Dodaj do ulubionych

wara !!!!!!!!!

17.03.19, 11:34
Najpierw.

Były zachwiania w funkcjonowaniu rodziny. Trafiłem do jednego z domów dziecka we Wrocławiu.

Zaliczyłem lata 1950-1952; jestem absolwentem.

Absolwentem czego? Głodu (jedzenie było, ale nie do przełknięcia), wszawicy, brudu, wszechobecności resztek i fekaliów.

Wszechobecności, także w mowie. To tam, mając 8 lat, dowiedziałem się, jak wyglądają formy ludzkiego zbliżenia. Codziennie, po kilkanaście, kilkadziesiąt razy skrótowe ujęcia, tu kilka:

ten/ta w d.pę j.bany/a
ten/ta w mordę j.bany/a
w mordę j.ebiec
ch.j ci/mu/jej w d.pę

W nocy ściąganie co przystojniejszych chłopaków z sienników, półgłosy: zbranzluj, bierz w mordę. To wychowawcy (z okazji akademii w czerwonych zetempowskich krawatach), i starsi wychowankowie (do szkoły w czerwonych chustach).

Po mnie nie sięgali, chodziłem z nieustannie wypływającym z nosa glutami.

To tam dowiedziałem się, co to znaczy branzlotechnika (dzisiaj: onanizm, masturbacja), tam dowiedziałem się, że można j.bać i brać w d.pę.

Tam poznałem chłopca, mojego rówieśnika (ale był w DD o kilka lat dłużej), którego zrobiono k.rewką, taką, co to bierze w mordę. Często płakał. Pocieszałem go, choć tak naprawdę nie wiedziałem, co przeżywał. Nie pamiętam jego imienia. Ale pamiętam wstrząs, kiedy odkryliśmy go w cuchnącym kiblu, jako wisielca.

Tyle.

Nie wiem, co bym wtedy dał, żeby zostać adoptowanym, przez parę kochających się osób, mężczyzn czy kobiet, nieistotne. Ale - wtedy - takich możliwości nie było.

I teraz.

Nie mam 'naocznego' doświadczenia, nie wiem, jak wygląda dzisiaj sytuacja dzieci w domach dziecka. Nie wykluczam, że jest lepiej, szlachetniej, że nie odbywają się tam kursy przyśpieszonej seksualizacji, niewykluczającej gwałtu - z udziałem wychowawców/wychowawczyń i starszych/e wychowanków/anic.

Niezależnie. Nikt mnie nie przekona, że dzieci adoptowane przez równo-płciowe pary muszą - muszą - się stać zboczeńcami, pederastami/pedofilami.

Wykrzyknienie: wara od naszych dzieci - odbieram jako afirmację zakrzywiania perspektywy.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 11:57

Głodu (jedzenie było, ale nie do przełknięcia).

Nigdy nie byłeś głodny Cepku, stąd Twój egocentryzm i brak pokory..
      • cepekolodziej Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 12:20
        Bywałem głodny, realnie. I w pełnym znaczeniu tego słowa.

Gdzie mój egocentryzm, gdzie brak pokory?
        • qwardian Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 12:50

Cepku, ja nie tylko mówię, że nigdy nie byłeś głodny. Ty nigdy w życiu nie widziałeś głodnej osoby..
    • kalllka Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 13:02
      No i dobre masz wrażenie. P. P. P -K, prawdopodobnie tez ma trudne doświadczenia z dzieciństwa a i życie oraz brak normalnie funkcjonującej rodziny , tez go nie utemperowalo jak należy... ale akurat to dobrze rozumiesz.
      Mnie tez histeryczny język Kaczyńskiego nie podoba, ale jego mowy, tak jak Trzaskowskiego zreszta, programuja magistry od wizerunku.
      Do tego przekomicznym jest, ze u nas z braku niezależnie działających standardów- rynku mediów; jednych i drugich polityków, obsługują te same osoby- reklamówki. Nie mające żadnego pojęcia o dyplomacji, polityce społecznej, za to sporo o promocji szesciopakow. Reklamówki zatrudniane przez kilkanaście różnych agencji, by oficjalnie, nie było konfliktu interesow..
      A co z tego wychodzi, widać choćby pi akcjach na forach.
      PS
      Co do domów dziecka,
      Z moich wolontaryjnych doświadczeń., wiem ze zamieniono hurtownie sierot, na małe rodzinne domy, z para rodziców zamiast wfemistycznie nazywanych wychowawcami, nadzorców..
      Taki model przypominający wielopokoleniowa rodzine, a może nawet tzw rodzine patchworkowa /często z ulubionymi ciotkami w charakterze wujów/
      , na szczęście tak jest o ten model nie budzi żadnych wątpliwości bo ani jedna ani druga strona nie ma interesu w jego zmianie.
      Najcudniej na świecie jest mieć kogoś bliskiego- kogoś kochającego i dającego poczucie bezpieczeństwa; korzenie nawet przycięte odrastają i dają tożsamość i poczucie przynależności..
      Na te okoliczność i by sobie wciąż przypominać, ... kim jestem, obejrzałam”Przypadek”- Kieslowskiego
    • institoris2 troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzilo 17.03.19, 14:44
      od czasu wojny minelo lat kilkadziesiat, podobnie jak od opisywanych przez Ciebie wydarzen.
      Glod nie jest zadnym problemem w Polsce.
      Pomijajac zdegenerowane dzieci, gwaltow na wychowankach dopuszczali sie wychowawcy-pedaly/pedofile.
      Naturalna potrzeba dziecka, bezpieczenstwo i milosc, a w tym wypadku jej brak, jaka zapewnia rodzina, nie jest zadnym argumentem za tym, zeby oddawac takie dzieci akurat pedalom. Powiedzialbym wiecej, to idiotyczny argument, bo ignorowana jest tutaj jedna z przyczyn, jaka moze prowadzic do naduzyc wobec dzieci (homoseksualnosc).
      Epatowanie drastycznymi historyjkami z zamierzchlej przeszlosci, to z reguly marny argument w dyskusji tyczacej aktualnej sytuacji.

• kalllka Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 17.03.19, 17:13
        So, dyskusja raczej o dziwacznych próbach zawłaszczania i definiowania pojęcia rodziny.
        I uważam, ze w Polsce PiS i anty_PiS /bo nie ma żadnej opozycji/ rządzi bipolar disorder.
        Rozpieprzajac, na równ, polskie społeczeństwo.
        I jeszcze coś.. trzeba być nieprzeciętnym bufonem żeby wygłaszać pompatyczne hasła : „wara od naszych dzieci, czy nie pozwolimy na oddawanie dzieci pedalom, będąc humanista= wierząc , ze wszyscy jak jeden mąż / czy zona nie zmusimy przymusu.
        PS
        jakby co, za uwłaczający przeciętnej zreszta, inteligencji, a zwiaszcza faktom, uważam stosowanie argumentu, o walce z wrogiem ta sama bronią- zwłaszcza cytatów/
        /patrz sposób przejęcia władzy w Warszawie, przez Trzaskowskiego- , za pomocą systematycznie przeprowadzanych neurolingwistycznych sieciowych. ataków.
        Systematyczna demolka juz i tak słabej polskiej semantyki, w końcu doprowadzi do tego, zupełnie stracimy rozeznanie i zablokujemy się pojęciowo na świat tak skutecznie, ze naprawiac nas będą mogly tylko tradycyjnie ustawione, ruskie maszyny.
        • institoris2 Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 19.03.19, 02:50
          kalllka napisała:

> Systematyczna demolka juz i tak słabej polskiej semantyki, w końcu doprowadzi d
          > o tego, zupełnie stracimy rozeznanie i zablokujemy się pojęciowo na świat tak
          > skutecznie, ze naprawiac nas będą mogly tylko tradycyjnie ustawione, ruskie mas
          > zyny.

ruskie winne, ze tak sobie ustawili maszyny?
          czy moze wszystko dziala na korzysc ruskich?
          • kalllka Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 19.03.19, 20:29
            Przykład potrzebny... hmm, może ten:
            forum.gazeta.pl/forum/w,654,167731938,167731938,Nie_masz_uprawnien_do_wysylania_na_to_forum_.html
            A teraz do tego co powyżej dołóżmy plenarne tyrady Kaczyńskiego vs infantylizm Trzaskowskiego - czyli np artykuły Dominiki Wielowieyskiej krzykliwie pouczającej nas.., za nasze pieniądze.. o warach prezesa już nie wspominając / bo niepotrzebnie z tandeta górskiego rowerzysty się , skojarzy/
            Co charakteryzuje w/w przykłady?
            Arogancja-Ignorancja /?/
            Dlatego nie dziwi mnie, ze tetetka, choć jej się zamek zacina- jest „seksualnym aguru”, a wy jebiacy tradycyjnie- elita- dyskutując tylko ja w tym przekonaniu utwierdzacie.
            Jaki z tego wniosek? Prosty!
            .. pijecie polo cocte bo tylko taka, prezes panu, jest i smakuje.
            Gdy wiec trzeba będzie system upgradiwac to zawiadomi was o tym kasując za robotę - tylko cinkciarz.

• kalllka Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 19.03.19, 21:00
              Tak na marginesie.. nie wydaje się wam ze wykrzyczane w gniewie straszliwym...
              prezesowe:
              (.....)od naszych dzieci!
              to jakiś potwornie złośliwy... eufemizm /?/
              • institoris2 pewnie, ze moznaby inne haselko ukuc 20.03.19, 00:50
                wezmy przykladowo uwalenie przez pana prezesa ustawy o ochronie zycia poczetego.
                "lepiej dzieciaka wyskrobac niz oddac rabiejowi"
                Pewnie, ze nie tak nosne jak "rece precz", ale tez niczego sobie...

kalllka napisała:

> Tak na marginesie.. nie wydaje się wam ze wykrzyczane w gniewie straszliwym...
                > prezesowe:
                > (.....)od naszych dzieci!
                > to jakiś potwornie złośliwy... eufemizm /?/
            • institoris2 Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 20.03.19, 00:47
              kalllka napisała:

> A teraz do tego co powyżej dołóżmy plenarne tyrady Kaczyńskiego vs infantyliz
              > m Trzaskowskiego - czyli np artykuły Dominiki Wielowieyskiej krzykliwie poucz
              > ającej nas.., za nasze pieniądze.. o warach prezesa już nie wspominając / bo
              > niepotrzebnie z tandeta górskiego rowerzysty się , skojarzy/
              > Co charakteryzuje w/w przykłady?
              > Arogancja-Ignorancja /?/
              > Dlatego nie dziwi mnie, ze tetetka, choć jej się zamek zacina- jest „seksualny
              > m aguru”, a wy jebiacy tradycyjnie- elita- dyskutując tylko ja w tym przeko
              > naniu utwierdzacie.

pani Tete mnozy tu watki w temacie, nie dostrzegajac, ze jest to zwykle bicie piany nie na temat, podniecajac sie tym, co lewacka agencja WHO ma do powiedzenia na temat rozwoju dziecka.
              Istotne w tej dyskusji jest nie to, na co powoluja sie genderysci, tylko to, ze chca sie oni dorwac do dzieci.
              Jak dla mnie mogliby sie powolywac i na Biblie; istota sprawy jest trzymanie tego towarzystwa z daleka.

> Jaki z tego wniosek? Prosty!
              > .. pijecie polo cocte bo tylko taka, prezes panu, jest i smakuje.

czyli, ze dokladnie tak jak powiedzial pan prezes: rece precz od dzieci.
              (dyskusje na temat, ze przeciez Min.Oswiaty, Kuratoria sa w gruncie rzeczy tym samym, jest zbedna, bo sprywatyzowanie szkolnictwa poslaloby te instytucje na zielona laczke).

> Gdy wiec trzeba będzie system upgradiwac to zawiadomi was o tym kasując za
              > robotę - tylko cinkciarz.

nie ma co demonizowac, propagandowo pisiactwo jest sprawne, czego najlepszym dowodem sprawowanie przez nich wladzy. Gdyby hasla PiS nie trafialy do wyborcy, to pewnie by nie rzadzili. Ile w tym jest cynizmu wyborczego, a ile ideowosci nie ma w tym kontekscie znaczenia.
              Ja przykladowo nie wykluczam, ze google albo facebook to projekty rzadowe, przynajmniej od pewnego etapu, upgrade nastapi tak czy inaczej, w zaleznosci jak bedzie posuwac sie proces globalizacji. Pan prezes to tutaj nic nieznaczacy pionek, choc oczywiscie moze byc na skale lokalna upierdliwy.
              • cepekolodziej Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 20.03.19, 08:14
                Eee - tego - no i - co tam panie w polityce?
      • babaobaba Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 17.03.19, 20:47
        institoris2 napisał(a):

> od czasu wojny minelo lat kilkadziesiat, podobnie jak od opisywanych przez Cieb
        > ie wydarzen.
        > Glod nie jest zadnym problemem w Polsce.
        > Pomijajac zdegenerowane dzieci, gwaltow na wychowankach dopuszczali sie wychowa
        > wcy-pedaly/pedofile.
        > Naturalna potrzeba dziecka, bezpieczenstwo i milosc, a w tym wypadku jej brak,
        > jaka zapewnia rodzina, nie jest zadnym argumentem za tym, zeby oddawac takie dz
        > ieci akurat pedalom. Powiedzialbym wiecej, to idiotyczny argument, bo ignorowan
        > a jest tutaj jedna z przyczyn, jaka moze prowadzic do naduzyc wobec dzieci (hom
        > oseksualnosc).
        > Epatowanie drastycznymi historyjkami z zamierzchlej przeszlosci, to z reguly ma
        > rny argument w dyskusji tyczacej aktualnej sytuacji.
        >
        ==================
        Generalnie zgadzam się z tym, żeby homosiom nie pozwalać adoptować... chłopców a lesbom dziewczynek. Czy takie podejście do sprawy mógłbyś zaakceptować?
        • wkkr Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 20.03.19, 13:16
          Nie, bo nie chodzi o to że homo mogą dzieci molestować. tu chodzi o to ze dzieci powinny mieć w domu wzorce jak najlepiej do nich dopasowane. A 95% dzieci będzie heteroseksualistami i heteroseksualne wzorce powinny na co dzień dostawać.
          ===
          Prawo do adopcji powinno dotyczyć tylko dzieci oficjalnych partnerów, w myśl zasady "krew z krwi". wtedy takie dziecko może mieć pretensje tylko do swoich rodziców a nie do państwa czy społeczeństwa.
          • t_ete Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 20.03.19, 13:48
            wkkr napisał:

> Nie, bo nie chodzi o to że homo mogą dzieci molestować. tu chodzi o to ze dziec
            > i powinny mieć w domu wzorce jak najlepiej do nich dopasowane. A 95% dzieci będ
            > zie heteroseksualistami i heteroseksualne wzorce powinny na co dzień dostawać.

Heteroseksualne wzorce - zastanawiam sie co masz na mysli ...
            Tradycyjne role w zwiazku ?
            Relacje emocjonalne w zwiazku ?
            Opcje seksualna ?

Przyjmijmy, ze 95 % ludzi jest heteroseksualna, wiec 95 % rodzin - to zwiazki
            heteroseksualne - i w tych heteroseksualnych zwiazkach to tu, to tam - pojawia sie
            homoseksualny syn czy corka.
            Uwazasz, ze w tych przypadkach zawiodly 'prawidlowe wzorce' ?
            No przeciez - nie. Choc bardzo czesto rodzice - szczegolnie z tradycyjnych, katolickich
            rodzin obwiniaja sie o to, ze syn 'okazal sie' homoseksualny.

> Prawo do adopcji powinno dotyczyć tylko dzieci oficjalnych partnerów, w myśl za
            > sady "krew z krwi". wtedy takie dziecko może mieć pretensje tylko do swoich rod
            > ziców a nie do państwa czy społeczeństwa.

Jestem przekonana, ze musi minac wiele czasu - by Polacy zaczeli dyskutowac w mniej
            wiecej normalny sposob o adopcji przez pary homoseksualne. Dyskutowac.
            I jeszcze wiecej czasu by takie rozwiazania zechcieli ustanowic.
            Nie jestesmy na to gotowi.

A adopcja, dotyczaca dzieci biologicznych partnera/partnerki ?
            Czasem nie warto sie 'spalac' w bezsensownych potyczkach ...
            Dziecko ma biologiczna mame lub biologicznego tate, ktorzy maja
            homoseksualnych partnerow.

tete

• xiazeluka Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 20.03.19, 14:54
              "Nie jestesmy na to gotowi."

A dlaczego w ogóle mielibyśmy być gotowi? Jesteś skłonna przedyskutować kwestię adoptowania dzieci przez pary pedofilskie? Pedofile kochają dzieci szczerze...
              • babaobaba Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 20.03.19, 17:25
                xiazeluka napisała:

> "Nie jestesmy na to gotowi."
                >
                > A dlaczego w ogóle mielibyśmy być gotowi? Jesteś skłonna przedyskutować kwestię
                > adoptowania dzieci przez pary pedofilskie? Pedofile kochają dzieci szczerze...
                >
                ===================
                Czy pedofile kochają dzieci szczerze? - Nie sądzę. Po prostu traktują je przedmiotowo. Być może w nielicznych przypadkach taka "zabawa" z dzieckiem przeradza się w miłość ale pedofile nie po to jeżdżą do krajów gdzie chleb jest drogi by zakochiwać się w dzieciakach.
                Oni zwyczajnie zaspokajają swoje żądze.
      • wkkr Re: troche pomyslec jeszcze nikomu nie zaszkodzil 20.03.19, 13:13
        Homoseksualizm sam w sobie nie jest przyczyną zachowań pedofilskich. Przyczyną są trudności w znalezieniu partnera.
        Gdyby przyjąć twoje rozumowanie to jedna z przyczyn zachowań pedofilskich jest księżowski celibat.
    • dachs Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 16:59
      cepekolodziej napisał:

> Absolwentem czego? Głodu (jedzenie było, ale nie do przełknięcia),

Cepku, przy całej sympatii. To nie był głód. To było tylko podłe żarcie. Dla głodnego pojęcie podłego żarcia nie istnieje. Jedzenie albo jest, albo go nie ma. Wierz mi.

> W nocy ściąganie co przystojniejszych chłopaków z sienników, półgłosy: zbranzlu
      > j, bierz w mordę. To wychowawcy (z okazji akademii w czerwonych zetempowskich k
      > rawatach), i starsi wychowankowie (do szkoły w czerwonych chustach).

Podobnie, jak w więzieniach, których pensjonariuszami mogli wcześniej być ci wychowawcy, a i co starsi wychowankowie.

> Nie wykluczam, że jest lepiej, szlachetniej, że nie odbywaj
      > ą się tam kursy przyśpieszonej seksualizacji, niewykluczającej gwałtu - z udzia
      > łem wychowawców/wychowawczyń i starszych/e wychowanków/anic.

Podejrzewam, że nadal. Ale możliwe, że już niedługo będą mieli podstawę pedagogiczną.

> Niezależnie. Nikt mnie nie przekona, że dzieci adoptowane przez równo-płciowe p
      > ary muszą - muszą - się stać zboczeńcami, pederastami/pedofilami.

Nie muszą, ale prawdopodobieństwa wzrasta.

> Wykrzyknienie: wara od naszych dzieci - odbieram jako afirmację zakr
      > zywiania perspektywy.

Ja też, zwłaszcza jak wrzeszczy facet bezdzietny.
      • kalllka Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 17:28
        O następny który qwa wie jak cep powinien czuć głód...
        kurturarny przykład niezawodnego „wroga” kompetentny, a jakże i jak zwykle dowcipny adwersarz benia!
        para doskonała: jak zamach i Smolensk tak dach i jego kanarek, niezłomni trwaja byle na wieki wieków kasa, w polskim oksymoronie..

• cepekolodziej Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 23:19
        > Podobnie, jak w więzieniach, których pensjonariuszami mogli wcześniej być ci wychowawcy, a i co starsi wychowankowie.

Nie, ci wychowawcy mieli po 20-25 lat. Nie więcej. To, co robili, jakim językiem się posługiwali, odtwarzali z obyczaju własnych środowisk, nie z więziennych doświadczeń.
      • t_ete Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 23:58
        dachs napisał:

> Nie muszą, ale prawdopodobieństwa wzrasta.

O ile mi wiadomo - nikt w wiarygodnych naukowych badaniach nie potwierdzil,
        ze tak jest.

tete

• snajper55 Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 15:30
        dachs napisał:

> cepekolodziej napisał:
        >
        > > Niezależnie. Nikt mnie nie przekona, że dzieci adoptowane przez równo-płciowe p
        > > ary muszą - muszą - się stać zboczeńcami, pederastami/pedofilami.
        >
        > Nie muszą, ale prawdopodobieństwa wzrasta.

Nieprawda. Wieloletnie badania wykazały, że takie dzieci prawie niczym się nie różnią od dzieci wychowywanych przez pary roznoplciowe. To "prawie" to większa akceptacja takich dzieci związków jednoplciowych, co jest raczej zrozumiałe. I poszę nie mylić tej akceptacji z ich orientacją seksualną. Odsetek homo nie zależy od tego, czy dziecko jest wychowywane przez parę różno czy jednoplciową.

S.
        • wkkr Re: wara !!!!!!!!! 20.03.19, 13:21
          To bardzo ciekawe, bo w opowieściach homo zawsze pojawiają się problemu z okresu dojrzewania związane z budowaniem samorzutności płciowej a wynika jace z tego że rodziny ich były heteroseksualne.
          Czyżby heteroseksualne dzieci takich kłopotów nie mają gdy są wychowywane przez pary homo?
          Nie chce mi się w to wierzyć.
          Badal ktoś trwałość związku ludzi heteroseksualnych wychowanych przez pary homo?
    • cepekolodziej Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 17:50
      Wracam.

Powiedziano mi (i potwierdza to kallka) że już dość dawno temu zrezygnowana z gromadzenia osieroconych dzieci w domach dziecka typu koszarowego. Teraz to przedsięwzięcia przypominające rodzinne, i funkcjonujące jak wielopokoleniowa rodzina. Czy zawsze tworzące bezpieczne seksualnie środowisko? Nie znam żadnych badań, które by to potwierdzały. Nie wykluczam, że wyniki takich badań już opublikowano i że potwierdzają słuszność wyboru takiej a nie innej formy 'uspołeczniania' opuszczonych dzieci.

Nie miałem zamiaru nikogo epatować 'historyjkami'. Te historyjki to ważny element mojej pamięci, mojej tożsamości. Zostałem na swój sposób zgwałcony. Ból nie był cielesny - ale trwa. Sam Dom, szkoła, akademie, pochody ku czci - to była moja (ów)wczesna Polska. Ubierała się na czerwono. ale to nieważne. To była Polska.

Co z niej zostało w teraźniejszości?

Powiedziano mi również, że badania przeprowadzone w Holandii dokumentują, że dzieci adoptowane przez małżeństwa jednopłciowe nie zawsze zyskują bezpieczne środowiska. Wielość seksualnych partnerów 'rodziców', plaga rozwodów - to elementy zakłócające rozwój adoptowanych dzieci.

Czy tak jest wszędzie? Także w GB, w USA, w Niemczech?

Powiedziano mi także, że polskie prawo umożliwia wspólne bytowanie i gospodarowanie par partnerskich. Nie ma przeszkód w adoptowaniu dziecka przez jednego/jedną z partnerów/partnerek.

W świetle tego - te kłótnie o sens magicznej mantry "wara od naszych dzieci!!!" są pozbawione sensu - niezależnie od tego, kto je prowadzi i wzmacnia.

PS. Bywałem głodny. I widziałem ludzi głodnych, umierających z głodu.
      • qwardian Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 18:20

Mieszkając w Afryce nie widziałem ludzi głodnych. W townshipach, bantustanach i Swazilandzie trudno było znaleźć w miarę smukłą kobietę. Jedynie w górzystym Lesotho gdzie faktycznie życie było nieco cięższe. Jedyną głodną osobę widziałem na filmie Sól Ziemii Czarnej gdzie górnicy strajkowali pod ziemią, a umierających jest najwięcej przez choroby układu krążenia, zgadnij dlaczego..
        • kalllka Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 18:44
          Ok.. no to strzelam. Układ krążenia czyli ciśnienie tętnicze, śródczaszkowe i takie tam inne zależności. Stoję chora to wiem o czym mówię.
          A teraz coś o głodzie- np wiedzy czy innych kulturalnych rozrywek. Mnie najbardziej głodno muzycznie i chciałbym podnieść temat, skorosmy przy Afryce i w ogóle RPA, mitu... legendy, tajemnicy Sixty Rodriqueza...
          byłeś ze fanem i w ogóle czyś latał w tamtych czasach po spelunach Johanesburga i co tam się robiło oprócz picia niezliczonej ilosci wściekłe męskich białych drinków?
          • qwardian Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 20:44
            Lata 80-te były najlepsze pod względem dyskotekowej muzyki. Zaryzykuję zdanie, że na Czarnym Lądzie USA znokautowały Sowietów i komunizm kulturowo.
            • kalllka Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 11:50
              Powiedzmy, ze za pomocą studentów, a zwłaszcza Beatelsów przeprowadzona została akcja kulturkampfu.. . I to w małych dziurach.
              Mnie natomiast zainteresowało jak Amerykanie utrzymali legendę Sixto wśród głównie niemieckich przecież.. afrikaans przez tyle lat.. a może ta legenda Rodrigueza to tylko fake?
              No bo pomysl, smukłe czarne studentki- jak Donna Summer nie potrafiły uśpić czujności apartheid’u.. a pan-sugar Man i owszem.
        • dachs Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 18:45
          qwardian napisał:

>
          > Mieszkając w Afryce nie widziałem ludzi głodnych.

W Sahelu byś znalazł
          • kalllka Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 18:52
            Znowu na moim safari siedzisz.. zarazo!!!
            • kalllka Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 19:26
              Heheh... a pf właśnie przez uczynna dziurę w dachu podgląda yt i bezczelnie ogłasza ze jest sexy... by over The world- ELO.

• cepekolodziej Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 20:12
              To co -
              • qwardian Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 20:22
                Spekulacja, gdzie tę śmierć widziałeś, Cepku..
                • cepekolodziej Re: wara !!!!!!!!! 17.03.19, 20:53
                  Już napisałem, że turystyka w tym wątku -
      • t_ete Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 00:39
        cepekolodziej napisał:

> Powiedziano mi również, że badania przeprowadzone w Holandii dokumentują, że dz
        > ieci adoptowane przez małżeństwa jednopłciowe nie zawsze zyskują bezpieczne śro
        > dowiska. Wielość seksualnych partnerów 'rodziców', plaga rozwodów - to elementy
        > zakłócające rozwój adoptowanych dzieci.

W parach heteroseksualnych rowniez. I dotyczy to takze dzieci biologicznych.
        Samotne mamy, rozwody, kolejni 'tatusiowie' albo pozornie 'normalna' rodzina, w ktorej
        tatus 'odregowuje' na zonie i dziecku.

> Powiedziano mi także, że polskie prawo umożliwia wspólne bytowanie i gospodarow
        > anie par partnerskich. Nie ma przeszkód w adoptowaniu dziecka przez jedn
        > ego/jedną z partnerów/partnerek.

Pamietam informacje kilka lat temu - w Polsce 50 tys par homoseksualnych wychowuje
        dzieci.

> W świetle tego - te kłótnie o sens magicznej mantry "wara od naszych dzieci!!!"
        > są pozbawione sensu - niezależnie od tego, kto je prowadzi i wzmacnia.

Cepku ... pamietam reportaz w TV ; o dwoch kobietach, ktore razem wychowuja dziecko, mieszkaja w niewielkim miescie. Zapytane o to jakie maja problemy z 'otoczeniem' -
        odparly, ze zadnych. Problemy maja z urzednikami.

Narracja PiS to szczucie i polityczne wykorzystanie ludzkich uprzedzen, niewiedzy.
        Podobnie bylo z 'pierwotniakami', ktore 'przywloka' imigranci ...

> PS. Bywałem głodny. I widziałem ludzi głodnych, umierających z głodu.

To co przezyles - dla wiekszosci mlodszych od Ciebie o lat 10-20 jest ciezkie do wyobrazenia.
        Takze dla Twoich rownolatkow, ktorzy mieli szczescie miec rodzinie (chocby niepelna) w tamtych czasach - nawet jesli to byly lata trudne i glodne, czesto pamietane sa jak szczesliwe dziecinstwo. Bo byla mama. Byla babcia czy ciocia. Tato.

tete

• cepekolodziej Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 06:15
          Dziękuję, Tete.

I ja miałem przebłyski -
          • kalllka Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 17:05
            Już wiem, co powodowało, ze „nie widziałeś” głodu w Afryce..
            Cukier, głowy cukru, a właściwie ciezary przenoszone na głowach, pulchnych afro-afrykanek budowały ci przekonanie.

• cepekolodziej Ryzykuję 19.03.19, 18:36
            Droga Tete

Ryzykuję, prostackie to, ale może właśnie dlatego realistyczne.

Rząd daje do zrozumienia, że hasło Wara od naszych obejmuje wszystkich możliwych deprawatorów - w tym nauczycieli.

I dlatego nie chcą z nimi gadać. Bo niby dlaczego mieliby?

Zero tolerancji.
            • cepekolodziej Re: Ryzykuję 20.03.19, 08:38
              W nauczaniu materializm w dziesiątkach odmian, promowanie laickiego modelu społeczeństwa, w pojmowaniu i realizacji potrzeb dzieci uginanie się pod presją konstruowanych ad hoc przez - jak to nazwał jeden z uczestników Aqua - 'lewacką agencję WHO' koncepcji rozwoju dziecka.

To chyba wystarczy, żeby móc uznać polskie nauczycielstwo środowiskiem deprawatorów?
              • xiazeluka Re: Ryzykuję 20.03.19, 10:07
                Nie wystarczy. Lewacka agenda HÓ nie jest uwzględniona w podstawie programowej.
        • xiazeluka Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 11:22
          "w Polsce 50 tys par homoseksualnych wychowuje dzieci."

To co to z nich za homosie?
          • snajper55 Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 16:10
            xiazeluka napisała:

> "w Polsce 50 tys par homoseksualnych wychowuje dzieci."
            >
            > To co to z nich za homosie?

Czego nie rozumiesz?

S.
            • xiazeluka Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 16:26
              Ze współżycia dewiacyjnego dzieci się nie rodzą, towarzyszko Panek.
              • snajper55 Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 18:35
                xiazeluka napisała:

> Ze współżycia dewiacyjnego dzieci się nie rodzą, towarzyszko Panek.

Nie masz racji. Na przykład z dewiacyjnego współżycia sado-maso dzieci się rodzą. Ze współżycia dwóch osób tej samej płci rzeczywiście dzieci się nie urodza, ale akurat tego nikt nie neguje i nikt nie twierdzi, że dzieci wychowywane w rodzinach homo są efektem współżycia osób tej samej płci.

Tak więc pary homo wychowujące dzieci nie są mniej homo od par homo dzieci nie wychowujących.

S.
                • qwardian Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 18:55
                  Najlepszą rodziną jest NSDAP, a ojcem AH..
                • xiazeluka Re: wara !!!!!!!!! 18.03.19, 23:42
                  No więc zrobiliście kółeczko, S55, i powróciliście do tekstu Mła:

To co to z nich za homosie?
              • wkkr Re: wara !!!!!!!!! 20.03.19, 13:09
                xiazeluka napisała:

> Ze współżycia dewiacyjnego dzieci się nie rodzą, towarzyszko Panek.
                >
                ===========
                Gdybyś miał racje to byś się nie urodził.
                • xiazeluka Re: wara !!!!!!!!! 20.03.19, 14:55
                  Wy, towarzyszu, w ogóle się nie urodziliście. Zostaliście powołani do służby na chwałę ZSRS.
    • babaobaba Re: wara !!!!!!!!! 20.03.19, 17:30
      Wątek quasi seksualny a jak o seksie mowa to przypomniało mi się takie powiedzonko:
      "Mistrz patelni złota wara". Popatrz jest i o seksie i słówko "wara".
      Poszerzyłem nieco kontekst... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka