jaceq Re: O nic. 22.03.14, 23:40 wikul napisał: > Czy to nie była jakaś wirtualna waluta ? Raczej: kryptowaluta. pl.wikipedia.org/wiki/Bitcoin Z grubsza biorąc, to wyżej to prawda. Mimo to, ciągle człowiek coś się dowiaduje nowego: "W Polsce wydobywanie oraz obrót bitcoinami zdaniem Ministerstwa Finansów nie narusza prawa, jednak ministerstwo odmawia bitcoinowi statusu waluty lub jakiegokolwiek innego instrumentu finansowego (w tym jednostki pieniężnej, instrumentu rynku pieniężnego, papieru wartościowego, elektronicznego instrumentu płatniczego) w sensie ustawy o obrocie instrumentami finansowymi oraz ustawy o elektronicznych instrumentach płatniczych." To akurat mało mnie interesuje. Niech sobie myślą, co im się żywnie podoba. "Sprzedaż bitcoin zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych należy jednak zakwalifikować jako przychód, powstały przy zbyciu praw majątkowych. Obrót bitcoinami nie może korzystać ze zwolnienia z podatku przewidzianego dla usług finansowych, może więc powodować powstanie obowiązku zapłaty podatku VAT. Wówczas zakup towaru za pomocą bitcoinów powodowałby podwójne opodatkowanie VAT." To akurat dla mnie jest nowość, ta interpretacja, ponieważ grosza nie zapłaciłem podatku gdziekolwiek od transakcji. Kilka lat temu kupiłem sobie sztuk kilka, a potem, jak dobrze żarło - z chciwości jeszcze trochę (i żałuję, że tak mało). Z czystej ciekawości, z czym to się je. Musiałem przy tym zostać ekspertem od PKI, co mi się i tak bardzo przydało do czegoś innego. Ostatnio, w styczniu, opyliłem to, czyli wymieniłem na dolary kanadyjskie. Przebicie, przez 3 lata, było miażdżące, ale wydaje mi się, że to trochę nadmuchana bańka i prędzej czy później pierdyknie jak jakiś ambergold. Zostawiłem sobie jedną sztukę, na pamiątkę przygody. Teraz to już chyba jest pozamiatane. www.plus500.pl/Instruments/BTCUSD?gclid=CLurr8eYp70CFZShtAod-HMAXg Tam jest kurs do US baksów i jak widać jest dość ruchliwy. Ja jak sprzedawałem, miałem kurs ponad 1500 do kanadyjskich baksów za jednego BTC. A tu można obserwować transakcje na bieżąco: blockchain.info/en Jak ktoś chce zacząć się w to bawić, to polecam na dzień dobry założyć sobie kilka kont, choćby miał startować od 3 bitkoinów. Przyda się. No i nosa nie wyściubiać z internetu. To o 3 rzędy wielkości bardziej podniecające, niż foreks. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: O nic. 29.04.14, 23:10 Chyba się pomyliłem i przeszacowałem termin zamknięcia. Teraz Ruscy kupują to na potęgę. Odpowiedz Link Zgłoś