Dodaj do ulubionych

PiS oszukuje ludzi! Więcej nie zagłosuję na PiS!!

IP: 213.17.234.* 17.07.04, 11:48
Wyatarczy przeczytać artykuł i komentarz.
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040716/prawo/prawo_a_1.html
Fragment:

Nowelizacja utrudnia eksmisję na bruk. Każdemu lokatorowi nakazuje zapewnić
przynajmniej pomieszczenie tymczasowe. Na tym jednak nie koniec zmian. W
Sejmie trwają prace nad rządowym projektem nowelizacji ustawy o ochronie praw
lokatorów (jest po pierwszym czytaniu). Proponuje się w nim, by właściciel w
wypowiedzeniu z imienia i nazwiska wskazał osobę, która ma zamieszkać w tym
lokalu po upływie wypowiedzenia. Znacznie dalej idzie projekt Prawa i
Sprawiedliwości. Posłowie PiS chcą, by o wypowiadaniu umów lokatorom, którzy
płacą czynsz reglamentowany, decydował sąd, a właściciele musieli udowodnić,
że mieszkanie jest im potrzebne.

Pomyśleć, że to wystąpienie przeciwko aż trzem wyrokom Trybunału
Konstytucyjnego (sic!)
Pomyśleć, że Trybunał orzekł niekonstytucyjność ustawy o ochronie praw
lokatorów, a PiS chce pójść jeszcze głębiej w naruszanie prawa własności.
Jak PiS to prawica, to ja jestem Hindus.
To ani prawica ani komuna.
TO OSZUŚCI, CO ROBIĄ BIZNES POLITYCZNY i poszerzają elektorat.
To głupki, bo temat: LOKATORZY dawno się wypalił!
Tu wszystko zostało opowiedziane, skomentowane i ocenione.
A PiS jakby się obudził ze snu zimowego.
Prostacy i oszuści i tyle!

KOMENTARZ rzeczypospolitej
Lokatorzy w ślepej uliczce

Kończy się trzyletni termin wypowiedzeń najmu, składanych lokatorom przez
właścicieli kamienic. Rozwiązanie to miało być jednym z kroków, choć dalece
niewystarczającym, przywracania treści ich prawu własności.

W PRL prawo to zostało sprowadzone do absurdu. Właściciel miał jedynie
obowiązki, swych uprawnień zaś w żaden sposób nie mógł egzekwować. W
rezultacie do własności musiał jedynie dopłacać.

Wahania rządu i ustawodawcy sprawiają, że powrót do prawdziwej własności
odbywa się na zasadzie dwa kroki w przód, półtora wstecz.

Nie wiadomo jeszcze, jak duża jest skala trzyletnich wypowiedzeń. Nie ma
jednak wątpliwości, że mogą się one okazać nieskuteczne. Znowelizowany
niedawno kodeks postępowania cywilnego uniemożliwia i tak już ograniczone
prawo eksmisji lokatorów.

Rząd ociąga się z tym, aby uwolnić czynsze, choć wiadomo, że nie da się tego
uniknąć. Jak miecz Damoklesa wisi nad nim zbliżające się orzeczenie Trybunału
w Strasburgu w sprawie właścicielki kamienicy z Gdyni. Również posłowie na
wyścigi próbują przypodobać się lokatorom, proponując wciąż nowe rozwiązania
mające ich chronić. Oddają im w ten sposób niedźwiedzią przysługę. Pewność
dachu nad głową i ochrona najsłabszych to niewątpliwie wartość, o którą warto
zabiegać. Jednak czynienie tego kosztem innej wartości, jaką jest prawo
własności, prowadzi jedynie do brnięcia dalej w ślepą uliczkę, w którą
weszliśmy w okresie PRL.

Jerzy Pilczyński

A pomyśleć, że całe lata głosowałem na PiS.
NIGDY WIĘCEJ!
Obserwuj wątek
    • klip-klap Re: PiS oszukuje ludzi! Więcej nie zagłosuję na P 17.07.04, 13:04
      Co ty piszesz,przeciez nigdy nie oszukiwali.
      Zawsze byli socjalistami.
      • Gość: jack Re: PiS oszukuje ludzi! Więcej nie zagłosuję na P IP: *.gronet.pl / 83.16.105.* 23.07.04, 19:00
        PIS to pozerzy i glupole. Rzygac sie chce
    • indris PiS oszukuje ? 17.07.04, 13:58
      Ja wprawdzie nigdy na PiS nie głosowałem i nie mam zamiaru, ale i przeciwnikowi
      należy oddać sprawiedliwość. Wydaje mi się, że w sprawie eksmisji PiS
      dotychczas nie zajmował jakiegoś wyraźnego stanowiska, od którego by odszedł.
      Kamieniowi chodzi chyba o to, że PiS prezentował się jako prawica a jego
      stanowisko nie zgadza się z Kamieniowym pojęciem prawicowości. Ale nie istnieje
      jakaś międzynarodowa definicja prawicy. PiS nie spełnił oczekiwań Kamienia co
      do swojej prawicowości, ale go raczej nie oszukał.
      Jeżeli jednak Kamień chciałby mieć dowody na oszustwa, a przynajmniej krętactwa
      PiS, to może zajrzeć do stenogramów sejmowych z dnia, kiedy PiS prezentował
      swój projekt ordynai wyborczej do Sejmu (było to w ostatni czwartek). I nie
      chodzi mi o to, ze projekt był dla mnie nie do przyjęcia, ale o to, że Dorn
      prezentował go FAŁSZYWIE, ukrywając jego najistotniejsze cechy. To wszystko
      można było wprawdzie wyczytać w projekcie, ale szersza publiczność projektu nie
      znała, więc wystąpienie DOrna można uznać za oszukiwanie opinii publicznej.
      • Gość: mr_pope Re: PiS oszukuje ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 19:44
        Kamieniowi chodzi raczej o 'i Sprawiedliwość' w nazwie partii a nie o prawicowość.
        • Gość: Kamień O jedno i drugie IP: 213.17.234.* 22.07.04, 11:56
          Do tej pory nie wyklarowała się patria prawdziwie prawicowa, na którą mógłbym
          oddać głos z czystym sumieniem. Zawsze głosowałem na drodze wykluczeń - na
          najmniejsze zło, więc pozostawał PiS. Sprawy lokatorskie od strony politycznej
          znam nader dobrze, jak mało kto i wiem jedno: że wszyscy politycy mają gdzieś
          los lokatorów i nie chcą im naprawdę pomóc, wręcz pogardzają nimi. Medialnie
          jednak jest odwrotnie. Wszyscy politycy w Polsce od lat prowadzą swoistą grę,
          polegającą na zdobywaniu lokatorskiego elektoratu już nie poprzez obietnice, bo
          tych nie ma trzeba składać w tym przypadku i poza tym temat obietnic się
          wypalił, obietnice stały się niewiarygodnym elementemm gry politycznej, ale
          poprzez jawny gwałt na własności czyli na właścicielach kamienic w Polsce.
          Wszyscy politycy beznamiętnie wykorzystują fakt, że właściciele są słabi,
          niezorganizowani, zastraszeni przez system, wzięci w ryzy finansowe własnych
          nieruchomości, do których muszą dokładać z własnych emerytur albo kłaść uszy po
          sobie gdy są wzywani przez nadzór budowlany, że dach dziurawy i decyzją
          administracyjną należy go naprawić. Dlatego politycy nie muszą obiecywać, bo
          mają do dyspozycji prywatne kamienice i nie muszą uruchamiać narodowego
          programu budowy domów.
          Poza grą polityczną toczy się jeszcze gra czysto prywatna. To polega z kolei na
          tym, że politycy lub ich rodziny w dużej mierze sami mieszkają w prywatnych
          kamienicach.
          Czy ktokolwiek sobie wyobraża, że polityk PiS, jak na przykład Cymański, z
          którym miałem wątpliwą przyjemność rozmawiać dwa tygodnie temu w studio TVP,
          forsuje model działania i ustawę przywracającą właścicielom prawo własności?
          Wówczas wydaje wyrok np. na swoją ciotkę, która mieszka luksusowo za półdarmo w
          prywatnej kamienicy na Alejach Ujazdowskich w Warszawie albo Św. Marcina w
          Poznaniu albo przy Małym Rynku we Wrocławiu albo na Grodzkiej w Krakowie?
          Dopóki lokatorami pogrywały komuchy albo oszołomy z Samoobrony lub Ligi
          Polskich Rodzin, byłem w stanie to znieść, to zdefiniowani oszuści albo
          hochsztaplerzy. Ale przejechałem się na partii, która z definicji winna być
          uczciwa (a tę uczciwość nakazują dwa korzystne dla właścicieli wyroku Trybunału
          Konstytucyjnego) i prawicowa, czyli przede wszystkim bronić prawo własności -
          to pryncypium dla każdej partii prawicowej na świecie.
          Tyle że w Polsce jest niezwykle mało ludzi uczciwych, a prawicowców jeszcze
          mniej. Poza tym siedzi w narodzie rodzaj schizofrenii, której nie do końca
          jeszcze rozumiem. Już raz przecież była schizofreniczna partia prawicowa o
          nazwie AWS PRAWICY, czyli nie spotykana nigdzie na świecie prawicowa partia
          robotniczo - chłopska smile
          • Gość: klip Re: O jedno i drugie IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 22.07.04, 12:26
            Caly czas nie wiem dlaczego uwazasz PiS za prawice z ta nieslawna obrona
            lokatorow,zadaniem "bezplatnej" sluzby zdrowia ,zmianami stanowiska wzgledem
            kary smierci i checia silnego interwencjonizmu gospodarczego.Takie partie to
            narodowi socjalisci.
            • Gość: jacek No, bo Kaczorem poszczuję !!!!! IP: *.chello.pl 22.07.04, 18:32
              • Gość: ajax Re: No, bo Kaczorem poszczuję !!!!! IP: *.ite.waw.pl 23.07.04, 14:19
                Kaczor jest oszczercą ! Tylko chwilowo udaje się mu unikać sądu, ale po wyroku
                z pewnością utraci swoje stanowisko i wpływy. I dobrze.
                • Gość: Kamień Re: No, bo Kaczorem poszczuję !!!!! IP: 213.17.234.* 23.07.04, 18:01
                  Tacy Kaczyńscy dawno powinni pójść na emeryturę. Trącą myszką! Jak Lech Wałęsa.
                  Nie wiem, co masz na Kaczory, ale tak czy owak ich czas przeminął. Tak jak
                  przeminął czas Wałęsy, przy całym szacunku dla człowieka i tego wszystkiego
                  dobrego, co dla Polski zrobił. Po prostu czasy się zmieniły, jest miejsce dla
                  młodych i ich sposobu myślenia. Obecność starych w polskiej rzeczywistości
                  politycznej prowadzi ku uwstecznieniu, delikatnie mówiąc. Są oni przyczyną
                  konfliktów, zadrażnień politycznych. I po co? Dla rządzy władzy? Brak tym
                  ludziom klasy, takiej kropki nad i, są bez wyczucia, nie wiedzą kiedy się
                  wycofać. Taaaa, po prostu brak klasy
    • Gość: ajax PiS IP: *.ite.waw.pl 23.07.04, 14:13
      Pojęcie prawicy jest w teorii dobrze i jednoznacznie zdefiniowane. Jest w
      Polsce partia prawdziwie prawicowa, liberalna - UPR. Z powodu swej prawicowości
      w polskim, roszczeniowym, a bazarowym społeczeństwie nie ma szans na sukces
      wyborczy. Musi upłynąć sporo czasu zanim poszczególni obywatele zrozumieją jaką
      cenną wartością jest liberalizm. W ogóle muszą zrozumieć, czym jest
      liberalizm ? Tymczasem jesteśmy na etapie walki ekonomicznej i rozszarpywania
      przez rozmaitych złodziei sukna Rzeczypospolitej. Jak się już uwłaszczą, to
      przejdą do stadium obrony zawłaszczonych majątków. Wtedy nastąpi
      przepoczwarzenie z post-komunistów w neo-liberałów. Dotąd w Polsce pojęcie
      prawicy MYLNIE kojarzono ze stosunkiem do Kościoła, związku zawodowego
      Solidarność, zdrajcy Kuklinowskiego, ... . Celem PiS i Kaczorów jest władza.
      Dla jej zdobycia i utrzymania mogą obiecać wszystko, przemalują się na zielono,
      wetkną w d..y antenki i będą udawać kosmitów. Przypuszczam, że to dotyczy
      wszystkich partii obecnych w parlamencie. Problem prywatnej własności
      interesuje ich tylko w kontekście głosów wyborczych. Więcej głosów uzyskają
      od "prześladowanych" lokatorów. Od "kamieniczników" nie dostaną ich zbyt wiele,
      a na dodatek nie daje się wyciągnąć od nich znaczących ekstra-korzyści
      materialnych ("ustawa za łapówkę"). No to i mamy tego rezultat w postaci ustaw
      ewidentnie pro-socjalnych, a nie pro-rozwojowych.
      • Gość: Kamień Unia Polityki Realnej IP: 213.17.234.* 23.07.04, 18:23
        Na początku transformacji głosowałem na nich, aż za połowę lat 90-tych.
        Potem przestałem. To niestety nie jest partia liberalna, a mocno
        nacjonalistyczna. Ja z kolei każdą partię narodową uznaję za zaściankową.
        Uważam, że świat i tak się kiedyś zjednoczy w jeden wielki kosmopolityczny
        moloch. Nie odpowiada mi ich postawa antyunijna.
        A co do dalszej Twojej wypowiedzi to uważam, że największy błąd jaki popełniają
        partie w Polsce, to próba kupowania głosów wyborczych. Nie mają wyczucia
        politycznego, nie widzą przyczyn, dlaczego tak poszły w górę Samoobrona i Liga.
        Ludzie po prostu po omacku szukają partii prostolinijnej, szczerej i uczciwej.
        Maja dość oszustwa. Trafiają niestety na hochsztaplerów. Dowodem na moją teorię
        jest to, że elektorat Samoobrony pewnego słonecznego dnia gwałtownie przerzucił
        sie na Ligę Polskich Rodzin. Jest takie wiejskie powiedzenie: i ślepa kura w
        ziarno trafi.
        Na polskim podwórku brak ziaren, same plewy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka