Dodaj do ulubionych

Nie jestem Charlie

13.01.15, 13:46
Akcja ze sprzeciwem dla terroryzmu wyrażająca się wystawianiem karteczki z hasłem 'Jestem Charlie' przybiera dziwny charakter. Zaczyna być rodzajem nagonki na 'nieprawomyślnych' , takich jakim ostatnio okazał się JKM. Jeszcze trochę a dowiemy się ,że są oni wszyscy agentami Państwa Islamskiego , czy Al Kaidy. A przecież te hasła powinny mieć inny charakter. 'Stop terroryzmowi' , 'Stop radykalnym muzułmanom', 'Stop radykalnemu islamowi' , albo 'islamowi w ogóle'. Co niesie za sobą hasło głoszące , że jest się Charliem? Poparcie dla jego idei, dla jego sposobu dyskusji politycznej . Tak więc należałoby w ten sam, albo podobny sposób działać, czyli wyśmiewać ,czy drwić z czyichś wartości . Czy to będzie Mahomet, Mojżesz , czy Jezus. Wobec tego 'Jestem Charlie' w zasadzie wyklucza z grona ludzi chcących dyskusji i pojednania, a wzmacnia dążących do konfrontacji. Dlatego też za JKM napiszę 'Nie jestem Charlie' i 'Stop radykałom'. JKM wybrał dla nich karę śmierci. Mi wystarczy ich marginalizacja, ewentualnie separacja

A.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Najmniejszy wspolny mianownik 13.01.15, 14:54
      Ja to haslo interpretuje jak najmniejszy wspolny mianownik. Ktorym jest wolnosc wypowiedzi nawet durnej i takiej, ktora nie popieram.

Ktos powiedzial "nie zgadzam sie z tym ale oddalbym zycie za to, zeby mozna to bylo glosic".

W tym sensie jestem Charlie.

PF
    • perla trzeba być idiotą aby być Charlie 13.01.15, 15:06
      choćby z powodu, że Charlie to nieboszczyk w liczbie 12 sztuk.
      A wszelkie hasła to sobie można wsadzić.
      Tu trzeba zdecydowanych działań administracyjnych i siłowych.
      Pozbawić obywatelstwa, zasiłku, i innego socjalu. Za to dać bilet w jedną stronę.
      No i dobrze by było gdyby nieznani sprawcy zatopili 2-3 statki na Morzu Śródziemnym.
      Zaraz by się inwazja muslimów na Europę skończyła właśnie.
    • wikul Re: Nie jestem Charlie ... 13.01.15, 15:33
      Tak jak nie byłbym Urbanem gdyby, nie daj Boże, jakiś świr go zabił w redakcji jego NIE.
      Myślę że nie jest trudno wymyślić formułkę która współczuje i solidaryzuje się z ofiarą.
      • klioes Ja tez nie jestem Charlie ... 13.01.15, 18:10
        wikul napisał:

> Tak jak nie byłbym Urbanem gdyby, nie daj Boże, jakiś świr go zabił w redakcji
        > jego NIE.
        > Myślę że nie jest trudno wymyślić formułkę która współczuje i solidaryzuje się
        > z ofiarą.

Bardzo trafnie to ujales: sprzeciw wobec morderstwa
        nie powinien byc popieraniem lewackiego nihilizmu.

Nie jestem Charlie i nie jestem NIE, ani Trybuna, ani Komsomolcem!
    • benek231 Wiemy, wiemy - jestes Andrzejg :O) 13.01.15, 20:54
      Mam wiec tu dla ciebie link do informacji o wystepach J*M - faceta ktory gotow jst zesrac sie na stojaco w pelnym tramwaju, w celu zwrocenia na siebie uwagi.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,17249359,Chrzest_bojowy_Tuska_w_Parlamencie_Europejskim__NA,,,1433640.html#BoxSlotI3img
      A moze jednak podrzuce tu odnosny fragment, zanim Gazeta znow pozmienia wszystko nie do poznania.

>>Bardzo ostre wystąpienie Janusza Korwin-Mikkego. Były szef Kongresu Nowej Prawicy odniósł się do kwestii bezpieczeństwa w Europie i ochrony granic w kontekście zamachów dokonanych we Francji przez muzułmańskich fundamentalistów. Nawiązał też do sposobu rozgrywania przez UE z Rosją kwestii Ukrainy. Zrobił to w swoim stylu - tak, jak wczoraj stał w opozycji wobec akcji solidarności z Francją i zaatakowaną przez islamistycznych morderców redakcją pisma "Charlie Hebdo":

- Nasi wrogowie nie są w Moskwie, tylko w meczetach w Paryżu - oświadczył Korwin-Mikke. - Powinniśmy wprowadzić znów karę śmierci, ponieważ inaczej nie możemy z nimi wygrać. Powinniśmy odrzucić całe acquis communautaire (dorobek prawny w UE). Dlatego uważam, że Unię Europejską trzeba zniszczyć - podkreślił.

- To była haniebna wypowiedź - skwitował przewodniczący Parlamentu, Martin Schulz. I zapowiedział, że się słowom Korwin-Mikkego dokładnie przyjrzy. A co dokładnie Korwin-Mikke miał na myśli, o tym świadczy jego wpis z Facebooka sprzed kilkunastu minut:

"Właśnie słucham p.Donalda Tuska, przemawiającego w Unio-Parlamencie. Słucham - i przypominam sobie, jak to Amerykanie dali pieniądze i broń talibom - i czym to się skończyło. Potem Zachód dał broń i pieniądze bandytom walczącym z JE Bashsharem al-Assadem - i skończyło się powstaniem "Kalifatu" Iraku i Lewantu... Obecnie p.Tusk mówi, że mamy dać broń i pieniądze nowej Ukrainie - która odwołuje się do tradycji Stefana Bandery, Romana Szuchewycza...".>>

A teraz zastanow sie co w tej wypowiedzi bylo dla Korwina wazniejsze - problem terroryzmu czy interesy Rosji?
      Bo kolejny juz raz zachowal sie tak jak zachowywali sie niemieccy agenci w Stanach, przed Pearl Harbor.
      • benek231 Re: Wiemy, wiemy - jestes Andrzejg :O) 13.01.15, 21:19
        I jeszcze ten istotny fragment wypowiedzi polskiego "bohatera".

>>We wtorek tłumaczył dziennikarzom, że publikacje francuskiego tygodnika były bluźniercze i niektóre powinny oburzać również chrześcijan. - Atak na redakcję "Charlie Hebdo" to nie był atak przeciwko wolnemu słowu. Był to atak przeciwko niedopuszczalnym, moim zdaniem, publikacjom tego pisma. Ci ludzie nie byli bojownikami o wolne słowo, tylko bojownikami o to, żeby zniszczyć wartości europejskie - powiedział Korwin-Mikke.

Jego zdaniem redakcja "Charlie Hebdo", wyśmiewając się m.in. z porządku, policji i armii, walczyła przeciwko wszystkim wartościom europejskim. - Nie można być jednocześnie Europejczykiem i popierać Charlie - ocenił. - Absolutnie nie jestem Charlie. Jestem anty-Charlie, natomiast jestem przeciwko mordowaniu ludzi - powiedział.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,17251037,Korwin_Mikke_znow_wystapil_z_kontrowersyjnymi_tezami.html#ixzz3OjaWFxDB

Rozumiem, ze takze wedlug Ciebie atak na redakcje "to nie był atak przeciwko wolnemu słowu. (lecz) Był to atak przeciwko niedopuszczalnym, moim zdaniem, publikacjom tego pisma."
        • andrzejg Re: Wiemy, wiemy - jestes Andrzejg :O) 14.01.15, 00:43
          benek231 napisał:

>
          > Rozumiem, ze takze wedlug Ciebie atak na redakcje "to nie był atak przeciwko wo
          > lnemu słowu. (lecz) Był to atak przeciwko niedopuszczalnym, moim zdaniem, publi
          > kacjom tego pisma."

Napisałem już gdzieś , że jest to atak na wolość słowa,... czy też sztuki. W moim wątku nie chodzi o samego JKM . Był on niejako inspiracją do przemyśleń, a w zasadzie nie on , tylko pokazanie krytyki jego wypowiedzi jak gromadny atak. A przecież w zasadzie to hasło jest wysoce nietrafione i gremialny atak na inaczej myślących jest walką z wolnością słowa i myśli.
          • pro100 Re: Wiemy, wiemy - jestes Andrzejg :O) 14.01.15, 07:33
            andrzejg napisał:

Był on niejako inspiracją do przemyśleń, a w
            > zasadzie nie on , tylko pokazanie krytyki jego wypowiedzi jak gromadny atak. A
            > przecież w zasadzie to hasło jest wysoce nietrafione i gremialny atak na inacz
            > ej myślących jest walką z wolnością słowa i myśli.

biegającym z owcami (lewymi) tego nie wytłumaczysz. trzeba by mieć rozum indywidualny.
          • benek231 Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 14.01.15, 19:04
            ktorych ona dotyczy. Ale bywaja wyjkatki - ponizej jeden z nich.

wyborcza.pl/1,75477,17255818,Francuscy_jezuici_solidaryzuja_sie_z__Charlie_Hebdo__.html

Czy Korwinowi grozil ktos smiercia w PE? Czy grozily mu sankcje w postaci utraty wolnosci?
            Czy grozilo mu wykopanie z PE, badz zakaz wstepu na sale posiedzen?

Nie, on jedynie zostal skrytykowany przez innych parlamentarzystow. Ich wolnosc slowa takze dotyczy.

Z innej beczki. Zasadniczym motywem wypowiedzi J*M bylo przedstawienie Rosji jako kraju przyjaznego w sumie - kraju ktory nie jest zadnym zagrozeniem. Reszta to tylko kamuflaz.
            On jest rosyjskim agentem.
            • andrzejg Re: Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 14.01.15, 19:29
              benek231 napisał:

Wolność Benku charakteryzuje się tym, że znajdzie się jeden w stadzie , któy zabeczy inaczej.
              Nie słyszałem o groźbach w stosunku do JKM. Zresztą, to chasło wygłosił nie on pierwszy.

> Z innej beczki. Zasadniczym motywem wypowiedzi J*M bylo przedstawienie Rosji ja
              > ko kraju przyjaznego w sumie - kraju ktory nie jest zadnym zagrozeniem. Reszta
              > to tylko kamuflaz.
              > On jest rosyjskim agentem.

NIekoniecznie. Zależy jak na to spojrzysz. Przecież kulturowo jesteśmy bliżsi Rosji, Ukrainie, czy Białorusi niż Arabom. Wolałbym otworzyć granice rosyjskim, czy ukraińskim emigrantom niż muzułmanom.

A.
              • benek231 Re: Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 14.01.15, 20:08
                No wiec zabeczal czy nie zabeczal? Czy wylaczyli mu mikrofon, albo zagrozili wylaczeniem?
                Korwinowi w ramach wolnosci nie podobal sie Charlie, a innym nie przypadl do gustu Korwin. On nie zgadzal sie z innymi, a inni z nim. O co ci wiec chodzi, przeciez nikt nie zabranial mu wypowiadac sie tak wlasnie.

"Satyra – gatunek literacki lub publicystyczny łączący w sobie epikę, lirykę i dramat (także inne formy wypowiedzi) wywodzący się ze starożytności (pisał je m.in. Horacy), ośmiesza i piętnuje ukazywane w niej zjawiska, obyczaje, politykę, stosunki społeczne. Prezentuje świat poprzez komiczne wyolbrzymienie, ale nie proponuje żadnych rozwiązań pozytywnych. Cechą charakterystyczną satyry jest karykaturalne ukazanie postaci. Istotą satyry jest krytyczna postawa autora wobec rzeczywistości, ukazywanie jej w krzywym zwierciadle." (cytat z Wikipedii)

A tu muzulmanom, przynajmniej niektorym, wydaje sie, ze ich satyra dotyczyc nie moze w zadnym przypadku. A jak ktos sprobuje to go zabija.
                Badz tez, co wielokrotnie mialo miejsce w Polsce (na szczescie tylko na poziomie nadziei) doniosa do prokuratury a sad wsadzi takiego satyryka do wiezienia - za obraze uczuc religijnych.

Gdyby obrazek z Jezusem na krzyzu, proszacym o wyjecie gwozdzi, ukazal sie byl w NIE, w roku 1994, to do prokuratury polecialoby kilka setek Pawlowicz i Terlikowskich. Czy teraz jest duzo lepiej?
                Bo religiancka wscieklizna nie toleruje niczego co nie jest tak jakby oni sami sobie zyczyli. Oryginalni Talibowie maja tylko inne metody, niemniej cel jest ten sam: zamknac gebe danemu sku..r.w.ysynowi satyrykowi. Bo smie, i jest zagrozeniem przez samo to. Gdyz nastepny bedzie smial wiecej.
                • benek231 Re: Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 14.01.15, 21:36
                  Nie potrzebowalem dlugo czekac. We Frondzie uznali to co ponizej, czyli satyra z Jezusem nasunela tym tepym lbom wylacznie obraze uczuc.
                  Kilku Najmilszych z tego forum ma ten sam problem, ktory nazwalbym 'syndromem Terlikowskiego'.

www.fronda.pl/a/jezuici-szydza-z-jezusa-i-papieza-to-solidarnosc-z-charlie-hebdo,46222.html
                  • computerrier ty się zdecyduj co gorsze-Fronda czy ruscy 15.01.15, 05:02
                    www.fronda.pl/a/polska-musi-zniknac-katolicyzm-trzeba-rozkladac-od-srodka,46130.html
                    • 99venus Re: ty się zdecyduj co gorsze-Fronda czy ruscy 15.01.15, 23:16
                      ku mojemu zdziwieniu cisza w odpowiedzi.myslałem,że wierna gwardia korwinowska poczuje krew i się rzuci.a tu nic.
                • andrzejg Re: Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 15.01.15, 15:08
                  benek231 napisał:

> Bo religiancka wscieklizna nie toleruje niczego co nie jest tak jakby oni sami
                  > sobie zyczyli. Oryginalni Talibowie maja tylko inne metody, niemniej cel jest t
                  > en sam: zamknac gebe danemu sku..r.w.ysynowi satyrykowi. Bo smie, i jest zagroz
                  > eniem przez samo to. Gdyz nastepny bedzie smial wiecej.

To samo dało się odczuć w GW i innych mediach. Czy wszyscy europosłowie trzymali tabliczkę z 'Jestem Czarlie'. Nie. JKM się wyłamał mocniej, bo powiedział swoje zdanie. Nagle namnożyło się memów i innych prześmiewczych wpisów. Sądzisz , że odniosły właściwy skutek? Moim zdaniem nie. Śmiali się jedynie pożal się Boże satyrycy a'la Charlie.

Ten przykład przenosi się na polską scenę polityczną, na któej jest masa ludzi chcących ograniczenia wpływów kościoła, czy wręcz antyklerykalnych. Problem w tym, że polska lewica ma twarz Urbana, albo Palikota. Czołowych 'chichraczy' III RP. Przecież wiadomo, że z głupkami niczego się nie wywalczy to i pozycja lewicy jest taka, jak widać.

A.
                  • benek231 Re: Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 15.01.15, 21:44
                    Jeden lubi ogorki, a inny - ogrodnika corki. Satyra tez nie jest dla wszystkich. A juz na pewno nie dla tych ktorzy maja poczucie humoru inaczej. Czyli tak jak niektorzy muzulmanie.

Na innym forum blogerka uzyla aforyzmu "gdyby mezczyzni zachodzili w ciaze to aborcja bylaby sakramentem", i zaraz znalazl sie taki jeden z poczuciem humoru, ktory uswiadomil autorke, ze stwierdzenie to jest glupie, gdyz sakrament zupelnie na czym innym polega, po czym skrupulatnie wylozyl na czym. Czyli moze facet smialo stawac w otwartym oknie i w przeciagu. Taki ma polot.

Wczesniej zamiescilem link do artykulu o Jezuitach smiejacych sie z satyry Charlie katolikow. Oni sie smieja i uwazaja, ze i taka satyra potrzebna jest w publicznym dyskursie, a taki Terlikowski mialby obrazone uczucia religijne i lecial do prokuratora (by zamknac satyrykom geby, razem z satyrykami). Jedni potrafia smiac sie z samych siebie, a inni (jak Terlikowski, ajatollachowie, i ten gosc z bloga) podchodza do satyry ze smiertelna powaga.
                    Ja uwazam, ze i z kretynizmow religijnej proweniencji nalezy sie nabijac, obnazac je, i z nich szydzic. Dlatego, ze sa kretynizmami. A juz szczegolnie wtedy gdy sa groznymi kretynizmami.

wyborcza.pl/1,75477,17255818,Francuscy_jezuici_solidaryzuja_sie_z__Charlie_Hebdo__.html
                    Satyrycy nie wymyslaja swojej satyry - oni jedynie nadaja odpowiednia forme wyrazu temu o czym sie mowi. I jesli opinia publiczna jest poruszona nierefolmowalnoscia islamistow, jesli jest wzburzona ich wrogoscia wstosunku do wszystkiego co francuskie, jesli nie jest w stanie zaakceptowac wspolobywateli regularnie bijacych wlasne zony, to od tego jest satyryk by (jak w tym przypadku) przedstawil islamistow w niezbyt korzystnym swietle - takze z uzyciem kpiny czy szyderstwa. Bo na dluzszy dystans to nie o slowa idzie lecz o przetrwanie.

I z tego ostatniego taki J*M doskonale zdaje sobie sprawe, ba domaga sie reakcji ze strony rzadow, a jednoczenie demonstracyjnie oznajmia, ze on nie jest Charlie, choc jest im po drodze, jak malo komu. Bo tak naprawde chodzilo mu o zwrocenie na siebie uwagi gdy bedzie pacyfikowal nastroje wobec Rosji.

• andrzejg Re: Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 16.01.15, 09:24
                      benek231 napisał:

>
                      > I z tego ostatniego taki J*M doskonale zdaje sobie sprawe, ba domaga sie reakcj
                      > i ze strony rzadow, a jednoczenie demonstracyjnie oznajmia, ze on nie jest Char
                      > lie, choc jest im po drodze, jak malo komu. Bo tak naprawde chodzilo mu o zwroc
                      > enie na siebie uwagi gdy bedzie pacyfikowal nastroje wobec Rosji.
                      >

O JKM mam ugruntowaną opinię i krótko mówiąc, nie jest on z mojej bajki. Nie wnikałem w motywy kierujące JKM podczas wypisania na laptopie hasła 'Nie jestem Charlie'. Impuls do zastanowienia się nad sytuacja dała mi reakcja gazet i internautów ( podejrzewam w dużej mierze trolli) z wyłamania się JKM z owczego pędu z oznajmianiem światu o swoim poparciu dla ś.p. Charliego. Bo to było poparcie czyichś działań , a nie sprzeciw wobec krwawego terroru. Satyra w wykonaniu Charlie Hebdo nie powoduje u mnie żadnego wzburzenia, ale nie widzę jej jako orędzia walki z terroryzmem. Prędzej karę śmierci , którą podkreślał JKM. Dlatego reakcja potępienia wystąpienia JKM wzbudziła mój sprzeciw. Zrozumiałbym , gdyby sprzeciw wyszedł ze strony religiantów, czy innych oszołomów, a nie od grupy mieniącej się tolerancyjną i będącej za wolnością słowa.

Jeśli o przetrwanie zaś chodzi...już o tym wspomniałem. Sam też wolę Ruskich od Arabów. Większym zagrożeniem dla spokoju życia moich wnuków jest pełzający , wciskający się islam. Katolicyzm w którym żyjemy jest bryzą wobec sztormu jaki nas czeka. Zdecydowanie wole Ruskich i Ukraińców. Niech przyjeżdżają i zatykają luki.

A.
                      • benek231 Re: Na satyre zazwyczaj negatywnie reaguja ci :O) 16.01.15, 20:37
                        Na Korwina napadli nie dlatego, ze on nie lubi satyry lecz dlatego, ze okazal sie on zwolennikiem zlikwidowania satyry - podobnie jak ty, nawiasem mowiac. Dlatego, ze probowal postawic wolnosc slowa pod znakiem zapytania. W tym momencie przekroczyl on granice w ktorych moze on byc tolerowany. Moze nie oczekuj wiec od nas tolerancji tam gdzie mozemy dac wam wylacznie kopa.

Tobie tez moze sie wydawac, ze nie poprzez satyre droga lecz poprzez kare smierci, ale ja mam istnotnie rozne zdanie, na ten temat. Uwazam, ze religiancka wscieklizne typu islamskiego nalezy tepic i pacyfikowac wszelkimi sposobami - od rozwadniania ich satyra do wyrokow smierci, jesli panstwo tak uzna. Przy tym stawialbym jednak na wystrzelanie ich w trakcie antyterrorystycznych akcji, czyli z uniknieciem babrania sie po sadach i wystawiania na protesty obroncow (nawiasem mowiac tak wlasnie postepuja sluzby we Francji czy Stanach).
                        Strzelanie to jest jednak ostatecznosc - preferuje ptofilaktyke. Podczas gdy Korwin i ty stawiacie wylacznie na odwet. Problem w tym, ze islamisci bardzo chetnie ida do nieba, gdyz czekaja tam na nich te dziewice. Na szafot beda szli cali szczesliwi.

Wbrew twoim, i Korwina, obawom tradycja katolicka nie bedzie wystawiona na ryzyko zeswiecczania - w nastepnej kolejnosci (zaraz) po islamie w Francji, czy Chinach. Katolicyzm nie zna dzihadu, szanuje swieckie prawa swoich panstw, przynajmniej oficjalnie nie dazy do obalania demokracji i ustanawiania rzadow kleru. Katolicyzm niczego nie musi sie obawiac - nie jest zagrozeniem dla ustalonego porzadku spolecznego, dla panstwa, dla demokracji. Wojujacy islam jest. Dlatego zupelnie nie rozumiem waszej religianckiej histerii gdy o ograniczanie islamu idzie.

We Francji i Niemczech maja do wyboru: wziac ich za morde lub byc poblazliwym jak do tej pory. Jesli pozostanie jak bylo to znacznie wieksze problemy czekaja ich w przyszlosci - gdy islamistow bedzie jeszcze wiecej i beda jeszcze silniejsi. Gdyby zyl Churchil to wypowiedzialby im wojne teraz - jak kiedys Niemcom. Gdyz wiedzial, ze pozniej bedzie mial do czynienia ze znacznie silniejszym przeciwnikiem.
      • 99venus Re: Wiemy, wiemy - jestes Andrzejg :O) 15.01.15, 23:14
        nie wiem czy warto toczyć spory o tego mało zrównoważnego osobnika,zmęczonego wiekiem i posypiającego w trakcie obrad.być może była to chwila odpoczynku po spłodzeniu kolejnego dziecka.podejrzewam,że jego stan mentalny odpowiada statusowi pożytecznego idioty kremlowskiego.
    • oleg3 Trafne uwagi Anndrzeju 14.01.15, 08:10
      Przeczytaj proszę

Jestem Ahmed!
    • piq bycie Charlie jest głupie i świńskie,... 14.01.15, 14:45
      ...bo bycie Charlie oznacza pomiatanie ludźmi poprzez pomiatanie rzeczami dla nich ważnymi. To jest sprzeczne z podstawowymi zasadami cywilizacji białego człowieka, która ma - co tu dużo ukrywać i nie jest to stwierdzenie rasistowskie - największy jak dotąd dorobek ze wszystkich i nie jest prawdą, że wszystkie kultury i wszystkie cywilizacje są sobie równe, bo nie są.

Ale z drugiej strony ja, ty i każdy cywilizowany Europejczyk nie może się godzić na egzekucje za wypowiedziane słowo, bez względu na to, jak bardzo plugawe.

Dlatego nie jestem żaden Charlie. Jestem piq, indywidualna osoba, która nie daje się zwieść owczym pędem powodowanym histeryczną reakcją tłumu. Charlie to coś mi zupełnie obcego, a poziom poczucia humoru tego piśmidełka jest haniebny. Nie mam nic przeciwko naśmiewaniu się ze wszystkiego, bo nawet w Polsce mamy dowcipy o Matce Boskiej, Bogu i Jezusie. Ale tępe żarty w imię walki z religią są dla mnie nie do przyjęcia.

Bieganie z napisem "Jestem Charlie" przypomina po pierwsze bieganie Sewka Blumsztajna z tabliczką "Pieřdolę, nie rodzę", po drugie akcje typu "skocz-no przeciwko malarii" albo "Life-Aid" (naćpaj się dla Boba Geldoffa), a po trzecie to jakby napisać na sobie "jestem pedofilem" w proteście przeciwko linczowi na pedofilu. Wielki stos głupoty.

Rzeczywiście, najbardziej można być którymś z tych zabitych, którzy oddali życie broniąc innych, broniąc zasad, na których opiera się europejska cywilizacja. Na przykład muzułmaninem-policjantem Ahmedem czy tym muzułmaninem, który pracując w żydowskim sklepiku ukrył kilka osób przed szaleńcem. Bo oni bardziej bronią cywilizacji Zachodu niż latające z tabliczkami "jestem Charlie" tłumy.

Gratuluję rozumnego wątku, Andrzej, i samodzielnego myślenia.
      • klioes do oprawienia w ramki: 14.01.15, 15:54
        > (...) "to jakby napisać na sobie "jestem pedofilem" w proteście przeciwko linczowi na pedof
        > ilu. Wielki stos głupoty." (...)

Gratuluje utrafienia w sedno problemu!
      • manny-jestem Wyglada na to ze w tej kwestii 15.01.15, 16:07
        jest ponadpartyjna zgoda forumowa.
    • benek231 Wg. szefa PE J*M to przypadek kliniczny :O) 14.01.15, 18:03
      Moim zdaniem tez, ale uwazam przy tym, ze w jego szalenstwie jest metoda - metoda agenta Rosji.
      Dla szefa PE facet ma tylko cos z glowka.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17254660,Szef_PE_o_wypowiedzi_Korwin_Mikkego_o_meczetach___To.html?lokale=lodz#BoxWiadTxt
      A ty uwazasz, ze poslowie do PE powinni byc tolerancyjni wobec wariatow...
      • qwardian Re: Wg. szefa PE J*M to przypadek kliniczny :O) 14.01.15, 19:21

Martin Shultz jest pośmiewiskiem, który nie potrafi sklecić poprawnie jednego sensownego zdania. Pięknie, nienagannie w języku niemieckim pouczał poseł ze Słowacji awanturującego się gnojka socjalisty...

www.youtube.com/watch?vshockafqVVmVQHI
        • allegro.con.brio Re: Wg. szefa PE J*M to przypadek kliniczny :O) 14.01.15, 19:57
          qwardian napisał:

> Pięknie, nienagannie w języku niemieckim pouczał poseł ze Słowacji awanturującego się
          > gnojka socjalisty...

Prawie jak Niesiołowski.
    • sz0k jeden chciał być Charlie ale mu nie dali 14.01.15, 18:47
      www.tvn24.pl/komik-dieudonne-m-bala-m-bala-zostal-aresztowany-za-pochwale-terroryzmu,505846,s.html
      CytatNa komiku ciążą wyroki skazujące za mowę nienawiści, rasizm i antysemityzm.

To jak to jest z tą "wolnością słowa"? Bluźnienie i rzyganie na religię cacy, ale "antysemityzm", "rasizm", czy powiedzenie "pedał" już beee i nie do przyjęcia?

Czarli Srebdo - to jest symbol tego jak wali się masoński projekt pod nazwą Republika Francuska. Zawali się ostatecznie z gardłem ostatniego masona podrzynanym przez jakiegoś ajatollaha. I będzie identycznie w każdym państwie europejskim, które tak jak Francja będzie realizować swój utopijny projekt państwa "świeckiego", "bezwyznaniowego", rugującego i depczącego religię katolicką i wynikające z niej prawa i obowiązki. Religii i cywilizacji w której wyrosła i w której ma korzenie swojej dzisiejszej potęgi i dobrobytu.

Jedyną nadzieją jest obudzenie się społeczeństw tzw. Starej Europy (jak ma to miejsce chociażby wśród katolików właśnie we Francji) i powrót do tradycji, religii i praw, którym byli wierni przez wieki.
      • klioes Bo tzw. "neutralne" panstwo to logiczny idiotyzm. 14.01.15, 20:37
        Skoro ktos zaklada "neutralnosc" swiatopogladowa i ja wciela -
        to juz tym samym NIE jest neutralny!!!!!!!!!!!!!

Jest to prosta, logiczna oczywistosc.
        Bo w logice kryteruim prawdziwosci zdania
        jest tzw. niesprzecznosc wewnetrzna:
        Jezeli zdanie jest sprzeczne wewnetrznie, to nie moze byc prawdziwe.

I tak jest wlasnie z ta neutralnoscia...
        Nota bene socjalisci to typowe nieuki bez klasycznego wyksztalcenia
        i pojecia, co oznaczaja lacinskie slowa. (Neutrum=rodzaj nijaki, obojetny)
        I stad takie sztandarowe glupoty typu stowarzyszenie NEUTRUM w Polsce,
        albo wypowiedz pani minister Kluzik-Roztkowskiej, ktora stwierdzila,
        ze bedzie bronic neutralnosci swiatopogladowej w oswiacie. IDIOTKA.

Bp. Gadecki zupelnie slusznie przypomnial jej, ze w Konstytucji zapisana jest
        B E Z S T R O N N O S C panstwa, a nie jego neutralnosc!
        Panstwo NIE moze byc neutralne - bo neutralnosc oznacza obojetnosc.
        A panstwo podobno ceni zycie swych obywateli...

Glupota lewactwa az dech zapiera.
        • az43 Re: Bo tzw. "neutralne" panstwo to logiczny idiot 14.01.15, 22:02
          Bezstronnie musze przyznac,że stosunek ppaństwa polskiego do terroru religijnego w Polsce jest rzeczywiscie skandaliczny.O bezstronności nie ma mowy.
          • klioes Ha ha ha ha ha ha... 14.01.15, 22:33
            az43 napisał:

> Bezstronnie musze przyznac,że stosunek ppaństwa polskiego do terroru religijneg
            > o w Polsce jest rzeczywiscie skandaliczny.O bezstronności nie ma mowy.

A jakiz to mamy w Polsce terror religijny, robaczku?
            Biskupi ucinaja lewakom glowy, czy pala ich na stosach?
            Moze rozwiniesz temat...
            • 99venus Re: Ha ha ha ha ha ha... 15.01.15, 15:29
              mamy do czynienia z terrorem totalnym-cenzura obyczajowo-kulturalna,terror światopogladowy,
              narzucanie prawa.mało?
              • klioes O piekna Venero... 15.01.15, 22:09
                99venus napisał:

> mamy do czynienia z terrorem totalnym

...zdaje sobie sprawe, ze znajomosc znaczenia uzywanych slow,
                to nie jest specjalnosc przedstawicieli lewactwa,
                niemniej jednak stoje na stanowisku, ze uzywanie okreslonych slow
                naklada na ich uzytkownika niejaki obowiazek ich znajomosci.
                No dobrze, wiem ze inny lewak, piekloszczyk tow. Wladyslaw Gomulka
                wyrzucil w Polsce religie ze szkol i zniosl nauke laciny i greki,
                ale zeby pomimo to nie znac znaczenia slowa totus?

Takze lacina traci terror... A wiec mamy w Polsce terror totalny =
                strach lub zastraszenie calkowite? Mhmmm... Cierpisz na stany lekowe?

-cenzura obyczajowo-kulturalna

I znowu ta znienawidzona przez lewactwo lacina sie klania!
                Po co jej uzywacie, jak jej nie rozumiecie?
                A dla przypomnienia: urzad censorski (kontroli prasy i wydawnictw)
                zostal w Polsce zniesiony przed 25 laty.

> terror światopogladowy,

Czyli zastraszanie swiatopogladem, to miales na mysli?
                No to nie rozumiem: taki jestes niby zastraszony, a smialo klikasz.
                A taki np. "zastraszony" Nergal to nawet Biblie spalil ...ze strachu chyba?

> narzucanie prawa.mało?

No wlasnie widac kto komu "prawo" narzuca na przykladzie pigulek wczesnoporonnych.
                Sprawa aktualna, nie znasz jej?
                Naprawde?

A zatem - jak podpowiada mi z boku moj brat lekarz: wystepuja u ciebie nie tylko
                stany lekowe, ale i utrata kontaktu z rzeczywistoscia.
                Ale teraz mam dla ciebie dobra wiadomosc: lekarze juz nie strajkuja. smile
                • 99venus Re: O piekna Venero... 15.01.15, 23:06
                  żyjemy w 2 różnych światach.
                  na poziomie terlikowsko-parafialnym nie rozmawiam.
                  • klioes Re: O piekna Venero... 15.01.15, 23:15
                    99venus napisał:

> żyjemy w 2 różnych światach.
                    > na poziomie terlikowsko-parafialnym nie rozmawiam.

Dziekuje zatem za dyskusje, przepelniona lewacka "rzeczowoscia".
                    Buhahahahaha!
                    • ciocia_piqa Re: O piekna Venero... 16.01.15, 10:18
                      Nie śmiej się tak bo dostaniesz zajadów. Wczoraj w telewizji pewna wypasiona prawniczka z kręgów klerykalno pisowskich i zbliżonych do piskliwego krakowiaczka też zaśmiewała się w rozmowie w vice-ministrem od zdrowia podczas, kiedy ten ostatni usiłował wytłumaczyć ścianie czym jest pigułka "po" w odróżnieniu od aborcyjnej. Jak wiadomo od ściany wszystko sie odbija i pani prawniczka miała okazję zademonstrować brak szacunku do prawa. Ot, typowo pisowski i klerykalny kołtun. Braki pomysłu na rozmowę tuszowała durnym i cynicznym śmiechem.
                      Redachtor prowadzący nie wtrącał się. Cel, by ośmieszyć kołtuna, powiódł się całkowicie.

• sz0k dokładnie tak n/txt 14.01.15, 23:11

• az43 Re: jeden chciał być Charlie ale mu nie dali 14.01.15, 22:00
        Czyzbyś uważał,że religia(mam nadzieję,że kazda) jest wyjeta z prawa do oceny?
        Tylko Terlikowski może głupio zresztą oceniać wszystko i wszystkich?
        • klioes Re: jeden chciał być Charlie ale mu nie dali 14.01.15, 22:36
          az43 napisał:

> Czyzbyś uważał,że religia(mam nadzieję,że kazda) jest wyjeta z prawa do oceny?
          > Tylko Terlikowski może głupio zresztą oceniać wszystko i wszystkich?

Zadna religia, ani zaden swiatopoglad nie jest wyjety spod prawa do oceny.
          W tym i religia ateistyczna.
          Polega ona na wierze w nieistnienie Boga.
          I w ubieglym wieku spowodowala na swiecie hekatombe.
        • sz0k Re: jeden chciał być Charlie ale mu nie dali 14.01.15, 23:28
          az43 napisał:

> Czyzbyś uważał,że religia(mam nadzieję,że kazda) jest wyjeta z prawa do oceny?

A od kiedy to bluźnierstwa, obrzydliwe i wulgarne obrażanie i plucie to jest ocenianie czegokolwiek? Przeczytałeś uważnie mój pierwszy wpis? Akceptujesz podwójne standardy w rzekomej "wolności słowa"? Żydzi i np. dajmy na to tacy homosie wyjmują nagminnie wszystkich dookoła z tego "prawa do oceny" i co? Tu dobrze, a tam źle? (pomijam już oczywiście fakt, że skala oraz prawdziwość i zasadność zarzutów są kompletnie nieporównywalne).
          Czy ja mam prawo "oceniać" Twoich rodziców opluwając ich i przedstawiając od najgorszych, do tego kompletnie fałszywie i bez żadnych sensownych podstaw?

> Tylko Terlikowski może głupio zresztą oceniać wszystko i wszystkich?

Nie czytam raczej Terlikowskiego, ale nie kojarzę aby on bluźnił, czy wulgarnie i obrzydliwie obrażał czyjąś religię, wyznanie i świętości.
    • az43 Re: Nie jestem Charlie 14.01.15, 21:58
      Nie przesadzaj.Jaki agent z JKM?To chory człowiek.Nawet w Brukseli to zauważyli i zaproponowali leczenie psychiatryczne.
      • allegro.con.brio Re: Nie jestem Charlie 14.01.15, 22:19
        az43 napisał:

> To chory człowiek.Nawet w Brukseli to zauważyli i zaproponowali leczenie psychiatryczne.

Psychuszka, i diagnoza postawiona przez sprzedawcę książek. Bez matury. Od razu przypomina się Kołysanka stalinowska Staszewskiego:
        Rosną w Polsce domy z czerwoniutkiej cegły,
        Domy wznosi piekarz, bo w tej pracy biegły...

Fakt, że wtedy nie było UE, to i o sprzedawcach książek nic nie ma.
        • klioes Re: Nie jestem Charlie 14.01.15, 22:45
          allegro.con.brio napisał:

> az43 napisał:
          >
          > > To chory człowiek.Nawet w Brukseli to zauważyli i zaproponowali leczenie
          > psychiatryczne.
          >
          > Psychuszka, i diagnoza postawiona przez sprzedawcę książek. Bez matury. Od razu
          > przypomina się Kołysanka stalinowska Staszewskiego:
          > Rosną w Polsce domy z czerwoniutkiej cegły,
          > Domy wznosi piekarz, bo w tej pracy biegły...

>
          > Fakt, że wtedy nie było UE, to i o sprzedawcach książek nic nie ma.

Dodajmy psychuszka zadiagnozowana bylemu mistrzowi Polski w brydzu sportowym -
          pewnie on glupi... W kaftanik brydzyste! "Kto podniesie reka na socjalizm..."
      • klioes Re: Nie jestem Charlie 14.01.15, 22:41
        az43 napisał:

> Nie przesadzaj.Jaki agent z JKM?To chory człowiek.Nawet w Brukseli to zauważyli
        > i zaproponowali leczenie psychiatryczne.

Bo lewactwo tak ma, ze niewygodne mu poglady nazywa choroba umyslowa.
        W ZSRR niezadowolonych ze socjalizmu zsylano do psychuszek.
        Panu Schultzowi widocznie tez sie marza one w Eurokolchozie.

Nota bene wypowiedz Korwina byla bardzo logiczna i madra.
        A wypowiedz Schultza na temat Korwina kwalifikuje sie do kary regulaminowej.

Ale lewactwo tak ma: mozna w/g eurolewactwa krytykowac KK, ale nie wolno
        religii Mojzeszowej; mozna potepiac wolnosc gospodarcza, ale nie wolno socjalizmu;
        wolno pisac o aferach obyczajowych krolow, ale wara od zycia seksualnego lewakow!

Ot, "neutralnosc"! Buhahahahaha!
    • amg10 To moga byc wazne pytania: 14.01.15, 22:08
      Czy ktos wie, czy Charlie Hebdo szydzil ROWNO ze wszystkich religii ?? Czy moze z jednych bardziej niz z innych ??
      • klioes Pytanie retoryczne. 14.01.15, 22:47
        amg10 napisał:

> Czy ktos wie, czy Charlie Hebdo szydzil ROWNO ze wszystkich religii ?? Czy moze
        > z jednych bardziej niz z innych ??

Oczywiscie, ze przede wszystkim szydzil z chrzescjanstwa i dlatego eurosocjalisci
        dokonali zlotu-sabatu z calegi eurokolchozu z transparentami "Jestem szmatlawcem".
        Bo socjalizmu, ani genderyzmu ten szmatlawiec nie wysmiewal.
        • amg10 Re: Pytanie retoryczne. 15.01.15, 03:55
          klioes napisał:

> Oczywiscie, ze przede wszystkim szydzil z chrzescjanstwa i dlatego eurosocjalis
          > ci dokonali zlotu-sabatu z calegi eurokolchozu z transparentami "Jestem szmatlawcem".
          > Bo socjalizmu, ani genderyzmu ten szmatlawiec nie wysmiewal.

Wiec, w/g Ciebie najbardziej szydzil z:

1. chrzescjanstwa

Potem:

2.
          3.
          4.
          5.

Gdybys mogl dokonczyc te powyzsza liste, bylbym wdziecxzny.
          • klioes Re: Pytanie retoryczne. 15.01.15, 12:02
            amg10 napisał:

> klioes napisał:
            >
            > > Oczywiscie, ze przede wszystkim szydzil z chrzescjanstwa i dlatego euroso
            > cjalis
            > > ci dokonali zlotu-sabatu z calegi eurokolchozu z transparentami "Jestem s
            > zmatlawcem".
            > > Bo socjalizmu, ani genderyzmu ten szmatlawiec nie wysmiewal.
            >
            > Wiec, w/g Ciebie najbardziej szydzil z:
            >
            > 1. chrzescjanstwa
            >
            > Potem:
            >
            > 2.
            > 3.
            > 4.
            > 5.
            >
            > Gdybys mogl dokonczyc te powyzsza liste, bylbym wdziecxzny.

Chyba pozostaniesz niewdziecznikiem, bo nie zajmuje sie prasoznawcza
            analiza szmatlawcow. Ale - wedle tego co mozna znalesc w internecie -
            dominowalo prymitywne poczucie humoru wysmiewajace chrzescjan
            i mahometan, wyjazkowo Zydow.
            jeden z redaktorow szmatlawca zakonczyl z reszta kariere
            w wyniku proby ponabijania sie z pejsatych.

NIE ZNALAZLEM KPIN Z "KOCHAJACYCH INECZEJ" i z SOCJALIZMU.
    • manny-jestem Re: Nie jestem Charlie 15.01.15, 23:34
      Charlie Hebdo rejects Catholic support

The editors of the French satirical magazine Charlie Hebdo have announced that they do not want the support of the Catholic Church in the wake of a massacre at their offices in Paris.

In an editorial published in the first issue following the killings, the staff of Charlie Hebdo poked fun at some of the public figures who had joined in shows of public support. The editorial said:

What made us laugh the most is that the bells of Notre Dame rang in our honor. We would like to send a message to Pope Francis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka