Dodaj do ulubionych

Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II

07.09.12, 03:47
""Weź tego Janka, weź to białe, zabierz go, śmierdzi" - wyje demon, gdy egzorcysta ks. Maciej Gutmajer przepędza go skarpetką Jana Pawła II. Ksiądz wyjaśnia, że to świętość demonowi śmierdzi. Podobno papieska skarpetka była skuteczna przy egzorcyzmach jeszcze przed beatyfikacją. Tera stała się relikwią."

Polityka nr 36 (2873), 5.09-11.09.2012

Demon wypędzany skarpetką! To się dzieje w Polsce w XXI wieku. Polska to jednak dziki kraj.

S.
Obserwuj wątek
    • rycho7 Brevbacterium linens 07.09.12, 09:10
      snajper55 napisał:

> Demon wypędzany skarpetką!

Cudowne uzycie Brewiarza. Za zapach nog odpowiada bakteria uzywana w serowarstwie. Aby sie pozbyc z organizmu demona kazeiny trzeba uzypelniac flore bakteryjna jelit o ta wlasnie bakterie. Jest wiec pelne uzasadnienie naukowe. Aby nie reklamowac nie podaje nazw produktow ani miejsc sprzedazy.
    • pikrat Re: Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II 07.09.12, 10:48
      Dlaczego watek nie cieszy sie powodzeniem?
      Cos sie nie zgadza? A moze nie zyjemy w XXI wieku?
      Egzorcyzmy....................uncertain
      • allegro.con.brio Re: Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II 07.09.12, 21:19
        pikrat napisał:

> Dlaczego watek nie cieszy sie powodzeniem?

No to go podbiję.

> Cos sie nie zgadza? A moze nie zyjemy w XXI wieku?
        > Egzorcyzmy....................uncertain

Co z egzorcyzmami jest nie tak?
        • pikrat Re: Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II 08.09.12, 09:30
          allegro.con.brio zapytał:

> Co z egzorcyzmami jest nie tak?

Czlowieka postepowego zwyczajnie smiesza. Kto chce zyc w ciemnocie bedzie tych zabobonow bronil do ostatniej................. jak to czlowiek zaprogramowany.

Ciekawostke polecam, warto przeczytac i zastanowic sie nad swoimi odruchami warunkowymi.

PRAWO DZIAŁANIA STADA

Tajemnica funkcjonowania katolicyzmu i innych religii

To się nazywa ODRUCH WARUNKOWY Dowkinga - u człowieka psychowarunkowy. Człowiek rodzi się BEZ pojecia BOGA, i trzeba mu wtłoczyć pewne uwarunkowania, sposoby zachowania i myślenia. Ograniczyć jego zdolność percepcji i syntezy do spraw "wyłącznie słusznych". To dzięki tej zasadzie Wierzący nie potrafi ocenić świata inaczej niż przez pryzmat religii. Po prostu brak mu konstrukcji myślowych pozwalających na inną percepcję niż ta poprzez wiarę. W tej percepcji świat bez wiary lub Boga nie istnieje. Zaatakowany argumentami broni się do upadłego, a przyparty do muru wykazuje daleko posuniętą agresję. Powód jest bardzo prosty. Argument logiczny ( prawdziwy ) wywołuje u wierzącego konflikt - sprzeczność wewnętrzną i burzy świat do którego został uwarunkowany - i bez którego jego własna psyche nie może istnieć. Dlatego Wierzący tak broni się przed logicznymi argumentami, i tak broni wiary i kościoła, ponieważ w przypadku braku tych czynników nastąpiłaby destrukcja jego osobowości. Co ciekawsze Wierzący odczuwa strach, nie strach przed bogiem, ale strach przed DRUGIM CZŁOWIEKIEM MYŚLĄCYM INACZEJ. Strach ten spowodowany jest właśnie możliwością zachwiania konstrukcji osobowości Wierzącego. W efekcie Wierzący czuje się najlepiej ( najbezpieczniej ) w stadzie Wierzących, podejmuje wszelkie działania aby to stado zwiększyć, i wyeliminować osobniki myślące inaczej. Z tego powodu u Wierzących obserwuje się propagację wiary, która często przyjmuje formy skrajne. Fakt ten doskonale potrafi wykorzystać instytucja nadzorująca Wierzących, w naszym polskim przypadku jest to głównie Kościół Katolicki. Z tego powodu kładzie ona ogromny nacisk na tzw. edukację młodzieży w szkołach oraz na katolicką rodzinę. Są to miejsca w których URODZONY BEZ BOGA, obnażony i chłonny umysł dziecka, zostaje uwarunkowywany. Nie ma lepszej więzi emocjonalnej dziecka niż z rodzicami, a w późniejszym wieku z grupą rówieśników. Uwarunkowani rodzice przygotowują grunt. Później idzie do szkoły w której podobni mu również uczęszczają na tzw. religię. Jeśli nie, to dziecko czuje się jak odszczepieniec od grupy - a w tym wieku dzieci są bezlitosne dla "odmieńców". Odpowiednio tresowane dziecko dorasta i staje się uwarunkowanym rodzicem. CYKL ZACZYNA SIĘ OD POCZĄTKU.
          • rycho7 jezuicki "argument" ? 08.09.12, 15:33
            pikrat napisał:

> ODRUCH WARUNKOWY Dowkinga

Zadalem sobie trud googlania "Dowking conditioned response". Brak zadawalajacych rezultatow.

Proszę o podanie źródła, linku.
            • pikrat Re: jezuicki "argument" ? 08.09.12, 16:03
              Skopiowalem z jakiegos forum. Wpisz do google fragment tekstu i samo sie znajdzie. A na marginesie nie o Dowlinga czy Dowkinga sie rozchodzi, prawda? Reszta sie zgadza.
              • rycho7 Re: jezuicki "argument" ? 08.09.12, 17:31
                pikrat napisał:

> Skopiowalem z jakiegos forum.

Znaczy sie "fakt" prasowy. Mogles sam zamiescic przykladowo na 15 forach.

Joshua Dowling Sydney Atheists

Mimo wszystko obstaje abys podal przynajmniej angielski tekst do poszukiwania. Chyba, ze Dowking jest krolem polskich Downow.
                • pikrat Re: jezuicki "argument" ? 08.09.12, 18:28
                  A hebrajski moze byc? Zartuje. Powiedz, Rycho, co Cie gryzie? Czy gosc, ktorego wymieniono w miejsce byc moze Pawlowa czy tresc tej epistoly, ktora wydaje mi sie dosc dobrze ilustrowac moje mysli?
                  I co ma do tego Down................
                  • rycho7 Re: jezuicki "argument" ? 08.09.12, 20:47
                    pikrat napisał:

> co Cie gryzie?

Nie lubie byc robionym w ciula. Tez a moze szczegolnie przez ateistow. W koncu komus trzeba stawiac wyzsze wymagania.

> tresc tej epistoly

Tresc mi sie spodobala wiec zainteresowala mnie otoczka. Szkoda taki tekst marnowac szemranym autorstwem. Jak jest Twoj to Twoj podpis bylby wlasciwszy.

> I co ma do tego Down................

To jest poziom jaki stawiam sanctam Ecclesiam catolicam.
          • allegro.con.brio Re: Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II 08.09.12, 22:22
            pikrat napisał:

> allegro.con.brio zapytał:
            >
            > > Co z egzorcyzmami jest nie tak?
            >
            > Czlowieka postepowego zwyczajnie smiesza.

Bardziej niż chrzest czy ślub kościelny?

> Kto chce zyc w ciemnocie bedzie tych zabobonow bronil do ostatniej................. jak to
            > czlowiek zaprogramowany.

Bronił przed czym konkretnie?

> Ciekawostke polecam, warto przeczytac i zastanowic sie nad swoimi odruchami war
            > unkowymi.

Ja natomiast polecam czytać ze zrozumieniem, gdyż oprócz zadania przeze mnie prostego pytania "co z egzorcyzmami jest nie tak" w żaden sposób niczego nie broniłem, ani niczego nie atakowałem. Tymczasem Wielki Inkwizytor Pikrat, z racji swojego "urzędu" już wie, w ramach jakiego to odruchu zadałem powyższe pytanie.
            • rycho7 blokada komunikacji 09.09.12, 06:39
              allegro.con.brio napisał:

> Bronił przed czym konkretnie?

Religianci sa poprzez tresure pozbawiani mozliwosci komunikowania sie z odmiennymi przedstawicielami Homo Sapiens. Sa wiec wykluczani z nurtu, ktory zapewnil Homo Sapiens sukces ewolucyjny. Nie potrafie odpowiedziec przed czym broni bo to zalezy od rozwoju sytuacji w przyszlosci. Ostrosc kryterium selekcyjnego moze byc zaleta, ulatwieniem rozwoju sytuacji w przyszlosci.
              • allegro.con.brio Re: blokada komunikacji 09.09.12, 14:16
                rycho7 napisał:

> allegro.con.brio napisał:
                >
                > > Bronił przed czym konkretnie?
                >
                > Religianci sa poprzez tresure pozbawiani mozliwosci komunikowania sie z odmienn
                > ymi przedstawicielami Homo Sapiens. Sa wiec wykluczani z nurtu, ktory zapewnil
                > Homo Sapiens sukces ewolucyjny. Nie potrafie odpowiedziec przed czym broni bo t
                > o zalezy od rozwoju sytuacji w przyszlosci. Ostrosc kryterium selekcyjnego moze
                > byc zaleta, ulatwieniem rozwoju sytuacji w przyszlosci.

Pomijając ten szereg uogólnień, a biorąc pod uwagę fakt że w tym wątku nikt Wam do gardeł nie skoczył, nikt niczego zażarcie nie bronił, to wydajecie się (Ty Rysiu i Twój serdeleczny druh Pikrat) zwyczajnie zabawni. smile
                • rycho7 Re: blokada komunikacji 09.09.12, 17:05

> wydajecie się ... zwyczajnie zabawni

Podziwiam Twoj wysilek komunikacyjny. Ciekawe czy cokolwiek dotarlo do Ciebie z tego co napisalem? Bo zgodnie z tym co pisalem nie powinno nic. Wlasnie dzieki tresurze katecheza.

Mnie wydawanie sie zabawnym nie zbija z tropu. Delfiny z ktorymi brak mi komunikacji tez sa zabawne.
            • pikrat Re: Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II 09.09.12, 11:46
              allegro.con.brio zapytał:

> Bardziej niż chrzest czy ślub kościelny?

- Chrzest czy slub mnie nie smieszy. To rodzaj ceremonii, ktora jakos tam czlowieka ustawia.

> Bronił przed czym konkretnie?

Przed krytyka jakichs tam ateistow, wolnomyslicieli etc.

> Ja natomiast polecam czytać ze zrozumieniem, gdyż oprócz zadania przeze mnie pr
              > ostego pytania "co z egzorcyzmami jest nie tak" w żaden sposób niczego nie bron
              > iłem, ani niczego nie atakowałem. Tymczasem Wielki Inkwizytor Pikrat, z racji s
              > wojego "urzędu" już wie, w ramach jakiego to odruchu zadałem powyższe pytanie.

'Wielki Inkwizytor' zna allgro con brio jako pollaka, wiec ma jakies tam pojecie o jego pogladach. Jesli te poglady wyeluowaly we wlasciwym* kierunku to faktu tego nie udalo mu sie zarejestrowac, ale jako notoryczny niewierzacy nie wierzy by bylo to mozliwe bo kolega pollak otrzymal tak silna dawke promieniowania, ze tylko cud moglby go z niewoli tych promieni wyzwolic.

* tu o postepowym.
              • allegro.con.brio Re: Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II 09.09.12, 14:20
                pikrat napisał:

> - Chrzest czy slub mnie nie smieszy. To rodzaj ceremonii, ktora jakos tam czlow
                > ieka ustawia.

Tia, akurat egzorcyzmy są częścią "ceremonii chrzcielnej". Jak rozumiem to tylko hierarchia śmiesznych rzeczy, gdzie w jednym przypadku wypędza się złe duchy [śmieszne 10/10], a w drugim (jak np. podczas ślubu) wyznaje się wiarę w Trójcę [śmieszne 8/10?], klęka się przy przemienieniu [śmieszne 7/10] itd...

> > Bronił przed czym konkretnie?
                >
                > Przed krytyka jakichs tam ateistow, wolnomyslicieli etc.

Tej tutaj nie zauważyłem.

> 'Wielki Inkwizytor' zna allgro con brio jako pollaka, wiec ma jakies tam pojeci
                > e o jego pogladach.

W dyskusji w tym samym wątku to Ty przekonujesz Rysia że nie o osobę (Dowking czy Dowling) "się rozchodzi" tylko o "ilustrację myśli". Kiedy jednak Ci wygodnie, sam zwracasz uwagę na to kto jest autorem słów.

> Jesli te poglady wyeluowaly we wlasciwym*

Jesteś zabawny.
                • rycho7 zawlaszczenie rytualu 09.09.12, 17:14

> (jak np. podczas ślubu) wyznaje się wiarę w Trójcę

Laczenie sie ludzi w pary jest powszechne.

Leczenie przez szamanow bylo powszechne tam gdzie nie bylo lekarzy. Wspolczesnie zostalo ograniczone na rzecz akwizycji produktow koncernow farmaceutycznych.

Wypedzanie nieistniejacych duchow jest skuteczne jedynie wobec wiary w duchy. Ja przykladowo nie odstrasze kadzidlem poborcy podatkowego (ober-demon).
      • qwardian Re: Zastosowanie skarpetki Jana Pawła II 08.09.12, 06:55
        pikrat napisał:

> Dlaczego watek nie cieszy sie powodzeniem?

To wątek skrajnie antysemicki.

Nieodległa jest przeszłość kiedy państwo świeckie stosowało własne egzorcyzmy wypędzania zła i wówczas rekwizytem nie była skarpetka, tylko przyłożona lufa pistoletu, łagr albo laager. Kto o tym nie ma wiedzieć lepiej niż tatusiowie i dziadziusiowie redakcji Wyborczej.
        Ja przez całe życie nie spotkałem się w Kościele z egzorcyzmem, czy relikwią, natomiast często widziałem reklamujące się wróżki na gazeta.pl. Religia odnosi się do spraw duchowych i przedmioty są drugoplanowe. Coraz to nowsze badania archeologiczne potwierdzają rzymskie pochodzenie Ściany Płaczu i podobieństwa fundamentów do słynnych łaźni w hrabstwie Somerset. A jednak głowy państw odwiedzają to miejsce bez względu na faktyczne przeznaczenie tych budowli, ponieważ w odczuciu współczesnym stanowią przedmiot kultu religijnego.
    • benek231 Jezus wypedzal demony bez skarpetki JP2 :O) 09.09.12, 20:50
      A kiedys pan Jerzy Urban zastanawial sie skad wsrod poboznych Zydow wzielo sie owo slynne stado swin.

Ja natomiast mam watpliwosci co do etyki Jezusa. No bo czy to ladnie tak znecac sie nad zwierzetami? Czy zrobily mu cos zlego, czy jak? Wszystkowiedzacy powinien wiedziec takie rzeczy. wink

Jako wszechmocny mogl przeciez wpedzic demony w przydrozne kamienie. Chyba ze do tego niezbedna byla skarpetka papieza-Pollaka. smile
      • snajper55 Miał swoje /nt 09.09.12, 22:17
        benek231 napisał:

> A kiedys pan Jerzy Urban zastanawial sie skad wsrod poboznych Zydow wzielo sie
        > owo slynne stado swin.
        >
        > Ja natomiast mam watpliwosci co do etyki Jezusa. No bo czy to ladnie tak znecac
        > sie nad zwierzetami? Czy zrobily mu cos zlego, czy jak? Wszystkowiedzacy powin
        > ien wiedziec takie rzeczy. wink
        >
        > Jako wszechmocny mogl przeciez wpedzic demony w przydrozne kamienie. Chyba ze d
        > o tego niezbedna byla skarpetka papieza-Pollaka. smile
        • benek231 No i popatrz jak oszukuja ci chrzescijanie :O) 09.09.12, 22:24
          notorycznie odmalowujac go niczym jakiegos lumpa - na bosaka, albo w arabach. wink
          • snajper55 Re: No i popatrz jak oszukuja ci chrzescijanie :O 09.09.12, 23:23
            benek231 napisał:

> notorycznie odmalowujac go niczym jakiegos lumpa - na bosaka, albo w arabach. wink

A po co miał demonom swoją broń pokazywać? Taki demon myśli, że Jezus jest bezbronny, a on nagle skarpetkę spod galabii wyciąga! Ha!

S.
            • benek231 Re: No i popatrz jak oszukuja ci chrzescijanie :O 10.09.12, 01:56
              snajper55 napisał:

> benek231 napisał:
              >
              > > notorycznie odmalowujac go niczym jakiegos lumpa - na bosaka, albo w arab
              > ach. wink
              >
              > A po co miał demonom swoją broń pokazywać? Taki demon myśli, że Jezus jest bezb
              > ronny, a on nagle skarpetkę spod galabii wyciąga! Ha!
              >
              >
              *No i popatrz jaki z cicha pęk. Tak na oko pierdoła co to do trzech zliczyc nie potafi, a tu - okazuje sie - wielce szczwany spryciarz. No no...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka