Dodaj do ulubionych

Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 02:58
OPOZYCJA (kary śmierci):
"Nawet państwo, kiedy zabija, sankcjonując taki odwet paragrafami, nie jest w
porządku, bo zabijanie to barbarzyństwo, i nazywanie tego sprawiedliwością to
też barbarzyństwo! W cywilizowanych krajach zniesiono karę śmierci, brzydząc
się nią, i słusznie! Czy można nie brzydzić się czymś, co obraża
człowieczeństwo, hańbi człowieka, jest ahumanitarne, bydlęce..."
OBRONA(KS):
"... główną z przyczyn jest brak strachu przed okrutną karą!"
OPOZYCJA:
"Co pan chce przez to udowodnić?! Że zabójstwo w odwecie to słuszny czyn?! A
może to cnota?"
OBRONA:"Chcę tylko uzasadnić to, co już pani wytknąłem. Bo pani się myli. To
ludzie pani pokroju, którzy żądają zniesienia kary śmierci lub gdzie indziej
obstają przy utrzymaniu tego zniesienia, posługując się hasełkami typu:
humanitaryzm, barbarzyństwo, okrucieństwo, sadyzm, deptanie ludzkiej godności
i temu podobne, to oni depczą godność człowieka! Depczą godność człowieka
krzywdzonego, bezkarnie mordowanego, i pozbawiają go praw, angażując się w
obronę zabójców! Prawo do życia ma mieć ten, kto bez skrupułów zabiera życie
innym! Humanitaryzm dla morderców, a co dla ofiar? Prawo do nekrologu, tak?
Uważam, że to właśnie jest obrażaniem człowieczeństwa, bo to jest negowanie
prawa do dysponowania własnym życiem, to jest deptanie ludzi pogrzebanych,
którzy nie zasłużyli na śmierć okrutną, nieoczekiwaną i niezawinioną. To ten
wasz selektywny humanitaryzm, przeznaczony tylko dla zbirów, podczas gdy kupa
ofiar to kupa zeschłych liści, szkoda sobie głowę zawracać, to on jest
barbarzyństwem, bo tworzy cywilizację taniego życia, które można odebrać jak
przedmiot! Podpisując się na swoich apelach i petycjach, podpisujecie prawo
zgody in blanco dla morderców na bezkarne mordowanie!"
OPOZYCJA:
"To obrzydliwa demagogia, jak pan może tak mówić! Pan sam nie wierzy w to, co
pan mówi! Czy pan wie..."
OBRONA:
"Wiem, wiem! Wiem, co piszą, znam tych mędrków z pani albumu dobrych serc!
Kara śmierci nie odstrasza, tego dowodzą statystyki! Ktoś słusznie
powiedział, że istnieją trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, cholerne kłamstwa i
statystyki. ... Ale prawdą to nie jest. Kara odstrasza, a kara śmierci
odstrasza bardzo! Nie odstraszy kogoś, kto w afekcie zabija gacha swej żony
na gorącym uczynku, lecz odstraszy tych, co z zimną krwią popełniają
zbrodnie... " (a zabicie niemowlaka niemalże to co? Zbrodnia w afekcie?
Dostał szału, bo niemowlę mu nabluzgało? przyp. autora postu) "... -
porywaczy, bandytów, sadystów, trzy razy się zastanowią, zbyt duże ryzyko."

W książce pt. "Dobry" Pana W. Łysiaka (z której pochodzą cytaty)OPOZYCJA
przegrała, zabrakło jej argumentów...

A tak w ogóle?
LOBOTOMIA, w przypadku stwierdzenia kompletnej socjopatii... .
W ten sposób oszczędzimy (część)pieniędzy podatników, bo takich pacjentów
można przyuczyć do wykonywania prostych czynności spokojnie, a przynajmniej
będą zarabiać na siebie... A nie wisieć na budżecie Państwa, czyli naszym.
Ergo - nie zabijać, ale kompletnie uniemożliwić zabijanie, i niech sobie żyje
(bandzior) na swój koszt...

Wszysto to napisałem pod wrażeniem , jakie zrobiła na mnie wyrok Sądu W
Poznaniu, że tak łagodnie potraktował bandytę, który:
"- Ten morderca nigdy nie okazał cienia skruchy. Za to wielką pogardę dla
ludzkiego życia - uzasadniała sędzia sprawozdawca Małgorzata Susmaga. -
Udusił babcię, kiedy robiła mu herbatę i dawała pieniądze. Sąd nie dopatrzył
się żadnych okoliczności łagodzących. To jedyna możliwa kara dla tak
zwyrodniałego zabójcy."...
..."że w duszeniu jej dziecka sąd nie dopatrzył się szczególnego
okrucieństwa". Ponoć nad dzieckiem się nie pastwił: wyciągnął z wózka, zakrył
nos i usta, a ciało schował w przydrożnych śmieciach.

JASNE, PEWNIE TYLKO TAK SOBIE ODRUCHOWO ZABIŁ.

W tym kraju nie ma SPRAWIEDLIWEGO PRAWA, bo nie ma poczucia jakiejkolwiek
wspólnoty. A hak im w smak, przecież to nie moje...
Dopiero, jak to moje , to w krzyk i lament...

A może by tak prawo zmienić ???
Obserwuj wątek
    • lala.laleczna Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... 20.01.05, 08:32
      Sprawa jest postawiona na głowie. Sensem kary śmierci nie jest odwet,
      oczywiście. Jaki może być odwet za brutalnie zgwałcenie i zabicie ośmiorga
      dzieci? Odstraszanie, owszem. Trochę tak.
      Przede wszystkim jednak celem kary śmierci jest WYELIMINOWANIE ZE SPOŁECZEŃSTWA
      zwierząt szczególnie niebezpiecznych. Oczywistym jest, że żadna resocjalizacja
      nie daje stuprocentowej skuteczności w przypadku pewnych bestii. Bydlęta te
      ZAWSZE będą stwarzać zagrożenie dla społeczeństwa. Mogą uciec z więzienia, może
      nastąpić amnestia, mogą być wykorzystane jako żywa broń przez jakiś reżim.
      Dlatego, dla dobra społeczeństwa, należy pozbyć się ty człekobodobnych
      osobników. Przy czym, podkreślam, chodzi o przypadki nie budzące wątpliwości i
      szczególnie zagrażające ludzkości.
      • Gość: cziw Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 08:42
        Pierwsza sprawa: nie można karać czymś, czego nikt z żyjących nie zna.
        Eliminować ze społeczeństwa można nie zabijając.
        Druga sprawa: problem kary śmierci zniknie, jeżeli ustanowi się prawo, że wyrok
        wykonuje ten, który go wydał. Jakoś łatwo wydaje się decyzje do wykonania
        innym. To samo dotyczy wysyłania na śmiercionośne fronty mężczyzn-
        ojców,mężów,synów. Sami siedzą w bezpiecznych fotelach i cieszą się rodziną
        urządzając ją na przyszłe lata "piastując" stanowiska władzy.
        • Gość: Szok !!! Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... IP: 193.129.161.* 20.01.05, 08:51
          Odbijanie "pileczki" odpowiedzialnosci od organow powolanych do respektowania i
          wykonywania prawa przez takich jak ty, jest smieszne. Skoro tak, to juz
          niedlugo Policja moze powiedziec, ze z powodow wysokiego ryzyka, odmawia
          scigania bandytow (co w wielu przypadkach juz ma miejsce). Sam bedziesz ganial
          zlodzieje lub gwalciciela, ktory zgwalci ci zone lub corke. Puknij sie w
          glowe !!!
        • lala.laleczna Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... 20.01.05, 08:53
          Gość portalu: cziw napisał(a):

> Pierwsza sprawa: nie można karać czymś, czego nikt z żyjących nie zna.
          Morderca też nie znał osobiście uczucia, jakiego się doznaje będąc mordowanym,
          prawda?

> Eliminować ze społeczeństwa można nie zabijając.
          Nie można, co udowodniłam powyżej. Wystarczy przeczytać.
          > Druga sprawa: problem kary śmierci zniknie, jeżeli ustanowi się prawo, że
          wyrok
          >
          > wykonuje ten, który go wydał. Jakoś łatwo wydaje się decyzje do wykonania
          > innym.
          Jeszcze łatwiej mordercy przychodzi mordować. Problem kary śmierci znieknie
          jeszcze łatwiej, jeśli mordercy przestaną mordować.
          To samo dotyczy wysyłania na śmiercionośne fronty mężczyzn-
          > ojców,mężów,synów. Sami siedzą w bezpiecznych fotelach i cieszą się rodziną
          > urządzając ją na przyszłe lata "piastując" stanowiska władzy.
          O wojnie rozmawiać nie mam zamiaru, bo to zupełnie inny kaliber sprawy.
          • Gość: antylala Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:02
            lala.laleczna napisała:

> O wojnie rozmawiać nie mam zamiaru, bo to zupełnie inny kaliber sprawy.

a o pedofilach podyskutujesz, lala ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19078942&a=19078942
        • Gość: Szok !!! Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... IP: 193.129.161.* 20.01.05, 08:59
          Czy mowil bys tak lub proponowal mi dozywocie, gdybym zabil ci cala rodzine,
          zbeszczescil zwloki twoich dzieci i pozarl ich wnecznosci na kolacje. Ciekawe
          jaka byla by twoja reakcja w sadzie, widzac brak skruchy na mojej twarzy i
          satysfakcje ??? Latwo byc "poprawnie myslacym" z daleka i umoralniac.
          • Gość: cziw Szok !!! Masz fantazję mordercy! IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 09:14
            Takiego scenariusza nieuplanowałby chyba najbardziej wyrafinowany zbrodniarz.
            Ubolewam nad Tobą.
            • Gość: Szok !!! Re: Szok !!! Masz fantazję mordercy! IP: 193.129.161.* 20.01.05, 21:34
              To nie fantazja mordercy, tylko potencjalny scenariusz zbrodni. A ty myslisz,
              ze morderstwo to "akt laski" nad mordowanym ? Widze, ze masz klopoty z
              wyobraznia, jak wiekszosc ludzi, ktorzy probuja umoralniac narod. Nie zycze ci
              absolutnie, abys przezyl takie cos. Jednak wielu przezylo i musi z tym pietnem
              zyc do konca swoich dni, a tacy jak ty jeszcze karza im placic na wikt i
              opierunek sprawcow ich tragedii.
        • Gość: earthman Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:20
          A cóż to za absurdalny tekst?! "Nie można kara czymś, czego nikt z żyjących nie
          zna". Kurna, chłopie, skądś tyś to wyciągnął. Pozwolisz, że pominę ten argument?
          Można eliminować nie zabijając (lobotomia choćby), ale utrzymywać trzeba, a po
          co? Wyrok wykonuje ten, kto go wydał? Sędzia ma być jednocześnie katem? A może i
          oskarżycielem, będzie komplet? Ja pie.., skądś ty się urwał, półgłówku. Jak
          tutaj dyskutować, skoro po drugiej stronie betonowy łeb? I dowalasz coś o
          frontach, zupełnie bez związku. Jeśli chodzi ci o Irak, to informuję, że owszem,
          wysyłają, a sami pasą tłuste dupska w klimatyzowanych biurach, ale tamci
          "mężczyźni" - cholerni najemnicy - sami dla pieniędzy tam jadą. To są właśnie
          kandydaci na proces, który może się zakończyć nawet karą śmierci. Mordercy. Dla
          ciebie, po namyśle, jedno: SĘDZIA KATEM? Puknij się w łeb i nie powtarzaj tego
          nigdy, bo cię ludzie śmiechem zabiją.
    • Gość: Szok !!! DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: 193.129.161.* 20.01.05, 08:36
      Widze, ze wielu nie odroznia znaczenia slow kara i skarcenia. Kara
      powinna byc adykwatna do czynu, tak aby zapopiegala ponownemu popelnieniu czynu
      poddanego karze, przez skazanego i jego nasladowcow, oraz dawala poczucie
      zadoscuczynienia osobom pokrzywdzonym. W tym przypadku i podobnych :seryjne
      morderstwa, okrutne mordy, zabijanie z premedytacja itp., nie ma co mowic o
      innej karze, niz surowa, krwawa eksterminacja takich osobnikow ze spoleczenstwa
      i tego swiata. Stanowia oni zagrozenie dla wspolobywateli, a nawet
      wspolwiezniow zdolnych czesto do resocjalizacji. Nie mozna ich karcic, dajac im
      jakiekolwiek szanse przezycia. Brak surowej i okrutnej kary, powoduje
      demoralizacje obywateli i popularyzacje postaw aspolecznych. Strach przed
      swiadomoscia istnienia i BEZWZGLEDNEGO WYKONYWANIA kary smierci, jest
      wystarczajacym elementem prewnecyjnym dla wiekszosci jednostek. Tylko osoby
      zdegenerowane, pozbawione moralnosci, aspoleczne nie ulegna takiej presji,
      znajac nieodwracalne i nieuchronne konsekwencje. Takiego samego mechanizmu
      doswiadczamy w calym okresie dorastania, uczac sie wystrzegania zachowan
      mogacych doprowadzic nas do uszczerbku na zdrowi np. kazdy wie, ze skok z dachu
      wierzowca na glowke, konczy sie w wiekszosci przypadkow smiercia; kazdy wie, ze
      wchodzenie w kolizje z rozpedzonym samochodem ciezarowym, wiekszosc przypadkow
      konczy sie smiercia itd. Czyn wbrew zasadom, pownien pociagac okreslony skutek.
      Inaczej panuje dezinformacja. Dlatego dla dobra ogolu, na przykladzie skazanych
      powinno sie traktowac kare smierci, jako efekt wychowawczy, pokazujacy przyklad
      zachowan nieakceptowalnych w spoleczenstwie. Brak adykwatnej kary swiadczy o
      ulomnosci spoleczenstwa i organow tworzacych i wykonujacych prawo. Celem
      nadrzednym takich organow, jak i sensem ich istnienia, jest obrona interesow
      wiekszosci spoleczenstwa i zapobieganie wszelkim sytuacjom zagrazajacym
      wlasnosci i zyciu jednostek do niego nalezacych, niezaleznie od wlasnych
      subiektywnych pogladow. Jesli do tego nie dochodzi, naturalnym prawem kazdej
      jednostki jest prawo do samoobrony. Spoleczenstwo narazone na krzywdy i
      nieudolnosc wladzy, samo wypracowuje sposoby przeciwdzialania przestepstwom.
      Bylo tak od wiekow i w Polsce za jakis czas bedzie. Zycie nie lubi pustki,
      widac obecna forma tworzenia i dzialania wladzy ustawodawczej, wykonawczej i
      sadowniczej zostanie zmodyfikowana i dostosowana do wspolczesnych warunkow
      spoleczenstw zdemoralizowanych, brutalnoscia w mediach i zyciu codziennym.
      Pozwalacja na laskawe karanie zwyrodnialcow, bestii bez sumienia strzelamy
      sobie gola. Zaslanianie sie moralnoscia, wiara, wychowaniem powinno sie wiazac
      z wzieciem wspolodpowiedzialnosci za czyny bestialskie, ktore zostana dopiero
      popelnione. I miejscie tego swiadomosc obroncy praw mordercow, poniewaz
      wspoltworzycie mechanizm kontynuacji i usprawiedliwiania mordowania niewinnych
      ludzi, zaslaniajac sie samolubnym przekonaniem o slusznosci waszych pogladow.
      • Gość: cziw Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 09:08
        Kara śmierci NIE ODSTRASZA !!! Każdy przestępca: złodziej, morderca, bandyta
        itd. dokonując czynu jest przekonany, że ujdzie mu to bezkarnie. Jeżeli
        morderca zabijałby w przekonaniu, że zostanie złapany i dostanie KS, to z jego
        strony byłaby to forma samobójstwa. W takim przypadku dożywotnie, bezwarunkowe
        odosobnienie jest karą, a zabicie pomocą w samobójstwie.
        • Gość: antylala Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:14
          mylisz sie cziw. nic tak nie odstrasza jak kara smierci.perspektywa spedzenia
          czasu w coraz bardziej komfortowym wiezieniu, z mozliwoscia wyjscia na
          przepustke to zadna kara.
          • Gość: cziw Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 09:18
            Napisałem: dożywotne, bezwarunkowe odosobnienie. O luksusach nie powinno być
            mowy. Nigdy nie byłem w więzieniu więc nie znam tam panującuch warunków.
            • Gość: Szok !!! Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: 193.129.161.* 20.01.05, 09:23
              To zamiast gadac pierdoly wyssane z palca zapoznaj sie z warunkami w
              wiezieniach - silownia, cieplo, czysto, jedzenie, szacunek wsrod wspolwiezniow
              za wyrok dozywocia, polaczony ze strachem - taki gosc robi wszystko co chce, co
              mu szkodzi i tak ma najwyzszy wyrok. A podatnik za to placi.
            • Gość: antylala Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:24
              luksusy wymuszaja przepisy unijne, wiec nie wyobrazaj sobie, ze w wiezieniach
              polskich da sie zastosowac te warunki, ktore panuja np w turcji.
        • Gość: Szok !!! Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: 193.129.161.* 20.01.05, 09:18
          Czy ty w to naprawde wierzysz ? Kara smierci nie odstrasza ? A moze odstrasza
          dozywocie, ktore zawsze moze skonczyc sie amnestia, wykorzystaniem wrodzonych
          zdolnosci do zabijania przez skorumpowane wladze itd. Moze lepiej zapisac
          mordercow do szkolki niedzielenej i posluge ministrancka ? Nie wierze, ze
          naprawde wierzysz w te bzdury !!! Chyba nigdy nie znales przestepcy.
          • Gość: cziw Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 09:20
            Nie !!! Nigdy nie znałem i nie przebywałem w towarzystwie przestępców. Tego
            Tobie też życzę !!!
            • Gość: Szok !!! Re: DO OBRONCOW PRAW MORDERCOW IP: 193.129.161.* 20.01.05, 21:37
              Dlatego brak ci ostrosci widzenia i nie mozesz uzmyslowic sobie co oznacza i
              jak mysli odmozdzony, bezwzgledny, sadysta. Zeby czegos bronic trzeba to znac,
              a ty jak sam przyznales nie masz o tym pojecia.
        • wielki_czarownik Odstrasza 20.01.05, 22:23
          Dawno temu w latach 50 w ZSRR za gwałt karano śmiercią. I co? Ano liczba gwałtów zakończonych śmiercią ofiary drastycznie wzrosła. Czemu? Bo jednak bandyci sobie kalkulowali i woleli nie zostawiać świadków którzy mogą ich zidentyfikować.
          Taka prawda.
    • Gość: Kir Re: Zastanówmy sie IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 14:23
      Ależ po co męczyć swój umysł takim problememsmile)))Przecież wystarczy ujawnić teczki
      agentów kontrwywiaddu i wywiadu PRL i obecnych aby kontrwywiad obcych państw
      ustalił własnych "zdrajców" którzy z nimi współpracowali i wymierzył im stosowną
      karę.Czasami właśnie karę śmierci.Ty będziesz miał spokojne sumienie tak jak
      i nnini.Ba zadowoleni będziecie jeszcze z dobrze spełnionego obowiązku i nadal
      będziecie snuć wywody nad karą śmierci.Fajnie zabijać innych i udawać,że się
      tego nie wie.Ale przecież wszyscy jesteśmy tacy uczciwi i sprawiedliwi.
      Ostatecznie to nie MY to ONI.Zresztą to nieprawda bo nie ma tego w mass mediach.
      Jak to wspaniale mieć "czyste sumienie" i krzyczeć jaki to ja jestem "ludzki"smile))).
      Pozdrawiam
      Kir

Ps
      Nie odpisujcie mi na ten post bo nie odpowiem.To tylko przykład jak ideologia
      i polityka przeżerają nasze umysły.Nawet tych,którzy mają tego pełną świadomość.
      • lala.laleczna Fakt, dobrze być uczciwym. Mieć poczucie, że nie 20.01.05, 14:28
        jest się złodziejem czy mordercą. Jak rozumiem, ty takiego poczucia nie masz.
        Nie znaczy to, że będziemy ci współczuć!
        • Gość: Kir Po to napisałem ten post aby mieć:)))) IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 14:58
          > jest się złodziejem czy mordercą. Jak rozumiem, ty takiego poczucia nie masz.
          > Nie znaczy to, że będziemy ci współczuć!
          Rzeczywiście tutaj masz rację nikomu takiemu nie mam zamiaru współczuć,gdy
          będzie się tłumaczył "Ja nie wiedziałem/am".
          Dlaczego? wyjaśniłem chyba dość jasno.Konsekwencje dla Polski są oczywiste i
          tylko idiota ich nie rozumie-nikt nie będie deydował się na współpracę z
          krajem,którego służby specjalne wydają swoich agentów z innych państw.
          Mam nadzieję,że gdyby do tego doszło to ktoś za to odpowie.
          Pozdrawim)))
          Kir
          • lala.laleczna Ten wątek jest o karze śmierci. Dla morderców. 20.01.05, 15:05
            Na temat teczek jest inny wątek ;-D
    • otrzezvvienie KS JESZCZE RAZ TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 20.01.05, 14:51
      Nie zajmujemy się problemem "czym jest kara śmierci" - podobnie jak nie
      zajmujemy się problemem "czym jest człowiek", czym jest "światło" ani "czym
      jest czerwień". W życiu nie chodzi o "zrozumienie" - tylko o to, by ludzie
      nie przejeżdżali na czerwonym świetle.
      Chodzi o to, by prawo było skuteczne - i zgodne z naszym poczuciem moralnym.
      1. Kara śmierci jest z nim zgodna - jeśli stosowana jest do MORDERCÓW - czyli
      ludzi zabijających świadomie i z premedytacją. Oni sami wybierają sobie wtedy
      swój los.
      WNIOSEK: kodeks karny powinien wprowadzić pojęcie "morderstwa" - w
      odróżnieniu od "zabójstwa".
      2. Jest to nie tylko logicznie słuszne - ale i zgodne z powszechnym odczuciem
      moralnym. Wg ostatnich sondaży (01.1999 r.), 77% obywateli III RP jest ZA
      karą śmierci (wzrost o 11%!) - a tylko 18% PRZECIW (wzrost o 1%);
      niezdecydowanych już prawie nie ma!
      3. Kara śmierci jest skuteczna: USA pierwsze zniosły wykonywanie wyroków
      śmierci. Obecnie już ponad 40 stanów ją przywróciło - i np. w Nowym Jorku
      liczba morderstw spadła po tym o 65% (trzykrotnie!).
      4. Nie zastąpi jej żadne dożywocie - i to z trzech powodów:
      a) skazanego nie można pozbawić kontaktu z innymi ludźmi - np. w przypadku
      bólu zęba trzeba zapewnić mu dentystę (który może zostać zabity); ponadto
      zawsze może uciec.
      b) koledzy skazanego mogą - co nieraz się zdarzało - porywać zakładników lub
      w inny sposób wymuszać jego wypuszczenie.
      c) zawsze pozostaje nadzieja, że zmieni się układ polityczny i nowa partia u
      władzy zniesie dożywocie, zarządzi amnestię itp. Dziś na zachodzie Europy
      średnia długość wykonania dożywocia - to 7 lat!!
      5. Wreszcie: w państwie, gdzie nie ma kary śmierci, gangi muszą wygrać z
      aparatem państwowym - bo szef gangu może wydać i wykonać wyrok śmierci
      (również na urzędnikach państwowych!!) - a Prezydent państwa nie może!
      Powieszenie mordercy powoduje, że kilku następnych, przestraszonych, nie
      zabije. By więc zrealizować zasadę "Nie zabijaj!", należy bezwzględnie
      przywrócić karę śmierci.
      Jest to sprawa niepolityczna i ponadpartyjna. Ci, co się opowiadają przeciwko
      przywróceniu kary śmierci, ponoszą odpowiedzialność za śmierć dziesiątków
      osób rocznie - zabitych, gdyż mordercy przekonani są o względnej bezkarności.

• sas15 KS być musi.Żadne sensowne argumenty 20.01.05, 15:20
      nie przemawiają za chronieniem w kryminałach czegoś,co nie jest godne by nazwać
      to nawet bydłem.
    • Gość: cziw Rozwiązanie problemu kary smierci !!! IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 19:01
      Mam propozycję, która powinna zakończyć temat. Mordercom uciąć ręce, które
      zabiły! Podofilom obciąć narząd, który powodował przestępstwo! Gwałcicielom-to
      samo! Złodziejom amputować nogi, by nie mogli unosić łupu. ITD ITP !!!
      BYŁ PROBLEM I NIE MA PROBLEMU !!!
      Wszyscy zadowoleni !!! Przeciwnicy KS-a, bo przestępca żyje. Zwolennicy KS-a,
      bo przestępca powtórnie nie zagraża.
      O to przecież chodzi, by element przestępczy nie zagrażał powtórnie.
      O zemście porozmawiamy w innym wątku !!!
      Do tegoż zapraszam !!!
      • lala.laleczna To absolutnie nie rozwiązuje problemu. Przede 21.01.05, 09:35
        wszystkim - obcięcie rąk spowoduje, że morderca po prostu przejdzie, jako
        całkowicie niepełnosprawny, na utrzymanie podatników. No chyba, że
        zdeklarujesz, że osobiście będziesz tego wraka utrzymywać do końca życia. Mnie
        na to nie stać ani nie chcę tego.
        Pozbawienie pedofila "narzędzia" przestępstwa spowoduje jego zwiększoną
        agresję. Nie zgwałci, tylko będzie torturować dziecko. Tego chcesz?
        Nawet jeśli się pisze w internecie, to warto zastanowić się nad konsekwencjami
        swoich propozycji. Nie brakuje tu ludzi, którzy intelektualnie nie są w stanie
        pojąć nawet dość prostej idei, nie wiadomo więc, co zrobiliby z takimi
        pomysłami, jak twój.
        Nie, mój drogi. Jedyny sposób na ewiedntnych, brutalnych zabójców, również
        wielokrotnych, oraz jedyny sposób na powstrzymanie pedofila-mordercy na kara
        śmierci.
        • Gość: antylala czesc lala! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:43
          a jesli pedofil lalu nie jest morderca? chyba nalezy mu sie nagroda, bo nikt
          tak jak on nie zaopiekuje sie dzieckiem.zgodzisz sie ze mna, prawda?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19078942&a=19078942
    • Gość: earthman Re: Zastanówmy sie nad sensem kary śmierci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:12
      Tutaj nie chodzi tak naprawdę o kwestię kary i odpowiedzialności. Życie mordercy
      jest warte jeden minus ilość ofiar, czyli co najwyżej zero. Ale nie chodzi tutaj
      o system prawny, który przyzwala na śmierć. Chodzi o to, że taki "człowiek" jest
      po prostu zagrożeniem dla innych ludzi, a zagrożenia się usuwa, jak... wiszący
      konar, żeby nie spadł na przejeżdżający samochód. Przecież nikt nie chce
      skazywać wszystkich, którzy zabili - przypadkiem, w wypadku samochodowym, w
      obronie własnej - ale czasem są oczywiste przypadki, jak choćby teraz ten
      23-letni sku..el, zabójca babci, ekspedientki i niemowlęcia. Po co to
      utrzymywać, po co ma żyć? PO CO? Wstrzyknąć truciznę i do widzenia. Przejawem
      "humanitaryzmu" oświeconej "zachodniej cywilizacji" jest tutaj w zupełności brak
      wszelkich tortur i podobnych zabaw. Zdecydowanie jestem ZA karą śmierci.
      • Gość: cziw TO JEST SUPER PRZYKŁAD !!! IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 19:17
        Wiszący konar jest zagrożeniem dla samochodu i dla przechodnia. Takie
        zagrożenie trzeba usunąć !!! Trzeba usunąć konar !!! Nie całe DRZEWO !!!
        • Gość: earthman Śmierć nie odstrasza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:30
          Złodziei na pewno, bo ich nikt na karę śmierci nie skaże. Ale wiesz, co
          napisałeś? Załóżmy, że masz rację. Kara śmierci nie odstrasza. Trudno jednak
          zaprzeczyć, że spośród kar jest najstraszniejszą, choćby rozśmieszała. To
          znaczy, że wszytkie inne kary odstraszają jeszcze mniej! A więc morderców w
          ogóle nie należy sądzić - do tego prowadzi argument, że kara śmierci nie
          odstrasza. Zanim się coś powie albo napisze, dobrze jest zrobić coś jeszcze -
          pomyśleć. Pracuj nad sobą, trening czyni mistrza.
          • Gość: cziw Re: Śmierć nie odstrasza? IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 19:33
            Więc trenuj!!! Twój wywód jest nielogiczny !!!
            • Gość: earthman Re: Śmierć nie odstrasza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:36
              Być może jest dla ciebie niezrozumiały. Więc spróbujemy powolutku. Proszę o
              odpowiedź na pytanie: jaka kara odstrasza?
              • Gość: cziw Re: Śmierć nie odstrasza? IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 19:46
                Napisałem to w temacie:" Rozwiazanie problemu kary śmierci!!!".
                • Gość: earthman Re: Śmierć nie odstrasza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:55
                  Odcinanie kończyń? Wolałbyś stracić prawą dłoń czy umrzeć, odpowiedz sobie sam.
                  Poza tym pisałeś o rozwiązaniu nie w sensie odstraszania, tylko w takim, żeby i
                  przeciwnicy i zwolennicy byli zadowoleni. Kwestii, czy sam skazany będzie
                  przestraszony, nie poruszyłeś. Ale - gdybyś miał te dwie możliwości - ręka czy
                  śmierć? Obie ręce czy śmierć? Ciekawi mnie twoje zdanie na ten temat.
                  • Gość: cziw Re: Śmierć nie odstrasza? IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 21:54
                    Wszystko już napisałem. Poczytaj i przemyśl !!!
                    Na koniec sentencja:
                    " Człowiek jest tyle wart, ile dobrego uczynił drugiemu człowiekowi"
        • wielki_czarownik Dokładnie 20.01.05, 22:25
          Dlatego na szubiennicę wyślemy tylko bandytę a nie całą jego rodzinę.
          • Gość: cziw Nie przywołuj słów ludobójców!!! IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 23:14
            Nie godzi się w demokratycznej dyskusji cytować jako argumentu słów
            zbrodniarza !!!
            • wielki_czarownik HAHAHA 20.01.05, 23:19
              To jest tylko sygnaturka! Od ponad roku wrzucam różne cytaty (głównie wielkich komuchów) w sygnaturkę. To nie jest przejaw moich poglądów ani nic takiego.
              • Gość: cziw Re: HAHAHA IP: *.tvgawex.pl 20.01.05, 23:44
                No to sobie poHAHAjmy na poważne tematy.
    • dokowski Bardzo dobra argumentacja. Nie raz pisałem na FA.. 20.01.05, 22:27
      Gość portalu: tokFM napisał(a):

> godność człowieka krzywdzonego, bezkarnie mordowanego, i pozbawiają go praw,
      > angażując się w obronę zabójców! Prawo do życia ma mieć ten, kto bez
      > skrupułów zabiera życie innym! Humanitaryzm dla morderców, a co dla ofiar?

... że popieram karę śmierci, ale tylko pod warunkiem, że znajdzie się chętny
      kat wśród pokrzywdzonych - wśród ofiar lub ich rodzin i bliskich. Bo człowiek
      obcy - urzędnik, prawnik, lekarz czy ksiądz - jeżeli staje się katem, to staje
      się tylko mordercą.

Pisałem to już tutaj nie raz, ale powtórzę: katem może być tylko ofiara lub
      ktoś jej bliski - np. ojciec zamordowanego dziecka - a jeśli nikt z bliskich
      nie zechce być katem, to kara śmierci powinna być zamieniona na dożywocie z
      dostępem do samobójstwa.
      • lala.laleczna No jasne. Matka dziecka zgwałconego przez pedofila 21.01.05, 12:58
        ma być katem. Podejrzewam, dokowski, że ty zwyczajnie bronisz własnej skóry.
        Swoją drogą ciekawe, co ma na sumieniu człowiek, który współczuje mordercy, a
        nie jego ofierze i jego rodzinie. Tfu, obrzydliwszy od ciebie jest chyba tylko
        Urban z Urbanicą.
        • Gość: antylala Re: No jasne. Matka dziecka zgwałconego przez ped IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:12
          lalu nie dekonspiruj sie.o urbanie i urbanicy pisalas jako magdusia 8. nie
          pamietasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka