Dodaj do ulubionych

Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji KOD-u

13.12.16, 17:35
Wlasciwie to mialam watpliwosci czy ta manifestacja powinna sie odbyc 13 grudnia (na zawsze zapamietam tamten dzien w 1981) - ale teraz - gdy widze ja w TV, hasla, zachowanie ludzi, nastroj ... troche zaluje, ze nie jestem z nimi ... No i nie spodziewalam sie, ze uslysze 'Die Gedanken sind frei' po polsku... bardzo 'na miejscu', bardzo ...

tete
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 13.12.16, 17:46
      Trafna uwaga. A na przeciwko zwolennicy partii której obecnie twarzą jest niejaki tow. Piotrowicz słychać okrzyki "precz z komuną" itp. Okrzyki w kierunku m.in. Frasyniuka i jego kolegów. I śmieszno, i straszno ... Straszno gdy "wódz" chce "cywilizować" opozycję przyznając sobie pierwszeństwo w manifestowaniu.
      • perla a ty Wikul to co niby? 13.12.16, 18:02
        czemu nie jesteś na manifestacji koderastów?
        Boisz się, że ci tyłek zamarznie?
        Zapierdzielaj tam ino szybko właśnie.
        • wikul A ty Perła to co niby? 13.12.16, 18:07
          Masz dyżur w siedzibie swojej partii w Szczebrzeszynie? Skoczył byś do warszawy i powrzeszczał w imieniu tow. Piotrowicza i swoim "Precz z komuną".

• perla Re: A ty Perła to co niby? 13.12.16, 18:20
            najbliżej mi do Zwierzyńca. Szczebrzeszyn to za daleko.
            Ale ja baranie nie popieram PiS-u.
            PiS poprę tylko wtedy gdy zobaczę Tuska, Sikorskiego i innych, w więzieniach w celach N właśnie.
            • benek231 Re: A ty Perła to co niby? 13.12.16, 18:41
              hitlerek perla napisał:

Ale ja baranie nie popieram PiS-u.
              **
              Klamiesz smierdzielu.
            • wikul Re: A ty Perła to co niby? 13.12.16, 18:43
              perla napisał:

> najbliżej mi do Zwierzyńca. Szczebrzeszyn to za daleko.
              > Ale ja baranie nie popieram PiS-u.

Ty strzebrzeszyński ośle prawdę powiesz jak się pomylisz. Nie popierasz PiS zupełnie jak landknecht. Złego słowa nie pozwalasz powiedzieć na PiS, natychmiast atakujesz. Ale obiecuję ci, wdepczę cię w glebę jak się ode mnie nie odpie...sz.
              • perla Re: A ty Perła to co niby? 13.12.16, 18:57
                wikul napisał:

> Ale obiecuję ci, wdepczę cię w glebę jak się ode mnie nie odpie...sz

tak mnie przestraszyłeś, że idę coś mocniejszego chlapnąć dla uspokojenia przed groźnym Wikulem właśnie.
              • oleg3 Re: A ty Perła to co niby? 14.12.16, 09:16
                wikul napisał:

> Nie popierasz PiS zupełnie jak landknecht.

Nie wiem jak perła, ale ja popieram PiS. Popierałem PO i jeszcze parę innych "sił politycznych". Choćby Kukiza czy JKM. Popieram w niektórych sprawach, w innych jestem krytyczny. Ty nie jesteś w stanie tego pojąć, bo oddałeś duszę peło i nie masz szansy dowiedzenia się na czym polega popieranie. Otóż - mój ty demokrato - na tym polega proces polityczny w systemach uważających się za demokratyczne.

A teraz biegnij ściskać ręce sbekom na manifestacji KODu.
        • t_ete Perla ... 13.12.16, 18:38
          perla napisał:

> Boisz się, że ci tyłek zamarznie?

Pamietasz 13 grudnia 1981 ? Zamarzales, capneli Cie czy odreagowywales w domu ?
          Pytam bez zlosliwych intencji.

Chlopcy z mojej rodziny dwa tygodnie tkwili pod ziemia w 'Piascie'. Ja tylko zrobilam rano trase do zaprzyjaznionego domu by dowiedziec sie, ze niestety - ktos zostal w nocy zabrany.

tete
          • perla Re: Perla ... 13.12.16, 18:53
            t_ete napisała:

> Pamietasz 13 grudnia 1981 ? Zamarzales, capneli Cie czy odreagowywales w domu ?
            > Pytam bez zlosliwych intencji.

pamiętam, wkurzony byłem, że Teleranka nie było w tiwi.
            Otóż ja tete nigdy się nie angażowałem ani nigdzie nie należałem.
            Jako jedyny uczeń w liceum nie należałem do PCK, co mi pani dyrektor wymawiała na każdym apelu szkolnym.
            Niemniej, w wyniku fatalnego splotu okoliczności wylądowałem w pudełku jako polityczny.
            Otóż zaangażowany politycznie kolega poprosił mnie o przechowanie ulotek bo on się bał a wiadomo było, że ja czysty politycznie byłem. Włożyłem to do kurtki i zupełnie o tym zapomniałem. Któregoś wieczoru z dwoma kolegami udałem się do koleżanek i zatrzymali nas za przekroczenie godziny milicyjnej. Na komisariacie wyciągnęli mi te ulotki ku mojemu osłupieniu. W pierwszej chwili chciałem zadenuncjować kolegę, który mi to dał, ale potem pomyślałem, że nie.
            W sumie w pudełku nie było aż tak źle, zresztą nie siedziałem długo.
            Ale moje towarzystwo przyjęło mnie z uznaniem, mówiąc, że się świetnie kamuflowałem jako opozycjonista. Przyznam, że nie zaprzeczałem właśnie.
            • t_ete Fajna historia 13.12.16, 19:06
              perla napisał:

> W pierwszej chwili chciałem zadenuncjować kolegę, który mi to dał, ale potem pomyślałem, że nie.W sumie w pudełku nie było aż tak źle, zresztą nie siedziałem długo.
              Ale moje towarzystwo przyjęło mnie z uznaniem, mówiąc, że się świetnie kamuflow
              > ałem jako opozycjonista. Przyznam, że nie zaprzeczałem właśnie.

Zachowales sie bardzo, bardzo przyzwoicie. Szacunek, naprawde. A kolega od ulotek - to docenil ?
              Teraz to masz dystans do 'pudelka' - ale mysle, ze wtedy Twoja rodzina siwiala ze strachu o Ciebie.
              Moja znajoma, ktora wowczas trafila do wiezienia - cieszyla sie sporym szacunkiem wsrod wspolwiezniarek (kryminalnych). Mloda, zadziorna - a z 'wladza' zadarla.

tete
      • t_ete Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 13.12.16, 18:33
        wikul napisał:

> słychać okrzyki "precz z komuną" itp. Okrzyki w kierunku m.in. Frasyniuka i jego kolegów. I śmieszno, i straszno ...

No tak - i ten argument w postaci 'pulkownika Mazguly' (podpisal sie pod apelem KOD-u = KOD - to esbecja). Przyznam, ze przeszukalam internet bo chcialam sie dowiedziec kto on zacz. Myslalam, ze jakis esbek faktycznie. A to 'oficer stanu wojennego' (cyt. z TVP-info). Coz to znaczy innymi slowami ? Skonczyl szkole oficerska, w jakim stopniu - pojecia nie mam. Ale pewnie panowie na forum wiedza to lepiej. Jako porucznik domyslam sie ? W stanie wojennym czyms dowodzil, cos ochranial. Jak wielu. Mogl zdezerterowac .... ? No mogl, teoretycznie. Ale ja bym takiego bohaterstwa nie oczekiwala ... wowczas, w stanie wojennym.

Nie przypominam sobie zeby ludzie 13 grudnia 1981 (i pozniej) pluli z obrzydzeniem na wojsko. Jesli chcieli - to pluli na ZOMO, na SB, na MO.

Pamietam doskonale 17 grudnia 1981 (rocznica wydarzen 1970) - bo poszlam z bialo-czerwona wiazanka pod Stocznie (juz spacyfikowana). Na ulicy przed droga prowadzaca do Stoczni staly czolgi - a ludzie przynosili zolnierzom jakas herbate czy cos do jedzenia. Raczej im wspolczuli bo zimno bylo (i robota niewdzieczna).
        Tlumu - mowiac kolokwialnie - nie bylo. Pusto i kordon ... ktory mnie przepuscil. Polozylam kwiaty pod stoczniowa tablica - i wrocilam do domu.

Jesli ktokolwiek byl wtedy obiektem nienawisci - to partyjna wladza - a zatem - jesli mowic o wojsku - generalicja ... a nie szeregowi zolnierze czy nawet ci, ktorzy mieli niski stopien oficerski.

Tak to pamietam.

tete

ps. mysle, ze : 'komunisci i zlodzieje' krzycza dawni dekownicy - albo ci, ktorzy w peerelu byli zbyt mlodzi (lub jeszcze sie nie narodzili), zeby sie 'zalapac' na walke z 'komuna'.
        Ten, ktory drzal po 13 grudnia 1981 - gdy po 'godzinie milicyjnej' slyszal kroki na schodach - i ktory z nadzieja czytal odbite na powielaczu ulotki, w ktorych znajdowal nadzieje i pocieszenie - nigdy nie bedzie wrzeszczal tak na tych, ktorych wowczas internowano ;

• wikul Jak oficer z Iraku "beknął" za stan wojenny 13.12.16, 19:04
          ... Pułkownik Adam Mazguła może mieć poczucie, że został sam. Choć po części sam jest sobie winien. Przemawiając na wiecu zorganizowanym w proteście przeciw tzw. ustawie dezubekizacyjnej, wspominając stan wojenny, stwierdził: "Dochowano jakiejś kultury w tym wszystkim, w tym całym zdarzeniu". Słuchaczy wprowadził w konsternację, bo brzmiał, jakby negował zbrodnie, do jakich doszło po 13 grudnia 1981 roku.
          Natychmiast od jego wypowiedzi - i od niego samego - zdystansowali się liderzy opozycji, którzy wraz z nim sygnowali list otwarty zachęcający do masowych protestów 13 grudnia. W tym Lech Wałęsa, Grzegorz Schetyna i Ryszard Petru. - Jego słowa obrażają takie osoby jak Wałęsa czy Władysław Frasyniuk. Nie powinno się robić takich rzeczy. Nie można relatywizować rocznicy stanu wojennego...

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/pulkownik-mazgula-jak-oficer-z-iraku-beknal-za-stan-wojenny/8578pm

Obserwuję płk Mazgułę od dłuższego czasu. Zyskał u mnie wielki szacunek bo nie wielu wojskowych potrafiło tak krytycznie wypowiadać się na temat tego co w wojsku wyprawia Macierewicz. Jego niefortunną i emocjonalną wypowiedź na temat stanu wojennego potrafię zrozumieć. To że atakuje go PiS jest zrozumiałe, nie rozumiem frontalnego ataku opozycji.
          • t_ete Re: Jak oficer z Iraku "beknął" za stan wojenny 13.12.16, 19:11
            wikul napisał:

> ... Pułkownik Adam Mazguła może mieć poczucie, że został sam. Choć po części sa
            > m jest sobie winien. Przemawiając na wiecu zorganizowanym w proteście przeciw t
            > zw. ustawie dezubekizacyjnej, wspominając stan wojenny, stwierdził: "Dochowano
            > jakiejś kultury w tym wszystkim, w tym całym zdarzeniu". Słuchaczy wprowadził w
            > konsternację, bo brzmiał, jakby negował zbrodnie, do jakich doszło po 13 grudn
            > ia 1981 roku.
            > Natychmiast od jego wypowiedzi - i od niego samego - zdystansowali się liderz
            > y opozycji, którzy wraz z nim sygnowali list otwarty zachęcający do masowych pr
            > otestów 13 grudnia. W tym Lech Wałęsa, Grzegorz Schetyna i Ryszard Petru. - Jeg
            > o słowa obrażają takie osoby jak Wałęsa czy Władysław Frasyniuk. Nie powinno si
            > ę robić takich rzeczy. Nie można relatywizować rocznicy stanu wojennego...
            >
            > wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/pulkownik-mazgula-jak-oficer-z-iraku-beknal-za-stan-wojenny/8578pm
            >
            > Obserwuję płk Mazgułę od dłuższego czasu. Zyskał u mnie wielki szacunek bo nie
            > wielu wojskowych potrafiło tak krytycznie wypowiadać się na temat tego co w woj
            > sku wyprawia Macierewicz. Jego niefortunną i emocjonalną wypowiedź na temat sta
            > nu wojennego potrafię zrozumieć. To że atakuje go PiS jest zrozumiałe, nie rozu
            > miem frontalnego ataku opozycji.

To prawda, jego wypowiedz na temat stanu wojennego byla bardzo - delikatnie mowiac - niefortunna.
            Jednak ... prawda jest taka, ze w 1981 nie powtorzyla sie masakra z 1970 roku ... na szczescie. Oczywiscie, ze zginelo wielu ludzi - ale nie tak, nie wojsko strzelalo do protestujacych ...

tete
            • wikul Re: Jak oficer z Iraku "beknął" za stan wojenny 13.12.16, 19:30
              t_ete napisała:

> To prawda, jego wypowiedz na temat stanu wojennego byla bardzo - delikatnie mow
              > iac - niefortunna.
              > Jednak ... prawda jest taka, ze w 1981 nie powtorzyla sie masakra z 1970 roku .
              > .. na szczescie. Oczywiscie, ze zginelo wielu ludzi - ale nie tak, nie wojsko s
              > trzelalo do protestujacych ...

Otóż to. Historia tylko u Kaczyńskiego jest czarno-biała. Przed chwilą słyszałem z telewizora wypowiedź Kuczyńskiego że wówczas nie było dobrego wyjścia. Od lat podzielam ten pogląd bo znam to wszystko z autopsji.
              P.S. Nie wolno pozbawiać ówczesnych wojskowych honoru, zwłaszcza gdy są święcie przekonani że działali dla dobra Polski. Dla PiS Piotr Duda jest cacy a Mazguła be. Znamy to.
              • t_ete Re: Jak oficer z Iraku "beknął" za stan wojenny 13.12.16, 19:50
                wikul napisał:

> Otóż to. Historia tylko u Kaczyńskiego jest czarno-biała. Przed chwilą słyszałe
                > m z telewizora wypowiedź Kuczyńskiego że wówczas nie było dobrego wyjścia. Od l
                > at podzielam ten pogląd bo znam to wszystko z autopsji.

Z pewnoscia inaczej ocenia sie zdarzenia po 35 latach.
                Wowczas - 13 grudnia 1981 - nie analizowalam czy bylo - czy nie - inne wyjscie. Poczulam tylko, ze zamknieto, zakneblowano wolnosc, ktora rozpoczela sie dla mnie w sierpniu 1980 ...
                To strasznie bolalo Wikul. Poczucie kompletnej bezradnosci ... ten kaganiec na wszystko. Jednak 'chwile' pozniej - gdy pojawily sie pierwsze relacje, komunikaty, ulotki - swiadczace o tym, ze ludzie sie NIE PODDALI ... to znow byl haust wolnosci. I tak to sie toczylo - az do 1989. Kazdy znak oporu wobec wladzy, kazdy sygnal - podtrzymywal mnie na duchu.

> P.S. Nie wolno pozbawiać ówczesnych wojskowych honoru, zwłaszcza gdy są święcie
                > przekonani że działali dla dobra Polski. Dla PiS Piotr Duda jest cacy a Mazguł
                > a be. Znamy to.

Wystarczy zapytac tych, ktorzy dzialali w komisji weryfikacyjnej po 1989. Opozycjonisci, ktorzy zasmakowali za peerel - i wiezienia i internowania - panowie Milczanowski i Tarnowski (mowa o Szczecinie), ktorzy wlasnie w takiej komisji weryfikacyjnej byli - maja na ten temat zdanie odmienne niz aktualni poslowie PiS.

Ciekawe - jak wyobrazaja sobie 'budowanie sluzb mundurowych od zera' w 1989-1990 - dzisiejsi politycy ? Bardzo interesujace ...

tete
    • qwardian Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 13.12.16, 18:39
      To jest demonstracja za Stanem Wojennym, czy przeciw, za odebraniem SB-€kom części emerytur i PZPR-owskim, prezesem TK, bo niezbyt chwytam po co KOD maszeruje...
      • marynazmlyna bo prawica zmusza ludzi do myslenia 14.12.16, 16:21
        qwardian napisał:

> To jest demonstracja za Stanem Wojennym, czy przeciw, za odebraniem SB-€kom czę
        > ści emerytur i PZPR-owskim, prezesem TK, bo niezbyt chwytam po co KOD maszeruje...

KOD jest dla takich niedorobionych jak Michnik.
        Niby chca obalic komune ale z prawica im rowniez nie po drodze.
        Kolataja sie jak gvn w przereblu,ze moze ta komuna nie byla taka zla,bo prawica dla odmiany zmusza ludzi do myslenia ...a to bardzo boli.
    • monalisa2016 Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 13.12.16, 23:05
      Warszawa liczy 1.739.586 mieszkańców i tylko 25 do 30 tysięcy zjawiło sie albo zostało zwiezionych na demonstracji, jest to przekonujące (Info z WP.pl)?
      W taki sposób chcecie obalić PiS?
      Przecież oni sie z tego wyśmieją.
      • t_ete Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 13.12.16, 23:45
        monalisa2016 napisał(a):

> Warszawa liczy 1.739.586 mieszkańców i tylko 25 do 30 tysięcy zjawiło sie albo
        > zostało zwiezionych na demonstracji, jest to przekonujące (Info z WP.pl)?
        > W taki sposób chcecie obalić PiS?
        > Przecież oni sie z tego wyśmieją.

I tylko polowa uprawnionych uczestniczyla w ostatnich wyborach parlamentarnych. A tak wielu narzeka na codziennosc. Najbardziej ci, ktorzy nie glosuja 'bo nie maja na kogo glosowac'.
        I tylko 9 % pracujacych nalezy do jakiegokolwiek zwiazku zawodowego. A tak wielu narzeka na swoje umowy o prace i wysokosc wynagrodzen. Najbardziej ci, ktorzy 'w zyciu sie do zadnego zwiazku nie zapisza'.
        I tylko nieliczni pofatyguja sie na jakakolwiek demonstracje. A tak wielu ma pretensje. Najbardziej ci, ktorzy na demonstracje nie chodza bo ........... ?

Zauwazylam - ze najwiecej pretensji w ogole maja ci, ktorzy slabo angazuja sie w cokolwiek. Bo : to nic nie da.

I co z tym zrobic ?

tete

• monalisa2016 Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 14.12.16, 00:14
          Własnie, narzekać, wyzywać potrafią ale by siedzenie ruszyć, nazywa sie: za zimno.
          Ja osobiście nie pałam zrozumieniem jak i szacunkiem ani dla PiS ani dla KOD'u ale jak naprawić sytuacje i nakierować na odpowiednie tory.
          Ale, ale nie zwalajmy wszystko na PiS, ta sytuacja zaczyna panować nie tylko w Polsce ale w całej Unii jak i w Stanach na odejście jak i rozkaz Obamy.
          Poczekajmy do lutego aż odejdzie reżim jak i dyktatura Obamy, wtedy zobaczymy.
          • t_ete Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 14.12.16, 09:45
            monalisa2016 napisał(a):

> Ale, ale nie zwalajmy wszystko na PiS,

Ale ja nie zwalam. Najbardziej wkurzaja mnie ludzie, ktorzy oczekuja ze jakas 'wladza' zalatwi wszelkie problemy, bolaczki, slowem : naprawi ich swiat (zgodnie z tym jak sobie ow swiat wyobrazaja). A poniewaz zadna wladza nie spelni w 100 % takich oczekiwan - okopuje sie na swych stanowiskach armia rozczarowanych frustratow.
            Niektorzy nie lubia slowa 'kompromis' ('zgnily kompromis') bo obie strony cos 'przegrywaja'. Ja - wrecz przeciwnie. Dla mnie umiejetnosc dokonania pewnego ustepstwa na rzecz wspolnej zgody, porozumienia - to wielka wartosc.

Ale moze ja nie jestem 'rewolucjonistka' wink Militarno-rewolucyjny jezyk (zwyciezymy, wygramy, pokonamy, wyrwiemy do korzeni, naprawimy krzywdy itp czarno-biale hasla) - traktuje troche nieufnie. Moze one zaspokajaja potrzeby niektorych ludzi - ale zbudowac sie na nich nie da.

tete

• wikul Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 14.12.16, 01:12
        monalisa2016 napisał(a):

> Warszawa liczy 1.739.586 mieszkańców i tylko 25 do 30 tysięcy zjawiło sie albo
        > zostało zwiezionych na demonstracji, jest to przekonujące (Info z WP.pl)?
        > W taki sposób chcecie obalić PiS?
        > Przecież oni sie z tego wyśmieją.

Jestem pełen podziwu dla tych którzy się zjawili w ten mroźny grudniowy dzień. Ja nie byłem osobiście, zdrowie już nie te. Ale tak jak wielu którzy zostali w domu byłem z nimi całym sercem.
        Jesteś niedoinformowana. Te "nieliczne" demonstracje www.strajkobywatelski.pl/strajki-w-polsce/ wywołują wściekłość Kaczyńskiego i wyraźnie hamują jego zapędy. Oczywiście jak zwykle odwraca kota ogonem. Wyspecjalizował się w tym od lat.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21115259,kaczynski-zmiana-napotyka-na-wsciekly-opor-czyj-tych-ktorzy.html#BoxNewsLink

• monalisa2016 Re: Brawo za slowno-muzyczna oprawe Manifestacji 14.12.16, 01:29
          Sadzisz ze Kaczorek sie wystraszy?
          Kaczorek zmieni system sołeczno-medialnej komunikacji i będzie robił tak dalej.
          Przecież obecnie jest moda na to od Brukseli po Warszawę.

DOBRANOC.
          • wikul Czarny Walc na demonstracji 16.12.16, 22:39
            • wikul Czarny Walc - tekst 16.12.16, 22:43
              Czarny Walc - pieśń napisana i skomponowana przez Konrada Maternę, dyrygenta KOD-Kapeli, został zainaugurowany podczas Marszu KOD-u "Stop dewastacji Polski", 13 grudnia 2016 roku. Został obwołany naszym KOD-erskim hymnem.
              Konrad Materna
              CZARNY WALC
              To jest nasz, dla ciebie, na własnym pogrzebie
              - walc, czarny walc.
              Idziemy, śpiewamy, nim cię pokonamy,
              walc, czarny walc.
              REF: Strach, strach rany boskie!
              Dokąd prowadzisz ten kraj!
              Stop, stop, rany boskie!
              Oddaj, co zabrałeś!
              Napraw, co spaprałeś! x2
              Kradnie, oszukuje, obraża i szczuje,