Dodaj do ulubionych

Lekarze opuszczają szpitale

IP: 213.134.132.* 16.09.04, 07:42
I bardzo dobrze!
Niewydolna państwowa służba zdrowia sama się zlikwiduje. Będziemy niedługo
leczyli się za granicą, a leczyć nas będą polscy lekarze. Potem zagraniczne
firmy medyczne pootwierają lub przejmą szpitale w Polsce, i w ostatecznym
rozrachunku na terenie Polski slużbę zdrowia zorganizują nam zagraniczne
firmy. Może w końcu skończy się ten zaściankowy burdel. Jeżeli polskie państwo
samo nie potrafi tego zrobić, to zrobi to kto inny. Szkoda jedynie cierpień
biednych ludzi przez okres transformacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx To nie tak... IP: 195.145.80.* 16.09.04, 08:05
      To nie tak... Zauwaz, ze lekarze i pielegniarki godza sie na tak niskie place,
      bo jest ich nadprodukcja (sensacyjne watki dochodow z lapowek itp w tym
      momencie pomijam). Uczelnie po prostu co roku wypuszczaja nowych absolwentow, a
      pracy nie ma... Wyjazd przynajmniej czesci lekarzy i pielegniarek im stwarza
      warunki dalszego rozwoju (a pewnie i tak wiekszosc kiedys bedzie wracac...),
      natomiast nowym otwiera miejsca pracy.

Twoje bardzo chwytliwe wytlumaczenie co do przyszlosci nie ma szansy sie
      sprawdzic
      • Gość: Adomas Re: To nie tak... IP: 213.134.132.* 16.09.04, 08:12
        > Twoje bardzo chwytliwe wytlumaczenie co do przyszlosci nie ma szansy sie
        > sprawdzic
        • Gość: student Matematyka sie kłania IP: *.wcp.pl 16.09.04, 08:19
          A może weźcie kalkulatory i pomyślcie że mówimy o 2,5% lekarzy i o 0,68%
          pielęgniarek (1700 - po 100 na każde województwo) Niestety ten artykuł to
          sensacja dla ludzi bez podstaw matematyki.
          • Gość: fred I BARDZO DOBRZE IP: *.outsourcing.atman.pl 16.09.04, 08:24
            .... Zauważ , że to dobiero początek tego zjawiska.
            Za 2 lata to będzie normalka, ze absolwenci polskich uczelni medycznych będą
            wyjeżdźac za granicę (wcale im sie nie dziwię).
            Nas będą leczyć weterynarze z Ukrainy.
            Taką historię zafundował nam rząd - źle zarządza funduszem emerytalnym,
            zdrowotnym i brakuję pieniążków na godziwe wynagrodzenie lekarzy i pielęgniarek.
            Nie sądze aby była nadprodukcja w tej profesji
            • Gość: kry Re: I BARDZO DOBRZE IP: 81.210.112.* 16.09.04, 13:24
            • Gość: kry Re: I BARDZO DOBRZE IP: 81.210.112.* 16.09.04, 13:26
              tak DZIĘKUJEMY POLSKIEMU RZĄDOWI
              niech płacą jeszcze mniej a nie będą mieli kim rządzić - słabo opłacani
              nauczyciele i lekarze to chore i głupie społeczeństwo - rządzący tym krajem
              obudzcie się!!!
          • Gość: yorik Re: Matematyka sie kłania IP: *.man.polbox.pl 16.09.04, 08:34
            A Ty wiesz ile obecnie czeka się na wizytę u specjalisty?
            a jak sądzę wyjeżdżają głównie osoby wartościowe
            • Gość: Bartek a propo czekania na wizyte u specjalisty... IP: 195.190.143.* 16.09.04, 09:14
              ... ciekawe, czy prowadzi sie u nas badania jakie sa czasy oczekiwania i jakie
              sa tego rzeczywiste przyczyny

zaloze sie, ze nie
          • Gość: robol Re: Matematyka sie kłania IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 10:44
            przyznaję rację ale:
            wyjadą najlepsi tak jak zwykle. Braki zostaną uzupelnione przez miernoty, nie
            judymów. Poza tym za tymi którzy wyjadą i wyjechali ciągną następni. I będziemy
            mieli med-zesry z Ukrainy, Rosji a wiejska baba od zioł i guseł wróci do lask
            pozdrawiam ( doslownie )
        • Gość: xyz Re: To nie tak... IP: *.retsat1.com.pl 16.09.04, 09:17
          Ile twoim zdaniem będzie kosztowało prywatne ubezpieczenie .Czy opłacą je ci z
          okolicy minimum socjalnego i dużo niżej czyli około 30% społeczeństwa
          • Gość: xxx Re: To nie tak... IP: 195.145.80.* 16.09.04, 10:46
            No to dwa kolejne mity sluzby zdrowia:

Mit 1: Obecnie wszyscy niezaleznie od dochodow maja zapewniona opieke.

Ci o wyzszych dochodach ida sie leczyc prywatnie. Ci o niskich po prostu musza
            miec nadzieje, ze doczekaja do terminu spoktania lub operacji.

Mit 2. Skladka musi byc ta sama dla wszystkich.

Niezaleznie od rozwiazania nie bedzie nas stac na supernowoczesna opieke dla
            wszystkich. Tego nie ma nawet w najbogatszych krajach. W zwiazku z tym jedyne
            rozsadne rozwiazanie to tanie ubezpieczenie na "minimalny" zakres uslug
            podstawowych dla wszystkich. Jesli ktos chce cos ekstra, niech placi za usluge
            albo sie ubezpieczy.
        • Gość: lekarze Re: To nie tak... IP: 213.186.88.* 16.09.04, 10:13
          Adomas na ministra zdrowia! Śluby ubóstwa składają zakonnicy a nie lekarze,
          a "powołanie" i "służba" to socjotechniczne triki wymyślone po to żeby
          tłumaczyć dlaczego społeczeństwo wyzyskuje pewną grupę swoich obywateli
          (personel służby zdrowia) poprzez hamowanie urynkowienia sektora usług
          medycznych w sytuacji gdy cała reszta gospodarki jest rynkowa
        • Gość: xxx Re: To nie tak... IP: 195.145.80.* 16.09.04, 10:41
          Mechanizmy rynkowe dzialaja niezaleznie od tego, jak dalece probujesz je
          uregulowac (spekulacja w czasach PRL najlepszym dowodem).
      • Gość: arch Re: To nie tak... IP: *.skane.se 16.09.04, 08:40
        Ci co wyjada juz nie wroca - wypadna z ukladu, dzieci straca polskosc i rodzice
        nie beda mieli sumienia ich wyrywac (ci madrzejsi) z nowego srodowiska.
        Jak oni wyjada, to w Polsce nadal bedzie prymitywna medycyna, a wy nie
        bedziecie sie leczyc za granica, bo was nie bedzie stac. W Europie 99% chorych
        leczy sie w powszechnym systemie leczenia i opieki, bo tylko solidarnosc
        podatkowa im na to pozwala. Wiekszy zabieg kosztuje tu tyle ile dorobek zycia,
        czyli zazwyczaj dom! Komu zona pozwoli sprzedac dom byscie sie mogli leczyc za
        granica???

Wiec trzeba pracowac nad solidnym i dostepnym systemem, na miare mozliwosci ale
        bez ponizania personelu glodowymi pensjami.
      • Gość: Pikuś Re: To nie tak... (do xxx) IP: *.range81-157.btcentralplus.com 16.09.04, 10:47
        Nie przesadzaj z tym optymizmem ... widać trochę za mało znasz specyfikę tego
        sektora (w Polsce i zagranicą)
        • Gość: xxx Re: To nie tak... (do Pikusia) IP: 195.145.80.* 16.09.04, 13:30
          To opowiedz mi prosze o tej specyfice. Chetnie sie czegos dowiem, ewentualnie
          odpowiem na pytania.

Ilekroc slysze "specyfika" w odniesieniu do takich problemow, zastanawiam sie,
          jaki interes sie za tym kryje. I czy rzeczywiscie to specyfika problemu, czy
          wygodnego ukladu.
    • szoppracz1 Może faktycznie dobrze... 16.09.04, 08:32
      Może faktycznie dobrze, gdyż jest szansa, że na ich miejsce przyjdą ludzie,
      którym będzie zależało na pracy. NIEKTÓRYM lekarzom tak odbija, że szkoda
      gadać - dobrobyt uderzył im do głowy i traktują ludzi jak śmieci. NIEKTÓRE
      pielęgniarki są z kolei tak sfrustrowane, że również nie bardzo wiedzą, co się
      z nimi dzieje. Mówię to na przykładzie własnych doświadczeń szpitalnych - i
      zaznaczam wyraźnie, że jestem daleka od generalizowania.
      • Gość: fred Re: Może faktycznie dobrze... IP: *.outsourcing.atman.pl 16.09.04, 08:37
        A Tobie chcialoby sie pracować za 1300 zł/miesięcznie ??
        Jak udają , że płacą , to oni udają , że pracują
        • Gość: dojrzały Re: Może faktycznie dobrze... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 10:37
          1300??? Skąd ty jesteś? w Lublinie położna po 20 latach pracy w szpitalu ma na
          rękę 700!!!
        • Gość: Wojtek Re: Może faktycznie dobrze... IP: *.bielsko.msk.pl 16.09.04, 12:04
          Nie wiem dlaczego socjolodzy w naszym kraju i nie tylko w naszym kraju siedzą cicho. Kiedyś wysyłano nas na "białe niedzwiedzie" pod przymusem, a teraz na własne życzenie. Czy to ma być sposób na egzystęcję naszego społeczeństwa? A może trzeba raz, a konkretnie przebudować nasze relacje rozliczeń finansowych w naszej gospodarce w stosunku do UE? A nie "zmuszać" ludzi do opuszczania swojego kraju. Tak tylko - jak często słyszę - my jesteśmy głupcy, flejtuchy, brudasy, ..., musimy tam pojechać żeby nauczyć się i zobaczyć jak ludzie żyją. Nie wiem czy tak jest, ale ja się pytam za jaką cenę? Czy tak jest i czy tak faktycznie musi być? Kochani chcieliśmy tych przemian, ale czy znowu ktoś z nas nie robi sobie żartów? Przecież jak długo "jeżdziliśmy" na Zachód, żedy poczuć smak normalności i czy to ma być tak dalej? Kim my mamy być w tej jednoczącej się Europie? Nie wspomnę relacji z USA. Panie Prezydencie RP, niech Pan coś powie do rzeczy w tej kwestii!
      • Gość: Sledziennik Re: Może faktycznie dobrze... IP: *.los-angeles-14-15rs.ca.dial-access.att.net 16.09.04, 09:06
        Hej, to Ty szoppracz, czy szopkapraczka?
      • Gość: Patryk Re: Może faktycznie dobrze... IP: *.oc.oc.cox.net 16.09.04, 09:35
        szoppracz1 napisała:

> Może faktycznie dobrze, gdyż jest szansa, że na ich miejsce przyjdą ludzie,
        > którym będzie zależało na pracy. NIEKTÓRYM lekarzom tak odbija, że szkoda
        > gadać - dobrobyt uderzył im do głowy i traktują ludzi jak śmieci. NIEKTÓRE
        > pielęgniarki są z kolei tak sfrustrowane, że również nie bardzo wiedzą, co się
        > z nimi dzieje. Mówię to na przykładzie własnych doświadczeń szpitalnych - i
        > zaznaczam wyraźnie, że jestem daleka od generalizowania.

I zapewne to ci NIEKTÓRZY i NIEKTÓRE wyjadą,a ci najlepsi zostaną ,tak?
        Jakbyś nie wiedział to zjawisko "drenażu mózgów" polega na tym,że najlepsi
        wyjeżdżają-bo tylko tacy mają szansę się przebić.NIEKTÓRZY i NIEKTÓRE z
        pewnością zostaną,nie pocieszaj się.
      • Gość: Jacek Re: Może faktycznie dobrze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:27
        Niezły dobrobyt 1000 zł netto po 6 latach ciężkiej nauki i rocznym stażu w szpitalu. To ja stojąc na bazarze 5 godz. dziennie mam 3000 zł na miesiąc do ręki plus obrywy (czasami drugie 3000). A kiedyś chciałem być lekarzem (jak byłem młody i głupi)
    • Gość: wlo To ile zarabiaja lekarze i pielegniarki w Polsce? IP: 209.183.20.* 16.09.04, 08:38
      Przecietnie
      Lekarz ogolny 70-150tys$
      Pielegniarka 40-60tys$
      Legalnie, brutto.
      • Gość: fred Re: To ile zarabiaja lekarze i pielegniarki w Pol IP: *.outsourcing.atman.pl 16.09.04, 08:42
        chyba cie drze
        60 tys USD ????!!!!!!
        Może żona (P) Osła, no bo przeciez z samej polityki nie da sie w tym kraju
        wyżyć, nie Panie Janiak ?????
      • Gość: Arch Re: To ile zarabiaja lekarze i pielegniarki w Pol IP: *.skane.se 16.09.04, 08:42
        Tyle zarabia sie w USA na rok. W Europie zachodniej 1/3 tej sumy. W Polsce 1/15
        tej sumy.
      • Gość: wlo przepraszam, nie w Polsce. IP: 209.183.20.* 16.09.04, 08:43
        • Gość: fred Re: przepraszam, nie w Polsce. do wlo IP: *.outsourcing.atman.pl 16.09.04, 08:46
          dzieki za sprostowanie, bo juz chcialem sie przekwalifikować
      • Gość: gość 2 Re: To ile zarabiaja lekarze i pielegniarki w Pol IP: 148.81.128.* 16.09.04, 10:11
        Po 35 latach pracy,2 st.specjalizacji( rzadkiej),doktorat,stanowisko zastepcy
        ordynatora,wykładowca wyższej uczelni,dyżury w szpitalu,dodatkowa praca w
        fundacjach i wszystko razem ~70 tys PLN brutto rocznie.Na rekę ~4 tys PLN ( raz
        mniej,raz więcej) miesięcznie.Nie dziwie się,że moi koledzy wyjeżdżają i co
        więcej zachęcam ich do tego.Niestety zdaję sobie sprawę również z tego,ze jeśli
        tak dalej pójdzie to i mnie nie będzie miał kto leczyć-choć na pewno będzie mi
        łatwiej niż przeciętnemu Kowalskiemu
        • Gość: lekarzPZ To ile zarabiaja lekarz - kwitek IP: *.amg.gda.pl 16.09.04, 11:57
          Prosze bardzo - akurat mam kwitek. Pracuje na Akademii Medycznej w Gdańsku - 2 lata po stazu podyplomowym, doktorat, rozpoczeta specjalizacja. Poza zwyklymi obowiazkami lekarskimi ucze studentow - a oto co moge przepisac z mojego kwitka:

wynagrodzenie zasadnicze: 1350 PLN
          dodatek szkodliwy: 84 PLN
          razem OFP 1434 PLN
          wynag.+zasilek 1434
          podatek doch. 15,40 PLN
          ubezp. zdrowotne 96 PLN
          PZU 44 45,50 PLN
          Izba lekarska 30 PLN
          ZUS pracowniczy 268,30 PLN

NA KONTO (na reke) zatem dostaje 978,63 PLN - fajne kokosy nieprawdaz. Mam 30 lat i mam juz tego dosc... Jesli nie wiezycie - wieczorem jak dojde do skanera przekseruje swoje kwitki i zamieszcze na stronie www - proponuje aby zrobili tez tak inni lekarze.
          POZDRAWIAM
          • Gość: robol Re: To ile zarabiaja lekarz - kwitek IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 12:29
            możesz dorobić na dyżurach w PR hahaha
            pozdrawiam w ubóstwie
            • Gość: to ja? Re: To ile zarabiaja lekarz - kwitek IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 16.09.04, 12:37
              Pewnie chciałbyś być operowany przez chirurga, który jest po nocnym dyżurze? Bo
              ja nie. hahahaha
              • Gość: robol Re: To ile zarabiaja lekarz - kwitek IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 13:13
                jak po drugim pod rząd to raczej nie
                bo po pierwszym to norma. a grabarze zarobią i tak hahaha
      • Gość: Jacek Re: To ile zarabiaja lekarze i pielegniarki w Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 11:47
        W Polsce
        pielęgniarka z dużym stażem 2400 $ rocznie netto
        lekarz z I st. specjalizacji 3000-3500 $ rocznie netto.
        Łatwo więc obliczyć że pielęgniarka zarabia więcej przez miesiąc w USA niż lekarz w Polsce przez rok. Widocznie kolejne polskie rządy uznały, że służba zdrowia w Polsce nie jest potrzebna. Wiadomo, Polaków jest za dużo (a szczególnie emerytów) niech powymierają. Ustawy o ratownictwie medycznym jak nie było tak nie ma, drogi są w takim stanie, że zabić się można na każdym zakręcie, żeby dostać się do lekarza specjalisty trzeba czekac pół roku. itd...

A na drzewach, zamiast liści, będą wisieć komuniści.
      • Gość: rainmood Re: To ile zarabiaja lekarze i pielegniarki w Pol IP: 5.3.1R* / 62.6.139.* 16.09.04, 11:53
        KOlego pokaz mi palcem lekarza w Polsce, ktory zarabia 70 tys $ rocznie????
        gdzie tacy sa z dziesiecioletnim stazem??? chetnie wroce do Polski i bede
        pracowal za takie pieniadze.... na razie wybacz i pozwol ze pozostane przy
        swoich 45 tys £ rocznie w Londynie a sum opisywanych przez Ciebie nikt na oczy
        nie widzial, hehe...legalnie, brutto buuuuchachacha !!! Ludzie ratujcie umieram
        ze smiechu...
    • Gość: realista4 Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 08:44
      nie dziwię się, ja mam 64 lata i jako lekarz mam 846zl emerytury, jestem tym
      upokorzona.
    • Gość: zorro Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: 80.51.229.* 16.09.04, 08:47
      to nie prawda ,to taki sam temat jak niemcy kupoja auta i robia prawojazdy
      gowno prawda.....
    • Gość: doc Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: 212.33.83.* 16.09.04, 08:50
      dlaczego wciąż brak etatów w polskich szpitalach ? proste-dyrektorzy szpitali z
      menadzerskimi pensjami na garnuszkach samorządów redukują maksymalnie
      zatrudnienie nie dbając o standardy opieki nad chorymi i w ten sposób wykazują
      "dodatni efekt finansowy"za co dostają nagrody !!!
    • Gość: edek Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: 81.26.5.* 16.09.04, 08:55
      i dobrze,
      niech w koncu glupole z wladz wszelakich zobacza jak ludzie widza ich prace
      (beznadziena i bylejaka) i ich place (od 500% do 2000% zarobkow lekarza po
      studiach),
    • Gość: Polak Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.ols.vectranet.pl 16.09.04, 09:04
      To wszystko dlatego ,że z ludzi wykształconch zrobiono pariasów Europy i
      Swiata.Dotyczy to zresztą wszystkich pracowników,którym dyżurni dziennikarze
      wmawiają małą wydajność pracy, małe umiejętności itp. itd.Dyżurni dziennikarze
      będący na usługach kapitału niszczą Polskę i Polaków, pozwalając na wyprzedaż
      majątku narodowego za grosze i na zawłaszczanie Państwa Polskiego przez różnych
      obcych, a w szczególności przez tych pochodzenia żydowskiego.
    • Gość: Elizabeth Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: 219.65.236.* 16.09.04, 09:12
      Sama wyjechalam z Polski po 20 latach praktyki w szpitalu klinicznym. Nie
      moglam zniesc zachowan moich kolegow lekarzy wyciagajacych od smiertelnie
      chorych ludzi duzej kasy. Tak sie nie robi moi Koledzy!!!!!nawet jak sie
      zarabia 2500zl( lacznie z dyzurami).
      Jak widac ucieczka od zawodu w Polsce do nie tylko pauperycazja, ale rowniez
      wzgledy etyczne.
      Jesli dla chorych ludzi tak bedzie lepiej, niech przejmuja polskie szpitale
      kapitaly zagranicze.
    • Gość: Ojciec Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:17
      Moja córka od października będzie studiować na V roku jednej z akademii
      medycznych (wydział lekarski). Miesięczny koszt jej "bezpłatnej nauki" wynosi,
      w zależności od miesiąca, około 1.700-2.000,-zł i obejmuje dojazdy na uczelnię,
      materiały do nauki, programy komputerowe, itd. Łatwo policzyć, że przez 6 lat
      (nie licząc dwóch lat liceum na korepetycje, bo nauczyciele w liceum nie
      wysilają się), to ponad 122 tys.zł. Nie ma skali porównawczej, pomiędzy typową
      uczelnią, a akademią medyczną. Wiem coś o tym, bo skończyłem: matematykę na
      dobrym uniwersytecie, politechnikę - wydział mechaniczny, akademię ekonomiczną,
      MBA i jestem doktorem habilitowanym na jednej z uczelni (nie licząc ukończonych
      studiów w Niemczech). Co z tego mam w wieku 46 lat ? Niezłe łączne
      wynagrodzenie z kilku źródeł. Oprócz tego moja córka zna chyba nieźle angielski
      (advanced), a niedługo pozna niemiecki (Goethe Institut - trzeci poziom). Co ma
      dzisiaj ? Zero rozrywek. Tylko nauka. Co ją czeka ? Na początek 600,-zł netto w
      każdym szpitalu - podczas praktyki rocznej. Później z dyżurami nocnymi
      maksymalnie 1.500,-zł. Specjalizacja (2-3 lata) - koszt około 30.000,-zł. I
      nareszcie ... możliwość rozpoczęcia prywatnej praktyki. Maksymalnie 8-10 tys.zł
      miesięcznie (12-14 godzin pracy dziennie), najwcześniej za jakieś 5-7 lat, a
      więc kiedy będzie po trzydziestce. Wyjazd ? A i owszem. Z miejscowości w której
      mieszkam, do granicy z Niemcami jest nieco ponad 100km. Do Drezna ok. 200 km
      (autostradą, co najwyżej 2,5 godz.). Praca dla "lekarza Polaka od zaraz" w
      pogotowiu ratunkowym za około 2.800 EURO (ale już np. w Bonn na początek za 3,5
      tys.EURO). Możliwość zrobienia specjalizacji bez kumoterstwa. Mało ? W Wlk.
      Brytanii, np. w Bristolu, również "od zaraz dla lekarza Polaka" za niecałe
      3.000 funtów. Co do ilości lekarzy w Polsce, żenującym jest, jak ludzie nie
      mający zielonego pojęcia o systemie lecznictwa, wypowiadają się w tej sprawie.
      Te ich proste recepty. Ale to jest wolna trybuna ... Proszę zajrzeć na oferty
      stron internetowych pierwszych lepszych uczelni w Wlk. Brytanii, Niemczech,
      Francji, USA. W większości tamtejszych uniwersytetów są wydziały medyczne. Tam
      też musi być nadprodukcja lekarzy ... Dokąd wyjadą ? Co do NFZ. Od prawie 30
      lat jestem dorosłym człowiekiem, a rządzą - z bardzo krótką przerwą - ludzie z
      tej samego pnia, a co najgorsze - kompletnie (od zawsze) nieodpowiedzialni i
      nic mający wspólnego z uczciwością. Ale cóż. Głos wiekszości liczy się podczas
      każdych wyborów...
      "Biedny ten kraj, gdzie ciemniaki na świeczniku".
      • marcingishon nic dodać nic ująć 16.09.04, 10:35
        musi się skończyć socjalistyczne hui-myślenie na tematy funkcjonowania państwa
        i gospodarki;

nie ma nic za darmo, na pewno nie ma edukacji za darmo, ani leczenia za darmo

jest płatne, tylko pokątnie, socjalistycznie

to będzie trwać do czasu kiedy ludzie przestaną wybierać w wolnych powszechnych
        wyborach komnistów którzy obrzucają dopłatami, 13-kami i 14-kami, barburkami
        itp górników i innych nierobów
      • Gość: http://pamietamy.t [...] IP: 207.248.159.* 16.09.04, 10:49
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: robol Apel do pielęgniarek bo wszyscy oWas zapomniel IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 11:56
          Kochane Dziewczyny
          zostańcie boście jedyną ozdobą naszych klinik i szpitali.
          Bo tylko w waszych ramionach możemy znaleźć ukojenie i pociechę.
          Bo każdy chory ożywa jak widzi to co dyskretnie rozchylone a każda chora z
          zazdrości chce ozdrowieć.
          Bo jak wyjedziecie to naprawdę zostaną zakonnice i inne tzw. nieruchalne
      • Gość: robol Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 11:30
        a ja slyszalem i co miesiąc słyszę ( przy wypłacie ) że pracownicy akademiccy
        zarabiają gowniane pieniądze, na tyle gowniane że muszą jeździć 15 letnim autem
        a czasem na rowerze. Niestety, błędy młodości bo gdybym się przemytem spirytusu
        zajął albo wkupił do jakiejś mafii to byloby teraz calkiem nieźle
        Tak sie składa że znam doskonale środowisko medyczne i wiem coś o studentach AM
        w szczególności. Jeśli Twoja córka płaci do 2000 miesięcznie to albo studiuje
        zaocznie ( AM Wawa, Wrocław ) albo prywatnie. W obu przypadkach robi to z pelną
        świadomością że nigdy w kraju nie zarobi tzw. przyzwoitych pieniędzy. No taki
        system studiów jest chyba nieporozumieniem w szczególności bo w uproszczeniu
        jest to nabywanie dyplomu na raty. Znam, kilka takich przypadków i współczuję
        pacjentom.
        Rachunek:
        utrzymanie: 400
        stancja 400
        inne: 200 ( podręczniki itp, raz na semestr )
        jeśli inaczej to dlatego że apartament, bryka, płatny parking i życie
        studenckie do kwadratu. Na pewno nie możesz wliczać do rachunku edukacji
        językowej bo dziewczyna nie musi znać perfect języków do pracy w tym zawodzie i
        w kraju

a jakież to programy komputerowe?
        farmakologia na CD?
        Może wirtualna interna?
        Kursy korespondencyjne chirurgii ogólnej?
        Faktycznie 1 i 2 rok medycyny to spore nakłady ale potem już nie.
        Służba zdrowia, nauczyciele ( także akademiccy ) , leśnicy i rybacy zawsze byli
        nagorzej uposażonymi grupami zawodowymi. Ale zawsze pytalem: czego chcesz?
        robić to co lubisz czy mieć co lubisz. Przy odrobinie zdrowego rozsądku można
        to pogodzić ze sobą,
        Na pewno mamy chory kraj, będzie jeszcze gorzej bo komuna i jej absurdy do pięt
        nie sięgają obecnej sytuacji choć ci sami rządzą co rządzili.
        Szkoda tylko że tylu dobrych wyjeźdża.
        Moja rada: namów córkę na psychiatrię, będzie miala dobre życie i tutaj bo jest
        i będzie duże zapotrzebowanie na tę specjalność.
        pozdrawiam i na pohybel czerwonym

• Gość: gość Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:17
      I dobrze ,ewakuujmy się kto może!
      niech zostaną tylko sejmowcy,radni i inni ludzie ,którzy nie mają pojęcia co
      się naprawdę dzieje w codziennym życiu.niech sobie planują
      przestrzennie,uchwalają,. a niech tam szkoda pisać....
      • Gość: robol Lekarze! weźcie pacjentów ze sobą!!! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 11:34
        albo i nie, jak otworzę zaklad pogrzebowy to dopiero pożyję
        A potrzebującym lek rodzinny - biała śmierć będzie wypisywać pawulon.
        Czerwonym ten złoty środek dawać bez recepty i na refundację ( choroby
        przewlekle )
    • Gość: zrezygnowany Tak trzymać!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.09.04, 09:30
      Moim zdaniem powinni wyjechać wszyscy ludzie wykształceni. Tam przynajmniej ktoś
      docenia ich wiedzę i pracowitość. Jeżeli nadal będzie prowadzona
      złodziejsko-mafijna polityka partii rządzących wobec obywateli to w tym kraju
      zostaną chyba tylko sami rolnicy i urzędasy na stołkach.
    • Gość: Tomek Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.atm.com.pl 16.09.04, 09:39
      Chciałbym zauważyć że za granicę wyjeżdżają albo ludzie uczciwi (tacy, którzy
      nie biorą łapówek), albo partacze u których nikt w Polsce nie chce się
      leczyć.Ci drudzy szybciutko wrócą bo w "wielkim świecie" też nikt nagle nie
      odkryje ich "talentu".Szkoda tylko tych pierwszych bo to oni mogliby budować
      nową opinię o lekarzach w Polsce ale w Polsce nie mają co liczyć na dochody
      równomierne do wysiłku jaki musieli ponieść w czasie studiów. Ja sam mam kolegę
      na 6 roku medycyny. On mówi, że chętnie zostałby w Polsce, ale tuż po
      ukończeniu studiów nikt go tutaj nie zatrudni. On chce zrobić staż, wyjechać na
      kilka lat (rok,dwa,może trzy) i wrócić do kraju jako lekarz z zagraniczną
      praktyką. Pozdrawiam was wszystkich.
    • Gość: Ja juz za granica Zachecam wszystkich lekarzy! IP: *.azvu.nl 16.09.04, 09:40
      Wcale nie ma tu raju. Pensja w przeliczeniu na PLN moze rozpalac emocje, ale
      zycie tutaj jest znacznie drozsze. Wynajem malego mieszkania w Amsterdamie to
      min. 800 euro/mies. Ale przynajmniej nikt mnie nie pyta ile skor dzisiaj
      sprzedalem (pozdrowienia dla prokuratorow ludowych z GW) ani ktora reka dzisiaj
      biore (pozdrowienia dla calego polskiego motlochu).
      • Gość: Lekarz 1972 Re: Zachecam wszystkich lekarzy! IP: 217.153.94.* 16.09.04, 09:56
        Jestem w trakcie specjalizacji, to dlatego jeszcze nie wyjechalem- koncze ja w
        2006. Zarabiam 1000 zl netto. Ciezkimi dyzurami dorabiam drugi tysiac, ale na
        Boga- to jest jak drugi etat, praca w nocy, weekendy itp. Moje zarobki roczne
        netto wynosza wiec okolo 24 tys zlotych. W Wielkiej Brytanii jako specjalista
        zarobie 50- 100 tys rocznie, tyle ze... FUNTOW. W 2006 roku wyjezdzam.

A co do lapowek- dotycza glownie zabiegowcow, tych ktorzy robia operacje-
        szczegolnie gdy jest kolejka- wtedy biora za zoperowanie od razu.
        Ale wiekszosc lekarzy nie bierze lapowek.
        Pomyslcie sobie- czy gdybysmy wszyscy brali lapowki i byloby nam tak dobrze-
        czy wyjezdzalibysmy? W koncu wyjazd do obcego kraju to nie bulka z maslem, u
        siebie jadnak najlepiej.

Tak wiec- zegnaj Polsko w 2006. A tym wszystkim ktorzy krzycza "won" mowie, ze
        przez te wyjazdy zostana wam juz w Polsce tylko lapownicy. Tak wiec zycze wam
        milego chorowania na starosc.
      • letalin Re: Zachecam wszystkich lekarzy! 16.09.04, 10:02
        Mnie nie trzeba zachęcać. Też nie mam już siły i nadziei na jakieś sensowne
        zmiany w Polsce zanim będę stary i zgorzkniały...
        W Polsce lekarz zdobywa dostatek zwykle z innych zajęć niż leczenie i jeśli się
        w porę nie zorientuje, to pracując uczciwie w wyuczonym zawodzie skazuje się na
        ujemny bilans satysfakcji z życia ( choćby mój ojciec emeryt...prawie 1000PLN
        po prawie 40 latach pracy i żadnych oszczędności i majątku poza wykształconymi
        dziećmi). Chciałbym inaczej niż on...
    • Gość: Nowy Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: 80.72.192.* 16.09.04, 09:52
      Moja żona ma specjalizację I stopnia, ma
      doktorat z tej dziedziny i nie zarabia NIC (!!!) dokładnie
      tak. Musi chodzić na staże do II sotpnia i pracuje w szpitalu
      klinicznym w dużym mieście za DARMO. Nie ma dla niej etatu i nie bedzie.
      Jedyny dochód to 2 marne dyżury w miesiącu. Wykonuje normalną prace
      lekarza w klinice przez 8 godz. dziennie i szpital jej wcale nie płaci.
      W takiej sytuacji jest wielu polskich lekarzy, system szkolenia i specjalizacji
      to jedna wielka kpina. Zwykłe okradnie ludzi bo muszą pracować za darmo.
      A urzędasy w Min. Zdrowia ? Co zrobili NIC i nie zrobią bo tylko ciepłe
      posadki ich interesują. Dzisiaj aby otworzyć specjalizację to trzeba mieć
      całą rodzinę ustawioną najlepiej ojciec prof. na akademii med. i wtedy można coś
      załatwić. A teraz UK. Widziałem już oferty za 45 000 - 60 000 funtów rocznie
      bez problemu dla lekarza bez dużego doświadczenia. 3000 funtów miesięcznie
      na rękę - 20 000 PLN. No to nic dziwnego, że jak ktoś ma 200 PLN miesięcznie
      a może mieć 100 razy tyle to wyjeżdza. A więc z kilka lat już lekarzy w Polsce
      nie będzie.
    • Gość: obserwator Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:55
      Dzięki "mądrej polityce" SLD dziel i rządź mamy pełny obraz polskiej rozpaczy i
      beznadziejności. Kto tych nieudaczników i wazeliniarzy ze spuścizny Płatnych
      Zdrajców Pachołków Rosji w końcu rozliczy. To ludzie nie mający pojęcia o
      NICZYM.
    • Gość: Patryk komentarz-bez komentarza IP: *.oc.oc.cox.net 16.09.04, 09:58
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040916/publicystyka/publicystyka_a_4.html
      Komentarz redakcyjny "Rzeczpospolitej"

Rachunek za błędy

Od lat lekarze i pielęgniarki skarżyli się na warunki pracy i zarobki w
      szpitalach i przychodniach. Strajki, głodówki, marsze protestacyjne. Żądania, by
      politycy stworzyli system umożliwiający pracę za godne pieniądze. Nie doczekali
      się, podobnie jak wszyscy nie możemy się doczekać sprawnej organizacji ochrony
      zdrowia.

Teraz za wieloletnie zaniedbania przyjdzie zapłacić. Wyjechali, wyjeżdżają i
      będą wyjeżdżać najbardziej potrzebni pacjentom lekarze - dobrze przygotowani do
      wykonywania zawodu, znający języki, gotowi podnosić swoje kwalifikacje. Młodzi,
      którzy w naszych klinikach nie znajdują dla siebie miejsca, bo nie mogą przebić
      się przez skostniałe układy ordynatorsko-profesorskie. Tacy, którzy nie umieją i
      nie chcą zapewniać sobie dodatkowych dochodów w postaci "dowodów wdzięczności".

Stracimy pielęgniarki, które nie są zainteresowane zmianą zawodu i chcą
      opiekować się chorymi, ale nie za takie pieniądze, jakie płacą im nasze szpitale.

To, że tak się stanie, że nasze szpitale zaczną pustoszeć, można było
      przewidzieć już dawno. Nie zrobiono jednak nic, by zachęcić wykształconych w
      Polsce lekarzy i pielęgniarki do pracy w naszych szpitalach. Wręcz przeciwnie,
      to, co się działo i dzieje w ochronie zdrowia, wręcz prowokuje do emigracji.

Problem będą mieć jednak pacjenci, którzy mają prawo oczekiwać dobrego poziomu
      opieki medycznej w szpitalach i przychodniach. Kto ją zapewni?

Małgorzata Solecka
    • Gość: jouif SYSTEM NAKAZOWO ROZDZIELCZY MUSI UPAŚĆ IP: 62.233.188.* 16.09.04, 10:06
      |
      |
      |
      |
      |
      |
      skończmy wreszcie z komunizmem!

• Gość: robol Apel do lekarzy wyjeżdżających IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 11:42
        najpierw zaszczepcie przeciw WZW calą elitę polityczną w Polsce. Tylko
        koniecznie pomylcie ampulki ( PW ) naród wam to wybaczy i przyjmie za kilka lat
        z radością chlebem i solą.
    • feliks-50 Niech sobie opuszcaja, tylko wpierw niech ... 16.09.04, 10:19
      zwroca koszty ksztalcenia, a potem niech sie wynosza i tak wiekszosc to
      konowaly nie majace o niczym pojecia !
      • Gość: Lekarz 1972 Re: Niech sobie opuszcaja, tylko wpierw niech ... IP: 217.153.94.* 16.09.04, 10:23
        Dobrze Feliksie, juz wyjezdamy, nie mamy zamiaru leczyc takiego motlochu jaki
        ty reprezentujesz, wyrazajac takie opinie.
        Mam nadzieje, ze bedzie Cie na starosc stac, zeby dostac sie prywatnie do
        polskiego lekarza, bo za darmo to beda tylko Rosjanie i Ukraincy z watpliwej
        jakosci wyksztalceniem.
        Nie pozdrawiam
        • Gość: fred Re: Niech sobie opuszcaja, tylko wpierw niech ... IP: *.outsourcing.atman.pl 16.09.04, 10:36
          Ukraińscy weterynarze dodam
        • feliks-50 Re: Niech sobie opuszcaja, tylko wpierw niech ... 16.09.04, 13:42
          Ty jestes motloch, nie korzystam juz z uslug konowalow bo na niczym sie nie
          znaja a wiem to z wlasnego doswiadczenia z przed paru lat. Sa zieloni albo
          dyplomy maja po kolezensku ( oczywiscie nie wszyscy ). Nie moge tylko pojac
          dlaczego musze na nich placic ciezkie pieniadze, a jak zachodzi potrzeba
          skorzystania ze szpitalnych uslug to bez lapowy mozna co najwyzej strzelic
          sobie w leb.
      • marcingishon tępa czerwona m@łpo 16.09.04, 10:46
        oni wielokrotnie zapłacili za swoje obskurne "bezpłatne" studia
        moja mama od 40 lat co miesiąc jest okradana z 600zł na różne potrzeby
        państwowe...

40lat*12miesięcy*600zł=prawie 300 tysiecy złotych

dodam tylko że była 2 razy w życiu u lekarza...

co ty na to?
      • Gość: robol Re: Niech sobie opuszcaja, tylko wpierw niech ... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 11:38
        najwyraźniej trafileś niechcący do ginekologa zamiast do okulisty wink)
        a on biedak ze zmęczenia się nie zorientowal
    • Gość: Ziutek PODNIESC PENSJE GORNIKOM IP: *.ichf.edu.pl 16.09.04, 10:20
      • Gość: WARA Re: PODNIESC PENSJE GORNIKOM IP: *.crowley.pl 16.09.04, 10:23
        WARA OD GÓRNIKÓW NIEUKU, TAKICH JAK TY TO W POLSCE NA PĘCZKI. BRAĆ DYPLOMIK W
        WYNOCHA Z TEGO KRAJU.
      • Gość: NIECH ŻYJE NAM ! Re: PODNIESC PENSJE GORNIKOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:28
        NIECH ŻYJE NAM GÓRNICZY STAN !!!
        • Gość: robol LEKARZE DO KOPALŃ górnicy leczyć nas :)) IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 11:45
          • Gość: bezrobotni Re: LEKARZE DO KOPALŃ górnicy leczyć nas :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 11:54
            Ludzie, Kochamy Was ! Skaczcie sobie do gardeł ! A komuchy niech robią swoje !
            O to im przecież chodzi. W przedwojennej Polsce obowiązywało rozporządzenie
            (chyba Ministra Gospodarki), że rak to ryba. A więc: GÓRNICY LECZYĆ NAS!
            LEKARZE ZA GRANICĘ (leczyć Niemców - naszych przyjaciół)! ROLNICY DO SZKÓŁ !
            STUDENCI NA ROLĘ ! A BEZROBOTNI ? Może ktoś pomoże dokąd ... ? Może na
            eksport ? Czyli też zagranica ?
            • Gość: robol Lekarze do kopalń, czerwoni do kostnicy IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 12:00
              a górnicy na statki.
              Bezrobotni... cóż , nie mam dobrych pomysłow, zadzwonię do Pana Boga
              • Gość: robol Re: Lekarze do kopalń, czerwoni do kostnicy IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.09.04, 12:05
                Pan Bóg poradzil że najlepszym rozwiązaniem będzie wojna z Hameryką. Poddamy
                się po tygodniu i wszyscy będziemy hamerykanami. A komu sie nie podoba to won
                na Bialoruś
    • Gość: m123 Re: Jestem za !! IP: *.arbeitsamt.de 16.09.04, 10:21
      I bardzo dobrze!! Wyjezdzajcie, moze zawod lekarza, czy pielegniarki zostanie
      byc bardziej szanowany niz w rodzimym kraju. Wiecej informacji dla
      zainteresowanych wyjazdem do pracy za granice znajdziecie na stronie Esculapa
      www.esculap.pl (nie mam nic wspolnego z branza lekarska, ale przez przypadek
      weszlam na ta strone). POzdrawiam!
    • Gość: pic rozumiem tą panią............. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 10:41
      była w szoku bo to był pierwszy męski członek jakiego w życiu zobaczyła
    • Gość: Olek22 Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.telia.com 16.09.04, 10:50
      Ta sytuacja z lekarzami jest typowym efektem rzadow SlD z Stolzmanem na czele.
      • Gość: Jacek Re: Lekarze opuszczają szpitale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:38
        Dla ułatwienia dodam, że Stolzmann to ten komunistyczny aparatczyk, który był kiedyś urzędasem odpowiedzialnym za sport w tym umęczonym przez czerwone świnie kraju. Było to w czasach kiedy jeszcze formacja nazywała się PZPR, a nie SLD a redaktor Adam M. był jednym z najbardziej znanych przedstawicieli opozycji. Teraz pan Stolzmann piastuje najwyższy urząd RP a redaktor Adam M. jest największym obrońcą czerwonych świń. Nazywa on Millera Leszka (w 89r. powszechnie nazywanego najgorszym betonem) swoim przyjecielem i publicznie usprawiedliwia pana generała Kiszczaka za rozkaz strzelania do robotników.
        Czy ja, kurwa mać, śnię czy to jest jednak straszna prawda ???
    • marcingishon popieram w całej rozciągłości ofiary SOCJALIZMU 16.09.04, 10:50

socjalizm w moim odczuciu był jak dotychczas największą zbrodnią i tragedią w
      historii ludzkości

niestety w pewnych sferach życia trwa nadal!

wyjażdżajcie wszyscy pokrzywdzeni przez SOCJALIZM!

im bardziej masowy charakter przybierze emigracja fachowców tym szybciej
      upadnie w Polsce SOCJALIZM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka