Dodaj do ulubionych

Pisowskie buce

12.11.15, 13:47
Prawo i Sprawiedliwość planuje stworzenie Centralnego Rejestru Podatników (CRP). Mają się w nim znaleźć między innymi informacje o zobowiązaniach firm. Celem jest ograniczenie skali wyłudzeń podatkowych w naszym kraju. Poseł Henryk Kowalczyk uważa, że katalog powinien powstać pod koniec pierwszego kwartału 2016 roku.

Kowalczyk, współtwórca programu gospodarczego PiS, tłumaczy, że rejestr zostanie wprowadzony w drodze nowej ustawy o VAT, noweli o CIT i ustawie o opodatkowaniu marketów. Dotyczyć będzie wszystkich podatników, zarówno dużych, jak i małych firm.
Dzięki rejestrowi będziemy wiedzieli, czy firma, która występuje o zwrot VAT i przedstawia faktury związane z kosztami, naprawdę istnieje. W ten sposób uszczelniony zostanie system podatkowy w Polsce – dowodził poseł. Jak zapewnił, wprowadzenie CRP „to nie jest trudna rzecz”.

Wpisów do CRP ma dokonywać ministerstwo finansów. Po zaprzestaniu prowadzenia działalności trzeba będzie złożyć wniosek o wykreślenie z rejestru. „Na podatniku ciąży również obowiązek złożenia w terminie 14 dni wniosku aktualizacyjnego w sytuacji, w której doszło do zmian danych wcześniej zgłoszonych we wniosku rejestracyjnym” – można przeczytać w projekcie. Wpisanie i aktualizacja danych ma kosztować 200 zł.

PAP

O ku...! Wnioskuję w trybie pilnym o odesłanie posła Kowalczyka na ostatnią ławę sejmu, a wszystkich innych autorów pomysłu o przebadanie wykrywaczem kłamstw. Mam nadzieję, że przyszły wicepremier Morawiecki i przyszły minister finansów zrealizują mój postulat.

Mamy już od ch...a i ciut ciut ewidencji ale ciągle nie mamy myślących urzędników i dobrego prawa.
Obserwuj wątek
    • perla Re: Pisowskie buce 12.11.15, 13:58
      oleg3 napisał:

> Mamy już od ch...a i ciut ciut ewidencji ale ciągle nie mamy myślących urzędnik
      > ów i dobrego prawa.

no oczywiście.
      Czy firma faktycznie istnieje można w kilka sekund sprawdzić tu:
      prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.engine/
      ja się tak od lat zastanawiam czemu oni ciągle wymyślają nowe głupoty.
      Przecież aby przeczytać wszystkie projekty ustaw, które są tworzone to trzeba 1000 (tysiąc) godzin dziennie poświęcić. A dzień jest coraz krótszy.
      Tu chyba chodzi o kasę. Jak ktoś coś wymyśli, nawet durnotę, to pewnie dostaje premię lub nagrodę.
      Za nudzenie się na komisjach sejmowych też jest dodatkowa gaża właśnie.
      • oleg3 Re: Pisowskie buce 12.11.15, 14:13
        perla napisał:

> no oczywiście.

Ekspert gospodarczy PiS jest durniem albo znajduje się pod dominującym wpływem lobbystów*. Prezes PiS nic o gospodarce nie wie. Premier z PiS nic o gospodarce nie wie. Liczymy na nowego Kwiatkowskiego?

• perla Re: Pisowskie buce 12.11.15, 14:27
          oleg3 napisał:

> Liczymy na nowego Kwiatkowskiego?

osobiście wolałbym nowego Wilczka właśnie.
          • oleg3 Re: Pisowskie buce 12.11.15, 14:36
            > oleg3 napisał:
            > Liczymy na nowego Kwiatkowskiego?
            perla napisał:
            > osobiście wolałbym nowego Wilczka właśnie.

Ja też!
    • qwardian Re: Pisowskie buce 12.11.15, 14:37

Licytacja dwóch kobiet sprawi, ze będą szukac pieniędzy w każdej dziupli. Mnie to spływa, bo głosowałem konkretnie na powstrzymanie inwazji kaffir, a emerytury i 1000 dałbym jedynie tym co mają troje i więcej dzieci, reszta nie zasłużyła od państwa na cokolwiek..
      • oleg3 Re: Pisowskie buce 12.11.15, 14:48
        qwardian napisał:
        > Mnie to spływa, bo głosowałem konkretnie na powstrzymanie inwazji kaffir
        A mnie nie zwisa. To jest najgorszy sen dotyczący przyszłości.
        • qwardian Re: Pisowskie buce 12.11.15, 14:59

Obecność kaffir sprawi, że będzie zwisać i pójdziesz w narkotyki...
          • oleg3 Re: Pisowskie buce 12.11.15, 15:05
            qwardian napisał:

> Obecność kaffir sprawi, że będzie zwisać i pójdziesz w narkotyki...

Trzeba było głosować na JKM.
            • qwardian Re: Pisowskie buce 12.11.15, 15:27

forum.gazeta.pl/forum/w,67,159094992,159094992,Dylemat_glos_na_Korwina_Mikke_czy_Pawla_Kukiza_.html
    • andrzejg czego spodziewałeś się od socjalistów 12.11.15, 15:55
      będzie jeszcze więcej instytucji kontrolnych
      Choćby te głupie 500 zł na dziecko...pod warunkiem, że pieniądze będą właściwie wydane.
      Jak to sprawdzą? Będą chyba sprawdzać paragony.

A,
      • oleg3 Re: czego spodziewałeś się od socjalistów 12.11.15, 16:02
        Socjalista nie musi być głupi z definicji. Ten pomysł sugeruje znaczący udział w finansowaniu kampanii PiS wyłudzaczy VAT. Polityk nie może być aż takim durniem. Musi czasem "w celu realizacji większego dobra" robić z durniów idiotów.

P.S. Obywatel X z sygnasturki to ja. smile
        • andrzejg aleś się obudził/nt 12.11.15, 16:08
          • oleg3 Miałem spać z PO? n/t 12.11.15, 16:10

• benek231 No to śpij z Głódziem, Pedofilu :O) 12.11.15, 18:02
              n/t
        • krates-8 mógłbyś wyjaśnić, bo się pogubiłem 12.11.15, 18:16
          tych pisowskich buców
          masz za złodziei,
          za głupków,
          czy za głupkowatych złodziei?
          • oleg3 Re: mógłbyś wyjaśnić, bo się pogubiłem 12.11.15, 19:35
            krates-8 napisał:

> tych pisowskich buców
            > masz za złodziei,
            > za głupków,
            > czy za głupkowatych złodziei?

Nie muszę tego rozstrzygać. Wynik (skutek) będzie taki, jak to opisał klasyk Wiktor Czernomyrdin - Мы хoтели кaк лyчше, a пoлyчилocь кaк вcегдa.
    • perla to uderzy w małe firmy 12.11.15, 16:22
      oleg3 napisał:

> Wpisanie i aktualizacja danych ma kosztować 200 zł.

do tej pory nie pobierano opłat żadnych.
      A w CEiDG widać, że właściciele firm często aktualizują dane.
      Zmieniają adres głównego miejsca wykonywania działalności, dodają adresy nowych filii, żenią się co zmienia ich status wspólnoty majątkowej i zmieniają nazwiska, dobierają sobie wspólników, zmieniają adresy e-mail, itd.
      I za każdą aktualizację 2 stówy???
      Sku...syny jedne. Przecież to na małych i średnich firmach oparte jest każde państwo właśnie.
      • oleg3 Re: to uderzy w małe firmy 12.11.15, 16:28
        perla napisał:

> I za każdą aktualizację 2 stówy???
        > Sku...syny jedne. Przecież to na małych i średnich firmach oparte jest każde państwo właśnie.

A profesjonalny wyłudzacz VAT ma papiery w najlepszym porządku. 200 zł to dla niego pikuś. "
        " Inni szatani byli tam czynni".
        • perla Re: to uderzy w małe firmy 12.11.15, 16:48
          oleg3 napisał:

> A profesjonalny wyłudzacz VAT ma papiery w najlepszym porządku. 200 zł to dla n
          > iego pikuś. "

a mała firma orze jak może.
          Stara się rozszerzać działalność a to wymaga aktualizacji kodów PKD.
          A pewnych interesów nie ma. I taki sobie pomyśli czy warto coś dodatkowego skoro już na starcie 200 zł w plecy za nic.
          Kiedyś było hasło - zielone światło dla przedsiębiorców, teraz bez hasła będzie czerwone światło właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka