Dodaj do ulubionych

kiedy odejdą polscy talibowie

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 20:58
podobno w gimnazjach przewidziano 6 godz. religii, tyle co biologii, techniki +
informatyki. To kolejny przykład teologizacji państwa, które powinno być
laickie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ethanol Re: kiedy odejdą polscy talibowie IP: 151.112.27.* 20.09.01, 21:12
      religia nie jest obowiazkowa wiec o co tyle halasu ???
      • Gość: Piast Re: kiedy odejdą polscy talibowie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:12
        Gość portalu: ethanol napisał(a):

> religia nie jest obowiazkowa wiec o co tyle halasu ???

idąc tropem pańskiego rozumowania można zwiększyć ilość godzin religii do 20 a
        nawet więcej godzin. To już było .......w średniowieczu!!!!!!
    • Gość: max Panie Piast a co z tą biologią? czyzby przymus w nauczaniu talibów? IP: *.net.bialystok.pl 20.09.01, 21:28
      Gość portalu: Piast napisał(a):

> podobno w gimnazjach przewidziano 6 godz. religii, tyle co biologii, techniki +
      >
      > informatyki. To kolejny przykład teologizacji państwa, które powinno być
      > laickie.

"przewidziano" 6 godz biologii i techniki? kto to zrobil laicka rada Ulemow?:]
      jakim prawem? prawem pięsci? wink
      • Gość: Piast Re: Panie Piast a co z tą biologią? czyzby przymus w nauczaniu talibów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:17
        Gość portalu: max napisał(a):

> Gość portalu: Piast napisał(a):
        >
        > > podobno w gimnazjach przewidziano 6 godz. religii, tyle co biologii, techn
        > iki +
        > >
        > > informatyki. To kolejny przykład teologizacji państwa, które powinno być
        > > laickie.
        >
        > "przewidziano" 6 godz biologii i techniki? kto to zrobil laicka rada Ulemow?:]
        > jakim prawem? prawem pięsci? wink

>domyślam się, że Pana zdaniem biologia jest be bo uczy o ewolucji. No cóż.

• Gość: max no wiec jak talibie? PRZYMUS? czy nie? IP: *.net.bialystok.pl 20.09.01, 22:48

> Gość portalu: max napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Piast napisał(a):
          > >
          > > > podobno w gimnazjach przewidziano 6 godz. religii, tyle co biologii,
          > techn
          > > iki +
          > > >
          > > > informatyki. To kolejny przykład teologizacji państwa, które powinno
          > być
          > > > laickie.
          > >
          > > "przewidziano" 6 godz biologii i techniki? kto to zrobil laicka rada Ulemo
          > w?:]
          > > jakim prawem? prawem pięsci? wink
          >
          > >domyślam się, że Pana zdaniem biologia jest be bo uczy o ewolucji. No cóż.

Mam gdzies czy ktos uczy sie o małpach czy o humanizmie!
          A Darwina Pan lubi? a na ile? poczytaj Pan o socjobiologii! smile)))
          Domysły to moze Pan jako Inkwizytor Ateistyczny doszukiwac sie u SIEBIE!!wink
          przymusik nauczania? MITY CIEMNOGRODU - PRECZ!
    • civic_vtec Re: kiedy odejdą polscy talibowie 20.09.01, 21:36
      Przepraszam, pytanie z boku - ktorej religii? Mamy ich troche w Polsce - od
      islamu przez prawoslawie i protestantyzm po katolicyzm. I jeszcze troche innych.
      Czy, sadzac z tytulu watku, chodzi o zagrozenie ze strony polskich muzulmanow?
      • Gość: Piast Re: kiedy odejdą polscy talibowie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:09
        civic_vtec napisał(a):

> Przepraszam, pytanie z boku - ktorej religii? Mamy ich troche w Polsce - od
        > islamu przez prawoslawie i protestantyzm po katolicyzm. I jeszcze troche innych
        > .
        > Czy, sadzac z tytulu watku, chodzi o zagrozenie ze strony polskich muzulmanow?

>czy Pan kpi czy o drogę pyta ?
        • civic_vtec Re: kiedy odejdą polscy talibowie 20.09.01, 22:12

>czy Pan kpi czy o drogę pyta ?

Ani jedno ani drugie. Po prostu jestem pod wrazeniem ostatnich doniesien ze
          swiata.
          • Gość: Piast Re: kiedy odejdą polscy talibowie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:22
            civic_vtec napisał(a):

> Gość portalu: Piast napisał(a):
            >
            > >czy Pan kpi czy o drogę pyta ?
            >
            >
            > Ani jedno ani drugie. Po prostu jestem pod wrazeniem ostatnich doniesien ze
            > swiata.

Ja też. Zaatakowała mnie gorączka przedwyborcza, więc przepraszam za zjadliwy ton.
            • civic_vtec Re: kiedy odejdą polscy talibowie 20.09.01, 22:27
              Na goraczke aspiryna lub herbata po goralsku - wedle wyboru.
              Na przedwyborcza - wiadro wody, ale nie do srodka po moze wyjsc wodoglowie,
              tylko na leb. Na niedziele zalecam trzezwosc myslenia.

Za ton zjadliwy przeprosiny - przyjmuje, choc zjadliwosci tutaj nie takie
              spotkac mozna. A tez adwersarze czasem sie przeprosza.

Powodzenia zycze w walce z... talibami wink

vtec
      • Gość: max moze ja Piasta rozszyfruje co?... ateistyczno-laicki talib?:) IP: *.net.bialystok.pl 20.09.01, 22:43
        civic_vtec napisał(a):

> Przepraszam, pytanie z boku - ktorej religii? Mamy ich troche w Polsce - od
        > islamu przez prawoslawie i protestantyzm po katolicyzm. I jeszcze troche innych
        > .
        > Czy, sadzac z tytulu watku, chodzi o zagrozenie ze strony polskich muzulmanow?

od taki inny fanatyk! :]
    • Gość: Perła Re: Jak się rodzi plotka IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:33

> podobno w gimnazjach przewidziano 6 godz. religii, tyle co biologii, techniki +
      >
      > informatyki. To kolejny przykład teologizacji państwa, które powinno być
      > laickie.

PODOBNO ??? Cóż to za stwierdzenie jest? PODOBNO niektórzy durniami są.
      • civic_vtec Re: Jak się rodzi plotka 20.09.01, 22:40
        Gość portalu: Perła napisał(a):

> PODOBNO ??? Cóż to za stwierdzenie jest? PODOBNO niektórzy durniami są.

Perlo, PODOBNO mialy kiedys miejsce wydarzenia opisywane przez oba Testamenty
        (znow Ci z Pismem wyjezdzam). A my tu wlasnie o religii sobie gawedzimy...
        • Gość: Perła Re: Jak się rodzi plotka IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:45
          civic_vtec napisał(a):

> Gość portalu: Perła napisał(a):
          >
          > > PODOBNO ??? Cóż to za stwierdzenie jest? PODOBNO niektórzy durniami są.
          >
          > Perlo, PODOBNO mialy kiedys miejsce wydarzenia opisywane przez oba Testamenty
          > (znow Ci z Pismem wyjezdzam). A my tu wlasnie o religii sobie gawedzimy...

Nie o religii a o lekcjach katechezy. Tych godzin jest 2 w skali tygodnia.
          Zamiast pisać PODOBNO wystarczy otworzyć stronę MEN i tam przeczytać.
          pozdrawiam - Perła
          • wojcd Re: Jak się rodzi plotka 20.09.01, 23:45
            Panie Perła,
            to jest nie istotne ile tych godzin ma być. Istotne w poście Piasta jest to, że
            jego dzieci (tj. Piasta) nikt nie zmusza do tych lekcji. On się martwi, że
            dzieci sąsiada będą na nie chodziły i on chce urządzać życie rodzinne sąsiada.
            Sąsiad jest głupi i pan Piast chce mu dyktować NORMALNOŚĆ.
            Wojciech
    • Gość: Matt Re: kiedy odejdą polscy talibowie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:40
      Proponuje lekcje wychowania seksualnego w tym samym czasie co lekcje religii.
      Zajecia oczywiscie dla chetnych. Niech uczniowe sami wybiora! Argument, ze
      lekcje religii sa dla chetnych jest nie na miejscu. W malych miastach i wsiach
      jest zbyt duza presja zacofanego polskiego srodowiska aby sie tam nie pojawic.
      Jeszcze jedno ciekawe kto placi za dodatkowe lekcje sad
    • wojcd Re: kiedy odejdą polscy talibowie 20.09.01, 22:41
      Panie Piast,
      nie musi Pan posyłać na religię własnych dzieci, ale Pana sąsiad posyła. Pan
      chce decydować czy jego dzieci mają mieć rligię i ile godzin. A jakim to prawem?
      Wojciech
      • Gość: Stoik Nie jest tak dobrze IP: *.toya.net.pl 21.09.01, 00:49
        wojcd napisał(a):

> Panie Piast,
        > nie musi Pan posyłać na religię własnych dzieci, ale Pana sąsiad posyła. Pan
        > chce decydować czy jego dzieci mają mieć rligię i ile godzin. A jakim to prawem
        > ?
        > Wojciech

Drogi Wojciechu,
        niestety, problem nie w tym, że nietolerancyjni ateiści chcą się wtrącać do
        religijnego wykształcenia dzieci. Praktyka wygląda tak:
        1. dziecko nie decyduje, aż do liceum, czy chce chodzić na religię - decydują
        rodzice
        2. dziecko w podstawówce czy gimnazjum, które nie chodzi na religię, jest
        postrzegane w najlepszym razie jako dziwoląg
        3. w czasie lekcji religii takie dziecko nie ma co ze sobą zrobić, bowiem:
        a) w większości wypadków szkoły nie oferują lekcji dla niekatolików; mogę się
        mylić, proszę mi wskazać, gdzie w Polsce są lekcje religii muzułmańskiej
        b) praktycznie żadna szkoła nie oferuje lekcji etyki, która miała zastępować
        religię dla dzieci niewierzących; nie ma też podręczników
        4. w moim odczuciu, wprowadzenie lekcji religii do szkoły spowodowało laicyzację
        młodej części społeczeństwa (tu też mogę się mylić)
        Pozdrawiam
        • wojcd Re: Nie jest tak dobrze 21.09.01, 01:08
          Panie Stoiku,
          gdyby Pan zainicjował wątek pisząc to co Pan pisze, przyznałbym Panu rację w
          wielu punktach. Proszę jednak zwrócić uwagę, na tytuł wątku "kiedy odejdą
          polscy talibowie". Dopasowałem się do rytmu wprowadzenia.
          Ale wracając do kwestii, które Pan pruszył. Ja z problemów z własnymi dziećmi
          widziałem to inaczej. Moje dzieci nie chciały chodzić na religię bo to
          oznaczało dla nich wolne. Nie przejmowały się się tym, że mnie i żonie na tym
          zależy. Chyba jednak z tym terrorem środowiska to lekka przesada. Może to jest
          istotne w pierwszych klasach szkoły podstawowej.
          Serdecznie witam Wojciech
          • Gość: Stoik Nie jest tak źle IP: *.toya.net.pl 21.09.01, 01:41
            Panie Wojciechu,
            rzeczywiście o żadnym terrorze nie może być mowy, są tylko drobne
            niedogodności. Natomiast młodzież licealna traktuje często religię jako lekcję,
            którą można sobie opuścić. Myślę, że religia poza szkołą byłą jednak czymś
            ważniejszym, bo odrębnym i samodzielnym.
            Serdecznie pozdrawiam
            • wojcd Re: Nie jest tak źle 21.09.01, 01:59
              Panie Stoiku,
              mam dosyć trywialny punkt widzenia na sprawę. Chodzi o to by po ulicach biegało
              mniej ogolonych na łyso z palmami pokoju "uczących" staruszków kto tu rządzi.
              Religia w szkole jest krokiem w tym kierunku. Oczywiście dobrze by było
              wprowadzić równolegle wspomniane lekcje etyki i traktować te sprawy poważniej
              niż teraz. Upór z przed kilku lat SLD by nie wprowadzać religii do szkół uważam
              za brak odpowiedzialności.
              Wojciech
              PS. Jeśli chodzi o miejsce - w szkole czy po za szkołą, to uważam, że
              nauczyciele woleli by (dziś) w szkole. To załatwia w jakiejś tam mierze kwestie
              wychowawcze szkoły. Oczywiście mogę się tu mylić.
    • Gość: Matt Re: kiedy odejdą polscy talibowie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:42
      Kiedy odejda...? Juz sie spakowali, a w niedziele (dzien swiety) odejda na
      zawsze.
      • Gość: Vist ___ Byznes___________________________________religijny.______ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 01:09

W mojej parafii obok kościoła wybudowano centrum katechezy.

Okazało się niepotrzebne. Zajeto klasy w szkole.

Ksiądz proboszcz wynajmuje powierzchnię centrum sklepom z coca colą.

A katacheci pobierają pensję państwową i nie podlegają dyrektorom szkół.

Nauczają, że antykoncepcja prowadzi do urodzeń dzieci z miedzianymi
        spiralami wrośniętymi w mózg (XIX gimnazjum we Wrocławiu).

A rodzice na wywiadówkach nie pytają o postępy w nauce tylko o to,
        kiedy będzie bierzmowanie.

Czy za pieniądze z najmu byłych sal katechetycznych zbudowano olbrzymie
        sanktuarium w Licheniu uwieńczone złotą kopułą ?

Szczęść Boże

Vist_____________________________
        • Gość: leon Niektórym... IP: 207.129.53.* 21.09.01, 08:51
          Gość portalu: Vist napisał(a):

> Czy za pieniądze z najmu byłych sal katechetycznych zbudowano olbrzymie
          > sanktuarium w Licheniu uwieńczone złotą kopułą ?

Niektórym przeszkadza religia w szkołach, że ksiądz poświęci jakiś zbudowany
          obiekt, że na mszach zbierana jest taca, że biskup wypowie się w sprawach Polski,
          itd. itd. Teraz doszedł Licheń. Niedługo będzie przeszkadzał krzyż polny, bo
          ptaszek się w główkę uderzy albo że pioruny ściąga.
          A sanktuarium zbudowano z datków wiernych z całego świata. Jakby było więcej
          pieniędzy zbudowano by większe. Co to może obchodzić niezainteresowanych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka