Dodaj do ulubionych

Dowod osobisty

IP: 213.25.97.* 27.06.01, 13:16
Pewnie to juz kiedys bylo, bo temat nie jest nowy, ale moze mnie ktos oswieci
kto w swym bezmiarze madrosci i po tylu latach myslenia i brania za to
pieniedzy zadecydowal, zeby na dowodzie osobistym, ktory jest dokumentem
obowiazujacym tylko w kraju umieszczac napisy w jezyku angielskim ? Chcialbym
sie tego dowiedziec, bo moze ten ktos bedzie chcial teraz zostac poslem ....
Obserwuj wątek
    • Gość: luka Re: Dowod osobisty IP: 217.67.196.* 27.06.01, 14:10
      Gość portalu: Gall napisał(a):

> Pewnie to juz kiedys bylo, bo temat nie jest nowy, ale moze mnie ktos oswieci
      > kto w swym bezmiarze madrosci i po tylu latach myslenia i brania za to
      > pieniedzy zadecydowal, zeby na dowodzie osobistym, ktory jest dokumentem
      > obowiazujacym tylko w kraju umieszczac napisy w jezyku angielskim ?

A ja z inną kwestią: a na cholerę nam kennkarty? To wymysł totalitarnego państwa -
      numerowanie obywateli peselami, opisywanie ich stanu cywilnego, wyglądu, miejsca
      pracy i diabli wiedzą jeszcze czego (w tych nowych, z magnetycznym paskiem). Moja
      prywatność jest wywlekana na wierzch przy byle kontroli policyjnej; co psa
      obchodzi, gdzie pracuję lub ile mam dzieci? W normalnych krajach (USA, W.
      Brytania, Australia) dowody osobowe nie istnieją (a w Anglii w prawie jazdy nie
      ma nawet zdjęcia właściciela, jeśli się nie mylę).
      • Gość: Adams Re: Dowod osobisty IP: 192.168.1.* / 213.76.128.* 27.06.01, 14:18
        To są wymysły dbających o obywatela socjalistów . Zeby o Ciebie dbac , muszą o Tobie
        wiedziec wszystko . Oni juz wprowadzili kiedys specjalny system oznaczania ludzi . Tatuaz na
        przedramieniu . Zeby im się towarzystwo nie porozłazilo
        • Gość: Perry Re: Dowod osobisty IP: *.umirm.gov.pl 27.06.01, 14:36
          A nie zastanowiliście się, że napisy w jęz. angielskim mogą się przydać kiedy
          bedziemy już w strefie Schengen i dowody zastąpią paszporty przy podróżach po
          Europie?

Pozdrawiam.
      • Gość: tomaso Re: Dowod osobisty IP: 134.113.44.* 27.06.01, 22:48
        > Gość portalu: Gall napisał(a):

> prywatność jest wywlekana na wierzch przy byle kontroli policyjnej; co psa
        > obchodzi, gdzie pracuję lub ile mam dzieci? W normalnych krajach (USA, W.
        > Brytania, Australia) dowody osobowe nie istnieją (a w Anglii w prawie jazdy nie

w USA dokumentem identyfikacyjnym jest prawo jazdy albo prawo jazdy bez prawa
        kierowania pojazdem i bez tego niewiele zdzialasz. Ale za to obywatel ma na ogol
        tylko jeden numer ew. tj. SSA.
    • Gość: maurycy Re: Dowod osobisty IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 27.06.01, 18:34
      W Anglii wchodzą w życie nowe zatapiane prawa jazdy ze zdjeciem, ale stare są
      dalej ważne.

Dowod osobisty w swej idei nie jest zły, jeżeli może nam zastąpić wiele innych
      dokumentów. W praktyce jednak nie wystarcza i musimy przynosic wiele
      zaświadczeń iswiadectw, kiedy wystarczy, że urzędnik sprawdzi i potwierdzi
      zgodność np. urodzenia, zatrudnienia itp.
      • Gość: Perry Re: Dowod osobisty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.01, 21:31
        No cóż, taka sytuacja coś mi trąci Wielkim Bratem - tym Orwella, nie Endemol`u.
        Wyobraź sobie np., ile codziennie wyjmowałbyś ulotek ze skrzynki gdyby każdy
        urzędnik dowolnej instytucji, państwowej czy prywatnej świadczącej usługi
        publiczne (urząd, bank i wiele innych) miał wgląd we WSZYSTKO, co Ciebie dotyczy?
        Nie mam tu na myśli np. informacji dot. wiarygodności kredytowej bo to oczywiste
        że bank chce wiedzieć komu pożycza pieniądze, ale powinien wiedzieć ile
        zarabiasz, jaką masz umowę o pracę czy też ile czasu prowadzisz firmę a nie
        powinien interesować się innymi sprawami. Podobnie pani w rejestracji w
        przychodni - jej z kolei nic do tego ile zarabiasz smile Nasz system jaki jest taki
        jest ale nie jest najgorszy, np. do bazy danych PESEL ma dostęp naprawdę niewiele
        osób i to chyba dobrze, ale to tylko moja skromna opinia.

Poza tym - chyba wygodniej nosić w kieszeni lub w portfelu dowód wielkości karty
        kredytowej niż korespondencję, rachunki, itp. - to, co podobno wystarcza w
        krajach anglosaskich - tak jest chyba po prostu wygodniej smile

Pozdrawiam!
    • Gość: choleryk Re: Dowod osobisty IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.01, 22:26
      Może ktos doszedł do wniosku iż językiem obowiązującym w Unii będzie angielski .
      Tak pewni już tego wejscia są .

A co do wszelkich dowodów dokumentów tożsamosci .
      Czy wiecie że nawet na cholerne samochody muszą Karty Pojazdu . Dowód osobisty dla samochodu
      ?
      Toż my jestesmy już tak skatalogowani jak książki w bibliotece . Indeks , autor , data powstania ,
      numer seryjny ................. .
      To już nie socjalizm to już jest biuralizm .

Pozdrawiam
      • Gość: Gall Re: Dowod osobisty IP: 213.25.97.* 28.06.01, 13:21
        hmm... ale przeciez ten dowod nie jest wazny w unii, on jest polskim dokumentem
        do uzytku tylko wewnatrz panstwa !
    • Gość: max a po co jest dowod osobisty? :) IP: *.net.bialystok.pl 28.06.01, 00:05
      • Gość: Perry Re: dowod osobisty IP: *.umirm.gov.pl 29.06.01, 08:59
        O ile wiem, oficjalne języki używane w pracach np. Komisji Europejskiej to
        właśnie angielski i francuski. Ale rozumiem, że w gimnazjum jeszcze tego nie
        uczą.

Pozdrawiam.
        • Gość: Gall Re: dowod osobisty IP: 196.13.0.* 29.06.01, 13:09
          Tylko, ze polski dowod osobisty nie jest efektem prac komisji europejskiej i w
          zasadzie nic komisji do niego, bo ten dokument jest wazny tylko w granicach RP
          a poza tym jeśli sadzisz, że np dokumenty w niemczech czy hiszpanii (oczywiscie
          poza paszportem i prawem jazdy) sa po angielsku i francusku to jestes w bledzie
          (ale w gimnazjum pewnie tego tez nie ucza smile)
          • Gość: Perry Re: dowod osobisty IP: *.umirm.gov.pl 29.06.01, 14:21
            Swojego czasu była afera z wstemplowywaniem misiów przez policję bądź
            Bundesgrenzschutz Polakom zatrzymanym we Frankfurcie nad Odrą właśnie do DO
            więc nie byłbym taki 100% pewien jak nasze dokumenty są traktowane przez słuzby
            obcych państw... Poza tym czasami warto wybiec myślami trochę w przyszłość i
            pomysleć, że za kilka lat nasze dowody raczej na pewno będą jak najbardziej
            uznawane przez władze wszystkich państw Grupy Schengen. Najprościej rzecz
            ujmując - dowód, zwłaszcza ten nowy jest po prostu wygodniejszy w "użytkowaniu"
            od paszportu - vide rozmiary smile NB, w Finlandii to własnie po wejściu do GS
            zaczęto wydawać ID-cardy (wcześniej nie mieli) gdyż bez nich cały pomysł na
            podróże wewnątrz całego obszaru bez paszportu był jakby mało związany z
            realiami, a raczej nie słyszałem, żeby pragmatyczni skąd inąd Finowie wznosili
            protesty. Z innej zalety dowodu skorzystam jeszcze dzisiaj, gdyż idę do banku
            odebrać nową kartę kredytowa i ciesze się, że wystarczy, jeśli pójdę tam z
            jednym dokumentem a nie z plikiem listów, rachunków czy cholera jeszcze wie
            czego i bardzo dobrze (po tym gimnazjum, kiedy juz zaczniesz pracę lub biznes i
            założysz sobie konto też tak stwierdzisz smile ). Poza tym jest to jakieś (zgadza
            się, że w określonych okolicznościach może i marne) zabezpieczenie przed
            podszyciem sie kogoś pode mnie.

A co mi szkodzi, że już w tej chwili jest na DO tekst po angielsku??? Może się
            zdarzyć, że go zgubię i znajdzie go na ulicy ktoś z zagranicy (ale mi się
            zrymowało) - będzie przynajmniej wiedział że to dokument nieco ważniejszy od
            np. karty bibliotecznej i może podrzuci go na policję

Wręcz pozbawiłeś mnie wszelkich możliwych argumentów, pozostaje mi tylko
            niejasna wątpliwość, a nawet trzy: co ma piernik do wiatraka i po co w ogóle ta
            dyskusja i wreszcie - co to w ogóle jest za problem...

Życzę miłego weekendu i pozdrawiam - Perry.
            • Gość: Gall Re: dowod osobisty IP: 196.13.0.* 29.06.01, 14:54
              po co dyskusja ? to było zawarte w pierwszym poscie smile - chcialem sie
              dowiedziec ktory madry polityk potrzebowal paru lat wytezonej pracy (moze nie
              wiesz ale pracowalo nad tym ponad 300 osob wozac sie przy okazji po swiecie i
              biarac pieniadze o ktorych my prosci mozemy pomarzyc) na stworzenie tego
              dowodu, bo uwazam, ze jestli ktos nie ma czegos konkretnego do zaproponowania
              to wymyśla takie "kwiatki" jak np ten jezyk (skoro np w niemczech akceptuje sie
              dokumenty pisane po finsku to dlaczego nie po polsku ?)
              przeciez tu chyba nie bylo nad czym myslec - imie, nazwisko, data ur. adres i
              pesel i reszta jest sprawa ludzi od zabezpieczen dokumentow
              nie neguje sensu istnienia dowodu - mnie rowniez pomysl jego posiadania wydaje
              sie calkiem logiczny, chcialem tylko wiedziec kto zmarnotrawil mnostwo
              panstwowych pieniedzy, ktorych brakuje w budzecie

pozdrawiam i rowniez zycze milego weekendu smile
              • Gość: Perry Re: dowod osobisty IP: *.umirm.gov.pl 29.06.01, 15:14
                Aaa, oświeciło mnie! smile No, to jest kwestia na której temat nie wolno mi się
                wypowiadać, na pocieszenie (?) pozostaje stwierdzić, że nie ma takiego kraju w
                którym te problemy by nie istniały sad((

Gwoli ścisłości (nie żebym sie czepiał ale akurat to sobie przypomniałem) -
                nasze dowody, stare i nowe, sa już od jakiegoś czasu uznawane poza Polską,
                przynajmniej w strefach przygranicznych, których mieszkańcy mogą
                przechodzić "na drugą stronę" na ich podstawie. Stąd m.in. wspomniana sprawa z
                Frankfurtu.

No cóż, myślami jestem już "Pod Baryłką", jeszcze raz pozdrawiam.
    • Gość: arol Re: Dowod osobisty IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 29.06.01, 15:10
      Myślę,że jest to ktoś, kto sam nie zna angielskiego,pewnie czuł się
      niedowartościowany i dlatego zafundował polakom zbiorową naukę jedynie
      słusznego języka( a z tym mam akurat złe skojarzenia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka