Dodaj do ulubionych

Skąd się wziął Osama bin Laden? Dossier BBC

IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 05.08.04, 10:37
www.bbc.co.uk/polish/indepth/story/2004/03/040326_i_met_osama.shtml
"Bin Laden urodził się w licznej, bardzo majętnej rodzinie."

"Po szkole średniej Osama bin Laden rozpoczął studia ekonomiczne na uniwersytecie w Dżudda. Tam po raz pierwszy zetknął się z radykalną myślą islamską.
Jordańczyk Abdullah Azzam uważał, że inspiracją dla studentów powinna stać się postać Saladyna - pogromcy 'niewiernych' krzyżowców z XII wieku. To Azzam zaintersował bin Ladena latami świetności islamu."

"Jednak ci którzy go znają, mówią: "Jest bardzo pokorny i nieśmiały, ale z drugiej strony bardzo bezwzględny i mściwy.""

""Mówił, że książe to palant, który go kiedyś obraził. Wydawało się, że pomiędzy nimi toczy się jakaś rodzinna wojna, jakieś rozgrywki, w których Osama z ochotą uczestniczył"."

news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/1551100.stm
"The Afghan jihad against the Soviet army was backed by American dollars and had the blessing of the governments of Saudi Arabia and Pakistan."

"Born in Saudi Arabia in 1957 to a wealthy Yemeni father and a Syrian mother, he had a comfortable childhood."

"But Bin Laden quickly became disillusioned by the lack of recognition for his achievements.

This turned to anger when the Saudis turned down his offer to provide an army of mujahideen to defend the kingdom after the Iraqi invasion of Kuwait.

Instead, half a million US soldiers were invited on to Saudi soil - a historic betrayal in Bin Laden's eyes.

Bin Laden became an out-and-out opponent of the Saudi regime and began to direct his efforts against the US and its allies in the Middle East.

In 1991, he was expelled from the country because of his anti-government activities."

"He spent the next five years in Sudan, where he used his money to fund a number of infrastructure projects for the Islamist government in Khartoum."

"By the mid-1990s, he was calling for a global war against Americans and Jews and in 1998, he issued his famous fatwa (religious ruling), amounting to a declaration of war against the US."
Obserwuj wątek
    • patience BBC ma bardzo dobre archiwum:)/nt 05.08.04, 14:36

• Gość: . Najbardziej inspirujace sa te ROZNICE pomiedzy IP: *.range81-153.btcentralplus.com 07.08.04, 02:08
        polska i brytyjska BBC...
    • Gość: Stanislaw S. Re: Skąd się wziął Osama bin Laden? Dossier BBC IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 05.08.04, 15:14
      Bin Laden jest typowym "jihadista" wspolczesnosci. Psycholodzy i politolodzy
      okreslili cechy przecietnego Islamisty (terrorysty z pod znaku Allaha):
      - wiek 27 lat, -wyksztalcenie srednie lub powyzej, - pochodzenie spoleczne z
      rodzin dobrze usytuowanych, - wyglad (aparycja) dobry, nie rzucajacy sie w
      oczy, - motyw postepowania oparty na glebokiej wierze w zwyciestwo Islamu. Inne
      cechy nie sa juz tak wazne. Nie mozna tych ludzi zmienic. Brak tolerancji w
      stosunku do innych pogladow i zachowan uniemozliwia "rehabilitacje". Poniewaz
      zajmuje sie Islamizmem (ruchem dazacym do narzucenia Islamu sila) jako wynikiem
      istnienia Islamu czyli religii, obliczam, ze mamy do czynienia z 10 milionami
      osob tego typu. Ogolem jest okolo 1 miliard 400 milionow muzulmanow. Z
      zalozenia terrorysta muzulmanski jest muzulmanem w zwiazku z tym im wiecej
      muzulmanow tym wiecej terrorystow. Polacy powinni wyciagnac wnioski z
      doswiadczen Francji. Islam nie moze byc zmodernizowany; jedynie moze upasc lub
      dominowac. Przyklad Zydow wskazuje, ze nie mozna byc naiwnym i liczyc na
      asymilacje muzulmanow. Inaczej mowiac; we Francji nie ma muzulmanow francuskich
      lecz tylko MUZULMANI we Francji. W niemczech nie ma muzulmanow niemickich lecz
      tylko MUZULMANIE w Niemczech, itd. Bin Laden ma 20+ meskich potomkow; dlaczego
      mialby sie bac smierc skoro jest genetycznie sukcesem. Zachodnie mamy maja
      jednego lub zadnego syna; problem ten jest widoczny w Izraelu, gdzie rodziny
      Palestynczykow maja 3+ synow a Zydow mniej niz 1. Obawiam sie, ze cywilizacja
      wspolczesna nie jest przygotowana na otwarta walke z ludzmi pokroju Bin Ladena.
      • Gość: Blong nie ma zydow amerykanskich czy niemieckich IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 15:24
        czy francuskich
        sa tylko zydzi w usa, niemczech i francji ktorzy sa niebezpieczni dla zdrowego
        zachodniego spoleczenstwa

tak pisywal juz adolf hitler
        z duma patrzy na ciebie z zaswiatow na tworcze rozwijanie jego geniuszu
        • Gość: Stanislaw S. Re: nie ma zydow amerykanskich czy niemieckich IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 05.08.04, 19:09
          Czy ytdajesz czy uzywasz wytartych sloganow. Co moja wypowiedz ma wspolnego z
          Hitlerem ? Zydzi byli i sa narodem, ktory zachowal odrebnosc etniczna
          niezaleznie od postepowania innych narodow. Muzulmanie sa tak jak chrzescjanie
          uniwersalna religia. W odroznieniu od chrzescjan, muzulmanin nie moze wystapic
          z Islamu bez kary smierci. Zgodnie z Koranem, Sunna, Hadith i Sharia kazdy inny
          muzulmanin moze go zabic bez kary. Miedzy innymi z tego powodu raz
          zislamizowany kraj nie odszedl od wiary. Bylo to tylko wynikiem zbrojnego
          wyparcia jak reconquista iberyjska. Odpowiadam na bzdurne zarzuty tylko
          dlatego, ze mi zal ludzi bez intelektualnej zdolnosci widzenia swiata w calej
          jego zlozonosc. Dodam, ze problem Islamu w Europie i w Polsce bedzie narastal
          poniewaz dla muzulmanow jest tylko jedna droga; EKSPANSJI.
          • Gość: Astra Panie Stanislawie, nareszcie ktos kto rozumie.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 05.08.04, 19:52
            o co chodzi w islamie. Jak pisalam ze jedynym wyprobowanym sposobem przezycia
            ekspansji islamu jest fizyczna konfrontacja to wszyscy blongowali na mnie.
            Znam tylko 2 przypadki wydostania sie z morderczego uscisku tej religii:
            rekonkwista hiszpanska i wojna z Turcja. Cala reszta podbitych cywilizacji od
            Egiptu przez Persje po greckie Bizancjum zostaly zamienione na pustynie
            cywilizacyjna.

• Gość: Astra A co do blonga IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 05.08.04, 19:55
              To znany islamista ktory puszcza zaslony dymne.
              • Gość: Stanislaw S. Re: A co do blonga IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 05.08.04, 20:20
                Mieszkam teraz w USA. Miesiac przed stanem wojennym w 1981 roku otrzymalem
                bilet w jedna strone do Monachium, skad po dwoch latach wyjechalem jako azylant
                polityczny do Ameryki. Islamem zajmowalem sie przez prawie 30 lat. Obecna
                sytuacja jest wrecz tragiczna. Polska szczegolnie znowu znalazla sie po stronie
                przegrywajacej cywilizacji francusko-niemieckiej. Chcialbym aby uklad NATO byl
                glownie zwiazkiem bylych komun i USA. Chociaz mozna miec watpliwosci co do
                demoratyzacji Rosji to chetnie widzialbym ten kraj w gronie walczacych po
                przetrwanie cywilizacji chrescjanskiej. Astra - czy znasz jezyk angielski,
                jesli tak to chetnie przelalby Ci opracowanie, ktore obecnie rosprowadzam po
                Internecie i w druku w USA.
              • Gość: Blong astrus, czym sie roznisz od antysemitow IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 21:09
                ktorzy kazdego kto broni zydow przed oszczerstwami nazywaja zydem ?
            • Gość: Stanislaw S Re: Panie Stanislawie, nareszcie ktos kto rozumie IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 05.08.04, 20:02
              To wlasnie, ze Zachod nie rozumie uscisku raz wprowadzonego Islamu jest
              najbardziej szokujacym faktem w historii. Kiedy studiowalem historie na UW
              mialem mozliwosc poznania studenta z Iranu. Zainteresowalem sie tym krajem
              poniewaz jest to jeden z najlepszych przykladow zalamania cywilizacji z
              tysiacletnia tradycja od momenu militarnego wprowadzenia Islamu. Persja juz
              nigdy nie byla nawet potega regionalna a przeciez kiedys opierala sie Rzymowi i
              Bizancjum. W Berlinie odkryto siec islamska ktora zajmowala sie dzialalnoscia
              majaca przywrocic Islam w bylych prowincjacj ottomanskich (Wegry, Rumunia, pld.
              Ukraina, Grecja, Bulgaria itd.. Doktryna Islamu jest prosta czlowiek lub
              terytorium raz islamskie nie moze przestac takim byc. Kara smierci dla
              odstepcow i walka zbrojna o kazde terytorium jest tutaj przyklade pokojowych
              intencji Koranu i Sharia'i.
            • Gość: . Ostro, Astra, ale to nie calkiem tak: Muzulmanina IP: *.range81-153.btcentralplus.com 07.08.04, 02:05
              ojczyzna jest Islam. I dlatego np.Egipcjanin Arafat bez mrugniecia okiem robi
              za Palestynczyka, a za "bojownikow irackich" robia Syryjczycy. I nic mnie tak
              nie smieszy na polskim forum, jak przykladanie kategorii Zachodu do pojec
              Wschodu (patriotyzm,wyzwolenie kraju i podobne dyrdymaly):

"Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet,
              Till Earth and Sky stand presently at God's great Judgment Seat..."
              /R.Kipling/
              • Gość: Stanislaw S. Re: Ostro, Astra, ale to nie calkiem tak: Muzulma IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.08.04, 05:36
                Z tym sie trzeba zgodzic, bo wynika to z Koranu i historii Islamu. Muzulmanie
                nie mieli wlasnych panstw narodowych az do XX wieku. Poniewaz nie przeszli
                przez etapy takie jak reformacja, oswiecenie, budowa panstw jednoetnicznych
                itd. panstwa muzulmanskie - z nielicznymi wyjatkami - sa wielonarodowe, lub
                konglomeratem panstw z tego samego narodu jak np. panstwa arabskie. Nie majac
                tradycji budowy panstw narodowych, nie moga tez pojac koncepcji laickiego
                panstwa Zachodu np. Francji. Lojalosc muzulmanow jest zwiazana raczej z klanem,
                plemieniem lub rozbudowana, wielka rodzina. tego typu lojalnosc zniknela dawno
                temu w cywilizacji zachodniej i faktycznie trudno oczekiwac aby muzulmanie
                czuli sie Francuzami czy Wlochami. Pamietajmy tez, ze granice panstw
                muzulmanskich sa najczesciej wynikiem podzialow kolonialnych dokonanych glownie
                przez Francuzow i Anglikow.
          • Gość: Blong Re: nie ma zydow amerykanskich czy niemieckich IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 21:09
            jesli do ciebie nie dociera, ze dokladnie te same slowa co pisales wyzej o
            muzulmanach twierdzil hitler o zydach, to widac ze intelektualne problemy sa
            nie na mojej stronie /poczytaj moja walke i zobaczysz ze nie jestes oryginalny/

ach owszem on byc zly i mowic nie prawda, ja twierdzic cos nie o zyd a o
            muzulmanin i to byc prawda

• Gość: Stanislaw S. Re: nie ma zydow amerykanskich czy niemieckich IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 05.08.04, 22:10
              Co mi tu wyjezdzasz z Hitlerem. Co ma piernik do wiatraka? Mam wrazenie, ze
              jestes muzulmaninem, to przynajmniej sie przyznaj. Twoja znajommosc historii
              jest zenujaca. Faszysci wspolpracowali z Arabami- muzulmaninami; byly
              przynajmniej 3 konferencje na ten temat w Berlinie jeszcze przed II wojna
              swiatowa. Poczytaj tesz sobie wspomnienia zolnierzy Polskiego Korpusu Andersa z
              Bliskiego Wschodu. Ostrzegano ich wyraznie przed Arabami, ktorzy szpiegowali i
              sabotowali na rzecz II Reszy. Sytuacja byla tak powazna, ze Brytyjczycy musieli
              zatrudniac prawie 1/3 swojego konrwywiadu do sledzenia tego typu dzialan w
              Egypcie i w Palestynie. Sympatie proniemieckie sa dzis tez widoczne wsrod
              muzulmanow i ciagle sa zli, ze Hitler nie wybil wszystkich Zydow. Prosze
              postudiowac historie a nie tylko bzdury na Internecie. prosze tez zobaczyc co
              pokazuje sie w serialach arabskich w TW w Kairze. Zydzi uuratowali swoja
              tozsamosc dzieki ni wtapianiu sie w otaczajacy ich narod (i znowu) nie
              wystawiam tu zadnej oceny moralnej. tak po prosu bylo. Podobnie z muzulmanami;
              rozszerzaja swoj zasieg poniewaz nie zmieniaja wiary. Czy tio dobrze czy zle
              nie tu zadnego znaczenia dla faktu, ze tak jest. W jaki sposob Sharia moze byc
              egzekwowana w przpadku osiedlania sie w krajach Zachodu jest tez inna sprawa.
              Nie chodzi mi tu o ocene moralna lub religijna ale o fakty historyczne. BLONG
              Whoever you are does not matter, man! Your muslim brothers would not stop
              jihad. Next point - Atheny 2004. See results.
              • Gość: Blong Re: nie ma zydow amerykanskich czy niemieckich IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 23:21
                nastepny glupek ktory widzi w kazdym muzulmanina czy zyda czy innego marsjanina

sprawdz pod stolem czy ci sie tam tez kilku muzulmanow nie chowa

a to ze do ciebie nie dociera ze wlasnie z dokladnie taka sama propaganda jaka
                robisz ty wyskakiwal hitler /i udoskonalal goebbles/ to juz nie moj problem

szerz opowiastki o zagrozeniu o tym jak muzulmanie nam zagrazaja itd. itp.
                tylko sie nie dziw jak ktos dla nich komory gazowe po europejsku pobuduje /a
                moze to twoj sen ?/

• Gość: Astra Re: nie ma zydow amerykanskich czy niemieckich IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 16:36
                  Panie Stanislawie, rozmowa z blongiem i innymi jihadystami nie ma sensu.
                  Jak powiedzial Cheney, nie mozna z nimi dojsc do porozumienia nie ma zadnego
                  traktatu pokojowego na koncu tunelu. Albo oni nas zniszcza albo my ich. Tertium
                  non datur.

Chetnie przeczytam Panski tekst. Po 40 latach w Anglii i USA jakos tam dukam po
                  angielsku. Czy moze to Pan postawic gdzies na web site? Niestety chce zostac
                  incognito z powodu obaw przed islamistami. Czy Pan dziala w okolicach
                  University of Michigan?

• Gość: Stanislaw S. Re: nie ma zydow amerykanskich czy niemieckich IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.08.04, 00:27
                    Tak, nietrudno bylo rozpoznac, ze to sa Islamisci. Wydaje sie nieraz, ze swiat
                    cywilizacji chrzescjanskiej ginie pod fala zla i nienawisci. Tacy ludzie nie
                    rozumieja tolerancji tylko wylacznosc. Podobnych opisywal Jozef Mackiewicz a
                    pozniej Gustaw Herling-Grudzinski. Jak swiat sie zmienil w ciagu dwudziestu lat
                    po wyrzuceniu mnie z namiastki Polski zwanej PRL. Mieszkam w zachodniej czesci
                    stanu. Pomysle, jak przekazac opracowanie. Obecnie zajety jestem praca na temat
                    komunizmu: " Ekonomiczne przyczyny zapasci socjalizmu" (po polsku). Generalnie
                    mowiac bronie w nim tezy, ze komunizm podpisal samobojczy wyrok na siebie w
                    momencie rozdzielenia wlasnosci prawnej od ekonomicznej. Dokonalo sie to w
                    trakcie uspolecznienia wlasnosci przez przejecie jej jako czesci zadan aparatu
                    panstwowego. poniewaz aparat panstwowy stopil sie w pewnym momencie
                    (ostatecznie w 1948 r.) z aparatem partyjnym, tym samym uspolecznienie
                    przeksztalcilo sie z podmiotu ekonomicznego w przedmiot partyjnych zabiegow.
                    objektywnosc praw ekonomicznych zostala zastapiona subiektywnoscia decyzi elity
                    partyjnej. Tak stalo sie w kazdym panstwie komunistycznym. Tego typu gospodarka
                    musial byc niewydajna ale to nie wystarczylo do upadku komuny. Drugim
                    czynnikiem byl fakt istnienia bardziej wydajnej gospodarki kapitalistycznej,
                    ktora mogla wspierac potworna skale zbrojen. Uklad Warszawski mogl nadazac za
                    NATO do mniej wiecej lat '60-tych. Pozniej (nawet kradnac ciagle technologie)
                    blok sowiecki musial zamknac sie w otoczce izolacji i powrotu do jaskin albo
                    zwinac manatki.
                  • Gość: Blong czym sie moja droga roznisz od antysemitow IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 03:01
                    tylko tym ze ja sobie bede czytal cos bez nienawisci, ktora twoja ideologia
                    bedzie pelna /zalkladam ze to ta chrzescijanska/, co mi przekazesz
                    • Gość: Astra Re: czym sie moja droga roznisz od antysemitow IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.08.04, 20:21
                      Ano tym sie roznie ze jestem pewna podziwu dla Zydow i ich wkladu w
                      cywilizacje. Czasami przesadzaja w podkreslaniu wlasnej martyrologii na tle
                      innych i w zaprzeczaniu lewicowych wyrzutkow wywodzacych sie z ich grona.
                      Ogolnie pracowalam z Zydami na codzien przez wiele lat i wiem ze w
                      przeciwienstwie do Slowian ktorzy lubili osiadac na laurach albo pograzac sie w
                      alkoholu z braku wizji zyciowej, Zydzi w wiekszosci lubili byc aktywni przez
                      cale zycie.

Gość portalu: Blong napisał(a):

> tylko tym ze ja sobie bede czytal cos bez nienawisci, ktora twoja ideologia
                      > bedzie pelna /zalkladam ze to ta chrzescijanska/, co mi przekazesz

• Gość: Blong alez niczym IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 21:30
                        przyznaj to sobie
                        spora czesc muzulmanow to semici i tak ich nienawidzisz ze wiekszosc tych co
                        sie z toba nie zgadza oznaczasz natychmiast za islamistow, stara sztuczka
                        glupawych antysemitow
                  • Gość: Ja Ha!Ha!Ha!Ha! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.04, 10:12
                    "Panie Stanislawie, rozmowa z blongiem i innymi jihadystami nie ma sensu.
                    Jak powiedzial Cheney, nie mozna z nimi dojsc do porozumienia nie ma zadnego
                    traktatu pokojowego na koncu tunelu. Albo oni nas zniszcza albo my ich. Tertium
                    non datur."
                    Ten sam Cheney jako sekretarz obrony u Busha starszego sprzedawał Irakowi broń
                    chemiczną i biologiczną do wojny z Iranem, której teraz poszukujewinkChyba to
                    nie najlepszy autorytet!!!
                    • Gość: Stanislaw S. Re: Ha!Ha!Ha!Ha! IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 09.08.04, 20:44
                      Idz na studia politologiczne. Tam sie dowiesz, ze polityka ma cele dlugo- i
                      krotkofalowe. Sytuacja z Saddamem byla podobna jak krople wody do sytuacji z
                      Rosja Sowiecka w II WS. Dyskusja toczyla sie w Waszyngtonie czy mozna uzyc
                      mniejsze zlo (Rosja) do zwalczania wiekszego, za jakie uznano III Rzesze. W
                      sytuacji gdy Wielka Brytania byla prawie wykonczona, gdy wojska Mittelfront
                      mogly widziec Kreml, gdy japonczycy zaatakowali Pearl harbor, bylo to najlepsze
                      rozwiazanie. Wspolpraca z Sowietami (specjalnie wymyslono "uncle Joe") byla
                      wtedy jedynym wyjsciem. W pewnym momencie dostawy z USA stanowily 40 % sprzetu
                      wojskowego na pewnych odcinakach walki. Pchano zywnosc i transport, odziez i
                      buty, doslownie wszystko. Opanowanie Rosji przez Hitlera moglo oznaczac koniec
                      demokracji na calym swiecie. machina Niemiec potrzebowal surowcow i to by nagle
                      otrzymala. Przemysl zbrojeniowy III Rzeszy byl wtedy najbardzie wydajny, zna
                      komicie zorganizowany i z olbrzymia iloscia darmowej sily roboczej (szczegolnie
                      podbici Slowianie). Minelo 60 lat a historycy maja takie same zdanie. Uklad
                      Moskwa-Waszyngton o wspolpracy wojskowej uratowal Zachod. Zarzucano USA przez
                      50 lat, ze to byl uklad z diablem. popatrz sie gdzie jest diabel?
                      Podobnie bylo z Irakiem. Iran byl wtedy najwiekszym wrogiem USA w regionie.
                      Zatrzymano jego planowany marsz na inne tereny zajete tez przez Szyitow.
                      saddama tez juz nie ma. Moge cCie zapewnic, ze tak jak w Rosji, iranczycy
                      pozbeda sie rowniez swoich ajatolahow.
                      boze, czemu ukarales III Rzczp. tylu durniami ?
                    • Gość: babariba dla Asterek i innych Stanisławów S... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 07:17
                      ...nie ma to najmniejszego znaczenia.
                      Bo im i tak ciągle spod stołu wyglądaja jihadyci, albo inne komuchy. A w nocy do mleka im szczają.
                      Tak jak nie ma znaczenia, że reżim Saddama, choć brutalny bardzo - był najbardziej ŚWIECKIM reżimem w tej części świata. I jak nie ma dla nich znaczenia fakt niepodważalny, że dopiero po amerykańskiej agresji na Irak (z niewątpliwym udziałem Polandorico) - powstała sytuacja, w której pole do popisu znaleźli sadryści i inni religijni radykałowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka