Dodaj do ulubionych

Pytanie do forumowiczów:

07.10.15, 15:38
czy wiecie o planowanych zmianach na forach?
Jeżeli nie - zajrzyjcie na FoF:

forum.gazeta.pl/forum/f,299,O_forum.html
Pozdrawiam,

Ave.duce z FzD
Obserwuj wątek
    • ave.duce Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 07:52
      umieściliśmy na FzD wątki do podpisywania:

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,158970995,158970995,List_otwarty_do_Adama_Michnika.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,89075,158972990,158972990,Protest_do_dyrekcji_portalu_GW_pl.html#p158972990
      • oleg3 Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 12:37
        Cytat
        Szanowny Panie Adamie,

piszemy do Pana jako do jednego z ojców naszej demokracji. Dziś możemy się z powodzeniem nazwać „sierotami po Michniku”.

Cytat
        Internet jest wynalazkiem przekazanym ludzkości za darmo, a przyświecała temu idea umożliwienia ludziom nieskrępowanej komunikacji. Fora GW dotychczas tę właśnie rolę dość dobrze spełniały, dlatego powstało na nich wiele społeczności.

A cóż to za bzdety!
        Piszcie sobie do Administracji na kolanach. Zniszczą forum - ich zbójeckie prawo. Natomiast jeżeli idzie o szczegóły zmian to naprawdę nie wiem o co biega.

Oleg3
        Na Forum jeszcze przed obowiązkiem posiadania loginu i konta. Wśród "weteranów" raczej młody.
        • kalllka Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 13:05
          No i tak to właśnie wyglada., administracja która powinna porządkować i być łącznikiem, jak zwykle strzeliła focha i nic nie zrobiła ,by zmiany, które dot. wyglądu forow / a właściwie, istotnie zmieniają ich obsługę, drzewko, jakość i bezpieczeństwo/ były wprowadzone zgodnie z międzynarodowymi standardami / administracji- moderacji/
          I choć inicjatywa oddolna potrzebna bo pokazuje zaniedbany tzw. common think, to niestety, dokładnie tak jak napisałeś- olegu, bzdurnie zredagowana, ośmiesza i niweczy to co rzeczywiście ważne.
          Tu- przykład zmian:
          forum.gazeta.pl/forum/f,252919,dobra_polozna_inflancka.html
        • ave.duce Dla kogo bzdety, dla tego bzdety - 09.10.15, 13:16
          nikt nie musi się pod nimi podpisywać.

Nie obawiajcie się wrogów,
          Wrogowie mogą was tylko zabić.
          Nie obawiajcie się przyjaciół,
          Przyjaciele mogą was tylko zdradzić.
          Obawiajcie się ludzi obojętnych,
          Bo za ich milczącą zgodą
          Istnieje zbrodnia i zdrada.

Bruno Jasieński
          • piq nie podpiszę tego, przecież to nieprawda /nt 09.10.15, 20:03
            • ave.duce Re: nie podpiszę tego, przecież to nieprawda /nt 09.10.15, 20:34
              Nie podpisuj, przecież decyzja należy do Ciebie.
              • kalllka Re: nie podpiszę tego, przecież to nieprawda /nt 09.10.15, 21:07
                Nie podpisze się pod czymś co jest zle sformułowane. Widać, po tym jak piszesz, ze nie wiesz o czym piszesz.

Przy okazji, duce ave, stajesz się, jak zwykle, łatwym łupem łatwego protekcjonalizmu i wszechobecnej złośliwości.,
                Chyba, ze twoje nawoływania zamierzone były właśnie na taki efekt.,., gwarantujacy na wieki wieków, brak rzeczowej informacji, brak porozumienia i uproszczenia we wzajemnych stosunkach., i gwarancji dla "marketingowego" status quo.
                • ave.duce Wyjaśnienie 10.10.15, 07:50
                  1. nie przyszłam tutaj, żeby dyskutować - kto chce, podpisze
                  2. opinie nt. obu tekstów ani mnie ziębią, ani grzeją
                  3. nie mam zamiaru analizować pod kątem poprawności językowej, stylu, logiki, etc. postów z Aquanetu, ale warto zawsze pamiętać: A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz?
                  4. miłego dnia

I to by było na tyle. Baj.
        • ada08 Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 13:29
          oleg3 napisał:

> Cytat
          > Szanowny Panie Adamie,
          >
          > piszemy do Pana jako do jednego z ojców naszej demokracji. Dziś możemy się z po
          > wodzeniem nazwać „sierotami po Michniku”.
          >

> Cytat
          > Internet jest wynalazkiem przekazanym ludzkości za darmo, a przyświecała temu i
          > dea umożliwienia ludziom nieskrępowanej komunikacji. Fora GW dotychczas tę właś
          > nie rolę dość dobrze spełniały, dlatego powstało na nich wiele społeczności.
          >

>
          >

Dla mnie ten tekst jest nieznośnie egzaltowany. "Internet jest wynalazkiem przekazanym ludzkości za darmo...". A to gazeta.pl chce ludzkości odebrać internet albo kazać sobie płacić zań?
          No i ten apel do Michnika wink
          Na forum jestem od sierpnia 2002r. Od tamtego czasu na forum dokonywano różnych istotnyc h zmian. Za każdym razem wybuchały protesty, za każdym razem właściciel forum stawiał na swoim. Bo takie jego zbójeckie prawo, jak zauważył Oleg. To prywatna firma. Państwu sie nie podoba? Niech se państwo założy swoją.
          a.
          • kalllka Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 13:49
            Znowu wtrącę i pozwolę sobie zauważyć, ze żadna firma / w tym Agora/ nie może zgodnie z prawem zreszta, stosować zbójeckiego prawa.i w tym nieporozumieniu, prawa, zbudowano formule forów.
            Napisalam już, ze problem / w Agorze jak i innych kombajnach korporacyjnych/ tkwi w przestarzałym administrowaniu, informowaniu, przekładaniu na język użytkowników, klientów/standard Cisco np/ informacji.
            Na gazecie jest rzesza niedouczonych asów, którym otrzymanie administracji kojarzy się z wojna na srutowe kulki, a nie data base.
            I to tyle.
            • kalllka Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 13:55
              Erratum,
              Powinno być-
              A na tym, nieporozumieniu, zreszta, zbudowano, niestety- formule forów / która obecnie zespół tech. gw, W odpowiedzi na zapotrzebowanie technologiczne, i zaawansowanie wymogów protokołów bezpieczeństwa, zreszta, próbuje wdrożyć. Które to działania, skutecznie niweczy, nieporadna administracja.
              Niedoinformowani asowie / administratorzy społeczni/ jak tzw. pożal się Bożu, /anonimowi !/ zawodowcy.
            • ada08 Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 13:57
              kalllka napisała:

> Znowu wtrącę i pozwolę sobie zauważyć, ze żadna firma / w tym Agora/ nie może z
              > godnie z prawem zreszta, stosować zbójeckiego prawa.

No tak, cudzysłów, zabrakło go, powinnam była napisać "zbójeckie prawo".
              Mam taką wadę, że gdy piszę, to mi sie wydaje, że piszę do ludzi raczej bystrych.
              a.
              • kalllka Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 15:00
                Niepotrzebny / cudzysłów/
                Tak myśle, bo zwrot [...] użyty został zgodnie z prawem indifferent
                Ze zapytam, "raczej bystrzy" to jacy?
                • ave.duce Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 20:38
                  Tacy jak ada08!
          • oleg3 Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 14:10
            ada08 napisała:

> Dla mnie ten tekst jest nieznośnie egzaltowany.

Jest. Prometeusz dał ludziom ogień, a ONI sprzedają zapałki.
          • jureek Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 18:45
            ada08 napisała:

> Za każdym razem wybuchały protesty, za każdym razem właścici
            > el forum stawiał na swoim. Bo takie jego zbójeckie prawo, jak zauważył Oleg.

Skąd wiesz, że to właściciel stawiał na swoim, a nie wynajęci przez właściciela pracownicy działający wbrew interesom tegoż właściciela?
            Tak samo jak zbójeckim prawem właściciela jest swobodne dysponowanie swoją własnością, tak samo moim zbójeckim prawem jest powiadomienie tegoż właściciela, co się z jego własnością dzieje.
            • kalllka Re: Dal przeciwników "udogodnień" 09.10.15, 20:28
              No nareszcie, jakiś inny, niż nawalanka na właściciela, głos.
              Mnie tez wydawało, jakiś skrajnym "ekscentryzmem", rozwalanie jednego z fajniejszych projektów / społecznościowych/ jakim nadal sa fora Agory. Porównujac jej możliwości / technologiczne, kadrę tech,/ ze światowymi standardami było dla mnie jasnym, ze musi coś być na rzeczy, w środku, skoro tam normalnie działa, a tu nikomu się nie opłaca.,
              Już sztuczka z "owczym ciągiem" / podbijanie idiotycznych wątków/ byla dla mnie dziwactwem, na miarę idioty informatycznego; ale gdy zaczęto mi wklejać w mobilne IP, reklamy burdeli przekierowujących swoje aplikacje bezpośrednio w moje zasoby / hasło iTunesa/ było dla mnie jasnym, ze to już poważny proceder, którego twórcy są tak samo cwani jak niebezpieczni.
              Czysty zysk, ani konsekwencji prawnych ani piętna społecznego.
              nikt im niczego nie udowodni., Chyba tylko tyle, ze sama jestem / byłam/ wielbłądem, czy mrówka.,
              a kasa? z rożnych źródeł, kontaktów, i badanych przez nie kontraktów na boku, podkradzionego zlecenia, projektow., wpuszczona w mainstream, prała się sama.

• benek231 Jutek, a moze sam powiesz o co biega :O) 09.10.15, 21:16
              z tymi zmianami? Co chca zamienic na co - tak z grubsza. Bo ja jakos nie mam ochoty przekopywac te sterty paplania. Z gory dziekuje.
              • jureek Re: Jutek, a moze sam powiesz o co biega :O) 10.10.15, 13:41
                benek231 napisał:

> z tymi zmianami? Co chca zamienic na co - tak z grubsza. Bo ja jakos nie mam oc
                > hoty przekopywac te sterty paplania. Z gory dziekuje.

Po starej znajomości wytłumaczę. Otóż po zmianach każdy wątek ma się tak otwierać, jak chociażby ten poniższy przykładowy:
                forum.gazeta.pl/forum/w,299,158901778,158901778,Testy_nowego_watku_Wasze_uwagi.html
                Zasada ma być taka, że w momencie otwarcia wątku masz rozwinięty post założycielski i odpowiedzi na ten post, natomiast wszystkie inne masz zwinięte i jeśli chcesz zobaczyć odpowiedzi na odpowiedzi, to musisz klikać (czasem kilka razy) na "pokaż więcej odpowiedzi". Żeby zrozumieć, jak trudna jest nawigacja w takim wątku (trudna jest, jeśli chce się dyskutować, bo wpaść, coś nabazgrać, wyjść i już nie wracać, to trudne nie jest), proponuję następujące ćwiczenie:
                W zalinkowanym wątku jest też mój post. Zadanie polega na tym, żeby go odnaleźć, napisać na niego odpowiedź, a na koniec znaleźć moją odpowiedź na Twój tekst.
                W starym układzie wątku jest to dziecinnie łatwe, w nowym trudno nawet odróżnić, co się już przeczytało, a co jest nowe.

• ewa8a Re: Jutek, a moze sam powiesz o co biega :O) 10.10.15, 15:45
                  Najbardziej irytujące jest to (chyba, że się mylę), że wszystkie bezpośrednie odpowiedzi na post założycielski są stale rozwinięte, co zmusza do czytania wszystkiego jak leci. Są osoby, których postów wcale nie otwieram, a są takie, których wręcz szukam, bo wiem, że bez względu na temat, zawsze napiszą coś interesującego. Jeśli źle to zrozumiałam, to oświeć mnie, proszę.
                  • jureek Re: Jutek, a moze sam powiesz o co biega :O) 12.10.15, 12:09
                    ewa8a napisała:

> Najbardziej irytujące jest to (chyba, że się mylę), że wszystkie bezpośrednie o
                    > dpowiedzi na post założycielski są stale rozwinięte, co zmusza do czytania wszy
                    > stkiego jak leci. Są osoby, których postów wcale nie otwieram, a są takie, któr
                    > ych wręcz szukam, bo wiem, że bez względu na temat, zawsze napiszą coś interesu
                    > jącego. Jeśli źle to zrozumiałam, to oświeć mnie, proszę.

Dobrze zrozumiałaś. Teraz wszyscy spamerzy i propagandyści będą odpowiadać na post założycielski, bo wtedy ich wypowiedzi będą automatycznie widoczne, a Ty nie będziesz miała wpływu na to, który post otworzyć, a który zostawić zamknięty.
                    • ewa8a Re: Jutek, a moze sam powiesz o co biega :O) 12.10.15, 20:05
                      To dobre w przypadku krótkich komentarzy pod artykułami, do których na ogół się nie wraca.
                      Poza tym zabija wszelką dyskusję. Do przedzierania się przez gąszcz postów, by dotrzeć do tego właściwego chyba nie będę miała cierpliwości.
                      • pikrat Re: Jutek, a moze sam powiesz o co biega :O) 12.10.15, 20:12
                        Opowiemy się "nogami" nie wchodząc na fora Agory. Uważam, że wszelkie kombinacje prowadzone w celu utrudnienia korzystania forów doprowadzą do dalszego spadku uczestnictwa w forach co przełoży się na zmniejszenie wpływów z reklam. Harakiri?
    • ewa8a Re: Pytanie do forumowiczów: 10.10.15, 10:23
      Treść protestu wprawdzie nie bardzo mi się podoba, ale uważam, że sprawa jest słuszna. Wszystko wskazuje na to, że szykuje się tu jakieś badziewie. Zaraz podpiszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka