Dodaj do ulubionych

Marsz hipokrytów się zaczął podobno

11.01.15, 16:15
w tym Paryżu.

"Je suis Charlie". Śmiechu warte:

"Znany francuski rysownik Bob Sine został wyrzucony z pracy i grozi mu proces. Jego rysunek wywołał burzę

Na początku lipca we francuskim tygodniku satyrycznym „Charlie Hebdo” ukazała się karykatura syna prezydenta Francji Jeana Sarkozy’ego wraz z jego narzeczoną Jessiką Sebaoun-Darty, spadkobierczynią właścicieli sieci hipermarketów Darty. Pod spodem widniał złośliwy komentarz: „Jean Sarkozy zadeklarował, że chce przejść na judaizm, by móc poślubić swoją żydowską narzeczoną, która kiedyś odziedziczy fortunę. Ten mały zrobi karierę!”.

Francuscy "intelektualiści" nie posiadają się z oburzenia. Autor karykatury, znany rysownik i satyryk Martin „Bob” Sine, został oskarżony o antysemityzm. Stracił pracę, czeka go sprawa sądowa. Międzynarodowa Liga przeciwko Rasizmowi i Antysemityzmowi (Licra) złożyła przeciwko niemu pozew do prokuratury za podżeganie do nienawiści na tle rasowym. Na tym sprawa się nie kończy. Ktoś groził mu przez telefon. Sine zwrócił się w tej sprawie do sądu.

Zwolennicy i przeciwnicy karykaturzysty toczą wojnę o granice wolności słowa i prawo do obrażania każdego, bez względu na rasę czy religię. I nie ma tu znaczenia, że babcia Jeana Sarkozy’ego ze strony ojca jest Żydówką greckiego pochodzenia. „To, co zrobił Sine, jest niedopuszczalne. Zasugerował, że trzeba być Żydem, by w życiu coś osiągnąć. Że Żydzi trzymają pieniądze i władzę. To znany stereotyp. Sine jest antysemitą” – pisze znany publicysta tygodnika „Le Nouvel Observateur” Claude Askolovitch.

Podobnego zdania jest 20 znanych francuskich polityków i intelektualistów, w tym mer Paryża Bertrand Delanoe, przewodniczący Trybunału Konstytucyjnego Robert Badinter, pisarka Fred Vargas oraz noblista Elie Wiesel. Wszyscy podpisali list otwarty z poparciem dla redaktora naczelnego „Charlie Hebdo” Phillipe’a Vala, który wyrzucił rysownika z pracy. „Phillipe Val zachował się jak prawdziwy demokrata. Bob Sine zaś przekroczył granicę, która dzieli dowcip od obrazy oraz karykaturę od nienawiści” – czytamy.

Są pytania?
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Tiens, tiens 11.01.15, 21:42
      A ja stracilem Twoje laski jak wkurzony nauragalem Danie. Pewnie kazdy z nas ma pewna doze hipokryzji.

A co do historyjki z mlodym Sarkozym to ja pierwszy raz czytam ale wcale mnie nie dziwi. Kumoterstwo i lizudupstwo jest wszedzie. Podsumowujac, widze dwa wazne komentarze:
      1. Zydzi intryguja ale za karykatury nie zabijaja.
      2. Bob Sine stracil prace ale zachowal zycie, bo mordercy zastrzelili wszystkich na radzie redakcji Charlie Hebdo.

W koncu marsz dzisiejszy byl historyczny. I potrzeba troche czasu by zobaczyc co z niego wyniknie. W kazdy razie, prywatnie, ja sie poczulem Francuzem i po raz pierwszy moze od naturalizacji, dumnym z bycia Francuzem.

PF.
      • qwardian Re: Tiens, tiens 11.01.15, 22:38

polski_francuz napisał:

> Zydzi intryguja ale za karykatury nie zabijaja.

Tak, tylko prawicowi Żydzi intrygują, ja Tobie powiem Francuzie, że gdyby Żydzi dogadali się z Adolfem Hitlerem, to by dzisiaj pompowali ropę w Arabii Saudyjskiej, Iraku i Katarze, my byśmy jeździli wypasionymi mercedesami, a cywilizowany człowiek popijałby spokojnie piwko w każdym punkcie naszego globu. Tymczasem pieniądze z ropy finansują zakłady Kałasznikowa w Rosji, chore ideologie i nędzę tam gdzie rewolucja jihadu postawiła swoją stopę. Biały, cywilizowany człowiek powinien rządzić całym światem, nie socjalista który sam ma problem z samym sobą i jedyną dewizą na dobrobyt jest 70-procentowy podatek. Zapytaj się Jacka co by zrobił, gdyby płacił faktycznie rzeczywisty 70-procentowy podatek, bo ja bym zjadł żywcem autora takiego pomysłu...
    • absztyfikant Re: Marsz hipokrytów się zaczął podobno 11.01.15, 23:38
      izrael.org.il/opinie/4513-abbas-pod-reke-z-donaldem-tuskiem-polski-opozycjonista-i-arabski-terrorysta-niezapomniany-widok.html
      Dzisiejszy paryski marsz solidarności z ofiarami terroru miał być wzruszającym pokazem ludzkiej jedności. Trudno jednak nie uznać go za farsę, kiedy przywódcy Francji na czele marszu postawili Mahmuda Abbasa!

• mrs.courvoisier Re: Marsz hipokrytów się zaczął podobno 12.01.15, 00:29
        to dla zrownowazenia golabka pokoju jakim jest Netanyahu
        • wiseacres Re: Marsz hipokrytów się zaczął podobno 12.01.15, 09:59
          Żydzi to mądry naród i co trzeba dodać bardzo pracowity. Polacy, to już mieszanina,taki zlepek i w większości model Polaka to model pokazywany w necie jak pije wodę z pisuaru.
          • qwardian Re: Marsz hipokrytów się zaczął podobno 12.01.15, 11:24

wiseacres napisał(a):

> Żydzi to mądry naród i co trzeba dodać bardzo pracowity. Polacy, to już mieszan
            > ina,taki zlepek i w większości model Polaka to model pokazywany w necie jak pij
            > e wodę z pisuaru.

Może jestem zlepkiem, ale nie muszę uciekać po dachach budynków, dlatego jednak wolę pozostać Polakiem...
          • perla Re: Marsz hipokrytów się zaczął podobno 12.01.15, 12:39
            wiseacres napisał(a):

> Żydzi to mądry naród i co trzeba dodać bardzo pracowity. Polacy, to już mieszan
            > ina,taki zlepek i w większości model Polaka to model pokazywany w necie jak pij
            > e wodę z pisuaru.

z tą mądrością to kwestia względna jest.
            Np. my Polacy po 1945 roku wywaliliśmy 7 milionów Niemców za Odrę i mamy z nimi spokój, a Żydzi nie wypędzili Arabów za Jordan i teraz mają ból głowy właśnie.
            • jaceq Re: Marsz hipokrytów się zaczął podobno 12.01.15, 23:57
              > Żydzi nie wypędzili Arabów za Jordan

I tak trzeba było zrobić. Ale - mądry Żyd po szkodzie.
              • polski_francuz Nozyce sie otwieraja 13.01.15, 08:11
                W Polsce nie ma arabskiej emigracji, malo jest arabskich studentow, narod jest dosc homogenny etnicznie. Stad te inwektywy "koziojebcy", "idioci multi-kulti" itp. bez zrozumienia tego sie dzieje i dziac moze we Francji.

Mamy tutaj 5 - 6 mln muzulmanow czyli 10 % populacji. Z ktora jakos trzeba zyc, jakos trzeba integrowac i ktorej nie da sie pozbyc.

Nie mowie, ze jest latwo i nie mowie, ze tak sie jutro stanie. Ale sie stanie za 50 czy 100 lat. Bo, jak mowil tow. Stalin, inaczej byc nie moze.

Jako, ze dobrze znam sytuacje w Niemczech posluze sie niemiecka analogia. Wielu z tych, ktorych czytam na forum (jaceq, perla...) reprezentuja zdanie Ossis, manifestujacych jako Pegida w Dreznie mimo, ze w Dreznie ani w Saksonii zadnych prawie muzulman nie ma. Pani Merkel wie jak i ja, ze jakos bedzie trzeba z islamem w Europie wspolzyc. I mowi, ze islam jest czescia Niemiec.

I jeszcze ostatni obraz z dzisiejszego ranka. Korwin Mikke, z ktorym dziele herb ale nie poglady, afiszuje sie w PE z napisem: "Nie jestem Charlie i jestem za kara smierci". Ma prawo pisac co mus sie chce, ale obraz Polaka jaki pokazuje nie jest takim z ktorym sie identyfikuje.

PF
      • jaceq Re: Marsz hipokrytów się zaczął podobno 12.01.15, 23:41
        Masz rację, Absztyf i dzięki za ten link, choć oczywiście wolałbym, żeby go nie było. Nie tak dawno śmieliśmy się z Kartofla stojącego na tzw. Majdanie pod banderowskimi flagami i pomrukującego z zażenowaniem "Sława!". Teraz mamy Tłuska jawnie ręka-w-rękę z plastelińskim bandytą i "wszystko jest w porząsiu, kochajmy się" jak w Panu Tadeuszu.

Zamach w Tuluzie przeszedł przez polskie media w zasadzie bez echa. Dziś ciężko cokolwiek o tym znaleźć. Nawet wikipedia "zapomniała", chociaż aż się tam roi od kozojebskich "wyczynów" ku chwale Allacha i proroka-pedofila:

pl.wikipedia.org/wiki/Lista_zamachów_terrorystycznych_w_2012#Marzec

Owszem w sieci są, ale dywagacje użytecznych (dla kozojebców) idiotów, np:

radtrap.wordpress.com/2012/03/27/francuzi-wiedza-ze-zamachy-w-tuluzie-to-operacja-falszywej-flagi/

Nie dziwi tatuńcio bandyty, który bronił go ze wszystkich sił:

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/578432,Nowe-informacje-o-zabojcy-z-Tuluzy-Jest-niewinny

Ale ten bałwan tutaj już przeszedł samego siebie. Smoleńszczykostwo przy nim to malutki pikuś:

www.monitor-polski.pl/czemu-sluzy-paryska-operacja-psy-op/comment-page-8/

Nawet Antek Policmajster się chowa, no nie?

Po Tuluzie nawet tv al-dżezira postanowiła zachować się przyzwoicie:

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/574462,AlDzazira-ma-film-zabojcy-z-Tuluzy-Nie-emitujcie/?utm_source=box&utm_medium=link&utm_campaign=related

https://izrael.org.il/images/10888955_800729773296866_6722290348910160855_n.jpg

Mnie pierwsze, co się skojarzyło, to pola śmierci Pol Pota. Widać o tym marzą ci bandyci z Chesbollachu, Chamasu i Fatachu. A Tłusk z nimi pod rękę. Nie sądziłem, że dożyję takiej hańby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka