pikrat 15.11.13, 20:31 A co waszej? A to propozycja kompromisowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Drogi Pikracie 15.11.13, 22:31 Kosciol byl ostoja polskosci. Kordecki bronil Czestochowy. Tyle historia i tyle rola Kosciola w Polsce. Dzisiejszy kler szuka swego miejsca, ktore bedzie o wiele skromniejsze niz kiedys. I dlatego pewnie sie symbolow czepia. Rola kleru bedzie spadala tak, jak spadala we Francji czy Hiszpanii. I nie zapomnijmy, ze kler tworza ludzie jak Ty czy ja: omylni, slabi, dbajacy o swoje interesy. Kosciol ma pewna role spoleczna i jego brak by rownowage spoleczna zachwial. I z tym trzeba sie pogodzic. PF Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Drogi Pikracie 15.11.13, 23:00 Drogi Francuzie, kościół był przede wszystkim ostoją dla siebie. OD początków swego istnienia na terenach polskich, jątrzył i intrygował. W czasach trudnych dla państwowości współpracował z okupantem byłe przetrwać. Jeżeli "ostoja polskości" okrada budżet by zyć lepiej niż zwykli obywatele to kiepska to ostoja. Butni i bezczelni już dawno wykluczyli się z serc i umysłów uczciwych ludzi. To, że ich rola spada nie budzi wątpliwości bo zachowują się jakby chcieli najeść się na zapas w przewidywaniu gorszych a może - co daj Bóg -całkiem kiepskich czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: Drogi Pikracie 16.11.13, 13:08 RACJA! pikrat napisał: > Drogi Francuzie, kościół był przede wszystkim ostoją dla siebie. OD początków s > wego istnienia na terenach polskich, jątrzył i intrygował. W czasach trudnych d > la państwowości współpracował z okupantem byłe przetrwać. Jeżeli "ostoja polsko > ści" okrada budżet by zyć lepiej niż zwykli obywatele to kiepska to ostoja. But > ni i bezczelni już dawno wykluczyli się z serc i umysłów uczciwych ludzi. To, ż > e ich rola spada nie budzi wątpliwości bo zachowują się jakby chcieli najeść si > ę na zapas w przewidywaniu gorszych a może - co daj Bóg -całkiem kiepskich cz > asów. > > Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Drogi Pikracie 16.11.13, 04:06 polski_francuz napisał: > Kosciol byl ostoja polskosci. Kordecki bronil Czestochowy. A pocztowcy bronili poczty w Gdańsku. Czy symbolem Polski stała się przez to pocztowa trąbka? S. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Drogi Pikracie 16.11.13, 15:59 Kościół: 1. nigdy nie był ostoją polskości (nie mogło być zresztą inaczej; "katolicki" znaczy przecież "powszechny", nieprawdaż? Wstyd, to ja, stary ateusz mam o tym przypominać?) 2. Kordecki nie bronił Częstochowy, lecz zgromadzonych w niej skarbów (Swoją drogą dziwne zjawisko, KK był zwolniony z podatków i innych danin, w obliczu zagrożenia, pod naciskiem szlachty, oferował tzw. "subsidium charitativum", w wysokości nieproporcjonalnie małej do posiadanego majątku. Ale gdy Jasnej Góry przyszło bronić, to okazywało się, że ma lepszą artylerię i artylerzystów niż szturmujący Szwedzi.) 3. od ponad 1000 lat przyssał się niczym pijawka do narodu i nijak nie zamierza się odczepić. A ponieważ ludziska zaczynają to dostrzegać, do się wije niczym piskorz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Męczennicy Dziwisza 16.11.13, 17:35 gandalph napisał: > 3. od ponad 1000 lat przyssał się niczym pijawka do narodu i nijak nie zamierza > się odczepić. A ponieważ ludziska zaczynają to dostrzegać, do się wije niczym > piskorz. Ale dzięki pedofilskim skandalom kościół, według Dziwisza, zostanie wzmocniony. Dzięki czemu? Dzięki nowym męczennikom, którzy "są zasiewem świętości i mocy Kościoła". Czyżby czekało nas wniesienie na ołtarze księdza Gila, arcybiskupa Wesołowskiego czy księdza Moskwę, proboszcza z Tylawy? A może to arcybiskup Michalik czy ksiądz Bochyński są kandydatami Dziwisza na męczenników? dorzeczy.pl/zapisywano-mnie-do-po/ S. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz A jego rola 16.11.13, 18:19 spoleczna, jak ja widzisz? Jak dla mnie Polacy to nie ateistyczni Czesi... PF Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: A jego rola 16.11.13, 18:24 polski_francuz napisał: > spoleczna, jak ja widzisz? Jak dla mnie Polacy to nie ateistyczni Czesi... > > PF Rola KK? Dla mnie to główny szkodnik, poza nielicznymi wyjątkami siedlisko nierobów i pasibrzuchów. Ale to nie jest kwestia wyłącznie XXI w., zawsze tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nie widze siebie 16.11.13, 18:41 jako jedynego obroncy kK, bo raczej, litewskim zwyczajem zapalam "Panu Bogu swieczke a diablu ogarek" Ale idzie mi o cos innego. W Niemczech katolicka Bawaria rozni sie od protestanckiej Bremy czy Hamburga. Katolicyzm jest jakims elementem charakterystycznym. Nie wiem czy dobrym czy zlym. I jakbys mnie spytal co charakteryzuje katolika polskiego, to mialbym trudnosci z odpowiedzia. Ale niewatpliwie katolicyzm jest czescia polskiej mentalnosci. I pytam sie sam siebie (i Ciebie jesli chcesz poglowkowac) jak wazna jest ta czesc? I czy dalej Polak moze bez tej czesci funkcjonowac? PF Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Nie widze siebie 16.11.13, 18:57 polski_francuz napisał: > > I pytam sie sam siebie (i Ciebie jesli chcesz poglowkowac) jak wazna jest ta cz > esc? I czy dalej Polak moze bez tej czesci funkcjonowac? > > PF Sądzę ,że nie może. Większość potrzebuje bata nad sobą w postaci kary po śmierci ,aby zachować jako taki kręgosłup moralny. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I jak tak sadze 16.11.13, 20:23 "Sądzę ,że nie może" I dyskusje o kK od tego bym zaczal. Ze sie go nijak nie mozna pozbyc. PF Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: I jak tak sadze 16.11.13, 20:28 polski_francuz napisał: > "Sądzę ,że nie może" > > I dyskusje o kK od tego bym zaczal. Ze sie go nijak nie mozna pozbyc. > > PF A korzyści byłyby ogromne... Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph No niezupełnie 16.11.13, 21:10 polski_francuz napisał: > "Sądzę ,że nie może" > > I dyskusje o kK od tego bym zaczal. Ze sie go nijak nie mozna pozbyc. > Każdy człowiek, który uświadomi sobie pasożytniczą rolę kościoła i wyciąga z tego odpowiednie wnioski, oznacza kolejny kamyczek, który usuwa się spod stóp tegoż kościółka. Tylko kwestią czasu jest, gdy kościół zaryje facjatą w beton. > PF Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: No niezupełnie 18.11.13, 12:06 gandalph napisał: > > Każdy człowiek, który uświadomi sobie pasożytniczą rolę kościoła i wyciąga z te > go odpowiednie wnioski, oznacza kolejny kamyczek, który usuwa się spod stóp teg > oż kościółka. Tylko kwestią czasu jest, gdy kościół zaryje facjatą w beton. > > PF > > Nie w tym rzecz, że kościół tracąc wiernych zaryje w piach. Jak to mówią 'natura nie lubi prózni'i siłą rzeczy w to miejsce wepchają się inne kościoły i wyznania, bowielu ma już taka aturę, że potrzebuje wierzyć. Nazywają to DAREM WIARY. A. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: No niezupełnie 18.11.13, 13:07 Może wreszcie zaistnieje kościół narodowy, jedyne rozwiązanie do przyjęcia. Kościół, który nie będzie wrogiem państwa, na którym pasożytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: No niezupełnie 18.11.13, 13:28 pikrat napisał: > Może wreszcie zaistnieje kościół narodowy, jedyne rozwiązanie do przyjęcia. Koś > ciół, który nie będzie wrogiem państwa, na którym pasożytuje. Przecież jest od dawna. pl.wikipedia.org/wiki/Polski_Narodowy_Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Katolicki Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: No niezupełnie 18.11.13, 15:55 Wiem, ale zwalczany przez papistów nie ma żadnego znaczenia. Uważam, że jeżeli już jakiś kościół musi być to niech będzie narodowy. Niech nad polską flagą nie powiewa żadna inna. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: No niezupełnie 18.11.13, 16:08 pikrat napisał: > Wiem, ale zwalczany przez papistów nie ma żadnego znaczenia. Uważam, że jeżeli > już jakiś kościół musi być to niech będzie narodowy. Niech nad polską flagą nie > powiewa żadna inna. Jeśli wierni chcą kościoła, to niech za jego usługi płacą. Dlaczego państwo ma ludziom fundować usługi księży a nie lekarzy? Jeśli ktoś chce uczestniczyć w mszy to niech to sobie zapłaci. Jeśli grupa wiernych che mieć kościół, to niech go sobie zbuduje. Dlaczego na takie rzeczy ma iść kasa z naszych podatków? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: No niezupełnie 18.11.13, 16:24 Zawsze uważałem, że amatorzy "zbawienia" powinni dążyć do realizacji celu za własne pieniądze. Pieniądze opodatkowane, ofkoz. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph "Parówkożercom mówimy NIE!", jak mawiał "klasyk" 18.11.13, 16:56 pikrat napisał: > Zawsze uważałem, że amatorzy "zbawienia" powinni dążyć do realizacji celu za wł > asne pieniądze. Pieniądze opodatkowane, ofkoz. Należę do tego pokolenia/kategorii mieszkańców terenów nad Odrą i Wisłą, dla których biały orzeł w koronie oraz "Mazurek Dąbrowskiego" coś znaczą i do czegoś zobowiązują. Dlatego nie życzę sobie, ani nie toleruję, wszelkiej uzurpacji ze strony takiej czy innej sekty, która uważa, że ma wyłączność. Jeżeli ktoś ma życzenie wyznawać coś tam, niech to sobie robi za własne pieniądze, a nie za moje. W przeciwnym razie niech się liczy z tym, że może nawet dostać po mordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: "Parówkożercom mówimy NIE!", jak mawiał "klas 18.11.13, 20:14 I to nie tylko skrytym ale przede wszystkim tym jawnym. Słusznie piszesz, gandalph. Dostajesz ode mnie obrazek Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: No niezupełnie 18.11.13, 13:46 andrzejg napisał: > gandalph napisał: > > > > > > > Nie w tym rzecz, że kościół tracąc wiernych zaryje w piach. Jak to mówią 'natu > ra nie lubi prózni'i siłą rzeczy w to miejsce wepchają się inne kościoły i wyzn > ania, bowielu ma już taka aturę, że potrzebuje wierzyć. Nazywają to DAREM WIARY > . > > A. Ależ chodzi tylko o to, by pozbyć się agentów-pasożytów obcego państwa, a nie wiary jako takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: No niezupełnie 18.11.13, 13:58 andrzejg napisał: > Nie w tym rzecz, że kościół tracąc wiernych zaryje w piach. Jak to mówią 'natu > ra nie lubi prózni'i siłą rzeczy w to miejsce wepchają się inne kościoły i wyzn > ania, bowielu ma już taka aturę, że potrzebuje wierzyć. Nazywają to DAREM WIARY. Jaki kościół zajął miejsce KK, aby daleko nie szukać, w Czechach? S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg naród , a naród 19.11.13, 00:03 snajper55 napisał: > Jaki kościół zajął miejsce KK, aby daleko nie szukać, w Czechach? > > S. bedąc dzieciakiem bywałem w podkrakowsiej wsi u dziadków ... no i, niektóre kury przysiadały na widok gestu wyciąniętej ręki... Różne koguty tyle razy je dosiadały,że wystarczył 'orła cień' W Polsce chyba jest trochę inaczej A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: naród , a naród 19.11.13, 00:39 andrzejg napisał: > bedąc dzieciakiem bywałem w podkrakowsiej wsi u dziadków ... > no i, niektóre kury przysiadały na widok gestu wyciąniętej ręki... > Różne koguty tyle razy je dosiadały,że wystarczył 'orła cień' > > W Polsce chyba jest trochę inaczej Gdyby nie ostatnie zdanie sądziłbym, że właśnie o Polsce piszesz. Tyle razy dosiadanej przez różne koguty, że teraz każdy cień wywołuje w niej odruch padania plackiem. Także cień nieistniejącej już władzy kościoła katolickiego. Czym różnimy się od Czechów, gdzie żadna religia nie zastąpiła zanikającego katolicyzmu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: naród , a naród 19.11.13, 01:00 snajper55 napisał: > Gdyby nie ostatnie zdanie sądziłbym, że właśnie o Polsce piszesz. Tyle razy dos > iadanej przez różne koguty, że teraz każdy cień wywołuje w niej odruch padania > plackiem. Także cień nieistniejącej już władzy kościoła katolickiego. Czym różn > imy się od Czechów, gdzie żadna religia nie zastąpiła zanikającego katolicyzmu. > > > S. Kościół rzymski nieźle sobie "nagrabił" w wielu krajach. W Czechach miał "przejściowe-chwilowe" już przed, w czasie i po wojnach husyckich. Potem doszły represje, a właściwie hekatomba, po Białej Górze. W Anglii Henryk VIII też by za wiele nie zdziałał, gdyby nie poparcie oddolne owieczek, które miały dość takich pasterzy, którzy w swoje diecezje zaglądali tylko przy okazji ingresu, a potem rezydowali w Rzymie. We Francji rewolucyjnej kler rżnięto równo, bo sobie na to bardzo skutecznie zapracował. Przyjdzie czas, że i Polacy zrobią porządek z tymi, jawnymi i skrytymi, "parówkożercami". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: naród , a naród 19.11.13, 20:51 snajper55 napisał: > > Gdyby nie ostatnie zdanie sądziłbym, że właśnie o Polsce piszesz. Tyle razy dos > iadanej przez różne koguty, że teraz każdy cień wywołuje w niej odruch padania > plackiem. Także cień nieistniejącej już władzy kościoła katolickiego. Czym różn > imy się od Czechów, gdzie żadna religia nie zastąpiła zanikającego katolicyzmu. > > > S. Charakterystyczne dla Polski było oddolne wymuszenie pozostawienia drobnych gospodarstw rolnch i drobnego rzemiosła. Jak z tymi drobiazgami nie dali sobie rady, to jak mieli sobie dać radę z kościołem? U nas rózne koguty siadały, ale w dalszym ciągu uciekamy i otrzepujemy się. To kwestia mentalności. Pepiczki mają zdecydowanie inną. U nich ateizacja odniosła skutek, ale nie zapomnij ,że to była ateizacja komunistyczna, czyli totalne działanie struktur państwa w tym kierunku. W dzisiejszych czasach nie jest to mozliwe do przeprowadzenia. Zresztą zdajecie sobie z tego sprawę mając nadzieję na uświadomienie sobie przez społeczeństwo jakim to złem jest kościół i powolnym odchodzeniu od niego wiernych. To uświadomienie nie nastąpi nagle i nagle ludzie nie staną się ateistami. Mają potrzebę wiary, czy też dar wiary, a to może skutkować wejściem w to miejsce innych kościołów. Pal szesc jak to będzie prawosławny, czy polskokatolicki, ale są również inne opcje - w tym islam. Szczerze mówiąc wolę nasz KK. Jedynie oderwałbym ich od źródła państwowych pieniędzy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: naród , a naród 21.11.13, 01:05 andrzejg napisał: > Charakterystyczne dla Polski było oddolne wymuszenie pozostawienia drobnych gos > podarstw rolnch i drobnego rzemiosła. Jak z tymi drobiazgami nie dali sobie rad > y, to jak mieli sobie dać radę z kościołem? > > U nas rózne koguty siadały, ale w dalszym ciągu uciekamy i otrzepujemy się. To > kwestia mentalności. Pepiczki mają zdecydowanie inną. Kura też wstaje i się otrzepuje, ale odruch jest wyrabiany. A Czesi to nie tylko sprawa mentalności. To lekceważące ich traktowanie jest dla Polaków dość charakterystyczne. Czy nie dlatego, że nie rzucali się z motyką na słońce? A oni nie wykrwawiając się, nie tracąc całych pokoleń niepodległość zdobyli w tym samym czasie co my. To kto był mądrzejszy? > U nich ateizacja odniosła skutek, ale nie zapomnij ,że to była ateizacja komuni > styczna, czyli totalne działanie struktur państwa w tym kierunku. W dzisiejszyc > h czasach nie jest to mozliwe do przeprowadzenia. Nie, nie. To nie zasługa jedynie komunistów. W skrócie za Wiki: "K[atolicki k]ościół czeski zaczął przeżywać ogromny kryzys swej tożsamości w czasach husyckich w XV w. Nastąpiło wówczas osłabienie środowiska katolickiego. Ruch husycki odbierany był jako narodowy. Kolejny cios strukturze kościelnej zadał okres reformacji i walk międzywyznaniowych. Wówczas liczba katolików spadła do 10 %. Kolejnym czarnym okresem w historii Kościoła katolickiego w Czechach było panowanie Habsburgów, kiedy to środowiska niekatolickie były przymuszane do przechodzenia na wyznanie zaborcy. Gdy w 1918 odzyskano niepodległość, Czesi manifestowali swoją wolność, odchodząc od Kościoła katolickiego. Czwartym czynnikiem, który wpłynął na sytuację obecną – środowisko katolickie w Czechach jest mniejszością – były lata rządów komunistycznych. " > Zresztą zdajecie sobie z tego sprawę mając nadzieję na uświadomienie sobie przez > społeczeństwo jakim to złem jest kościół i powolnym odchodzeniu od niego wiernych. To > uświadomienie nie nastąpi nagle i nagle ludzie nie staną się ateistami. Mają potrzebę wiary, > czy też dar wiary, a to może skutkować wejściem w to miejsce innych kościołów. Pal szesc > jak to będzie prawosławny, czy polskokatolicki, ale są również inne opcje - w tym islam. My zdajemy? My, czyli kto? Zresztą nieważne. Oczywiście ludzie nie staną się nagle ateistami. To jest proces gorliwie wspomagany przez naszą hierarchię kościelną. Przez tłustych nababów głoszących potrzebę życia w ubóstwie. Część wiernym odejdzie od KK. Część znajdzie swe miejsce w islamie czy religiach protestanckich lub zostanie w grupie wierzących niepraktykujących. Reszta straci wiarę. Ważniejszym pytaniem jest pytanie o młode pokolenia. Ilu z nich, katowanych katechezą od przedszkola, będzie się do KK przyznawać? > Szczerze mówiąc wolę nasz KK. Jedynie oderwałbym ich od źródła państwowych pien > iędzy. A dla mnie (prawie) wszystkie kościoły są odstręczające. Choć niektóre wydają się nieco bardziej przyjazne człowiekowi od innych. Im mniej mają w państwie władzy - tym lepiej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: naród , a naród 21.11.13, 08:54 snajper55 napisał: A dla mnie (prawie) wszystkie kościoły są odstręczające. Choć niektóre wydają s > ię nieco bardziej przyjazne człowiekowi od innych. Im mniej mają w państwie wła > dzy - tym lepiej. W ramkę oprawić lub wężykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: No niezupełnie 21.11.13, 10:53 gandalph napisał: > polski_francuz napisał: > > > "Sądzę ,że nie może" > > > > I dyskusje o kK od tego bym zaczal. Ze sie go nijak nie mozna pozbyc. > > > > Każdy człowiek, który uświadomi sobie pasożytniczą rolę kościoła i wyciąga z te > go odpowiednie wnioski, oznacza kolejny kamyczek, który usuwa się spod stóp teg > oż kościółka. Tylko kwestią czasu jest, gdy kościół zaryje facjatą w beton. Daj Boże tego jeszcze za naszego pokolenia Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie widze siebie 21.11.13, 09:14 andrzejg napisał: > Sądzę ,że nie może. > Większość potrzebuje bata nad sobą w postaci kary po śmierci ,aby zachować jako > taki kręgosłup moralny. Przecież katolik nigdy nie umiera !! Fakt jest pogrzeb i takie tam ,ale on żyje w piekle i tam miliardy lat lub raczej bez ograniczeń czasowych czyli wiecznie ma się smalić w piekle.Dlatego bywa w kościele zeby dusze ratować ) nie wnikam czyją ) Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Nie widze siebie 16.11.13, 19:01 "I czy dalej Polak moze bez tej czesci funkcjonowac? " Pytanie nr 1 jakie nasuwa się w charakterze odpowiedzi na pytanie wyżej jest takie: czy Polacy są tak naprawdę katolikami? Bo chrześcijanami raczej nie. Dzisiejszy (przeciętny) Polak jest miksturą wszystkich najgorszych cech swoich przodków: a) szlacheckiego warchoła, sobiepana i anarchisty b) mieszczańskiego kołtuna i hipokryty c) chłopskiego, oślego uporu, na zasadzie "nie, bo nie", kombinatora i "jakoś to będzie". Czy do tego jest potrzebny jakikolwiek kościół? Sądzę, że nie. Coniedzielne chodzenie do kościoła to tylko nawyk, "bo co sąsiedzi powiedzą?" A tak w ogóle: cała istota wszelkich kościółków zasadza się na: 1) wpędzić ludzi w poczucie winy i na tym żerować, 2) sprawować rząd dusz, 3) wyeliminować heretyków i niedowiarków, a jeśli się nie da, to 4) tak wpłynąć na władzę świecką, by można było spokojnie doić również niewierzących (jak p. 3). Dlatego branża guślarska ma się w Polsce (i nie tylko) dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Widzisz 16.11.13, 20:28 wady Polakow przez inna strone lornetki niz ja. Twoja strona powieksza a moja pomniejsza. Powiedzmy, ze najwieksza wade jaka ja widze to jest niechec do bliznich, zawisc, zazdrosc. I nie wiem skad sie to bierze, bo nie z nauki koscielnej. Ta kaze nastawic drugi policzek. A co do kleru to mysle dosc podobnie do Ciebie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Widzisz 16.11.13, 20:31 Jacy nauczyciele taka nauka. Nauczycieli przybywa a więzienia pękąją w szwach. Para w gwizdek. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Widzisz 21.11.13, 10:51 pikrat napisał: > Jacy nauczyciele taka nauka. Nauczycieli przybywa a więzienia pękąją w szwach. > Para w gwizdek. Kler chciwy informacji o potencjalnych buntach wprowadził spowiedź.Katolik rozumie to tak;ze do soboty hulaj dusza ,w niedziele komunia po niej znowu do soboty hulaj dusza. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widzisz 18.11.13, 14:05 polski_francuz napisał: > Powiedzmy, ze najwieksza wade jaka ja widze to jest niechec do bliznich, zawisc > , zazdrosc. I nie wiem skad sie to bierze, bo nie z nauki koscielnej. Ta kaze n > astawic drugi policzek. W Polsce kościół nie naucza o nadstawianiu drugiego policzka. W Polsce kościół naucza aby wroga walić w oba policzki. A wrogiem jest każdy inaczej myślący - często także ksiądz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Widzisz 21.11.13, 10:48 polski_francuz napisał: > Powiedzmy, ze najwieksza wade jaka ja widze to jest niechec do bliznich, zawisc > , zazdrosc. I nie wiem skad sie to bierze, bo nie z nauki koscielnej. Ta kaze nastawic drugi policzek. Jednak mają do tej pokrewnej filozofii swoje zastosowanie pewnego faceta sprzed 2 tys lat "Czyńcie co wam nakazują lecz uczynków ich nie powtarzajcie" Jak widać , nie bardzo kler jest zaangażowany w tępieniu emocji typu zazdrość.Nie raz jemu z ambon zdarzało się swoją przelać na wiernych a ci na niewinnych ; " Ksiądz Giuseppe Oreglia konkluduje na łamach Civiltà Cattolica: "Jedyną obroną jaka pozostaje katolikom jest postępowanie z żydami dokładnie tak jak postępuje się z dżumą: jeżeli nie można ich unicestwić, to przynajmniej należy ich obejść szerokim łukiem" Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Nie widze siebie 16.11.13, 19:52 polski_francuz napisał: > litewskim zwyczajem zapalam "Panu Bogu swieczke a diablu ogarek" To akurat nie dziwi. Litwinom umożliwił zejście z drzew Zakon krzyżacki, przeszło 1000 lat po Słowianach i (tylnymi drzwiami, za to w ekspressowym tempie) wpuścił ich pomiędzy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tak 16.11.13, 20:30 ale tacy "Litwini" jak Pilsudski umieli i grac politycznie i pozostac soba. PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I jeszcze jedno 17.11.13, 12:43 moi rodzice i ich przyjaciele po przesiedleniu zachowali trwale i przyjacielskie wiezy ze swoimi przyjaciolmi na ziemiach zachodnich. Czy "koroniarze" potrafia zachowac taka lojalnosc? Bardzo watpie. Pamietam rozne sceny z Berlina z lat 80-tych, jak rozne typki glownie z "Korony" wstydzily sie polskiego paszportu. A Ty skad? PF Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: I jeszcze jedno 18.11.13, 16:31 Polacy świętują XX - lecie końkordatu Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie widze siebie 21.11.13, 09:10 polski_francuz napisał: > I pytam sie sam siebie (i Ciebie jesli chcesz poglowkowac) jak wazna jest ta czesc? I czy dalej Polak moze bez tej czesci funkcjonowac? Zapytaj tych którzy pochodzą z Polski B ,dlaczego na zachodzie nie są juz tak pobożni. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: A jego rola 21.11.13, 09:08 polski_francuz napisał: > spoleczna, jak ja widzisz? Jak dla mnie Polacy to nie ateistyczni Czesi... > > PF Ano pane Havranek Polak , Polakowi katolikiem ,a Czesi zawsze chodzą uśmiechnięci. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Drogi Pikracie 21.11.13, 09:03 polski_francuz napisał: > Kosciol byl ostoja polskosci. Który i kiedy i w jakim wymiarze ?? > Kordecki bronil Czestochowy. Zapraszając na msze Szwedzkich katolików ?? Tyle historia i tyle > rola Kosciola w Polsce. Dzisiejszy kler szuka swego miejsca, ktore bedzie o wiele skromniejsze niz kiedys. I dlatego pewnie sie symbolow czepia. Nie, kler czuje się zaszczuty bo jego grzeszki nie giną jak zwykle w uchu ich prywatnych spowiedników ,a idą w świat.To jest ta walka z kościołem ;ujawnianie prawdy. > Rola kleru bedzie spadala tak, jak spadala we Francji czy Hiszpanii. I nie zapo > mnijmy, ze kler tworza ludzie jak Ty czy ja: omylni, slabi, dbajacy o swoje interesy. To ksiądz nie jest powołaniem ,to zawód ?? ) > Kosciol ma pewna role spoleczna i jego brak by rownowage spoleczna zachwial. I > z tym trzeba sie pogodzic. Sorry nie wiem jakie masz poglądy ,ale ja w to tez wierzyłem kiedy miałem 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Drogi Pikracie 21.11.13, 09:33 Pewnie chciałeś napisać "Drogi Francuzie" Ja rolę kościoła w Polsce postrzegam całkiem inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Brałeś udział w mobilizacji? 17.11.13, 22:22 No to nie jesteś Prawdziwym Polskim Patriotą (PPP). Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Brałeś udział w mobilizacji? 18.11.13, 09:22 Gdybym został PPP z nadania pisowskich wariatów potraktowałbym to jako obelgę. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem ten Orzel? 18.11.13, 21:25 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Herb_Polski.svg Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: ten Orzel? 18.11.13, 23:51 manny-jestem napisał: > upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Herb_Polski.svg > Nie, jakiś wiekszy, ten za mały. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Jestem pod wrażeniem 19.11.13, 13:39 inteligencji, wiedzy i niewymuszonej tolerancji tutejszych atoli. Pisują tutaj rozbuchane intelektualnie dziesięciolatki, udające Sokratesów i Diogenesów. A co powiecie na to www.fronda.pl/a/islam-bierze-w-holandii-wszystko,32059.html Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Jestem pod wrażeniem 19.11.13, 14:34 No cóż... to co dzieje się w Holandii dowodzi, że powinni się tam wziąć za religiantów znacznie wcześniej. Podobnie jest w Polsce, pozwolę sobie zauważyć. Ciemnotę wciska się już na państwowych uniwersytetach a wypowiedzi pewnego profesora z KUL - uczelni utrzymywanej z moich podatków, dowodzą, że tak bardzo się od Holandii nie różnimy. PS. Bajeczki w stylu, że jeśli katolicyzm się osłabi to jego miejsce zajmie islam wsadź sobie w buty. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Jestem pod wrażeniem 19.11.13, 15:54 > Podobnie jest w Polsce Puknij się kamieniem w pusty łeb! Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Jestem pod wrażeniem 19.11.13, 19:21 oleg3 napisał: > > Podobnie jest w Polsce > > Puknij się kamieniem w pusty łeb! > www.youtube.com/watch?v=-t4LNl_lEkA Oto przykład na to co religia może zrobić z emerytowanym inżynierem, pełnym "empatii" katolikiem i ...logikiem. Namawiasz mnie do samobójstwa i wystawiasz o mnie fałszywe świadectwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem pod wrażeniem 20.11.13, 04:33 pikrat napisał: > Namawiasz mnie do samobójstwa i wystawiasz o mnie fałszywe świadectwo.... Widocznie tak nakazuje katolicyzm. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Jestem pod wrażeniem 20.11.13, 09:41 Katolicyzm niektórych. Znam katolików takich z którymi chętnie usiadłbym do stołu. Tych nawet kościół nie zdemoralizował. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem pod wrażeniem 19.11.13, 17:42 oleg3 napisał: > inteligencji, wiedzy i niewymuszonej tolerancji tutejszych atoli. Pisują tutaj > rozbuchane intelektualnie dziesięciolatki, udające Sokratesów i Diogenesów. > > A co powiecie na to > > www.fronda.pl/a/islam-bierze-w-holandii-wszystko,32059.html Czy to Fronda kłamała swego czasu o zakazie używania słów mama i tata z jednym z krajów zachodnich czy inny prawicowe łżemedia? Ale ad rem, jak mówili starożytni Grecy. Czy stwierdzenie, iż „kamienowanie jest jedną z kar nakazanych przez islam” to poparcie kamieniowania? Przecież to jedynie niewartościujące postawienie pewnej tezy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Jestem pod wrażeniem 19.11.13, 17:57 > Czy stwierdzenie, iż „kamienowanie jest jedną z kar nakazanych przez isla > m” to poparcie kamieniowania? Przecież to jedynie niewartościujące posta > wienie pewnej tezy. Jasne. Na islamskiej uczelni kształcącej imamów, dotowanej przez Królestwo Holandii. Gratuluję tolerancji. Tylko dlaczego jest to tolerancja "eksportowa"? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem pod wrażeniem 20.11.13, 04:33 oleg3 napisał: > Jasne. Na islamskiej uczelni kształcącej imamów, dotowanej przez Królestwo Hola > ndii. Gratuluję tolerancji. Tylko dlaczego jest to tolerancja "eksportowa"? Co "na uczelni kształcącej imamów"? Co toleruję? Mówienie prawdy? Ja mówienie prawdy nie tylko toleruję, ja je pochwalam. I eksportowo, i lokalnie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Jestem pod wrażeniem 20.11.13, 10:27 snajper55 napisał: > Co toleruję? Mówienie prawdy? Ja mówienie prawdy nie tylko > toleruję, ja je pochwalam. I eksportowo, i lokalnie. Z deklaracji jesteś Snajper skrajnym konserwatystą i monarchistą. Zastanawiam się tylko czy tak masz czy zapętliłeś się w forumowej erystyce. Zróbmy test. WC Należy palić takie pomniki, należy je zwalczać wszystkimi sposobami, nielegalnymi również, gdyż to jest bluźnierstwo przeciwko Bogu Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jestem pod wrażeniem 21.11.13, 00:09 oleg3 napisał: > Z deklaracji jesteś Snajper skrajnym konserwatystą i monarchistą. Zastanawiam s > ię tylko czy tak masz czy zapętliłeś się w forumowej erystyce. Ja konserwatystą i monarchistą? A z czego to wnosisz? Pochwalanie mówienia prawdy nie cechą charakterystyczną ani monarchistów, ani konserwatystów. > Zróbmy test. > WC > Należy palić takie pomniki, należy je zwalczać wszystkimi sposobami, nielegaln > ymi również, gdyż to jest bluźnierstwo przeciwko Bogu No i? Cejrowski nawołuje do łamania prawa. Do niszczenia cudzej własności. Bo mu się ta własność nie podoba. Pewnie jakiś rewolucjonista by go pochwalił. Ja nie jestem rewolucjonistą i nie jestem zwolennikiem takich metod, jakie podobają się Cejrowskiemu. Nie wzywam do palenia kościołów czy meczetów, gdyż są bluźnierstwem wobec rozumu. Nie wzywam do walki z kościołami wszelkimi metodami - legalnymi i nielegalnymi. Czy to już według ciebie konserwatyzm? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Jestem pod wrażeniem 21.11.13, 08:53 Skoro nie nawołujesz do palenia kościołów toś konserwatysta całom gembom Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Jestem pod wrażeniem 21.11.13, 09:17 Po odrzuceniu dupereli i sprowadzeniu porównywanych sądów do wspólnego mianownika mamy, Snajper, coś takiego. Wypowiedź "Bóg chce byśmy kamienowali grzeszników" jest mówieniem prawdy, zaś wypowiedź "Bóg chce byśmy palili symbole sodomii" jest nawoływaniem do łamania prawa. Pierwsza wypowiedź jest w pełni dopuszczalna i akceptowana, druga zaś wymaga interwencji stosownych organów. Miłego Dnia Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Symbolem mojej Ojczyzny jest Orzeł Biały 22.11.13, 09:02 Jak zwykle dowodzisz swojej półinteligencji: predatorxl.salon24.pl/39666,godlo-polski-jastrzab-w-koronie Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Symbolem mojej Ojczyzny jest Orzeł Biały 22.11.13, 09:36 xiazeluka napisała: > Jak zwykle dowodzisz swojej półinteligencji: > > predatorxl.salon24.pl/39666,godlo-polski-jastrzab-w-koronie Oceniasz mnie z pozycji ćwierćinteligenta? A co miałoby wynikać z Twoich salonowych wypocin? - Pewnie to, że usiłujesz z historyka zamienić się w ornitologa. Mnie wsio ryba. Wychowany jestem w tradycji orła i tak zostanie. W każdym razie nawet jeśli to nie orzeł a kura to i tak nie jest to krzyż co jako osoba pretendująca do miana inteligenta powinieneś zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: Symbolem mojej Ojczyzny jest Orzeł Biały 22.11.13, 12:25 Dlaczego masz natręctwa związane z krzyżem? Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: Symbolem mojej Ojczyzny jest Orzeł Biały 22.11.13, 14:01 Mam tych "natręctw" więcej. Nie znoszę także psich kup... Odpowiedz Link Zgłoś