Dodaj do ulubionych

Parę pytań do Pisiactwa

17.10.16, 10:38
Pytania nie moje, ale dobrze postawione.
studioopinii.pl/jerzy-lukaszewski-oszczednosc-nerwow/
Obserwuj wątek
    • dubline Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 11:04
      Zgoda, dobrze postawione, jeśli założymy, że zadamy je osobom myślącym, a nie oszalałym lub po prostu tępym, a jeśli chodzi na przykład o posłów PIS tępota jest wszechobecna. Pis wraz z naczelnym jest straszliwym zagrożeniem dla mieszkających w Polsce. Polacy są ogłupiali biedą. Większość -po prostu żyje siłą rozpędu. Smutne. Fundamentalizm XXI.
    • oleg3 Dwa pytania do Borsuka 17.10.16, 11:34
      Kto na tym forum należy do kategorii "pisiactwo"?
      Jak to jest, że Jerzy Łukaszewski jednocześnie jest i nie jest znawcą śmigłowców?

Cytat
      Nie znam się tym samym na heli­kop­te­rach

Cytat
      „Cara­cal” pod nie­mal każ­dym wzglę­dem ma osiągi lep­sze, niż BH.

Innych pytań nie mam, bo tylko przewinąłem linkowany tekst.
      • dachs Re: Dwa pytania do Borsuka 17.10.16, 13:08
        oleg3 napisał:

> Kto na tym forum należy do kategorii "pisiactwo"?

Od stawiania cenzurek jest Krzyś, ale trochę tego tu mamy. Każdy sam wie. Nie musisz wszystkiego brac do siebie.

> Jak to jest, że Jerzy Łukaszewski jednocześnie jest i nie jest znawcą śmigłowców?

Ludzie czytają porównania, zestawienia i takie tam różne, a tam nawet laik może znaleźć dane na temat osiągów.
        Odpowiedź Andrzeja dokładnie wyjaśnia moje intencje.
        • oleg3 Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 13:24
          Zarówno tekstem, nad którym się pochyliłeś jak i Twoją odpowiedzią na mój post. To rozczarowanie ma charakter intelektualny. A jak żyrujesz Andrzeja, to napisz jak to jest, że 20 Misiewiczów to skandal, a setki Misiewiczów to norma?

www.pb.pl/2841223,15705,lista-wstydu-platformy-obywatelskiej

• dachs Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 14:24
            oleg3 napisał:

> Zarówno tekstem, nad którym się pochyliłeś jak i Twoją odpowiedzią na mój post.
            > To rozczarowanie ma charakter intelektualny.

Intelektualny, powiadasz? Tu mnie ucieszyłeś. Obawiałem się, że ograniczasz się już tylko do powielania plotek. A tu taka niespodzianka.
            Ale nadal nie zniżę się do wyliczania tutejszego pisiactwa po nazwisku.
            • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 14:29
              Nie prosiłem Borsuku o wyliczenie "tutejszego pisiactwa po nazwisku". Prosiłem o odpowiedź godną inteligenta
              • dachs Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 14:47
                oleg3 napisał:

> Nie prosiłem Borsuku o wyliczenie "tutejszego pisiactwa po nazwisku". Prosiłem
                > o odpowiedź godną inteligenta

A gdzie mi tam do inteligenta? Przecież ja jestem "komuniści i złodzieje".
                • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 14:56
                  > A gdzie mi tam do inteligenta? Przecież ja jestem "komuniści i złodzieje".
                  A ja "moherowy beret".
                  • andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:04
                    > A ja "moherowy beret".

Ale moherowy beret, to kwintesencja patriotyzmu i polskości. Reszta to barachło.

• oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:09
                      Jasne Andrzeju. "Moherowy beret" to był komplement.

Jak ognia unikacie (w tym wątku Ty + Borsuk) poważnej rozmowy. Wiadomo - PO była, jest i będzie bez skazy, a ten PiS to ruskie buractwo.
                      • andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:43
                        Jak na razie, to staram się ustalić temat rozmowy.
                        Tematem nie są cechy poszczególnych partii, tylko zdolność przewidywania i rozumienia poczynań PiSu. Dla mnie wiele działań jest szkodliwych, zarówno na arenie wewnętrznej i arenie międzynarodowej. Problemem , którego nie rozumiem i nie rozumie również autor zalinkowanego artykułu, jak i sam Borsuk, jest bezkrytyczne przyjmowanie działań PiSu przez ich zwolenników. Dowodem na to jest wysoka pozycja PiSu w sondażach.

Tak więc nie oskarżaj nikogo o unikanie poważnej rozmowy, tylko wytłumacz ten fenomen. Dla mnie wytłumaczeniem jest odbieranie działań PiSu , przez jego elektorat, jako przemyślanych i idących w dobrym kierunku . Według mnie rzeczywistość tu skrzeczy.

Wytłumacz to gorszemu, niekumatemu sortowi.
                        • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:52
                          Problemem "jest bezkrytyczne przyjmowanie działań PiSu przez ich zwolenników" co rażąco różni się od krytycznego spojrzenia zwolenników PO na swoją partię. I nie wiedzieć dlaczego Andrzeju analiza porównawcza jest niedopuszczalna.
                          • andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:56
                            Załóż wątek o PO postaw problem.

Tu uciekasz od odpowiedzi i tyle.
                            • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:57
                              A ty Andrzeju chcesz mi dyktować co mam pisać.
                              • andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:58
                                Absolutnie nie. Możesz nawet napisać "Odę do PiSu".
                                Ja tu tylko podtrzymywałem pytanie Borsuka, a Ty pisz co chcesz.
                                • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 17:32
                                  > Ty pisz co chcesz
                                  Dziękuję Andrzeju.

Ody do PiSu nie pisałem i nie napiszę. Spróbuj odróżnić krytykę "tuskizmu" od wielbienia jarkacza. Staram się analizować rzeczywistość. A nie da się analizować polskiej polityki bez analizy PO.
                                  • andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 17:47
                                    Jesteś skażony antyPO-izmem ( przez analogię do PiSizmu)

Obecna działania rządu są jego autorskimi działaniami. PO ma tu tyle do rzeczy, że podjęła negocjacje, które teraz zostały odrzucone. Jaki wpływ na obecne działania rządu PiSu i Sejmu z pisowską większością ma PO? Szczątkowa zresztą i zniżkująca? Ja piszę o działaniu PiSu, a Ty nie odnosisz się do tematu, tylko szukasz sposobu, aby zwalić winę na Tuska, PO....

Bądź poważny. PO to przeszłość,
                                    Ogólnie rzecz biorąc pytanie jest : "Czy zwolennicy PiSu mają klepy na oczach"?

A.
                                    • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 18:08
                                      > Ogólnie rzecz biorąc pytanie jest : "Czy zwolennicy PiSu mają klepy na oczach"?

Oczywiście mają Andrzeju. By jednak zrozumieć proces prowadzący do "końskich okularów" zwolennicy PO powinni raczej oddać się autorefleksji niż krytyce pisizmu. Tusk ładował was w konia a wy mu klaskaliście. Nic do was nie docierało. Wróć do Misiewiczów i mojego linku z PB. PiS jeszcze tej skali nie osiągnął. Wiedziałeś coś o tym, skrzywiłeś się, krytykowałeś?

www.pb.pl/2841223,15705,lista-wstydu-platformy-obywatelskiej

www.pb.pl/2670392,16090,teraz-k-my-w-wykonaniu-ludowcow

Ja dobrodusznie zakładam Andrzeju, że po prostu nie wiedziałeś i pisowscy Misiewicze (50?) to dla ciebie zgroza i szczerze oskarżasz mnie o bezduszność i ślepotę.
                                      • andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 18:24
                                        A Ty dalej swoje.
                                        Przecież wiadomo, że PO to bandyci i złodzieje.

Teraz miało być inaczej. Miało być prawie i sprawiedliwie, a jest prawie sprawiedliwie.
                                        Czy jest Ci lżej , jak PiSowców porównujesz do bandytów i złodziei i cieszysz się, że jeszcze nie nakradli tyle co oni?Przecież PiS to partia z wysokim moralem, z Bogiem na ustach i tak łatwo da się ich porównać do bandytów i złodziei?

A.
                                        • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 18:31
                                          Sam widzisz Andrzeju, że rozmowa nie ma sensu. Nie jesteś zdolny do autorefleksji. Nawiasem pisząc ostatnie wybory, w których głosowałem to wybory prezydenckie 2010 (głosowałem na JK). Dlatego stać mnie na intelektualny dystans do PiSu i do antyPisu. Ciebie i Borsuka na to - mam nadzieję, że przejściowo - nie stać. Jesteście ślepi.
                                          • andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 18:42
                                            Jakiej autorefleksji?
                                            Żartujesz, czy o drogę pytasz?

Jeżeli nie jesteś zwolennikiem PiSu, to ten wątek nie powinien Cię ruszać.

A.
                                            • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 18:53
                                              andrzejg napisał:

> Jakiej autorefleksji?
                                              > Żartujesz, czy o drogę pytasz?
                                              Jak rozumiem Andrzeju dręczy cię pytanie dlaczego pisiorki popierają PiS, choć ten nie realizuje obietnic (poza 500+), robi ich w konia (aborcja), jest nieudolny (nie potrafi napisać ustawy) i prowadzi państwo do katastrofy finansowej. Pdpowiedź znajdziesz w sobie! Dlaczego popierałeś "tuskizm" i zamykałeś oczy na wszystkie złe wieści?

> Jeżeli nie jesteś zwolennikiem PiSu, to ten wątek nie powinien Cię ruszać.
                                              Emocjonalnie mam do niego stosunek obojętny. Szukam intelektualnych odpowiedzi na pytanie kiedy "starzy" POwcy spojrzą krytycznie na własną przeszłość.

• andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 19:54
                                                Miało być lepiej , a jest tak samo, albo i gorzej.
                                                To jest dla Ciebie pocieszeniem, że PO podobnie robiło?

A.
                                                • oleg3 Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 19:58
                                                  Andrzeju dopóki będzie dominować partyjne myślenie nie ma szans na to by było lepiej.
                                                  To był ostatni post na dziś. I tak się powtarzam.
                                      • dachs Trochę o metodzie 17.10.16, 20:00
                                        oleg3 napisał:

>
                                        > www.pb.pl/2841223,15705,lista-wstydu-platformy-obywatelskiej

Ponieważ już drugi raz zamieszczasz ten link wnoszę, że przywiązujesz do tego zestawienia bardzo duża wagę i nie wątpisz w wiarygodność tych danych.
                                        Ja bym może też nie wątpił, gdyby nie to, ze osobiście znam jedną z osób posądzanych o bycie "Misiewiczem" platformy.
                                        Otóż Jacek Weksler ukończył filologię i coś tam jeszcze (nie przypominam sobie), w każdym razie miał bardzo solidne wykształcenie wyższe. Przez wiele lat pracował w Teatrze Polskim we Wrocławiu, bodajże jako kierownik literacki, a potem chyba nawet jako dyrektor. (Platformy jeszcze nie było). W latach osiemdziesiątych jeździł ze zorganizowanym ad hoc zespołem aktorskim, po dolnośląskich wioskach, by dotrzeć tam ze sztuką. Przez całe życie był związany z teatrem, jakiś czas kierował teatrem TV (za Urbańskiego, akurat). Kiedyś tam wszedł w politykę, poszedł nawet w ministry, a potem szefem biura programowego TVP.
                                        Puls biznesu kwituje to wszystko:

383. Jacek Weksler
                                        szef biura koordynacji programowej TVP
                                        były wiceminister kultury i szef gabinetu politycznego ministra kultury Bogdana Zdrojewskiego z PO

Olegu, on tam nie przyszedł jako głupek z nadania partyjnego. Było akurat odwrotnie, PO wciągnęła go w politykę, jako fachowca. To chyba nie jest naganne?
                                        Oczywiście, być może cała reszta wymieniona w "liście wstydu" może jest napiętnowana słusznie. Nie wiem, nie znam tych ludzi. Znam tylko tego jednego i dziwnym przypadkiem insynuacje PB się wobec niego nie zgadzają. Akurat wobec tego jednego, którego znam. Czy uprawnione jest wobec tego podejrzenie, że przy stosowanej przez PB metodzie, znajdzie się tu więcej takich przypadków?
                                        • oleg3 Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 07:30
                                          > Czy uprawnione jest wobec tego podejrzenie, że przy stosowanej przez PB metodzie, znajdzie się tu więcej takich przypadków?

Cytat
                                          W związku z reakcjami kilku osób, które zapewniają, że stanowiska zawdzięczają wysokim kompetencjom i poczuły się urażone figurowaniem na naszej liście, wyjaśniamy, że sama obecność w zestawieniu nie jest powodem do żadnej ujmy. Te właśnie osoby, których nominacje były uzasadnione odpowiednim wykształceniem i kompetencjami, powinny mieć największe pretensje do liderów PO. Skala upartyjnienia firm i instytucji, na które wpływ ma rządząca od pięciu lat partia, jest tak ogromna, że zasadną staje się konstatacja, że przy doborze osób regułą jest stosowanie klucza partyjnego, a nie kompetencji. A to w konsekwencji sprawia, że poza ewidentnymi przypadkami (osoby z prawomocnymi wyrokami, skompromitowani na poprzednich stanowiskach, wykazujący się totalnym brakiem kompetencji czy wykształcenia) redakcji trudno arbitralnie osądzać, które nominacje są „eksperckie”, a które „partyjne”.

Czytaj więcej na www.pb.pl/2841223,15705,lista-wstydu-platformy-obywatelskiej?utm_source=copyPaste&utm_medium=referral&utm_campaign=Firefox
                                          • dachs Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 09:58
                                            oleg3 napisał:

>... poza ewidentnymi przypadkami (osoby z prawomocnymi wyrokami, skompromitowani na
                                            > poprzednich stanowiskach, wykazujący się totalnym brakiem kompetencji czy wykszta
                                            > łcenia) redakcji trudno arbitralnie osądzać, które nominacje są „eksperckie”, a
                                            > które „partyjne”.

W związku z tym najlepiej, jak redakcja pojedzie "pa wsiem" , a Ty łykniesz to jak gęś kluskę.
                                            • oleg3 Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 10:14
                                              > a Ty łykniesz to jak gęś kluskę
                                              Jaki jest margines błędu? 5,10,15? Niech będzie 20% Borsuku. Jaka była skala? Na listach peowskiej i pslowskiej figuruje gdzieś 900 nazwisk. Odrzucamy 20 proc. czyli 180, pozostaje 720.

Nie ma co Borsuku kwestionować wiarygodności tylko dojrzeć wreszcie, że problem nie leży w takiej czy innej partii tylko w systemie, który PO umocniła, choć obiecywała jego likwidację. Tak samo było z inwigilacją, gorsetem biurokratycznym i wszystkimi właściwie hasłami/postulatami głoszonymi przed objęciem władzy.
                                              • andrzejg Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 15:15
                                                A Ty ciągle jedno i to samo.

Zrozum wreszcie, że za PiS nie miało być patologii, nepotyzmu , łapówkarstwa i niekompetencji. Zasłanianie się tym ,że za PO to było jest po prostu żałosne. Przecież teraz rządzą ludzie szlachetni i o wysokich warolach moralnych. Czym jest usprawiedliwianie ich zachowania poczynianiami PO. To tak jakbym usprawiedliwiał twoje np. złodziejstwo, argumentem, że Y był większym złodziejem
                                                • oleg3 Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 15:22
                                                  Andrzeju nie przystoi stawiać PiSowi większych wymagań niż się stawiało nieboszczce PO. To kwestia e l e m e n t a r n e j uczciwości.
                                                  • andrzejg Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 15:27
                                                    Ja nie stawiam.
                                                    Oni sami tak się przedstawiają.
                                                  • oleg3 Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 15:35
                                                    andrzejg napisał:

> Ja nie stawiam.
                                                    > Oni sami tak się przedstawiają.

Zieeew.
                                                  • dachs Re: Trochę o metodzie 19.10.16, 13:47
                                                    oleg3 napisał:

> Andrzeju nie przystoi stawiać PiSowi większych wymagań niż się stawiało niebos
                                                    > zczce PO. To kwestia e l e m e n t a r n e j uczciwości.

Kwestią e l e m e n t a r n e j uczciwości, Olegu, byłoby zachowanie choć 50% zgodne z własnymi zapowiedziami.
                                                    Nikt o zdrowych zmysłach nie oczekuje od polityków, że po wyborach zaczną spełniać swoje obietnice. Chyba, że to nie ich pieniądze, to wtedy tak.
                                                    Ale od partii, która zwyciężyła, krytykując konkurencję za złodziejstwo i nepotyzm, można było oczekiwać, że nie będzie działać tak od razu na chama, że zanim zacznie chapać, trochę odczeka.
                                                    Twoje powoływanie się, że PO też tak robiło nie ma najmniejszego sensu, gdyż PO padło by PiS mógł robić inaczej - lepiej znaczy.
                                                    Powiedz mi, dlaczego komisja do Amber Gold (czyli, w otwartym tekście - komisja do pogrążenia Platformy) działa w sposób niejawny? To nie w porządku. Ja chcę, by PiS zgodnie z obietnicą, tę Platformę pogrążył na moich oczach.
                                                    No i tak to.
                                                  • oleg3 Re: Trochę o metodzie 19.10.16, 13:55
                                                    Wszelkie sposoby Borsuku są dobre, byle PO pozostała dziewicą. PO już nie wróci, nawet po wyborczej klapie PiS, która nastąpi na pewno. PO to jest polityczna nieboszczka.

Ale zastosujmy podaną przez ciebie metodę. PO zrealizowała coś ze swojego sztandarowego liberalizmu/ Cokolwiek! Doszło do tego, że program PO z początkowego okresu został utajniony.

Kto Borsuku zbudował w Polsce jedynowładztwo, z którego teraz korzysta JK? Tak! Ten leniwy wicemarszałek Senatu i pierwszy liberał IIIRp.
                                                  • dachs Re: Trochę o metodzie 19.10.16, 19:10
                                                    oleg3 napisał:

> Wszelkie sposoby Borsuku są dobre, byle PO pozostała dziewicą.

Tu bredzisz.

> PO już nie wróci, nawet po wyborczej klapie PiS, która nastąpi na pewno. PO to jest
                                                    > polityczna nieboszczka.

Tu nie.
                                                    >
                                                    > Ale zastosujmy podaną przez ciebie metodę. PO zrealizowała coś ze swojego sztan
                                                    > darowego liberalizmu/ Cokolwiek! Doszło do tego, że program PO z początkowego o
                                                    > kresu został utajniony.

Jaka metodę? Wielokrotnie tu krytykowałem PO, własnie za to, że z jej programu nic nie zostało. A teraz, ponieważ jest martwa nie mam powodu jej krytykować. Ty natomiast skaczesz radośnie po tym trupie, zamiast patrzeć, kto Ci teraz buty skroi.
                                                    >
                                                    > Kto Borsuku zbudował w Polsce jedynowładztwo, z którego teraz korzysta JK? Tak!
                                                    > Ten leniwy wicemarszałek Senatu i pierwszy liberał IIIRp.

Borusewicz? To mi musisz bliżej wytłumaczyć. To z pierwszym liberałem też,
                                                  • oleg3 Re: Trochę o metodzie 20.10.16, 09:35
                                                    > To mi musisz bliżej wytłumaczyć. To z pierwszym liberałem też

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/59800,tusk-nie-bylem-zarliwym-katolikiem-ale-liberalem.html
                                                  • dachs Re: Trochę o metodzie 20.10.16, 20:55
                                                    Trochę mi zabiłeś klina, Olegu. Nie wiem co Ci się nie podoba w tym tekście. Może to się nie spełnił.
                                                    Jeśli to, to mnie też. Ale przynajmniej wizja była piękna.
                                                    A w ogóle to myślałem, że masz coś nowego na Borusewicza, co mógłby wykorzystać Karczewski.
                                        • oleg3 Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 10:47
                                          Tak trochę dla żartu, a trochę, by dać ci do myślenia Borsuku.

Napisałeś: "Otóż Jacek Weksler ukończył filologię i coś tam jeszcze (nie przypominam sobie), w każdym razie miał bardzo solidne wykształcenie wyższe. Przez wiele lat pracował w Teatrze Polskim we Wrocławiu ... ".

Z życiorysu Jacka Kurskiego pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Kurski

W 1997 ukończył studia na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Gdańskiego w zakresie handlu zagranicznego. Na przełomie lat 80. i 90. publikował artykuły w prasie niezależnej i prawicowej, m.in. w „Tygodniku Solidarność”. Był współpracownikiem agencji DPA oraz gdańskim korespondentem BBC. Od 1991 do 1994 pracował w Telewizji Polskiej. Współtworzył programy publicystyczne Lewiatan, Sprawę dla reportera, Rozmowy kanciastego stołu i Refleks. Od 1994 do 1998 prowadził agencję reklamową.

W styczniu 1993 opublikował napisaną wspólnie z Piotrem Semką książkę Lewy czerwcowy, będącą zapisem wywiadów z politykami związanymi z rządem Jana Olszewskiego na temat kulisów odwołania gabinetu w czerwcu 1992. Rok później zrealizował film Nocna zmiana poświęcony tej samej tematyce. W 2005 wyreżyserował film dokumentalny III RP – kto miał rację?[1].

W 2001 został odznaczony Odznaką Zasłużony Działacz Kultury.

_____________________________________________

Byłżeby ten Kurski partyjnym nominatem w TVP? Toż to człowiek mediów i Zasłużony Działacz Kultury.
                                          • dachs Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 12:21
                                            oleg3 napisał:

> Tak trochę dla żartu, a trochę, by dać ci do myślenia Borsuku.
                                            Dałeś mi do myślenia.
                                            Mianowicie to, jak to możliwe byś nie zauważył, że nikt z opozycji nie zarzuca Kurskiemu niekompetencji.
                                            • oleg3 Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 12:37
                                              dachs napisał:

> Mianowicie to, jak to możliwe byś nie zauważył, że nikt z opozycji nie zarzuca
                                              > Kurskiemu niekompetencji.

Jak to możliwe Borsuku byś nie zauważył w mediach pozarządowych wielomiesięcznego serialu "TVP traci oglądalność". Mała próbka

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19975503,drastyczny-spadek-ogladalnos
                                              wyborcza.pl/1,75398,20172958,tego-wiadomosci-nie-pokaza-kolejny-raz-ogladalnosc-tvp-w.html
                                              www.se.pl/wiadomosci/polityka/kurski-ma-problem-spadek-ogladalnosci-wiadomosci-o-prawie-25_846307.html
                                              I na koniec

Cytat
                                              TVP upada i piszą o tym już nawet w Stanach Zjednoczonych

Masowe zwolnienia, spadająca oglądalność i coraz większe upolitycznienie - „The New York Times” nie zostawia suchej nitki na zarządzanej przez Prawo i Sprawiedliwość telewizji publicznej.

www.newsweek.pl/polska/tvp-wyniki-ogladalnosci-media-publiczne-zwolnienia-,artykuly,388587,1.html
                                              • dachs Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 13:03
                                                Bo traci. Ja na początku oglądałem, teraz już wiem, że informacji tam nie znajdę. Chyba, że o KOD-zie, a to mnie akurat interesuje najmniej
                                              • dachs Re: Trochę o metodzie 18.10.16, 13:03
                                                Bo traci. Ja na początku oglądałem, teraz już wiem, że informacji tam nie znajdę. Chyba, że o KOD-zie, a to mnie akurat interesuje najmniej
                        • kalllka Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:55
                          Mam nadzieje, ze oleg, zrozumie dlaczego zamiast niego przejmuje na siebie pierwsza odpowiedz Andrzejowi.
                          Bo choć ' niejednemu psu na imię burek'
                          to akurat tutaj, zbieżność osób z systemem z nomen-omen, jest Istotna.

• andrzejg Re: Rozczarowany jestem Borsuku 17.10.16, 16:57
                            Szczerze napisze, że nie mogę wyłapać sensu. Kto i w którą stronę.
                    • tribunus Re: Rozczarowany jestem Borsuku 21.10.16, 06:36
                      andrzejg napisał:

> > A ja "moherowy beret".
                      >
                      > Ale moherowy beret, to kwintesencja patriotyzmu i polskości. Reszta to barachło
                      > .
                      Strzał w stopę andrzejag, który wylewa krokodyle łzy nad dzieleniem Polaków.
                      Lamentuje nad podziałami na lepszych i gorszych patriotów przywołując hasło PO które po raz pierwszy podzieliło Polaków. Jak czas pokazał partia starych klerykalnych pisiaków kopnęła w dupsko tych młodych i wykształconych że od wyborów nie mogą do siebie dojść.
        • benek231 Won hitlerku Olegu3 na forum PiSu :O) 17.10.16, 21:03
          > oleg3 napisał:
          >
          > > Kto na tym forum należy do kategorii "pisiactwo"?
          To sie nazywa rznac glupa - jak najbardziej rasowy pisiak. Jestes w tym prawie tak dobry jak Macierewicz, Morawiecki czy Kaczor.

A gdyby ci bylo malo pisiactwa na tym forum to przypomnij sobie chocby o Qwardianie czy Prostaku. To forum to teraz glownie pisiactwo, panie przyglup.

Popierales klero-faszystow w kampani wyborczej i po jej zakonczeniu, hitlerku. Razem z Kretynem, ktory teraz (takze) nagle robi przesiadke.
        • oleg3 Re: Dwa pytania do Borsuka 18.10.16, 11:38
          dachs napisał:

oleg3 napisał:
          > Jak to jest, że Jerzy Łukaszewski jednocześnie jest i nie jest znawcą śmigłowców?
          dachs napisał:
          > Ludzie czytają porównania, zestawienia i takie tam różne, a tam nawet laik może
          > znaleźć dane na temat osiągów.

Aleksander Kwaśniewski twierdzi, że zakup caracali to był po prostu deal. O zakupie nie decydowała ich przewaga technologiczna tylko coś innego.
          wpolityce.pl/polityka/312166-kwasniewski-ujawnia-mielismy-kupic-caracale-by-francja-zerwala-kontrakt-na-sprzedaz-okretow-putinowi
          A może deal dotyczył też (tylko?) czegoś innego? Na przykład poparcia Francji dla prezydenta Europy?
          • wikul Re: Dwa pytania do Borsuka 18.10.16, 14:51
            oleg3 napisał:

> Aleksander Kwaśniewski twierdzi, że zakup caracali to był po prostu deal.

Otóż proszę pamiętać, że z dużym udziałem Polski zmusiliśmy Francuzów do odstąpienia od jednego z najbardziej dobrych kontraktów dla nich, mianowicie sprzedaży okrętów „Mistral” dla Rosji w związku z agresją na Ukrainę.

Tak oto Kwaśniewski oto stal się dla pislamistów autorytetem, wybawieniem i usprawiedliwieniem. Zazwyczaj paplanina Kwaśniewskiego nie wywołuje entuzjazmu w PiS. Ale nie tym razem. Na szczęście mamy to świeżo w pamięci i doskonale pamiętamy kto naciskał na Francję w sprawie Mistrali a duży udział Polski był proporcjonalny do naszego znaczenia w UE i NATO. Zresztą, jak trzeba to pisowska propaganda obwieszczała co i raz że Polska za rządów PO/PSL nie miała nic do gadania w Europie.
            Jednak pomimo wszelkich nacisków Francja by sprzedała Mistrale Rosji gdyby miała na nich stracić. W handlu bronią nie ma zmiłuj.
            www.newsweek.pl/biznes/rosyjskie-mistrale-kupil-egipt-francja-sprzedala-desantowce-mistral-za-niecaly-miliard-euro-,artykuly,371032,1.html
            > A może deal dotyczył też (tylko?) czegoś innego? Na przykład poparcia Francji d
            > la prezydenta Europy?

Może, może, ...Musicie się pisiorki zdecydować czy Polska za PO/PSL miała wielki wpływ na politykę czy nie miała, bo jak zwykle u was racje są wg bieżącej potrzeby. Tego co powiedział Kwaśniewski że Polska po przegranych przetargach miała we Francji przechlapanenie warto podkreślać bo do niczego nie pasuje.
            • oleg3 Re: Dwa pytania do Borsuka 18.10.16, 15:09
              wikul napisał:

> Może, może, ...Musicie się pisiorki zdecydować czy Polska za PO/PSL miała wielki
              > wpływ na politykę czy nie miała

A wiesz durniu, że Coca Cola robi deal z ulicznym sprzedawcą napojów?
              • monalisa2016 Re: Dwa pytania do Borsuka 18.10.16, 15:17
                oleg3 napisał:
                > A wiesz durniu, że Coca Cola robi deal z ulicznym sprzedawcą napojów?

Wcale się nie dziwię temu, jest najlepsza do czyszczenia toalety, spróbuj a przekonasz się.
                Lepiej czyści jak ludwig czy domestos. smile

• wikul Re: Dwa pytania do Borsuka 18.10.16, 17:45
                oleg3 napisał:

> A wiesz durniu, że Coca Cola robi deal z ulicznym sprzedawcą napojów?

Merytoryczna odpowiedź pisowskiego śmiecia. Koledzy cię dobijają a ty chcesz się na mnie nieudolnie odgrywać? Won, apel smoleński odczytywać, miłośniku Świra Macierewicza.
          • piq Kwaśniewski bredzi, a rosyjskie media z lubością 20.10.16, 17:09
            ...to powtarzają - zupełnie jak "niezależne". Kwaśniewski od dawna jest zupełnie poza problemami zarządzania państwem i pieprzy różne rzeczy po to, żeby go zapraszali do mediów.

"Caracale" były moim zdaniem świetnym wyborem, zwłaszcza w połączeniu z offsetem i uzyskaniem możliwości nabycia udziałów przez PGZ w Airbus Group - wraz z otwarciem furtek technologicznych i marketingowych dla polskiej zbrojeniówki.

O konsekwencjach zerwania przetargu dla dalszych działań w celu uzyskania potrzebnego uzbrojenia już pisałem.

Kwestia "caracali" jest nie do obrony przez Paskudztwo i Swołocz. To działanie agenturalne i tyle na ten temat.
    • xiazeluka Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 12:22
      "Nawet więk­szy zasięg BH wyrów­nuje moż­li­wo­ścią tan­ko­wa­nia w powie­trzu,"

Aha. A ile latających cystern posiada polskie lotnictwo wojskowe?

Pomijając tę nieścisłość - Macierewicz zachowuje się jak ruski agent. Może tu jest powód, a nie w pisiactwie.
      • andrzejg Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 12:27
        "Pomijając tę nieścisłość - Macierewicz zachowuje się jak ruski agent. Może tu jest powód, a nie w pisiactwie."

Chyba jednak w pisiactwie, bo mimo że Macierewicz zachowuje się jak ruski agent, to partia w sondażach ma wysokie poparcie.

Borsuk chyba tak postawił problem.
        Dlaczego PiS ma ciągle wysokie poparcie mimo Misiewiczów, ruskich agentów i takich innych.
        500 + tak skutecznie działa na mózg?

A.
      • dachs Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 13:14
        xiazeluka napisała:

> Macierewicz zachowuje się jak ruski agent. Może tu jest powód, a nie w pisiactwie.

Macierewicz wg. mnie jest ruskim agentem. Pomysł budowania helikopterów z Ukrainą pogrąża go już kompletnie. Ale to nie leży w pisiactwie. W pisiactwie leży to, że dostaje bezrefleksyjne poparcie od nicków, skądinąd potrafiących myśleć samodzielnie.
        I parę nieścisłości autora nie zmienia faktu, że od Macierewicza pisiactwo łyknie każde gó....
        • qwardian Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 14:06
          Polecam Borsuku wody mineralne w naszych uzdrowiskach. Na zdrowie organizmu i chłodzenie gorących nadmiernie części ciała...
          • dachs Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 14:48
            Dziękuję, własnie pijam. Bardzo dobrze robią.
    • qwardian Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 13:44
      Na uzbro­je­nie Black Hawks potrzebna jest zgoda Kon­gresu USA, a więc ich kupno w efek­cie ozna­cza poli­tyczne uza­leż­nie­nie naszego woj­ska od obcego pań­stwa, a ponoć „suwe­ren­ność” tak leży na sercu naszym bon­zom.

No, niech lokalna Targowica tak się nie troszczy o stan uzbrojenia Czarnych Jastrzębi. Przyjaciel Polaków, poczciwy Al D'Amato niechybnie to załatwi, zaznajomiwszy się z rolą jaką grają Francuziki. W Kongresie mają hopla na punkcie Francuzików, he he

--
      W tym szaleństwie jest metoda.
      Hamlet, Akt II, scena 2
      • monalisa2016 Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 14:21
        Co wy jeździcie po Antosiu jak po burej suce, on się dwoi i troi jak tu wybić się na wyżyny i zrobić z Polski druga Amerykę na złość Putinowi.
        I tak miała być Polska arsenałem broni z stałymi bazami Amis z wszystkimi bajerami na wschodniej flance NATO, bums plany Antosia się rypły, będą rotacje wojska w symbolicznej ilości naturalnie wszystko na koszt polskiego podatnika.
        Anakonda Antosia tez nie opętała z dumy piersi Antosia, Amis zabrali zabawki z sobą do Niemiec, Antosiowi znowu została figa.
        Z Black Hawk tez coś nie tak przez to znowu Antos coś knuje, kogo chce wystawić tym razem do wiatru, siebie albo Ukrainę. smile
        Taki "zdolny" patriota, taki "pracowity" człowiek chce z Polski zrobić Amerykę ale wszyscy mu zabawę psują. smile, smile
        • qwardian Mes amis, wszyscy razem.. 17.10.16, 14:28

i Ty Monaliso, zaśpiewajmy wspólnie refren Marsylianki..

Aux armes citoyens,
          Formez vos bataillons.
          Marchons! Marchons!
          Qu'un sang impur
          abreuve nos sillons!
          • wikul Koń jaki jest każdy widzi ... 17.10.16, 14:59
            ...chociaż nie wiem jak by się zaklinał i oburzał wciskając linki sprzed 4 lat. Ani przez chwilę się nie zastanowi nad kompromitującymi faktami zawartymi w artykule, będzie natomiast częstował Cię z trudem skrywaną pogardą.
            Jeżeli chodzi o mnie to koń zaraz napisze że jestem głupi.
            • oleg3 Jaki koń ma nick? 17.10.16, 15:05

• dachs Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 14:55
        qwardian napisał:

>Przyjaciel Polaków, poczciwy Al D'Amato niechybnie to załatwi,

Ja tam nikomu forsy nie zazdroszczę, ale co ma Minister Obrony na koncie i od kogo byłoby nieźle wiedzieć.
        Nieźle wiedzieć byłoby też, w czym gdzie leży genialność pomysłu łączenia się w produkcji broni z krajem, w którym połowa mieszkańców jest umiarkowanie antypolska, a druga połowa silnie prorosyjska.
        • monalisa2016 Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 15:19
          Ukrainą nie rządzi ani prezydent, ani premier, Ukrainą rządzą Stany, codzienne 2-3 godzinne telefoniczne rozmowy z Biden i Nuland, pisały o tym dość obszernie media na europejskim zachodzie.
          Tak, tak, Amis pozwolą Antosiowi zbudować konkurencje dla ich zakładów, już widzę sukces Antosia, tak jak i tym pozostawionym amerykańskim ciężkim uzbrojeniem po anakondzie. smile smile

• kalllka Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 15:39
          Ty-dachu zdaje się nie rozumiesz / albo starasz się/ nie rozumieć jak obecnie robi się politykę:
          nakedsecurity.sophos.com/

Macierewicz, ty czy krzysiu, wszyscy jesteśmy częścią systemu#.
          Wszyscy, w mniejszym czy większym stopniu, używamy naszych osobowości do oddziaływania na dziedzinę funkcji, ktora jest świat.
          Dziedzinę i funkcji którymi się posługujemy w życiu, zawodowym=prywatnym-wirtualnym= realnym...
          Skoro powyższe jasnym, to jedyna różnica lezy w zrozumieniu celu. Czy cel naszego oddziaływania to zdobycie umiejętności posługiwania systemem operacyjnym /myślenia -> realizacji do pomocy środowisku czy realizacji prywaty / np zarabiania na innych/
          Niestety,pana ostatnie posty, panie Andrzeju, świadczą o tym,ze # stosuje niedozwolone praktyki, sprytnie wykorzystujące zaufanie forumowiczów , autorytet,który budowałeś przez lata posługując się nickiem dachs#.
          Może wiec warto, wobec w/w linkowanych faktów, zastanowić się, jak to się dzieje, ze 'twoj'nick raz pisze / wyciąga alogiczne wnioski/ jakby posługiwał nim benio, a zaraz po tym,.,.wraca na przepierkę danych do rzeczywistego właściciela konta-dachs..
          ?
          • dachs Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 16:19
            kalllka napisała:

> Może wiec warto, wobec w/w linkowanych faktów, zastanowić się, jak to się dzie
            > je, ze 'twoj'nick raz pisze / wyciąga alogiczne wnioski/ jakby posługiwał nim
            > benio, a zaraz po tym,.,.wraca na przepierkę danych do rzeczywistego właścicie
            > la konta-dachs..
            > ?

Dlatego, nadobna kalllko, że nic na tym świecie nie jest, ani do końca dobre, ani do końca złe.
            A ja staram się każdy tekst czytać krytycznie i starannie odcedzać komentarz od informacji.
            Może się zdziwisz, ale nawet Benek ma czasem rację. Ale nie mów mu o tym, bo się napuszy i pęknie, a szkoda by było.
            • kalllka Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 16:25
              Ależ właśnie dlatego napisałam.
              wiedząc i nic nie zmieniając-jesteś beniem.
              Ale ty- Andrzeju, chcesz aby wszyscy przyjmowali, ze to jest tylko zabawne.
              • kalllka Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 16:41
                Ah i jeszcze jedno zapytanie,
                Nadobnosc zawiera inteligencje /?/
                Pytam bo nieustannie mnie myla z jakaś "nadobna"'twoja droga'- a ja nie przepadam za branie odpowiedzialności za cudze pomyłki.
                zwłaszcza takie ,które celowo przekierowywane godzą w dobre imię, albo w...urodę uncertain
        • qwardian Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 16:11

dachs napisał:

> Nieźle wiedzieć byłoby też, w czym gdzie leży genialność pomysłu łączenia się
          > w produkcji broni z krajem, w którym połowa mieszkańców jest umiarkowanie antyp
          > olska, a druga połowa silnie prorosyjska.

Kongresmeni i przemysł wojskowy rządzi się precyzyjnie argumentem worka z dolarami, który w jasny sposób im przedstawi gość o imieniu Al, na którego telefon szybko reagują. Six pack Joe ma niewiele do powiedzenia...
          • monalisa2016 Re: Parę pytań do Pisiactwa 17.10.16, 16:54
            qwardian
            Joe i Viki zakochali się już w tych dwóch pacanach bez nich nie potrafią spędzić żadnego ranka ciekawe co będzie jak przyjdzie Donaldinio i Joe z Viki pójdą w niebyt.
            • wikul Za PiS-u nepotyzm i kolesiostwo rozlało się po ... 17.10.16, 19:08
              ... kraju w rozmiarach wcześniej nieznanych.

- Misiewicze-PiSiewicze to zjawisko nie nowe, ale ono stopniowo narastało. To co dzieje się ostatnio to ilość rażących niekompetencji - tak Włodzimierz Cimoszewicz podsumował rządy PiS. Kumoterstwo zdaniem byłego szefa MSZ nie jest nowym zjawiskiem, ale teraz "tego nie chowa się wstydliwie, to pokazuje się na chama, że tak właśnie ma być. Kandydat ma mieć wyższe wykształcenie, ale nie ma? Trudno, mam do niego zaufanie - dla PiS prawo jest nieistotne. Bezczelność i ostentacja są czymś nowym" - podsumował Włodzimierz Cimoszewicz w rozmowie z Tomaszem Lisem. ...

www.newsweek.pl/polska/tomasz-lis-program-roman-giertych-wlodzimierz-cimoszewicz-online,film,397327.html
              • wikul Symetria pięści i nosa 17.10.16, 19:21
                ... Kłamstwa w PiS-owskiej propagandzie łatwo zdemaskować. Owszem, Sejm poprzedniej kadencji bezprawnie wybrał dwóch sędziów, ale sam Trybunał orzekł, że było to sprzeczne z konstytucją. Owszem, Marek Rosiak został zamordowany, ale nikt z ówczesnego obozu władzy nie rozgrzeszał jego zabójcy, tak jak liderzy PiS-u rozgrzeszają dziś faszystowskich bojówkarzy, ośmielając ich do dalszych napaści. Zabójca Rosiaka odsiaduje dożywocie, a agresorzy z Gdańska chodzą z dumnie podniesionymi głowami. Wbrew temu, co twierdzi medialny adwokat faszystów Piotr Semka, gdański pogrzeb ofiar komunistycznych represji nie był "demonstracją prawicy", lecz uroczystością państwową, w której miał prawo uczestniczyć każdy obywatel. A nacjonaliści oczywiście "włażą", by użyć sformułowania Semki, na marsze KOD-u - ale nikt ich tam nie atakuje. Co najwyżej manifestujący gwiżdżą i pukają się w głowy. Ale tylko w swoje.

Tak więc, szanowni "razemowcy" i szanowni PiS-owcy, nie wmawiajcie nam, że polski konflikt ma charakter symetryczny. Nie ma żadnej symetrii. Nie ma dwóch takich samych plemion, nie ma Paca i pałaca.

Po jednej stronie mamy tych, którzy bronią państwa prawa i zasad współczesnej cywilizacji zachodniej - tolerancji, poszanowania praw obywatelskich, szacunku dla mniejszości, przestrzegania konstytucji - a po drugiej są ci, którzy zasady te próbują zastąpić prawem pięści. Którzy uważają, że jeśli ktoś się z nimi nie zgadza, to powinien dostać po ryju. Taki model ustrojowy nam oferują. ...

wyborcza.pl/1,75968,20627336,symetria-piesci-i-nosa.html
              • oleg3 Sam to wymyśliłeś 17.10.16, 19:49
                czy skserowałeś?

wikul napisał:

> Za PiS-u nepotyzm i kolesiostwo rozlało się p kraju w rozmiarach wcześniej nieznanych.

Otóż durniu teza jest bez wątpienia fałszywa. A to dlatego, że PiS miał mniej czasu niż PO/PSL i ma mniej stanowisk do obsadzenia (samorządy ciągle są w rękach starej władzy).
                • wikul Zabolało piowskiego buraka 17.10.16, 19:58
                  I to mocno wiec musi przejść na obrażanie i połajanki. Pisiackie chamstwo wylazło w całej okazałości. Jak sam kopiuje to dobrze, jak inni to godni są pogardy.
                  Jak zamieszcza linki sprzed czterech lat to dobrze, jak może zapoznać się z aktualnościami dotyczącymi swoich ulubieńców to zamiast zastanowienia musi dowalić, pryncypialnie po pisowsku jak Piotrowicz.
                  Śmieć!!!
                  • benek231 Zabolało pisowskiego buraka :O) 17.10.16, 21:14
                    A gdzie tam zabolalo go. Temu kretynowi mozna pluc w gebe, dac w pysk, i kopa w dupe, a i tak go nie zaboli. Wielokrotnie wykazywal sie nieslychana odpornoscia.

Doszlo nawet do tego, ze powyzej - z glupia frant - dopytuje sie Szkopa kto niby na tym forum jest pisiactwem. Na co Szkop pozwala mu wyjsc z obsliniona morda udajac, ze wszystko w porzadku. Bo nie chce tracic sojusznika, a stosuje te same metody co Kaczor trzymajacy na smyczy Piotrowicza, ktorego tez poklepuje i utwierdza w dobrym samopoczuciu.
                  • oleg3 Róznica między nami durniu 18.10.16, 11:02
                    jest taka, że u mnie wyzwiska są dodatkiem, a u ciebie esencją.
                    • wikul Róznica między nami pisowski durniu ... 18.10.16, 14:20
                      ... są głębsze, ty Landknecht wierzysz w pisowskie mity i nową pisowską historię, ja nie.
                      • oleg3 Róznica między nami durniu ... 18.10.16, 14:37
                        są oczywiście zasadnicze. Ja myślę ty kopiujesz.
                        • wikul Re: Róznica między nami durniu ... 18.10.16, 14:54
                          ... spisiały polega a tym że tobie się wydaje że ty myślisz. Cały ten wątek jest tego najlepszym przykładem.
                          • oleg3 Re: Róznica między nami durniu ... 18.10.16, 15:05
                            Im więcej piszesz tym więcej dostarczasz dowodów za tezą, że jesteś durniem, który opanował sztukę copy@paste.
                            • wikul Coraz częściej to jedyny argument ... 18.10.16, 17:53
                              oleg3 napisał:

> Im więcej piszesz tym więcej dostarczasz dowodów za tezą, że jestem durniem, kt
                              > óry opanował sztukę copy@paste.

Coraz częściej to jedyny argument który ci pozostał. I jak tu się dziwić że takie śmiecie łykają bezrefleksyjnie pisowskie bzdury.
    • xiazeluka Re: Parę pytań do Pisiactwa 18.10.16, 16:56
      Prawie setka postów o wyższości łajdaków i złodziei nad narodową bolszewią.
      • wikul Re: Parę pytań do Pisiactwa 19.10.16, 17:39
        Jarosław Gowin przebija Antoniego Macierewicza – nie dziwota. Wszak to on miał być ministrem obrony.
        Macierewicz nowoczesne śmigłowce chce budować z Ukraińcami, nie zdając sobie sporawy, ile kosztuje dojście do nowoczesnej technologii. To koszt wielokrotności wartości kontraktu na caracale, który polska strona zerwała.
        Gowin jest jeszcze lepszy. Mianowicie chce budować polsko-chińskiego satelitę. Jest już termin wystrzelenia w kosmos, a nawet nazwa tego sputnika – Światowid ma polecieć poza Ziemię za 1,5 roku. ...

www.tokfm.pl/blogi/hans-kloss/2016/10/gowin_macierewicz_co_goscie_lykaja_ze_maja_takie_odjazdy_w_kosmos/3
    • tribunus Re: Parę pytań do Pisiactwa 21.10.16, 06:25
      Dachs łyka wszystko, przytoczone przez ciebie pytania są nielogiczne.

Lukaszewski twierdzi cyt" Na uzbrojenie Black Hawks potrzebna jest zgoda Kongresu USA, a więc ich kupno w efekcie oznacza polityczne uzależnienie naszego wojska od obcego państwa, a ponoć „suwerenność” tak leży na sercu naszym bonzom."

Obronisz Dachs teze że kupno od USA nas uzależni, a od Francji nie ?

Kupno uzbrojenia od obcego państwa zawsze w jakimś stopniu uzależnia od niego, dlatego warto popierać swoje.
      • dachs Re: Parę pytań do Pisiactwa 21.10.16, 12:46
        tribunus napisał:

> Obronisz Dachs teze że kupno od USA nas uzależni, a od Francji nie ?

Nie od Francji, a od Airbusa - firmy Europejskiej. Mieliśmy szanse wstawić stopę w drzwi i przyszłości doszlusować jako partner.

> Kupno uzbrojenia od obcego państwa zawsze w jakimś stopniu uzależnia od niego,
        > dlatego warto popierać swoje.

Jassssne. Kupuj na Ukrainie, albo od razu w Rosji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka