Dodaj do ulubionych

Pawłowicz show

29.01.13, 17:47
Gwiazdy polskiej nauki przepraszają za prof, Pawłowicz.
Nie wzywamy prof. Pawłowicz do opamiętania. Nie wierzymy w cuda

Cytat
Homofobia i transfobia to współczesna wersja przedwojennego polskiego antysemityzmu. Dziś żaden szanujący się uniwersytet nie dopuściłby, by jego profesor wypowiadał jawnie antysemickie, oszczercze tyrady

Pod listem podpisało się 40 naukowców, m.in. były dziekan Wydziału Prawa UW i sędzia TK prof. Mirosław Wyrzykowski, prof. Marcin Król, prof. Stanisław Obirek, prof. Monika Płatek i prof. Magdalena Środa.

Każdy homofob to antysemita! Może by tak na wycieczkę do Izraela? I na podstawowy kurs logiki.
Obserwuj wątek
    • oko_ala_maroko Re: Pawłowicz show 29.01.13, 18:05
      Chyba nie o to chodziło. Porównanie dość niefortunne - ja napisałabym, że antysemityzm zastąpiono homofobią.
      • oleg3 Re: Pawłowicz show 29.01.13, 18:32
        oko_ala_maroko napisała:

> Chyba nie o to chodziło.

Użyto ciężkiej artylerii. wink

Jeszcze trochę i posłanka Pawłowicz będzie najlepiej rozpoznawalnym politykiem PiS. Oczywiście po prezesie. Warto cierpieć.
        • astra18 Re: Pawłowicz show 29.01.13, 18:37
          oleg3 napisał:

> oko_ala_maroko napisała:
          >
          > > Chyba nie o to chodziło.
          >
          > Użyto ciężkiej artylerii. wink
          >
          > Jeszcze trochę i posłanka Pawłowicz będzie najlepiej rozpoznawalnym politykiem
          > PiS. Oczywiście po prezesie. Warto cierpieć.

Jak słowo "homofob" nie zadziałało to wiadomo było, że "antysemityzm" musismile
        • andrzejg Re: Pawłowicz show 30.01.13, 08:08
          oleg3 napisał:

> oko_ala_maroko napisała:
          >
          > > Chyba nie o to chodziło.
          >
          > Użyto ciężkiej artylerii. wink
          >
          > Jeszcze trochę i posłanka Pawłowicz będzie najlepiej rozpoznawalnym politykiem
          > PiS. Oczywiście po prezesie. Warto cierpieć.

Ja tam nie widzę tu nielogiczności. Wiele razy czytałem na forum wypowiedzi wskazujące na duzy odsetek homoseksualistów wśród społeczności żydowskiej , a wręcz stwierdzenia ,że każdy Żyd to pedał...tak więc homofobia i antysemityzm dla pewnych środowisk to jedno i to samo

A.
          • oleg3 Re: Pawłowicz show 30.01.13, 09:05
            andrzejg napisał:

> Ja tam nie widzę tu nielogiczności. Wiele razy czytałem na forum wypowiedzi wsk
            > azujące na duzy odsetek homoseksualistów wśród społeczności żydowskiej , a wręc
            > z stwierdzenia ,że każdy Żyd to pedał...tak więc homofobia i antysemityzm dla p
            > pewnych środowisk to jedno i to samo

I ty Andrzeju!
            Wśród Żydów, tak samo jak wśród gojów, są tacy, o których można orzec homofobię i filopedalizm. Bycie Żydem nie oznacza bycia filopedałem. I tu wkracza logika z jej zasadami klasyfikacji. Można być antysemitą i nic to nie mówi o stosunku do homoseksualizmu.
            Przykład historyczny
            • andrzejg Re: Pawłowicz show 30.01.13, 09:53
              Ja tylko wskazałem na pewną konsekwencję. Niektóre środowiska stawiają znak równości pomiędzy Zydami i homoseksualistami, to inne to wytykają stawiając znak równości pomiędzy antysemityzmem i homofobią.

A to,że życie jest inne, to całkiem osobna sprawa.

A.
              • oleg3 Re: Pawłowicz show 30.01.13, 10:05
                andrzejg napisał:

> Ja tylko wskazałem na pewną konsekwencję. Niektóre środowiska stawiają znak
                > równości pomiędzy Zydami i homoseksualistami, to inne to wytykają stawiając znak
                > równości pomiędzy antysemityzmem i homofobią.

> A to,że życie jest inne, to całkiem osobna sprawa.

Kim są autorzy listu? Naukowcami! Obowiązuje ich znajomość i stosowanie podstaw logiki. Oni nie opisywali poglądów "pewnych środowisk". Oni wypowiadali sądy (logiczne) o rzeczywistości.

W jednym - jak sądzę - się zgadzamy (twoje" to inne to wytykają stawiając znak
                równości pomiędzy antysemityzmem i homofobią") nie jest to głos nauki tylko wystąpienie ideologiczno-polityczne. piq (słusznie!) określa to jako neomoczaryzm (to z kolei mój skrót wywodów piqa).

• oleg3 Uzupełnijmy Andrzeju 30.01.13, 10:28
                  Pójdźmy drogą rozumowania tych ludzi nauki, tak jak ty to oceniasz. "Pewne środowiska" uważają, że Żydzi to bankierzy, władcy mediów i kapitaliści. Krytyczna wypowiedź o systemie bankowym, roli mediów czy kapitału będzie. antysemityzmem.
                  • andrzejg Re: Uzupełnijmy Andrzeju 30.01.13, 11:45
                    oleg3 napisał:

> Pójdźmy drogą rozumowania tych ludzi nauki, tak jak ty to oceniasz. "P
                    > ewne środowiska" uważają, że Żydzi to bankierzy, władcy mediów i kapitaliści. K
                    > rytyczna wypowiedź o systemie bankowym, roli mediów czy kapitału będzie. ant
                    > ysemityzmem.

Mechanizm powinien być ten sam , ale problemy światopoglądowe są bardziej nośne. Wniosek jaki napisałem nasunął mi sie po wieloletniej bytności na forum. Być może owe środowiska naukowe równiez czerpią swoje doświadczenia z forów? Przynaję Ci racje ,że takie porównania są nieuprawnione , ale biorąc pod uwagę doświadczenie 'rynsztokowe'wcale nie nielogiczne.

A.
                    • oleg3 Re: Uzupełnijmy Andrzeju 30.01.13, 11:53
                      > Przynaję Ci racje ,że takie porównania są nieuprawnione

I tylko o to mi chodzi Andrzeju. W tej wojnie czy potyczce używane są raczej kłonice i sztachety niż szable czy szpady.
      • jaceq Re: Pawłowicz show 29.01.13, 19:29
        oko_ala_maroko napisała:

> Chyba nie o to chodziło. Porównanie dość niefortunne - ja napisałabym, że antysemityzm
        > zastąpiono homofobią.

Właśnie to zostało powiedziane, cyt: "Homofobia i transfobia to współczesna wersja przedwojennego polskiego antysemityzmu." Olo - jak czasem Mu się zdarza - zagalopował się i poleciał po cytacie przerabiając go po swojemu.
        Ja się z treścią cytaty o tyle nie zgadzam, że "przedwojenny polski antysemityzm" został zastąpiony "współczesnym polskim antysemityzmem" - znacznie bardziej wyrafinowanym "intelektualnie", co oczywiście nie oznacza, że powszechnym - antysemityzm współczesny jest zjawiskiem znacznie bardziej marginalnym od przedwojennego i oczywiście między "polskością" i "antysemityzmem" znaku równości (nawet takiego: ≈wink postawić się nie da.
        Jedyny wspólny mianownik dla "przedwojennego polskiego antysemityzmu" i "współczesnej homofobii i transfobii" to jest skrajny prymitywizm osobników wyznających obie te dewiacje.

Jeszcze jeden cytat:
        "Przepraszamy też posłankę Annę Grodzką i posła Roberta Biedronia, a za ich pośrednictwem całą społeczność osób nieheteroseksualnych i transpłciowych za to, że osoba ze stopniami naukowymi w tak agresywny i w tak odległy od rzetelnej wiedzy naukowej sposób wypowiada się na temat tych społeczności."

Dobrze, że ktoś rzecz nazwał bardzo trafnie po imieniu.
        • oleg3 Re: Pawłowicz show 29.01.13, 20:23
          jaceq napisał:

> Jeszcze jeden cytat:
          > " Przepraszamy też posłankę Annę Grodzką i posła Roberta Biedronia, a za ich
          > pośrednictwem całą społeczność osób nieheteroseksualnych i transpłciowych za to
          > , że osoba ze stopniami naukowymi w tak agresywny i w tak odległy od
          > rzetelnej wiedzy naukowej sposób wypowiada się
          na temat tych społeczności.
          "

> Dobrze, że ktoś rzecz nazwał bardzo trafnie po imieniu.

Mógłbyś podać źródło tej "rzetelnej wiedzy naukowej"? Bo jakoś autorytet autorów listu nie powala mnie na kolana. Słyszałeś coś o ich osiągnięciach w naukach biologicznych (bo chyba o takie idzie) czy medycznych? Oczywiście piszę tylko o ujawnionych przez GW autorach.
          • jaceq Re: Pawłowicz show 29.01.13, 21:11
            Mógłbym.
            • oleg3 Re: Pawłowicz show 29.01.13, 21:14
              jaceq napisał:

> Mógłbym.
              Fajnie.
    • benek231 Re: Pawłowicz show 29.01.13, 19:35
      Przeciez wyraznie jest napisane, ze homofobia to wspolczesna wersja przedwojennego antysemityzmu. Tyle, ze ja mialbym pytanie dlaczego przedwojennego a nie wspolczesnego. Czy moze mamy zamiar udawac, ze antysemityzm to historia?

Dziwnym trafem polscy antysemici to przy okazji homofobi, rasisci, mizogini... i cala reszta koltunerii znanej glownie pod okresleniem "prawica". Bo tak juz jest, ze jak kto glupi to czesto na calej linii.
    • oleg3 Tekst listu ===> link 29.01.13, 20:33
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13315674,Naukowcy_pisza_ws__slow_poslanki_Pawlowicz__CZYTAJ.html
    • piq ekstra, zupełnie jak w 1968 roku... 30.01.13, 05:29
      ...listy zbiorowe potępiające "syjonistów". Sewki ze swoją potęgą intelektualną i moralną w akcji. Czyli w istocie rodzaj moczaryzmu. Sporo się te sewki nauczyły w 1968.
    • perla ja jestem homofobem i transfobem 30.01.13, 11:20
      znakiem tego jestem przedwojennym antysemitą???
      A póki co jeszcze mogę być fobem.
      Ponieważ premier kraju jest za przywilejami dla zboczeńców to pewnikiem niedługo bycie homofobem i transfobem będzie karalne.
      Z tym, że takim mnie stworzyła natura, taki się urodziłem, że czuję nie do opanowania wstręt na widok najmniejszych czynów homoseksualnych czy transseksualnych. Nie mam na to najmniejszego wpływu. Bo to nie jest kwestia poglądów lecz natury.
      Chciałbym wiedzieć czy moja fobia jest uznana za chorobę i sklasyfikowana w ICD-10 właśnie.
      • oleg3 Re: ja jestem homofobem i transfobem 30.01.13, 11:25
        perla napisał:

> bycie homofobem i transfobem będzie karalne.

Oczywiście. Czasem więzieniem. Zwykle wystarczy obóz reedukacyjny.

> Chciałbym wiedzieć czy moja fobia jest uznana za chorobę i sklasyfikowana w ICD
        > -10 właśnie.
        Tego nie wiem. Jeżeli będzie to choroba to leczona z urzędu. Obowiązkowo!
        • perla Re: ja jestem homofobem i transfobem 30.01.13, 11:55
          oleg3 napisał:

> Oczywiście. Czasem więzieniem. Zwykle wystarczy obóz reedukacyjny.

na ale ja żadnej krzywdy żadnemu pedziowi nie zrobiłem.
          Moja fobia objawia się odruchem wymiotnym na ich widok.
          I za to do pudełka???
          Ja myślałem o grzywnie co najwyżej właśnie. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka