Dodaj do ulubionych

Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować o

04.12.23, 14:40
globalnym ociepleniu, ale samoloty przymarzły do płyty lotniska:
podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,30469593,zima-sparalizowala-komunikacje-miejska-w-niemczech-scen-z-tamtejszego.html#s=BoxOpImg10
Jednak życie pisze najlepsze scenariusze...
Obserwuj wątek
    • benek231 Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować 04.12.23, 15:16
      sz0k napisał:

> Jednak życie pisze najlepsze scenariusze...
      **
      Nikt nie powiedzial, ze globalne ocieplenie wzrasta liniowo, ty antydemokratyczne i antyunijne gowno.

Niemniej, jak do tej pory, wzrasta srednia roczna temperatura, ty pisowska swinio.

--
      KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu. .
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
      • oleg3 Profesorze. Oregon wzywa S.O.S. 04.12.23, 15:38
        > sz0k napisał:
        > > Jednak życie pisze najlepsze scenariusze...

benek231 napisał:
        > Nikt nie powiedzial, ze globalne ocieplenie wzrasta liniowo, ty antydemokratyczne i antyunijne gowno.
        • benek231 Re: Profesorze. Oregon wzywa S.O.S. 04.12.23, 15:48
          A tak dokladniej to o co ciebie chodzi, ty pisowska swinio z Podlasia?

oleg3 napisał:

--
          KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu. .
          Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
          • oleg3 Re: Profesorze. Oregon wzywa S.O.S. 04.12.23, 16:22
            benek231 napisał:

> A tak dokladniej to o co ciebie chodzi, ty pisowska swinio z Podlasia?

Mogę to oczywiście wyjaśnić Profesorowi, który i tak nie potrzebuje wyjaśnień. Sprzedawca świńskich ogonów przed synagogą w Portland nie jest w stanie tego zrozumieć. Wyjaśnię Krzyżfobowi, że używa nieznanych mu terminów. I nie idzie o świnia z Podlasia", tylko o wzrost liniowy. Oczywiście popierdoliły ci się przymiotniki "liniowy" i "lokalny".
            • benek231 Re: Profesorze. Oregon wzywa S.O.S. 04.12.23, 20:19
              oleg3 napisał:

> Oczywiście popierdoliły ci się przymiotniki "liniowy" i "lokalny".
              **
              Nie pisowski matole, nie pomylily mi sie.

I jak nie masz niczego interesujacego do powiedzenia, w sposob akceptowalny zamiast twojego zwyczajowego cykania po cwierc informacji, ty pisowskie gowno, to zamknij glupia jadaczke i siedz cicho cieciu, ty antyunijne gowno.

--

• institoris2 Re: Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować 05.12.23, 01:48
        benek231 napisał:

> Nikt nie powiedzial, ze globalne ocieplenie wzrasta liniowo, ty antydemokratycz
        > ne i antyunijne gowno.
        >
        > Niemniej, jak do tej pory, wzrasta srednia roczna temperatura, ty pisowska swin
        > io.

srednia roczna temperatura moze wzrastac, malec lub pozostawac na tym samym poziomie, obecnie wzrasta.
        Klimatyczne pojeby, jak ty smieciu, twierdza, ze obecny wzrost spowodowany jest dzialalnoscia czlowieka, a konkretnie spalaniem paliw kopalnych, ktore powoduje wzrost koncentracji CO² w atmosferze, co z kolei skutkuje wzrostem temperatury.
        Kompletnie ignoruje sie przy tym dwa istotne czynniki:
        jeden to wzrost naslonecznienia w okresie od czasu prowadzenia pomiarow; obecnie mamy do czynienia ze 140 godzinami naslonecznienia wiecej w przeciagu roku- debile twojego pokroju twierdza, ze pol godziny wiecej slonca na dzien nie ma znaczenia dla sredniej temperatury.
        Drugi czynnik to same punkty pomiaru; w przeciagu lat zmienilo sie srodowisko w jakim umiejscowione sa punkty pomiaru. W 60% punktow mamy do czynienia ze zmiana srodowiska na miejskie, czyli takie, ktore wykazuje sie wyzszymi srednimi temperaturami niz okolica.
        Ten czynnik jest rowniez ignorowany przez klimatyczna sekte.
        Byc moze, ze dzialalnosc czlowieka wplywa na ocieplenie klimatu, z pewnoscie jednak nie w takim stopniu, jak bys sobie durniu zyczyl.
        • benek231 Re: Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować 05.12.23, 08:12
          institoris2 napisał(a):

> srednia roczna temperatura moze wzrastac, malec lub pozostawac na tym samym poz
          > iomie, obecnie wzrasta.
          > Klimatyczne pojeby, jak ty smieciu, twierdza, ze obecny wzrost spowodowany jest
          > dzialalnoscia czlowieka, a konkretnie spalaniem paliw kopalnych, ktore powoduj
          > e wzrost koncentracji CO² w atmosferze, co z kolei skutkuje wzrostem temperatur
          > y.
          **
          Nie za bardzo, ty pisowska swinio. Bo "klimatyczne poyeby jak ja" twierdza, ze nalezy sluchac naukowcow. A ci mierza temperature i twierdza, ze ona wzrasta. Twierdza tez, ze czesciowo jest to efekt dzialalnosci czlowieka. A ja jedynie to powtarzam ty antydemokratyczne i antyunijne gowno.
          Twoje opinie w tej materii, natomiast, nie znacza dla mnie absolutnie nic, ty smieciu, i nawet nie chcialbym sie nimi podetrzec.
          Zatem gdy zwracasz sie do mnie to porzadnie wyszoruj sobie w pysku, bo jedzie ci z niego jak cholera, ty gowno.

--
          • zdravko_vypic już kilka lat temu, naiwny głupiutki Krzysiusiu,.. 05.12.23, 12:21
            ...wyszła na jaw afera fałszowania wyników badań, żeby dostawać granty na "walkę z globalnym ociepleniem". Wierz sobie dalej "naukowcom" z twojej bańki informacyjnej, ty demokratyczny wypierdku. Według sponsorowanych naukowców już powinniśmy nie żyć. U was w usa doskonale znane są przypadki "badań naukowych" na zlecenie wielkich korpo z wynikami korzystnymi dla ich piaru. Zatem zamknij dziób, ty post-tępacki odchodzie i jeśli wierzysz w ocieplenie globalne, to idź się pogrzeb w ogródku, skoro naprawdę wierzysz w "naukę".
            • zdravko_vypic w czasach, gdy powstawało państwo Mieszka,... 05.12.23, 12:33
              ...Grenlandia była zielona i pasły się tam owce oraz bydełko osadników. W Europie wody były o kilkadziesiąt centymetrów wyżej niż dzisiaj, dlatego wikingowie mogli oblegać Paryż i płynąć dalej w górę Sekwany rabować Burgundię. Teraz jeszcze tak nie ma. Państwo polskie nadal jest mniej więcej w tym samym miejscu, choć z przerwami, ale nie spowodowanymi przez zmiany klimatu. W swoją demokratyczną głupią dupę sobie wsadź swoją "wiarę w naukę", ty demokratyczny odchodzie.
              • pikrat Re: w czasach, gdy powstawało państwo Mieszka,... 05.12.23, 19:46
                zdravko_vypic napisał:

> ...Grenlandia była zielona i pasły się tam owce oraz bydełko osadników. W Europ
                > ie wody były o kilkadziesiąt centymetrów wyżej niż dzisiaj, dlatego wikingowie
                > mogli oblegać Paryż i płynąć dalej w górę Sekwany rabować Burgundię. Teraz jesz
                > cze tak nie ma. Państwo polskie nadal jest mniej więcej w tym samym miejscu, ch
                > oć z przerwami, ale nie spowodowanymi przez zmiany klimatu. W swoją demokratycz
                > ną głupią dupę sobie wsadź swoją "wiarę w naukę", ty demokratyczny odchodzie.

=========================
                Piq a napisz, proszę, jak to było ze smokami?
            • benek231 Mozesz sobie cijac krakowiaczku ale i tak :O) 05.12.23, 15:34
              jestes pisowska swinia oraz antydemokratyczne i antyunijne gowno. I jako taki przekonany pewnie jestes, ze cos wiesz gdy tymczasem zyjesz tylko plotka i sensacja.
              W jednym osrodu naukowym potrzebowali grantow wiec falszowali ale w tysiacach innych takze wychodzi im , ze srednia temperatura jesli nie rosnie z roku na rok to z cala pewnoscia z dekady na dekade. U mnie Oregon pustynieje, coraz mniej deszczu, brak zimy a temperatury latem siegaja 40C. Czyli ja nawet nie potrzebuje opinii naukowcow by wiedziec, ze jednak sie ociepla. Ja to po prostu widze i czuje na wlasnej skorze, ty perfidne gowno. I ty mowisz ze jestes relgijny czlowiek - taka wredna swinia. Naukowcy jedynie potwierdzaja moje osobiste obserwacje roznic pomiedzy tym co bylo a tym co jest. I tak kiedys w Suwalkach zima spadala tenmperatura do minus 30C, a teraz to ponoc nawet nie zamarzaja jeziora. Albo gdy jako chopak jezdzilem na kolonie to nie moglismy doczekac sie 25C gdyz wowczas moglismy kapac sie w rzece. A czasem minelo lato i nie kapalismy sie ani razu. Teraz letnie temperatury w Polsce siegaja 40C, i wiecej. Jesli to nie jest ocieplenie klimatu to co nim jest, ty krakowski glupku?

A nauka potwierdza, ze moje obserwacje to nie jest zadne zludzenie - dostarczaja mi konkretnych liczb na potwierdzenie poprawnosci moich obserwacji.
              Ty masz swoich uczonych ktorzy twierdza, ze sie oziebia wiec sobie ich holub, ty sakramencki pajacu.

Moglbym jeszcze rozwinac ten temat ale ty jestes pisowska kurwa, czyli klamca i oszust jak ten twoj Morawiecki z Kaczynskim. Jestes pisior z ktorym nie ma plaszczyzny porozumienia jaka jest uczciwe podejscie do dyskusji, jaka jest uczciwosc. Jako pisior jestes nieuczciwym i podlym sukinsynem - kalmca i oszustem, wiec chyba daruje sobie przmawianie jak do kogos madrego i dobrego.

zdravko_vypic napisał:

--
              • zdravko_vypic a wy w Oregonie nie wycinacie czasem lasów? 05.12.23, 15:52
                ...ty demokratyczny bałwanie? To co się dziwisz, że ci ziemia pustynnieje. I widać twoje głębokie bucostwo w tym, że nie przyjmujesz do wiadomości naturalnych przyczyn ocieplania klimatu. Gdy Grenlandia był wyspą pastwisk, ludzie na klimat nie wpływali, ty demokratyczny wypierdku.
                • benek231 Glpi jestes jak typowy krakowiaczek, pisiorku :O) 05.12.23, 16:32
                  zdravko_vypic napisał:

> ...ty demokratyczny bałwanie? To co się dziwisz, że ci ziemia pustynnieje. I wi
                  > dać twoje głębokie bucostwo w tym, że nie przyjmujesz do wiadomości naturalnych
                  > przyczyn ocieplania klimatu. Gdy Grenlandia był wyspą pastwisk, ludzie na klim
                  > at nie wpływali, ty demokratyczny wypierdku.
                  **
                  A kto ci powiedzial, debilu, ze nie przyjmuje do wiadomosci? Jak typowy pisior nie potrafisz bez insynuacji i przyjmowania glupich zalozen oraz opinii na moj temat. Nie spytasz, ty pisowska kurwo, tylko od razu insynuujesz. Oregon pustynnieje gdyz robi sie coraz gorecej a opadow jest coraz mniej. A choc to samo powiedzialem w poprzednim poscie to ty, umyslowy syfilisie, i tak wrabiasz mi, ze nie wiem dlaczego Oregon pustynnieje. Zatem powiem ci po raz trzeci: poniewaz jest coraz cieplej oraz coraz mniej opadow, ty zakuta krakowska palo.

Czy spytales mnie o to czy podzielam opinie aktywistow, ze to czlowiek jest odpowiedzialny za ocieplanie sie klimatu? Nie spytales, ty glupia mendo. Tylo od razu mi to insynuujesz. Tymczasem ja niespecjalnie wnikam kto jest odpowiedzialnym, nie musze byc strona w sporze, lecz odnotowuje zbieznosc moich obserwacji i obserwacji oraz danych przedstawianych przez naukowcow. O to kto odpowiada za ocieplenie to ty gluku jeden tlucz sie z aktywistami, i naukowcami, a nie ze mna. Ja tylko stwierdzam, ze oni potwierdzaja moje wlasne obserwacje, tzn, ze robi sie coraz cieplej, ty pisowska swinio.
                  Ponadto juz ci kiedys mowilem, ze jesli piszesz to nie pij, badz jesli pijesz to nie pisz. Bo pokazujesz sie z jeszcze gorszej stron, ty gowno.

--
                • gandalph Na klimat Ziemi wpływają dwa czynniki: 05.12.23, 17:12
                  zdravko_vypic napisał:

1. Aktywność Słońca,
                  2. Nachylenie osi Ziemi do płaszczyzny ekliptyki.

W dawniejszych epokach, powiedzmy 3 mld lat temu, znaczenie miało to, że atmosfera miała zupełnie inny skład. O wiele, wiele więcej było CO2 i o wiele, wiele mniej tlenu - to tak z grubsza. Życie toczyło się w oceanach, skąd wszelkie śmieci i produkty odpadowe były wyrzucane do atmosfery. Również tlen, zabójczy dla beztlenowców. Kiedy stężenie tlenu osiągnęło mniej więcej obecny poziom, nastąpiło wielkie BUM, prawie wyginęły beztlenowce. Ocalały tylkontu i tam, pisałem o tym wyżej, m.in w jelitach wielkich ssaków: przeżuwaczy, słoni, mamutów i ludzi, w tym pisowców, z których zresztą tylko taki pożytek.
      • gandalph Re: Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować 05.12.23, 02:24
        Obawiam się, że teoria o "globalnym ociepleniu" jest kwestią psychologii, psychiatrii tudzież kryminologii, jako że wygląda mi na to, że w rękach cwaniaków/szalbierzy jest to narzędzie trzymania ludu za pysk oraz "paśnikiem" czyli narzędziem do trzepania kasy.
        1. Aby mówić o ociepleniu i to globalnym, trzeba mieć odpowiednie dane i to nie z 50 lat, lecz znacznie dłużej. Tymczasem: ok. 1720 roku (nie chce mi się sprawdzać!) niejaki Fahrenheit, skądinąd Gdańszczanin czyli poddany królów Polski, zmajstrował pierwszą skalę temperatur nazwaną od jego nazwiska przekształcając tym samym termoskop w termometr. Jakie to ma znaczenie? Ano takie, że danych meteo w sensie temperatury z czasów wcześniejszych być nie może. Pierwsze, w miarę regularne, obserwacje meteo, uwzględniające temperaturę, to dopiero wiek XVIII - na potrzeby przede wszystkim żeglugi. Czy 300 lat, w najlepszym przypadku, to okres wystarczający na to, by wyrokować o wzroście temperatury globalnej?
        2. Temperaturę zaczęto mierzyć w wieku XVIII, ale gdzie? No przede wszystkim na terenach z miarę zaludnionych, a więc w Europie ew. Ameryce. Tymczasem, kto mierzył temperaturę na Saharze, w Amazonii, na Syberii, w australijskim interiorze itd. itp.? A przecież to wszystko składa się na pojęcie "średniej temperatury". W związku z tym zadam nieśmiało pytanie: co znaczy "średnia temperatura Ziemi"? Mam na myśli sens pomiarowy i meteorologiczny. Po prostu, te pierwsze pomiary powiedzmy gdzieś do połowy XIX w. nic nie wnoszą. One mają jakąś wartość informacyjną, ale wyciąganie z tego jakichkolwiek wniosków jest dość ryzykowne. W tej chwili automatyczne stacje meteo mogą rejestrować wszelakie parametry istotne meteorologicznie w każdym punkcie na kuli ziemskiej. Taka ciekawostka: w jakim celu Niemcy w czasie II W. Św. umieszczali tajne stacje meteo np. w Arktyce? Odpowiedź jest prosta: po tam "powstaje" pogoda istotna w Europie dla działań lotnictwa, floty itd. Brytyjczycy mieli po temu 1000x większe możliwości z przyczyn oczywistych.
        3. Z badań paleontologicznych wynika, że w czasach dinozaurów klimat na Ziemi był znacznie cieplejszy niż obecnie, brak było czap lodowych wokół biegunów, w atmosferze stężenie CO2 było znacznie większe niż obecnie. Już nie wspomnę o tym, że największy w dziejach Ziemi kataklizm ekologiczny miał miejsce ok. 2,5 mld lat temu, gdy wskutek rosnącego stężenia tlenu w atmosferze (będącego wynikiem działalności sinic i innych glonów), niemalże z dnia na dzień wyginęły wszystkie beztlenowce. Jedyne schronienie znalazły w mułach dennych, błotach, bagnach itd. oraz ostatecznie w przewodach pokarmowych wielkich kręgowców, jak mamuty, słonie, wreszcie ludzie (tak sobie myślę, czy przypadkiem jedynym sensem istnienia niektórych indywiduów w naszej polityce nie jest służenie za siedlisko beztlenowcom? Bo przecież do niczego innego się nie nadają).
        4. Jak wiadomo, ze starych źródeł, w czasach Wikingów Grenlandia była Zieloną Wyspą, bo taka też jest jej nazwa. Ówczesna epoka była znacznie cieplejsza niż dzisiaj, o czym świadczy chociażby uprawa winorośli na ziemiach polskich. Spotkałem się z hipotezą, że powodem wędrówek Mongołów w wieku XIII był klimat i pustynnienie stepów. Nie mieli gdzie wypasać swoich stad. Dlatego przemieszczali się na zachód. Na wchód był już tylko ocean. Coś się stało, i to nagle, około 1250 roku, kiedy nastąpiła tzw. "mała epoka lodowcowa", kiedy to raz po raz zdarzało się, że zamarzał Bałtyk, zimą oczywiście. Ostatni taki casus odnotowano w roku 1709. A potem zaczęło być coraz cieplej.
        5. "O wiosno, kto cię wtenczas widział w naszym kraju, pamiętna wiosno wojny, wiosno urodzaju", tak pisał Wieszcz o roku 1812. Długi czas nie rozumiałem tego, aż napotkałem gdzieś opis klimatu Litwy, który był wyjątkowo niesprzyjający wszelkim uprawom: dość ciepłe i suche wiosny, kiedy żyto czy inna pszenica potrzebuje wody, zimne i mokre lato, gdy zboże gniło na polach. Zimą zaś na przemian: mrozy i kopny śnieg, za chwilę gwałtowna odwilż i od nowa. Lata 1812-5 to był czas niesłychanych urodzajów w W. Ks. Lit. I tak to wygląda w jeździe "galopem przez historię". A teraz wisienka na torcie:
        6. Rzekomy winowajca globalnego ocieplenia (raczej ocipienia), czyli dwutlenek węgla. Zadam niewinne, z pozoru, pytanie: dlaczego oskarża się drugo-, trzeciorzędny składnik powietrza o sprawstwo, a nie żaden z głównych: tlen i azot, razem 99%, plus argon, razem 99,9%? To za jego przyczyną, tzn. CO2, ma być to wszystko. Sęk w tym, że o ile zjawisko odwrotne jest łatwe do wyjaśnienia, tzn. ocieplenie z jakiegokolwiek powodu skutkuje mniejszą rozpuszczalnością gazów w wodzie, a tej jest od groma na ziemi, to nie istnieje mechanizm, który powodowałby ocieplenie z powodu CO2. A żeby zadać kłam tej tezie, powiem tylko tyle, że głównym winowajcą "efektu cieplarnianego" nie jest dwutlenek węgla, lecz para wodną. Tyle że jej emisji nijak nie da się kontrolować, a więc nie da się na tym "trzepać kasy".
        • sz0k Re: Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować 05.12.23, 08:52
          gandalph napisał:

[cut]

Obrażasz uczucia religijne Krzysia.
          • gandalph Re: Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować 05.12.23, 11:41
            Po pierwsze, temat dotyczy meteo, nie religii. Po drugie, tzw uczucia religijne mam, jak mawiał mój dziadek, w głębokiej d...
        • polski_francuz Pomiary i para 05.12.23, 08:53
          gandalph napisał:

" Aby mówić o ociepleniu i to globalnym, trzeba mieć odpowiednie dane i to nie z 50 lat, lecz znacznie dłużej."

"Temperaturę zaczęto mierzyć w wieku XVIII, ale gdzie? No przede wszystkim na terenach z miarę zaludnionych, a więc w Europie ew. Ameryce. Tymczasem, kto mierzył temperaturę na Saharze, w Amazonii, na Syberii, w australijskim interiorze itd. itp."

Stacje meteo na calej powierchni globu sa od niedawna. Kilkadziesiat lat chyba. I te dane sa dopiero wiarygodne. Dodalbym jeszcze Antarktyde.

A żeby zadać kłam tej tezie, powiem tylko tyle, że głównym winowajcą "efektu cieplarnianego" nie jest dwutlenek węgla, lecz para wodna. Tyle że jej emisji nijak nie da się kontrolować, a więc nie da się na tym "trzepać kasy".

Zgoda, ze para jest tez winowajczynia. I ze to morza i oceany paruja w sposob niekontrolowany. Jak pojdzie ludzkosc w kierunku reaktorow nuklearnych, to bedzie para z reaktorow. problemem sa rzeki gdzie te reaktory sa budowane. Te rzeki troche wysychaja teraz (Loara na zdjeciu).

PF

• gandalph Re: Pomiary i para 05.12.23, 11:45
            Proszę pana, 70% powierzchni globu jest pod wodą. A jeszcze do tego paruje gleba, roślinność (1 dąb odparowuje 150 kg wody na dobę), wszystkie biegające i latające stworki, to o czym Pan come on?
            • gandalph Re: Pomiary i para 05.12.23, 11:54
              Aha, jeszcze jedno, para wodna jest gazem cieplarnianym ale nie "TEŻ", lecz JEDYNYM ISTOTNYM. Wpływ dwutlenku węgla można porównać do skuteczności nabierania cieczy widelcem. No i nie zapominajmy: ilość wody w przyrodzie = constans.
            • polski_francuz Re: Pomiary i para 05.12.23, 13:01
              gandalph napisał:

" to o czym Pan come on?"

O chmurach prosze Pani. To one, skubane, zatrzymuja promieniowanie IR i ogrzewanie kosmosu.

PF
              • gandalph Re: Pomiary i para 05.12.23, 14:51
                "O chmurach prosze Pani. To one, skubane, zatrzymuja promieniowanie IR i ogrzewanie kosmosu."
                Proszę mi wyjaśnić różnicę w absorbcji IR między wodą/lodem w chmurach i parą wodną. Bo jakkolwiek ze spektrofotometrią w podczerwieni miałem do czynienia ileś lat, jakoś nie czuję różnicy.
                A poza tym, z czego biorą się chmury? Krasnoludki chuchają?
                • polski_francuz Re: Pomiary i para 05.12.23, 15:39
                  gandalph napisał:

"A poza tym, z czego biorą się chmury? "

To pewnie para wodna z wieksza lub mniejsza zawartoscia kropel wody. Jak ciemnieja to kropel wody pewnie wiecel i pada deszcz. Ma to cos wspolnego z temperatura a zatem z termodynamika.

Dyskusja byla o wplywie wydzielin ludzkich (glownie spalin) na klimat. Dodales cos o parze wodnej a ja uzupelnilem skad to i co to robi - chmury wlasnie, ktore zatrzymuja promierniowanie cieplne.

Jaka jest roznica wspolczynnika absorpcji dla i.r. dla wody i dla pary wodnej to nie wiem.Tak na pif powiedzialbym, ze woda ma wiekszy wspolczynhik absorpcji bo jej gestosc jest wieksza a molekuly sa podobne a wiec ich koncentracja jest wieksza.

Ale masz internet to mozesz sam sprawdzic a mnie pozwolic pracowac.

PF
                  • gandalph Re: Pomiary i para 05.12.23, 17:00
                    Wskazówka: prawo Lamberta-Beera-Bouguera.
                    Woda ciekła, lód i para wodna mają identyczny współczynnik molowy absorbcji, różnią się tylko gęstością. W dodatku na kroplach wody i kryształkach lodu występuje rozpraszanie promieniowania, ale to niczego nie zmienia. W dodatku jest jeszcze jeden czynnik ogrzewania atmosfery, którego fachowcy-od-siedmiu-boleści nie uwzględniają, mianowicie konwekcja. Przy czym w tym zjawisku skład atmosfery jest w ogóle bez znaczenia. Natomiast... Jest jedno małe miki, woda odparowuje skądkolwiek, para unosi się konwekcyjnie i się skrapla. A to oznacza transport ogromnych/gigantycznych ilości ciepła w górę, bo woda ma bardzo duże ciepło parowania i skraplania.
                    I sprawa, od której zacząłem, dlaczego nikt się nie czepia azotu, tlenu i argonu (razem 99,9% powietrza), lecz trzyma się CO2 niczym pijany płotu? Że nie wspomnę o metanie, jeszcze bardziej podrzędnym składniku?
        • zdravko_vypic Gumilow to wiązał,... 05.12.23, 12:51
          ...nie tylko z Mongołami, tylko w ogóle z wędrówkami ludów stepu. Widział on mianowicie zbieżności rozkładu opadów na stepie z przesuwaniem się mas ludzi żyjących z hodowli. Oni szli za wodą i trawą, czyli opadami, całym ludem, czyli wraz z kobietami, dziećmi i dobytkiem. Wyjątek to wydarzenia związane z upadkiem świata irańskiego, gdy przemieszczali się tylko członkowie elit.

gandalph napisał:
          > 4. Jak wiadomo, ze starych źródeł, w czasach Wikingów Grenlandia była Zieloną W
          > yspą, bo taka też jest jej nazwa. Ówczesna epoka była znacznie cieplejsza niż d
          > zisiaj, o czym świadczy chociażby uprawa winorośli na ziemiach polskich. Spotka
          > łem się z hipotezą, że powodem wędrówek Mongołów w wieku XIII był klimat i pust
          > ynnienie stepów. Nie mieli gdzie wypasać swoich stad. Dlatego przemieszczali si
          > ę na zachód.
          • gandalph Re: Gumilow to wiązał,... 05.12.23, 14:28
            "...nie tylko z Mongołami, tylko w ogóle z wędrówkami ludów stepu. Widział on mianowicie zbieżności rozkładu opadów na stepie z przesuwaniem się mas ludzi żyjących z hodowli. Oni szli za wodą i trawą, czyli opadami, całym ludem, czyli wraz z kobietami, dziećmi i dobytkiem. Wyjątek to wydarzenia związane z upadkiem świata irańskiego, gdy przemieszczali się tylko członkowie elit."
            Ale w przypadku Mongołów uderzające jest to, że zmiana nastąpiła dość nagle, a potem, z nastaniem oziębienia ich najazdy na Europę ustały. (Nie mylić ze Złotą Ordą).
            • oleg3 Re: Gumilow to wiązał,... 05.12.23, 14:42
              gandalph napisał:

> Ale w przypadku Mongołów uderzające jest to, że zmiana nastąpiła dość nagle, a
              > potem, z nastaniem oziębienia ich najazdy na Europę ustały.

Ostatnia mongolska fala czyli Kałmucy, dotarła w rejon dolnej Wołgi w XVII wieku.
              • gandalph Re: Gumilow to wiązał,... 05.12.23, 14:55
                Co to ma do rzeczy? Zwróciłem tylko uwagę, że najazdy Mongołów nagle ustały po tym, jak nastało oziębienie - dość gwałtowne - klimatu.
                Poza tym Kałmucy byli Mongołami tylko w tym sensie, że wchodzili w skład Imperium mongolskiego. To mniej więcej tak samo, gdyby Tatarów określać mianem Mongołów - z tego samego powodu.
                Ale to jest nieistotne dla przedmiotu.
                • oleg3 Re: Gumilow to wiązał,... 05.12.23, 15:08
                  gandalph napisał:

> Poza tym Kałmucy byli Mongołami tylko w tym sensie, że wchodzili w skład Imperium mongolskiego.

Strasznie jesteś drażliwy. Kałmucy b y l i Mongołami. W ścisłym sensie.
                  • gandalph Re: Gumilow to wiązał,... 05.12.23, 17:03
                    Nie że drażliwy, tylko że to bez znaczenia dla tematu.
    • sz0k Grupa przestępcza 05.12.23, 08:53
      Na mocy prawomocnego wyroku Sądu Krajowego w Monachium I grupa klimatyczna Ostatnie Pokolenie jest zorganizowaną grupę przestępczą.
      www.dw.com/pl/wyrok-s%C4%85du-ostatnie-pokolenie-grup%C4%85-przest%C4%99pcz%C4%85/a-67532421
      A kiedy się zajmą ober grupą przestępczą co się zleciała w tym Dubaju?
    • polski_francuz Inny problem 05.12.23, 09:07
      sz0k napisał:

" globalnym ociepleniu, ale samoloty przymarzły do płyty lotniska"

Nu Pietia, Pani Baerbock i Babeck zostali w kraju i nie pojechali do Dobaju bo koalicja ma problemy finansowe i budzetowe i trza siem zajac wlasnym podworkiem. Nie czytasz Spiegla i to jest Twoj problem. Problemem Niemiec jest wzrost popularnosci partii AfD, ktora ma w nosie srednia temperature Ziemi a chce wywalac imigrantow.

PF
      • gandalph Re: Inny problem 05.12.23, 11:57
        Jeżeli AfD ma w nosie średnią temperaturę i chce wywalać imigrantów, to już ich lubię. Bo te dwie sprawy to dwa główne paśniki polityczne.
        • polski_francuz ABC polityki w Niemczech 05.12.23, 13:42
          gandalph napisał:

" Jeżeli AfD ma w nosie średnią temperaturę i chce wywalać imigrantów, to już ich lubię. Bo te dwie sprawy to dwa główne paśniki polityczne."

Spoleczenstwo w Niemczech, to:
          1) niezle zarabiajacy inteligenci, ktorzy chca naprawic swiat poczawszy od klimatu;
          2) kiepsko zarabiajacy, ktorzy chca zmniejszych pomoc spoleczna dla imigrantow.

1) glosuja/glosowali na Zielonych a 2) na AfD. A ze zarabia sie coraz gorzej to froakcja spoleczna 2) rosnie. Co to ma wspolnego z przyszloscia Ziemi? Niewiele. To raczej polityka. Czyli ambicje tych czy owych.

Dyskusja jest wiec raczej o ambicjach politycznych.

PF
          • gandalph Re: ABC polityki w Niemczech 05.12.23, 13:53
            1. Klimat nie wymaga naprawy; jest, jaki jest.
            2. Przyczyną problemów gospodarczo-społecznych jest przepodatkowanie i przeregulowanie plus rozdęty socjal.
            3. Imigraci bez kwalifikacji, wiedzy itp są Europie do chrzanu tarcia.
            Tyle w temacie.
    • summerland Re: Mieli lecieć na szczyt klimatyczny perorować 05.12.23, 10:49
      Teraz juz zmienili definicje z globalnego ocieplenia na zmiany klimatyczne. Tak jakby zmian klimatycznych nie bylo wczesniej
    • sz0k John Kerry zwiększył ilość gazów cieplarnianych 05.12.23, 20:27
      podczas swojego przemówienia:
      nypost.com/2023/12/04/news/loud-fart-sound-erupts-during-john-kerrys-speech-at-climate-panel-in-dubai/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka