Dodaj do ulubionych

Drogi sie rozchodza

17.11.15, 20:16
Nielatwe jest zycie emigranta w zachodniej Europie. Chcialby zachowac wiez z krajem. A z drugiej strony chcialby sie dobrze zintegrowac z krajem w ktorym zyje. Przez dlugi czas jedno i drugie nie bylo w sprzecznosci.

Obecnie zaczyna byc. Francuska racja stanu (i niemiecka pewnie tez) jest za ulozeniem sobie stosunkow z emigrantami muzulmanskimi. Bo grozi im wojna domowa, ktorej pierwsze detonacje juz slychac.

Polacy i inne ex-demoludy to olewaja bo to nie sa ich problemy.

Do tego, jestem dosc przekonany, ze Polacy maja racje. Swoja subiektywna racje. Tyle, ze innych racji nie sluchaja i je dosc olewaja. Czy to egoizm? Pewnie tak, ale kazde panstwo, jak i kazdy czlowiek sa egoistami.

W koncu, przyszedlem na polskie fora na przekor kolezance malzonce, ktora mnie gonila do pracy w ogrodku, bo nie bedzie Francuzka plula mi w twarz. Po tych dziesieciu latach widze, ze trza bedzie do ogrodka wrocic.

PF
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Drogi sie rozchodza 17.11.15, 20:36

Kiedy będziesz Francuzie biegać po ulicach Lyon z kałaszem w ręku, opasany granatami w pasie, terroryzując żabojadów to wtedy mogę powiedzieć, że jesteś całkowicie zintegrowany. Na razie jesteś zagubiony w którą stronę iść...
      • 3.ndd Re: Drogi sie rozchodza 17.11.15, 20:48
        qwardian napisał:

>
        > Kiedy będziesz Francuzie biegać po ulicach Lyon z kałaszem w ręku, opasany gran
        > atami w pasie, terroryzując żabojadów to wtedy mogę powiedzieć, że jesteś całko
        > wicie zintegrowany. Na razie jesteś zagubiony w którą stronę iść...

Myslisz ze rodowici Francuzi (cywile) beda uwijac sie z bronia w reku w obronie swojego kraju ?
        Moze wojsko jesli dostanie rozkaz czego nie jestem zupelnie pewny ze politycy go wydadza.

• jaceq Re: Drogi sie rozchodza 17.11.15, 21:04
          > beda uwijac sie z bronia w reku

Będą się uwijać z grabiami w ręku, grabiąc liście w ogródku. Chyba, że ciapaci im powiedzą, że to harram, wtedy nie będą.
        • qwardian Re: Drogi sie rozchodza 17.11.15, 21:23

3.ndd napisał:

> Myslisz ze rodowici Francuzi (cywile) beda uwijac sie z bronia w reku w obronie
          > swojego kraju ?

Francuz dał wyraźnie do zrozumienia że taka opcja go nie interesuje. Ja wyraziłem obawy do gorszego scenariusza niż ogródkowy..
          • polski_francuz Opcje 17.11.15, 21:31
            sa takie, ze nalezy robic to w co sie wierzy. A to w co sie wierzy zalezy. Zalezy od tego gdzie sie zyje.

Gdybym zyl 71 lat temu w Wilnie to bym tez ruszyl na Niemca i skonczyl, jak moj tata, w Rosji na lesorobce.

Ale nie zyje. Moze zle wybralem? Na pewno zle wybralem, jesli o odwage chodzi. Ale masz propozycje pracy i za nie idziesz. I co potem?

Ano nie wiem co.

PF
            • jerycho666 Re: Opcje 17.11.15, 21:53
              polski_francuz napisał:

> sa takie, ze nalezy robic to w co sie wierzy.

Mam ci sie zrewanzowac za przyciaganie mnie do powrotu do szambonetu? Moze dostrzegalem sygnaly wczesniej.

Nie wierze w to, ze mam jakikolwiek wplyw na bieg rzeczy. Nie posiadam nawet srodkow aby budowac Arke Noego. Jak mawiaja od lat poplecznicy zwyciezcow gdybym byl niewinny to niczego bym sie nie obawial. Nawet ociplenia klimata.

Rozumiem twoje wypalenie zwiazane z szambonetem. Przyrost wiedzy jest do pewnego czasu. Pozniej od mieszania herbata nie staje sie slodsza.

Zycze wszystkiego najlepszego. Co do wczesniejszych wpisow w niniejszym watku to rekomenduje ci wersje kalasznikowa na naboje srutowe kaliber 12 (mysliwskie) z amerykanskim magazynkiem na 20 naboi. Magazynek jest dostepny jedynie w kilku stanach USA. Gdy srut jest gruby to poradzisz sobie nawet z tlumem osilkow. Pod warunkiem, ze strzal ostrzegawczy oddasz na koncu. No i zachowujesz zasade rosyjskiej mafii, najpierw strzelasz potem myslisz. Tej zasady boja sie nawet rosyjscy milicjanci.
              • polski_francuz Re: Opcje 17.11.15, 22:01
                Moj znak zodiaku musi miec cel do ktorego dazy.Pamietam, jak mnie i kilku kolegow doktorantow zaprosil nasz promotor by mu pomoc w wyrychtowaniu jego daczy. I go grzecznie poprosilem by mi dal jakis samodzielna robote do wykonania (to byl jakis dol do wykopania - po co ten dol to juz nie pamietam). No i co zrobisz jak ten cel zanika?

Co do Ciebie to inna sprawa. Trudno, w pewnym wieku, spotkac kogos z kim sie chce pogadac. Masz szczescie, alebo nieszczescie byc kims takim dla mnie. Stad motywacje.

Ale z kim ma gadac emigrant polski w zachodniej Europie? This is the question.

PF
                • 3.ndd Re: Opcje 17.11.15, 22:33
                  polski_francuz napisał:

>
                  > Ale z kim ma gadac emigrant polski w zachodniej Europie? This is the question.
                  >
                  > PF

Tak , to problem .
                  Na szczescie nie dla mnie . Ksiazka , komp i praca charytatywna ( mnie wystarczy smile
                  en.wikipedia.org/wiki/Yad_Sarah
                  • polski_francuz Re: Opcje 17.11.15, 22:42
                    Ksiazka, w rzeczy samej, mnie absorbuje troche. Ale jak ja skoncze to ja skoncze. I zrozumialem Konwickiego, ktory w wywiadzie rzece mowil, ze pod koniec juz sie wyciska ostatnie soki z wlasnej kreatywnosci.

Pozdro

PF
    • dicksmith Straciłeś etat? 17.11.15, 21:36
      Słyszałem że na Czerskiej duże cięcia wink
      • polski_francuz Re: Straciłeś etat? 17.11.15, 21:39
        Mam jeszcze kilka lat. Ale w fachu zostane. Moze rozrywki mi sie zmienia.

PF
        • jerycho666 rozrywki na czasie 17.11.15, 21:59
          polski_francuz napisał:

> Moze rozrywki mi sie zmienia.

pl.wikipedia.org/wiki/Aleja_Snajper%C3%B3w
          Do tego rodzaju rozrywek optymalny jest granatnik snajperski, tez rosyjski. Dla wyspy Kos wystarczylby jeden pogranicznik na zmianie. Wiesz te pontony sa podlej jakosci.
          • polski_francuz Re: rozrywki na czasie 17.11.15, 22:02
            Rycho, sie lepiej pobaw we wrozke i powiedz mi co dalej?

PF
            • jerycho666 bez pol litra nie razbieriosz 17.11.15, 22:27
              polski_francuz napisał:

> Rycho, sie lepiej pobaw we wrozke i powiedz mi co dalej?

Jak juz uporasz sie z zalozeniem podsluchow do tej rozmowy to daj mi znac. To nie jest kwestia wrozenia lecz planowania strategicznego. Jak sie dolozysz do budowy Arki Noego to jestes mile widziany.

Ja jako cybernetyk mam pelna swiadomosc, ze prawdopodobienstwo, iz superwulkan Yellowstone wybuchnie jutro jest znikome. Natomiast to, ze on wybuchnie jest rowne 1, czyli pewne. 3/4 USA zniknie pod popiolami, popioly dotra do Polski, granicy ich zasiegu. Taka strategiczna lista jest dluzsza.

Chcacemu nie dzieje sie krzywda. To rzymska maksyma. Rece trzeba opuscic jedynie do ruki po szwam.

Gdy rozpracowywalem to po inzyniersku do szczeka mi opadala jak niewiele potrzeba. Ale z marszu i po fakcie sie nie da.
              • polski_francuz Prawdopodobienstwo 17.11.15, 22:36
                ze jeden jest, pelna zgoda. Tylko ze jak w termodynamice, nie uwzgledniasz czasu. A czas jest elementarny: zyjesz ile zyjesz, rodzina zyje ile zyje itd.

Tyle, ze element czasu jest trudniejszy do przewidzenia. za duzo elementow, ktore sie poruszaja jak molekuly ruchami Browna. Tyle, ze jak sie jedna molekula poruszy nie tam gdzie trzeba to jest katastrofa.

Ach, jak to bylo dobrze byc mlodszym.

PF
                • jerycho666 Re: Prawdopodobienstwo 18.11.15, 08:44
                  polski_francuz napisał:

> nie uwzgledniasz czasu

W czasach Karola Wielkiego ludzie mieli w obejsciu zapasy na 2 lata. My obecnie mamy na 3 dni. Prawdopodobienstwo katastrof sie nie zmienilo.

en.wikipedia.org/wiki/Extreme_weather_events_of_535%E2%80%93536
                  Slowianie mieli lepsze zabezpieczenie dzieki czemu zasiedlili pozniej Balkany za zgoda cesarzy Konstantynopola.

Slowianie wtedy mieli to nieswiadomie. My mozemy w pelni swiadomie. Szokiem jest to, ze rozwiazanie jest identyczne. Po 1500 latach technologia daje nam prawie zerowa przewage nad natura.

Po angielsku ma to trafna w przenosni nazwe apokalipsa zombi. W tym sensie, ze kanibalizm jest srodkiem przetrwania. Policz ile potrzebujesz naboi do kalacha aby sie obronic przed zombi. No i na dodatek sprawdz swa kolekcje przepisow kuchennych na ludzine.

Trzeba wiecej pokory gdy ludzie pontonami plyna do nas przez Morze Srodziemne. Ten czas juz jest. Solidarne zaciskanie oczu nic nie da. Skonsultuj to z tymi, na ktorych miejsca przybyli Slowianie.
                  • dicksmith Re: Prawdopodobienstwo 18.11.15, 09:26
                    > Slowianie mieli lepsze zabezpieczenie

Wygląda na to że Słowianie byli mistrzami w logistyce, stąd pół Europy jest dziś słowiańska, a mogło być jeszcze lepiej, gdyby Arianizm się ostał.
                    • jerycho666 mieli farta 18.11.15, 10:13
                      dicksmith napisał:

> Wygląda na to że Słowianie byli mistrzami w logistyce

Gospodarka wypaleniskowa wymaga lasu dookola. A las stabilniej dostarcza zywnosci niz przemysl agro. Dlatego nalezy wybic wszystkie bobry.

Ja preferuje najpierw wiedze pozniej wnioski.
                      • dicksmith Re: mieli farta 18.11.15, 10:56
                        mylisz pojęcia, fart to kultura anglosaska, a bobry to kultura francuska
        • dicksmith Re: Straciłeś etat? 18.11.15, 09:20
          > Mam jeszcze kilka lat. Ale w fachu zostane.

no to wygląda na to że z Michnikiem dobrze ci się układa wink
    • superspec Polski minister obrony narodowej.;) 17.11.15, 22:44
      www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/antoni-macierewicz-spotka-sie-z-ministrami-obrony-panstw-ue,595061.html
    • andrzejg jakby kto się pytał we Francji 18.11.15, 09:31
      to zacytuj prezydenta Czech

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19204997,prezydent-czech-przeciwnicy-przyjmowania-uchodzcow-to-nie-rasisci.html?lokale=local#BoxNewsLink
      - Osoby prezentujące odmienne poglądy w sprawie kryzysu migracyjnego nie powinny być etykietowane jako islamofobi, rasiści czy faszyści - oświadczył czeski prezydent Milosz Zeman. I dodał, że odmienne poglądy nie powinny być uciszane.

A.
      • polski_francuz Re: jakby kto się pytał we Francji 18.11.15, 10:01
        Zeman to pijus i moi czescy koledzy go nie szanuja. Musze miec wiekszy autorytet do cytowania.

PF
        • andrzejg pijak prawdę Ci powie/ nt :) 18.11.15, 10:07
          polski_francuz napisał:

> Zeman to pijus i moi czescy koledzy go nie szanuja. Musze miec wiekszy autoryte
          > t do cytowania.
          >
          > PF
        • jaceq Re: jakby kto się pytał we Francji 18.11.15, 11:41
          Bzdura. Zeman jest bardzo szanowany przez Czechów na gościnnych występach.
      • jerycho666 karalne propagowanie ustrojow totalitarnych 18.11.15, 10:19
        andrzejg napisał:

> I dodał, że odmienne poglądy nie powinny być uciszane.

To jest potworne wynaturzenie antysemityzmu. Zdrowe sa jedynie gazety koszerne.

Kazdy Czech to pijak. Wypijaja najwiecej piwa na swiecie.

Nalezy rozliczyc za Husa.
        • andrzejg Re: karalne propagowanie ustrojow totalitarnych 18.11.15, 11:43
          jerycho666 napisała:

> andrzejg napisał:
          >
          > > I dodał, że odmienne poglądy nie powinny być uciszane.
          >

Jest przysłowie, że "Polak mądry po szkodzie".
          Tym razem , szczęśliwie, to nie nasza szkoda.

Po napaści Niemców na Polskę we wrześniu 1939 roku, Francja wypowiedziała Niemcom wojnę i siadła na dupskach. Wypowiedzmy wojnę ISIS i siedźmy na swoich .

A.
          • jerycho666 utworzyc przedstawicielstwo dyplomatyczne 18.11.15, 16:30
            andrzejg napisał:

> om wojnę i siadła na dupskach. Wypowiedzmy wojnę ISIS i siedźmy na swoich .

Swinski leb juz podrzucono w Warszawie do meczetu. Jakos nie uznali tego za casus belli.
            • andrzejg Re: utworzyc przedstawicielstwo dyplomatyczne 18.11.15, 16:36
              mozna zrobić test dla imigrantów - "seta i schabowy", a potem się rozpatrzy
              • jerycho666 lepsi ode mnie juz proponowali 18.11.15, 16:52
                andrzejg napisał:

> mozna zrobić test dla imigrantów

Zaostrzony pal posmarowany swinskim tluszczem.

Hurysy beda nieosiagalne po skremowaniu i zmieszaniu popiolow ze swinska gnojowka. To powinna byc standartowa procedura z terrorystami samobojcami. Transmisja lajf dla Al Dzaziry.
                • andrzejg w związku z hurysami 18.11.15, 17:01
                  trzeba im powtarzać, że nie 70, ale jedna 70-letnia

Nie będzie im się chciało zakładać na siebie napędu rakietowego

Tak na poważnie Rychu, to jakie działania proponujesz Polsce, czyli obecnym władzom?
                  • jerycho666 Re: w związku z hurysami 18.11.15, 18:58
                    andrzejg napisał:

> Tak na poważnie Rychu, to jakie działania proponujesz Polsce, czyli obecnym wła
                    > dzom?

Szczera modlitwe i zawierzenie Bogu. Robic to co kazdy lubi. To czyni szczesliwym.

To projekcja moich prywatnych rozmyslan. Optymalnie jest sie calkowicie odseparowac od tego, ze jestem przestepca ale mi jeszcze tego nie udowodniono. Sedzia USA uznal brak dowodow na Mazura. Dokoncze selekcje procedur sadowniczych pod wzgledem tak zwanego w miedzyczasie.

Empirycznie zweryfikowalbym atrakcyjnosc bezzebnej 70-latki dla terrorysty. Mam watpliwosci. Niedostepnosc kobiet przeciez sobie rekompensuja. Fakty czy mity?
              • perla korekta jest 18.11.15, 16:52
                andrzejg napisał:

> mozna zrobić test dla imigrantów - "seta i schabowy", a potem się rozpatrzy

ja proponuję pół litra i sporą miskę bigosu jako zagrychę.
                Jak przeżyje znaczy nadaje się właśnie.
    • perla ale w jakim klimacie jesteś? 18.11.15, 17:01
      bo ogródek to dopiero na wiosnę u nas.
      Zresztą, skoro twoja żona jest Francuzką, to zawsze możesz jej wcisnąć bajer, że święty zwyczaj polski zabrania surowo jakichkolwiek prac w ogródku nie wcześniej niż w kwietniu.
      Możesz jeszcze dodać, że to takie prawo zwyczajowe.
      Słowem, jeszcze kilka miesięcy masz luz przed kompem właśnie.
      • jerycho666 Re: ale w jakim klimacie jesteś? 18.11.15, 19:13
        perla napisał:

> bo ogródek to dopiero na wiosnę u nas.

W Europie najpozniej zbiera sie oliwki. Wlasnie konczy sie ten sezon, polowa listopada.

Problemem jest to, ze w lutym zaczynaja sie zbiory truskawek spod folii.

W grudniu i styczniu niezbedne sa cowieczorne inspekcje w piwniczce. Panskie oko konia tuczy. Roboty huk, ani dnia na oddech.

> Słowem, jeszcze kilka miesięcy masz luz przed kompem właśnie.

Dobrze jest miec zasieg WiFi w piwniczce. Kolumna rektyfikacyjna jest wspanialym wzmacniaczem antenowym.
      • polski_francuz Re: ale w jakim klimacie jesteś? 19.11.15, 11:05
        Ogrodek: od kwietnia do listopada. Chociaz siem ociepla.

PF
    • pro100 Re: Drogi sie rozchodza 18.11.15, 18:59
      francja stoi w gó...e po pas (albo i wyżej), volksvaginy po kolana (albo i wyżej). zamiast dopuścić by i u nas szambo zaczęło wybijać lepiej zacząć ściągać swojaków skąd się da i czekać z bronią u nogi. projekt ełrokołchoz kaputt - jeszcze tylko kazia szczuka w toto wierzy.
      na zdrowy rozum szanse przeżycia większe tu niż tam. łupy w juki, kobity w troki i na ojczyzny memłon.
      • jerycho666 miesko armatnie wyparowalo 18.11.15, 19:05
        pro100 napisał:

> zacząć ściągać swojaków skąd się da i czekać z bronią u nogi.

Przy okazji Krymnasz dowiedzielismy sie, ze znalezienie frajerow do obrony kamieniokupy to mrzonka. Najlepiej by bylo abys gigantycznie rozdmuchal propagandowo swoj pomysl. Polacy w wieku poborowym wyemigruja. Jeszcze moga.
        • pro100 Re: miesko armatnie wyparowalo 18.11.15, 19:22
          jerycho666 napisała:

> pro100 napisał:
          >
          > > zacząć ściągać swojaków skąd się da i czekać z bronią u nogi.
          >
          > Przy okazji Krymnasz dowiedzielismy sie, ze znalezienie frajerow do obrony kami
          > eniokupy to mrzonka. Najlepiej by bylo abys gigantycznie rozdmuchal propagandow
          > o swoj pomysl. Polacy w wieku poborowym wyemigruja. Jeszcze moga.

masz wybór zdychać za szkopków lub swojaków. jak kto umie bardzo szybko spie...ć ufunduję mu parę pepegów a 5,99 PLN. pod warunkiem że wie dokąd wiać.
          • jerycho666 Re: miesko armatnie wyparowalo 18.11.15, 19:34
            pro100 napisał:

> masz wybór zdychać za szkopków lub swojaków.

1. dalaczego szkopki to nie swojaki?
            2. nie musze wybierac, za nikogo nie bede zdychac. Jedynje na wlasny rachunek.

> pod warunkiem że wie dokąd wiać.

Wydaje mi sie, ze wiem.
            www.isciencetimes.com/articles/6746/20140128/noahs-ark-round-mesopotamia-flood-cuneiform-instructions-mathematically-accurate.htm
            " The god stipulated that the coracle be built from about 534 kilometers (332 miles) of rope, girded by wooden ribs and vats of hot bitumen — an asphalt used in ancient times in Asia Minor as mortar — with which to waterproof the vessel."

Nie musisz pozbywac sie bobkow zlotego cielca. Dostarcz trzcine na jeden kilometr powrozu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka