Dodaj do ulubionych

Stawki ZUS w innych krajach

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 17:39
Francja 51,5 %
Belgia 52,5 %
Włochy 57,5 %
Holandia 57,8 %

Ach , te nasze "horrendalne" stawki ...
Obserwuj wątek
    • Gość: Chris Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.teleton.pl 03.05.02, 18:06
      Gość portalu: V.C. napisał(a):

> Francja 51,5 %
      > Belgia 52,5 %
      > Włochy 57,5 %
      > Holandia 57,8 %
      >
      > Ach , te nasze "horrendalne" stawki ...

Tylko porównaj jeszcze siłe nabywczą emerytur w tych krajach i skrajną biedę
      naszych emerytów, to tak jak porównywać ceny benzyny u nas i np. w Niemczech,
      Hiszpanii, Francji, Austrii. Nie chodzi tu przecież o wartość nominalną.
      • Gość: V.C. Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 18:14
        Gość portalu: Chris napisał(a):

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
        >
        > > Francja 51,5 %
        > > Belgia 52,5 %
        > > Włochy 57,5 %
        > > Holandia 57,8 %

> >
        > > Ach , te nasze "horrendalne" stawki ...
        >
        > Tylko porównaj jeszcze siłe nabywczą emerytur w tych krajach i skrajną biedę
        > naszych emerytów, to tak jak porównywać ceny benzyny u nas i np. w Niemczech,
        > Hiszpanii, Francji, Austrii. Nie chodzi tu przecież o wartość nominalną.

Nie łapię . U nas upał 30 stopni wink

Przeciez nie podałem wielkości nominalnej składek tylko właśnie ich stawki
        procentowe .

• Gość: Andrzej Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: 5.1R* / *.net81-65-10.noos.fr 04.05.02, 18:43
        to co sugerujesz zeby w Polsce stawka wynosila 150% i wtedy Polski emeryt
        mialby trzy razy wyzsze swiadczenie ?
    • Gość: Andrzej Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.02, 20:22
      Jakie jest źródło informacji?
    • Gość: Arnold Dziwna informacja IP: *.proxy.aol.com 03.05.02, 20:57
      W wymienionych krajach nie ma ZUS-u w takim rozumieniu jak w Polsce. Twoja
      informacja w zasadzie nie mowi nic. Rozpracuj te stawki na skladniki - skladki
      chorobowego, skladki na bezrobocie, fundusz wdowi, zabezpieczenie starosci, cgs
      itd. Wtedy bedzie mozna je porownywac. Podales tez prawdopodobnie wysokosc
      skladek placona przez pracodawcow, ale zawyzona. Nie wiadomo w zasadzie o co ci
      chodzilo. Czy mozesz to wyjasnic?
      • Gość: Andrzej Re: Dziwna informacja IP: 5.1R* / *.net81-65-10.noos.fr 04.05.02, 18:50
        Gość portalu: Arnold napisał(a):

> W wymienionych krajach nie ma ZUS-u w takim rozumieniu jak w Polsce. Twoja
        > informacja w zasadzie nie mowi nic. Rozpracuj te stawki na skladniki - skladki
        > chorobowego, skladki na bezrobocie, fundusz wdowi, zabezpieczenie starosci, cgs

Nie ja to pisałem ale rozumiem sens przekazu,który jest taki, że w niektórych
        krajach, za granicą każdy pracujący płaci jeszcze większą procentowo składkę na
        ubezpieczenia społeczne niż w Polsce. I jest to prawda ponieważ dostaje co
        miesiąc druczek (pracuję we Francji) z zestawieniem wszystkich elementów pensji
        oraz obciążeń z nią związanych, które ponoszę ja i mój pracodawca (nawiasem
        mówiąc jest to jeszcze bardziej skomplikowane niż polskie zestawienia) i wiem że
        polskie stawki procentowe w niczym nie odbiegają od np. francuskich.

• Gość: Chris Re: Dziwna informacja IP: *.teleton.pl 04.05.02, 20:13
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

>
          > Nie ja to pisałem ale rozumiem sens przekazu,który jest taki, że w niektórych
          > krajach, za granicą każdy pracujący płaci jeszcze większą procentowo składkę na
          >
          > ubezpieczenia społeczne niż w Polsce.

Zagadka:
          1. Zarabiasz 500 fr Zus zabiera ci 250 fr zostaje ci 250,
          2. Zarabiach 5000 fr Zus zabiera ci 2500 fr zostaje ci 2500.
          Pytanie: co jest bardziej dotkliwe????
          Pomoc: W polsce ponadto masz gówno nie emeryturę.
          I nie chodzi mi o podwyższenie składek tylko o zaprzestanie ich marnotrawienia.
          • Gość: Ouest Do Chrisa IP: *.proxy.aol.com 04.05.02, 22:32
            Nie bierzesz pod uwage, ze w Polsce wystarczy 20, czy 25 lat do emerytury, a na
            zachodzie trzeba pracowac 40 i zeby miec przyzwoita emeryture trzebatez, jak
            teraz w Polsce placic dodatkowo. W Polsce w porownaniu z innymi krajami, ze
            wzgledu na wymagany do emerytury i rent okres pracy, powinno sie teoretycznie
            placic podwojna stawke.
            • wikul Re: Do Chrisa 04.05.02, 23:24
              Gość portalu: Ouest napisał(a):

> Nie bierzesz pod uwage, ze w Polsce wystarczy 20, czy 25 lat do emerytury, a na
              >
              > zachodzie trzeba pracowac 40 i zeby miec przyzwoita emeryture trzebatez, jak
              > teraz w Polsce placic dodatkowo. W Polsce w porownaniu z innymi krajami, ze
              > wzgledu na wymagany do emerytury i rent okres pracy, powinno sie teoretycznie
              > placic podwojna stawke.

Człowieku,skąd masz takie dane.W Polsce generalnie(a więc poza uprzywilejowanymi
              grupami czy branżami)żeby pójść na emeryturę trzeba mieć 60 lat (kobiety) 65
              (mężczyźni) i w tym sensie staż pracy jest sprawą drugorzędą. Dopiero po nabyciu
              uprawnień wiekowych staż pracy w połączeniu ze wskaźnikiem średniej płacy z lat
              ubiegłych (obliczeniowych) decyduje o wysokości emerytury.
              • Gość: Chris Re: Do Chrisa IP: *.teleton.pl 05.05.02, 07:24
                wikul napisał(a):

> Człowieku,skąd masz takie dane.W Polsce generalnie(a więc poza uprzywilejowanym
                > i
                > grupami czy branżami)żeby pójść na emeryturę trzeba mieć 60 lat (kobiety) 65
                > (mężczyźni) i w tym sensie staż pracy jest sprawą drugorzędą. Dopiero po nabyci
                > u
                > uprawnień wiekowych staż pracy w połączeniu ze wskaźnikiem średniej płacy z lat
                > ubiegłych (obliczeniowych) decyduje o wysokości emerytury.

Chodzi mu pewnie o mundurowe emerytury, po 15 latach pracy, ale mówimy tu chyba o
                ogólnie dostępnych, czyli jak mowa wyżej. Ja żeby osiągnąć wiek emerytalny będę
                musiał pracować 42 lata chyba nie mało.
          • Gość: gregor Re: Dziwna informacja IP: 212.244.27.* 04.05.02, 23:09

> I nie chodzi mi o podwyższenie składek tylko o zaprzestanie ich marnotrawienia.

I właśnie tutaj jest pies pogrzebany. Dlaczego kurwa mać te pieprzone urzędasy
            tego nie rozumieją? Podobnie zresztą w tym kraju jest z każdym podatkiem, z każdą
            opłatą, która idzie w niwecz. Jakby w powietrze. Ludzie płacą wszelkie podatki,
            opłaty, składki-te pieniądze gdzieś są, ale ich nie ma. Tak jakby były, ale nie,
            nie widać. Może były, a może będą. Polska fatamorgana. Zjawisko nadprzyrodzone.
            Polskie "Archiwum X".
        • Gość: rysio Re: Dziwna informacja IP: *.abo.wanadoo.fr 05.05.02, 19:22
          z ta drobna roznica ze ZUS sciaga do pewnego limitu (pewnie dla wiekszosci
          nieosiagalnego) a we Francji tutejsze Securite Sociale limitu sobie nie
          wyznaczylo
      • Gość: V.C. Re: Dziwna informacja ? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 10:03
        Gość portalu: Arnold napisał(a):

> W wymienionych krajach nie ma ZUS-u w takim rozumieniu jak w Polsce. Twoja
        > informacja w zasadzie nie mowi nic. Rozpracuj te stawki na skladniki - skladki
        > chorobowego, skladki na bezrobocie, fundusz wdowi, zabezpieczenie starosci, cgs
        >
        > itd. Wtedy bedzie mozna je porownywac. Podales tez prawdopodobnie wysokosc
        > skladek placona przez pracodawcow, ale zawyzona. Nie wiadomo w zasadzie o co ci
        >
        > chodzilo. Czy mozesz to wyjasnic?

Jeśli chodzi o francuski ZUS , to z pewnością bardziej kompetentny będzie
        Andrzej .
        • Gość: Jondrus Jak jest gdzie indziej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.02, 11:01
          W Polsce pracownik płaci za:emerytalne -9,76%;rentowe 6.5%;chorobowe 2.45%
          oraz pracodawca :emerytalne 9.76%; rentowe 6.5% ; wypadkowe 1.62% ;
          oraz Fundusz Pracy 2.45% ; Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych 0.08%
          Przy płatnościachpracowniczych jest jeszcze ubezpieczenie zdrowotne 7.5 %,
          lecz je należy zaliczyc do podatków , ponieważ pomniejszamy podatki o tą kwote.

Jak jest gdzie indziej i czy uważacie taki system za słuszny.

Andrzej
          • Gość: Chris Re: Jak jest gdzie indziej? IP: *.teleton.pl 05.05.02, 11:45
            Gość portalu: Jondrus napisał(a):

> Przy płatnościachpracowniczych jest jeszcze ubezpieczenie zdrowotne 7.5 %,
            > lecz je należy zaliczyc do podatków , ponieważ pomniejszamy podatki o tą kwote.
            >
            > Jak jest gdzie indziej i czy uważacie taki system za słuszny.
            >
            > Andrzej

I później idziesz do lekarza (nawet możesz wziąć ze sobą kwit że zapłaciłeś te
            7,5 %) a lekarz z uśmiechem na ustach mówi ci, że nie zrobi ci badań bo już mu
            się limit wyczerpał (a ty jesteś pierwszy raz na jakichkolwiek badaniach). I tu
            powstaje pytanie: Za co płacisz te 7,5 %.
            Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie bo ja do dzisiaj nie wiem.

• Gość: V.C. Limity zdrowia IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 11:48
              Po likwidacji kas chorych problem owych "limitów" chyba zostanie rozwiązany .
              • Gość: Chris Re: Limity zdrowia IP: *.teleton.pl 05.05.02, 15:07

> Po likwidacji kas chorych problem owych "limitów" chyba zostanie rozwiązany .

Ja tam jestem z natury optymistą, ale w tym przypadku obawiam się czy planowanie
                limitów nie zostanie przeniesione do centrali - do Warszawy i czy zgodnie z
                niegdysiejszym hasłem "Cały naród buduje stolicę", nie będzie cały naród dbał o
                zdrowie Warszawy.
                • Gość: V.C. Metro dla wszystkich !? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 15:42

>
                  > > Po likwidacji kas chorych problem owych "limitów" chyba zostanie rozwiąza
                  > ny .
                  >
                  > Ja tam jestem z natury optymistą, ale w tym przypadku obawiam się czy planowan
                  > ie
                  > limitów nie zostanie przeniesione do centrali - do Warszawy i czy zgodnie z
                  > niegdysiejszym hasłem "Cały naród buduje stolicę", nie będzie cały naród dbał o
                  >
                  > zdrowie Warszawy.

Na razie jestesmy zmuszeni płacic podatki na rzecz budowy metra w stolycy .

Żeby np. ks. Luka mógł nim dojechać na doroczny raut klubu warszawskich
                  arystokratów ( KWA !)
                  wink

• wikul Re: Metro dla wszystkich !? 05.05.02, 23:08

> Gość portalu: Chris napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: V.C. napisał(a):
                    > >
                    > > > Po likwidacji kas chorych problem owych "limitów" chyba zostanie roz
                    > wiąza
                    > > ny .
                    > >
                    > > Ja tam jestem z natury optymistą, ale w tym przypadku obawiam się czy pla
                    > nowan
                    > > ie
                    > > limitów nie zostanie przeniesione do centrali - do Warszawy i czy zgodnie
                    > z
                    > > niegdysiejszym hasłem "Cały naród buduje stolicę", nie będzie cały naród d
                    > bał o
                    > >
                    > > zdrowie Warszawy.
                    >
                    > Na razie jestesmy zmuszeni płacic podatki na rzecz budowy metra w stolycy .
                    >
                    > Żeby np. ks. Luka mógł nim dojechać na doroczny raut klubu warszawskich
                    > arystokratów ( KWA !)
                    > wink
                    >

O, za pozwoleniem kolego. Oszczednie gospodarujesz prawdą. Warszawa do budżetu
                    państwa oddaje 97 % podatków ściaganych w Warszawie. Jak na warunki polskie jest
                    to gigantyczna suma. Z tego otrzymuje nikły procent (nie pamiętam dokładnej
                    liczby ale jest to chyba rząd kilku procent). Z tego powodu ale również z powodu
                    pełnienia funkcji ogólnopaństwowych z całą pewnościa Warszawa zasługuje na
                    więcej.
                    Trzeba skończyć z mitem wymyślonym przez komunistów na własny użytek że to Naród
                    buduje swoją stolicę, to Warszawa buduje Polskę.
                    Odrębną sprawą jest marnotrastwo środków, ale na ten temat nie chcę się wypowiadać
                    bo jest to raczej problem ogólnopolski.

• Gość: V.C. Re: Metro dla wszystkich !? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 23:15
                      wikul napisał(a):

>
                      > > Gość portalu: Chris napisał(a):
                      > >
                      > > > Gość portalu: V.C. napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Po likwidacji kas chorych problem owych "limitów" chyba zostani
                      > e roz
                      > > wiąza
                      > > > ny .
                      > > >
                      > > > Ja tam jestem z natury optymistą, ale w tym przypadku obawiam się cz
                      > y pla
                      > > nowan
                      > > > ie
                      > > > limitów nie zostanie przeniesione do centrali - do Warszawy i czy zgo
                      > dnie
                      > > z
                      > > > niegdysiejszym hasłem "Cały naród buduje stolicę", nie będzie cały na
                      > ród d
                      > > bał o
                      > > >
                      > > > zdrowie Warszawy.
                      > >
                      > > Na razie jestesmy zmuszeni płacic podatki na rzecz budowy metra w stolycy
                      > .
                      > >
                      > > Żeby np. ks. Luka mógł nim dojechać na doroczny raut klubu warszawskich
                      > > arystokratów ( KWA !)
                      > > wink
                      > >
                      >
                      >
                      > O, za pozwoleniem kolego. Oszczednie gospodarujesz prawdą. Warszawa do budżetu
                      > państwa oddaje 97 % podatków ściaganych w Warszawie. Jak na warunki polskie jes
                      > t
                      > to gigantyczna suma. Z tego otrzymuje nikły procent (nie pamiętam dokładnej
                      > liczby ale jest to chyba rząd kilku procent). Z tego powodu ale również z powod
                      > u
                      > pełnienia funkcji ogólnopaństwowych z całą pewnościa Warszawa zasługuje na
                      > więcej.
                      > Trzeba skończyć z mitem wymyślonym przez komunistów na własny użytek że to Naró
                      > d
                      > buduje swoją stolicę, to Warszawa buduje Polskę.
                      > Odrębną sprawą jest marnotrastwo środków, ale na ten temat nie chcę się wypowia
                      > dać
                      > bo jest to raczej problem ogólnopolski.
                      >
                      >

Jakoś nie wierzę w te "97 % " . Podaj źródło .
                      • rootboy Re: Metro dla wszystkich !? 06.05.02, 10:46
                        > Jakoś nie wierzę w te "97 % " . Podaj źródło .

Bo nie 97% tylko ok. 85% - *87%. To znaczy na kazda zlotowke, ktora zostaje w
                        warszawie 6 idzie do budzetu centralnego. Przy czym jezeli dobrze pamietam
                        wliczone juz w to zostaly wszelkie dotacje do inwestycji, ktore Warszawa dostaje
                        z budzetu panstwa zpowrotem.

Mowiac krotko. Warszawa to dojna krowa, ktorej powoli konczy sie mleko.

• Gość: V.C. Re: Metro dla wszystkich !? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 13:22
                          Mimo to gmina Warszawa-Śródmieście jest i jeszcze jakiś czas będzie
                          najbogatszą gminą w Polsce .

Skoro to Warszawa do nas dopłaca , to przynajmniej niech stołeczni
                          samorządowcy przyznają nam , przyjezdnym ( niekoniecznie zamożnym ) z
                          prowincji , jakieś skromne zniżki na bilety na przejazd metrem .
                          • rootboy Re: Metro dla wszystkich !? 06.05.02, 15:05

> Mimo to gmina Warszawa-Śródmieście jest i jeszcze jakiś czas będzie
                            > najbogatszą gminą w Polsce .

To jest oczywiste, tak samo jak stwierdzenie, ze Warszawa bedzie zawsze
                            najbogatszym mistem w Polsce, ale nalezy pamietac, ze o dojna krowe tez nalezy
                            dbac. Kazda zlotowka zainwestowana w stolice zwraca sie kilkukrotnie. A ilosc
                            kasy ktora zostaje w Warszawie jest smiesznie mala. Wyobraz sobie ile kasy straci
                            cala Polska (nie tylko Warszawa) jezeli jako centrum Europy Srodkowo-Wsch.
                            zostanie wybrana Praga albo jakies inne miasto. A na razie te miasto nijak sie
                            nie nadaje na centrum Europy S.W.

> Skoro to Warszawa do nas dopłaca , to przynajmniej niech stołeczni
                            > samorządowcy przyznają nam , przyjezdnym ( niekoniecznie zamożnym ) z
                            > prowincji , jakieś skromne zniżki na bilety na przejazd metrem .

A w czym jestes lepszy od niekoniecznie zamoznego warszawiaka, ze o jalmuzne sie
                            upominasz?

• wikul Re: Metro dla wszystkich !? 07.05.02, 18:42

> Mimo to gmina Warszawa-Śródmieście jest i jeszcze jakiś czas będzie
                            > najbogatszą gminą w Polsce .
                            >
                            > Skoro to Warszawa do nas dopłaca , to przynajmniej niech stołeczni
                            > samorządowcy przyznają nam , przyjezdnym ( niekoniecznie zamożnym ) z
                            > prowincji , jakieś skromne zniżki na bilety na przejazd metrem .

Nie wiem czy maja takie uprawnienia. To chyba ustalają centralnie. Pamiętasz
                            awanturę o zniszki studenckie.
                        • wikul Re: Metro dla wszystkich !? 07.05.02, 18:40
                          rootboy napisał(a):

> > Jakoś nie wierzę w te "97 % " . Podaj źródło .
                          >
                          > Bo nie 97% tylko ok. 85% - *87%. To znaczy na kazda zlotowke, ktora zostaje w
                          > warszawie 6 idzie do budzetu centralnego. Przy czym jezeli dobrze pamietam
                          > wliczone juz w to zostaly wszelkie dotacje do inwestycji, ktore Warszawa dostaj
                          > e
                          > z budzetu panstwa zpowrotem.
                          >
                          > Mowiac krotko. Warszawa to dojna krowa, ktorej powoli konczy sie mleko.
                          >

Ja podałem liczbę wymienianą przez Piskorskiego w trakcie debaty sejmowej.
                          Może ona była nieco niższa ale na pewno pow.90% . Ty podałes lczbę już
                          pomniejszoną o dotację.
                          Ale co do meritum nie ma chyba sporu.
                      • wikul Re: Metro dla wszystkich !? 07.05.02, 18:36

> wikul napisał(a):
                        >
                        > >
                        > > > Gość portalu: Chris napisał(a):
                        > > >
                        > > > > Gość portalu: V.C. napisał(a):
                        > > > >
                        > > > > > Po likwidacji kas chorych problem owych "limitów" chyba zo
                        > stani
                        > > e roz
                        > > > wiąza
                        > > > > ny .
                        > > > >
                        > > > > Ja tam jestem z natury optymistą, ale w tym przypadku obawiam s
                        > ię cz
                        > > y pla
                        > > > nowan
                        > > > > ie
                        > > > > limitów nie zostanie przeniesione do centrali - do Warszawy i cz
                        > y zgo
                        > > dnie
                        > > > z
                        > > > > niegdysiejszym hasłem "Cały naród buduje stolicę", nie będzie ca
                        > ły na
                        > > ród d
                        > > > bał o
                        > > > >
                        > > > > zdrowie Warszawy.
                        > > >
                        > > > Na razie jestesmy zmuszeni płacic podatki na rzecz budowy metra w st
                        > olycy
                        > > .
                        > > >
                        > > > Żeby np. ks. Luka mógł nim dojechać na doroczny raut klubu warszawsk
                        > ich
                        > > > arystokratów ( KWA !)
                        > > > wink
                        > > >
                        > >
                        > >
                        > > O, za pozwoleniem kolego. Oszczednie gospodarujesz prawdą. Warszawa do bud
                        > żetu
                        > > państwa oddaje 97 % podatków ściaganych w Warszawie. Jak na warunki polski
                        > e jes
                        > > t
                        > > to gigantyczna suma. Z tego otrzymuje nikły procent (nie pamiętam dokładne
                        > j
                        > > liczby ale jest to chyba rząd kilku procent). Z tego powodu ale również z
                        > powod
                        > > u
                        > > pełnienia funkcji ogólnopaństwowych z całą pewnościa Warszawa zasługuje n
                        > a
                        > > więcej.
                        > > Trzeba skończyć z mitem wymyślonym przez komunistów na własny użytek że to
                        > Naró
                        > > d
                        > > buduje swoją stolicę, to Warszawa buduje Polskę.
                        > > Odrębną sprawą jest marnotrastwo środków, ale na ten temat nie chcę się wy
                        > powia
                        > > dać
                        > > bo jest to raczej problem ogólnopolski.
                        > >
                        > Jakoś nie wierzę w te "97 % " . Podaj źródło

Taka liczbę podawał wielokrotnie b.prezydent Warszawy - Piskorski w trakcie
                        sejmowej debaty o kontrakcie dla Warszawy. Spróbuj znaleźć w archiwum sejmowym
                        Ja też tam zajrzę jak będę miał troche czasu.
            • Gość: Agent Re: Jak jest gdzie indziej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.02, 17:30
              > I później idziesz do lekarza (nawet możesz wziąć ze sobą kwit że zapłaciłeś te
              > 7,5 %) a lekarz z uśmiechem na ustach mówi ci, że nie zrobi ci badań bo już mu
              > się limit wyczerpał (a ty jesteś pierwszy raz na jakichkolwiek badaniach). I tu
              >
              > powstaje pytanie: Za co płacisz te 7,5 %.
              > Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie bo ja do dzisiaj nie wiem.

Problem w tym ze nie placisz - to rzad zabiera Ci pod przymusem, czyli placisz
              haracz.

Pozdrawiam
              • Gość: Agent zamieszałem ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.02, 17:37
                Gość portalu: Agent napisał(a):

> Gość portalu: Chris napisał(a):
                > > I później idziesz do lekarza (nawet możesz wziąć ze sobą kwit że zapłaciłe
                > ś te
                > > 7,5 %) a lekarz z uśmiechem na ustach mówi ci, że nie zrobi ci badań bo ju
                > ż mu
                > > się limit wyczerpał (a ty jesteś pierwszy raz na jakichkolwiek badaniach).
                > I tu
                > >
                > > powstaje pytanie: Za co płacisz te 7,5 %.
                > > Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie bo ja do dzisiaj nie wiem.
                >
                > Problem w tym ze nie placisz - to rzad zabiera Ci pod przymusem, czyli placisz
                > haracz.
                >
                > Pozdrawiam

• Gość: abc Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 06.05.02, 13:37

> Francja 51,5 %
      > Belgia 52,5 %
      > Włochy 57,5 %
      > Holandia 57,8 %
      >

A jak jest w krajach nieunijnych?
      • Gość: V.C. Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 13:47
        Gość portalu: abc napisał(a):

>
        > > Francja 51,5 %
        > > Belgia 52,5 %
        > > Włochy 57,5 %
        > > Holandia 57,8 %
        > >
        >
        >
        > A jak jest w krajach nieunijnych?

Przykro mi , ale nie dysponuję takimi danymi .

Ale wnisek generalny jest nastepujący :

polskie stawki ZUS nie odbiegają od średniej europejskiej .

• Gość: polished Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: MONSWN* / 134.113.4.* 06.05.02, 20:07
          > > > Francja 51,5 %
          > > > Belgia 52,5 %
          > > > Włochy 57,5 %
          > > > Holandia 57,8 %

VC nadal nie podal zrodla danych, ktore wg mnie sa mylne. Sprawdzilem pierwsza z
          brzegu Belgie, tabelka sie rozlazla, ale wynik jest w dolnym rzedzie: 37.94%

Sectors Employee contribution (%) Employer's contribution (%) Total (%) 1.
          Sickness and invalidity
          - medical care 3.55 3.80 7.35
          - invalidity benefits 1.15 2.35 3.50
          2. Unemployment 0.87 1.46 2.33
          3. Pensions 7.50 8.86 16.36
          4. Family benefits 0.00 7.00 7.00
          5. Accidents at work 0.00 0.30 0.30
          6. Professional disease 0.00 1.10 1.10

Total (= 'global contribution’wink 13.07 24.87 37.94

pare krajow UE ma bardzo niskie skladki: belgia, Holandia, Irlandia - i te nie
          maja problemu z bezrobociem. Pare innych ma wysokie, ale nie az takie jak Polska.

Polished
          • Gość: V.C. Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 23:41
            Gość portalu: polished napisał(a):

> > > > Francja 51,5 %
            > > > > Belgia 52,5 %
            > > > > Włochy 57,5 %
            > > > > Holandia 57,8 %
            >
            > VC nadal nie podal zrodla danych, ktore wg mnie sa mylne.

źródło : prof. Tadeusz Zieliński " Prawdy i zmyślenia " , "Przegląd Tygodniowy"

Sprawdzilem pierwsza
            > z
            > brzegu Belgie, tabelka sie rozlazla, ale wynik jest w dolnym rzedzie: 37.94%
            >
            > Sectors Employee contribution (%) Employer's contribution (%) Total (%) 1.
            > Sickness and invalidity
            > - medical care 3.55 3.80 7.35
            > - invalidity benefits 1.15 2.35 3.50
            > 2. Unemployment 0.87 1.46 2.33
            > 3. Pensions 7.50 8.86 16.36
            > 4. Family benefits 0.00 7.00 7.00
            > 5. Accidents at work 0.00 0.30 0.30
            > 6. Professional disease 0.00 1.10 1.10
            >
            > Total (= 'global contribution’wink 13.07 24.87 37.94
            >
            >
            > pare krajow UE ma bardzo niskie skladki: belgia, Holandia, Irlandia - i te nie
            > maja problemu z bezrobociem. Pare innych ma wysokie, ale nie az takie jak Polsk
            > a.
            >
            > Polished

A jakie było Twoje źródło ?

• Gość: polished Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: MONSWN* / 134.113.4.* 07.05.02, 16:10
              > A jakie było Twoje źródło ?

ja znalazlem bardzo dobre zrodlo na stronach komisji europejskiej:
              europa.eu.int/comm/employment_social/missoc2001/index_en.htm

te problemy sa bardzo ciekawe, np. doczytalem sie, ze w Danii opieka zdrowotna
              jest za darmo. Ale tez nie moga spac spokojnie bo narasta liczba emerytow i za 10-
              20 lat beda musieli doplacac do emerutur z obecnie gromadzonych rezerw.

Pol

• Gość: emilian Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: 212.244.146.* 06.05.02, 13:51
        Gość portalu: abc napisał(a):

>
        > > Francja 51,5 %
        > > Belgia 52,5 %
        > > Włochy 57,5 %
        > > Holandia 57,8 %
        > >
        >
        >
        > A jak jest w krajach nieunijnych?

To znalazlem w forum Gospodarka. VC klamie ze nie dysponuje dnaymi.
        www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
        dzial=0511&forum=GOSPODARKA&wid=1773599&aid=1773697

================

mike102 napisał(a):

> macacz napisał(a):
        >
        > >
        > > > Francja 51,1 %
        > > > Belgia 52,5 %
        > > > Włochy 57,5 %
        > > > Holandia 57,8 %
        > > USA ~ 6%
        >
        > Czy 6% to tylko ubezpieczenie emerytalne, czy cale ub. spoleczne?

Mike,
        Na tzw Social Security potraca sie ok. 6 % z kazdej wyplaty. Ja place wiecej bo
        pracuje dla rzadu i mam inny pplan, ok 12%. Plus obligatoryjne inne plany,
        ktorych nie maja pracujacy w sektorze prywatnym.
        Generalnie:

Moja wyplata, to: 100( %)
        Podatek federalny: 12.6
        Stanowy: 4.0
        Miejski: 2.5
        Emerytura + Ub. spol.: 15.5

Czyli "do domu" biore okolo 66 procent tego co zarobilem.

>
        • Gość: V.C. Mr. Emilian - great demascator IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 14:28
          Pod pojęciem "kraje nieunijne" domyśliłem się ,że chodzi o kraje Europy
          pozostajace poza strukturami UE , czyli CH , N , CZ , SK , H , LT itd.

A nie jakieś peryferyjne kraje innych kontynentów wink
          • Gość: V.C. Re: Mr. Emilian - great demascator IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 14:36
            Poza tym , oczywiście nie przeczytałeś wątku do końca .

Mike zawile tam tłumaczy ,że tak naprawdę to nie płaci 12,6 % podatku
            federalnego , lecz - bagatela - 27-28 %
            • Gość: Jondrus Re: Mr. Emilian - great demascator IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.02, 14:51
              Krzys52 pisał,że płaci ok 25% podatków
              • Gość: emilian Re: Mr. Emilian - great demascator IP: 212.244.146.* 06.05.02, 17:01
                Gość portalu: Jondrus napisał(a):

> Krzys52 pisał,że płaci ok 25% podatków

krzys52 moze mieszka w innym stanie, badz pracuje w innej branzy, wszystko jest
                co nieco wyjasnione w temacie:
                ====
                www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
                dzial=0511&forum=GOSPODARKA&wid=1773599&aut=+V.C.&aid=1773599
                ====

Wychodzi na to ze system podatkowy w USA nie jest systemem prostym, chociaz
                niewatpliwie znacznie lzejszym dla podatnika.
        • Gość: Lombat Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.uws.edu.au 07.05.02, 03:00
          Drogi Emilianie
          Czy moglbys odpowiedziec, czy twoj pracodawca placi tzw"Payrol Tax", czyli
          podatek jeszcze przed wyplata Twojego wynagrodzenia, od ktorego naliczane
          sa wszystkie Twoje podatki osobiste. Ile to wynosi ?
    • Gość: LIMAK Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 06.05.02, 14:06
      VC

Jesteś tu na forum już BEST...tak trzymaj!
      LIMAK- z Zawodzia, Stradomia i IIIANMP...tam mieszkałem
      • Gość: V.C. Re: Stawki ZUS w innych krajach IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 14:22
        Gość portalu: LIMAK napisał(a):

> VC
        >
        > Jesteś tu na forum już BEST...tak trzymaj!
        > LIMAK- z Zawodzia, Stradomia i IIIANMP...tam mieszkałem

A ja mieszkałem na ul. Krakowskiej i na Pólnocy .

Pozdrawiam
        V.C.

• Gość: siedem ślimak jestes de best IP: *.tgory.pik-net.pl 06.05.02, 14:25
        pierwsze konwulsje minęły?

7,10
    • Gość: Jondrus Czy są już jakieś wnioski? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.02, 05:42
      Przepłacamy nasze emerytury i zdrowie,
      czy raczej powinniśmy się cieszyć?

Andrzej
    • Gość: wild V.C. gdyby wynosiła "nawet" 0,00001% IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 07.05.02, 06:29

> Francja 51,5 %
      > Belgia 52,5 %
      > Włochy 57,5 %
      > Holandia 57,8 %
      >

a była ustawowym nakazem płacenia pod przymusem bedzie sie kojarzyć ze z
      bandytyzmem feudalnym

a moze Fałcek powie że ktoś musi oglądać jego program Tv codziennie przez 0,00001
      sek.? ... batem czy pałką? smile
    • Gość: druid niektorym wystarczy 9% - dane z innych krajow IP: 212.244.191.* 07.05.02, 16:42

> Francja 51,5 %
      > Belgia 52,5 %
      > Włochy 57,5 %
      > Holandia 57,8 %
      >

no wlasnie widac, ze pazerni socjalisci nie potrafi dobrze zarzadzac kasa smile

tam wszystkie dane:
      www.ssa.gov/statistics/ssptw/1999/English/

zobaczycie ile sie placi i ile za to mozna dostac

np. Australia:
      Mandatory occupational pension: 7% (9% by 2002) of basic wages.
      Insured person medical benefits: 1.5% levy on income above A$22,594 for couples
      and single parents (increased by A$2,100 per child), or A$13,389 for single
      persons without dependents.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka