dariusz_jerczynski 28.08.04, 18:29 dariusz.jerczynski.w.interia.pl/powstania12.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1gomez Re: GÓRNOŚLĄSKA WOJNA DOMOWA 28.08.04, 21:56 pewnie ze warto ale mam pytania czy nie jest prawda ze freikorpusy skladaly sie prawie wylacznie z niemieckich oficerow bezrobotnych po pierwszej wojnie swiatowej? i na dodatek majcych ze slaskiem guzik wspolnego? czy nie jest prawda ze w tym konflikcie wziela udzial reichswera czasowo pod inna nazwa jako grenschutz? jako ze nazwa reichswera byla nie do przyjecia dla aliantow czy nie jest prawda ze tylko glupocie anglikow dbajacych o zbytnie nieoslabienie niemiec nalezy przypisac ze slask zostal podzielony i w calosci nie przypadl polsce czy jest prawda ze oddzialy "samoobrony slaskiej" uzbrojone byly w bron ciezka i z kad ja wziely.czy moze kazda slazka rodzina trzymala wtedy armate kalibru 57 milimetrow w obejsciu ot tak na wszelki wypadek ? Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz_jerczynski Re: GÓRNOŚLĄSKA WOJNA DOMOWA 28.08.04, 22:17 1gomez napisał: > pewnie ze warto ale mam pytania > czy nie jest prawda ze freikorpusy skladaly sie prawie wylacznie z niemieckich > oficerow bezrobotnych po pierwszej wojnie swiatowej? i na dodatek majcych ze > slaskiem guzik wspolnego? Nieślązakow walczących po stronie niemieckiej było niewielu, obszar plebiscytowy był otoczony alianckim kordonem sanitarnym, który nie był szczelny od polskiej strony, dzięki żabojadom. > czy nie jest prawda ze w tym konflikcie wziela udzial reichswera czasowo pod > inna nazwa jako grenschutz? nie > jako ze nazwa reichswera byla nie do przyjecia dla aliantow > czy nie jest prawda ze tylko glupocie anglikow dbajacych o zbytnie > nieoslabienie niemiec nalezy przypisac ze slask zostal podzielony i w calosci > nie przypadl polsce Nie, strona polska przegrała plebiscyt i tylko dzięki zbrojnej napaści na terytorium sąsiada wymusiła taki podział. > czy jest prawda ze oddzialy "samoobrony slaskiej" uzbrojone byly w bron ciezka > i z kad ja wziely.czy moze kazda slazka rodzina trzymala wtedy armate kalibru > 57 milimetrow w obejsciu ot tak na wszelki wypadek ? Bazy zaopatrzeniowe były w Polsce, niedaleko śląskiej granicy, np. w Sosnowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez polska przegrala plebiscyt 28.08.04, 22:20 dzieki 100 tysiacom niemcow pospiesznie przywiezionym na slask .ze slaskiem laczylo ich tylko miejsce urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: polska przegrala plebiscyt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.04, 22:26 Ktorzy przyjechali na zyczenie / zadanie strony polskiej, poniwaz uwazano, ze cala emigracja slaska bedzie glosowac tzw. "powrotem do macierzy". Ale sie przeliczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: polska przegrala plebiscyt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.04, 22:30 Warto jescze dodac, ze rowniez na zadanie Polski wykluczono z glosowania osoby, ktore przyjechaly na Slask po roku 1904. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez a to dobre slazacy mieszkajacy w niemczech mieliby 28.08.04, 22:34 glosowac za polska .a niby dlaczego? i pewnie jeszcze durne polaczki zorganizowly im transport z hamburga bremy lubeki berlina .ze tez na to nie wpadlem Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz_jerczynski Re: polska przegrala plebiscyt 28.08.04, 22:27 1gomez napisał: > dzieki 100 tysiacom niemcow pospiesznie przywiezionym na slask .ze slaskiem > laczylo ich tylko miejsce urodzenia Na życzenie strony polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez moja interpretacja 28.08.04, 22:31 trzecie powstanie prosze pana bylo wystapieniem nie tylko narodowosciowym.laczylo sie scisle ze statusem posiadania .wielcy posiadacze ,wlasciciele to byli niemcy(HUTY KOPALNIE ) pracownicy to byli slazacy .i chocby z tego powodu naturalnie ciazyli ku polsce.do tego slask byl katolicki a niemcy nie bardzo.w tamtych czasach to znaczylo duzo. neguje pan moje tezy herr Jarczynsky dlatego jestem sklonny przytoczyc panu sklad osobowy niemieckich jednostek wojskowych bioracych udzial w walkach przeciw trzeciemu powstniu zanim sie zacznie cos pisac trzeba poczytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: moja interpretacja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.04, 22:39 W duzych miastach, gdzie, jak to piszesz, "pracownikami byli slazacy", jakos niewielu "naturalnie ciazylo ku Polsce". Wyniki z Katowic, (80 proc za Niemcami, Koenigshuette / Krolewskiej Huty (70 proc za Niemcami) czy Gliwic (75 proc za Niemcami) chyba o czyms swiadcza. Akurat tam, gdzie "pasiadaczmi" byli Slazacy, czyli na wsiach, gdzie wiekszosc miala swoja ziemie, wyniki byly bardziej wyrownane lub korzystne dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: moja interpretacja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.04, 22:42 Poza tym najbogatsze rodziny przemyslowe Slaska, Henckel von Donnersmark czy Balestrem, byly katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez no pewnie ze racja 28.08.04, 22:43 jak sie doda tych przywiezionych.i naplywowych.niedawno widzialem obelisk cum gedenken niemcow karpackich.okazalo sie ze w miastach bylo ich do 80% procent.czy to oznacza ze slowacja jest krajem niemieckim ? widzi mi sie ze nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: no pewnie ze racja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.04, 22:48 A jak dlugo sie jest naplywowy ? Polacy wykluczyli z glosowania Niemcow, ktorzy mieszkali na Slasku juz prawie cale pokolenie. Kto przybyl np w roku 1905, czyli mieszkal w roku 1921 prawie 16 lat, a nie byl rodowitym Slazakiem, nie mogl brac udzialu w glosowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: purdur Re: no pewnie ze racja IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.04, 16:38 Proze poczytac w Traktacie Wersalskim. Takie same byle regularia co do Niemcow w Alzacji. Hitlerowcy wzorowali sie na tym okresleniu naplywowosci np. w wyrzucaniu Polakow z Gdyni w 1939. Purdur Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 22:39 moja rada zaloguj sie pod innym nickiem i zacznij bluzgac.wtedy ja automatycznie spadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: i co bedzie dalej?????????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.04, 22:44 Zabraklo argumentow ? To spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 22:51 no widzisz przewidzialem to.nabierasz ostrych tonow .moge z toba pogadac jeszcze dlaczego nie. bylem se herbate zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Plebiscyt 28.08.04, 22:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=15112947&wv.x=1&a=15113477 Nie spodziewalem sie Darka na aktualnosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 22:55 a jak to sie stalo ze to wlasnie polcy rozdawali karty w plebiscycie.ustalali kto moze glosowac a kto nie. z kad takie wiadomosci? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 22:56 1gomez napisał: > a jak to sie stalo ze to wlasnie polcy rozdawali karty w plebiscycie.ustalali > kto moze glosowac a kto nie. z kad takie wiadomosci? Niemcy nie mieli zbyt dobrych notowan po przegranej wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 23:04 nie mniej jednak niemcy nigdy wojny nie przegraly a ich jednostki wracaly z francji z orkiestrami na czele.a polski wogole nie bylo od dosc dawna i malo kto wierzyl ze powstanie i jest w stanie sie utrzymac.przez caly czas od wielkiego fryca w niemczech funkcjonowalo cos takiego jak sztab generalny.zbrodnicza organizacja ktora powinna byc osadzona w norymberdze na rowni z SS.ONI BYLI ODPOWIEDZIALNI ZA OBIE WOJNY SWIATOWE I WIELE MILIONOW LUDZKICH ISNIEN.A JEDNAK POWSTANIE SIE UDALO .powtarzam raz jeszcze gdyby nie anglicy caly slask przypadby polsce Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 23:09 a tak na marginesie panowie .wiecej szacunku dla wlasnych przodkow.bo wbrew temu co twierdzicie powstanie na slasku robili slazacy .nie ochotnicy ze lwowa i nie oficerowie polscy Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 23:12 1gomez napisał: > a tak na marginesie panowie .wiecej szacunku dla wlasnych przodkow.bo wbrew > temu co twierdzicie powstanie na slasku robili slazacy .nie ochotnicy ze lwowa > i nie oficerowie polscy Ja mam informacje z pierwszej reki, kolego. Tylko dwoch czlonkow mojej rodziny walczylo po stronie polskiego agresora, i to tylko dlatego, ze zostali sila wcieleni do wojsk tzw. powstanczych. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 23:22 nie watpie kolego .tylko te informacje trzeba jeszcze przesaczyc przez nazizm hitlera przez komune ktora narzucili polsce i przez roznice poziomu zycia w polsce i niemczech.to gdzies na koncu jest prawda historyczna ktora chcecie zmienic bo jest dla was niewygodna.to piszcie se swoje .a tak na boku miec dziadka powstanca w rodzinie to dopiero musi byc kicha Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 23:25 1gomez napisał: > nie watpie kolego .tylko te informacje trzeba jeszcze przesaczyc przez nazizm > hitlera przez komune ktora narzucili polsce i przez roznice poziomu zycia w > polsce i niemczech.to gdzies na koncu jest prawda historyczna ktora chcecie > zmienic bo jest dla was niewygodna.to piszcie se swoje .a tak na boku miec > dziadka powstanca w rodzinie to dopiero musi byc kicha Na szczescie nie mam dziadka powstanca. I wcale z tej komfortowej sytuacji nie wyciagnalem korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 23:26 a po com sie tu rozpisywal?mialem w wojsku na kompanii kumpli ze slaska.nie goroli .dobrzy byli koledzy .to chyba dla nich Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: i co bedzie dalej?????????? 28.08.04, 23:29 1gomez napisał: > a po com sie tu rozpisywal?mialem w wojsku na kompanii kumpli ze slaska.nie > goroli .dobrzy byli koledzy .to chyba dla nich Darek chyba chce rozreklamowac nowy naklad swojej ksiazki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Zabor Slaska przez Polske IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.04, 08:05 Tak, tak 1gomez, dla Polski sie udalo. A dla Slaska i jego mieszkancow byla to zapasc cywilizacyjna porownywalna z najazdem Hunow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: i co bedzie dalej?????????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.04, 07:46 1gomez napisał: > a jak to sie stalo ze to wlasnie polcy rozdawali karty w plebiscycie.ustalali > kto moze glosowac a kto nie. z kad takie wiadomosci? "Jak wynika z dokumentow, klauzula odnoszaca sie do osob nia majacych na obszarze plebistcytowym miejsca swego stalego zamieszkania, zostala wprowadzona do traktatu wersalskiego na wyrazne zyczenie Delegacji polskieh na Konferencje Pokojowa w Paryzu; chodzilo bowiem o zapwnienie prawa glosowania ldnosci polskiej pochodzacej z Gornego slaska, a pozostajacej na emigraci zarobkowej w zachodnich rejonach Rzeszy" M.Wrzosek - Powstania Slaskie A tu jeszcze fragment z oficjalnej strony domowej Polski www.polska.pl "Kłamliwa propaganda Fakt dopuszczenia do głosowania tzw. emigrantów był zawsze silnie podkreślany przez polską propagandę. Był to bowiem wygodny pretekst do wmówienia społeczeństwu, że to Niemcy różnymi kruczkami dopuścili do głosowania Ślązaków nie mieszkających już na terytorium plebiscytu. A jednak pomysłodawcami tego, by do udziału w plebiscycie dopuszczeni byli również Ślązacy mieszkający poza Śląskiem byli... Polacy liczący na to, że tym sposobem spowodują żywszy oddźwięk Ślązaków zamieszkałych w Polsce. I choć faktem jest, że Niemcy przywozili na plebiscyt całe tłumy ludzi specjalnymi pociągami, to Polacy - choć w mniejszym zakresie, robili to samo. Na plebiscyt przybyło z Polski ok. 50 000 osób. Ostatecznie jednak głosów emigrantów popierających polską przynależność Śląska zebrano zaledwie 10 120. Historycy niemieccy podkreślają też, że wielu Górnoślązaków, deklarujących się w spisie powszechnym z 1910 r. jako polskojęzyczni, głosowało za Niemcami. " www.polska.pl/aktualnosci/kalendarz/kalendarium/article.htm?id=35395 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ossey Re: GÓRNOŚLĄSKA WOJNA DOMOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 23:29 Duzo Slazakow glosowalo za Niemcami bo nie wierzyli ze Polska powstanie . 1920 to wojna polsko-sowiecka i nikt nie dawal gwarancji ze Polska ja wygra. Gdyby plebiscyt sie odbyl rok pozniej wyniki mogly byc inne. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: GÓRNOŚLĄSKA WOJNA DOMOWA 28.08.04, 23:32 Gość portalu: ossey napisał(a): > Duzo Slazakow glosowalo za Niemcami bo nie wierzyli ze Polska powstanie . 1920 > to wojna polsko-sowiecka i nikt nie dawal gwarancji ze Polska ja wygra. Gdyby > plebiscyt sie odbyl rok pozniej wyniki mogly byc inne. Jeszcze gorsze: erwin10.fm.interia.pl/zuebraty.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez ostatnie zdanie IP: *.is.net.pl 28.08.04, 23:56 holubila slask polska za te powstania.oj holubila.mial slask wlasny skarb i sejm i autonomie.napewno nigdy slask nie byl bardziej slaskiem niz wtedy za drugiej rzeczpospolitej.pamietajcie o tym panowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: ostatnie zdanie a moze i nie IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.04, 08:16 gomez, w prownaniu do sytuacji po II-giej wojnie to na pewno bylo lepiej ale tez nie rozowo bo Polacy sa niesamowitymi szowinistami i koniecznie chcieli pouczac Slazakow, praktycznie cala kadra administracyjna byla juz wtedy elemten naplywowym z Polski. I nie mow mi prosze, ze nie bylo Slazakow ktorzy potrafili by SWOIM Slaskiem zarzadzac! To Polska odstawala cywilizacyjnie 100 lat (do tylu oczywiscie) od Slaska. Analfabetyzm w Polsce byl naprawde problemem - na Slasku jako zjawisko dzieki Prusakom i dzialanosci spolecznikow praktycznie nie istnial. Slask byl jednym z najbardziej rozwinietych terenow europejskich. A roznice np. w sanitariatach pomiedzy Slaskiem a Polska istnieja do dzisiaj, po ponad 80 latach! Pomysl slawojek byl konieczny w Polsce, zastanow sie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 A kogo to obchodzi! 29.08.04, 07:50 Liczą się skutki! Niemcy przegrali! Dziś Śląsk jest Polski i tylko paru idiotów na siłę robi z siebie Niemców! Odpowiedz Link Zgłoś