Dodaj do ulubionych

Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!...

IP: *.net.bialystok.pl 26.07.01, 23:48
wink
Walcze z marzeniem wszystkich socjalistow!
Z globalnym rządem Biurokratycznych Neofeudałow ktory tworzy sie na naszych
oczach (dawnych feudałów juz dawno przescigneli w wyzysku fiskalnym i to kilka
razy! i na wieksza skale! )
Bo coz mogą chcieć tabuny urzedasów z europy?
Wolnego rynku? wolne zarty! popatrzcie na ich śmieszne nakazy na czekolade,
banany,sery niby antyhigieniczne.
i ich CENTRALIZACJE władzy? to o to chodzi w wolnym świecie?
Toczy sie walka! walka o wizje przyszlego swiata!
Gdyby chodziło o wolny rynek śmieszne ustawy regulujace krzywizny banana
znikłyby z UE! I są dalej straszą... a jest takich hybryd o wiele wiecej a
ktore jak rak sie rozmnażają.

Bo chodzi o PODATKI! tak Panie i Panowie!
chodzi o globalne ujednolicenie STAWEK (czytaj "równanie" w góre)!
i centralizacja wszystkich baz danych o podatnikach!

ktos niewierzy niech przejrzy ich ostrzezania dotyczace "rajów podatkowych"
o "nieuczciwej konkurencji" i "praniu brudnych pieniedzy" one mowia jasno!
z kim trzeba walczyc z krajami ktore maja niskie podatki!

Ale maja w tym interes właśnie duze korporacje! ( to juz nieraz Korwin
pisał!! ) ktore tak naprawde nie walcza o wolny kapitalizm ( bo po co? )a o
koncesje rzadowe i kilkuletnie zwolnienia z podatku ... i jakby tu łapówe dac
dla urzedasa...
nie widze roznicy w innym traktowaniu małej firmy jakiegoś Ziutka&syn a Intelem!
Wolny kapitalizm jest dobry tylko dla biednych i pragnacych sie wzbogacic a nie
duzym firmom ktore boją sie jak malarii wszystkich ktorzy moga zagrozic ich
pozycji!

I to trzeba powiedziec wprost! i nie mydlic oczu!

Wiem ktos powie robie mętlik ze słowem GLOBALIZACJA!
wybaczcie ten mętlik juz jest! ale co mam klaskac? bez przesady!
Wizja "proli" z biochipami? teraz mozna sie smiac! smile)))) ( jeszcze!)

pozdrowienia dla wszystkich Wolnościowców!

VAT go HELL! wink

PS. ...co by było gdyby Gore wygrał w USA??????a?
Obserwuj wątek
    • Gość: gratka Re: Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!... IP: *.interkom.pl 27.07.01, 00:02
      To w takim razie ja też. Ale nie będziemy toczyć potyczek z policją? Niech oni
      lepiej walczą z bandytami.
      • Gość: max Re: Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!... IP: *.net.bialystok.pl 27.07.01, 00:40
        Gość portalu: gratka napisał(a):

> To w takim razie ja też. Ale nie będziemy toczyć potyczek z policją? Niech oni
        > lepiej walczą z bandytami.

smile))
        Gdyby sie wyjawiło takie poglady wink policja musialaby interweniowac bo "klany"
        antyglobalne by sie pokłóciły o cel walki! wink)))))
        glob glob
        pozdro.
    • Gość: Greg Re: Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!... IP: 212.187.240.* 27.07.01, 07:32
      Jesli chodzi o VAT to jest to jedyny uczciwy podatek, bo jest placony od
      konsumpcji. Nie "Janosikowe" zabierani madrzejszym, zdolniejszym i bardziej
      pracowitym, a tym ktorzy konsumuja swoje dochody. Podatek od dochodow to tylko
      pole to oszustw i naduzyc, roznych lewych ulg itp.
      VAT powinien byc jedynym podatkiem.
      • Gość: max VAT to jest to jedyny uczciwy podatek? a slyszales o pogłównym? IP: *.net.bialystok.pl 27.07.01, 11:16
        Gość portalu: Greg napisał(a):

> Jesli chodzi o VAT to jest to jedyny uczciwy podatek, bo jest placony od
        > konsumpcji. Nie "Janosikowe" zabierani madrzejszym, zdolniejszym i bardziej
        > pracowitym, a tym ktorzy konsumuja swoje dochody. Podatek od dochodow to tylko
        > pole to oszustw i naduzyc, roznych lewych ulg itp.
        > VAT powinien byc jedynym podatkiem.

Na czym ta uczciwosc ma polegac? ze co niby jak wiecej jem to moja opłata (
        podatek) na ochrone mojej osoby sie zwieksza???
        Logiki nie widze! Vat to jeden z najperfidniejszych typow ukrytych podatkow...
        Bo sobie trzeba uswiadomic - usługa "panstwo" to nie krzywa konsumpcjii
        to realna cena! a nie wzrastajaca od brzucha!

Nie "Janosikowe"??? zabierani madrzejszym???
        a komu emerytom i dzieciom ? bo co łatwiej łupić bo nie pisną? no tak! uczciwe!
        strasznie! poprostu straszne!

vide Podatek dochodowy do 1913roku w USA nieistniał! bo był niezgodny z
        konstytucja!

Ps. Ja chce widziec ile płace na tych Kacykow z wyszczegolnionym rachunkiem co na
        co i ile! a nie poukrywane po kątach!
        Chce widziec realna cene tych "usług"
        • Gość: Adams Re: VAT to jest to jedyny uczciwy podatek? a slyszales o pogłównym? IP: 192.168.1.* / 213.76.128.* 27.07.01, 11:28
          Gość portalu: max napisał(a):

> Gość portalu: Greg napisał(a):
          >
          > > Jesli chodzi o VAT to jest to jedyny uczciwy podatek, bo jest placony od
          > > konsumpcji. Nie "Janosikowe" zabierani madrzejszym, zdolniejszym i bardzie
          > j
          > > pracowitym, a tym ktorzy konsumuja swoje dochody. Podatek od dochodow to t
          > ylko
          > > pole to oszustw i naduzyc, roznych lewych ulg itp.
          > > VAT powinien byc jedynym podatkiem.
          >
          > Na czym ta uczciwosc ma polegac? ze co niby jak wiecej jem to moja opłata (
          > podatek) na ochrone mojej osoby sie zwieksza???
          > Logiki nie widze! Vat to jeden z najperfidniejszych typow ukrytych podatkow...
          > Bo sobie trzeba uswiadomic - usługa "panstwo" to nie krzywa konsumpcjii
          > to realna cena! a nie wzrastajaca od brzucha!
          >
          >
          > Nie "Janosikowe"??? zabierani madrzejszym???
          > a komu emerytom i dzieciom ? bo co łatwiej łupić bo nie pisną? no tak! uczciwe!
          > strasznie! poprostu straszne!
          >
          > vide Podatek dochodowy do 1913roku w USA nieistniał! bo był niezgodny z
          > konstytucja!
          >
          >
          > Ps. Ja chce widziec ile płace na tych Kacykow z wyszczegolnionym rachunkiem co
          > na
          > co i ile! a nie poukrywane po kątach!
          > Chce widziec realna cene tych "usług"

Uważaj bo zobaczysz . Prędzej oczy wypatrzysz , albo Ci żyłka pęknie.
          • Gość: max luzik! ;) IP: *.net.bialystok.pl 27.07.01, 11:39

> Uważaj bo zobaczysz . Prędzej oczy wypatrzysz , albo Ci żyłka pęknie.

smile)) nie jest tak źle!

pozdro.
        • Gość: Lechu Suma wszystkich podatków, które płacisz wynosi: IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 27.07.01, 11:42

> Ps. Ja chce widziec ile płace na tych Kacykow z wyszczegolnionym rachunkiem co
          > na
          > co i ile! a nie poukrywane po kątach!
          > Chce widziec realna cene tych "usług"

dla pierwszej grupy (tzw. 19%) wszelkie podatki wynoszą ok. 54% tego, co
          zarabiasz,
          dla drugiej (tzw. 30%) podatki wynoszą ok. 62%,
          dla trzeciej (tzw. 40%) aż 67%.

W/w podatki są dla pracobiorców, przeciętnych konsumentów. Natomiast jeżeli
          kupujesz dużo paliwa, chlasz sporo gorzały, to podatek jest jeszcze trochę
          większy.

A jeżli pracujesz na swoim i trochę kombinujesz, to podatki są dużo niższe.
          • Gość: max Lechu! thx! ;))))) IP: *.net.bialystok.pl 27.07.01, 11:47
            Gość portalu: Lechu napisał(a):

> Gość portalu: max napisał(a):
            >
            > > Ps. Ja chce widziec ile płace na tych Kacykow z wyszczegolnionym rachunkie
            > m co
            > > na
            > > co i ile! a nie poukrywane po kątach!
            > > Chce widziec realna cene tych "usług"
            >
            > dla pierwszej grupy (tzw. 19%) wszelkie podatki wynoszą ok. 54% tego, co
            > zarabiasz,
            > dla drugiej (tzw. 30%) podatki wynoszą ok. 62%,
            > dla trzeciej (tzw. 40%) aż 67%.
            >
            > W/w podatki są dla pracobiorców, przeciętnych konsumentów. Natomiast jeżeli
            > kupujesz dużo paliwa, chlasz sporo gorzały, to podatek jest jeszcze trochę
            > większy.
            >
            > A jeżli pracujesz na swoim i trochę kombinujesz, to podatki są dużo niższe.

taaaadaaam! :]

• Gość: liberal a badz sobie tylko.... IP: 194.202.164.* 27.07.01, 12:57
      mi nie ropierda****j sklepu bo cie zastrzele jak psa

poz

liberal
      • Gość: max o dodam ze jestem za prawem do posiadania broni! :] ( no problem! ) IP: *.cezar.pl 27.07.01, 13:47
        Gość portalu: liberal napisał(a):

> mi nie ropierda****j sklepu bo cie zastrzele jak psa
        >
        > poz
        >
        > liberal

ZGADZAM sie! to samo zrobie z jakims liberałem (?) napadajacym na moj sklep i
        dom! smile
        Murray Rothbard rules! wink

pozdro.

libertarianin
      • Gość: max pytanie!:) IP: *.cezar.pl 27.07.01, 18:59
        Gość portalu: liberal napisał(a):

> mi nie ropierda****j sklepu bo cie zastrzele jak psa
        >
        > poz
        >
        > liberal

Broń Boże! Dekalog wyznaje! a Pan? a za "psa" to pewnie dostaniesz wiecej niz za
        czlowieka nie? taaakie czasy!
        A czy w Panskim sklepie dostane (płace gotówką) ser oscypek (ahigieniczny w UE)
        i rum czeski ( zabroniona produkcja)?
        jezeli tak? to popatrze co z tym sklepem zrobi policja! Liberale! :]

pozdr. Myśl Pan i czytaj bo dla Pana Urzedas kit wcisnie a Pan bedzie potakiwac
        jak kiwaczek wink
    • Gość: Monia Re: Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!... IP: *.unregistered.formus.pl 27.07.01, 13:20
      Max,chcialam Ci pogratulowac-swietny tekst.Zgadzam sie z Toba-dlatego
      rozpisywac sie nie bede.Tez jestem anyglobalistka oraz antydigitalistka.Wkurza
      mnie ten glupi ped do tzw.nowego swiata lub tzw.Zachodu.Gdzie my sie obudzimy?
      Milego weekendu.
      • Gość: max do Moni... ;) IP: *.cezar.pl 27.07.01, 14:30
        Gość portalu: Monia napisał(a):

> Max,chcialam Ci pogratulowac-swietny tekst.Zgadzam sie z Toba-dlatego
        > rozpisywac sie nie bede.Tez jestem anyglobalistka oraz antydigitalistka.Wkurza
        > mnie ten glupi ped do tzw.nowego swiata lub tzw.Zachodu.Gdzie my sie obudzimy?
        > Milego weekendu.

Hi Monia! wink))
        Miło mi poznać antyglobalistke ktora ma podobne ujęcie co ja! (jestem mile
        zaskoczony! )
        Wolny rynek bez zbednych ustaw i centralizacji!smile)
        makdonald i ser antyhigieniczny i co kto lubi!
        banan krzywy i prosty ( do wyboru )
        i brak celnikow i przejsc granicznych! FREE! FREE! PEACE! wink
        (teorie? globalny antyglobalny? to zalezy od kontekstu! jakie ma podejscie do
        słowa wolny rynek! czy pozwala w szopie placki smażyć czy nie etc. bo ja takie
        placki uwielbiam! )
        grunt to nieprzeszkadzac innym i szanowac własnosc prywatną innych ludzi.

również zycze Ci miłego wypoczynku ( mniej globalistycznie? luuuz! ) wink
        to tylko słowa! liczy sie wolnosc!

pozdr.
    • Gość: jacek#jw Re: Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!... IP: 213.25.190.* 27.07.01, 14:15

> Wiem ktos powie robie mętlik ze słowem GLOBALIZACJA!
      > wybaczcie ten mętlik juz jest! ale co mam klaskac? bez przesady!
      > Wizja "proli" z biochipami? teraz mozna sie smiac! smile)))) ( jeszcze!)
      > pozdrowienia dla wszystkich Wolnościowców!
      >
      > VAT go HELL! wink
      >
      > PS. ...co by było gdyby Gore wygrał w USA??????a?

Ja powiem!
      Z Twoich postów wynika, że najlepiej byłoby wykraść atomówkę z Rosji i po cichu
      spuścić ją np. na Brukselę lub wywołać jakąś rewolucyjkę, która obróci wszystko
      do góry nogami. Walisz na oślep i do tego ciężką amunicją. Nic po Tobie nie
      zostanie. Uporządkowanie pojęć związanych z globalizacją leży w interesie
      przeciwników globalizacji i to oni przede wszystkim powinni zadbać o to. Tym od
      podatków, koncernów, mafi, prania brudnych pieniędzy Twoje zabawy to miód na
      udręczoną duszę. Sam dajesz im dziesiątki metod na to by zamknąć Ci buzię. Mają
      do swojej dyspozycji policję, prowokację, łapówki i mnóstwo innych rzeczy. Boją
      się zorganizowanych, rozsądnych akcji, które uzyskają duże poparcie społeczne (np
      walka z koncernami tytoniowymi). Twoje - antyglobalistów - akcje odwracają uwagę
      od rzeczywistych problemów i dają argumenty na wyższe podatki (policja musi
      pilować porządku) i spychają walkę z globalizacją w rejony terroryzmu (dziś
      terroyzm nigdzie nie uzyska poparcia). Rozsądek nakazuje również dostrzegać
      pozytywne cechy globalizacji (łatwość komunikowania się, rozpowszechnianie
      informacji, łatwość poruszania się po świecie). Należało by też zacząć rozróżniać
      różne interesy różnych grup. Co innego urzędasy, pilnujące wysokich podatków,
      tworzące i utrzymujące prawo do korupcji i łapówkarstwa (wczoraj w naszym
      sejmie), innego wielkie korporacje, w których zasady prowadzenia są niemal
      identyczne jak w socjaliźmie, a których interes jest jednak inny niż urzędasów, i
      co innego wreszcie konfilkty zbrojne w których interes mają tylko niektóre
      korporacje.
      Gdyby Gore wygrał wybory nie zmieniło by się nic, przynajmniej dla Polski.
      • Gość: max do jacka :)))))) IP: *.cezar.pl 27.07.01, 15:18
        > Ja powiem!
        > Z Twoich postów wynika, że najlepiej byłoby wykraść atomówkę z Rosji i po cichu
        >
        > spuścić ją np. na Brukselę lub wywołać jakąś rewolucyjkę, która obróci wszystko
        >
        > do góry nogami.

Manipulacja! gdzie to napisalem? smile "wynika"? ( Panie! miej litosc jam skromny
        prol)

Walisz na oślep i do tego ciężką amunicją. Nic po Tobie nie
        > zostanie.

thx!smile

Uporządkowanie pojęć związanych z globalizacją leży w interesie
        > przeciwników globalizacji i to oni przede wszystkim powinni zadbać o to. Tym od
        >
        > podatków, koncernów, mafi, prania brudnych pieniędzy Twoje zabawy to miód na
        > udręczoną duszę.

Boze! ześlij mi mafie ktorej bede musial placic "tylko" 20% haraczu!
        za 100% ochrone! wink

Sam dajesz im dziesiątki metod na to by zamknąć Ci buzię.

ups! prosze szmatka do zakeblowania!

Mają
        >
        > do swojej dyspozycji policję, prowokację, łapówki i mnóstwo innych rzeczy. Boją
        >
        > się zorganizowanych, rozsądnych akcji, które uzyskają duże poparcie społeczne (
        > np
        > walka z koncernami tytoniowymi).

Z koncernami tytoniowymi! taaaak? ja tu czekam na poletka z makiem tradycyjnym a
        tu "jakies" procesy koncernow????? ktore probuja wlesc na garb podatnika
        niepalacego? (ja)

Twoje - antyglobalistów - akcje odwracają uwag

Juz pędze z pitem! i usmieche sie tak jak trzeba! oto moj protest!
        albo: moj protest to kupic u przemytnika... :]

> ę
        > od rzeczywistych problemów i dają argumenty na wyższe podatki (policja musi
        > pilować porządku) i spychają walkę z globalizacją w rejony terroryzmu (dziś
        > terroyzm nigdzie nie uzyska poparcia). Rozsądek nakazuje również dostrzegać
        > pozytywne cechy globalizacji (łatwość komunikowania się, rozpowszechnianie
        > informacji, łatwość poruszania się po świecie). Należało by też zacząć rozróżni

a w juz sredniowieczu taki Marco Polo to ...
        bez dowodu osobistego i paszportu! o! ( i do tego wymyslono słowo glob.!!! )
        wink

> ać
        > różne interesy różnych grup. Co innego urzędasy, pilnujące wysokich podatków,
        > tworzące i utrzymujące prawo do korupcji i łapówkarstwa (wczoraj w naszym
        > sejmie), innego wielkie korporacje, w których zasady prowadzenia są niemal
        > identyczne jak w socjaliźmie, a których interes jest jednak inny niż urzędasów,

Jak korporacja dziala to najmniej mnie obchodzi moze i byc to komuna hipisow! wink
        grunt za swoje nie????

> i
        > co innego wreszcie konfilkty zbrojne w których interes mają tylko niektóre
        > korporacje.
        > Gdyby Gore wygrał wybory nie zmieniło by się nic, przynajmniej dla Polski.

racja! wink ( słyszałes o "efekcie motyla" )

pozdr. smile)))))))

ps. a ku ku! mi wystarczy jak demokratycznie kazdy wybierze za siebie swoj pakiet
        usług oferownych przez firme "Panstwo" wink

glob glob wink)
        • Gość: jacek#jw Re: do jacka :)))))) IP: 213.25.190.* 27.07.01, 16:14
          Dzięki za uśmiechy.
          To forum działa tak fatalnie, że wnerwiło mnie to granic wytrzymałości. Biorę
          pałę i idę rozpieprzyc pare sklepow. Najbliższy to taki wielki supermarket wiec
          nie bedzie mnie ze dwa tygodnie i nikt mi nie powie, że robię rozpierduchę
          bezideowo. Jak nazwą mnie bandyta to trudno.
          cześć.

PS
          jak przebije sie przez watki i posty jeszcze dzisiaj to CI odpowiem. Jak nie to
          pewnie zgnije gdzies w wiezieniu, jak Marco Polo.
        • Gość: jacek#jw Re: do jacka :)))))) IP: 213.25.190.* 27.07.01, 16:15
          Dzięki za uśmiechy.
          To forum działa tak fatalnie, że wnerwiło mnie to granic wytrzymałości. Biorę
          pałę i idę rozpieprzyc pare sklepow. Najbliższy to taki wielki supermarket wiec
          nie bedzie mnie ze dwa tygodnie i nikt mi nie powie, że robię rozpierduchę
          bezideowo. Jak nazwą mnie bandyta to trudno.
          cześć.

PS
          jak przebije sie przez watki i posty jeszcze dzisiaj to CI odpowiem. Jak nie to
          pewnie zgnije gdzies w wiezieniu, jak Marco Polo.
          • Gość: max OTO i "KLASYCZNY" MANIPULATOR! :))) IP: *.cezar.pl 27.07.01, 17:08
            mistycznie rozpoznajesz moje czyny ????? czy tylko tak straszysz????( masz
            stopien naukowy? wink

gdzie napisalem ze pochwalam RABUNEK ???????????????????

a rozumiem! Jasnie OSwiecony Pan uwaza ze ten kto uzywa słowo antyglobalista to
            juz ZLODZIEJ???????????????

Ach a moze "stare" reminicencje sądow kapturowych Czekistow!
            A to najmocniej przepraszam!Niech Pan idzie i eliminuje bez sądy!

w mysl: "To czarownica! na stos z nią!"

pozdr.

tez! za tak oblesny typ myslenia!

Pamietasz haselko "kto nie znami ten przeciwko nam"? do Ciebie pasuje jak ulał!
            albo wszyscy ktorzy krytykujecie UE jestescie juz bandytami i złodziejami

jacek#jw! zaswiadcza?

• jacek#jw Re: Do Maxa od Jacka. 10.08.01, 18:29
              Myślę, że to nieporozumienie. Mimo różnych sformułowań i odniesień w dalszej
              części mojego tekstu tutaj i gdzie indziej pamiętaj zawsze o tym pierwszym
              zdaniu. Zakładając wątek i w ogóle wypowiadając się na forum, autor musi liczyć
              się z różnymi odpowiedziami i interpretacjami jego wypowiedzi. Można się
              zgadzać, popierać, dodawać swoje spostrzeżenia, nie zgadzać się, błędnie
              interpretować, wyjaśniać itd. Itp. Twój wątek zinterpretowałem jako wyraz
              poparcia dla demonstracji antyglobalistów wyrażony w tytule „...jestem dumny
              z...” Upoważnił mnie do tego kontekst w jakim używane było na forum pojęcie
              antyglobalisty (ściśle związane z gwałtownymi wystąpieniami w Genui) oraz Twój
              brak jednoznacznego odniesienia do olbrzymiego rozdźwięku między celami, o
              które się walczy a metodami jakimi się używa. Po prostu nie zgadzam się z
              hasłem: cel uświęca środki. Dalsze posty wyjaśniające Twój stosunek do tej
              sprawy dotarły dopiero teraz do mnie.
              Mój post na temat działania forum i sposobu rozwiązania tego problemu był tak
              naprawdę żartobliwym, przyznaję prowokującym sposobem poinformowania Ciebie i
              innych o dwutygodniowym urlopie, podczas którego nie będę mógł brać udziału w
              forum, że nie jest to głos w dyskusji (pisałem, że jak się uda to odpowiem)
              oraz wyrażenie pewnego poglądu (cel nie może uświęcać środków) na temat
              wystąpień antyglobalistów. Był też opinią na temat fatalnego działania forum,
              które uniemożliwia chociażby przeczytanie wszystkiego na określony temat.
              Ponieważ odniosłeś się do mnie w sposób bardzo osobisty, na zakończenie
              również i ja posłużę się tą retoryką. Jesteś gospodarzem tego wątku, zatem
              powiedz mi jaka to gościnność dała ci prawo do nawoływania do wsadzenia mnie do
              więzienia???????

To Twój tekst:
              -----
              mistycznie rozpoznajesz moje czyny ????? czy tylko tak straszysz????( masz
              stopien naukowy? wink

gdzie napisalem ze antyglobalista to ZŁODZIEJ???????????????????

a rozumiem! Jasnie OSwiecony Pan uwaza ze ten kto podaje własną intepretację
              zamieszczonego na forum tekstu to JUŻ MUSI OBLEŚNIE MYŚLEĆ???????????????

Ach a moze "stare" reminicencje sądow komunistycznych!
              A to najmocniej przepraszam!Niech Pan idzie i eliminuje przez sądy!
              w mysl: "To wróg ludu, do więzienia z nim!"
              -----
              Doprawdy niewiele zmieniony.

Jeśli chodzi o mój stopień naukowy, to nie posiadam żadnego. Jeżeli uważasz, że
              warunkiem wyrażania opinii na forum jest odpowiedni stopień naukowy to podaj
              jaki powinien on być, no i przedstaw się – skoro żądasz tego ode mnie?

PS
              Czuję się również zobowiązany do odpowiedzi, tak jak bym odpowiedział nie mając
              2 – tyg. przerwy.
              W temacie globalizacji nie do końca się z Tobą zgadzam. Globalizacja dla mnie
              to przede wszystkim wielkie koncerny, działające na całym świecie, przełamujące
              bariery kulturowe, państwowe i ustrojowe. Robią to różnymi metodami, przeważnie
              półlegalnie, podpierając się łapówkami i nie przeszkadza im to, że ich proceder
              jest opisywany w mediach. Uważam, że rozpoznanie tych metod daje szanse na
              skuteczne przeciwdziałanie im. Przykład z koncernami tytoniowymi miał pokazać,
              że na drodze prawnej sporo można uzyskać. Jest oczywiste, że koncerny bronią
              się i przenoszą produkcje do innych krajów. Opisywanie tego rozbudza
              świadomość, zyskuje sympatię i zwolenników (np. bojkot). To mechanizm, który ja
              widzę jako jeden ze sposobów przeciwdziałania tej tendencji mimo, że również
              nie palę.
              Dopiero na drugim miejscu widzę rolę urzędników. Ich rola w globalizacji to
              przede wszystkim umiejętność naginania prawa i tworzenie przepisów na różnych
              szczeblach władzy. Umiejętność ta, to możliwość zarobienia pieniędzy, których
              źródłem są te przedsiębiorstwa i ci ludzie, którzy je mają. Tu muszę przyznać,
              że nie umiem podać jakieś jednej skutecznej metody. Demokracja z jej wyborami
              to w skrócie kacykowie (to Twoje określenie), których wymieniamy na ideałów,
              którzy po wyborze natychmiast stają się kacykami, ale może jednak? Droga prawna
              utrudniona – urzędnicy nim manipulują, ale może jednak.
              Podatki to chyba inny temat niż globalizacja. Istniały one zawsze i miały różne
              formy. Ściąganie dziesiątej części zbiorów w większości państw nie oznaczało
              przecież globalizacji. I jeśli Ty wymyślisz coś ciekawego, to być może znajdzie
              ten podatek zastosowanie w większości państw, ale czy to od razu musi być
              objęte pojęciem globalizacji? A pomysł ”mi wystarczy jak demokratycznie każdy
              wybierze za siebie swój pakiet usług oferowanych przez firmę "Państwo"”
              powierzchownie fajny po przyjrzeniu się niezbyt jest ciekawy (jak to
              praktycznie miało by wyglądać?).
              Piszesz, że moje propozycje to wejście na garb podatnika. I owszem, ale czy
              znasz coś co by nic nie kosztowało? Sam na ten temat nie wiele piszesz, więc
              nie wiem co o tym sądzić.

Pozdrawiam
              Jacek
              • Gość: max widocznie są "rozne" definicje słowa antyglobalista... IP: *.man.bialystok.pl 10.08.01, 18:49
                tacy co pod haslem globalizm rozumieja centralizacje fiskusa np UE etc bla bla
                bla..
                a sa i tacy co za malo owego fiskusa globalnego widzą dokokoła siebie ... i tyle!

no coz zbitek skojarzen prasowych - antyglobalistą jest ten co okrada sklepy?
                To jak bede krytykowac G8 za etatyzm to złodziejem bede czy prędzej anty-
                globalistą?
                ja juz to pisalem to gra słow! wink

a co do podatkow to demokratycznie chce wprowadzonej celowosci swiadczonych usług
                panstwa z rachunkiem i mozliwoscia rezygnacji np ze szkolnictwa panstwoego na
                szkole prywatna ( bo szkoda mi ciezko zarogionych pieniedzy ) etc ... smile
                moja opcja polityczna to libertarianizm linki dac?wink

PS. tylko nie mow co robiles w sklepie!wink i luzik! temat jakis taki zrobil sie
                staromodny wink
    • Gość: piotrq Re: Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 20:43
      To ja tez, ja tez. I jeszcze chce zagwarantowanej w konstytucji rownosci, np.
      zeby mogl miec pistolet jak posel Pek z PSL, a nie byl traktowany jako obywatel
      II kategorii (ktos gorszy od posla Peka - niby dlaczego?).

PS. Prawde mowiac mam juz fajnego sportowego smith&wessona, ale kosztowalo mnie
      to 4 lata staran (jeszcze pod stara ustawa). Strzelanie do tarczy to
      kontemplacja jak w jodze!

WOLNOSC! PRAWO! WIARA! BRON!

Glob, glob, glob!
    • Gość: gratka Dzielnie walczysz max IP: *.interkom.pl 27.07.01, 23:34
      i tak trzymaj. Też chcę jeść zabronione produkty (np. ser biały na wagę) i
      kupować w marketach i nie chcę, żeby urzędnicy wciąż sięgali do mojej kieszeni
      i za moje pieniądze ograniczali mi wolność.
    • Gość: Arek Re: Jestem antyglobalista i jestem z tego dumny!... IP: *.abo.wanadoo.fr 11.08.01, 16:04
      Wielbiciel radia maryja w parze z anarchista, trockista, maonista, itp.
      Maxie nie jestem z ciebie dumny.
      • Gość: max tez wielbiciel lenina ? IP: *.man.bialystok.pl 11.08.01, 16:23
        Gość portalu: Arek napisał(a):

> Wielbiciel radia maryja w parze z anarchista, trockista, maonista, itp.
        > Maxie nie jestem z ciebie dumny.

Wielbiciel radia?smile mmm Ks.Jajacek Ci to powiedział?
        powiedz uwazasz sie za człowieka prawdomownego? czy samo słowo "wielbiciel"
        dla manipulacji stosujesz?
        chyle czoło przed znawcą ktory wie kogo wielbie! ( dodaj do radia jeszcze lenina
        marksa trockiego ( tak jestem przeciw cenzurze! mam prawo czytac te wypociny! smile
        i mozesz mowic na mnie wielbiciel lenina i marksa w/g twojego trybu myslenia...

a bądz dumny z SIEBIE! chyba ze zamienisz sie w Stworce nieba i ziemi wink
        ale przyznam ze ciesze sie ze nie jestes dumny ze mnie, bo tak będzie
        bezpieczniej dla mnie... wstydzic sie nie musze za Ciebie! wink

pozdr.
        • Gość: Arek Re: tez wielbiciel lenina ? IP: *.abo.wanadoo.fr 11.08.01, 18:06
          Maxie az tak bardzo zabolalo?
          • Gość: max Re: tez wielbiciel lenina ? IP: *.man.bialystok.pl 11.08.01, 18:16

> Maxie az tak bardzo zabolalo?

nie! smile ale moj pamietnik Epitetystyczny zapełnia sie ... w maxistowskim
            tempie wink coz takie moze moje hobbiiiii ...

pozdro!;]
      • Gość: max do Arka - wielbiciela urzednika Mr.Krzywego Banana made in UE? IP: *.man.bialystok.pl 11.08.01, 17:25

> Wielbiciel radia maryja w parze z anarchista, trockista, maonista, itp.
        > Maxie nie jestem z ciebie dumny.

o twardych narkotykach dostepnych obok domestosa w sklepie to chyba innego
        wielbiciela radia maryja sie spytam wink by Szanownego Areczka nie niepokoić

pozdro! jakies laaagi nie?:]
        • Gość: max wicie rozumicie darowałem sobie pisanie po angielsku tego Mr. Bla;) IP: *.man.bialystok.pl 11.08.01, 18:28
          ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka