Dodaj do ulubionych

Sąd Najwyższy: Ślązacy nie są odrębnym narodem

05.12.13, 18:18
Co odnotowuje z dużą satysfakcją.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15081635,Sad_Najwyzszy__Slazacy_nie_sa_odrebnym_narodem.html#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • g-48 Re: I wszystkie gorole maja uciecha. 05.12.13, 19:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,261,148400838,148400838,I_co_wy_na_to_.html
      fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/mEpabNuFlQjQ6ArKzX.jpg
      • g-48 Re: I wszystkie gorole maja uciecha. 05.12.13, 19:24
        Zapomnialem podac ze ksiazka jest autorstwem
        lubimyczytac.pl/ksiazka/191647/ten-przeklety-slask
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/OR4I5RoE4ZDel4VjWB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/HbI99dMNH1lRHAgziX.jpg
    • snajper55 Idąc naszym śladem 06.12.13, 01:44
      sąd na Litwie powinien orzec, że polska mniejszość na Litwie nie istnieje.

S.
      • wikul Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 12:34
        snajper55 napisał:

> sąd na Litwie powinien orzec, że polska mniejszość na Litwie nie istnieje.
        > S.

Mylisz podstawowe rzeczy porównując istniejacy od wieków naród z odrębnym językiem, historią i tradycjami (jeden z narodów tworzacych Rzeczpospolitą Obojga Narodów) z wygórowanymi politycznymi aspiracjami oszołomów którzy znaleźi (jak im sie wydaje) metodę na własną promocje i ułatwienia w awansie społecznym.
        • amityr Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 12:43
          prawdę mówiąc to przecież Śląsk należał do Czech. Bitwa pod Grunwaldem!
        • snajper55 Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 13:55
          wikul napisał:

> Mylisz podstawowe rzeczy porównując istniejacy od wieków naród z odrębnym język
          > iem, historią i tradycjami

To tak jak Ślązacy.

S.
          • wikul Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 15:54
            snajper55 napisał:

> To tak jak Ślązacy.
            > S.

Nie żartuj, Ślązacy nie mją własnego języka. Grupa gwar śląskich zwana czasem dialektem ślaskim nie zastapi jednolitego skodyfikowanego języka.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Polska-dialekty_wg_Urba%C5%84czyka.PNG/648px-Polska-dialekty_wg_Urba%C5%84czyka.PNG
            • kasz0 Polacy nie maja wlasnego jezyka 06.12.13, 18:51
              wikul napisał:

> Nie żartuj

Grupa gwar slowianskich zwana czasem dialektem laskim nie zastapi jednolitego skodyfikowanego języka.

Encyklopedystom bylo szkoda czasu na kodyfikowanie. Co innego wykorzenic prowansalski.
            • snajper55 Re: Idąc naszym śladem 07.12.13, 00:39
              wikul napisał:

> Nie żartuj, Ślązacy nie mją własnego języka. Grupa gwar śląskich zwana czasem d
              > ialektem ślaskim nie zastapi jednolitego skodyfikowanego języka.

Jedni uważają, że nie mają, inni - że mają. To tak ja ze narodowością śląską. Dla jednych istnieje, a dla innych jej nie ma.

"Poseł PO Marek Plura pracuje nad projektem ustawy, która nadałaby językowi śląskiemu status języka regionalnego. Oznacza to, że mógłby być nauczany w szkołach, a nazwy miejscowości byłyby pisane podwójnie: po polsku i po śląsku. Projekt ma duże szanse na uchwalenie, bo sprzyja mu nowy prezydent Bronisław Komorowski – dowiedział się portal tvp.info."

tvp.info/informacje/polska/lekcje-jezyka-slaskiego-w-szkolach/2088708

S.
              • wikul Re: Idąc naszym śladem 07.12.13, 19:24
                snajper55 napisał:

> "Poseł PO Marek Plura pracuje nad projektem ustawy, która nadałaby językowi ślą
                > skiemu status języka regionalnego. Oznacza to, że mógłby być nauczany w szkołac
                > h, a nazwy miejscowości byłyby pisane podwójnie: po polsku i po śląsku. Projekt
                > ma duże szanse na uchwalenie, bo sprzyja mu nowy prezydent Bronisław Komorowsk
                > i – dowiedział się portal tvp.info."

Mogę tylko napisać że na szczęście nie należę do partii która uwielbia strzelać sobie w kolano.
                A prezydent jeżeli chce być ponownie wybrany powinien zrewidować ten pogląd.
                Może stąd się biorą "sukcesy" PO w tym regionie.
        • kasz0 jeden z krajow korony sw. Waclawa 06.12.13, 18:40
          wikul napisał:

>istniejacy od wieków naród z odrębnym językiem, historią i tradycjami

Nie ulegli ani Czechom ani Prusakom, zachowali swoja godke.

> (jeden z narodów tworzacych Rzeczpospolitą Obojga Narodów)

Slusznie dano odpor wlasnej promocji Chmielnickiego. Narod ukrainski nie istnieje.
          • wikul Re: jeden z krajow korony sw. Waclawa 07.12.13, 19:31
            kasz0 napisała:

> Nie ulegli ani Czechom ani Prusakom, zachowali swoja godke.

W tym regionie nie ma jednej "godki", są różne gwary, różniące się między sobą. Stąd trudnosci w skodyfikowaniu tego "języka". Żeby było śmieszniej jest jeszcze dialekt sląski języka niemieckiego i inne grupy gwarowe.

pl.wikipedia.org/wiki/Dialekt_%C5%9Bl%C4%85ski_j%C4%99zyka_niemieckiego
            • kasz0 SA narodem nie odrebnym 07.12.13, 19:41
              wikul napisał:

> Żeby było śmieszniej jest jeszcze dialekt sląski języka niemieckiego i inne grupy gwarowe.

Jest kabaretowy dialekt sląski języka niemieckiego. Nie bede kryl, ze bardzo smieszny. Schlezierzy miedzy soba mowia Hochdeutsch.

Sad Najwyzszy potwierdzil fakty. Slazacy nie przelali dosc krwi aby byc odrebnymi. Ja nie mam zapotrzebowania na ich odrebnosc. Wole pelna kabze. I pelnie zycia wsrod pelni rzyci Schlezierek.
      • pikrat Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 13:25
        snajper55 napisał:

>
        > S.

A górale, snajper? Górale są odrębnym narodem? Niemcy uważali, że tak... Goralenvolk

uncertain
        • snajper55 Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 13:53
          pikrat napisał:

> A górale, snajper? Górale są odrębnym narodem? Niemcy uważali, że tak... Gor
          > alenvolk

>
          > uncertain

Ich zapytaj czy są.

S.
        • kasz0 Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 18:46
          pikrat napisał:

> Górale są odrębnym narodem?

Oni sa Wolochami. Zasymilowanymi w kazdym miejscu swego osiedlenia. Poczynajac od Tyrolu, konczac na Woloszczyznie na poludniu Rumunii. Asymilacja dotyczyla chyba bardziej goroli z nizin, ktorzy woloskie tradycje uznali za swojskie.
      • oleg3 Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 13:57
        snajper55 napisał:

Ściśle biorąc (opieram się na linku Wikula) SN orzekł, że Ślązacy nie są odrębnym narodem w świetle art. 3 Konstytucji (Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym). Argumentacja SN

Cytat
        - Dążenie do uzyskania autonomii i poczucia pełnego władztwa osób "narodowości śląskiej" na terenie Śląska należy ocenić jako dążenie do osłabienia jedności oraz integralności państwa polskiego - orzekł SN. Zdaniem sądu jest to sprzeczne z zasadą wynikającą z art. 3 Konstytucji RP.

Czyli SN uznaje, że osoby "narodowości śląskiej" mają takie same prawa (nawet na obszarze "Śląska") co osoby narodowości polskiej czy innej.
        • snajper55 Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 15:46
          oleg3 napisał:

> Ściśle biorąc (opieram się na linku Wikula) SN orzekł, że Ślązacy nie są odrębn
          > ym narodem w świetle art. 3 Konstytucji (Rzeczpospolita Polska jest państwem je
          > dnolitym). Argumentacja SN
          >
          > Cytat
          > - Dążenie do uzyskania autonomii i poczucia pełnego władztwa osób "narodowości
          > śląskiej" na terenie Śląska należy ocenić jako dążenie do osłabienia jedności o
          > raz integralności państwa polskiego - orzekł SN. Zdaniem sądu jest to sprzeczne
          > z zasadą wynikającą z art. 3 Konstytucji RP.
          >

>
          > Czyli SN uznaje, że osoby "narodowości śląskiej" mają takie same prawa (nawet n
          > a obszarze "Śląska") co osoby narodowości polskiej czy innej.

Razi mnie sformułowanie "odrębny naród". A może być nieodrębny? Tak więc słowa:
          "- Ślązaków nie można uznać za odrębny naród - orzekł Sąd Najwyższy."
          rozumiem jako zanegowanie istnienia narodowości śląskiej.

Kolejna rzecz to stwierdzenie "- Dążenie do uzyskania autonomii i poczucia pełnego władztwa osób "narodowości śląskiej" na terenie Śląska...". Sąd nie zgadza się na czyjeś "dążenie do poczucia pełnego władztwa". Mam nadzieję, że w pisemnym uzasadnieniu wyroku nie będzie tego rodzaju kwiatków.

No i trzecia i ostatnia. Używanie art. 3 w tym kontekście przypomina mi czasy PRL, gdy władza w walce z opozycją używała argumentu o osłabianiu Polski, która powinna być silna, zwarta i gotowa. Tak argumentując można zanegować istnienie wszelkich mniejszości narodowych czy etnicznych. Tak jak Litwa neguje polską mniejszość.

S.
          • wikul Re: Idąc naszym śladem 06.12.13, 16:07
            snajper55 napisał:

> Razi mnie sformułowanie "odrębny naród". A może być nieodrębny? Tak więc słowa:
            > "- Ślązaków nie można uznać za odrębny naród - orzekł Sąd Najwyższy."
            > rozumiem jako zanegowanie istnienia narodowości śląskiej.

Mnie nie razi, chociaż języka sądowego nie lubię

> Kolejna rzecz to stwierdzenie "- Dążenie do uzyskania autonomii i poczucia pełn
            > ego władztwa osób "narodowości śląskiej" na terenie Śląska...". Sąd nie zgadza
            > się na czyjeś "dążenie do poczucia pełnego władztwa". Mam nadzieję, że w
            > pisemnym uzasadnieniu wyroku nie będzie tego rodzaju kwiatków.

Sądzisz że artykuł nie jest oparty o pisemne uzasadnienie?

> No i trzecia i ostatnia. Używanie art. 3 w tym kontekście przypomina mi czasy P
            > RL, gdy władza w walce z opozycją używała argumentu o osłabianiu Polski, która
            > powinna być silna, zwarta i gotowa. Tak argumentując można zanegować istnienie
            > wszelkich mniejszości narodowych czy etnicznych. Tak jak Litwa neguje polską mn
            > iejszość.
            > S.

Uważasz że jak władze w PRL-u używały jakichś sformulowan to w czasach współczesnych są niedopuszczalne?
            Polska silna, zwarta i gotowa to hasła II Rzeczypospolitej. Sądzisz że to jest niepotrzebne i de mode?
            To nie ma nic wspólnego z negowaniem istnienia mniejszości. W kazdym razie nie słyszałem żeby SN jakieś autentyczne mniejszości negował.
            • snajper55 Re: Idąc naszym śladem 07.12.13, 02:15
              wikul napisał:

> Mnie nie razi, chociaż języka sądowego nie lubię

Nie ma języka sądowego, w sądzie używa się języka polskiego. Uważasz, że są narody odrębne i nieodrębne?

> Sądzisz że artykuł nie jest oparty o pisemne uzasadnienie?

Sądzę, że nie jest. W dniu wydania wyroku sąd uzasadnia go ustnie.

> Uważasz że jak władze w PRL-u używały jakichś sformulowan to w czasach współcze
              > snych są niedopuszczalne?

Nie chodzi o sformułowanie, tylko to, do czego jest używane.

S.
              • wikul Re: Idąc naszym śladem 07.12.13, 19:37
                snajper55 napisał:

> Nie ma języka sądowego, w sądzie używa się języka polskiego. Uważasz, że są nar
                > ody odrębne i nieodrębne?

Nie kompromituj się przynajmniej, jeżeli nie wiesz o co chodzi.

nawokandzie.ms.gov.pl/numer-15/dobre-praktyki-15/jezyk-sali-sadowej-mowi-sedzia.html

> Sądzę, że nie jest. W dniu wydania wyroku sąd uzasadnia go ustnie.

Nie znamy dat, może masz racje a może nie. Zresztą, to nie istotne dla tej sprawy.

> Nie chodzi o sformułowanie, tylko to, do czego jest używane.

Przeprasza, to nie jest argument a marudzenie.
                • jureek Re: Idąc naszym śladem 09.12.13, 15:50
                  wikul napisał:

> snajper55 napisał:
                  >
                  > > Nie ma języka sądowego, w sądzie używa się języka polskiego. Uważasz, że
                  > są nar
                  > > ody odrębne i nieodrębne?
                  >
                  > Nie kompromituj się przynajmniej, jeżeli nie wiesz o co chodzi.

Zauważam nieśmiało, że pominąłeś pytanie o narody nieodrębne. Uważasz, że są takie i dlatego trzeba podkreślić, że chodzi o naród odrębny?
                  Jura
                  • wikul Re: Idąc naszym śladem 09.12.13, 17:49
                    jureek napisał:

> Zauważam nieśmiało, że pominąłeś pytanie o narody nieodrębne. Uważasz, że są ta
                    > kie i dlatego trzeba podkreślić, że chodzi o naród odrębny?
                    > Jura

No wiec chyba słusznie przyznałem sie do niechęci do języka sądowego. Ale prawdę mówiąc nie zastanawiałem sie nad tym.
                • snajper55 Re: Idąc naszym śladem 23.12.13, 22:06
                  wikul napisał:

> Nie kompromituj się przynajmniej, jeżeli nie wiesz o co chodzi.
                  >
                  > nawokandzie.ms.gov.pl/numer-15/dobre-praktyki-15/jezyk-sali-sadowej-mowi-sedzia.html

Niezależnie jaki styl komunikacji sędzia wybierze - pasywny, agresywny bądź asertywny - to będzie mówił używając języka polskiego. Nie ma osobnego języka sędziowskiego, lekarskiego czy chłopskiego.

> > Sądzę, że nie jest. W dniu wydania wyroku sąd uzasadnia go ustnie.
                  >
                  > Nie znamy dat, może masz racje a może nie. Zresztą, to nie istotne dla tej sprawy.

Ja znam daty. Artykuł został opublikowany w dniu ogłoszenia wyroku. Dlatego uważam, że został napisany na podstawie ustnego uzasadnienia.

No ale uciekłeś w tematy [poboczne nie komentując żadnej z trzech spraw, które poruszyłem.

1. Co to jest "naród odrębny".
                  2. Jak sąd może nie zgadzać się na czyjeś "dążenie do poczucia" czegoś tam? Czucie czegoś tam to przestępstwo? Czy tylko dążenie do poczucia?
                  3. "Dążenie do osłabienia Polski" jest pałką na wszelkie mniejszości. Narodowe, polityczne i wszelkie inne.

S.
    • kasz0 Re: Sąd Najwyższy: Ślązacy nie są odrębnym narode 06.12.13, 18:36
      wikul napisał:

> Co odnotowuje z dużą satysfakcją.

Ja tez mam satysfakcje, ze uswiadomiono im, ze odrebnosc trzeba wywalczyc krwia. Nie da sie ukryc, ze symetrycznie takze krwia goroli. Dla ich wikulowej uciechy.

Rzad na uchodzctwie w Goerlitz? Podziemmne panstwo hanysow?
      • wirujacypunkt Re: Sąd Najwyższy: Ślązacy nie są odrębnym narode 06.12.13, 18:48
        Mieszkam na Śląsku, znam bardzo wielu Ślązaków i jakoś nie zauważyłam żeby mieli ochotę
        na przelewanie swojej krwi i krwi goroli.
        No, może tylko ten rząd na uchodźcwie ma ochotę na przelewanie krwi ?

• kasz0 Re: Sąd Najwyższy: Ślązacy nie są odrębnym narode 06.12.13, 18:59
          wirujacypunkt napisał:

> Mieszkam na Śląsku, znam bardzo wielu Ślązaków i jakoś nie zauważyłam żeby mieli ochotę

Czeszki tez narzekaja, ze Pepiki nie maja ochoty.

Wolnosc to uswiadomiona koniecznosc. Ja wyraznie napisalem, ze zasluga SN jest "uswiadomienie". Przesadzilem, poprawiam sie, ze rozpoczecie procesu uswiadamiania.

> No, może tylko ten rząd na uchodźcwie ma ochotę na przelewanie krwi ?

Nie ma takiego obowiazku. Ja nikogo nie bede zmuszal. Historia zna lingua franca, ktore sa juz prawie wymarlymi jezykami. Podam przyklad kipczackiego i sogdyjskiego. To jest sprawa Slazakow, czy im sie chce. Miejsca pracy w Reichu czekaja.
        • wikul Re: Sąd Najwyższy: Ślązacy nie są odrębnym narode 07.12.13, 19:42
          wirujacypunkt napisał:

> Mieszkam na Śląsku, znam bardzo wielu Ślązaków i jakoś nie zauważyłam żeby miel
          > i ochotę
          > na przelewanie swojej krwi i krwi goroli.
          > No, może tylko ten rząd na uchodźcwie ma ochotę na przelewanie krwi ?

Dziękuję za ten głos. Miszkałem na Ślasku, chodziłem tam do postawówki, kończyłem szkołę srednią, mieszkają i pochowani są tam moi bliscy i denerwują mnie ludzie nie mający bladego pojęcia o tych sprawach ale mądrzejsi są od milionów tam zamieszkałych.
          • kasz0 oferta zestawu zrob to sam lobotomii 07.12.13, 19:48
            wikul napisał:

> denerwują mnie ludzie

Za dwa wyjscia:
            1. zredukuj zdenerwowanie
            2. zredukuj denerwujace obiekty.

> nie mający bladego pojęcia

Na dzis wyrecz mnie w zakresie generic edid 1280X1024@75. Jestem cienias.
          • kasz0 zbirowa "madrosc" Ślązakow zza Buga 08.12.13, 19:01
            wikul napisał:

> mądrzejsi są od milionów tam zamieszkałych

Nie jest to niestety trudne. Jak widac od 1945 roku nie nadrobili przepasci cywilizacyjnej. Czego Ty Wikul jestes sztandarowym przykladem. Ciesze sie, ze Ci sie przynajmniej wydaje, ze sie starasz.

Moge sie domyslac, ze dla wspolczesnych mieszkancow Slaska poznanie tozsamosci autochtonow Slazakow jest wyjatkowo trudne. Zgadzam sie takze, ze huculski, bojkowski i inne nie sa jezykiem slaskim. Jest wielu, ktorzy maja nieodparta potrzebe zaliczania ich do jezyka ukrainskiego. Laski dialekt jezyka malorosyjskiego. Tego nawet Nowosilcew nie wymyslil.
            • wikul Re: zbirowa "madrosc" Ślązakow zza Buga 08.12.13, 23:24
              kasz0 napisała:

> Nie jest to niestety trudne. Jak widac od 1945 roku nie nadrobili przepasci cyw
              > ilizacyjnej. Czego Ty Wikul jestes sztandarowym przykladem. Ciesze sie, ze Ci s
              > ie przynajmniej wydaje, ze sie starasz.
              > Moge sie domyslac, ze dla wspolczesnych mieszkancow Slaska poznanie tozsamosci
              > autochtonow Slazakow jest wyjatkowo trudne. Zgadzam sie takze, ze huculski, boj
              > kowski i inne nie sa jezykiem slaskim. Jest wielu, ktorzy maja nieodparta potrz
              > ebe zaliczania ich do jezyka ukrainskiego. Laski dialekt jezyka malorosyjskiego
              > . Tego nawet Nowosilcew nie wymyslil.

Nie próbuj mnie obrażać, cymbale nawiedzon,y bo nic o mnie nie wiesz. Zwłaszcza nie wiesz nic o mojej rodzinie która przetrzebiona w Powstaniu Warszawskim zmuszona była osiedlać sie tam gdzie ich losy rzuciły. Po kilkudziesieciu latach moje osobiste losy zatoczyły koło i powróciłem do Warszawy. Trzeba byc wyjatkowym chamem i ignorantem który wiedzę historyczna czerpie z fimów Sylwestra Chęcińskiego czy z własnej pustej głowy i traktuje to jako prawdy objawione.
              I zamiast sie domyslać i bełkotać nie na temat, opieraj sie na faktach, buraku niemyty.
    • jaceq Stadion Narodowy Narodu Śląskiego 06.12.13, 22:42
      im. Ernsta Pohla w Zabrzu.

https://www.footballblog.pl/sites/default/files/galerie/e-pohl.jpg

Wieli piłkarz i Ślązak (ani Polacy, ani Niemcy Go sobie nie przywłaszczą).

Jan Banaś: Oj, Ernest... Do dziś nie pojmuję, jak on był w stanie tyle przyjąć. I jeszcze tak grać! Nie był zdziwiony, był wyrozumiały. „Wkupne” było wszędzie. W Polonii przeszło w miarę spokojnie. Piłkarze bawili się w wolnym czasie, ale wielkiego picia generalnie nie było. Za to kadra... Graliśmy w Warszawie z Czechosłowacją. Był rok 1964, ja miałem 21 lat. Ernest już w trakcie jazdy do stolicy mówił: „szykuj się młody na powrót, wszystko ci powiem”... To się szykowałem. Wsiadamy, a on wysyła mnie do Warsu. Od razu wziąłem 8 czy 10 półlitrówek i do przedziału. Ze Śląska jechało nas chyba dziesięciu, bo wtedy kadra to był Górnik, Polonia, Ruch i może 2-3 innych piłkarzy. Kilku „padło”, Ernest wytrzymał, a ja nie mogłem wypić nic poza sokiem. Taki był zwyczaj. „Młody” nie tknął na „wkupnym” kieliszka. Potem spotkałem Ernesta w Górniku, ale już nie grał. Był asystentem pierwszego trenera. Jeszcze chyba tylko Jurek Gorgoń miał takie zdrowie, ale też był to kawał chłopa. Wracając do Ernesta, nauczył nas młodych więcej niż niejeden trener. Na zajęciach strzelałem na bramkę, tak jak zwykle. Niby dobrze, a on mówi: „Synek, nie tak. Ułóż nogę inaczej, uderz szybciej”. Miał rację. Trenerzy tego nie widzieli, Ernest tak.
    • krates-8 sąd pod trybunał 11.12.13, 23:48
      po co sądu takie orzeczenia??
      biorąc poważnie konstytucję
      sąd nie powinien zajmować się
      niczyją a zatem żadną narodowością
      takoż płcią czy upodobaniem sexualnym

zaprawdę powiadam wam
      że prowadzi to
      prosto do wojny
      dobrze jeśli nie sodomskiej

btw
      a jednak łatwiej byłoby żyć wiedząc
      że nie jest naszym rodakiem
      taki kutz wink
      • wikul Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 19.12.13, 18:37
        Związek Ludności Narodowości Śląskiej pisze do Rosji: Nie kierujcie rakiet w naszą stronę

"Mamy nadzieję, że Wasza Ekscelencja przekaże naszą prośbę władzom Federacji Rosyjskiej, aby w swoich poczynaniach uwzględniły odrębność Ślązaków od Polaków oraz uwzględniły fakt, że nie mamy wpływu na poczynania władz polskich, które są z natury antyrosyjskie i rusofobiczne. Życie z ciągłym zagrożeniem, zwłaszcza atomowym, nie należy do przyjemności, dlatego też prosimy o przekazanie naszej prośby władzom Federacji Rosyjskiej o niekierowanie ewentualnych rakiet z głowicami jądrowymi w kierunku terytorium Śląska" - pisze Związek.

Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.
        • jureek Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 20.12.13, 16:58
          Jakichś dwóch śląskich oszołomów, którym najwyraźniej zaszkodziło zanieczyszczone śląskie powietrze, nie reprezentujących nikogo poza grupką takich samych jak oni oszołomów (RAŚ oficjalnie odciął się od tego listu) napisało jakieś idiotyzmy, a dziennikarze i inne oszołomy rzucają się na to, jak szczerbaty na suchary.
          Jura
          • wikul Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 20.12.13, 17:42
            jureek napisał:

> Jakichś dwóch śląskich oszołomów, którym najwyraźniej zaszkodziło zanieczyszczo
            > ne śląskie powietrze, nie reprezentujących nikogo poza grupką takich samych jak
            > oni oszołomów (RAŚ oficjalnie odciął się od tego listu) napisało jakieś idioty
            > zmy, a dziennikarze i inne oszołomy rzucają się na to, jak szczerbaty na suchar
            > y.
            > Jura

Kpisz czy chcesz kogoś obrazić?

www.zlns.ubf.pl/news.php
            • jureek Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 20.12.13, 18:39
              wikul napisał:

> Kpisz czy chcesz kogoś obrazić?
              >
              > www.zlns.ubf.pl/news.php

Rzuciłeś linka do jakiejś marginalnej oszołomskiej organizacji i co chcesz tym udowodnić?
              Jura
              • wikul Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 20.12.13, 21:52
                jureek napisał:

> Rzuciłeś linka do jakiejś marginalnej oszołomskiej organizacji i co chcesz tym
                > udowodnić?
                > Jura

To sądy wszelkiego szczebla zajmowały się taka marginalną organizacją? Czułbym sie spokojnie gdybyś rzeczywiście miał rację. Obawiam sie jednak że sie mylisz.

www.zlns.ubf.pl/articles.php

A swoja droga na zimne trzeba dmuchać bo nie brakuje durniów gotowych Polskę podpalić.
                • jureek Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 20.12.13, 22:26
                  wikul napisał:

> To sądy wszelkiego szczebla zajmowały się taka marginalną organizacją? Czułbym
                  > sie spokojnie gdybyś rzeczywiście miał rację. Obawiam sie jednak że sie mylisz.

Jeżeli chodzi o ostatni wyrok sądu najwyższego, to dotyczył on zupełnie innej organizacji, a mianowicie Stowarzyszeniem Osób Narodowości Śląskiej.
                  slonzoki.org/
                  Najwyraźniej pomyliłeś te dwie organizacje, a nie mają one ze sobą nic wspólnego.
                  Oszołomy, które napisały list do Putina, są w konflikcie z wszystkimi poważnymi organizacjami Ślązaków.
                  Jura
                  • snajper55 Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 23.12.13, 22:14
                    jureek napisał:

> Jeżeli chodzi o ostatni wyrok sądu najwyższego, to dotyczył on zupełnie innej o
                    > rganizacji, a mianowicie Stowarzyszeniem Osób Narodowości Śląskiej.
                    > slonzoki.org/
                    > Najwyraźniej pomyliłeś te dwie organizacje, a nie mają one ze sobą nic wspólnego.
                    > Oszołomy, które napisały list do Putina, są w konflikcie z wszystkimi poważnymi
                    > organizacjami Ślązaków.
                    > Jura

Czy ty jesteś ukryta opcja śląska? smile

S.
                • amityr Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 21.12.13, 12:40
                  Wikul jak zwykle próbuje coś udowodnić oczywiście nie mając na ten temat żadnego pojęcia. Taki forumowy pajac.
                  • wikul Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 21.12.13, 18:12
                    amityr napisał:

> Wikul jak zwykle próbuje coś udowodnić oczywiście nie mając na ten temat żadneg
                    > o pojęcia. Taki forumowy pajac.

A ty, analfabeto forumowy, wiesz o co chodzi czy chcesz odreagować swoje ciągłe porażki.
                    • amityr Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 21.12.13, 18:47
                      wikul napisał:

> A ty, analfabeto forumowy, wiesz o co chodzi czy chcesz odreagować swoje ciągłe
                      > porażki.

Spoko! Czasy ubecji już się skończyły.
                      • wikul Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 21.12.13, 21:24
                        amityr napisał:

> Spoko! Czasy ubecji już się skończyły.

Można miec watpliwości jak się czyta takich peerelowskich tumanów jak ty.
                        • amityr Re: Do zwolenników tzw."narodowości śląskiej" 22.12.13, 15:27
                          Że niby ty nie pochodzisz z PRL-u? To dlaczego pieczętujesz się dyszlem?
        • krates-8 dzisiaj i wobec ruskich 20.12.13, 17:26
          to brzmi śmiesznie
          ale jeśli a raczej kiedy
          niemcom się zachce
          to sobie zrobią bałkany bis
          i jeszcze wjadą z misją pokojową
      • snajper55 Re: sąd pod trybunał 23.12.13, 22:12
        krates-8 napisał:

> a jednak łatwiej byłoby żyć wiedząc
        > że nie jest naszym rodakiem
        > taki kutz wink

Wystarczy uznać, że jest Żydem.

S.
    • eres2 Hm… 21.12.13, 12:49
      więc może niech się Mazowszanie zdeklarują ze swoją odrębnością narodową. A potem wszystko potoczy się po myśli narodu śląskiego: powstanie autonomiczna republika smakoszy ziemniaka – Wielkopolska, republika centusiów – Małopolska i tak dalej…

A co z nami, sierotkami, mieszkańcami tak zwanych ziem odzyskanych?
      Już widzę te życzliwe, acz nie patriotyczne rady.
    • manny-jestem Dred Scott 23.12.13, 20:20
      Sad Najwyzszy USA w 1857 uznal ze Murzyni to wlasnosc , ktora nie ma praw obywatelskich.

Bylo wielu co odnotowalo to z wielka statysfakcja.

en.wikipedia.org/wiki/Dred_Scott_v._Sandford

Skonczylo sie na wojnie domowej.

Zapis w konstytucji ze Polska jest panstwem jednolitym jest chyb najglupszym zapisem tego swiastku papieru majacego tylko wspolnoty z polska tradycja co Pol Pot.
      • amityr Re: Dred Scott 23.12.13, 20:46
        Pierwszych podziałów dokonał Bolesław Krzywousty. Polska urosła w siłę ,że cho cho a może i więcej.
      • snajper55 Re: Dred Scott 23.12.13, 22:20
        manny-jestem napisał:

> Zapis w konstytucji ze Polska jest panstwem jednolitym jest chyb najglupszym za
        > pisem tego swiastku papieru majacego tylko wspolnoty z polska tradycja co Pol Pot.

To nie jest zapis głupi, to jest zapis niebezpieczny. To pałka, która w odpowiednich (nieodpowiednich?) rękach może służyć do oskarżania niewygodnych grup Polaków o łamanie Konstytucji. TEN argument w TYM wyroku to czerwone światło alarmowe.

S.
        • manny-jestem Ale nie pamietasz juz Snajper 24.12.13, 00:14
          kto go wprowadzil w zycie? Twoi idolowie- Olek Kwasniewski i udecy.
          • snajper55 Re: Ale nie pamietasz juz Snajper 24.12.13, 01:29
            manny-jestem napisał:

> kto go wprowadzil w zycie? Twoi idolowie- Olek Kwasniewski i udecy.

Ja ci idoli nie wybieram, więc i ty mi ich nie narzucaj. Niektórzy udecy - owszem, są nimi, ale Kwaśniewski?

A autorami Konstytucji nie są tylko oni. Poprawki do ustawy były zgłaszane przez wszystkie ugrupowania. Kto jest ojcem jednolitości Polski nie wiemy. Mnie to sformułowanie pachnie kręgami prawicowo-kościelnymi, które zawsze niechętnie patrzą na inność.

S.
            • manny-jestem Re: Ale nie pamietasz juz Snajper 24.12.13, 14:20
              Mnie to
              > sformułowanie pachnie kręgami prawicowo-kościelnymi, które zawsze niechętnie pa
              > trzą na inność. =

Zapewniam ze pachnie Ci zle. Winnych szukaj po sobie milej lewej, centralizujacej panstwo ile sie tylko da, stronie. Chociaz przyznam Ci, w duchu swiatecznym smile, ze dzisiejsza polska prawica tyle ma szacunku dla wlasnej tradycji co komunistyczna lewica. Nawet monarchisci odwoluja sie do wzorcow francuskich i hiszpanskich a na wlasna tradycje pluja.
      • qwardian Re: Dred Scott 23.12.13, 23:14

manny-jestem napisał:

> Zapis w konstytucji ze Polska jest panstwem jednolitym jest chyb najglupszym za
        > pisem tego swiastku papieru majacego tylko wspolnoty z polska tradycja co Pol P
        > ot.

Polska tradycja dwojga i więcej narodów zakończyła się katastrofą i rozbiorami. Wróciliśmy do korzeni plemiennych państwa Piastów i radzimy sobie doskonale. Nie ma to jak demokracja. Ale mamy za to dwa kościoły. Toruński i Łagiewnicki...
        • snajper55 Re: Dred Scott 24.12.13, 01:31
          qwardian napisał:

> Ale mamy za to dwa kościoły. Toruński i Łagiewnicki...

Szkoda, że nie mamy kościoła katolickiego.

S.
          • qwardian Re: Dred Scott 24.12.13, 10:15

Nie jesteś jedyny, który tęskni za Świętą Inkwizycją...
            • snajper55 Re: Dred Scott 24.12.13, 11:42
              qwardian napisał:

> Nie jesteś jedyny, który tęskni za Świętą Inkwizycją...

Święta Inkwizycja ma tyle wspólnego z chrześcijaństwem co NKWD z humanizmem.

S.
              • a000000 Re: Dred Scott 24.12.13, 12:17
                snajper55 napisał:

>
                > Święta Inkwizycja ma tyle wspólnego z chrześcijaństwem co NKWD z humanizmem.

święta prawda, Snajperku drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka