Dodaj do ulubionych

Prawica mordowała i ...

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 22:54
Dziś mija 27. rocznica przejęcia władzy w Argentynie przez krwawą prawicową
juntę generała Videli ( 23. marca 1975 )

Raport opisujący zbrodnie argentyńskiej prawicy , zatytułowany znaczaco "Nigdy
więcej" , wylicza 8960 udokumentowanych przypadków "zaginięć" .

Ofiary w 80 % miały od 21 do 35 lat.

Wojskowi zakładali ,żę padną niwinni ludzie , i zgadzali się na to : "chcieli
wyplenić dywersję i TERRORYZM ( skąd my to znamy ...? ), ale mogłes zginąć z
tej prostej przyczyny ,że byleś studentem . "
Obserwuj wątek
    • Gość: V.C. Re: Prawica mordowała w Argentynie i... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 23:16
      Setki ciał zamordowanych swiadomie znieksztalcono ,po to , by uniemozliwić
      ich identyfikację .

" Bylo tysiące martwych . Żaden ze smiertelnych przypadków nie przebył zwyklej
      procedury sadowej . Są to ewidentne modrerstwa . nigdy nie slyszano o ukaraniu
      winnych . "
      • Gość: V.C. Prawica mordowała w i... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 23:32
        Jak podano w "Nigdy wiecej " , w Argentynie urzadzono 340 tajnych osrodków
        więziennych . Ich nazwy staly sie symbolami ludzkiego okrucienstwa .
        W podziemiach tych obiektów lub w celach bez zadnego okna , więzniowie byli
        rozlokowani w nieludzkich warunkach i poddawani wszelkiego typu upokorzeniom .
        stosowano codzienne, systematyczne i ciagłe tortury . Najcześciej uzywanym
        narzedziem byla 'picana' , którą ...
    • Gość: Greg PO CO TEN KRZYKLIWY TYTUL ? IP: *.ipt.aol.com 23.03.02, 23:28
      Nie rozumiem do czego ma ci konkretnie sluzyc ten tytul? Wez pod uwage, ze
      morderca jest tylko morderca, obojetnie z jakiego srodowiska pochodzi.
      Przypuszczam, ze jako ten z lewicy probujesz pomniejszyc rachunki i siusiasz z
      uciechy. Ja przynajmniej jestem w srodku i nie musze nikogo bronic poprzez
      oskarzanie innych.
      • Gość: V.C. JESTEŚ W ŚRODKU ? CZYLI GDZIE ? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 23:50
        Gość portalu: Greg napisał(a):

> Nie rozumiem do czego ma ci konkretnie sluzyc ten tytul? Wez pod uwage, ze
        > morderca jest tylko morderca, obojetnie z jakiego srodowiska pochodzi.
        > Przypuszczam, ze jako ten z lewicy probujesz pomniejszyc rachunki i siusiasz z
        > uciechy. Ja przynajmniej jestem w srodku i nie musze nikogo bronic poprzez
        > oskarzanie innych.

Spójrz na wątek poniżej . Brzmi "Lewica morduje" ...

Dlaczego krzykliwy tytuł . Nie ma wnim ani wykrzyknika , ani wielkich lter .
        Poza tym krzyki ofiar argentynskiej junty były o wiele glośniejsze .

Rocznica przewrotu przypada wlasnie dzisiaj . Uwazalem za stosowne przypomnieć o
        faktach malo w Polsce znanych .

• Gość: V.C. Horror w Argentynie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 00:07
          ...rażono prądem najwrażliwsze rejony ciała : dziąsła , piersi , jadra ,
          pochwę ...

"Niektóre metody tortur używane w tej wojnie wewnetrznej nie miały precedensów
          w innych czesciach swiata" .

Gen. Iberico Saint Jean powiedział otwarcie :

"Najpierw zabijemy wywrotowców , nastepnie ich wspolpracowników , póżniej ich
          sympatyków , wreszcie tych , którzy zachowuja obojętnośc , na końcu
          niesmiałych . "
    • sceptyk A lewica ogladala 24.03.02, 00:08
      To faktycznie bylo haniebne. Niemniej jednak w 1978, wciaz za czasow junty,
      Mundial mial miejsce w Argentynie. A wsrod zespolow - Polska. Czy wsrod
      kibicow, ktorzy pojechali, nie bylo moze kogos z Twojej rodziny?
      • Gość: V.C. Ja nie oglądałem IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 00:15
        Pochodzę z rodziny robotniczo-chlopskiej .

Nie bylo u nas w zwyczaju wojażowac po Ameryce Poludniowej .
        wink
        • sceptyk Re: Ja nie oglądałem 24.03.02, 00:23
          O ile sobie przypominam to wlasnie sojusz-robotniczo chlopski rzadzil w Polsce.
          I jego przedstawiciele jezdzili tu i tam. Popytaj sie aby dobrze jak to bylo z
          tym wyjazdem.
          • Gość: V.C. Re: Ja nie oglądałem IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 07:49
            sceptyk napisał(a):

> O ile sobie przypominam to wlasnie sojusz-robotniczo chlopski rzadzil w Polsce.
            >
            > I jego przedstawiciele jezdzili tu i tam. Popytaj sie aby dobrze jak to bylo z
            > tym wyjazdem.

Czyżbyś uwierzył w oficjalna propagandę PRL-u ?

Moja mama i wujek byli w latach 70. jedynie na krótko w NRD / kiedy dzięki
            Gierkowi podpisano z nimi coś na kształt dzisiejszego układu z Schengen / . Zaś
            mój chrzestny próbował spełnić swój 'american dream' w USA . Bez powodzenia .

Rozejrzyj się po swojej rodzinie . Z pewnoscią ktoś z nich był na wczasach w
            bratniej Bułgarii . wink
            • Gość: V.C. Prawica mordowała także KSIĘŻY IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 21:07
              Dziś zaś przypada 22. rocznica zamachu na arcybiskupa San Salvador , Oscara A.
              Romero , zamordowanego serią z karabinu maszynowego przy ołtarzu ( sic ! )
              podczas odprawiania mszy , przez
              bojówkę skrajnie prawicowych szwadronów śmierci .

Zginął za to ,że domagał się zaprzestania przez salwadorską prawicę mordowania
              ludności i osądzenia winnych zbrodni .

Cześć jego pamięci !
              • sceptyk Re: Prawica mordowała także KSIĘŻY 24.03.02, 23:30
                Jest to zaiste ciekawa uwaga. Mysle, ze mozesz teraz uzywac jeszcze jednego
                nicku. Takiego z kropka w srodku: grzegorz.piotrowski
                • Gość: V.C. Prawica mordowała także KSIĘŻY - do Sceptyka IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 05:44
                  Nie wiem , o co chodzi , człowieku , ale nie sądzisz ,ze w tym momencie
                  przegiąłeś ?
                  • sceptyk Re: Prawica mordowała także KSIĘŻY - do V.C. 25.03.02, 22:52
                    Choc zdarza mi sie przeginac, to tym akurat przypadku nie mialo to miejsca.
                    Bandyci komunistyczni, ktorzy zabijali polskich ksiezy, tylko moga sie radowac
                    z faktu, ze ktos odwraca uwage od ich zbrodni, wskazujac na podobne przypadki
                    gdzie indziej.

Czy odnotowales na Forum, moj drogi V.C. rocznice zabojstwa ks. Popieluszki?
                    Nie mowiac juz o innych ksiezach, ktorzy zgineli za komuny. W koncu chyba to co
                    sie wydarzylo u nas w kraju powinno Ci lezec bardziej na sercu niz tez
                    obrzydliwe zabojstwa, ale w dosc odleglej Argentynie. Takie posty jak Twoj to
                    woda na mlyn Ciastoniom, Platkom, Kiszczakom, Jaruzelskim etc.
                    • Gość: V.C. Re: Prawica mordowała także KSIĘŻY - do V.C. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 23:21
                      sceptyk napisał(a):

> Choc zdarza mi sie przeginac, to tym akurat przypadku nie mialo to miejsca.
                      > Bandyci komunistyczni, ktorzy zabijali polskich ksiezy, tylko moga sie radowac
                      > z faktu, ze ktos odwraca uwage od ich zbrodni, wskazujac na podobne przypadki
                      > gdzie indziej.
                      >
                      > Czy odnotowales na Forum, moj drogi V.C. rocznice zabojstwa ks. Popieluszki?
                      > Nie mowiac juz o innych ksiezach, ktorzy zgineli za komuny. W koncu chyba to co
                      >
                      > sie wydarzylo u nas w kraju powinno Ci lezec bardziej na sercu niz tez
                      > obrzydliwe zabojstwa, ale w dosc odleglej Argentynie. Takie posty jak Twoj to
                      > woda na mlyn Ciastoniom, Platkom, Kiszczakom, Jaruzelskim etc.

"Woda na młyn" - skąd ja znam te słowa ...? wink Tow. Wiesław ?

Czy ktoś w Polsce jeszcze nie słyszał o zabójstwie ks. Popiełuszki ?

Natomiast o morderstwie abp Romero nie słyszeli nawet niektorzy "zasłużeni"
                      Forumowicze .

To zdaje się Galba albo Luka , przyznał w jednym z postów ( w moim wątku o
                      Olafie Palme ) ,że nie wie kto to był Romero .
                      • Gość: luka Re: Prawica mordowała także KSIĘŻY - do V.C. IP: 217.67.196.* 26.03.02, 08:57
                        Gość portalu: V.C. napisał(a):

> Natomiast o morderstwie abp Romero nie słyszeli nawet niektorzy "zasłużeni"
                        > Forumowicze .
                        >
                        > To zdaje się Galba albo Luka , przyznał w jednym z postów ( w moim wątku o
                        > Olafie Palme ) ,że nie wie kto to był Romero .

Cholera, naprawdę? To Galba albo luka nie są wszechwiedzący?!

Przyznam się bez bicia - nie wiem jeszcze jednej rzeczy. A nawet drugiej.
                        1. Na jakiej podstawie uważasz, że junta argentyńska to prawica?
                        2. Kiedy wreszcie odpowiesz na to, zadane po raz kolejny, pytanie?
    • Gość: Biały Re: Prawica mordowała i ... IP: *.scm.de 25.03.02, 10:59
      Coś czuję, Panowie, że chcecie udowodnić, jaka ta rzekoma "prawica" jest
      nieskuteczna.
      8960 ofiar w ciągu kilku lat.

W tym samym mniej więcej czasie jedyna naprawdę lewicowa Partia Komunistyczna w
      Kambodży zabijała tyle samo osób w ciągu kilku godzin.

• Gość: V.C. Re: Prawica mordowała i ... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 22:33
        Gość portalu: Biały napisał(a):

> Coś czuję, Panowie, że chcecie udowodnić, jaka ta rzekoma "prawica" jest
        > nieskuteczna.
        > 8960 ofiar w ciągu kilku lat.
        >
        > W tym samym mniej więcej czasie jedyna naprawdę lewicowa Partia Komunistyczna w
        >
        > Kambodży zabijała tyle samo osób w ciągu kilku godzin.
        >

Zgadza się . Zabijała . Przy biernym poparciu USA/ChRL i bezczynności reszty
        świata .. Dopiero wstrętni komunistyczni Wietnamczycy położyli temu kres ...

8960 ofiar junty w Argentynie to fakty dokładnie opisane i udokumentowane . O
        wiele więcej było przypadków tzw. zaginięć , gdy po prostu człowiek ZNIKAŁ ,
        apotem nigdy nie został odnaleziny , ani żywy , ani martwy .
    • Gość: luka Re: Prawica mordowała i ... IP: 217.67.196.* 25.03.02, 11:05

> Dziś mija 27. rocznica przejęcia władzy w Argentynie przez krwawą prawicową
      > juntę generała Videli ( 23. marca 1975 )

Na jakiej podstawie nazywasz tę juntę prawicową?
      • najtis Re: Prawica mordowała i ... 25.03.02, 12:07
        Gość portalu: luka napisał(a):

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
        >
        > > Dziś mija 27. rocznica przejęcia władzy w Argentynie przez krwawą prawicow
        > ą
        > > juntę generała Videli ( 23. marca 1975 )
        >
        > Na jakiej podstawie nazywasz tę juntę prawicową?
        ========================================================================
        Poniewaz OO mial w rodzie bohaterow,w Czestochowie dlugo siedzial na Jasnej Gorze
        az przyjada Ci co nigdy tam nie jezdzili i Mu dali autograf,i On mowi,ze
        przeciez te kilka tysiecy to i tak przewyzsza te kilka milionow Stalina,bo
        Stalin zabijal nieprawomyslnych a junta zabijala mlodych komunistow,ilu ludzi
        zabily komunistyczne bojowki Che?A w Meksyku to czerwone bojowki glaskaly
        wiesniakow po sombrerrach,jeszcze OO pojedzie rozprawic sie z Czeczenami i
        dostanie autograf od Putina wraz z cala byla ekipa KGB.Rzygac sie chce,bo
        smierdzi ten kibel i nie umyty a dezynfekcja potrzebna.
        • Gość: Biały Re: Prawica mordowała i ... IP: *.scm.de 25.03.02, 12:36
          Zgoda, ale z jednym drobnym wyjątkiem:

Czeczeni mają się (obecnie) nijak do podziału lewica -prawica.

A jak się dobrze przyjrzysz, kto za nimi optuje (Nowicki et consortes) to chyba
          nawet dojdziesz do wniosku, że to bardziej lewica (choć zgoda, że
          niekomunistyczna i nie prorosyjska).
    • Gość: siedem A M Taczer z R Reganem IP: *.tgory.pik-net.pl 25.03.02, 12:27
      Rozjechali kota, 2 kury, i żabę z gatunku zagrożonego wyginięciem jadąc na
      berbekju do letniej rezydencji.

7,00
      PRAWICA MORDÓIE
      • Gość: # Re: A M Taczer z R Reganem IP: *.wroclaw.tpnet.pl 25.03.02, 12:51
        Gdyby w Polsce za 8 tys.
        uratowano setki tys. ofiar komunizmu - po 1945 -
        - to czy asymetria w potepianiu bylaby jeszcze wieksza ?
        A jakby dodac 6 mln z lat 1939 -45 ?

No i 100 mln Stalina - nie jakies tam kilka mln...

Liczby sa obiektywne - czy trzeba wprowadzac jakies wspolczynniki
        wagowe (polityczne, rasowe, klasowe...) ?????????????

Cale 10.850 listow z Forum jest na temat wagi wspolczynnikow,
        subiektywnych kryteriow, opinii publicznej (jakby opinia miala glos !)
        Po co ?
        By znieksztalcic dane liczbowe.
        • Gość: siedem hmmm IP: *.tgory.pik-net.pl 25.03.02, 13:47
          VC jest taki słodki i uroczy w tym swoim tropieniu 'ofiar' prawicy, ze nie jestem
          w stanie robic mu juz wiecej przykrości. Wszystko wskazuje na romantyka
          czegevaryzmu postepujacecgo. VC nie jest tez odwracaczem/wywracaczem tyu.ł na
          przod wartosci jak ci posłuszni idioci od "setki milionów ofiar Kościoła
          Katolickiego".

PS
          ja również jestem przerażony słuchając 20-30 latków mówiących:
          -wybierzmy przyszłość
          -co mnie obchodzi historia
          -miałem wtedy 5 lat

nierozumiejących, że 550PLN pensji za 12 godzinna jazde na wrotkach w TESCO
          zawdzieczaja wlasnie kiszczakom i innym psom a nie KK. powatarzaja jak ofiary
          sekty, z wypranymi mozgami bezmyslnie, 'prawdy' po urbanie, michniku i innych

7,11

jech...
          • Gość: # Wiedza telewizyjna i wyksztalcenie gazetowe. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 25.03.02, 14:42
            Gość portalu: siedem napisał(a):

> -co mnie obchodzi historia
            > -miałem wtedy 5 lat
            >
            > nierozumiejących, że 550PLN pensji za 12 godzinna jazde na wrotkach w TESCO
            > zawdzieczaja wlasnie kiszczakom i innym psom a nie KK. powatarzaja jak ofiary
            > sekty, z wypranymi mozgami bezmyslnie, 'prawdy' po urbanie, michniku i innych
            >
            > 7,11
            >
            > jech...

Zrozumieja jak bedzie za pozno. Na razie karmia sie jak reklama
            - ujeciami a to Kwasniewskiego a to Millera w Planicy
            z ... Malyszem!

A biskupi zamiast wreczac puchary skoczkom
            kaza sie modlic za swoje i biskupa grzechy.

I nie mowia, ze najwiekszy grzech to grzech recydywy wyborczej
            z zaniedbania i zapomnienia. Czcij Ojca swego i Matke swoja.
            A naiwni - lepiej czcic cudzych bogow na przekor Ojcom.
        • Gość: V.C. Sprostowanie + odp. na natrętne pytania IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 21:08
          Przwrót wojskowy gen. Videli miał miejsce nie - jak napisałem 23. marca -
          lecz 24. marca 1975 r.

Ks. Luko , czy zwalczanie ( bezwzględne ) wszelkich przejawów lewicowości
          przez wszystki 3 kolejne junty wojskowe w Argentynie w latach 1975-82 , nie
          jest wystarczajacym dowodem na prawicowośc tychże junt ?

W przeciwieństwie do Salwadoru i Chile za Pinocheta , w Argentynie nie
          zginął zaś ani jeden duchowny .
          • Gość: luka Re: Sprostowanie + odp. na natrętne pytania IP: 217.67.196.* 29.03.02, 08:31

> Ks. Luko , czy zwalczanie ( bezwzględne ) wszelkich przejawów lewicowości
            > przez wszystki 3 kolejne junty wojskowe w Argentynie w latach 1975-82 , nie
            > jest wystarczajacym dowodem na prawicowośc tychże junt ?

Oczywiście, że nie. Towarzysz Hitler również zwalczał lewicową konkurencję:
            socjaldemokrację i komunistów. Towarzysze Lenin&Stalin robili to samo: zwalczali
            lewicową konkurencję (eserowców, mieńcszewików, trockistów, socjaldemokratów).
            Dom zamieszkiwany przez lewaków to jedna wielka czerwona oberża.

> W przeciwieństwie do Salwadoru i Chile za Pinocheta , w Argentynie nie
            > zginął zaś ani jeden duchowny .

W PRL zginął aż jeden - ks. Jerzy Popiełuszko. Inne śmierci duchownych nie
            zostały ponad wszelką wątpliwość jeszcze udowodnione komunistom (np. ks.
            Niedzielak).
            Czy oznacza to, że PRL była prawicowa, no, powiedzmy, centroprawicowa?

Towarzyszu V.C., skupcie się na czytelnych oznakach prawicowości - stosunku do
            człowieka, gospodarki i tradycyjnych zasad etycznych.
    • Gość: xxxx Re: Prawica mordowała i ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.03.02, 23:23
      Miejsce prawicy jest w kostnicy.
      • Gość: V.C. Re: Prawica mordowała i ... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 20:14
        Z wczorajszego filmu pt. "Posłuchaj głosu serca" ( 'Choices of The Heart',
        prod. USA ,reż Joseph Sargent , Polsat , 21:15 ) , możnabylo się dowiedzieć ,że
        prawica - w tym przypadku salwadorskie szwadrony śmierci - nie oszczędzały
        także kobiet.

Film - oparty na faktach - opowiada o losach Jean Donovan , katolickiej
        misjonarki zamordowanej przez prawicowych siepaczy .
        • Gość: Agent ;-))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.02, 20:58
          > Z wczorajszego filmu pt. "Posłuchaj głosu serca" ( 'Choices of The Heart',
          > prod. USA ,reż Joseph Sargent , Polsat , 21:15 ) , możnabylo się dowiedzieć ,że
          >
          > prawica - w tym przypadku salwadorskie szwadrony śmierci - nie oszczędzały
          > także kobiet.
          >
          > Film - oparty na faktach - opowiada o losach Jean Donovan , katolickiej
          > misjonarki zamordowanej przez prawicowych siepaczy .

W Wiadomosciach TVP (19:30) mowili ze AWS to prawica.

A ogladales Władce Pierścieni ? Nie wiedzialem ze istnieja takie pierscienie wink)
          • Gość: Agent Re: ;-))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.02, 21:01
            Gość portalu: Agent napisał(a):

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
            > > Z wczorajszego filmu pt. "Posłuchaj głosu serca" ( 'Choices of The Heart
            > ',
            > > prod. USA ,reż Joseph Sargent , Polsat , 21:15 ) , możnabylo się dowiedzie
            > ć ,że
            > >
            > > prawica - w tym przypadku salwadorskie szwadrony śmierci - nie oszczędzały
            >
            > > także kobiet.
            > >
            > > Film - oparty na faktach - opowiada o losach Jean Donovan , katolickiej
            > > misjonarki zamordowanej przez prawicowych siepaczy .
            >
            > W Wiadomosciach TVP (19:30) mowili ze AWS to prawica.
            >
            > A ogladales Władce Pierścieni ? Nie wiedzialem ze istnieja takie pierscienie ;-
            > ))

Wiem, wiem. "Władca pierscieni" nie jest oparty na faktach. Ale AWS tez nie jest
            prawica wink wiec to co jest w Wiadomosciach czy W.P. nie jest oparte na faktach.
            Czemu wiec wierzysz tak w to co zobaczyles w TV? smile
            • Gość: V.C. Re: ;-))) Decyzja należy do ciebie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 22:33
              A Ty czemu wierzysz bezkrytycznie w to, co powie wódz JKM i napisze "Najwyższy
              czas" ?

Zdecyduj się .

Albo twierdzisz ,że szwadrony śmierci to lewicowe bojówki .

Albo dowodzisz ,że były prawicowe i jednocześnie podwarzasz fakt wielkiej
              ilości morderstw przez nie dokonanych .

Jedna i druga możliwosc wzajemnie się wykluczają .
              • lustrator myślcie pisząc 30.03.02, 23:36

> Albo dowodzisz ,że były prawicowe i jednocześnie podwarzasz

podważać od POWAGI !!!!!

uważaj szanowny forumowiczu

podobnie żądać i rządzić

> Jedna i druga możliwosc wzajemnie się wykluczają .

możliwości się wykluczają, ale nie jedna i druga

lustracja dokonana
                • Gość: V.C. A ja piszę myśląc IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 23:43
                  .. i takie są efekty smile

Korzystając z okazji , chciałbym pozdrowić moją panią od polskiego ! smile

• Gość: Agent Do mnie ? A gdzie trzecia mozliwosc ? :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.02, 20:03
                > A Ty czemu wierzysz bezkrytycznie w to, co powie wódz JKM i
                napisze "Najwyższy
                > czas" ?

Nikomu nigdy nie wierze bezkrytycznie, nawet JKM smile Co nie znaczy ze sie nie
                zgadzam. Po prostu wszystkie docierajace do mnie informacje analizuje - nie
                odrzucam odrazu niczego tylko dlatego ze powiedzal to Miller czy V.C. smile

> Zdecyduj się .
                > Albo twierdzisz ,że szwadrony śmierci to lewicowe bojówki .
                >
                > Albo dowodzisz ,że były prawicowe i jednocześnie podwarzasz fakt wielkiej
                > ilości morderstw przez nie dokonanych .

Przeciez nie wydawalem swojej opini w tej sprawie, to czemu mam sie decydowac ?
                Nie zabieram glosu tam gdzie wiem ze nic nie wiem smile) Zwrocilem Ci tylko uwage,
                ze nie powinienes wierzyc we wszystko co mowia w TV smile)

> Jedna i druga możliwosc wzajemnie się wykluczają .
                • Gość: V.C. A gdzie trzecia mozliwosc ? TRZECIA DROGA ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.03.02, 20:38
                  Oprócz - nie tak znowu częstego oglądania TV - słucham jeszcze radia , czytam
                  prasę i książki etc.

Ogólny wniosek, jaki wysuwa się na plan pierwszy , to fakt ,że świat nie jest
                  czarno-biały .

Konsekwencją tego niezaprzeczalnego fakyu jest m.in. konstatacja , iż
                  faszyzm i nazizm wykazywały zarówno elementy ideologi lewicowej , jak i
                  prawicowej .

Zaś policyjne metody rządzenia państwem i brak demokracji nie świadczą wcale
                  o lewicowości danego państwa , czego jaskrawym przykładem są np.
                  latynoamerykańskie junty wojskowe : od Gwatemali i Salwadoru po Chile i
                  argentynę .

Czy nie możnaby - dla obopólnego dobra i jasności obrazu naszego świata -
                  obok systemów prawicowych i lewicowych - wyodrębnić trzeciej kategorii ?

Systemy totalitarne ? I umieścić w tej kategorii zarówno Hitlera z
                  Mussolinim , jak i Stalina , Mao i Pol Pota i Kim Ir Sena ?

Czy nie złagodziłoby to sporów i argumentów poniżej pasa , często ad personam ?

Przecież nkt z nas nie zamierza tutaj bronić zbrodniczych systemów !

A pole dyskusji i tak pozostanie szerokie .

Przykładowo : gen. Franco i Pinocheta , przy całej mojej antypatii do nich ,
                  nie zamierzam zaliczać do reprezentantów totalitaryzmu .

Jednak np. PRL po 1956 także nie było państwem totalitarnym .

Może więć wyróżnić dodatkowo czwartą kategorię : systemy autorytarne ?

Można także wyodrębnić odrębną kategorię : reżimy wojskowe ?

Tu zmieściłby się i gen. Jaruzelski i gen. Stroessner , bez względu na
                  dzielące ich głębokie róznice światopoglądowe .

A jak potraktować państwo teoktatyczne np. Iran Chomeiniego ?

Powtarzam mój zasadniczy wniosek - nie zaliczajmy siebie nawzajem do grona
                  apologetów totalitaryzmu ! To prowadzi donikąd !

• Gość: Agent junta argentynska ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.02, 21:57
                    Wiec nie nazywaj junty argentynskiej prawicową, jesli nie potrafisz tego
                    udowodnic - o co ktos Cie prosil smile

I zrobisz jak chciales:

> Oprócz - nie tak znowu częstego oglądania TV - słucham jeszcze radia , czytam
                    >
                    > prasę i książki etc.
                    >
                    > Ogólny wniosek, jaki wysuwa się na plan pierwszy , to fakt ,że świat nie jest
                    > czarno-biały .
                    >
                    > Konsekwencją tego niezaprzeczalnego fakyu jest m.in. konstatacja , iż
                    > faszyzm i nazizm wykazywały zarówno elementy ideologi lewicowej , jak i
                    > prawicowej .
                    >
                    > Zaś policyjne metody rządzenia państwem i brak demokracji nie świadczą wcale
                    >
                    > o lewicowości danego państwa , czego jaskrawym przykładem są np.
                    > latynoamerykańskie junty wojskowe : od Gwatemali i Salwadoru po Chile i
                    > argentynę .
                    >
                    > Czy nie możnaby - dla obopólnego dobra i jasności obrazu naszego świata -
                    > obok systemów prawicowych i lewicowych - wyodrębnić trzeciej kategorii ?
                    >
                    > Systemy totalitarne ? I umieścić w tej kategorii zarówno Hitlera z
                    > Mussolinim , jak i Stalina , Mao i Pol Pota i Kim Ir Sena ?
                    >
                    > Czy nie złagodziłoby to sporów i argumentów poniżej pasa , często ad personam
                    > ?
                    >
                    > Przecież nkt z nas nie zamierza tutaj bronić zbrodniczych systemów !
                    >
                    > A pole dyskusji i tak pozostanie szerokie .
                    >
                    > Przykładowo : gen. Franco i Pinocheta , przy całej mojej antypatii do nich ,
                    > nie zamierzam zaliczać do reprezentantów totalitaryzmu .
                    >
                    > Jednak np. PRL po 1956 także nie było państwem totalitarnym .
                    >
                    > Może więć wyróżnić dodatkowo czwartą kategorię : systemy autorytarne ?
                    >
                    > Można także wyodrębnić odrębną kategorię : reżimy wojskowe ?
                    >
                    > Tu zmieściłby się i gen. Jaruzelski i gen. Stroessner , bez względu na
                    > dzielące ich głębokie róznice światopoglądowe .
                    >
                    > A jak potraktować państwo teoktatyczne np. Iran Chomeiniego ?
                    >
                    > Powtarzam mój zasadniczy wniosek - nie zaliczajmy siebie nawzajem do grona
                    > apologetów totalitaryzmu ! To prowadzi donikąd !
                  • Gość: luka Re: A gdzie trzecia mozliwosc ? TRZECIA DROGA ! IP: 217.67.196.* 02.04.02, 09:08

> Oprócz - nie tak znowu częstego oglądania TV - słucham jeszcze radia , czytam
                    > prasę i książki etc.

Jestem pełen podziwu i zazdrości.

> Ogólny wniosek, jaki wysuwa się na plan pierwszy , to fakt ,że świat nie jest
                    > czarno-biały .

Rewelacja! Nobel gwarantowany...

> Konsekwencją tego niezaprzeczalnego fakyu jest m.in. konstatacja , iż
                    > faszyzm i nazizm wykazywały zarówno elementy ideologi lewicowej , jak i
                    > prawicowej .

Podobnie jak polityka np. Blaira, którego jednak nikt prawicowcem nie nazywa.
                    Towarzyszu, dopóki nie nauczycie się syntetyzować problemu, dopóty będziecie
                    beznadziejnie grzęźli w sprzecznych szczegółach.

> Zaś policyjne metody rządzenia państwem i brak demokracji nie świadczą wcale
                    > o lewicowości danego państwa , czego jaskrawym przykładem są np.
                    > latynoamerykańskie junty wojskowe : od Gwatemali i Salwadoru po Chile i
                    > argentynę .

Powiedzmy. I co z tego?
                    Przy okazji: spytam się po raz bodajże szósty - na jakiej podstawie zaliczacie
                    argentyńską juntę do prawicy?

> Czy nie możnaby - dla obopólnego dobra i jasności obrazu naszego świata -
                    > obok systemów prawicowych i lewicowych - wyodrębnić trzeciej kategorii ?

Dla dobra Lewicy, napiszcie to wprost. Tak się bowiem składa, że najkrwawsze
                    totalitaryzmy były lewicowe. Rozcieńczanie odpowiedzialności to takie typowe dla
                    lewaków: "to nie wina tego biednego człowieka, że zamordował parę osób, tylko
                    społeczeństwa"...
                    Tanie sztuczki, podwórkowy prestidigitatorze.

> Systemy totalitarne ? I umieścić w tej kategorii zarówno Hitlera z
                    > Mussolinim , jak i Stalina , Mao i Pol Pota i Kim Ir Sena ?

Wszyscy wymienieni przez Ciebie panowie to wybitni działacze socjalistyczni.
                    Cierpicie na jakieś odchylenie rewizjonistyczne, towarzyszu, czy sąsiedztwo na
                    Lewicy wam nie odpowiada (czemu się wcale nie dziwię)?
                    Doceniam waszą szczodrość, towarzyszu, ale swoje mumie trzymajcie we własnych
                    piramidach, nie podrzucajcie tych trucheł na progi porządnych domów.

> Czy nie złagodziłoby to sporów i argumentów poniżej pasa , często ad personam
                    > ?

Istnieje prostsza droga - rozwińcie sobie skrót NSDAP, a będziecie od razu
                    wiedzieli, że macie do czynienia z robotniczą partią socjalistyczną, co oszczędzi
                    wam podobnych upokarzających gestów.

> Przecież nkt z nas nie zamierza tutaj bronić zbrodniczych systemów !

Ale podrzucić do cudzego ogródka - owszem, nieprawdaż, Mefistofelesie
                    z "Kapitałem" pod pachą?

> Przykładowo : gen. Franco i Pinocheta , przy całej mojej antypatii do nich ,
                    > nie zamierzam zaliczać do reprezentantów totalitaryzmu .

Słusznie. A ja nie zamierzam twierdzić, że Generał Pinochet nie był prawicowcem.
                    To nasz bohater, wara czerwonym od Niego.

> Jednak np. PRL po 1956 także nie było państwem totalitarnym .
                    > Może więć wyróżnić dodatkowo czwartą kategorię : systemy autorytarne ?
                    > Można także wyodrębnić odrębną kategorię : reżimy wojskowe ?

A może piątą - komunistyczne raje?

> Tu zmieściłby się i gen. Jaruzelski i gen. Stroessner , bez względu na
                    > dzielące ich głębokie róznice światopoglądowe .

Czyli dążysz do zatarcia rozróżnienia prawica-lewica.

> A jak potraktować państwo teoktatyczne np. Iran Chomeiniego ?

Czy to przypadkiem nie Lewica zalicza Watykan do prawicy, chociaż jest to
                    monarchia teokratyczna?

> Powtarzam mój zasadniczy wniosek - nie zaliczajmy siebie nawzajem do grona
                    > apologetów totalitaryzmu ! To prowadzi donikąd !

Ja siebie nie zaliczam, tylko Ciebie, towarzyszu. Dałeś tego liczne dowody, jak
                    chociażby cielęca miłość do północnowietnamskich agresorów.
      • Gość: b Twój dziadziuś... IP: 212.244.106.* 02.04.02, 12:38
        ... Stalin też tak uważał. I w dodatku on decydował, kto jest prawicowcem. Z
        jego punktu widzenia twoje miejsce też byłoby w kostnicy: za mało
        proletariackiego entuzjazmu w twojej wypowiedzi.
        • Gość: V.C. Re: Twój dziadziuś... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.04.02, 22:16
          Gość portalu: b ( BERIA ) napisał(a):

> ... Stalin też tak uważał. I w dodatku on decydował, kto jest prawicowcem. Z
          > jego punktu widzenia twoje miejsce też byłoby w kostnicy: za mało
          > proletariackiego entuzjazmu w twojej wypowiedzi.

Kommientarija net

• Gość: V.C. Re: Prawica i ... lewica mordowała ... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.03.02, 22:01
      Zadowolony z tytułu postu ?

P.S. Jednak junta argentyńska nie była także lewicowa . Zgadza się ?
      • Gość: siedem przy okazji. argentyna - polska [0-1] IP: *.tgory.pik-net.pl 02.04.02, 09:16
        podobieństwa i różnice:
        w Argentynie pokatastrofalnogospodarczej panuje pogląd, że do tego przyczynili
        sie ludzie z junty wojskowej wciąż umocowani w aparacie władzy tego kraju.

a co z polskimi ludzmi z junty kiszczaka-jaruzela kiedy oni wykończą środkowo
        europejskie państwo?

7,34
        ps
        oni sprowadzali kurczaki z rumunii my żwir z niemiec...
        • Gość: V.C. Re: przy okazji. argentyna - polska [0-1] IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.04.02, 22:39
          Kurczaki z Rumunii ?

Masz trochę racji . Okres rządów Jaruzelskiego także w dziedzinie gospodarki
          był w istocie zmarnowany .

Mundurowi , obojętnie czy z prawicy czy lewicy , słabo orientują się sprawach
          gospodarczych .

Tutaj nie można wydać rozkazu : cel - pal !

Ale dzisiaj przypada przeciez 20. rocznica "triumfu" argentyńskiej
          soldateski . Zajęcie Georgii Południwej zapoczątkowało 2 kwietnia 1982 roku
          wojnę falklandzką .

• Gość: V.C. Argentyńskie Malwiny IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 00:03
            Faktem jest ,że to Brytyjczycy , już w 1833 r. , bezprawnie zajęli zbrojnie
            archipelag Malwinów , który należał do Argentyny od uzyskania przez nią
            niepodległości w 1820 r.
            • Gość: luka Re: Brytyjskie Falklandy IP: 217.67.196.* 03.04.02, 08:33

> Faktem jest ,że to Brytyjczycy , już w 1833 r. , bezprawnie zajęli zbrojnie
              > archipelag Malwinów , który należał do Argentyny od uzyskania przez nią
              > niepodległości w 1820 r.

Od 1592 r. Falklandy należały kolejno do Francji i Hiszpanii, ale już w 1820 r.
              zostały bezprawnie zajęte przez Argentynę, która następnie została ukarana za swe
              imperialistyczne aneksje przez Wielką Brytanię.
              Towarzyszu V.C., równie dobrze moglibyście napisać, że Stany Zjednoczone
              bezprawnie okupują Arizonę i Nowy Meksyk, a Rosja Królewiec.
          • Gość: luka Re: przy okazji. argentyna - polska [0-1] IP: 217.67.196.* 03.04.02, 08:27

> Mundurowi , obojętnie czy z prawicy czy lewicy , słabo orientują się sprawach
            > gospodarczych .

Dobry władca to taki, który potrafi sobie dobrać dobrych doradców, jak to
            zauważył towarzysz tyu. Przykład: Generał Pinochet.
            • Gość: V.C. Re: przy okazji. argentyna - polska [0-1] IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 08:35
              Tak to wieeeelki człowiek . Może zbudujesz w Polsce mu pomnik ?

A kto doradził generalissimusowi P. torturowanie i mordowanie ludzi ?
              • Gość: luka Re: przy okazji. argentyna - polska [0-1] IP: 217.67.196.* 03.04.02, 10:41

> Tak to wieeeelki człowiek . Może zbudujesz w Polsce mu pomnik ?

Bardzo chętnie.

> A kto doradził generalissimusowi P. torturowanie i mordowanie ludzi ?

Kto doradzał Stalinowi? Co czystkę kolejna ekipa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka