Dodaj do ulubionych

Putin potwierdza trwanie śledztwa...

23.12.16, 14:03
Władimir Putin wyjaśnił, dlaczego Rosja do tej pory nie zwróciła Polsce wraku samolotu TU-154.
Komitet Śledczy potrzebuje szczątków samolotu do prowadzenia śledztwa. Wydarzyła się tragedia, dość spekulacji potęgujących napięcia w stosunkach. Ja osobiście zapoznałem się z odczytami rejestratora, gdy osoba, która weszła do kabiny, domagała się lądowania — powiedział Putin, odpowiadając na pytanie Andrzeja Zauchy, TVN24, dotyczące „trudności z przeszłości".

Czytaj więcej: pl.sputniknews.com/polityka/201612234488786-Tu-154-Polska-Rosja/

Taka wypowiedź nie służy pojednaniu...
Obserwuj wątek
    • igor4.uk Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 14:21
      czuk1 napisał:

> Taka wypowiedź nie służy pojednaniu...

A co w tej wypowiedzi przeszkadza stosunkom polsko-rosyjskim?
      Ty,czuk pod numerem jeden,nie rozozniasz dwoch spraw,ktore prowadza sie przez rozne instytucje.
      Jedna sprawa,to sledztwo prowadzono przez komisje ruchu lotniczego,ktora wyjasnia co doprowadzilo do katastrofy.I wynik prac tych komisje,jak polskiej tak i rosyjskiej jest dawno zakonczono i nie budzi u ludzi rozumnych watpliwosci.
      Drugie sledztwo prowadzi sie w sprawie karnej,czyli sledztwo musi wykazac konkretne osoby,dzialania ktorych doprowadzili do smierci wprawie 100 osob.I to sledztwo trwa nadal jak w Polsce,tak i w Rosji.Zgodnie z rosyjskim orawem wrak samolotu jest dowodem w sprawie i dopoki sledztwo nie jest zakonczono,musi znajdowac sie na terytorium Rosji.
      Oczywiscie prokuratura polska musi miec dostep do wszystkich dowodow w sprawie bez zadnych przeszkod i jak do tej pory Polska nie ma zadnych zastrzezen do Rosji w tej materii.

Wrak jest potrzebny Kaczynskiemu i nie dla wyjasnienia sprawy,a dla atakowania swoich konkurentow politycznych.
      • czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 14:48
        A ty mi insynuujesz, że ja piszę o stosunkach polsko-rosyjskich ?
        Nic bardziej mylnego.
        Taka wypowiedź nie służy pojednaniu Polaków ,podzielonych na tych co świętują i twierdzą - "był zamach" i tych co modlą się by unikać takich durnych narodowych katastrof.

...teraz czytam cały Twój wpis...
        • igor4.uk Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 14:59
          czuk1 napisał:

> Taka wypowiedź nie służy pojednaniu Polaków ,podzielonych na tych co świętują i
          > twierdzą - "był zamach" i tych co modlą się by unikać takich durnych narodow
          > ych katastrof.

Czuk,jestes niesamowity smile

• czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 14:55
        igor4.uk napisał(a): Wrak jest potrzebny Kaczynskiemu i nie dla wyjasnienia sprawy,a dla atakowania swoich konkurentów politycznych.
        Od początku tego kociokwiku tak twierdzę. Utwierdziłem się całkowicie po przeczytaniu raportów
        MAK, Milera i książki Edmunda Klicha -Moja czarna skrzynka. To co wyrabia się teraz z katastrofą smoleńską, jest dla mnie wstydliwe, żenujące.
        A swoja drogą Prezydent W.W. Putin nie musiał mówić o tym rejestratorze. Odnowił na święta liczne rany i podziały.
        • igor4.uk Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 15:04
          czuk1 napisał:

> igor4.uk napisał(a): Wrak jest potrzebny Kaczynskiemu i nie dla wyjasnienia s
          > prawy,a dla atakowania swoich konkurentów politycznych.
          > Od początku tego kociokwiku tak twierdzę. Utwierdziłem się całkowicie po przecz
          > ytaniu raportów
          > MAK, Milera i książki Edmunda Klicha -Moja czarna skrzynka. To co wyrabia się t
          > eraz z katastrofą smoleńską, jest dla mnie wstydliwe, żenujące.

To co pogrubilem jest dla mnie na tyle wazno,ze nadal prowadze z toba dyskusje,poniewaz to daje mnie wiare w to,ze potrafisz zrozumiec to,co do ciebie pisze smile

> A swoja drogą Prezydent W.W. Putin nie musiał mówić o tym rejestratorze. Odn
          > owił na święta liczne rany i podziały.

Ale to nie Putin zaczal ta rozmowe,a tylko polski dziennikarz.Putin dal wyczerpujaca odpowiedz na pytanie,ktora w zaden sposob nie poglebi podzialow,dzielace Polakow.
          Zeby tak stalo sie,Putin musialby uzbroic jedna czesc Polakow w walce przeciwko drugiej,tak jak to zrobil zachod w Syrii.
          • czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 15:21
            igor4.uk napisał(a):
            > Ale to nie Putin zaczal ta rozmowe,a tylko polski dziennikarz.
            Jasne.
            >Putin dal wyczerpujaca odpowiedz na pytanie,ktora w zaden sposob nie poglebi podzialow,dzielace Polakow.
            Tak sobie uważaj....Tobie tak wypada .
            > Zeby tak stalo sie,Putin musialby uzbroic jedna czesc Polakow w walce przeciwko
            drugiej,tak jak to zrobil zachod w Syrii.
            Podziały Polaków w sprawie smoleńskiej pogłębiane są świadomie przez JK i AM, każdą konferencją z prac podkomisji, sprawami karnymi. Putin potwierdził opinię dużej (chyba) większości Polaków, że prowadzona była presja na pilotów... by lądować po ciemku, na tym pastwisku. O udziale Rosji w Syrii .... mamy zdania podzielone.
            • igor4.uk Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 15:29
              czuk1 napisał:

> Tak sobie uważaj....Tobie tak wypada .

Tu nie chodzi o to,co ja czy ty uwazamy,a tylko o to,ze to jest faktem.W Polsce kazdy zainteresowany ma dostep do stenogram.

> [i]Podziały Polaków w sprawie smoleńskiej pogłębiane są świadomie przez JK i AM

I to wlasnie oni,bez zadnej pomocy Putina,dziela swiadomie Polakow,tak samo jak podobne do ciebie dziela swiadomie Polakow i Rosjan.

> O udziale Rosji w Syrii .... mamy zdania podzielone.

Mnie nie chodzilo o udzial Rosji w Syrii,o ktorym ty nic nie wiesz,a tylko o poczatkach wojny domowej w tym kraju,ktora zainicjowal zachod.

• czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 16:00
                igor4.uk napisał(a): Tu nie chodzi o to,co ja czy ty uwazamy,a tylko o to,ze to jest faktem.W Polsce kazdy zainteresowany ma dostep do stenogram.
                I co z tego, ze są to fakty? Co trzeci Polak słucha tego i (chyba) wierzy, że był zamach - nie precyzując kto był tym zamachowcem.
                > I to wlasnie oni,bez zadnej pomocy Putina, dziela swiadomie Polakow,tak samo jak
                podobne do ciebie dziela swiadomie Polakow i Rosjan.
                Ja nie dzielę.... sporo pisałem na forach , optowałem zawsze za rządowymi raportami.
                Moja cała rodzina zna i uznaje za prawdziwe raporty i ustalenia Prok.Wojskowej.
                Podział jest spowodowany przez pisowców (to jasne) ale delikatne potwierdzenie przez Putina
                jednego z powodów samobójczego lądowania .... umacnia jednych a wkurza drugich. Rozumiesz ?

> Mnie nie chodzilo o udzial Rosji w Syrii,o ktorym ty nic nie wiesz,a tylko o poczatkach wojny domowej w tym kraju,ktora zainicjowal zachod.
                Gdybym był od kilku lat w Syrii bądź interesował się BW to bym wiedział. Co wyczytam, zobaczę to wiem, nie można powiedzieć - "ty nic nie wiesz". Dodam, że z zasady ludziom nie wierzę.
                A o powodach wojny domowej w Syrii czytałem. Udział "Zachodu" w wybuchu i prowadzeniu wojny partyzanckiej jest tam ewidentny. Faktów i skutków związanych z bezpośrednim udziałem Rosji w tej wojnie ... tez nie uda się ukryć. Nie są dla Rosji chwalebne, w oczach świata. Nie wiem, czy Rosji opłaca się (w sumie) ta wojenka. Broń sprawdzić można na poligonach (nie na ludziach) a bazy wojskowe wybudować w miejscach spokojnych.
                • igor4.uk Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 16:08
                  czuk1 napisał:

> Nie są dla Rosji chwalebne, w oczach świata.

jakiego swiata? Swiat nie sklada sie w USA i tych,kto robi amerykanom loda.Nastepnym razem, jak bedziesz pisac o swieice,pamietaj o tym.
                  • czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 16:35
                    igor4.uk napisał(a): jakiego swiata? Swiat nie sklada sie w USA i tych,kto robi amerykanom loda.Nastepnym razem, jak bedziesz pisac o swieice,pamietaj o tym.
                    Pamiętam. No więc zwróć uwagę, że pisząc "świat" biorę pod uwagę by nie być niewolnikiem USA czy UE.
                    Mogę pisać o świecie . Mamy liczne potwierdzenia na powszechność opinii światowej, w sprawie rozbójniczych poczynań Rosji.
                    - ile państw uznało republikę krymską ?
                    - ile państw uznaje za zgodny z prawem udział wojska Rosji w wojnie z Ukrainą,
                    w Donbasie
                    Przecież w sprawie Syrii, Krymu, Donbasu wielokrotnie potępiała Rosję Rada Bezpieczeństwa ONZ. Sprzeciw Rosji i Chin jest tu stronniczy ale skuteczny.... ale to nie ma znaczenia, bo inne (główne ) państwa świata potępiają podboje prowadzone przez Rosję
                    • igor4.uk Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 16:40
                      czuk1 napisał:

> Mogę pisać o świecie . Mamy liczne potwierdzenia na powszechność opinii światow
                      > ej, w sprawie rozbójniczych poczynań Rosji.

Daj przyklady z Chin,Indii i jeszcze wiele innych panstw,oficjalna pozycja ktorych potwierdzalaby twoje majaczenie.
                      • czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 17:12
                        igor4.uk napisał(a):
                        > Daj przyklady z Chin,Indii i jeszcze wiele innych panstw,oficjalna pozycja ktor
                        > ych potwierdzalaby twoje majaczenie.

Wkur...sz mnie pisząc, że majaczę. Mogę się mylić ale nie majaczę. Nie narzucaj mi Chin,Indii,bo te akurat nie uznają aneksji Krymu i nie wypowiadają się wylewnie w sprawie udziału Rosji w wojnie o oderwanie Donbasu od Ukrainy. A uznanie samodzielności Krymu jest marginalne (Wenezuela, Korea Póln, Afganistan - o zgrozo). O kolejnych projektach (nie podpisanych przez Rosję i Chiny) rezolucji RB ONZ nie wspominasz ?
                        • igor4.uk Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 17:27
                          czuk1 napisał:

> [i]Wkur...sz mnie pisząc, że majaczę.

Zamiast tego,zeby wkurzac sie,po prostu przestan majaczyc.

> Nie narzucaj mi Chin,Indii,bo te akurat nie uznają aneksji Krymu

A co Krym ma do tego,co dzieje sie w Syrii? Czy wiesz,ze Chiny w RB ONZ glosuja zawsze tak,jak Rosja?

• czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 17:41
                            igor4.uk .A co Krym ma do tego,co dzieje sie w Syrii? Czy wiesz,ze Chiny w RB ONZ glosuja zawsze tak,jak Rosja?
                            Zapomniałeś co pisałem :
                            "Mamy liczne potwierdzenia na powszechność opinii światowej, w sprawie rozbójniczych poczynań Rosji.
                            - ile państw uznało republikę krymską ?
                            - ile państw uznaje za zgodny z prawem udział wojska Rosji w wojnie z Ukrainą,
                            w Donbasie,
                            Przecież w sprawie Syrii, Krymu, Donbasu wielokrotnie potępiała Rosję Rada Bezpieczeństwa ONZ. Sprzeciw Rosji i Chin jest tu stronniczy ale skuteczny.... ale to nie ma znaczenia, bo inne (główne ) państwa świata potępiają podboje prowadzone przez Rosję
                            • igor4.uk Czuk,ty znow majczysz :-) 23.12.16, 17:48
                              Wyzej ty napisales:
                              "A o powodach wojny domowej w Syrii czytałem. Udział "Zachodu" w wybuchu i prowadzeniu wojny partyzanckiej jest tam ewidentny. Faktów i skutków związanych z bezpośrednim udziałem Rosji w tej wojnie ... tez nie uda się ukryć. Nie są dla Rosji chwalebne, w oczach świata. Nie wiem, czy Rosji opłaca się (w sumie) ta wojenka. Broń sprawdzić można na poligonach (nie na ludziach) a bazy wojskowe wybudować w miejscach spokojnych."

Z tego cytatu z twojej wesolej tworczosci bez dwoch zdan wynika,ze twoim zdaniem caly swiat potepia dzialania Rosji w Syrii.Przestan majaczyc i pisac o Krymie,a daj przyklady,w ktorych mowiloby sie o potepieniu dzialan Rosji w Syrii przez oficjalne Chiny,Indie i inne panstwa,ktore nie sa zwiazane stosunkami oralnymi z USA smile
                              • czuk1 Re: Czuk,ty znow majczysz :-) 23.12.16, 19:03
                                Potępiają organizacje - państwa ONZ, UE - grupujące najwiekszy potencjał gospodarczy.
                                www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2016/12/09-hr-declaration-aleppo/
                                www.tvp.info/27372061/ue-dzialania-rosji-i-syryjskiego-rezimu-nosza-znamiona-zbrodni-wojennych
                                www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1672574,Rosja-zbrodniarzem-wojennym-w-Syrii-Ostre-slowa-na-posiedzeniu-Rady-Bezpieczenstwa-ONZ
                                polskieradio.pl/5/3/Artykul/1583274,Wojna-w-Syrii-Rosja-oskarzana-jest-o-celowe-bombardowanie-szkol-i-szpitali
                                www.dw.com/pl/amnesty-international-rosja-zrzuca-w-syrii-bomby-kasetowe/a-18937421

Potępienia powszechne są za bombardowania i zabijanie ludności cywilnej w Syrii (Aleppo). Co nie oznacza, że nie potępiam USA za liczne , bezprawne i podobne jak Rosja używanie siły, siły rakiet i bomb na BW.
                                Oczekujesz abym Ci przedstawił ok. dowodów z państw świata, że "świat " potępia Rosję za
                                wywoływanie bądź wspieranie wojen.... w jej interesie .
                                Poddaję się.....bo mam przedświąteczne roboty.
                                Napiętnowania Rosji za udział w wojnie w Syrię można znaleźć w sieci , tu przykłady z polskich mediów:
                                www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2016/12/09-hr-declaration-aleppo/
                                www.tvp.info/27372061/ue-dzialania-rosji-i-syryjskiego-rezimu-nosza-znamiona-zbrodni-wojennych
                                www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1672574,Rosja-zbrodniarzem-wojennym-w-Syrii-Ostre-slowa-na-posiedzeniu-Rady-Bezpieczenstwa-ONZ
                                polskieradio.pl/5/3/Artykul/1583274,Wojna-w-Syrii-Rosja-oskarzana-jest-o-celowe-bombardowanie-szkol-i-szpitali
                                www.dw.com/pl/amnesty-international-rosja-zrzuca-w-syrii-bomby-kasetowe/a-18937421
                                • czuk1 Re: Czuk,ty znow majczysz :-) 23.12.16, 19:04
                                  Potępiają organizacje - państwa ONZ, UE - grupujące najwiekszy potencjał gospodarczy.

Potępienia powszechne są za bombardowania i zabijanie ludności cywilnej w Syrii (Aleppo). Co nie oznacza, że nie potępiam USA za liczne , bezprawne i podobne jak Rosja używanie siły, siły rakiet i bomb na BW.
                                  Oczekujesz abym Ci przedstawił ok. dowodów z państw świata, że "świat " potępia Rosję za
                                  wywoływanie bądź wspieranie wojen.... w jej interesie .
                                  Poddaję się.....bo mam przedświąteczne roboty.
                                  • igor4.uk Nadal majaczenie czuka 23.12.16, 19:08
                                    Moja prosba byla calkiem inna: daj przyklady,w ktorych mowiloby sie o potepieniu dzialan Rosji w Syrii przez oficjalne Chiny,Indie i inne panstwa,ktore nie sa zwiazane stosunkami oralnymi z USA.
                                    Przeciez prosilem,zeby nic nie pisales o USA i krajach,ktorych z amerykanami lacza stosunki oralne.

• czuk1 Re: Nadal majaczenie czuka 23.12.16, 19:13
                                      Prośba jest niespełniona .... bo nierealna . Poddaje się .... w kończącym się roku (istotnie) Chiny
                                      związały się z Rosją porozumieniami w sprawie współdziałania w działania na BW, w tym w Syrii.
                                      Wyszukiwanie państw nie popierających Rosji .... nie ma sensu.
      • czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 15:07
        igor4.uk napisał(a): A co w tej wypowiedzi przeszkadza stosunkom polsko-rosyjskim?
        Już wcześniej ustaliliśmy, że intencją Putina było udzielenie konkretnej odpowiedzi na pytanie dziennikarza. Jak wpłynie ta wypowiedź na stosunki polsko-rosyjskie ?
        Stosunku Rosji do Polski nie zmieni .... tematu nie rozwijam.
        Polska ,sprowokowana tą wypowiedzią o głosie z kabiny ... prawdopodobnie coś głupiego bąknie.
        A nie powinna, w swoim interesie.
        Polacy będą wypowiedź Putina komentować skrajnie:
        - jedni - "wtrąca się " w sprawy polskie, zamiast oddać wrak,
        - drudzy - powiedzą "a jednak LK kazał lądować"
        • igor4.uk Czuk,lekcja dla ciebie 23.12.16, 15:38
          forsal.pl/artykuly/1004955,abdo-haddad-uchodzcy-syria-do-europy-weszli-ludzie-ktorzy-powinni-siedziec-w-wiezieniach.html
          • czuk1 Re: Czuk,lekcja dla ciebie 23.12.16, 16:20
            igor4.uk napisał(a): Czuk,lekcja dla ciebie
            Dziękuję. Na lekcje nigdy za późno.

Naród może mieć jedną duszę, jedno serce, jedną pierś, którą nadstawia, ale biada, gdy ma tylko jeden mózg.
            Stanisław Jerzy Lec
    • benek231 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 18:26
      Bodaj juz w kwietniu, lub maju, 2010 pisalem i tu, ze nie nalezy liczyc na to, iz Rosja wyda ten wrak. Gdyz bez wzgledu na stan faktyczny Rosjanie wiedza, ze Polacy - gdy zajdzie taka potrzeba - i z niczego potrafia zrobic cos, dla dobra legendy. Wydanie wraku oznaczaloby wyprodukowanie przez Polakow "dowodow" na zamach takze pod nieobecnosc jakiejkolwiek najmniejszej proby zamachu. Nastepujace po tym dochodzenia ekspertow Macierewicza upewnily mnie co do tego, ze Rosjanie sa bardzo przewidujacy, oraz dobrze "nas" znaja.

A gdyby zamach jednak mial miejsce to wraku nie wydadza tym bardziej.

Teraz przekonany jestem, ze komisja Macierewicza jest w stanie "udowodnic" zamach w oparciu o badania tego samego zlomu, lezacego pod golym niebem, i za sto tysiecy lat. Bez wzgledu na stan faktyczny.
    • marynazmlyna Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 21:51
      czuk1 napisał:

> Władimir Putin wyjaśnił, dlaczego Rosja do tej pory nie zwróciła Polsce wraku s
      > amolotu TU-154.

On sobie wyjasnil, bo nikt inny nie bierze jego wyjasnien na powaznie.
      • czuk1 Re: Putin potwierdza trwanie śledztwa... 23.12.16, 22:42
        Maryn, Putin wyjaśniał, że śledztwo u nich trwa. Na podstawie jakich dowodów możemy obalić takie oświadczenie ? Ja traktuję je poważne, bo wygłoszone jest przez głowę państwa rosyjskiego.
        Czym innym jest uznanie lub nieuznanie przez każdego z nas prawdziwości tego oświadczenia/wyjaśnienia. Opinie na ten temat....znów będą budzić emocje i podziały. Jesteśmy narodem wrażliwym na prawdę i kłamstwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka