Dodaj do ulubionych

Polski Ład

21.01.22, 11:38
Prze media przewala się tsunami krytyki nowych rozwiązań podatkowych nazwanych Polskim Ładem. W dużej części jest to krytyka słuszna. Głównie za pośpiech i niedbałość. Teraz minister musi na kolanie wprowadzać durne poprawki, często tylko po to , aby nie stracić w oczach elektoratu.

Jednak nowe rozwiązania nie są takie głupie.
Oddzielono ubezpieczenie zdrowotne ( podatek ) od reszty.
W mojej firmie, przy zarobkach brutto 4000- 8000 zł , każdy z pracowników jest na plusie, to znaczy dostanie co miesiąc więcej na rękę .

Podejrzewam, że nie będą za bardzo się zastanawiać nad wyborem. Opozycja musi to przebić czymś konkretnym, bo wytykanie samych niedociągnięć nie wystarczy.

Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Polski Ład 21.01.22, 12:59
      andrzejg napisał:

> Oddzielono ubezpieczenie zdrowotne ( podatek ) od reszty.

Powinno się oddzielić i zlikwidować, również nie korzystam z prywatnych ubezpieczeń. Gotówka w ręku przesuwa w kolejce pozostałych pacjentów w dół i otwiera drzwi najlepszych lekarzy. Oraz mam wyłączne prawo do telefonów 24 na dobę..
    • wkkr Re: Polski Ład 21.01.22, 13:30
      A po ile będziesz sprzedawał chleb za 3 miesiące?
      Jak wzrosły ci koszty mąki, prądu, gazu?
      • czuk1 Re: Polski Ład 25.01.22, 08:52
        estella50 na forum emeryckim uczciwie napisała:
        > W dzisiejszej Polsce do władzy dorwali się pozbawieni hamulców moralnych złodzieje, kłamcy, uzurpatorzy.
        > I najgorsze chyba jest nie to, że oni kradną, oszukują itp, ale to, że wyzwalają ze społeczeństwa jego najgorsze, najciemniejsze strony. Nie trzeba mieć kwalifikacji, zasobów intelektualnych żeby zajmować intratne bardzo stanowiska. Nie trzeba starać się już o dobro wspólne, o przyrodę, o chorych, starych, słabszych. Można bezkarnie obrażać i bić tych, co nie po myśli władzy. Można bezkarnie oszukiwać i kłamać. Można być jawnym antysemitą, poniżać ludzi o innym kolorze skóry. Teraz można już to wszystko i wcale nie bać się kary, a nawet odczuwać wstydu. I to jest najgorsze!

Cóż do tego można dodać ? .... jedynie słowa Henryka Turskiego ..... 11 przykazanie : "Nie bądź obojętny" bo jakiś Auschwitz z nieba nam spaść może."
        • xiazeluka Re: Polski Ład 25.01.22, 09:24
          Ćwierćinteligencie1, przejrzeliście na oczy wreszcie? Od dwóch lat popieracie działania tych faszystów sanitarnych, co to wyzwalają ze społeczeństwa jego najgorsze, najciemniejsze strony, bez kwalifikacji, zasobów intelektualnych zajmują intratne stanowiska w ministerstwie pandemii, nie starają się o dobro wspólne, jakim są wolności obywatelskie, bezkarnie obrażają tych, co nie po myśli władzy mają własne opinie o katarze C19, bezkarnie oszukują i kłamią na jego temat, można być jawnym nazistą sanitarnym, poniżać ludzi o innych koncepcjach terapii kowidowej i wcale nie bać się kary, a nawet odczuwać wstydu.
          • czuk1 Re: Polski Ład 25.01.22, 22:07
            xiazeluka napisała:
            > Ćwierćinteligencie1, przejrzeliście na oczy wreszcie? Po operacji usunięcia zaćmy b.dobrze widzę .

Od dwóch lat popieracie działania tych faszystów sanitarnych, co to wyzwalają ze społeczeństwa jego najgorsze, najciemniejsze strony, .... W całym świecie - i u nas - działania władz sanitarnych zmierzają do poprawy stanu sanitarnego państwa. M.in. w drodze eliminowania warunków do powstania chorób i zakażeń.

......bez kwalifikacji, zasobów intelektualnych zajmują intratne stanowiska w ministerstwie pandemii, ....
            ....chyba zaplecze kadrowe partii rządzącej jest niewielkie albo też autorytaryzm J.K. każe wybierać na podwładnych ludzi "biernych ale wiernych".

....nie starają się o dobro wspólne, > jakim są wolności obywatelskie....
            Usprawiedliwiam ich.wink Jeśli ustawieni są na wieloletnie i autorytarne rządy (a wyborcy na to godzą się i wybierają ich na zarządzających państwem) to trzeba zgodzić się, że dobrem wspólnym u nas jest dobro zwolenników partii rządzącej i interes zarządzających państwem. Wolności obywatelskie traktują instrumentalnie.

...bezkarnie obrażają tych, co nie po myśli władzy mają własne opinie o katarze C19, bezkarnie oszukują i kłamią na jego temat można być jawnym nazistą sanitarnym, poniżać ludzi o innych terapii kowidowej i wcale nie bać się kary, a nawet odczuwać wstydu.wink
            ...to jest insynuacja. "Normalni" ludzie, w sprawach, im nie znanych, opierają się na opiniach fachowców.
            A ci na ogół nie oszukują.
            • xiazeluka Re: Polski Ład 25.01.22, 22:44
              Ćwierćinteligencie1, utknęliście mentalnie w latach siedemdziesiątych.
              • czuk1 Re: Polski Ład 26.01.22, 11:38
                xiazeluka napisała:

> Ćwierćincie1, utknęliście mentalnie w latach siedemdziesiątych.

Nawet gdyby, to co Ci przeszkadza, że latach mojej młodości ukształtowany zostałem filozoficznie,intelektualnie,koncepcyjnie,kreatywnie,myślowo,poglądowo,rozumowo,
                światopoglądowo,twórczo,umysłowo,duchowo,emocjonalnie,psychicznie,uczuciowo i wewnętrznie .

Która z tych cech jest negatywna dla uczciwego człowieka ?

• xiazeluka Re: Polski Ład 26.01.22, 12:54
                  Zniewolony umysł człowieka sowiecko-biurokratycznego.
                  • czuk1 Re: Polski Ład 27.01.22, 17:44
                    xiazeluka napisała:
                    > Zniewolony umysł człowieka sowiecko-biurokratycznego.

Na starość lepszy jest taki, niż ogłupiały-uwolniony.
        • benek231 Polski Ład 25.01.22, 15:49
          czuk1 napisał:

> estella50 na forum emeryckim uczciwie napisała:
          > > W dzisiejszej Polsce do władzy dorwali się pozbawieni hamulców moralnych

**

Nie tylko u wladzy sa ci ludzie - czesc z nich bega wsrod nas. Jednym z nich jest Kretyn, ktory jest naziolem i nie ma nic przeciwko nazywaniu go hitlerowcem, gdyz jest uosobieniem zla i dumnym z tego. Bo niby czym chocby odrobine dobrym moze byc ktos kto, jak Kretyn jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris.
          Kretyn znany tez jako Xiazeluka to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - ruski troll.

Zdecydowalem o niezamieszczaniu "kretynskiej sygnaturki" bo Kretyn i tak zalatwil sobie by zostala wykasowana. Wrazliwiec.
          • xiazeluka Re: Polski Ład 25.01.22, 16:07
            Pomimo naszej długiej znajomości - czy Ty aby nie za bardzo się z Mła spoufalasz, Kretynie52?
    • sz0k Re: Polski Ład 21.01.22, 13:31
      andrzejg napisał:

> Jednak nowe rozwiązania nie są takie głupie.
      > Oddzielono ubezpieczenie zdrowotne ( podatek ) od reszty.

Tiaaaa... tylko jednocześnie je podniesiono i uniemożliwiono wrzucanie w koszty, co w przypadku mojej działalności oznaczało kilkuprocentowy wzrost podatków...

> W mojej firmie, przy zarobkach brutto 4000- 8000 zł , każdy z pracowników jest
      > na plusie, to znaczy dostanie co miesiąc więcej na rękę .

No to nieźle. Musi być, że przy formie zatrudnienia/umowy, które mają to jest opłacalne.
      Ja musiałem przejść z podatku liniowego na ryczałt co w efekcie końcowym sprawi, że będę +/- na 0 w porównaniu do tego co miałem. Natomiast wieść gminna niesie, że podatki z liniowego trafiały po części do samorządów, natomiast w przypadku ryczałtu trafiają w całości do państwa. Jeśli to prawda to ruch PISich żeby wypchnąć ludzi z liniowego na ryczałt staje się zrozumiały.
    • wkkr Re: Polski Ład 21.01.22, 13:31
      Ile chleba więcej sobie będą mogli kupić twoi pracownicy za te dodatkowe pieniądze za 3 miesiące?
      • qwardian Re: Polski Ład 21.01.22, 13:36
        Ryż na rynkach światowych potaniał w 2021 roku o 40 procent, ale na półkach marketów cena ta sama. Nikt w świętej, katolickiej Polsze z głodu nie umrze, bo kombinujemy po swojemu..
    • oleg3 Re: Polski Ład 21.01.22, 13:48
      Andrzeju, jak u Ciebie z energią?

Niedawno znajomy właściciel salonu odzieżowego dał mi info, ze od lipca 2021 ceny gazu wzrosły mu o kilkaset procent. Nie jest w stanie zarobić na ogrzewanie. Kupił 2 grzejniki elektryczne. Rano godzinka (góra!0 gaz, a dalej te grzejniki elektryczne.
      • andrzejg Re: Polski Ład 21.01.22, 17:11
        Szczęśliwie na prąd mam umowę z gwarantowaną ceną do kończ 2024, na poziomie około 380 zł za MWh.

Gaz to tragedia. Mam piec produkcyjny na gaz. W przeszłości rachunki były na poziomie 2500 zł na miesiąc.
        Ostatnio miałem już 5500 zł na miesiąc, a za listopad i grudzień wystawili mi fakturę na podstawie szacunkowego odczytu i jest 4500 zł. Sęk w tym , że szacunek jest za pół miesiąca, czyli będzie około 9000 na miesiąc. Wychodzi kilkaset % podwyżki.

W PGNiG coś się dzieje. Nie wystawili faktur, wyłaczyli możliwość szacunkowego obliczania opłat na e-boook.
        Wychodzi mi, że powinna przyjść faktura za listopad, grudzień i styczeń ( minus te 1/2 miesiąca szacunkowych obliczeń ) w wysokości około 25000 zł.

Zobaczymy co zrobi PGNiG. Pewnie będę występował o rozłożenie płatności na raty.

A.
        • xiazeluka Re: Polski Ład 21.01.22, 20:35
          Nie prowadzisz działalności charytatywnej, więc zapewne będziesz musiał podnieść ceny. Jesteś w stanie oszacować skalę takich podwyżek?
          • andrzejg Re: Polski Ład 22.01.22, 05:35
            Prowadzę politykę łagodnych podwyżek, do których klienci zdążą się przyzwyczaić. Ceny podnoszę stopniowo od września 2021. Są już większe o 10-15 %. W tym czasie surowce też skoczyły 0 5-20 %,
            płace o 10 % i energia...tu nie wiem bo od listopada PGNiG nie wystawiło mi faktury. Szacuję ,że tu skok będzie około 350 %. Nie będę szalał z cenami. Mam możliwość przeczekać tą zawieruchę.

• xiazeluka Re: Polski Ład 22.01.22, 14:48
              OK, dzięki.
    • polski_francuz Ouff! 21.01.22, 14:17
      andrzejg napisał:

" Jednak nowe rozwiązania nie są takie głupie. Oddzielono ubezpieczenie zdrowotne ( podatek ) od reszty.
      W mojej firmie, przy zarobkach brutto 4000- 8000 zł , każdy z pracowników jest na plusie, to znaczy dostanie co miesiąc więcej na rękę
      ."

Ulzylo mi, ze rzad wreszcie zasluzyl na komplement. Slabowity ale zawsze. Wole pozytywowac niz pozostawac ciagle na pozycji krytykanta.

Pozdro

PF
      • andrzejg Re: Ouff! 21.01.22, 17:18
        Zamiary mieli dobre, pod wyborców.

Listę płac prowadzę w Excelu. Dopisałem kawałek programu obliczającego płace i podatki na podstawie przepisów z zeszłego roku i wszędzie wychodzi mi na zielono, to znaczy że więcej dostaną na rękę.
        Nawet moja córka, która jest na macierzyńskim i z tego powodu omija ją ulga dla klasy średniej będzie na plusie.

Problemem tego rządu nie będą te podatki, bo to są groszowe sprawy. Choć dla wielu 100, czy 350 zł na miesiąc to majątek. Problemem jest inflacja, która zje wszystko. Odczucie będzie takie ( które już słyszałem ) , że rzucili ochłap na pociechę , a doją z drugiej strony.

Nieufność do rządu jest wielka, budowana przez kolejne ekipy. A może już od zaborów i komuny?
        Wyobraź sobie, że u mnie nikt nie przystąpił do PPK. Odpowiedź była ta sama. "Nie widziałem pieniędzy z OFE"
        • wkkr Re: Ouff! 25.01.22, 14:27
          Ty lepiej wynajmij księgową.
          • andrzejg Re: Ouff! 27.01.22, 18:16
            A co księgowa powie mądrzejszego?
            Intencje mieli jakie mieli, pod siebie, niechlujstwo przy pisaniu wychodzi na każdym kroku.

• benek231 Widze, ze pomagasz pisiorom, Andrzeju :O) 21.01.22, 19:42
      andrzejg napisał:

> Jednak nowe rozwiązania nie są takie głupie.

**
      Jak pamietam PO nie uswiadczyla jednego dobrego slowa od pisiorow, gdy ci byli w opozycji. Choc nie samo zlo platfusy czynili. Pisiory rutynowo przechodzili do porzadku dziennego nad wszystkimi trafnymi decyzjami, oraz nad osiagnieciami PO - walili jak w beben skupiajac sie wylacznie na potknieciach i (nawet niekoniecznie) jednoznacznie negatywnych aspektach rzadow PO. To byla opozycja totalna, zaciekla, bezwzgledna i skrajnie nieuczciwa - dzien w dzien nie pozostawiajaca na swym wrogu suchej nitki. A Ty piszesz o dorych pisiorskich rozwiazaniach...

Ja nie twierdze, ze trzea byc nieuczciwym jak oni, ale uwazam, ze nie powinno byc was stac na obiektywnosc i wielkodusznosc. Trzeba im dac posmakowac tego samego czym oni sami czestowali innych. Odplacac im pieknym za nadobne.

Zdecydowalem o niezamieszczaniu "kretynskiej sygnaturki" bo Kretyn i tak zalatwil sobie by zostala wykasowana. Wrazliwiec.
      • andrzejg Re: Widze, ze pomagasz pisiorom, Andrzeju :O) 22.01.22, 05:30
        W zasadzie ten wpis nie jest do pisiorków. Spójrz na to inaczej. Fanatyków nie przekonasz nawet działając ich metodami.

Nie czuję jakiejś misji do przekonywania kogokolwiek, ale jeżeli takie fora czyta ktokolwiek z PO, to powinni się zastanowić nad metodą krytyki. Po pierwsze , aby nie stracić swoich zwolenników pokazując "kłamliwe mordy" przynależne do PIS, a do tego , aby uściubić trochę elektoratu z innych ugrupowań.

Polski Ład jako rozwiązanie podatkowe zadziała na korzyść większości i nie ma co tu się okłamywać.
        Ja osobiście szacuję, że dopłacę z działalności gospodarczej, ale takich jak ja jest mniejszość. Za to moja żona będąc na emeryturze jest na plusie każdego miesiąca i moja córka będąc na macierzyńskim też. Zapewniam Cie , że one nie są zwolenniczkami PiSu. Nie zauważą pozostania gotówki w portfelu? Nie okłamujmy się.
        • benek231 Widze, ze pomagasz pisiorom, Andrzeju :O) 22.01.22, 06:18
          andrzejg napisał:

Nie zauważą pozostania gotówki w portfelu? Nie okłamujmy się.

**
          To niech zauwaza - zaden problem. Ale ja bym o tym nie mowil. Wystarczy, ze same pisiory beda o tym trabily w swej "pulicznej" telewizji, itp. Ja nie musze do nich dolaczac.
          Tak to widze.

• allegro.con.brio Re: Polski Ład 24.01.22, 19:49
      Osobie "na etacie" strach się będzie przyznać, że straciła na tym wale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka