Dodaj do ulubionych

Zmiany w ustawie o komonikach sądowych

IP: 213.17.161.* 14.07.04, 17:08
Znów tworzymy kastę zawodową obok notariuszy, którym się płaci za sam fakt
bycia. Oczywiście samorząd komorniczy dopuści do korytka (czytaj aplikacji)
tylko kolesiów i znajomych królika
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojciech Czaplicki [...] IP: 213.25.91.* 15.07.04, 09:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: fan szlachty Re: Zmiany w ustawie o komonikach sądowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 20:43
        wreszcie odezwales sie hrabio czaplicki..........brakowało CIebie na
        forum.......ja zbieram material na ksiazke o przekretach rodzin hrabioskich
        • Gość: idiotslayer Re: Zmiany w ustawie o komonikach sądowych IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.07.04, 20:53
          musisz jeszcze nauczyc sie pisac analfabeto!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Wojciech Czaplicki Re: Zmiany w ustawie o komonikach sądowych IP: 83.238.12.* 18.07.04, 01:28
          > wreszcie odezwales sie hrabio czaplicki..........brakowało CIebie na
          > forum.......ja zbieram material na ksiazke o przekretach rodzin hrabioskich

Po pierwsze to nie ja się odezwałem. To był jakiś komornik, który podszywał się
          pod moje nazwisko. Mojego tekstu nie usunięto by ze względów regulaminowych.
          Po drugie Czapliccy, przynajmniej ci z Lubiczów nigdy nie byli hrabiami.
          Po trzecie - fakt iż komornicy zaczynają się podszywać pod moje Nazwisko napawa
          mnie zadowoleniem. Jeśli stosują już takie metody, to znaczy, że się boją. To
          dobrze, niech się boją.

Wojciech Czaplicki
      • Gość: Andrzej poszukuję aplikantów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.04, 17:14
        poszukuję aplikanów na komornika sądowego. Tel. 081-352-26-
        68
    • Gość: ??? Re: Zmiany w ustawie o komonikach sądowych IP: *.bater.net.pl / 217.97.221.* 15.07.04, 12:37
      co do aplikacji powiem tylko tyle, samorząd komorniczy dopuszcza każdego
      chetnęgo do aplikacji, oczywiście musi spełniać warunki:
      mieć ukończone studia prawnicze lub administracyjne przynajmniej licencjat,
      oraz musi złożyć aplikację z pismenym potwierdzeniem przyjęcia do pracy w
      kancelarii komorniczej, oraz z zgodą pracodawcy na odbycie u niego aplikacji.

tak więc problem sprowadza się do wykształcenia i etatu u komornika.
      Zakłądając, że osoba która chce być aplikantem komorniczym ma odpowiednie
      wyskztałcenie jedyną przeszkodą jest tylko brak pracy w zawodzie.

A tu prawda jest taka, że komornik jest nawet zmuszany ustawą raz na 5 lat
      przyjąć nowego aplikanta.

Tak więc pytanie jest następujące na co użala się niedoszły aplikant??

odpowiedź: na brak pracy, a nie na niemożność odbycia aplikacji.
    • Gość: p Re: Zmiany w ustawie o komonikach sądowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 09:04
      Największym problemem tej nowelizacji jest dalsze ograniczenie konkurencji
      między komornikami.Jeżeli dodać do tego zmiany kpc- w efekcie zniknie
      instytucja wyboru komornika.Ciekawe, czy o to chodziło w tym wszyskim?
      • Gość: Pianksi A jak głosowały poszczególne partie ? o/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 09:45
      • Gość: Bacz Chodzi o to że Kiepscy stanowią większość! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 17:29
        Jak by był wybór to najlepsi komornicy wyłapywali wszystkich klientów a kiepscy nie mieli by klientów wcale. A tak będzie sprawiedliwość społeczna (nie mylić ze sprawiedliwością!) i wszyscy komornicy będą zarabiać po równo.
        • Gość: Wojciech Czaplicki Re: Chodzi o to że Kiepscy stanowią większość! IP: 213.25.91.* 19.07.04, 09:49
          > Jak by był wybór to najlepsi komornicy wyłapywali wszystkich klientów a
          > kiepscy nie mieli by klientów wcale.

To chyba nie do końca jest tak. W momencie jak jest wybór komornika to może
          powstać potworne zamieszanie, zwłaszcza jak będzie wiele wyroków dotyczących
          tego samego dłużnika. Stworzy to niezdrową konkurencję a spory kompetencyjne
          nie są w niczyim interesie - ani wierzycieli ani komorników.

> A tak będzie sprawiedliwość społeczna (nie mylić
          > ze sprawiedliwością!) i wszyscy komornicy będą zarabiać po równo.

Nie będą. Są różne rewiry, powiedzmy biedne i bogate (oczywiście w sensie
          umownym). Zróżnicowanie będzie zawsze.

Wojciech Czaplicki
    • Gość: Bacz Redaktorze! Jakich komonikach? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 17:30
    • Gość: K Re: Zmiany w ustawie o komonikach sądowych IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 16.07.04, 23:21
      Jasne, że lepiej mieć coś za darmo, niż za coś płacić. Wyszarpać, ile się da,
      nieważny czyjś czas i praca. Ale cóż - 50 lat komuny namieszało w głowach, nie
      tylko Tobie. Studio, jeśli uważasz że komornik to cudotwórca i przekształci
      lumpa czy złodzieja w majętnego człowieka, to się mylisz. Śnij dalej. Albo
      wskaż r e a l n y sposób ściągnięcia długu, to sie nie zawiedziesz.
    • Gość: lorak Re: Zmiany w ustawie o komonikach sądowych IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.04, 11:18
      Może wreście znikną firmy windykacyjne,które pobierają 0d 20 do 40 % opłaty
      konfederacja broni jedynie swoich interesów,ltóre ma w/w firmach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka