne. Rozumiem, że twoje czasy to "kopanie dołów" przez Amerykanów pod > Kubanczykami )) Te czasy niestety ciągle trwają. > To znowu nie są moje czasy )) Ja wiem. Twoje czasy to jest 3 procentowy podatek prowadzący do ogólnego szczęścia na świecie. Aż dziw bierze, że są tacy socjaliści co osmielają się rujnować taką sielanę. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 01:06 bimi napisał: > janusz2_ napisał: > > > Jasne. Rozumiem, że twoje czasy to "kopanie dołów" przez Amerykanów pod > > Kubanczykami )) > > Te czasy niestety ciągle trwają. Niewątpliwie. Z takim samym przekonaniem propaganda i "działacze" mówili o zrzucaniu stonki. A niechby ktoś spróbował powiedzieć, że to nie prawda )) > > > > To znowu nie są moje czasy )) > > Ja wiem. Twoje czasy to jest 3 procentowy podatek prowadzący do ogólnego > szczęścia na świecie. Mam nadzieję )) I wredni Amerykanie nie będa z sobie tylko znanych powodów kopac dolków pod Kubańczykami )) > Aż dziw bierze, że są tacy socjaliści co osmielają się > rujnować taką sielanę. Tez się dziwię takiej bezdennej głupocie, no ale co robić. Przyczyny destrukcyjnych działan społecznych są dość dobrze opisane przez psychologów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Odrażający pysk kapitalizmu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 00:30 janusz2_ napisał: > Gdyby w Polsce był kapitalizm, to bezrobocie wynosiłoby ok. 3%(a nie ok. 20%), > to dziewczyny, które chciałyby w tym sklepie pracowac, pracowałyby, zaś te, > ktore chciałyby pracować gdzie indziej bez problemu zmieniłyby sobie pracę. > Obecnie oczywiście też powinny zmienić pracę, ale dzięki rządzącym w Polsce > socjalistom, dbającym niemiłosiernie o prawa pracownicze (i utrzymującym na > koszmarnie wysokim poziomie podatki, składki ZUS, itd.) zmiana pracy jest > trudniejsza. > Jeżeli więc kogoś za tę sytuację można "winić",to socjalistyczne rządy, które > doprowadziły do tego, że faktycznie sytuacja pracowników bywa obecnie trudna. Nie chcę uchodzić za obrońcę socjalizmu bo nie jest mi szczególnie bliski ale na jakiej podstawie twierdzisz ze bezrobocie wynosiłoby 3 % ? Chyba znane ci sa z histori, przykłady ogromnego bezrobocia w krajach gdzie nawet śladu socjalizmu nie było. Przywołany przykład Indrisa to nie są kwestie ekonomiczne, to są sprawy elementarnej etyki zawodowej. W purytańskich krajach gdzie panował XIX wieczny, wilczy kapitalizm (którego jak sądze jesteś zwolennikiem), coś takiego byłoby nie do pomyślenia, bo oprócz amksymalizacji zysku, istniał jeszcze nie mniej ważny etos zawodowy, lokalna opinia publiczna i elementarny wstyd (nie jestem pewien czy wyraz ten teraz coś mówi młodszym). Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:39 Gość portalu: wikul napisał(a): > janusz2_ napisał: > > > > Gdyby w Polsce był kapitalizm, to bezrobocie wynosiłoby ok. 3%(a nie ok. 2 > 0%), > > to dziewczyny, które chciałyby w tym sklepie pracowac, pracowałyby, zaś te > , > > ktore chciałyby pracować gdzie indziej bez problemu zmieniłyby sobie pracę > . > > Obecnie oczywiście też powinny zmienić pracę, ale dzięki rządzącym w Polsc > e > > socjalistom, dbającym niemiłosiernie o prawa pracownicze (i utrzymującym n > a > > koszmarnie wysokim poziomie podatki, składki ZUS, itd.) zmiana pracy jest > > trudniejsza. > > Jeżeli więc kogoś za tę sytuację można "winić",to socjalistyczne rządy, kt > óre > > doprowadziły do tego, że faktycznie sytuacja pracowników bywa obecnie trud > na. > > > Nie chcę uchodzić za obrońcę socjalizmu bo nie jest mi szczególnie bliski ale > na jakiej podstawie twierdzisz ze bezrobocie wynosiłoby 3 % ? Chyba znane ci sa > > z histori, przykłady ogromnego bezrobocia w krajach gdzie nawet śladu > socjalizmu nie było. > Przywołany przykład Indrisa to nie są kwestie ekonomiczne, to są sprawy > elementarnej etyki zawodowej. W purytańskich krajach gdzie panował XIX wieczny, > > wilczy kapitalizm (którego jak sądze jesteś zwolennikiem), coś takiego byłoby > nie do pomyślenia, bo oprócz amksymalizacji zysku, istniał jeszcze nie mniej > ważny etos zawodowy, lokalna opinia publiczna i elementarny wstyd (nie jestem > pewien czy wyraz ten teraz coś mówi młodszym). W USA jest ok 5% bezrobocia bo sa najblizej kapitalizmu, o jakich krajach mowisz? "wilczy kapitalizm", przypomina sie tow. Gomulka, co? - byl niesamowitym postepem w dziejach ludzkosci, miliony umierajacych z glodu wiesniakow moglo znalezc prace w miastach, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Odrażający pysk bezrobocia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 02:12 kapitalizm napisał: > W USA jest ok 5% bezrobocia bo sa najblizej kapitalizmu, > o jakich krajach mowisz? > "wilczy kapitalizm", przypomina sie tow. Gomulka, co? - byl niesamowitym > postepem w dziejach ludzkosci, miliony umierajacych z glodu wiesniakow moglo > znalezc prace w miastach, Co ma do tego Gomułka pozostanie chyba na zawsze twoja słodka tajemnicą. A jeżeli postęp kojarzy ci się jedynie z milionami umierających wieśniaków to gratuluję. Pewnie zauważyłeś że określenie "wilczy kapitalizm" ująłem w cudzysłów, więc nie powinno to budzić twoich złych skojarzeń. Na koniec dwa cytaty : (...)"Kapitalizm jest systemem dobrym, opartym na własności prywatnej. Oczywiście socjalizm jest pomysłem zupełnie błędnym i od wszelkich form socjalizmu musimy uciekać. Dlatego konieczny jest kapitalizm, ale kapitalizm rozsądny. Nie kapitalizm nieskrępowany, nieregulowany, nie kapitalizm anarchistyczny. Kapitalizm bez systemu go regulującego stałby się pełnym wolnym rynkiem, a do tego nie można dopuścić. Na szczęście zrozumiał to Ronald Reagan i nie uległ dogmatycznym liberałom w kwestiach regulowania rynku. Na przykład obiecywał wcześniej odrzucenie kontrolowania rynku energetycznego, ale tego nie zrobił; to jeszcze jeden dowód na to, że ludzie u władzy stają się oświeceni i odrzucają swoje doktrynalne przekonania."(...) www.kapitalizm.republika.pl/inne/wielkosc.html (...)Zjawisko braku pracy zarobkowej dla osób zdolnych do pracy i jej poszukujących; bezpośrednią przyczyną bezrobocia jest z reguły niewystarczająca liczba wolnych miejsc pracy dla ubiegających się o nie; przyczynami mogą być również: wadliwa organizacja rynku pracy, brak odpowiednich kwalifikacji bezrobotnych, trudności mieszkaniowe uniemożliwiające przesuwanie nadwyżek siły roboczej do ośr. wykazujących jej niedobór, oferowanie zbyt niskich stawek płac (np. w porównaniu z zasiłkiem dla bezrobotnych). Na wielkość bezrobocia wpływają wahania koniunktury (- cykl koniunkturalny), sezonowe wahania poziomu zatrudnienia, wprowadzanie osiągnięć techniki do procesów produkcyjnych (automatyzacja), stopień wykorzystania zasobów siły roboczej w rolnictwie (- przeludnienie agrarne); w największych rozmiarach bezrobocia występuje w okresach kryzysów gospodarczych; w okresie wielkiego kryzysu gosp. (1929–33) bezrobotni stanowili (w 1933): w USA 24,9% ogółu zatrudnionych i poszukujących pracy, w W. Brytanii — 19,5%, w Niemczech — 28%, w Austrii — 29%, w Czechosłowacji — 16,9%. W Polsce w latach 30. bezrobotni stanowili ponad 20% ogółu pracowników najemnych zatrudnionych poza rolnictwem (1933 — ok. 40% ogółu zatrudnionych); trudności na rynku pracy najbardziej odczuwała młodzież, co roku brakowało miejsc pracy dla ok. 300 tys. młodych ludzi. Bezrobocie towarzyszyło gospodarce kapitalistycznej od - rewolucji przemysłowej, jednak zrozumienie jego przyczyn i ocena kosztów stały się możliwe dopiero wraz z powstaniem współczynnika teorii makroekonomicznej; recesje i związane z nimi wysokie bezrobocie są bardzo kosztowne dla gospodarki; np. okresy załamania, które wystąpiły w latach 70. i 80. w USA, kosztowały ten kraj znaczną część rocznego produktu krajowego brutto; poza tym skutki bezrobocia dotykają bezpośrednio ludzi, wywołuje ono stresy, powoduje utratę kwalifikacji oraz zwiększenie zachorowalności. Jednym z podstawowych pojęć we współczynniku makroekonomii jest naturalna stopa bezrobocia — poziom bezrobocia, przy którym różne i zróżnicowane rynki pracy danego kraju są — ogólnie biorąc — w równowadze; niektóre z nich wykazują nadwyżkę popytu (wolne miejsca pracy), inne natomiast nadwyżkę podaży (bezrobocie); siły te działają w ten sposób, że naciski na płace i ceny na wszystkich rynkach łącznie są w równowadze; naturalny poziom bezrobocia jest to jego najniższa stopa, która może istnieć w danym kraju bez ryzyka wystąpienia spirali inflacyjnej.(...) gotowce.com.pl/prace/praca/1164.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Odrażający pysk bezrobocia IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 05:43 Ulubione powiedzonka tow. Gomulki o kapitalizmie wyzyskujacym robotnika, podajesz strony wypracowan uczniow jako dowod na zarlocznosc kapitalizmu? w artykule z "kapitalizm.republika/pl jest tyle bledow merytorycznych, ze nie wiem czy zaczac odpowiadanie, poza tym to moze byc zwykly zart redakcyjny albo proba parodii, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 00:54 Gość portalu: wikul napisał(a): > > Nie chcę uchodzić za obrońcę socjalizmu bo nie jest mi szczególnie bliski ale > na jakiej podstawie twierdzisz ze bezrobocie wynosiłoby 3 % ? Na podstawie faktów - kraje liberalizujące swoją gospodarkę zmniejszały bezrobocie do takiego mniej więcej poziomu. > Chyba znane ci sa z histori, przykłady ogromnego bezrobocia w krajach gdzie > nawet śladu socjalizmu nie było. Pomijając moment przechodzenia z feudalizmu do kapitalizmu - nie. > Przywołany przykład Indrisa to nie są kwestie ekonomiczne, to są sprawy > elementarnej etyki zawodowej. Nie zgadzam się. Rynek pracy jest normalnym rynkiem - pracodawca zatrudnia pracowników na okreslonych warunkach, zaś pracownik zgadza się na to, lub nie. Jezeli są dziewczyny chcące takie koszulki nosić - ich sprawa. Jezeli nie - niech zmienią pracę (wiem, że w socjalizmie, jaki jest u nas, przy 20% bezrobociu, jest to trudne - ale walczmy z socjalizmem, który tak brutalnie bije w pracowników). Jezeli są np. dziewczyny, którym odpowiada praca tancerki w nocnym klubie, to będziesz im tego zabraniał, twierdząc, że "to są sprawy elementarnej etyki zawodowej". > W purytańskich krajach gdzie panował XIX wieczny, > wilczy kapitalizm (którego jak sądze jesteś zwolennikiem), coś takiego byłoby > nie do pomyślenia, bo oprócz amksymalizacji zysku, istniał jeszcze nie mniej > ważny etos zawodowy, lokalna opinia publiczna i elementarny wstyd (nie jestem > pewien czy wyraz ten teraz coś mówi młodszym). Konserwatyzm nie jest nieodłacznym elementem kapitalizmu. Ani koniecznym warunkiem jego istnienia. Ja również nie wiem, czy okreslenie "elementarny wstyd" cos teraz młodszym mówi)) Ja doskonale to pojęcie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Bardziej odrazajaca jest glupota U*Rkow :O)) IP: *.proxy.aol.com 29.06.04, 02:15 "Konserwatyzm nie jest nieodłacznym elementem kapitalizmu. Ani koniecznym warunkiem jego istnienia." . Tylko mi nie mow ze sam to sobie wykompinowales, zakuta palko. Przyznaj sie, to ten cymbal Michalkiewicz i te "zlota mysl" wcisnal ci w pustak(?) Jesli konserwatyzm jest warunkiem koniecznym istnienia kapitalizmu to i musi byc jego warunkiem nieodlacznym, matole. )) Pomijajac oczywiscie ten drobiazg, ze to je lypa panie student. ) . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re:Odrażający pysk kapitalizmu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 02:20 janusz2_ napisał: > Konserwatyzm nie jest nieodłacznym elementem kapitalizmu. Ani koniecznym > warunkiem jego istnienia. > Ja również nie wiem, czy okreslenie "elementarny wstyd" cos teraz młodszym > mówi)) Ja doskonale to pojęcie rozumiem. W poscie do kolegi podpisujacego sie "kapitalizm" przytoczyłem dwa cytaty. Przeczytaj, przekonasz się że sprawy są bardziej skomplikowane niż ci się wydaje. P.S. Nie odważył bym sie porównywać uczciwą pracę w handlu z "pracą" w burdelu. I etykę także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Ty masz czelnosc o wstydzie mowic, Wikul? Ty?! IP: *.proxy.aol.com 29.06.04, 01:50 Jak ci nie wstyd?! )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 wyrabiasz sie, U*Rowski wodoglowiu :O)) IP: *.proxy.aol.com 29.06.04, 02:07 Jednym slowem oddryzles sie za wielokrotne nakopanie ci po dupie ) Jeszcze troche a moze nawet bedziesz tak glupi jak ten twoj idol J*M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Po takiej klesce to ty powinienes - z podwinietym IP: *.proxy.aol.com 29.06.04, 02:18 ogonem - jak na wystraszonego kundla przystalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Ale śmierdzi,aha pojawił się skunks forumowy K52 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 02:25 Powtórzę za januszem2 : Spierdalaj kretynie52 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Pomylka, to Janusz2_ sie zesmrodzil, debilu W9 :)) IP: *.proxy.aol.com 29.06.04, 04:49 Bardziej odrazajaca jest glupota U*Rkow )) Autor: Gość: Krzys52 IP: *.proxy.aol.com Data: 29.06.2004 02:15 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- "Konserwatyzm nie jest nieodłacznym elementem kapitalizmu. Ani koniecznym warunkiem jego istnienia." . Tylko mi nie mow ze sam to sobie wykompinowales, zakuta palko. Przyznaj sie, to ten cymbal Michalkiewicz i te "zlota mysl" wcisnal ci w pustak(?) Jesli konserwatyzm jest warunkiem koniecznym istnienia kapitalizmu to i musi byc jego warunkiem nieodlacznym, matole. )) Pomijajac oczywiscie ten drobiazg, ze to je lypa panie student. ) . K.P. A ty, Kretynie9, zesmrodziles sie zaraz po nim )) Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Zwróćcie uwagę, że ten Kretyn52 nawet nie umie... 29.06.04, 08:16 przeczytać prostego tekstu. Gość portalu: Krzys52 napisał(a): > "Konserwatyzm nie jest nieodłacznym elementem kapitalizmu. Ani koniecznym > warunkiem jego istnienia." > . > Dobre co? > Tylko mi nie mow ze sam to sobie wykompinowales, zakuta palko. Przyznaj sie, > kretynku, to ten cymbal Michalkiewicz i te "zlota mysl" wcisnal ci w pustak(?) Tu mi starał się przypohlebić (gdy kogos cytuję, zawsze używam cudzysłowu) )) > > Jesli konserwatyzm jest warunkiem koniecznym istnienia kapitalizmu to i musi > byc jego warunkiem nieodlacznym, matole. )) Ja napisałem, że konserwatyzm NIE jest warunkiem koniecznym istnienia kapitalizmu. Użyłem niezrozumiałego dla Kretyna52 słowa "ani" )) "Konserwatyzm nie jest nieodłacznym elementem kapitalizmu. Ani koniecznym warunkiem jego istnienia." > > Pomijajac oczywiscie ten drobiazg, ze to je lypa panie student. ) Drugi raz się podlizuje, kanalia jedna - ile to już lat minęło )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 No to masz jeszcze i tu, Kretynku2_ . . . :O)) IP: *.proxy.aol.com 30.06.04, 02:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13808750&a=13821482 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 No to masz jeszcze i tu, U*R-owski Kretynku2_ . IP: *.proxy.aol.com 30.06.04, 02:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13794520&a=13822746 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Ale śmierdzi,aha pojawił się skunks forumowy IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 17:52 To nie jest zadna slodka tajemnica to byly ulubione powiedzonka tow. Gomulki o kapitalizmie wyzyskujacym robotnika, podajesz strony wypracowan uczniow jako dowod na zarlocznosc kapitalizmu? w artykule z "kapitalizm.republika/pl jest tyle bledow merytorycznych, ze nie wiem czy zaczac odpowiadanie, poza tym to moze byc zwykly zart redakcyjny albo proba parodii, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Odrażający pysk kapitalizmu 29.06.04, 08:13 Pewnie ze wzruszeniem wspominasz czasy przymusowych udziałów w pochodach pierwszomajowych,z listą obecnosci,ze szczytnymi hasłami na transparentach i ze SPONTANICZNYMI okrzykami NIECH ŻYJE PARTIA!!! To była piękna twarz jedynie słusznego ustroju.Co nie? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Sale" zamiast "Bitch". Interweniowała PIP-a IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.04, 01:03 Sale" zamiast "Bitch". Po publikacjach "Gazety" interweniowała Państwowa Inspekcja Pracy Ekspedientki z Tally Weijl nie będą już chodziły w koszulkach z napisem "Bitch" Po naszych publikacjach w tych sklepach odzieżowych pojawią się kontrolerzy z Państwowej Inspekcji Pracy. - Doszło do skandalicznego naruszenia praw pracowniczych - ocenia dyrektor Piotr Wojciechowski z PIP. Przypomnijmy - ekspedientki szwajcarskiej firmy Tally Weijl (w Polsce mają kilkanaście salonów, m.in. w Warszawie, Rzeszowie, Poznaniu) musiały znosić ordynarne zaczepki klientów, bo firma ubrała je w koszulki z napisem "Bitch" (ang. dziwka). Dziś dziewczyny dostaną nowe koszulki - z napisem "Sale" (ang. wyprzedaż). - Nie zależy nam na poniżaniu naszych sprzedawczyń. Doszło do nieporozumienia lingwistycznego - tłumaczy Christian Handelsmann z centrali firmy w Zofingen w Szwajcarii. - Firma nie ustaliła odgórnie, jakie koszulki mają nosić sprzedawczynie w sklepach na całym świecie. Lokalni menedżerowie powinni tak dobrać ubiór pracownic, by nikogo tym nie obrazić. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2156477.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosna tak IP: *.dc.dc.cox.net 30.06.04, 02:11 nytimes.com/2004/06/29/national/29homeless.html?hp=&adxnnl=1&adxnnlx=1088514556-EZ2vvi+5m9UhtThi/vO9Lg&pagewanted=print&position= Odpowiedz Link Zgłoś