Dodaj do ulubionych

19 kwietnia, urodziła się prawnuczka

20.04.20, 00:06
Aleksander Edelman

W 77. rocznicę powstania w getcie warszawskim urodziła się prawnuczka Marka Edelmana
19 kwietnia 2020 | 09:08

Chciałbym, żeby człowiek zrozumiał, że należy troszczyć się o drugiego. Wtedy w getcie, w Polsce, w Europie, tak mało było tych, którzy ratowali Żydów. Może kiedy pandemia minie, człowiek stanie się choć trochę lepszy. Bo zrozumie, co to znaczy absolutne zagrożenie życia.

19 kwietnia 2020 r. o 6 rano urodziła się prawnuczka Marka Edelmana i Aliny Margolis-Edelman. Symbol nadziei.

Wtedy świeciło słońce, dziś też świeci słońce.

Wtedy ginął naród żydowski, przy obojętności świata, przy obojętności sąsiadów.

Wtedy wjechał do getta niemiecki czołg, weszli niemieccy żołnierze. To miał być ostatni dzień getta. Ostatni dzień Żydów warszawskich. Ostatni, którzy byli jeszcze w getcie mieli być zamordowani albo wysłani do obozów śmierci.

Wtedy…

„Dnia 19 kwietnia o drugiej w nocy nadchodzą do komendy Żydowskiej Organizacji Bojowej – pisze mój ojciec w 1945 r. w raporcie Getto walczy skierowanym do władz Bundu – pierwsze meldunki od naszych wysuniętych czujek, że niemiecka żandarmeria i polska policja granatowa obstawiają (...) zewnętrzne mury getta”.

15 minut później wszystkie grupy bojowe zajęły swoje stanowiska. Ludność getta poinformowana przez powstańców schodzi do schronów w piwnicach, chowa się na strychach. „O godzinie czwartej nad ranem Niemcy w małych grupach (…) zaczynają wkraczać na tereny międzygetta. Tam się dopiero formują, ustawiają w plutony i kampanie”. O szóstej czy siódmej rano wkraczają czołgi... i duża kolumna żołnierzy. Są pewni siebie. Nic nie może się im stać.

„Ale nie, myśmy się nie wystraszyli, i nie byliśmy zaskoczeni” – pisze dalej ojciec.

Co roku przyjeżdżamy do Warszawy, żeby upamiętnić rocznicę powstania w getcie warszawskim. Spotykamy w kwaterze Bundu na cmentarzu żydowskim przyjaciół Marka i już coraz więcej naszych przyjaciół. Przyjeżdżają z Łodzi, Poznania, Konina, przychodzą z Warszawy. Z dala od oficjalnych obchodów. Potem idziemy pod symboliczny grób Erlicha i Altera, przywódców Bundu, którzy zginęli w więzieniach stalinowskich w 1942 r. I już. Taki rytuał.

W tym roku nas nie będzie. Jest pandemia. Koronawirus.

Każdy może być zarażony. Biedny czy bogaty. Premier czy bezdomny. Chciałbym, żeby człowiek zrozumiał, że należy troszczyć się o drugiego. Wtedy w getcie, w Polsce, w Europie, tak mało było tych, którzy ratowali Żydów. Rodzice mówili: człowiek jest zły, a dobre jednostki przegrywają. Może kiedy pandemia minie, człowiek stanie się choć trochę lepszy. Bo zrozumie, co to znaczy absolutne zagrożenie życia.

19 kwietnia 1943 r. było w przeddzień Pesach, 5703 r. Dwustu dwudziestu młodych ludzi zdecydowało się stawić opór największej, najsilniejszej armii świata. Wszyscy inni milczeli. Milcząc, dawali pozwolenie na ludobójstwo. Powstańcy wiedzieli, że zginą. Walczyli o godność człowieka.

W święta Pesach przypomina się historię wyjścia Żydów z Egiptu. Uważam, że to trzeba uzupełnić. Dziś i po wsze czasy trzeba, aby w czasie Pesach opowiadano historię powstania w getcie warszawskim w 1943 r. O tym, że garstka powstańców żydowskich walczyła o godność człowieka. W tym roku Pesach było tydzień temu.

Paryż, 19 kwietnia 2020 r.

Aleksander Edelman - biofizyk, syn Marka Edelmana i Aliny Margolis-Edelman
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 20.04.20, 03:20
      a dziś rocznica urodzin fuehrera Adolfa. Dziwię się że Qwardian tak cicho siedzi.
      • qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 20.04.20, 07:09
        Bo masz Boomerangu nademną przewagę czasową, chyba siedmiogodzinną. Kiedy się rodzi, ludzkość się raduje, twarz śmieje. Co za piękny, słoneczny poranek za oknem, ale trzeba podlać, życie kocha wodę.

The morning is the best time of the day to enjoy the sunlight. I am awake now to feel the sunshine of the day.
        You are my sunshine. Can you make my day brighter? Have a fantastic morning as you make my world glow.
        • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 01:15
          Planowana likwidacja warszawskiego getta miała być prezentem urodzinowym dla Adolfa właśnie. Pomyśleć że on też się kiedyś urodził jako radujący ludzkość urodziwy chłopczyk.
          • qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 06:27
            Wdzięczny jestem Tobie Boomerangu i Miriam, za przywołanie tych istotnych wydarzeń..
            • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 03:14
              no to jeszcze jedno istotne wydarzenie - dziś rocznica urodzin Lenina wink
    • polski_francuz Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 20.04.20, 08:51
      "19 kwietnia 2020 r. o 6 rano urodziła się prawnuczka Marka Edelmana i Aliny Margolis-Edelman. Symbol nadziei."

Ten symbol pewnie mowi, ze mimo hitlerowskich morderstw i niemieckiego rasizmu Zydzi przetrwali, maja panstwo i daja zycie mlodym. Co mowi powstanie w getcie dla Polaka? Ano chyba to, ze o wszystko trzeba walczyc. Ze zawsze sa takie scierwa, ktore nas uwazaja za podludzi. I ze wazny jest obraz samych siebie jaki mamy .

" Każdy może być zarażony. Biedny czy bogaty. Premier czy bezdomny. Chciałbym, że by człowiek zrozumiał, że należy troszczyć się o drugiego."

No coz, sadze raczej, ze pandemia mowi, ze trzeba byc dobrze zorganizowanym. Ze nie da sie swiata podzielic na tych, ktorzy licza pieniadze i tych ktorzy produkuja. Dlaczego nie? Ano, bo zabraknie masek chroniacych drogi oddechowe, ktore sa produkowane na koncu swiata i ktore trzeba dowiezc do krajow, ktore ksieguja i licza pieniadze. Powiedzialbym raczej, ze ludzie sa wobec choroby rowni. I ze najlepiej sobie radza ci, ktorzy sa dobrze zorganizowani i zdyscyplinowani.

"Dwustu dwudziestu młodych ludzi zdecydowało się stawić opór największej, najsilniejszej armii świata... Powstańcy wiedzieli, że zginą. Walczyli o godność człowieka."

Walczyli by pokazac, ze sa odwazni i ze narod zydowski moze byc tez odwazny. Odwaga to jest cecha, ktora kazdy Polak szanuje i obdarza respektem. Tyle razy trzeba bylo dac tego dowod i tyle raza placilismy za nia wielka cene.

Wiec dolaczam i od siebie wyrazy szacunku dla tych odwaznych Zydow i oddaje czesc ich pamieci.

PF
      • boomerang Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 21.04.20, 01:09
        Jak zwykle Litwinie poniosła cię propaganda. Czy potrafisz wyjaśnić kto zabił tych 7-miu Niemców? Walczący pod czerwonymi flagami komunistyczny ŻOB Anielewicza i Edelmana, czy też walczący pod dwoma sztandarami (flagą polską i flagą syjonistyczną, czyli flagą dzisiejszego Izraela) lepiej uzbrojony i wyszkolony konserwatywny ŻZW Pawła Frenkla, który został wymazany z historii przez PRL.
        • polski_francuz Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 21.04.20, 07:13
          Australopiteku, Australopiteku, powstanie ma charakter symboliczny i znaczy to ze postawili sie niemieckim scierwom z bronia w reku. O to biega. Ty pewnie zainwestowales zbyt duzo w wydobywanie ropy. Stad Twe frustracje...

PF
          • qwardian Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 21.04.20, 07:44
            Polski Francuzie, każdy z nas tutaj przeżył PRL-owski obóz koncentracyjny z drutami kolczastymi na granicach, który zaczął się dzień po opuszczeniu przez nasz kraj Niemców..
            • polski_francuz Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 21.04.20, 07:50
              Zostawmy nasza najnowsza historie w spokoju. Uszanujmy tych, ktorych szanuja Zydzi: powstancow w getcie. I poprzyjmy w tym kolezanke forumowa.

PF
              • boomerang Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 21.04.20, 10:53
                czyżbyś się zakochał Litwinie ?
                • qwardian Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 21.04.20, 12:12
                  A ja twier­dzę: - Ba­ro­no­wo,
                  wkrót­ce mi­nie zima,
                  a z wio­sną za­czną się na nowo
                  na­sze słod­kie TRUL­LA LA.

Zno­wu będę twój Don Die­go,
                  zno­wu księ­życ, zno­wu bzy,
                  jak u Paw­ła Żeral­die­go
                  si­twa zmy­słów: "Ja i TY".

I nie po­wie sta­ry ba­ron
                  wię­cej do mnie pa­szoł won,
                  nie wy­pchnie na bruk z gi­ta­rą,
                  bo­wiem w gro­bie leży on.

Gałczyński..
                  • calamity.miriam tiger is a tiger :) 21.04.20, 12:39
                    A ja bez sentymentów smile Jestem pozbawiona ichże !

www.youtube.com/watch?v=chdpiSX2ino
        • t_ete Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 21.04.20, 23:17
          boomerang napisał:

> ŻZW Pawła Frenkla, który został wymazany z historii przez PRL.

PRL wymazywal rozne rzeczy. Ale Frenkel ma swoja tablice pamieci.

tete
          • boomerang Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 22.04.20, 08:13
            PRL coś jednak chyba wymazał, bo nie wiemy jak Frenkel wyglądał
            • t_ete Re: Pamiec o powstaniu w Getcie warszawskim 22.04.20, 09:21
              boomerang napisał:

> PRL coś jednak chyba wymazał, bo nie wiemy jak Frenkel wyglądał

Chyba nie myslisz, ze probowalam bronic peerelu swoim wpisem ?
              Chodzilo mi o to, ze mimo kilkudziesiecioletnich prob wymazywania -
              wspolczesni historycy (troche jak archeolodzy) odkrywaja kolejne warstwy przeklaman
              i pominiec :

naszahistoria.pl/zydowski-zwiazek-wojskowy-bohaterowie-z-placu-muranowskiego-wokol-zydowskiego-zwiazku-wojskowego/ar/11913774
              A Frenkel podobno mial na imie Aszer lub Aron a nie Pawel.
              W Izraelu przyjeto : Abraham Frenkel.
              Na pocztowym znaczku wyglada tak :

timenote.info/pl/Pawel-Frenkel

tete
    • perla_roztocza Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 20.04.20, 23:11
      calamity.miriam napisała:

> Wtedy wjechał do getta niemiecki czołg,

co za oszukańce bzdety.
      Niemcy do ataku na getto nie użyli żadnego czołgu.
      Mieli tylko dwie lekkie armaty. Jedną oficjalnie a drugą skombinowaną przez Jerzyka Sztropa na lewo, o czym nie wspomniał w raporcie, bo tak polityczniej było.
      To było SS a nie armia z czołgami właśnie.
      • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 06:41
        może Miriam po prostu nie odbyła służby wojskowej to i nie wie
        • perla_roztocza Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 08:57
          ale co ona ma wspólnego z tym wątkiem właśnie?
      • xiazeluka Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 09:07
        Mosze Arens, porządny Żyd, który napisał książkę w celu odkłamania historii walk getcie (przypomniał i docenił dokonania ŻZW, skrytykował lewacką wersję wydarzeń) twierdzi, że Stroop rzeczywiście użył czołgu - przestarzałej, przedwojennej lekkiej maszyny produkcji czeskiej. Pojazd miał zostać spalony przez żołnierzy ŻZW właśnie.
        • xiazeluka Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 09:14
          No i sam Stroop wymienia w składzie swoich sił czołg i dwa samochody pancerne wypożyczone z Waffen-SS. Czołg, a nie czołgi.
          • qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 09:21
            W Poznaniu moi faszystowscy bracia spalili dziewięć czołgów wroga, a dwa przejęli..
            • xiazeluka Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 09:34
              Ejże, to Ty jednak od Mussoliniego jesteś, a nie od Adolfa???
              • qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 09:40
                Bo mają ładniejsze kobiety. Ale faktycznie pracownicy Cegielskiego byli narodowymi robotnikami..
          • perla_roztocza Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 09:34
            xiazeluka napisała:

> No i sam Stroop wymienia w składzie swoich sił czołg i dwa samochody pancerne w
            > ypożyczone z Waffen-SS. Czołg, a nie czołgi.
            >

jeżeli to prawda to znaczy, że Stroop był większym kretynem niż myślałem.
            Czołg w takim miejscu jak getto do niczego się nie nadawał i był łatwym celem właśnie.
            • xiazeluka Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 09:51
              Zabawne, ale masz rację. Ów czołg najpierw został zaatakowany przez ŻOB i uszkodzony. Niemcy wycofali go, doprowadzili do porządku i nadepnęli po raz wtóry na te same grabie - wysłali go do walki w identyczny sposób. Za drugim razem ŻZW rzucał butelkami z benzyną celniej i czeski/francuski gruchot spłonął.
      • calamity.miriam Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 11:13
        Odezwał się....

bez komentarza

Miriam
        • qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 21.04.20, 19:03
          Problem, że niewielu ogarnia głębię Twojej kobiecej natury, Miriam. Kogo obchodzi czy lufa porusza się na kółkach, czy gąsienicach. Te chłopy są głupie jak osły..
    • calamity.miriam Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 02:58
      I co zrobiliście z tego watku? Pokażcie swoje maski. Wreszcie - mocni za komputerem, w rzeczywistości potworniaki.
      • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 08:29
        mam wygląd nieco kubistyczny smile
        • calamity.miriam Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 10:07
          Cześć,

zupełnie inaczej czyta się, co napisałeś.
          Nie piszę do Nicka tylko do człowieka.

Bardzo fajny wygląd, cześć!
          • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 12:46
            sam sobie to zdjęcie pstryknąłem przed ekranem imaca, oczekuję że inni też się pokażą smile
        • polski_francuz Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 11:07
          Podrywaczu jeden!smile

PF
          • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 23.04.20, 01:57
            a pan profesor fotki nie podrzuci?
            • polski_francuz Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 23.04.20, 09:45
              Musze jeszcze schudnac z 5 kilo. Potem zobaczymysmile

PF
              • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 24.04.20, 01:50
                schudnąć 5 kilo na twarzy? ambitny masz cel
                • polski_francuz Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 24.04.20, 09:43
                  Na twarzy? Na wadze!

PF
                • calamity.miriam Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 24.04.20, 12:10
                  To nie jest "wybieg" ani forum randkowe - tylko - inaczej pisał będzie ktoś, kto pokazał się
                  nie jest TAK strasznie anonimowy, a też inaczej będzie się do niego pisało.

Piszecie nieraz straszne rzeczy - no to pokażcie się zza tych nicków.
                  Ten cały z roztocza kreuje się na bon vivanta - proszę pokaz te hotele, jaguary, Lublin w którym jesteś na kwarantannie, czy po kwarantannie, pozwala sobie na chamskie zagrywki wobec wszystkich.
                  "Ty pedalskie ścierwo" - to jego znak rozpoznawczy.

I pomyślałam, pokażesz się, ta anonimowośc jest niedobra! inaczej się odezwiesz.
                  To jest pokrzykiwanie zza krzaka.
                  Bo myśli, że wszystko mu wolno.

Pokazałam się w masce, juz się odezwał. Złośliwie.
                  Gdybym była równie złośliwa, odpisałabym ci tak
                  dziękujemy za refleksję dotyczącą twojego otoczenia i kobiet, ale juz szczegołowiej
                  to NIEKTÓRYM MASKA SZKODZI.
                  Wyobraź sobie twarz o gabarytach dorodnej dyni i na niej maskę.
                  Albo 135 kg wagi - nie zatuszuje nawet czador.

Więc nie jestem złośliwa "szliczny i ci tak nie odpisałam smile

Spójrz w lustro.
                • qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 24.04.20, 19:58
                  Boomerangu na pierwszy rzut, arogancko-próżniaczy grymas, którym przyciągasz wątpliwe charaktery słabych kobiet. Nutka zazdrości, bo widok rano własnej mordy przed lustrem budzi moje przerażenie. Gorzej, bo moja własna żona pyta się, czy nie chcę jej zamordować. Dlatego chcę oszczędzić traumy fellow forumowiczów, złomiarze z programu Discovery prezentują się bardziej elegancko..
                  • calamity.miriam Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 24.04.20, 21:10
                    Quardian, "poleciałes" z interpretacją smile
                    Najlepiej wstrzymać się z oceną najlepiej w ogóle nie oceniać.
                    Natomiast towja żona jest - kapitalna !
                    Musi być fajna kobietka i - z poczuciem humoru.

Niewielu tu jest widzów programu Discovery ale zart - przedni wink

• qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 25.04.20, 14:31
                      Dziękuję za dobre słowo, ale to nie żarty, będzie tylko gorzej..
                  • boomerang Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 26.04.20, 03:02
                    Fakt, że z silnymi kobietami coś mi nie szło, albo mnie nie pociągały wink a ty się nie krępuj, wysmaruj sobie twarz sadzą i dawaj fotę smile
                    • kalllka Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 26.04.20, 08:26
                      No, wygladasz na dwupsobowa. sofę.
                      z dostawka, boomboom

Ja wiem, ze to nie wątek dla kobiet, niemniej odhaczam aq-listę obecności, przypominając ze wypielam się tu już swoim selfie-
                      /choc dla niepoznaki umieszczona pod fotka z the telegraph/
                      • qwardian Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 26.04.20, 08:50
                        Przybyłaś w samą porę Kaleczko, właśnie skończyłem przygotowywać się na niedzielną liturgię w RM, żeby nie być zaskoczonym w kościele. Moi rodzice byli piękni, obydwoje jak hollywoodzcy aktorzy, ale w naturze doszło do nieziemskiej katastrofy, której jestem rezultatem. Pozdrawiam i dziękuję. Na kobiety zawsze można liczyć.
                        • kalllka Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 26.04.20, 09:03
                          Nie bardzo lubię kazania skargi,
                          Ale ze must be done immediately dlatego w ogłoszeniach parafialnych na początku i w niedziele.
                          Dziękuje /on behalf too/
      • polski_francuz Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 11:09
        Populacja, u nas, masek nie dostaje. Szlag mnie trafia regularnie jak zachodze do apteki i o nie prosze.

PF
        • xiazeluka Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 11:51
          Nie ma w aptece - i dla socjalisty problem. Nie można samemu sobie zrobić, jeśli już ktoś odczuwa potrzebę odgrywania bandyty z Dzikiego Zachodu?
          • calamity.miriam Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 24.04.20, 21:12
            xiazeluka napisała:

. Nie można samemu sobie zrobić, jeśl
            > i już ktoś odczuwa potrzebę odgrywania bandyty z Dzikiego Zachodu?
            >
            Własnie! smile

(*|*)
      • perla_roztocza Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 22.04.20, 23:04
        to niewiarygodne jak koronawirus upiększył kobiety.
        Wystarczy założyć obowiązkową maseczkę na twarz, ufarbować włosy, i każda szliczna jest niczym tajemnicza Azjatka właśnie.
        • calamity.miriam Re: 19 kwietnia, urodziła się prawnuczka 24.04.20, 01:40
          Czuję wobec kolegi z Aqua, który objawił się - nie fair smile
          Jestem w masce.
          On - nie.
          Cześć, hej ! Wszystkim.

To nie jest kreowanie, lans czy cokolwiek, przecież oczywiste.
          NaTemat - nie mogę się rozkręcić.
          Inspiracja przyszła dziś, po rozmowie z Miriam Gonczarską via Zoom.
          rabinki z New Yorku. Z dyplomem rabinackim (smicha)
          Znam ją od lat, jestem DUMNA !

natemat.pl/blogi/burzynskakeller/300365,jaskolka?_ga=2.188730607.690250503.1587684816-2027668457.1587323894

• institoris2 zgadza sie 25.04.20, 22:18
        ja potworniak jestem kompletny, choc na swoje usprawiedliwienie pozwole sobie zauwazyc, ze wyglad zewnetrzny, to marny argument w dyskusji, no chyba, ze dyskutujemy o fitnesie, albo o skutecznosci jakis tam cudownych diet.

calamity.miriam napisała:

> I co zrobiliście z tego watku? Pokażcie swoje maski. Wreszcie - mocni za komput
        > erem, w rzeczywistości potworniaki.
        • calamity.miriam Re: zgadza sie 26.04.20, 23:11
          Wiesz co Institoris? Nie wygłupiaj się, co to holly czy bolly wood robimy? Co to za kompleksy głupie.
          Jesteś. Wciągnąłeś kogos w życiowe tarapaty typu bezdonosc i dałes nogę?
          No. Wiem, że nie. Więc nie mozesz byc potworniakiem.

Nie wygląd nie jest niewazny w sensie - fajnie mi się pisze z kimś, czyją twarz widzę.
          To nie musi być nowka smile
          Ale do kogoś piszę - nie w ... przestrzeń netu,
          Tak - lepiej.
          Zresztą - jak uważasz.
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka