Dodaj do ulubionych

Opinia o politykach

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 22:08
Mam 15 lat i bardzo interesujesie polityką mając na uwadze zbliżające się
wybory do parlamentu prosze o wasze opinie na temat polityków:UW-Geremka ,
Frasyniuka , SLD-Millera, Borowskiego , Oleksego , AWS-Buzka , Krzaklewskiego ,
PSL- Struzika , Kalinowskiego , PO-Olechowskiego , Tuska , PiS- Dorna ,
Kaczyńskich . Dzieki za waszą pomoc w mojej edukacji politycznej
Obserwuj wątek
    • Gość: Vist Re: Opinia o zespołach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.01, 22:44
      Gość portalu: X napisał(a):

> Mam 15 lat i bardzo interesujesie polityką
      > Dzieki za waszą pomoc w mojej edukacji politycznej

Cześć X !

Mam 65 lat i interesują mnie zespoły muzyczne. (wnuki wink

Proszę o opinię o:

R.E.M. , Placebo, Blur, DIDO, ALIANS, ŁZY, SHAGGY, Pearl Jam, STAIND,

2TM2,3 , A*TEENS , ALICE INCHAINS.

Będę wdzieczy za pomoc w mojej edukacji muzycznej wink)

Vist
    • Gość: piotrq Re: Opinia o politykach IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 23:43

> Mam 15 lat i bardzo interesujesie polityką mając na uwadze zbliżające się
      > wybory do parlamentu prosze o wasze opinie na temat polityków:UW-Geremka ,
      > Frasyniuka ,

Geremek - polityk zużyty, duży umysł, ale to rodzaj salonowego działacza opozycji
      demokratycznej, lubiącego dużo i pięknie mówić - jak i cała Unia Wolności.
      Problem w skuteczności. W sumie osobiście facet chyba uczciwy, ale to już chyba
      zmierzch jego politycznej kariery. Uważam, że jego głównym błędem po wyborze na
      szefa UW była zła ocena sytuacji: myślał, że skręcając w lewo (sam ma takie
      kampusowo-studencko-profesorskie ciągoty lewicowe pokrewne tym rozsiewanym przez
      Sorbonę, zresztą myślę - może się mylę - że blisko mu było do pokolenia
      buntowników zachodnioeuropejskich '68 z ich idealistycznymi mrzonkami) zdobędzie
      nowy elektorat zachowując, lub tracąc niewiele ze starego. Okazało się dokładnie
      odwrotnie: że elektorat UW jest bardziej prawicowy (czyli liberalny) niż sama
      partia.
      Frasyniuk - człowiek odważny, to mu trzeba przyznać, bohater stanu wojennego, a
      swoją odwagę potwierdził proponując kiedyś... sojusz z SLD(!) Poza tym dotychczas
      mało eksponowany, wyciągnięty z kieszonki na użytek wyborów. trudno w sumie
      powiedzieć, czy bardziej jest socjaldemokratą czy liberałem, w końcu mówił różne
      rzeczy. A że można z socjalisty stać się liberałem - przykład jest Macieja
      Jankowskiego, b. szefa regionu Mazowsze "S", prowadzącego związkowców na Sejm, a
      teraz wypowiadającego się jak rasowy zwolennik w pełni wolnego rynku (choć zdarza
      mu się potem zaprzeczaćsmile)

> SLD-Millera, Borowskiego , Oleksego ,

Wszyscy mają jedną cechę: są politykami, dla których celem jest władza, są
      zawodowcami, którzy chcą z polityki dobrze żyć. Widać to po ich bardzo dobrym
      przygotowaniu do występów w mediach. Borowski jest ekonomistą, uważany jest za
      fachowca, choć nie ma siły Balcerowicza, żeby postępować według własnego zdania,
      a nie jak partia każe. Więc może się uginać pod naciskiem lewego skrzydła SLD w
      postaci związków zawodowych. W kierownictwie partii - chyba z prawej strony.
      Oleksy z Millerem to eks-aparatczycy bez poglądów, a tylko z celem: wygrać
      wybory. To chyba centrum SLD. Lewe skrzydło to zwiąxzki zawodowe, partia emerytów
      itp.

> AWS-Buzka , Krzaklewskiego,

Buzka mi żal, bo jako protestant jest niebywale lojalny w stosunku do partyjnych
      kolegów, zwłaszcza Krzaklewskiego. Porządny chłop, ale jakoś niepozbierany, bo
      raczej usiłuje zrealizować kompletnie niespójny program AWS (które jak wiadomo ma
      codziennie 23 nowe programy zależnie od tego, kto się wypowiada i z jakiej jest
      partyjki) niż ma jakiś własny. Natomiast Krzaklewski to Nikodem Dyzma polskiej
      polityki: kompletne zero umysłowe i moralne, oportunista, który wykorzystał
      koniunkturę i sformował twór podobny do niektórych atomów nietrwałych - niby
      jest, ale krótko, bo zaraz się rozpada - AWS. Polakom się to spodobało, jak był.
      AWS zaczął przestawać być zaraz po wygraniu wyborów i trzymał się tylko na
      ambicjach "romantyków polityki" którzy chcieli realizować program wyborczy, oraz
      tych którzy chcieli na władzy się dorobić. Teraz AWSu nie ma, a Marianka (i
      dobrze!) też już chyba nie będzie...

>
      > PSL- Struzika , Kalinowskiego ,

PSL generalnie jest partią mendowatą. Jakoś dziwnie nie wspomina o swoim udziale
      w podtrzymywaniu PRL-u (jako ZSL), potem b. oślizgle wpisał się w polską
      rzeczywistość polityczną. Mają kupę kasy, bo zdołali ukraść państwu sporo
      nieruchomości i bank BGŻ oraz niektóre banki spółdzielcze. To populiści, którzy
      chcą do władzy (co nie daj Boże). Mieli już swoich ministrów i nawet premiera
      (Pawlak) i zawsze byli to kompletnie niepozbierani kolesie bez kwalifikacji
      (nawet minister rolnictwa big_grin). Nie pamiętam, czy w PSL jest Jacek Soska. Jeżeli
      jest, to jest to jedyny PSL-owiec, który się uczy, a poza tym jest ideowy.
      Kalinowski jest zawodowcem jak Miller i Oleksy, potrafi zjednywać sobie co
      bardziej niezorientowanych (czyli większość w naszym biednym kraju). Struzik to
      wyjątkowe paskudztwo, człowieczyna który wyciągnął najwięcej chyba osobistych
      korzyści ze sprawowania urzędów. Przykłąd: Kasa chorych...

PO-Olechowskiego , Tuska ,

Przyznam że obserwuję ich z ciekawością, choć jeszcze nie wiem co o nich myśleć.
      Olechowski jest z pewnością odważny ponieważ po pierwsze złożył zgodne z prawdą
      oświadczenie lustracyjne (że był agentem wywiadu PRL), a poza tym bez poparcia
      jekiejkolwiek partii wystartował w wyborach prezydenckich. To poza tym facet,
      który nieźle sprawdził się jako minister finansów i minister spraw zagranicznych.
      Świetnie wypada w mediach. Poglądy zdecydowanie wolnorynkowe. Czy jest w pełni
      liberałem - okaże się, kiedy będzie wiadomo, co sądzi o prawach człowieka i
      swobodach obywatelskich, Tusk - no cóż, młody, gra w piłkę, ongiś filar Kongresu
      Liberalno-Demokratycznego, bardzo fajnej partii, zaduszonej i pożartej przez UW w
      i po wyborach do Sejmu w bodajże '95 roku. Teraz nie wiem, na ile kontakty z UW
      mu zaszkodziły. Trudno powiedzieć...

> PiS- Dorna ,
      > Kaczyńskich .

Niektóre postulaty PiS są mi bliskie, np. zaostrzenie penalizacji (karania)
      przestępstw, z drugiej strony Dorn i Kaczyńscy kiedyś nie byli szczególnie
      fajni... jakieś niejasne interesy z Art-B, spółka Telegraf i modlińskie lotnisko
      ze strefą specjalną ekonomiczną... ale ludzie się zmieniają, więc może...

> Dzieki za waszą pomoc w mojej edukacji politycznej
      Bardzo proszę. Tylko zważ na to, że każdy kto ci odpowie, przedstawi problem ze
      swojej perspektywy, a te na tym forum sąróżne, różniste. Ja np. starałem się
      pisać obiektywnie, ale wiem, że do końca mi się to nie udało. Więc uważaj!!!
      Pozdrawiam
      • Gość: X Re: Opinia o politykach IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 10:53
        Dzięki Ci bardzo za pomoc . Mimo że różnimy się zasadniczo w postrzeganiu tych
        ludzi . Pozdrawiam .
        • Gość: choleryk Re: Opinia o politykach IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 11:00

> Dzięki Ci bardzo za pomoc . Mimo że różnimy się zasadniczo w postrzeganiu tych
          > ludzi . Pozdrawiam .

To po co się pytasz jak masz już wyrobioną opinię o tych politykach . Sztuka dla sztuki ?

Pzdr

Chol
          • Gość: x Re: Opinia o politykach IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 11:17
            Chciałem po prostu dowiedzieć się co myślą inni w kontekście zbliżających sie
            wyborów parlamentarnych . Trudno żebym się interesował polityką , a nie miał
            swoich poglądów. Napisz o swoich . Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka